به نام خدا
پروپوزال روش تحقیق کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی
عنوان:
مقایسه میزان افسردگی و اضطراب در بین معلمان زن مدارس استثنایی و عادی در شهر کرج
مقدمه
در دنیای امروزه هیجانات، تنشها، عصبیتها و عوامل متعددی از این قبیل بر زندگی روزمره مردم تاثیرات سوء دارند. هر کدام از افراد جامعه امروزی در معرض مواجهه با انواع استرسها و شرایط عصبی قرار دارند. محیط زندگی اجتماعی، خانواده و هر آنچه فرد با آن در ارتباط است می تواند به عنوان عامل تنشزا جریان زندگی او را به سمت بحرانها و نگرانیها سوق دهد.
اضطراب، دلشوره، تشویش، نگرانی، دلهره، دلواپسی، بیقراری، دلآشوبه و نابسامانی حالاتی هستند که هر انسانی در طول زندگی خود، خواه و ناخواه آنرا تجربه کرده است. میتوان با اطمینان گفت که امکان ندارد انسان در این جهان زیسته باشد و تجربه اضطراب را نداشته باشد (معانی،1370،ص61).
ممکن است اضطراب را یک نوع درد داخلی دانست که سبب ایجاد هیجان و به هم ریختن تعادل موجود میگردد و چون بشر دائماً به منظور برقراری تعادل کوشش میکند، بنابراین میتوان گفت که اضطراب یک محرک قوی است. امکان دارد این محرک مضر باشد و این خود بستگی دارد به درجه ترس و مقدار و خطراتی که متوجه فرد است (شاملو،1369،ص56).
افسردگی نیز بیماری بسیار شایعی است که با وجود تحقیقات دامنهدار در مورد علل، علائم و طرق درمان آن متاسفانه در بیشتر جوامع امروزی و از جمله جامعه خودمان توجه زیادی به آن مبذول نشده است. در گذشته علائم افسردگی را تا مدتها به عوامل دیگری چون ضعف اعصاب، عصبانیت هیپوکندریاک و غیره نسبت میدادند به همین سبب تشخیص صحیح و درمان آن به تعویق میانجامید (امانت،1338).
افسردگی بیماریای است که مهمترین خصوصیت آن تغییر خلق است و در واقع احساس غمگینی است که درجه ابتلا به آن میتواند از یک ناامیدی خفیف تا احساس یاس شدید ممکن است نوسان داشته باشد. این تغییر خلق نسبتآً ثابت و برای روزها، هفتهها، ماهها یا سالها ادامه دارد. افسردگی بر روی کل ارگانیسم اثر میگذارد و تمام حوزههای زندگی یک فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. این اثر در احساسات، نیرو، کشش، فکر و کیفیت علاقه فرد نمایان میشود.
در روانپزشکی، افسردگی را تغییر خلق به سمت غمگینی میدانند، بارزترین علامت بیماری افسردگی همان خلق افسردهای است که به درجات مختلف ممکن است پدید آید. در پارهای از موارد خلق افسرده ممکن است تنها علامت بیماری باقی بماند. به هر حال در این بیماری کلیه اعمال حیاتی متناسب با خلق افسرده تغییر میکند (طاهری،1388،ص29).
همانطور که میدانیم افسردگی تنها دارای علائم عاطفی نیست و میتواند همراه با بیخوابی و بی اشتهایی، خودکشی، احساس بیارزش و فراوان باشد. حدود افسردگی گاهی با موقعیت موجود متناسب نیست و گاهی حتی خود فرد از آن آگاهی ندارد (پورافکاری،1364،ص105).
امروزه تجارب تنش زا ناخواسته عکسالعمل افراد را تعیین میکند. بدین ترتیب که وقتی فردی یک تجربه ناخوشایند و استرس همراه با آن را دریافت میکند واکنش منفی بهصورت اضطراب، خود کمبینی، افسردگی و غیره را از خود بروز میدهد. زیرا در اغلب موارد قدرت برخورد مقابله طبیعی با مشکلات را درنیافته و شاید نمیتواند که دریافت صحیحی از موقعیت خود داشته باشد.
با توجه به مطالب فوق و زمینههای مشابه که در جامعه مشاهده میشود، هدف پژوهشگر بررسی میزان افسردگی و اضطراب در معلمان زن مدارس کرج است.
بیان مساله
سه انقلاب در بهداشت روانی رخ داده است. انقلاب اول به رهبری پینل بود که توجهات بشر را به بیماری روانی جلب کرده، فروید با وارد نمودن توجهات شهوانی در زندگی درونی روانی انسان دومین انقلاب را ایجاد کرد، سومین انقلاب که هم اکنون در جریان است تحت نامهای مختلفی همچون روان شناسی جامعه (روانپزشکی جامعه) و (سلامت روانی جامعه) نام برده میشود (قراچه داغی،1382،ص44).
اگر چه تعاریف این اصطلاحات متفاوت است، اما هر یک از آنها بازتابی از تغییر فاحش در مفهوم سازی بیماری روانی و درمان آن است. دیگر مثل گذشته تاکید مطالعات بر فرد بیمار نیست، بلکه بیشتر بر جامعه بزرگ تاکید میشود.
از جمله اهداف نظام آموزش عالی کشور پرورش در زمینههای مورد نیاز بخشهای مختلف جامعه به منظور پاسخ دادن به تقاضای روز افزون و افزایش سطح علمی آحاد ملت است. بدیهی است رسیدن به این هدف مستلزم سرمایهگذاریهای عظیم و تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص است. نظر به افزایش تعداد داوطلب معلمی در سالهای اخیر، ایجاد زمینههای مناسب و کمک به آنان در پیشرفت تحصیلی و حرفهای و استفاده بهینه جامعه از تجارب علمی آنها، انجام پژوهشهای بنیادی و کاربردی در زمینه مسائل و مشکلات اجتماعی معلمان زن و تلاش در رفع آنها از جمله مواردی است که می تواند زمینه دستیابی به اهداف آموزش عالی را سریعتر فراهم آورد. جای ذکر است برای اکثر معلمان زن تدریس در مدارس و مراکز علمی به دلایل عدم آشنایی با محیط تدریس، بیعلاقگی به رشته تدریس، کافی نبودن امکانات رفاهی و اقتصادی دارای مشکلاتی است که در صورت شدت آن و عدم آشنایی معلمان زن با شیوه مقابله با آنها چه بسا زمینه ساز مشکلات خانوادگی، اجتماعی و یا عصبی_روانی گردیده است و در پیشرفت حرفهای آنان مانعی به وجود میآورد . با توجه به گسترش روز افزون کودکان استثنایی و دچار مشکل به علت مسائل عدیدهای که در زندگی امروزی وجود دارد کادر آموزشی مدارس یکی از با اهمیت ترین جنبههای آموزشی را تشکیل میدهد که بالطبع موقعیت جسمی و روانی آنان از اهمیت بسیاری برخوردار است (کراز، به نقل از دادستان،1368،ص52).
