واحد دشتستان
دانشگاه آزاد اسلامی
گزارش کارآموزی
مکان:
بیمارستان 17 شهریور برازجان
موضوع :
بررسی سیستم مالی دربیمارستان 17 شهریور برازجان
محقق:
استاد مربوطه :آقای نوروزی
سال:1388
سپاس خدای را که در قالب جهان آفرینش ، دفتر حسن وزیبایی بنمود وبرگهای آن را در برابر ادراک واحساس آدمیان بگشود تا پاک بینان از هر ورق آن ، فصول اسرار خوانند واز دریافت هر سری ، مزه عشق چشند…
با تشکر ازتمامی کسانیکه در این تحقیق مرا یاری کردند بویژه جناب آقای مجاهد رئیس حسابداری ،جناب آقای آبشیرینی وکلیه پرسنل واحدامورمالی بیمارستان 17شهریور برازجان .
به مصداق فرمایش حضرت علی (ع) که فرمودند : هرکس به من حرفی آموخت مرا بنده خویش ساخته است از کلیه اساتید بزرگوار ی که در دوران تحصیل از محضرشان بهره جسته ام بخصوص استاد عالیقدر جناب آقای نوروزی تشکر وقدرانی می نمایم ./.
مقدمه
8
فصل اول : آشنایی با مکان کارآموزی
تاریخچه
10
سطوح مختلف ارائه خدمات درمانی
11
انواع بیمارستان از نظر ارائه درمان
11
بخشهای درمانی بیمارستان 17 شهریور برازجان :
12
بیماران آزاد
بیماران ارتش
بیمه تامین اجتماعی
بیمه خدمات درمانی
بیمه بیماران تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)
بیمه شرکتهای خصوصی
بیمه شرکتها وموسسات دولتی (بانکها وغیره)
بیمه روستایی
بیمه کارت شهری
موقعیت رشته کارآموزی در واحد خدماتی
15
امور جامعه در دست اقدام
16
فصل دوم : ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته کارآموزی
شرح وظایف ومسئولیتها حسابدار
19
شرح وظایف ومسئولیتها ذیحساب
20
وظایف مسئول خدمات مالی :
20
کارپردازی
انبارداری
جمعداری نقدی
جمعداری اموال
بایگانی :
22
مالی
پرسنلی
مسئول درآمد
23
نحوه ترخیص بیمار
23
مسئول دفتر داری
25
مسئول رسیدگی واعتبارات
26
چارت سازمانی
27
فصل سوم : آزمون آموخته ها وپیشنهادات وانتقادات
اعتبارا ت بیمارستان :
30
درآمد اختصاصی
برنامه جاری
برنامه عمرانی
مرا حل خرید کالا وخدمات
31
کار پردازان دربیمارستان
32
انواع مناقصه
33
کالاهای انبار
33
سند هزینه
34
تنخواه گردان
35
فصل عمرانی
36
انواع حسابهای سازمان
37
حقوق ودستمزد
37
نحوه محاسبه کارانه در بیمارستان
38
نحوه محاسبه بیمه کارکنان
39
انواع حسابهای بیمارستان
39
ثبت حسابداری
40
نحوه ثبت درآمد
40
برگه زدن
41
نوع استخدامی
43
پیشنهادات وانتقادات
59
مقدمه :
با توجه به اینکه احداث و نگهداری بیمارستان کاری بسیار پر هزینه بوده و لازم است سرمایه گذاری انجام شده برای بیمارستان با بازده آن متناسب باشد و کارا مد بودن بیمارستان با ارائه مراقبت وبا کیفیت خوب و بالا باشد بنابراین وجود برنامه ریزی و مدیریت بیمارستان که ناشی از تجربه صاحب نظران می باشد امری بسیار سودمند و ضروری است . کتابهایی که در باره برنامه ریزی و مدیریت بیمارستان در کشورهای غربی تالیف می شود ودر کشورهای دیگر به خاطر تفاوت بسیار زیاد فرهنگی و انتقادی درجامعه چندان کارایی ندارند از این رو کتابی با فرهنگ و سطح اقتصادی جامعه ما که جزو کشورهای رو به پیشرفت جهان به شمار می آیدمی تواند فایده عملی داشته باشد .
کتابی که امروز در کشور ما مورد استفاده قرار می گیرد کتابی است که توسط یکی از مولفان با سابقه در رشته فوق الذکر در هندوستان تالیف شده و شامل 25 فصل در باره بیمارستان ، خدمات سرپایی ،بستری پرستاری در بیمارستان ، مدیریت بیمارستان خدمات پشتیبانی بالینی خدمات مدیریت اجرایی و سازماندهی کارکردی برای بیمارستان است جای چنین کتابی در جامعه پزشکی خالی است و …….. با آشنایی به وضع بهداشت و درمان جامعه و ضرورت بالا بردن سطح علمی در زمینه مدیریت بیمارستان به ترجمه آن اقدام کرده است باشد که مفید واقع شود .
تاریخچه
در سال 1342 کلنگ بیمارستان 17 شهریور برازجان بیمارستان 25 شهریور به نام شیر خورشید زده شده که پس از 3 سال کارهای ساختمانی آن پایان یافت . کل زمین این بیمارستان40000 متر مربع وسعت و زیربنای آن 17993 مترمربع می باشد. نوع مالکیت ساختمان ملکی ، نوع فعالیت درمانی وسال بهره برداری اولیه ازواحد 1346 می باشد. که شامل اتاقهای جراحی و داخلی ، اتاق عمل و زنان ، رادیولوژی ، آزمایشگاه ، داروخانه و اتفاقات می باشد . و تاسیسات این بیمارستان در سال 1346 افتتاح شد که کلیه تخت های آن به 25 عدد می رسید . پرسنل درمانی این بیمارستان تا سال 1358 از پزشکان هندی ، پاکستانی ، بنگلادشی تامین می گردید. و پرستاران این کشورها که توسط جمعیت شیر خورشید ……پوشش داده می شد.در حال حاضر بیش از 15 بخش تخصصی درمان و بیش از 10 بخش اداری و پشتیبانی ، 24 خط تلفن ، 10 آمبولانس و 60 دستگاه کامپیوتر وجود داردوبیمارستان به شبکه جهانی اینترنت متصل می باشد.براساس آخرین ارزشیابی بعنوان درجه2 اعلام گردید. حدود 418 پرسنل با پزشکان تخصصی و فوق تخصص و کادر درمانی که همگی ایرانی و اکثریت کاردان و کارشناس می باشند دراین بیمارستان شاغل می باشند . این بیمارستان دارای دستگاههای پیشرفته رادیولوژی و سی تی اسکن ، آزمایشگاه، اکو و دستگاههای دیالیز مشغول ارائه خدمات به هموطنان می باشد . این بیمارستان بعد از بیمارستان فاطمه زهرا (س) بوشهر دومین بیمارستان استان و بیشترین اعمال جراحی نیز در آن انجام می گیرد. و وسایل خنک کننده این بیمارستان قبلا" از طریق ایرکاندیشن انجام می شدکه پس از فرسوده شدن آنها توسط کولر گازی انجام می گیرد. وسایل نقلیه این بیمارستان قبلا"ا از طریق شیر خورشید (هلال احمر فعلی) تامین می گردید.
تجهیزات ولوازم موجود دربیمارستان شامل: مخزن ذخیره آب ،وسایل اطفاء حریق ،سردخانه جسد ،سردخانه موادغذائی،اکسیژن مرکزی،کولرگازی اسپلیت ومعمولی،برق اضطراری،آسانسور،دستگاههای رختشویخانه،لوازم آشپزخانه،امکانات استریل C.S.R ،ساکشن مرکزی ودستگاه امحاء زباله.