در این تحقیق اضطراب و افسردگی معلمان زن مدارس استثنایی و معلمان زن مدارس عادی بررسی و مقایسه میشود.
اهمیت و ضرورت پژوهش
با توجه به روابط پیچیده زندگی شهری و تعدد وظایف و عملکرد افراد در جامعه، چه در خانواده و چه در محیط کار و حتی در روابط گروهی و همچنین وجود قوانین، مقررات و ضوابط مختلف در همه حوزههای این روابط، شرایط و زمینه بروز استرس و اضطراب فراوان بوده و معمولاً همه افراد به نوعی و به نسبتی گرفتار این پدیدهها هستند.
از جمله افرادی که روابط گستردهای در جامعه دارند، معلمان زن هستند. معلمان زن با توجه به وظایف زیاد و نوع عملکردشان و با توجه به اینکه همیشه و هر لحظه باید پاسخگو والدین، اولیا مدرسه و دانشآموزان باشند؛ احتمال ابتلا به استرس و اضطراب در آنها به شدت روند فزایندهای دارد. کار معلمی تنها یک شغل نیست زیرا با فکر و ذهن و روح افراد ارتباط دارد. معلم باید مسائل و مشکلات عاطفی، خانوادگی، مالی و شغلی خود را در لایه های زیرین وجودش گذاشته و وقتی وارد کلاس می شود ظاهر او به گونه ای باشد که گویی همه چیز عالی است. بدیهی است که این کار از عهده هر صاحب علم و تجربه ای برنمی آید. مساله استرس در همه مشاغل مطرح است، اما در ارتباط با شغل معلم، استرس معنای خاصی پیدا میکند، چون یک معلم، علاوه بر مسائل و مشکلاتی که در همه افراد مطرح است، با برخی مسائل و مشکلات که صرفاً ناشی از نوع شغل وی است نیز مواجه میشود. معلم در مدرسه با مسائلی مواجه است که در کمتر حرفهای چنین مسائلی وجود دارند. به طور مثال معلم ناچار است روزانه چندین ساعت تنها مقابل یک گروه که گاهی یک گروه ناآشنا نیز هستند قرار بگیرد و صحبت کند. گذشته از آن که خود صحبت کردن از انرژی و توان معلم کم میکند. لازم به ذکر است که ابتلا به استرس در معلمان زن پیامدهای سوء زیادی را در برمی گیرد، که میتواند تاثیرات مثبت و منفی را بهدنبال داشته باشد. مطالعه این تاثیرات از این جهت حائز اهمیت است که میتواند به این قشر از افراد زحمتکش جامعه در جهت هدایت و کنترل استرسهای به وجود آمده احتمالی در آنها کمک کند. نتایج پژوهشهایی از قبیل این پژوهش میتواند پیشنهادهای مناسبی را به معلمان زن و مدیران در سراسر نظام آموزش و پرورش و نهایتاً کارکرد آموزشی آنان فراهم نماید.
فرضیههای پژوهش
فرضیههای اصلی:
1- بین میزان افسردگی معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
2-بین میزان اضطراب معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
فرضیههای فرعی پژوهش:
1- بین میزان اضطراب و افسردگی معلمان زن در مدارس عادی تفاوت معنیداری وجود دارد.
2- بین میزان اضطراب و افسردگی معلمان زن در مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
3- بر حسب عامل تحول هوشیاری نسبت به خود بین معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
4- بر حسب عامل نیروی من بین معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنی داری وجود دارد.
5- بر حسب عامل گرایش پارا نویایی بین معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
6- بر حسب عامل گرایش به احساس گنهکاری بین معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
7- بر حسب عامل تنش ارگی بین معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت معنیداری وجود دارد.
اهداف پژوهش
اهداف اصلی:
1-مقایسه میزان افسردگی معلمان زن در مدارس استثنایی و عادی است.
2-مقایسه میزان اضطراب معلمان زن در مدارس استثنایی و عادی است.
اهداف فرعی:
اهداف فرعی پژوهش عبارتند از:
1- بررسی تفاوت میزان افسردگی بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی
2- بررسی تفاوت میزان اضطراب بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی
3- بررسی تفاوت بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی از نظر عامل هوشیاری نسبت به خود
4- بررسی تفاوت بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی از نظر عامل نیروی من
5- بررسی تفاوت بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی از نظر عامل گرایش پارانویایی
6- بررسی تفاوت بین بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی از نظر عامل گرایش به گنهکاری
7- بررسی تفاوت بین معلمان زن مدارس عادی و استثنایی از نظر عامل تنش ارگی
سوالهای پژوهش
سوالهای اصلی:
1) آیا بین میزان افسردگی معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت وجود دارد؟
2) آیا بین میزان اضطراب معلمان زن مدارس عادی و معلمان زن مدارس استثنایی تفاوت وجود دارد؟
سوالهای فرعی:
1) آیا بین میزان افسردگی معلمان زن مدارس عادی و مدارس استثنایی تفاوت وجود دارد؟
2) آیا بین میزان اضطراب معلمان زن مدارس عادی و مدارس استثنایی تفاوت وجود دارد؟
3) آیا بین میزان هوشیاری نسبت به خود معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تفاوت وجود دارد؟
4) آیا بین میزان نیروی من معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تفاوت وجود دارد؟
5) آیا بین میزان گرایش پارانویایی معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تفاوت وجود دارد؟
6) آیا بین میزان گرایش به گنهکاری معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تفاوت وجود دارد؟
7) آیا بین میزان تنش ارگی معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تفاوت وجود دارد؟
تعاریف متغیرهای پژوهش
تعاریف نظری
اضطراب: دلشوره داشتن، بدبینی به آینده، عدم قدرت تصمیمگیری، کنش ترس شدید و مداوم، تعریق، لرزش، آه کشیدن، ضربان شدید قلب (شاملو 1372-ص 18).
افسردگی: این اصطلاح بسیار وسیع و تا حدودی مبهم است، برای شخص عادی حالتی مشخص با غمگینی و گرفتگی و بیحوصلگی و برای پزشک گروه وسیعی از اختلالات خلقی با زیر شاخههای متعدد را تداعی میکند (پورافکاری،1373، ص11).
تنش ارگی: عاملی است که نشانگر درجه اضطرابی است که پس از اعمال فشار در فرد به خاطر برآورده شدن نیازهای او بوجود می آید (کراز، 1368، ص131).
گرایش به گنهکاری: احساسی است که منشا آن تمایل سرشتی فرد به مضطرب بودن است و به معنای اضطراب و افسردگیای است که فرد پس از انجام کاری به آن مبتلا میشود (رحیمی،1379،ص42).
گرایش به پارانویایی: حالتی است که شخص در آن با اهمیت فوقالعاده و خارج از اندازهای که به سلامت جانی و مالی خود میدهد، خود را شکنجه میدهد. این گونه افراد مدام در این فکر هستند که عواملی انسانی، طبیعی یا ماوراء طبیعی خودشان، دارایی و افراد خانوادهشان را تهدید میکند و همه در فکر توطئه چینی بر ضد آنها هستند (تهرانی،1379،ص99).
نیروی من: در تعریف نیروی من میتوان اینطور گفت: ظرفیت مهار کردن بلافاصله عوامل استرسزا و کنار آمدن با تنشها به نحوی واقع گرایانه (رحیمی،1379، ص85).
تحول هوشیاری نسبت به خود: این عامل ظاهراً درجه انگیزش برای یکپارچه کردن رفتار فردی است در حول و حوش احساسی از خویشتن که پذیرفته و هشیار است و ضوابطی که از نظر اجتماعی مورد تاییداند. فقدان این توحید یافتگی رفتار در حول و حوش مفهوم روشنی ازخود، یکی از علل عمده گسترش اضطراب است (کراز، 1368،ص133).
تعاریف عملیاتی متغیرهای پژوهش
اضطراب: در این تحقیق اضطراب عبارت است از نمرهای است که فرد پس از پاسخگویی به سئوالهای آزمون اضطراب کتل کسب میکند.
افسردگی: در این تحقیق افسردگی عبارت است از نمرهای که فرد پس از پاسخگویی به سئوالهای آزمون افسردگی بک کسب میکند.
تنش ارگی: در این پژوهش منظور از تنش ارگی سطح تمایل به هیجان پذیری و عصبانیت توسط فرد است که این سطح از طریق نمرهای که فرد در آزمون اضطراب کتل پس از پاسخگویی به سئوالات 7، 9، 13، 19، 27، 30، 33، 36 و 38 کسب مینماید، مشخص میشود.
گرایش به گنهکاری: در این پژوهش تعریف عملیاتی گرایش به گنهکاری نمرهای است که فرد پس از پاسخگویی به سئوالات 14، 15، 17، 20، 25، 31 و 35 این مولفه به دست آورده است.
گرایش پارانویایی: همان نمرهای است که آزمودنی در پاسخ به سئوالاتی که مربوط به مولفه گرایش پارانویایی است (سوال2، 8، 4، 28، 32، 40 و 18) کسب کرده است.
نیروی من: این مولفه در این پژوهش همبستگی منفی با عامل اضطراب دارد و در واقع نمرهای که فرد از سئوالات (1، 3،11، 12، 24، 34، 37) این بخش میگیرد بیانگر کنترل اضطراب توسط وی خواهد بود.
تحول هوشیاری نسبت به خود: آزمودنی به سئوالات پاسخ میدهد که روشنگر وجود مولفهی تحول هوشیاری نسبت به خود اوست. پاسخهایی که وی به این سئوالات (5، 6، 10، 21، 22، 26، 29 و 39) میدهد و نمرهای که از پاسخگویی به آنها دریافت میکند تحول هوشیاری نسبت به خود در این پژوهش را تعریف میکند.
روش پژوهش
این پژوهش در حیطه پژوهشهای کاربردی و از نوع میدانی است. زیرا نتایج آن فقط به جامعه مورد مطالعه قابل تعمیم میباشد و از ابزار میدانی برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است زیرا اندازه متغیرها توسط پژوهشگر است تغییر نکرده و پژوهشگر صرفاً میزان افسردگی و اضطراب در معلمان زن مدارس استثنایی و عادی را مقایسه و توصیف کرده است.
جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیهی معلمان زن مدارس عادی و استثنایی دوره ابتدایی ناحیه 4 شهر کرج که تعداد آنها برابر آمار و اسناد ناحیه4، 105 نفر معلم استثنایی و 273 نفر معلم عادی است که همگی معلمان زن هستند و در مدارس پسرانه و دخترانه مشغول به کارند.
نمونه مورد پژوهش
با توجه به جامعهی آماری که برابر با 378 نفر و با استفاده از جدول مورگان تعدد نمونه برابر با 190 نفر تعیین میگردد که برای جلوگیری از هرگونه احتمال تعداد 200نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. روش نمونهگیری، طبقه ای تصادفی بود.
روش نمونهگیری
برای انتخاب نمونه پژوهش از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای یا نسبی استفاده شد. بدین ترتیب که 56 نفر از مدارس استثنایی و 144 معلم از مدارس عادی بهصورت تصادفی انتخاب گردیدند.
جدول 3-1 : توزیع فراوانی نمونهی آماری بر حسب رشته تحصیلی
جنسیت
مدارس عادی
مدارس استثنایی
جمع نمونه ها
زن
56
144
200
ابزار اندازهگیری
ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل :
الف) آزمون اضطراب کتل1
ب) آزمون افسردگی بک2
می باشد.
معرفی آزمون اضطراب کتل
مقیاس اضطراب کتل براساس پژوهشهای گستردهای فراهم شده و احتمالاً موثرترین ابزاری است که بهصورت یک پرسشنامه کوتاه فراهم آمد.
پرسشنامه ای که میتواند مکمل تشخیص بالینی باشد و نتیجهای عینی با هدفهای پژوهشی بدست دهد. این پرسشنامه را میتوان بدون مراقبت بکار بست بدین معنا که وقتی بیمار در اطاق انتظار است میتواند به چهل ماده تست و تقریباً پنج دقیقه پاسخ دهد.
مقیاس اضطراب را میتوان در هر دو جنس در همه سنین بعد از 15-14 سالگی در اکثر فرهنگها بکار بست.
مقیاس حاضر نه تنها مختص یک تشخیص نخستین بود بلکه برای ترسیم نمودار تحول بیمار نیز بکار رفته است. از آنجایی که میتوان آن را پس از یک هفته یا بیشتر مجدداً بکار بست بدون آنکه آزمودنی بخش مهمی از پاسخهای گذشته خود را به یاد آورد. نمره اصلی یا کلی بهصورت یک نمره تراز شده موضوع بیمار را در پهنه یک مقیاس یازده پارکی مربوط به گروهی که آزمودنی به آن تعلق دارد نشان میدهد اما نمرات دیگری نیز میتوان بهدست آورد که:
الف – نقش ساختهای شخصیت و مشارکت آنها را در ایجاد اضطراب مشخص میکند.