سرویس وخدمات موجوددربیمارستان عبارتنداز: هموفیلی،رادیولوژی،برونکوسکوپی ،اکوکاردیوگرافی ،کلونوسکپی، داروخانه،تست ورزش،سنگ شکن،سونوگرافی، اسپیرومتری،ماموگرافی،ECT ،تالاسمی ،پاتولوژی،آزمایشگاه،سی تی اسکن، الکتروکاردیو گرافی ودیالیز.
سطوح مختلف ارائه خدمات درمانی :
سطح اول :خانه بهداشت و مراکز درمانی روستایی و شهری.
سطوح دوم : بیمارستانهای مثل بیمارستان17 شهریور برازجان که در سطح دوم قراردارد .
سطح سوم :بیمارستانهای تخصصی و فوق تخصصی که در مراکز استانها قراردارد که درصورت نیاز بیمار از سطح دوم به آنجا ارجاع داده می شود.
انواع بیمارستان از نظر ارائه درمان :
1)بیمارستان های عمومی که بایدشامل چهار بخش اصلی
الف) اورژانس
ب) زنان و زایمان
ج) اطفال
د) داخلی
باشد که برحسب نیاز بخش های دیگر را به بیمارستان های مذکور اضافه می کنند مثل بیمارستان برازجان .
بیمارستان های تخصصی که یک یا چند تخصص خالص ارائه می دهد مثل بیمارستان تخصصی چشم پزشکی یا قلب و غیره
بیمارستانها به دو بخش درمانی و اداری تقسیم میشود .که بخش اداری کارهای پشتیبانی و بخش درمانی، درمان بیماران را انجام می دهد.
بخش های درمانی بیمارستان 17شهریور برازجان:
بخش اتفاقات و مراجعات اولیه : که مهمترین بخش در بیمارستان می باشد و در ارزشیابی بیمارستان خیلی مهم می باشدکه درصورت عدم کسب امتیازلازم از ارزشیابی ازسایر بخش های بیمارستان ارزشیابی به عمل نمی آید و تا شش ماه فرصت داده می شود تارفع نقص نماید. بیمارستانها بر حسب نمره ارزشیابی درجه بندی می شوندکه از درجه 1 الی درجه 3می باشد. و بیمارستانها بعد از درجه 3 قرار گرفتن پس ازمدت شش ماه فرصت دارند که رفع نقص نمایندوگرنه تعطیل می شوند.
نمره درجه بندی بیمارستان در تعرفه گذاری تاثیر مستقیم دارد مثل قیمت تخت
عادی در بیمارستان درجه سه 73177 ریال می باشد که هم در درآمد بیمارستان هم درشهرت آن نقش به سزایی دارد.
انواع خدماتی که در این بیمارستان انجام می گیرد عبارت است از:
1) ارائه خدمات به بیماران آزاد
2) ارائه خدمات به بیماران تامین اجتماعی
3) ارائه خدمات به بیماران کمیته امداد امام خمینی(ره)
4) ارائه خدمات به بیماران بیمه های ارتش
5) ارائه خدمات به بیماران خدمات درمانی
6) ارائه خدمات به بیماران شرکت های خصوصی
7) ارائه خدمات به بیماران شرکت و موسسات دولتی (مثل بانکها – مخابرات و غیره )
8) ارائه خدمات به بیماران بیمه روستایی
9) ارائه خدمات به بیماران بیمه کارت شهری
1) بیماران آزاد :
کلیه بیمارانی که تحت پوشش هیچ یک از بیمه های درمانی خدمات درمانی – ارتش – تامین اجتماعی و غیره نیستند در صورت مراجعه به این بیمارستان پس از ویزیت پزشکان در صورت نیاز به عمل ، بستری و پس از مراحل قانونی مورد عمل قرار گرفته و کلیه هزینه تخت ،عمل ، آزمایش ،عکسبرداری ، دارو بیهوشی و غیره ، پس از محاسبه و صدور صورت حساب جهت اخذ وجه به صندوق ارجاع می گردد تا صندوق وجه اعلام شده را دریافت و برگ ترخیص صادر شود.
2) بیمه ارتش :
کلیه پرسنل ارتش جمهوری اسلامی و افراد تحت تکفل آ نان که دارای دفترچه بیمه ارتش می باشندمی توانندبا مراجعه به مراکز درمانی تحت درمان قرارگیرند.ودرهنگام ترخیص طبق قانون فقط فرانشیز ازآنهادریافت می گردد.وبقیه صورتحساب سهم سازمان می باشد.
3) بیمه تامین اجتماعی :
کارمندان تابعه تامین اجتماعی و کارگران شرکتها و کلیه افرادی که تابعه قانون کار باشند طبق تعرفه دولت 27% حق بیمه توسط افراد و موسسه یا شرکت محل خدمت و هم چنین 3%بیمه بیکاری پرداخت نمایند تابعه این قانون بوده و دارای دفتر چه بیمه تامین اجتماعی بوده و در صورت مراجعه به درمانگاهها یا مطب خصوصی و یا مراکز درمانی خصوصی که طرف قرارداد تامین اجتماعی باشند مورد معالجه قرار می گیرند و طبق تعرفه تامین اجتماعی محاسبه میگردد..
4) خدمات درمانی :
کلیه کارمندان دولت که تابعه قانون بازنشستگی کشوری هستند ،تابعه این قانون بوده و دفترچه خدمات درمانی جهت خود و افراد تحت کفالت خودشان دریافت می دارند. حق بیمه هر کارمند طبق تعرفه اعلام شده از خدمات درمانی بایستی به خود و همسر وسه فرزند که سن آنان کمتر از 18 سال باشد تعلق گیرد. این گونه بیماران در موقع مراجعه به مراکز درمانی و یا مراکز درمانگاهی خصوصی یا دولتی که طرف قرارداد بیمه خدمات درمانی هستند مورد معالجه قرار می گیرند وهزینه درمان آنهاطبق تعرفه خدمات درمانی محاسبه میگردد.
5) بیمه بیماران تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره):
بیماران تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)کسانی هستند که از نظر درآمد ماهیانه مشکل دارندو هزینه زندگی آنان توسط کمیته امام تامین می شود. این گونه افراد نیز از سوی کمیته امداد دارای کارت خدمات درمانی هستند که در صورت بیماری باید به پزشک طرف قرارداد کمیته امدادمراجعه نمایند. پس از معاینه طبق تعرفه اعلام شده مابین کمیته امداد امام خمینی(ره) و بیمارستان محاسبه می گردد.
6) بیمه شرکت های خصوصی :
چنین شرکتهایی جهت مداوای پرسنل خود درهنگام بیماری و یا افرادی تحت کفالت آنان قراردارند با مراکز درمانی قرارداد می بندند که آن مرکز باید پس از معالجه بیماران و تنظیم صورت هزینه و ارسال به آن شرکت وجه تعرفه خود را دریافت دارند معمولا" این گونه تعرفه نیز همانند تعرفه های دولتی عمل می شود .
7) بیمه شرکتها و موسسات دولتی (بانکها و غیره ) :
کارمندان بانکها و غیره که در آن واحدها مشغول انجام خدمت می باشد هم خود و افراد تحت کفالت آنان در صورت بیماری و مراجعه به واحدهای درمانی اعم از درمانگاه و بیمارستانهای خصوصی پس از معالجه و تنظیم صورت حساب باید کل هزینه مدت بستری و اعمال خود را پرداخت و صورت حساب را به محل خدمت خود ارائه می نمانید و هزینه آن را دریافت کنند این شرایط باید در قرار داد فیما بین بانکها و مراکز درمانی قید گردیده باشد .