بین اضطراب آشکار و نشانهدار و اضطراب پنهان که هشیارانه بکار نمیافتد تمایز ایجاد مینمایند. پیش از پژوهشهای کنونی درباره اضطراب این نکته پذیرفته شده بود که پاسخهایی که از نقطه نظر روان پزشکی اضطراب را نشان میدهند در واقع سن 6 عامل از 16 عامل یارگههای عقلی توزیع شدهاند همبستگیها و عاملی کردن نمرات بهدست آمد، نشان دادند که اکثر این ساختهای شخصیت یعنی :
O- (گرایش به گنهکاری)
O4- ( تنش ارگی)
O3- (فقدان توحیدیافتگی )
C-(-) (ضعف من )
L- ( ناایمنی پارانویائی)
و با درجه کمتری H (کمرویی) بهصورت یک عامل مرتبه دوم به یکدیگر وابستهاند این امر بدین معناست که یک عامل وسیع و منحصر به فرد اضطراب از راه پرسشنامهها و همچنین تستهای عینی و آزمایشگاهی مشهود میگردد. اما بیان این حالت از خلال پرسشنامهها این نکته را نیز نشان میدهد که این اضطراب مشترک را میتوان به پنج سرچشمه یا اشکال متمایز تظاهرات نسبت داد. در نتیجه مقیاس اضطراب از راه گردآوری مواد این پنج عامل و ضرائب بهدست آمده برای آنها و بهمنظور تعیین این عامل مرتبه دوم اضطراب به شکل عامل واحدی در آمد و ساخته شد .
همین امر موجب شد که یک تست استاندارد شده مرجع برای اندازهگیری اضطراب فراهم آید .تستی که به درستی بر مبنای واحدهای کنشی ماخوذ از یافتههای بالینی است اکثر روانشناسان از بهدست آورد یک نمره منحصربفرد برای این عامل (مرتبه دوم) اضطراب عمومی خشنود خواهند بود اما ممکن است پارهای نیز خواستار آن باشند که بدانند کدامیک از پنج عامل شخصیت بیشتر مسئول ایجاد اضطراب در یک شخ اند خلاصهای از ساختهای شخصیت که بر اثر تحلیل عوامل بدست آمدهاند در حد پنج عامل مورد نظر در اینجا ذکر میگردد.
1- تحول هشیاری نسبت به خود O3
این عامل ظاهراً درجه انگیزش برای یکپارچه کردن رفتار فردی است در حول و حوش احساسی از خویشتن که پذیرفته و هشیار است و ضوابطی که از نظر اجتماعی مورد تاییداند. فقدان این توحید یافتگی رفتار در حول و حوش مفهوم روشنی ازخود، یکی از علل عمده گسترش اضطراب است .
2- نیروی من C
عامل C نشان دهنده مفهوم شناخته شده نیروی من است یعنی ظرفیت مهارکردن بلافاصله و بیان تنشها به نحوی سازش یافته و واقعنگر، همبستگی منفی این عامل با مجموعه اضطراب دارای این معناست که یک من نگران همراه با دفاعهای بسیاری بهوجود آورنده اضطراب است .
فرضیه دوم این است که یک تنش شدید اضطرابآمیز، نوعی واپس روی بوجود میآورد و از تحول بهنجار نیروی من ممانعت میکند .
3- گرایش پارانویایی L
دلیل همبستگی تمایل پارانویایی با اضطراب روشن نیست شاید بتوان گفت که موقعیت اجتماعی مشکلی که بر اثر رفتار پارانویایی بهوجود آمده است میتواند اضطراب را بهوجود آورد و یا ممکن است نمرهای که آزمودنی در این عامل بهدست میآورد مصرف مشارکت ناایمنی اجتماعی در اضطراب باشد که به موازات گسترش دفاعهای پارانویایی آشکار میگردد.
4- گرایش به گنهکاری O
این عامل میتواند به منزله تمایل سرشتی به اضطراب باشد ویژگی اصلی آن یک احساس بیکفایتی اضطراب و افسردگی همراه با تمایل به هرگونه احساس گنهکاری است این مفهوم در اصطلاح فرویدی برابر با مفهوم اضطرابی است .براثر فشارهای فرامن بهوجود آمده باشد .
5- تنش ارگی O4
این عامل به دلیل درجه همبستگیاش یکی از مهمترین مولفهها است و به نظر میرسد میتواند نشانگر درجه اضطرابی باشد که بر اثر فشار بن یعنی بهواسطه کشانندههای بیدار شده و نیازهای کام نیافته گوناگونی بهوجود آمده است .این عامل نشاندهنده رابطه مثبتی است که در اکثر سطوح بین اضطراب و نتیجه کار یافته شده است .
تحریک اشتهای جنسی، نیاز به حرمت و ترس از یک موقعیت در بین کشاننده هایی هستند که همبستگی مثبت آنها را با این مولفه یافتهاند و سطح آنرا از طریق تمایل به هیجانپذیری، تنش زودانگیختگی و عصبانیت آشکار می گرداند (کراز، 1368، ص 30).
معرفی آزمون افسردگی بک
آزمون افسردگی توسط یک پروفسور آمریکایی به نام آئرون3 در سال (1961) تدوین گردید و اولین بار توسط دکتر نوعپرست به ایرانی تدوین شده است. این آزمون مستقل از فرهنگ خاص شناخته شده است. طبقات مختلف جامعه میتوانند بهوسیله آن مورد آزمون قرار گیرند (منصور، 1368،ص63).
به منظور تسهیل استفاده از آزمون افسردگی در سطح عمومی که بک شکل کوتاه و سادهای از آن را برای خودآزمایی فراهم کرده است این شکل کوتاه یا اختصاری آزمون بک در مقایسه با شکل اولیه دارای این مزیت است که اجرای آن به جای تقریباً 10 دقیقه در مدتی نزدیک به 5 دقیقه وقت میگیرد ) منصور ، 1368ص71).
آزمون افسردگی بک به نشانههای عاطفی، بدنیشناختی، رفتاری، افسردگی تاکید میورزد .
علاوه بر استفاده بالینی آن بهدلیل ارزیابی سریع سطح افسردگی این آزمون درصد وسیعی برای انتخاب افرادی که خود را افسرده توصیف میکنند از افرادی که کنشهای طبیعی دارند مورد استفاده واقع شده است (آزاد، 1369ص61).
در طی سالهای اخیر آزمون افسردگی بک را بهعنوان نزدیکترین معیار سنجش که بتواند منعکسکننده حالات افسردگی در یک گروه دانشجو باشد تشخیص داده بر مبنای مشاهدات و تجربیات کلینیکی پالیت4 (1965) افسردگی را بهخوبی تشریح نمودهاند. مطالعه تشریحی آنان از افسردگی قابل مقایسه با 21 علامتی است که پیکره آزمون افسردگی یک را میسازد .
مک گلف وگولدمن5 ( 1965) مشاهده کردند که حتی ارزیابی کلینیکی آزمون بک بهوسیله متخصصین روانی و مقایسه آن با آزمون افسردگیها میلتون (1960) آزمون بک نسبت به تستهایی هامیلتون این امتیاز را دارد که به مهارت یا تعصب آزمایشکننده بستگی ندارد.
بنا به گفته آتین وزییلی6 (1970) بک بهترین آزمون شناخته شده و در تعیین افسردگی است زیرا شخص میتواند به راحتی هر جمله با مطابق با حال خود انتخاب کرده و علامت بزند و میگویند آزمون بک ثبات اعتبار – روایی همانند و قابلیت انتقال را که از عوامل مهم یک آزمون میباشد درخود منعکس کرده است .
بهطور کلی اعتبار این آزمون در گزارشهای بک و همکاران (1961) بر روی جمعیت آمریکایی و کلف و گودرمن (1961) بر روی جمعیت انگلیس؛ همچنین پرتو (1970) و موسی پور (1971) برروی جمعیت ایرانی آزمون اعتبار خود را در همه جهات حفظ کرده است.
اعتبار و ثبات این آزمون بینالمللی است و تمام روانشناسان و روانپزشکان برای تهیه درجه افسردگی خلق افراد مورد استفاده قرار میدهند و این گروه سوالات را جامع و کامل که بیانگر حالات مختلف خلق در اشکال نهاد، خود فراخود وجود دارد بیان میکنند .
مقیاس بهصورت یک پرسشنامه است در این پرسشنامه چندین گروه سوال وجود دارد و هر سوال بیانکننده حالتی در فرد است پژوهشگر باید سوالهای هر گروه را به ترتیب و با دقت بخواند سپس سوال بیان شده یک پاسخ انتخابی دارد که بهتر از دیگر سوالات احساس کنونی فرد مورد تحقیق را بیان میکند.
معینی آنچه درست در زمان اجرای، آزمون حس میکند پس از آن دو رعد مقابل آن سوال یک دایره است که با علامتزدن تشخیص داده میشود اگر در یک گروه چند سوال را وصف حال فرد داشتیم، در انتخاب آزمودنی از سوالات بیشترین عدد را در استنتاج آماری مورد بررسی قرار می دهیم .
پرسشنامه آزمون از 13 قسمت مجزا ساخته شده است که به ترتیب حروف لاتین از قرار زیر است :
– غمگینی- بدبینی – احساس شکستخوردگی – نارضائی – احساس گنهکاری
– از خود بیزاری – خود آزاررسانی – کنارهگیری – بیتصمیمی – تیز خود پنداری
– دشوار در کار – خستگی پذیری – بیاشتهایی
در اجرای این آزمون به درجه افسردگی فرد پی میبریم و میتوان نسبتاً به نتیجه درستی دست یابیم و بهعلت خلاصه بودن در عین حال کامل و جامع بودن در کاربرد به موقعیتهای قابلتوجهی میرسیم و در اکثر بیماران روانی از گروههای بیماران اختلال دو قطبی و افسردگی و انواع آن کاربردهای فراوانی دارد و علت را میتوان جامع بودن تمام ابعاد لازم خلق و منش که دچار اختلال شده است .
نمره گذاری آزمون افسردگی :
روانشناس باید نمراتی را که آزمودنی با کشیدن دایره مشخص کرده، یعنی فقط یک پاسخ از هر مورد با یکدیگر جمع کند چنانچه آزمودنی بیش از یک مورد را در یک سوال مشخص کرده باشد آن سوالی انتخاب میشود که بالاترین نمره را داراست از آنجا که در هر مقوله بالاترین نمره 3 است بنابراین حداکثر نمره مقیاس 63 است.
تخمین میزان افسردگی افراد:
جدول زیر بیانگر میزان هنجارگزینی ایرانیها در مقیاس افسردگی بک میباشد:
جدول 3-2 هنجارگزینی ایرانیها در مقیاس بک
درجات افسردگی
سطح نمره
طبقه یا دسته
پارهای
تراکمی
هیچ
0
1
85/4
85/4
تقریباً
1
2
02/11
87/15
ناچیز
3-2
3
10/21
70/17
خفیف
7-4
4
86/25
93/62
متوسط (بیشتر از خفیف)
10-8
5
20/21
12/84
متوسط (کمتر از خفیف)
14-11
6
02/11
15/95
وخیم
15-26
7
85/4
100
معیارها و میزانهای عددی آزمون افسردگی:
نرمال 15-0
افسردگی ضعیف 31-16
افسردگی متوسط 47-32
افسردگی شدید 63-48
اگر با حساسیت بیشتر به این موضوع نظر شود:
طبیعی 10-0
کمی افسرده 16-11
نیازمند به مشورت با روانپزشک 20-17
به نسبت افسرده 30-21
افسردگی شدید 40-31
افسردگی بیش از حد بیشتر از 40
روش نمرهگذاری :
به منظور بررسی آماری دادههای تحقیق حاصل از اجرای آزمون t افسردگی بک و آزمون اضطراب کتل روش آماری مورد استفاده آزمون استودنت که بهطور مفصل در فصل آینده توضیح داده شده است.
روش تجزیه و تحلیل دادهها
به منظور تجزیه و تحلیل و تفسیر دادههای پژوهشی از نرم افزار SPSS16 استفاده شد. توسط این نرم افزار دادهها در دو بخش تحلیل شدند: آمار توصیفی و آمار استنباطی. در آمار توصیفی از شاخصهای مرکزی همچون میانگین، مد، نما، انحرافمعیار و جدول فراوانی دادهها و در بخش آمار استنباطی سوالهای پژوهش بررسی شدند و برای تجزیه و تحلیل این قسمت از آزمون t استفاده گردید.
منابع و ماخذ
کتابها
1- آزاد، حسین (1372). آسیبشناسی روانی، تهران: انتشارات رودکی.
2- ________ (1368). اختلالات عاطفی، تهران: انتشارات: دانشگاه علام طباطبائی.
3- امانت، امیر (1368) افسردگی و خودکشی، تهران: انتشارات ابن سینا.
4- اخوت، وحید (1362) افسردگی ، تهران: انتشارات رز.
5- براهنی، محمد تقی (1370) زمینه روانشناسی، تهران: انتشارات رشد.
6- بیرجندی، پروین (1364) روانشناسی رفتار غیر عادی، تهران: دهخدا.
7- بطائی، حسن، (1353) ارزیابی آزمون بک در ایران، مجله نظام پزشکی.