8)بیمه روستای :
افرادی که در روستا زندگی می کنند و تابعه هیچ یک از بیمه های خدمات درمانی – تامین اجتماعی – ارتش و غیره نباشند( به استثنای سربازها ) این گونه افراد باید به اداره خدمات درمانی مراجعه کنند و کارت بیمه روستایی یا دفتر چه بیمه روستایی دریافت می کند تا در موقع بیماری به پزشک خانواری که در روستای محل زندگی آنان مشغول انجام وظیفه می باشد مراجعه نماید. پزشک خانوار در صورت نیاز به متخصص یا نیاز به عمل جراحی فرم معرفی به مراکز درمانی صادرمی شود که باید توسط نماینده بیمه خدمات درمانی مستقر در بیمارستان تایید شود تا طبق تعرفه خدمات درمانی محاسبه شود و صورتحساب جهت اخذ وجه به خدمات درمانی ارسال و مبلغ صورتحساب به حساب مراکز درمانی بیمارستان واریز گردد و البته این گونه بیمه شامل بیماران تصادفی و سربازان نمی باشد .
9) بیمه کارت شهری :
این گونه افراد باید ساکن شهر و تابعه هیچ یک از بیمه ها نباشد البته این گونه افراد اگر دختر باشد تا زمان مجردی می توانند به تنها یی خود را بیمه کنند و در زمان متاهلی باید تحت پوشش همسر خود قرار گیرند و تعرفه این بیمه نیز همانند سیستم بیمه خدمات درمانی می باشد و شامل تصادفات و سربازها نیز نمی باشد.
موقعیت رشته کارآموزی در واحد خدماتی :
در جهان پهناور کنونی یا گسترش وسایل ارتباط جمعی این دنیای بی کران عملا" تبدیل به دهکده های جهانی شده است .
رکن اصلی این دهکده جهانی اطلاعات و فن آوری تبادل آن مدیریت از طریق اطلاعات است. اهمیت این اطلاعات به اندازه ای است که ارتباط با دنیا را اطلاعات ضروری عصر حاضر تلقی می کنند.
تغییر و تحولات سریع در این گستره به اندازه ای است که جز در سایه سازماندهی و مدیریت صحیح نمی توان آن را در مسیر راست هدایت نمود .
سیر تحولات سریع جهانی باعث به وجود آمدن کسب اطلاعات جدیدی در مدیریت استراتژیک شده که لزوما" جهت گیری برنامه ریزی را از روش سنتی به سمت و سوی برنامه ریزی استراتژیک سوق می دهد. در این جهان سیر تحول نیاز مبرم به اعمال مدیریت صحیح در زمینه های گوناگون در مدیریت نیروی انسانی تخصصی بهینه منافع و غیره از جمله ضرورت هایی است که نیاز را بیش از پیش آشکار می سازد. بهداشت و درمان از جمله اولین نیاز های اساس انسان می باشد و تامین این نیاز از مهمترین وظایف دولت هاست. بخش بهداشت و درمان نیز به دلیل پیچید گی وسایل خاص خود همواره در معرض بیشترین تحول بوده است . در کشور ایران به دلیل حرمت والای انسان و ارزش و قرب آن از دیدگاه نظام و آیین مقدس اسلام این امر تجلی خاصی را بیشتر بارز می سازد. که نمونه روشن آن تاکید بر این وظیفه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است . مدیریت صحیح در این بخش از اهمیت خاصی برخوردار است. زیر تاثیر آن بر انسان این اشرف مخلوقات خواهد بود. در این میان مدیریت و سازماندهی صحیح بیمارستان به عنوان یکی از ارکان اصلی بهداشت و درمان ضروری است .چرا که در زندگانی امروزه هر انسانی مجبور است گاهی اوقات به بیمارستان مراجعه کند. آنجا که روزی حیات انسان آغاز و روزی دیگر به پایان می رسد . در این مجموعه گزیده ای از سازمان و مدیریت بیمارستان در هر واحدی به روشنی تشریح شده تا شاید موجبات اداره تهیه این نهاد مهم بهداشتی و درمانی به کمک مصرف کنندگان اصلی آن فراهم گردد.
امور جامعه در دست اقدام:
1) تعیین وقت برای بیمارانی که از مراکز بهداشتی در مانی ارجاع شده اند و تکمیل کارت سوابق بیمار یا پرونده مراجعات سرپایی .
2) پذیرش و ارجاع از درمانگاه داخلی بیمارستان .
3) تعیین وقت پذیرش در کلینیک های تخصصی بیمارستان .
4) در خواست پرونده بستری بیمار سرپایی در صورت وجود آن .
5) وضعیت تکلیف بیمار از نظر پرداخت نوع بیمه و غیره.
6) تکمیل لیست اعلام 150 علت بیمار و ارائه آن به پذیرش مرکزی بیمارستان برای ارسال به مراجع بهداشتی و درمانی منطقه ذیربط.
7) انجام هماهنگی با واحدهای پذیرش وترخیص وارسال پرونده ها.
8) تنظیم آمار فعالیت روزانه پذیرش جدید ، پذیرش های قدیم ، تعداد کل مراجعات به پذیرش با تخصص های مختلف، تعداد بیماران ارجاعی از واحدهای داخل و خارج بیمارستان .
9) تهیه آمار تعداد بیماران ارجاع شده ، به سایر واحدهای بهداشتی ، درمانی و تشخیص .
عنوان رشته :حسابدار
شرح وظایف ومسئولیتها :
_ ثبت اقلام از روی برگه های محاسباتی دردفترصدور برگه و انتقال آنها به دفاتر روزنامه،معین،اعتبارات وتعهدات ودفتر کل.
_ تهیه وتنظیم لیست حقوق واعلامیه بانکی ،چک،برگه های محاسباتی وکنترل حسابهای مربوطه به منظور رفع اختلاف .
_ رسیدگی به پیش پرداختها و علی الحسابها واسناد ومدارک مربوط ازنظر رعایت واجرای قوانین ومقررات مالی.
_ انجام امور مربوط به تشخیص وتعیین سرفصل حساب،تهیه تراز عملیات،تهیه وتنظیم حساب ماهانه در موعد مقرر و امضای آنها.
_ راهنمائی وکنترل کار حسابداران وتقسیم کار بین آنها و بررسی صورتحسابهای تنظیم شده.
_ تهیه وتنظیم پیش نویس دستورات و فرمهای محاسباتی گزارشهای لازم و بودجه تفصیلی.
_ رسیدگی واظهار نظر واقدام در مورد مسائل وپرونده های مشکل مالی و حسابداری.
_نظارت ومراقبت در حسن اجرای بودجه برنامه ای ،جریان امور واحد ویا واحدهای تحت سرپرستی ،اتخاذ تدابیر و ارائه راهنمائیهای لازم به منظور بالابردن سطح معلومات کارکنان واحد یا واحدهای تابعه در جهت بهبود امور جاری.
_ همکاری در تهیه نامه ها،بخشنامه ها ،دستورالعملها و طرح تصویب نامه ها.
_شرکت در کمیسیونهای مربوطه.
_ مطالعه قوانین بودجه وسایر قوانین ومقررات مالی و اظهار نظر در مورد نحوه اجرای آنها.
عنوان رشته :ذیحساب
وظایف ومسئولیتها :
_ نظارت ومراقبت بر تنظیم حساب ماهانه وکنترل و ارسال آن با اسناد ومدارک مربوط به مراجع ذیصلاح وهمچنین مراقبت در حسن اجرای بودجه برنامه ای.
_ مراقبت در وصول درآمدها برابر مقررات وپرداخت مخارج در حدود اعتبارات مصوب با رعایت کامل قوانین مربوط .
_ اجرای قراردادها و دادنامه های صادره از دیوان محاسبات یا سایر مراجع دیگر.
_ رفع نقص از اسناد و صورتحسابهای وام خواهی شده.
_ تهیه صورت تفریغ بودجه کامل مورد عمل حوزه ذیحسابی و ارسال آن به مراجع ذیربط.
_ تنظیم و ارسال صورت مجالس تحویل و تحول در موقع سمت یارعایت مقررات جهت استحضار مقام مافوق.
_ اداره امور واحد ذیحسابی و ارائه راهنمائی های لازم به کارکنان تحت سرپرستی.
عنوان رشته : مسئول خدمات مالی
وظایف ومسئولیتها :
الف- کارپردازی :
– استعلام بهاء قبل از خرید اجناس وگزارش آن به مقام مافوق .
– دریافت درخواست های خرید که از سوی مقام مافوق ارجاع می گردد.
– تهیه وتنظیم صورت مجلس های مربوط به ترخیص کالا وارائه آن به اداره متبوع.
– نظارت بر کلیه امور مربوط به کارپردازی واحد متبوع و راهنمائی کارکنان تحت سرپرستی .
ب- انبار داری :
– تطبیق کالاهای خریداری وتحویل شده به انبار با نمونه اصلی آنها.
– رسیدگی موجودی انبار وصورت برداری از کالاهای موجود در انبار در فواصل معین ومطلع ساختن کارپرداز جهت تجدید سفارش .
– ثبت کالاهای تحویلی و دریافتی در کارتهای انبار ونظارت در ورود و خروج لوازم و اجناس و کالاها وهمچنین امضاء کلیه اسناد مربوط.
– نظارت بر تمامی فعالیتها و اجرای کامل مقررات مالی وانبارداری در انبارهای تحت سرپرستی وارائه راهنمائی های لازم به کارکنان تحت نظارت.
پ- جمعداری نقدی :
– دریافت اوراق بهادار و تمبر از مراجع ذیربط وفروش آنها به متقاضیان وتحویل درآمد روزانه به بانک و یا حسابهای مخصوص و تنظیم اسناد مربوط.
– تنظیم ارقام دریافتی و پرداختی در دفتر صندوق وبستن حسابها در موعد معین وتهیه سیاهه ریز عملکرد روزانه و ماهانه .
– دریافت وجوه تنخواه گردان وسایر وجوه وصدور قبض های رسید وتحویل آنها به مراجع ذیربط ،ارائه چک های وصولی به بانک.
– نظارت بر کلیه فعالیتهای واحد نظارت و ارائه راهنمائی های لازم به کارکنان تحت سرپرستی و تقسیم کار بین آنها.
ت- جمعداری اموال :
– انجام اقدامات لازم به منظور نصب علائم مخصوص و برچسب های شماره دار ،بر روی هریک از اموال و تنظیم صورت موجودی مانده اموال مصرفی در آخر هر سال و ارسال صورتحساب به اداره کل اموال دولتی طبق مقررات مربوط .
– صدور پروانه خروج برای اموال ،تهیه صورت اموال زائد و اسقاط و ارسال آن به سازمان متبوع و اداره کل اموال دولتی جهت کسب اجازه فروش و یا صدور دستور حذف ، ممیزی و رسیدگی به سیاهه اموال اسقاطی .
– نگهداری حساب کلیه اموال منقول ،مسروقه و یا از بین رفته ، طبق آئین نامه اموال دولتی وثبت مشخصات آنها در دفاتر اموال.
– نظارت بر فعالیتهای واحد مربوط و ارائه راهنمائی های لازم به کارکنان تحت سرپرستی و تقسیم کار بین آنها.
بایگانی:
بایگانی شامل دودسته مالی وپرسنلی است :
بایگانی مالی :
عبارتست از اسناد هزینه اختصاصی ، هزینه جاری ، هزینه عمرانی که اینها شامل اعتبارات مخصوص به خود می باشند وبایگانی بعضی از نامه های رسیده از ادارات مختلف مانند کلیه بانکها ، تامین اجتماعی ، خدمات درمانی ، بیمه عمر و….میباشد. بایگانی پرسنلی :
شامل کلیه پرونده های پرسنلی رسمی ،پیمانی، شبه پیمانی وپیام آوران بهداشت (سرباز)، پزشکان طرحی ورسمی وتمام وقت وغیره می باشد کلیه بایگانی های پرسنلی مانند هم می باشند فقط از نظر مالی با هم متفاوتند مثلا" حکم سرباز با پرسنل رسمی با هم فرق دارند برای سربازان چون پرسنل ثابت نیستند از اعتباراتی که به دانشگاه علوم پزشکی داده می شود مقدار ناچیزی به سربازان تعلق می گیرد پرسنل طرحی شامل افرادی می باشند که برای یکسال دوران طرح یا سربازی خود را می گذرانند.بایگانی پرسنلی به دوبخش راکد وجاری تقسیم میشود.
بایگانی راکد:شامل افرادی که به هرنحوی از بیمارستان تسویه حساب می کنند یا بازنشسته یا انتقالی می گیرند واز بیمارستان بیرون می روند این نوع بایگانی که تشکیل می شود بایگانی راکدگویند. مانند پرسنل رسمی ،پیام آور بهداشت (سرباز )، پرسنل طرحی ،پیمانی،پزشکان و…
بایگانی جاری: هرپرسنل چه رسمی وچه غیر رسمی حکم حقوقی یا ابلاغ یا کسری حقوق یا نامه های اداری که از ادارات دیگری می آید در پرونده پرسنل جاری بایگانی میشود.
در ضمن پزشکان رسمی وغیر رسمی پرونده های آنها از بایگانی جاری به راکد منتقل می شود که هرشخص با کد مخصوص در جای خود نگهداری میشود.
مسئول درآمد :
کلیه نظارت مالی بر عهده قسمت درآمد است هر سه قسمت اسناد پزشکی وترخیص ومسئول صندوق زیر نظر درآمد می باشد.
واحد ترخیص بیمارستان 17 شهریور برازجان از سال 1365شاهد ورود فارغ تحصیلان دوره کاردانی پذیرش و مدارک پزشکی از دانشگاهای ایران بوده که جهت گذراندن مدت طرح لایحه قانونی خود به این واحد سرازیر شدند.
واحد ترخیص همان گونه که از نام آن پیدا است مرخص کردن بیماران بستری می باشد و از آن زمان تاکنون توانسته به نحو احسن خدمت خود را به بیماران ارائه نمایند.
پرونده بیماران پس ازترخیص به اسناد پزشکی ارسال تا آنان نیز صورت هزینه را به بیمه ای طرف قرارداد ارسال نمایند. واحد ترخیص زیر نظر معاون اداری مالی بیمارستان اداره می شود که بر حسب نیاز و تعداد تخت های بیمارستان معمولا"از یک مسئول بخش و چند کارمند اداره می شود .واحد ترخیص همان گونه که از نام آن پیدا است مرخص کردن بیماران بستری می باشد و از آن زمان تاکنون توانسته به نحو احسن خدمت خود را به بیماران ارائه نمایند.