8- پور افکاری، نصرت الله (1368) خلاصه روانپزشکی، تبریز: انتشارات ذوقی.
9- پور افکاری، نصرت الله (1373) فرهنگ جامع روانشناسی روان پزشکی، تهران: انتشارات نوبهار.
10- پور افکاری، نصرت الله ( 1375) چکیده روانپزشکی بالینی، تهران: نشر آزاد.
11- پور افکاری، نصرت الله (1364) واکنش افسردگی تهران: انتشارات تابش.
12- دادستان، پریرخ و منصور محمود (1368) بیماری روانی تهران : نشر دریا.
13- جکسون براون، شهره(قراچه داغی) عبداللهی (مترجم)، شهره عبداللهی(قراچه داغی) (مترجم) زندگی کنید و بیاموزید و آموخته هایتان را به دیگران منتقل نمایید … ناشر: آسیم – 04 بهمن، 1385.
14- خوشنواز، هادی (1370) روانشناسی شخصیت کودک و نوجوان تهران: انتشارات اروند.
15- راس ، آ (1373) روانشناسی شخصیت (سعید جمالنصر، مترجم) تهران: نشر بعثت.
16- راس، آلتمایر "استرس شغلی" ترجمه: غلامرضا خواجه پور (1377) تهران، سازمان مدیریت صنعتی.
17- شاملو، سعید (1372) آسیب شناسی روانی، تهران : انتشارات فجر.
18- شفیع آبادی، عبد الله و ناصری، غلامرضا ( 1365) نظریه های مشاوره و روان درمانی ، تهران: نثر دانشگاهی.
19- شریعتمداری، علی (1369) روانشناسی تربیتی ، تهران : انتشارات امیر کبیر.
20- فروگات، وین (2008) نترس: راهنمای غلبه بر اضطراب. مهرداد فیروزبخت (مترجم). تهران: نشر رسا (1387).
21- ضوابطی، محمود (1365) مبانی شکل شناسی کودک و نوجوان، تهران: انتشارات فردا.
22- طریقتی، شهرام ( 1367) بیماریهای روان تنی ، تهران : انتشارات دانشگاه تهران.
23- کراز ، ژ ( 1368) بیماریهای روانی (مترجمین: محمود منصور، پریرخ دادستان) تهران: انتشارات دریا.
24- کریاکو، کریس، آموزگار و فشارهای روانی، ترجمه مهدی قرچه داغی (1382) تهران، انتشارات پیک بهار.
25- گله برگ، ر (1371) اضطراب (مترجم: نصرت الله پور افکاری) تبریز: انتشارات تابش.
26- منصور ، محمود ( 1364) بیماریهای روانی، تهران: نشر پاریس.
27- معانی، امیر (1370) اضطراب، چاپ سوم، تهران: انتشارات چاپخش.
28- مهریار، امیر هوشنگ ( 1373) افسردگی، برداشتها و درمانهای شناختی، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
پایاننامهها و مقالهها
29- احمدی، فرشاد و فروتن، پاشا (1378) "بررسی اضطراب و افسردگی معلمان زن مدارس عادی و استثنایی تهران" تهران، انتشارات اطلاعات.
30- ملکی، سینا (1372) "بررسی میزان شیوع افسردگی و اضطراب در میان دانشجویان رشتههای مختلف علوم پزشکی همدان" پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان.
31- وفایی، آیلار (1377) "استرس شغلی در بین معلمان زن مقطع ابتدایی" ماهنامه اندیشه و رفتار، شماره13
32- شکوهی، سعیده (1386) "بررسی افسردگی و اضطراب معلمان زن مدارس عادی و استثنایی شهر سبزوار" پایان نامه کارشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار.
33- طاهری، پیام (1388) "بررسی تفاوت افسردگی و اضطراب در دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی" پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام.
34- مهریان و یوسفی (1385) "فرسودگی شغلی معلمان زن استان لرستان و راه های مقابلهای آن" پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد.
35- اناری، سیامک (1383) "رابطه جو سازمانی با استرس شغلی معلمان زن مدار متوسطه شهر همدان" پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان.
36- ارشادی، یاشار (1384) "بررسی تاثیر عوامل اقتصادی بر فرسودگی شغلی معلمان زن مقطع راهنمایی اهواز" پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز.
Coplan, R. J., Closson, L. M., Arbeau, K. A.(2007). Gender Differences in the Behavioral Associates of Loneliness and Social Dissatisfaction in Kindergarten. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 48 (10), 988-995.
Kingama, M., 2002, On Occupational Stress and Worker Health, ICN, Nursing Matters. p:2.
McDonnell, J. M., Hardman, M. 1., McDonnell, A P., & Kiefer- O'Donnell, R. (1995). Introduction to persons with severe disabilities. Boston: Allyn and Bacon.
McLaughlin, M. L., Fuchs, L., & Hardman, M. (1999). Individual rights to education and students with disabilities: Some lessons from U. S. policy. In H. Daniels and P. Gamer (Eds.), Inlusive education: World yearbook of education (24- 35). London, UK: Kogan Page.
Scott, Elizabeth (2006) Burnout in teacher of clinical psychology. Friedman IA, p. 606
Scaccoa, Jesse, Teaching with Depression: Is There Any Way Out? March, 2009
Zung, Lee, (1996). Depression in teachers, comparative study of Taiwan , Philipin and United Statet. Journal of mental health, 39 (4).
پیوست
آزمون اضطراب
پاسخ دهندهی گرامی لطفاً به سئوالات این پرسشنامه با دقت و در کمال صداقت پاسخ دهید.
1- توجه من نسبت به اشخاص یا سرگرمیها تقریبا به سرعت تغییر می کند.
درست بین این دو غلط
2- اگر اشخاص نظر خوبی به من ندارند. این امر مانع آرامش فکری کامل من نمیشود.
درست بین این دو غلط
3- دوست دارم نسبت به صحت آنچه میخواهم بگویم کاملاً مطمئن باشم قبل از این که عقیده خود را ابراز کنم.
بله بین این دو نه
4- تمایل دارم که خود را به دست احساسات حسادت آمیز بسپارم.
گاهی به ندرت هرگز
5- اگر قرار باشد که زندگیم را دوباره شروع کنم:
الف – آن را به گونهای متفاوت سازمان خواهم داد.
ب – دلم میخواهد همانطور باشد که قبلاً بوده است.
الف بین این دو ب
6- والدینم را در مورد همه مسائل تحسین میکنم.
بله بین این دو نه
7- اگر پاسخ نه بشنوم ناراحت میشوم حتی وقتی میدانم که آن چیزی که می خواهم غیرممکن است.