پرونده بیماران پس ازترخیص به اسناد پزشکی ارسال تا آنان نیز صورت هزینه را به بیمه ای طرف قرارداد ارسال نمایند. واحد ترخیص زیر نظر معاون اداری مالی بیمارستان اداره می شود که بر حسب نیاز و تعداد تخت های بیمارستان معمولااز یک مسئول بخش و چند کارمند اداره می شود .
نحوه ترخیص بیمار:
بیماری که وارد بیمارستان می شود در بخش پذیرش تشکیل پرونده می دهد و یک شماره اختصاصی به بیمار تعلق می گیرد. مدت زمانی که در بیمارستان بستری می باشد کلیه آزمایشات و رادیولوژی ،دارو و سایر خدمات ،بطور کامل در کامپیوتر هر واحد توسط منشی در پرونده بیمار منظور می گردد. و در هنگام ترخیص کلیه اوراق پرونده توسط منشی چک و استخراج می شود. و هنگامی که کلیه خدمات در پرونده بیمار ثبت گردیدتوسط منشی های بخش استخراج و ضمیمه پرونده می شود. و سایر خدمات از جمله هزینه تخت و عمل جراحی …. نیز محاسبه می گردد.
در صورتیکه که بیمار بیمه نامه داشته باشد برحسب قراردادی که سازمان بیمه گر با بیمارستان دارد فرانشیزمحاسبه و در صورت هزینه نوشته می شود. پس از پرداخت فرانشیز در صندوق بیمارستان و ارائه آن به واحد ترخیص بیمار از نظر مالی ترخیص می گردد و در صورتی که بیمار هیچ گونه بیمه ای نداشته باشد کلیه هزینه ها بطورآزادمحاسبه ودریافت می گردد.
معمولا" بخش مددکار اجتماعی در بیمارستان حامی بیمارانی که توان مالی کمی دارند می باشد که معمولا" درصدی تخفیف توسط بیمارستان منظور می شود. و یا توسط مددکار اجتماعی به سازمان های خیریه ،بهزیستی و کمیته امداد معرفی می گردد. پرونده پس از تسویه حساب مالی در صورتی که هیچ گونه بیمه نامه ای نداشته باشد به واحد پذیرش ارسال می گردد و واحد پذیرش پس از کد گذاری به بایگانی ارسال می گردد.
چهار بیمه اصلی یعنی خدمات درمانی ،نیروهای مسلح ،کمیته امداد و تامین اجتماعی دارای ناظر مستقیم در بیمارستان می باشد.که اینگونه پرونده توسط ناظر بیمه چک گردیده و به واحد اسناد پزشکی ارسال می گردد.
در واحد اسناد پزشکی کلیه پرونده هایی که با بیمه محاسبه گردیده لیست شده وهمراه بامدارک لازم به سازمان های بیمه گرفرستاده می شود. وسپس پرونده به واحد پذیرش و بایگانی ارسال می گردد. واحد اسناد پزشکی پس از ارسال صورت حساب به سازمان های بیمه گر ،سازمان مذکور پس از اعمال کسورات قانونی بقیه وجه را به حساب بیمارستان واریز می نماید. درآمدی که از این طریق شامل بیمارستان گردیده به نام درآمد اختصاصی در دفاتر مالی بیمارستان ثبت و پایان هر ماه به حساب خزانه در استان واریز گردیده و خزانه پس از برداشت قانونی سهم خزانه مابقی را به دانشگاه علوم پزشکی واریز می نماید. دانشگاه پس ازکسردرصدی ، بقیه را به حساب اعتبارات این بیمارستان منظورمی کند. که بیمارستان با توجه به اسناد هزینه خرید لوازم و تعمیرات واسناد داروئی ، غذایی ،تجهیزات ،شرکت خدماتی ،آب و برق ،کارانه پزشکان ،حقوق قراردادی و خرید کالا ،و غیره اعتبارات تخصیص داده شده را مصرف می کند.
مسئول دفترداری :
وظیفه آن نگهداری حساب بیمارستان وثبت دفاتر روزنامه ،کل ،،معین وصدور سند حسابداری است گرفتن تراز عملیاتی پایان هر ماه نحوه ثبت آن به این صورت است که پس از اینکه خرید اجناس یا اقلام بصورت کامل روال اداری را طی کرد وبه اتمام رسید جهت پرداخت هزینه به کارپرداز سند اول برگه حسابداری (سند حسابداری) زده می شود بعد ازصدور برگه یا سند اجازه پرداخت وجه طی چک به کارپرداز یا مامور خرید داده می شود.در کل یک واحدی که اجناسی را خریداری می کند ابتدا باید درخواست خرید خودرا در سه برگ ارائه دهد ودرخواست خرید را خود واحد درخواست کننده وسرپرست بیمارستان جهت انجام خرید امضاءنموده وبه واحد امور مالی جهت تامین اعتبار اقلام مورد نیاز تحویل می نماید.
امور مالی پس از تامین اعتبار درخواست خرید مورد نظر به کارپرداز (مامور خرید)جهت خریدن اقلام یا اجناس تحویل می نماید کارپرداز یا مامور خرید پس از تحویل گرفتن درخواست اقلام در خواستی را خریداری نموده همراه با فاکتور فروش به انبار کالا تحویل می نماید انبار دار کالا یا اجناس خریداری شده را با فاکتور فروش مطابقت نموده اجناس را تحویل می گیرد.
واحد درخواست کننده اقلام خریداری شده مورد نیاز را طی درخواستی از انبار مطالبه نموده واجناس را از انبار خارج می نماید سپس انباردار اجناس خریداری شده را رسید انبار نموده همراه با فاکتور به کارپرداز عودت می نماید کارپرداز سند هزینه صادر نموده جهت دریافت وجه خریداری شده به امور مالی تحویل میدهد امورمالی سند را کنترل ومجوز صدور پرداخت وجه را صادر کرده بعد ازاینکه مبلغ سند هزینه پرداخت شد جهت ثبت دفاتر روزنامه وکل ومعین تحویل دفترداری می گرددسپس سند هزینه ثبت دفاتر گردیده وبه بایگان امور مالی جهت نگهداری اسناد ویا سوابق تحویل می گردد بایگان مالی اسناد تحویل گرفته را در کلاسه مربوطه بایگانی می کند وپس از اتمام این مراحل فرم نماینده اسناد بر روی سند هزینه زده شده وفاکتور اقلام خریداری به نماینده اسناد تحویل داده شده به علوم پزشکی فرستاده می شود.
مسئول رسیدگی واعتبارات :
وظیفه این قسمت بعد از یکسری مراحل قانونی که از نظر تاریخ به روز باشندانجام می شود مانند در خواست خرید ،فاکتورخریدورسید انبار .
مالیاتهایی که به صورت مستقیم وغیر مستقیم وجوددارد در صورتیکه مبلغ رسید انبار بالای 100000هزار تومان باشد به آنان مالیات تعلق می گیرد پس از انجام مراحل قانونی به واحد رسیدگی واعتبارات فرستاده می شوند ونیز طبق فصل جاری واختصاصی سند زده می شود درعین حال اگر موجودی واعتباری وجودداشته باشد که با چک کردن دفاتر اعتبارات مبلغ مورد نظر در رابطه با خرید کالا وغیره درصورتیکه به بیمارستان اختصاص داده شده باید در دفاتر اعتبارت ثبت شود به هر میزانی که باشد .
واین واحد بیشتر با فصل2 که فصل هزینه های مصرفی یا غیر اموالی مانند مواد غذایی و….می باشد .وفصل 7 نیز که شامل هزینه های اموالی که دارای بر چسب می باشند.
چارت سازمانی بیمارستان 17 شهریور برازجان
اعتبارات بیمارستان :
اعتبارات بیمارستان از چند منبع تامین می شود:
درآمد اختصاصی( ماده 30301 ): وصول درآمد اختصاصی می تواند یکی ازمنابع مالی وزارتخانه ها وموسسات دولتی باشد. وبه درآمدهایی اطلاق می شود که برطبق قوانین ومقررات وصول می شوندوبه مصارف معینی می رسند. درضمن طبق ماده14 قانون محاسبات عمومی ایران وجود مجوزقانونی برای وصول درآمدهای اختصاصی شرط لازم ومنظورنمودن درآمدهای مذکوردرقانون بودجه سالانه تحت عنوان درآمداختصاصی شرط کافی برای شناخت درآامدهای اختصاصی است. درآمد اختصاصی به واسطه ارائه خدمات درمانی حاصل می شود مانند ویزیت ، آزمایش، اعمال جراحی ، اکو، نوار قلب، آزمایشگاه، سی تی اسکن و غیره …
منابع دولتی شامل:
الف)- برنامه 30303 جاری: وجوه جاری یکی ازوجوه عمده وزارتخانه ها وموسسات دولتی است که عملیات روزمره وجاری سازمانهای مذکوررا تامین مالی می کند. این وجوه از محل درآمد خزانه دولت به حساب دستگاه جهت پرداخت حقوق و مزایای مثل حقوق ودستمزدو اضافه کار و جیره غیرنقدی و عیدی و خرید مرخصی و کمک هزینه ازدواج واریز می شود.
ب)- برنامه عمرانی: وجوه عمرانی به موجب قانون ایجادمی شود ومنابع مالی آن عمدتا" به مصرف هزینه های سرمایه ای رسیده ووظیفه تحصیل دارایی های ثابت ویا احداث ساختمانها وتاسیسات رابه عهده دارد. شامل دو قسمت می باشد :
1- ملی : که از طریق بودجه دولت ( وزارتخانه) تامین می شود.
2- استانی : درآمد حاصل از منابع داخلی مثل مالیات استان ،گاز کنگان ( یک درصد کل درآمد خالص ملی برای بودجه استانی هزینه می کنند ).
نکته:منابع مالی دولت جهت اجرای برنامه های عمرانی عبارتند ازدرآمدحاصل فروش نفت ومشتقات آن ،مالیاتهای مستقیم وغیرمستقیم وسایردرآمدهای دولت ،وامها ،اعتبارات داخلی وخارجی که در خزانه متمرکزاست.
مراحل خرید کالا و خدمات :
1- خرید : برای خرید کالا و خدمات ابتدا واحد درخواست کننده بر اساس نیاز خود در یک فرم سه برگی نوع کالا و مقدار آن را نوشته
خرید کالا: ابتدا درخواست کننده کالاهای مورد نیاز را درخواست می دهد و پس از درخواست برای خرید کالا، باید رئیس بیمارستان و رئیس حسابداری آنرا امضاء کنند.
رئیس بیمارستان مجوز برای خرید کالا را صادر می کند و مسئول حسابداری علاوه بر مجوز خرید کالا ( نیاز سازمان ) باید جنبه قانونی خرید کالا را در نظر داشته باشد. مثلا" در بیمارستان خرید تلویزیون و فرش غیر قانونی است و علاوه بر آن باید اعتبار را هم در نظر بگیرد. و در صورت نبود اعتبار نمی توان برای خرید کالا تامین اعتبار کرد. رئیس حسابداری بعد از انجام گرفتن کلیه مراحل فوق برگ درخواست خرید کالا را امضاء نموده و سپس درون دبیرخانه بیمارستان ثبت دفتر می گردد. و سپس برگ خرید کالا را به کارپرداز که مسئول خرید دستگاه می باشد ارائه میدهند.
کارپردازان در بیمارستان :
1- کارپرداز عمرانی وکالاهای سرمایه ای ومصرفی
2- کارپرداز نقلیه
3- کارپرداز موادغذایی
4- کارپرداز دارو و تجهیزات
محدودیت خرید: کارپردازان به دلیل حمایت از تولید کنندگان داخلی حق خرید کالاهای خارجی را ندارند. بجزدرمواردی که آن کالا مشابه ایرانی نداشته باشد. و در صورت خرید، کالای خارجی رسید انبارنمی شود وبرچسب اموال به آن کالا تعلق نمی گیرد.چنانچه مبلغ کالاها بیش از 35 میلیون ریال باشد بایدبه استعلام بهاء انجام گیرد وبه مناقصه گذاشته شود.
شکل مناقصه:
باید نوع جنس و مقدار جنس طی برگی به نام برگ استعلام نوشته شود. مثلا" برای خرید کامپیوتر بایستی نوع قطعه کامپیوتر و تاریخ و زمان خرید به طور کامل مشخص شود وپس از تایپ وامضای برگه های مذکور آنهارا درون پاکتهای جداگانه قرارداده وبرای چندین فروشنده ارسال نماییم. پس ازاعلام نرخ پیشنهادی توسط فروشندگان این مناقصه طی تشریفات خاصی برگزار می گردد و درحضور ریاست بیمارستان وبقیه مسئولین پاکتها بازگشایی گردیده وبرنده مناقصه مشخص می گردد.
انواع مناقصه:
1- مناقصه محدود : دراین نوع مناقصه از سه ، چهار نفر خاص دعوت کرده و جواب مناقصه سریع مشخص می گردد. در این نوع مناقصه معمولا" سازمان فرصت کوتاهی داردو یا احساس می کند که آن کالازیاد حساس نیست.
الف -به صورت آگهی در داخل شهر.
ب – به صورت آگهی داخل روزنامه
نکته:تمام کالاهاباید بانازلترین بهاء خریداری گردد.
کالاهای انبار :
کالاهایی که دارای حجم وقابل لمس باشد رسید انبارصادر میگردد وپس از تحویل وشمارش ومیزان آن توسط انباردار گواهی رسید صادر میشود وهنگام خروج هم به همین منوال عمل میکند.وکالاهایی که وجود فیزیکی نداشته باشند مثل نرم افزار ، این کالاها رسید انبار ندارند. پس از ورود کالاها به انبار انباردار جنسی را که تحویل گرفته امضاء نموده و کارپرداز هم رسید انبارجنس خریداری شده راامضاءمی نما ید.
مالیات:
مالیات بر دو نوع می باشد:
1- نقدی
2- پایان سال ( اظهارنامه مالیاتی )
سند هزینه:
سند هزینه شامل شرح کاملی از تمامی خریدهای انجام شده شماره وتاریخ درخواست خرید ،رسیدانبار،مبلغ خریدمی باشدکه توسط کارپردازنوشته وتنظیم میگردد. و پس از انجام مراحل فوق درصورتی که سندهزینه کامل باشدبه امضاء مسئول رسیدگی واعتبارات می رسدوسپس به ترتیب رئیس حسابداری ورئیس بیمارستان سند را تاییدو امضاء می نمایند.مرحله بعدسندهزینه طی شماره وتاریخی دردفترحسابداری ثبت می گردد.دراین مرحله سندهزینه تکمیل گردیده وطی یک فقره چک ازاعتبارومحل مربوط به خود پرداخت می گردد.
بعد از تحویل گرفتن اسناد مالی از دست کارپردازان کلیه اسناد تفکیک می شوند. بدین صورت که سندهزینه و تمام مدارک آن اعم از درخواست خرید ، رسید انبار ، فاکتور ، سند هزینه تفکیک می گردد. سند هزینه که شامل سه برگ می باشد دو برگ آنرا برای امور مالی دانشگاه و یک برگ آنرا برای بایگانی حسابداری در درون بیمارستان نگهداری می شود.