درست بین این دو غلط
8- در مورد درستکاری اشخاص تردید میکنم که با من رفتاری دوستانهتر از آن دارند که داشتهام.
درست بین این دو غلط
9- وقتی دستوراتی میدادند یا اطاعت مرا خواستار میشدند، والدینم ( یا کسانی که مرا بزرگ کردهاند)
الف : همواره بسیار معقول بودهاند. ب : غالبا نامعقول بودهاند.
بندرت گاهی غالباً
10-نیاز من به دوستانم بیشتر از نیاز آنها به من است.
بندرت گاهی غالباً
11- من یقین دارم که میتوانم نیروهایم را بسیح کنم تا با یک مشکل ناگهانی مقابله نمایم.
همیشه گاهی بندرت
12- وقتی بچه بودم از تاریکی میترسیدم.
غالباً گاهی هرگز
13- دیگران گاهی به من میگویند که به آسانی هیجانم را در صدایم و رفتارم نشان میدهم.
بله مردود نه
14- اگر اشخاص از ملاطفت من به طور ناشایسته استفاده کنند.
الف : جریحهدار میشوم وکینه به دل میگیرم.
ب : به زودی فراموش میکنم و میبخشم.
الف بین این دو ب
15- انتقادات شخصی بسیاری از اشخاص مرا ناراحت میکنند به جای آن که به من کمک کنند.
غالباً گاهی هرگز
16- برایم غالباً اتفاق میافتد که خیلی زود علیه اشخاص خشمگین میشوم.
درست بین این دو غلط
17- احساس اضطراب میکنم مثل این که چیزی میخواهم بدون آن که بدانم چیست.
بندرت گاهی غالباً
18- گاهی از خود میپرسم که آیا اشخاصی که با آنها صحبت میکنم نسبت به آنچه میگویم واقعاً علاقهمند هستم.
درست بین این دو غلط
19- من هرگز احساس مبهم ناراحتیهایی مانند دردهای نامعین اختلالات هاضمه احساس ضربان قلب و غیره را نداشتهام.
درست مردود غلط
20- درموقع صحبت با بعضی اشخاص آنقدر ناراحت میشوم که به سختی جرات حرف زدن دارم.
گاهی بندرت هرگز
21- من بیشتر از اغلب اشخاص به هنگام انجام کاری نیرو مصرف میکنم ، چون آن را با تمام قوا انجام میدهم.
درست مردد غلط
22- همواره به خود میگویم که حواس پرت نباشم و جزئیات را فراموش نکنم.
درست مردد غلط
23- هر اندازه موانع، مشکل و ناخوشایند باشند من ایستادگی میکنم هدفهای نخستین خود را حفظ میکنم.
بله بین این دو نه
24- من در موقعیتهای مشکل، هیجانزده و سردرگم میشوم.
بله بین این دو نه
25- من گاه به گاه خوابهایی میبینم که خوابم را مختل میکنند.
بله بین این دو نه
26- من همواره به اندزه کافی نیرو دارم وقتی در مقابل مشکلات قرار می گیرم.
بله بین این دو نه
27- گاهی خود را مجبور میبینم که چیزها را بدون دلیل موجه، بشمارم.
درست مردد غلط
28- غالب اشخاص تاحدی روحیهای عجیب دارند هر چند مایل به پذیرفتن آن نیستند.
درست مردد غلط
29- وقتی در مقابل دیگران مرتکب اشتباهی میشوم میتوانم آن را سریعاً فراموش کنم.
بله بین این دو نه
30- من احساس بد خلقی میکنم و نمیخواهم کسی را ببینم.
الف : گاهی ب تقریباً همیشه
الف بین این دو نه
31- درمقابل بدبیاری، تقریبا به گریه میافتم.
هرگز بسیار به ندرت گاهی
32- حتی در میان جمع گاهی احساس تنهایی و بیارزشی بر من چیره می شود.
بله بین این دو نه
33 – به هنگام شب بیدار میشوم و به دلیل اشغالات فکری، به سختی می توانم بخوابم.
غالباً گاهی هرگز
34- مشکلاتی که برایم پیش میآیند هر چه باشد، معمولاً حالم کاملاً خوب است.
بله بین این دو نه
35- گاهی برای چیزهای بسیار کوچک، احساس گناه یا پشیمانی میکنم.
بله بین این دو نه
36- اعصابم آنقدر تحریک است که بعضی صداها مثل صدای در، به نظرم غیرقابل تحمل میآیند و مرتعشم میکنند.
غالباً گاهی هرگز
37- اگر چیزی به شدت ناراحت کند معمولاً آرامشم را خیلی زود بهدست میآورم.
بله بین این دو نه
38- تمایل به لرزیدن و یا عرقکردن دارم وقتی به کار مشکلی فکر میکنم که باید انجام دهم.
بله بین این دو نه
39- معمولاً به سرعت در عرض چند دقیقه خوابم میبرد، وقتی به رختخواب میروم.
بله بین این دو نه
40- گاهی دچار حالت تنش یا ناآرامی میشوم وقتی به چیزهایی فکر می کنم که اندکی پیش فکرم را مشغول کرده و توجهم را به خود جلب کرده بودهاند.
درست مردد غلط
آزمون افسردگی بک
دستور: این پرسشنامه شامل 21 گروه سوالات میباشد. خواهشمند است جملههای هر گروه را بهدقت مطالعه کنید و فقط دور شماره جملههایی که بیش از چند جمله دیگر حالت کنونی شما را بیان میکند یک دایره بکشید. دقت کنید که درهر گروه از جمله ها فقط باید یک جمله را انتخاب نمائید.
الف :
0- من احساس غمگینی نمیکنم.
1- احساس میکنم دلم گرفته یا غمگینم.
2- الف من همیشه دل گرفته و غمگینم و نمیتوانم از آن رهائی یابم.
2-(ب) بهقدری غمگین و بینشاطم که برایم دردناک است.
3-به اندازه ای غمگین و بینشاطم که تاب تحملش را ندارم.
ب:
0- نسبت به آینده بدبینی یا دلسری خاصی ندارم.
1- نسبت به آینده احساس ناامیدی میکنم.
2- الف ) احساس میکنم که هیچ امیدی به آینده ندارم.
2-ب) احساس میکنم که هیچوقت بر مشکلاتم غلبه نخواهم کرد.
3- احساس میکنم که امیدی به آینده ندارم و شرایط بهتر نخواهد شد.
پ-
0- احساس نمیکنم که شخص شکست خوردهای باشم.
1- احساس میکنم که بیش از یک شخص معمولی شکست خورده ام.
2- الف) احساس میکنم که به ندرت کار معنی دار یا پرارزشی را انجام دادهام.
3- ب ) هر وقت به زندگی گذشته ام فکر می کنم جز شکست های زیاد چیزی نمیبینم.