خرید کمتر از 35 میلیون ریال به عهده ومسئولیت کارپرداز است که به کمترین بهاء خریداری میشود وبیشتراز 35 میلیون ریال به استعلام بهاء توسط حداقل سه فروشنده وبه صورت مناقصه صورت می گیرد.
تنخواه گردان :
تعریف تنخواه گردان: عبارت است ازمبلغ ثابتی وجه نقد یا اعتباربانکی که برای رفع احتیاجات نقدی وایجادتسهیلاتی درامرپرداخت مخارج سازمانهای دولتی برابرمقررات دراختیارخزانه، ذیحساب، عامل ذیحساب وکارپرداز قرارمی گیرد.
درهرسازمان طبق قانون محاسبات عمومی کشوربه ترتیب چهارنوع تنخواه گردان وجوددارد:
1.تنخواه گردان خزانه:خزانه برای رفع احتیاجات نقدی خودازیک اعتباربانکی درحساب درآمدعمومی نزدبانک مرکزی به نام تنخواه گردان خزانه استفاده می کند.
2.تنخواه گردان استان:عبارت است از مبلغ ثابتی وجه نقد که خزانه ازمحل اعتبارات مصوب وبه منظورایجادتسهیلات لازم درپرداخت هزینه های جاری وعمرانی سازمانهای دولتی محلی وبه پیروی ازسیاست عدم تمرکزاداری دراختیارنمایندگی خزانه دراستان قرارمیدهد.
3.تنخواه گردان حسابداری:عبارت است ازمبلغ ثابتی وجه نقدکه خزانه یا نمایندگی خزانه دراستان ازمحل اعتبارات مصوب برای انجام هزینه های جاری وعمرانی دستگاههای دولتی مرکزی ومحلی دراختیار ذیحسابان قرار می دهد.
4.تنخواه گردان پرداخت:ذیحسابان دستگاههای دولتی به منظور ایجاد تسهیلات لازم درمورد پرداخت برخی ازهزینه های واحدهای تابعه دستگاه دولتی محل ماموریت خود، مقداری وجه نقد تحت عنوان تنخواه گردان پرداخت دراختیار عامل ذیحساب، واحد تدارکات ویا کارپردازقرارمی دهند تا بتدریج که هزینه ها انجام می شود با تحویل اسناد هزینه مربوط وجه آن را دریافت وتنخواه گردان مربوط تکمیل شود.
فصل ها بر اساس برنامه های مربوطه اعم از اختصاصی، جاری ، عمرانی یا هرگونه کمک هایی که از طرف دولت به دستگاه مربوطه می شود طبق برنامه های مندرج 30303 ، 30314 و 30301 و 1290086 ، 129000 ، 120102 می باشد . که بصورت کامپیوتری فصل بندی شده است.
1- فصل عمرانی که شامل دوشکل زیر می باشد:
الف ) بصورت امانی :در مواردی که دستگاه دولتی مجری طرح یا پروژه عمرانی دارای امکانات لازم ازقبیل نیروی انسانی متخصص وتجهیزات فنی وغیره باشد عملیات اجرای طرح را انجام وبرخی قسمتهای آن رابه پیمانکار محول می نمایدویا اینکه نیروی انسانی وتجهیزات فنی ومواد ومصالح رادر اختیار پیمانکار قرارداده ودرصدی ازمخارج طرح یا مبلغ مقطوعی به عنوان حق الزحمه به پیمانکار پرداخت می کند.
ب ) بصورت پیما نی: که از طریق مناقصه انجام می گیرد وبا انعقاد قرارداد بین کارفرما وپیمانکارشروع می شود.
2- جاری
3- اختصاصی
ثبت هایی که درون کامپیوتر وارد می شود طرف بدهکار و بستانکار طبق برنامه نرم افزاری تنظیم شده و در درون دفاتر ثبت می گردد و به صورت خودکار و اتوماتیک به دفتر کل و معین ارسال می گردد و در پایان هر سال تراز مانده گرفته می شود.
انواع حساب های سازمان :
1- بانک پرداخت جاری
2- درآمد اختصاصی
3- صندوق
در قبال هر برنامه ای که اعتباری به بیمارستان داده می شود یک تنخواه گردان دریافت می شود و در حساب بیمارستان نزد یکی از بانکها واریزمی گردد.
در بیمارستان سه نوع تنخواه دریافت می گردد:
1- عمرانی
2- اختصاصی
3- جاری
پایان سال مالی بیمارستان 28 / 12 / ×13 هر سال می باشد .
حقوق و دستمزد :
پرداخت هرگونه حقوق و دستمزد بر اساس نوع استخدام و صدور حکم حقوقی توسط
کارگزینی و گواهی انجام کار توسط واحد مربوطه پرداخت می شود.
حقوق و مزایا بر دو نوع می باشد:
1- حقوق و مزایای ثابت
2- حقوق و مزایای مستمر
کسورات: مبلغی که بصورت قانونی از کل حقوق کسر گردیده وبه حساب وی واریز می گردد. درآمد بیمارستان به صورت مستقیم قابل هزینه کردن نیست و به حساب خزانه نزد بانک ملی مرکزی بوشهر شعبه گلشن واریز می شود و از طریق دولت مجوز داده می شود که بر اساس فصول معین شده هزینه و سپس تخصیص می گردد. مثلا" ازطرف دولت اجازه داده می شود ازمحل 301 30 یکصدوپنجاه میلیون ریال وازمحل 30303 دویست میلیون ریال می توان هزینه کرد.
کارانه : کارانه مبلغی است که براساس شرایطی پرداخت می گردد که عبارتنداز:
1- بر اساس مدرک تحصیلی : پرداخت کارانه به مدرک تحصیلی دیپلم با ضریب 5/1 محاسبه می شود.
2- بر اساس محل کار(شغل) : مثلا" ضریب کارانه یک فرد پرستار 6/1 می باشد و ضریب کارانه یک فرد که در واحد کارگزینی مشغول به کار می باشد 2/1 می باشد.
3-رضایت از خدمت : محاسبه ضریب دراین مورداز1 تا3 می باشد که براساس رضایت رئیس بیمارستان مشخص می گردد.
نحوه محاسبه کارانه در بیمارستان:
مدرک تحصیلی + محل خدمت * رضایت از خدمت = امتیاز کارانه هر فرد
اضافه کار : میزان کارکرد کارمندان در حسابداری بیمارستان بایستی ماهانه به میزان 182 باشد. و چنانچه کارمندی بیش از 182 ساعت کار کند مشمول اضافه کار می گردد .
نحوه محاسبه اضافه کار :
حقوق مبنا + افزایش سنواتی + افزایش بسیجی+ فوق العاده شغل + حق مسئولیت + کارکنان ممتاز + فوق العاده برجستگی + حداقل دریافتی جمع می گردد و بر 160 تقسیم می گردد و بدین صورت یک ساعت اضافه کار یک کارمند محاسبه می گردد.
ماموریت : به دو صورت می باشد :
1- ماموریت با توقف
2- ماموریت بدون توقف
پرداخت حقوق کارکنان بیمه تامین اجتماعی :که به شکل زیر می باشد :
طبق فرم تعیین شده از طرف سازمان تامین اجتماعی ابتدا تا ردیف شماره شش مشخصات فردی کارمند نوشته می شود و سپس نوع شغل و تعداد فرزندان درون آن مشخص می شود و به شکل زیر محاسبه می شود:
دستمزد روزانه * تعداد روز کارکرد = دستمزد ماهانه
حق اولاد : در درون سازمان های دولتی حق اولاد به افراد متاهل پرداخت می گردد. ولی در شرکت های خصوصی علاوه بر متاهل بودن برای اینکه شخص از حق اولاد استفاده نماید می بایستی که دارای فرزند نیز باشد.