3- احساس میکنم که شخص کاملاً شکست خوردهای هستم.
ت :
0- من نارضایتی خاصی ندارم
1- الف ) بیشتر اوقات احساس بیحوصلگی میکنم.
1-(ب) دیگر مثل گذشته از چیزها لذت نمیبرم.
2- دیگراز هیچ چیز احساس رضایت نمیکنم.
3- از همه چیز ناراضیام.
ث:
0- احساس گناه خاصی ندارم.
1- بیشتر اوقات احساس میکنم شخص بد یا بی ارزشی هستم.
2- (الف) احساس میکنم که کاملاً گناهکارم.
2-(ب) حالا دیگر همیشه احساس میکنم شخص بیارزشی و بدی هستم.
3- اینطور احساس می کنم که گویی شخصی بیارزش و بدی هستم.
ج:
0- احساس نمیکنم دارم مجازات میشوم.
1- احساس میکنم ممکن اتفاق بدی برایم رخ بدهد .
2- احساس میکنم دارم مجازات میشوم یا دارم مجازات خواهم شد.
3- (الف) احساس میکنم که مستحق حق مجازاتم.
3- (ب) دلم میخواهد مجازات شوم.
چ:
0- من از خود مایوس نیستم.
1- (الف) من از خود مایوسم.
1-(ب) من خودم را دوست ندارم.
2- من از خود بیزارم.
3- من از خودم متنفرم.
ح:
0- من احساس نمیکنم که از دیگران بدتر باشم.
1- من به شدت خود را به خاطر نقاط ضعف و اشتباهاتم انتقاد میکنم.
2- (الف) برای هر اشتباهی که رخ میدهد خود را سرزنش میکنم.
2-(ب) احساس میکنم که عیبهایم زیاد است.
خ:
0- من در فکر آن نیستم که به خود آسیب برسانم.
1- من درباره این که به خود آسیب برسانم فکر میکنم ولی به آن عمل نمیکنم.
2- (الف) احساس میکنم اگر مرده بودم بهتر بود.
2-(ب) من برای اینکه خود را بکشم نقشه معینی کشیدهام.
2-(ج) احساس میکنم اگر مرده بودم برای خانوادهام بهتر بود.
3- اگر می توانستم خودم را میکشتم.
د:
0- من بیشتر از حد معمول گریه نمیکنم.
1- حالا بیشتر از گذشته گریه میکنم.
2- من حالا همیشه گریه میکنم و نمیتوانم از گریهکردن خودداری کنم.
3- من در گذشته میتوانستم به راحتی گریه کنم اما حالا گرچه می خواهم ولی نمیتوانم.
ذ:
0- حالا بیشتر از گذشته آزرده نیستم.
1- من بیشتر از گذشته آزرده و رنجیده میشوم.
2- من همیشه احساس رنجش میکنم.
3- به اندازهای رنج میبرم که چیزهای رنجآور گذشته هرگز رنجم نمیدهد.
ر:
0- من علاقهام را نسبت به مردم از دست ندادهام.
1- اکنون علاقهام نسبت به مردم کمتر از گذشته است.
2- من بیشتر علاقهای که به مردم داشتم از دست دادهام و عواطفم نسبت به آنها جزئی است.
3- من همه علاقهای که به مردم داشتم از دست دادهام و اصلاً به آنها عاطفهای ندارم.
ز:
0- من مثل همیشه میتوانم تصمیم بگیرم.
1- من اکنون به خودم اطمینان کمتری دارم و سعی میکنم تصمیم گرفتن را به تعویق بیاندازم.
2- دیگر بدون کمک دیگران نمیتوانم تصمیم بگیرم.
3- دیگر به هیچ وجه نمیتوانم تصمیم بگیرم.
س:
0- من احساس نمیکنم که از گذشته بدتر به نظر برسم.
1- من از اینکه پیر یا ناجذاب به نظر میرسم نگرانم.
2- من احساس میکنم تغییرات دائمی در ظاهر من بهوجود میآید و مرا ناجذاب نشان میدهند.
3- من احساس میکنم که زشت و کریه به نظر میرسم.
ش:
0- من میتوانم به خوبی گذشته کار کنم.
1- (الف) برای اینکه کاری را شروع کنم به کوشش زیاد احتیاج دارم.
1-ب) من نمیتوانم به خوبی گذشته کار کنم.
2- برای اینکه کاری را انجام بدهم باید به خودم فشار بیاورم.
3- اصلاً نمیتوانم کاری انجام بدهم.
ص:
0- من میتوانم مثل معمول بخوابم.
1- من صبحها خسته از گذشته از خواب برمیخیزم.
2- من یکی دو ساعت زودتر از وقت معمول بیدار میشوم و به سختی میتوانم دوباره بخواب بروم.
3- من هر روز زود از خواب بیدار میشوم و نمیتوانم بیش از 5 ساعت بخوابم.
ض:
0- من بیشتر از حد معمول خسته نمیشوم.
1- من زودتر از گذشته خسته میشوم.
2- من از انجام هر کاری خسته میشوم.
3- من آنقدر خسته میشوم که نمی-توانم کاری انجام بدهم.
ط:
0- اشتهایم کمتر از حد معمول نیست.
1- اشتهایم به خوبی گذشته نیست.
2- حالا اشتهایم خیلی کم است.
3- دیگر اصلاً اشتها ندارم.
ظ:
0- اخیراً وزنم خیلی کمتر نشده است.
1- وزنم بیش از دو و نیم کیلوگرم کم شده است.
2- وزنم بیش از پنج کیلوگرم کم شده است.
3- وزنم بیش از هفت و نیم کیلوگرم کم شده است.
ع:
0- من بیش از حد معمول درباره سلامتی خود نگران نیستم.
1- من درباره دردها و رنجوریها یا سوءهاضمه و یبوست و یا علائم ناخوشایند بدنم نگرانم.
2- من به اندازهای درباره سلامتی و چگونگی حالم نگرانم که فکر کردن به چیز دیگر برایم مشکل است.
3- من کاملاً در افکار و احساساتم نسبت به سلامتی خود غرقه شدهام.
غ:
0- من احساس نمیکنم که در علاقهام به امور جنسی تغییر تازه ای بهوجود آمده باشد.
1- حالا کمتر از گذشته به امور جنسی علاقه دارم.
2- حالا علاقه من به امور جنسی خیلی کمتر از گذشته است.
3- من تمام علاقهای که به امور جنسی داشتم از دست دادهام.
1 Cattle's anxiety test
2 Beck's depression test
3 Aeron
4 Palite
5 McGulf & Goldman
6 Atien Wesili
—————
————————————————————
—————
————————————————————
110