نحوه محاسبه بیمه کارکنان:
دستمزد ماهانه مشمول + بن + حق اولاد *7%= جمع دستمزد و مزایای ماهانه
افرادی که دارای حقوق کمتر از 2450000 تومان می باشند مشمول مالیات نمی گردند.
انواع حسابهای بیمارستان :
جاری : مختص پرداخت حقوق و مزایای کارکنان بیمارستان می باشد.
اختصاصی : پرداخت اضافه کاری ماموریت کارانه و خرید ….بیمارستان ازاین محل پرداخت می گردد.
عمرانی : پرداخت کلیه هزینه های ساختمانی وتعمیرات بخشها از این محل پرداخت قابل پرداخت است.
ثبت حسابداری :
هزینه های جاری طبق تنظیم لیست حقوق صورت می گیرد به این صورت :
* بابت پرداخت حقوق :
موقت بانکی ××××
بانک پرداخت ××××
* هزینه جاری:
هزینه جاری ××××××
موقت بانکی ××××
کسورات وصولی ××××
* کسورات شامل بیمه ،مالیات ،بازنشستگی و…..میباشد.
* اسناد ارسالی :
معادل مبلغ هزینه ××××
طرف حساب اسناد ارسالی ××××
بابت ارسال حقوق
هزینه اختصاصی : اگر اضافه کار ماموریت باشد طبق لیست …….طبق برگ درخواست فاکتور رسید …سند هزینه صورت می گیرد.
نحوه ثبت درآمد :
مقدارپولی که بابت ارائه خدمات از بیماران دریافت وبه صندوق واریز می شود بدین شکل دردفتر روزنامه ثبت می گردد:
بانک تمرکز درآمد ××××
صندوق ××××
* بابت دریافتی از درآمد
صندوق ××××
درآمداختصاصی وصولی ××××
* بانک تمرکز درآمد یک حساب غیر قابل برداشت است.
* بابت واریز به خزانه :
درآمد اختصاصی وصولی ××××
بانک ××××
ارسالی ××××
بانک تمرکز درآمد ××××
ثبت ابتدای هرسال بابت مبلغی که علوم پزشکی به حساب بیمارستان واریز میکند:
بانک پرداخت ××××
تنخواه گردان دریافتی از ذیحسابی ××××
* بابت خریدی تنخواه گردان انجام میدهد:
تنخواه گردان کارپرداز ××××
بانک پرداخت ××××
* بانک پرداخت شامل جاری و عمرانی واختصاصی است وتنها عامل ذیحساب میتواند از بانک پرداخت برداشت کند.
برگه زدن:
هنگامی که خرید انجام شد سندهزینه مربوطه برگه بدهکار وبستانکار زده شده وبدین شکل ثبت دفترروزنامه می گردد:
1 . هزینه اختصاصی ××××
بانک پرداخت ××××
* پرداخت بابت خرید
2 .موقت بانکی ××××
بانک پرداخت ××××
* پرداخت حقوق فروردین ماه پرسنل
هزینه جاری ×××××
موقت بانکی ××××
کسورات وصولی ××××
* پرداخت حقوق و مزایای فروردین ماه
اسناد ارسالی به ذیحسابی ××××
بانک پرداخت ××××
طرف حساب اسناد ارسالی ××××
دریافتی از ذیحسابی ××××
* بابت لیست حقوق فروردین کارکنان
* نحوه پرداخت کسورات :
کسورات پرداختی ××××
بانک پرداخت ××××
* ثبتی که بابت خدمات درمانی با طرف قرارداد زده میشود:
خدمات درمانی ××××
طرف قرارداد ××××
* بابت ارسال صورتحساب
بانک تمرکز درآمد ××××
طرف قرارداد ××××
خدمات درمانی ××××
درآمد اختصاصی وصولی ××××
* پرداختی خدمات درمانی بابت صورتحساب
درآمد اختصاصی ارسالی ××××
بانک تمرکز درآمد ××××
ثبت بابت انتقال درآمد یکماه
* درآمد اختصاصی ارسالی شامل مبلغ تمامی طرف قراردادها مانند خدمات درمانی ، تامین اجتماعی و….میباشد.
هر شخصی بر اساس همان حکم کارگزینی خود حقوق دریافت می کند.
نوع استخدامی :
1- استخدامی پیمانی
2- استخدامی آزمایشی
3- استخدامی رسمی
حقوق و مزایا بر دو نوع می باشد:
1- حقوق و مزایای ثابت
2- حقوق و مزایای مستمر
کارانه :مبلغی است که براساس سه آیتم محاسبه می گرددکه عبارتنداز:
1- بر اساس مدرک تحصیلی : پرداخت کارانه به مدرک تحصیلی دیپلم با ضریب 5/1 محاسبه می شود.
2- بر اساس محل کار(شغل) : مثلا ضریب کارانه یک فرد پرستار 6/1 می باشد و ضریب کارانه یک فرد که در واحد کارگزینی مشغول به کار می باشد 2/1 می باشد.
3-رضایت از خدمت : ضریب محاسبه این مورد از1 تا3 می باشد وتصمیم گیری دراین مورد به عهده رئیس بیمارستان می باشد.
جمهوری اسلامی ایران حکم کارگزینی
فرم ع – 32 (5-84) ت 3 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
1- نام دستگاه :
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- شماره ملی مستخدم : 3520755106 1/2- شماره مستخدم : 80716380
3- نام : فاطمه
4- نام خانوادگی : قاسمی
5- نام پدر : محمد جعفر
6- شماره شناسنامه :134 محل صدور شهرستان استان
7- محل تولد
بوشهر – دشتستان
8- تاریخ تولد
10/2/1335
9- بالاترین مدرک و رشته تحصیلی :
بالاترین مدرک : دیپلم رشته : بهیاری
10- عنوان پست سازمانی : بهیار 1/10- شماره پست سازمانی :114
11- رسته : بهداشت و درمان رشته : بهیاری طبقه : 7
12- گروه : 12
13- سنوات خدمت : 29 سال 18 روز
14- واحد سازمانی : بیمارستان 200تختخوابی 17 شهریور برازجان
15- محل خدمت : اتاق عمل خدمات پرستاری
1/15- کد پستی محل خدمت : 2/15- کد پستی محل جغرافیایی : بوشهر – دشتستان -مرکزی
16- وضعیت ایثارگری :
17- وضعیت تاهل و عائله مندی : متاهل
18- ضریب افزایش سنواتی : 5% بسیجی 2%
19- نوع حکم : تغییر حقوق و مزایا
20- شرح حکم :
این حکم باستناد تصویبنامه های شماره 4268/ت 34543/ه مورخ 21/1/85 هیئت محترم وزیران بمنظور اجرای موارد زیر صادر گردیده است .
1- افزایش ضریب جدول حقوقی از 380 ریال به 432 ریال
2- برقراری کمک هزینه عائله مندی بمبلغ 120960 ریال
3- برقراری کمک هزینه اولاد به مبلغ 24192 ریال به ازای هر فرزند
4- برقراری افزایش سنئاتی
21- حقوق وفوق العاده :
حقوق مبنا:
افزایش سنوات :
21- حقوق و فوق العاده ها
حقوق مبنا : 590200 ریال سنواتی 285673 ریال
بسیجی : 8284 ریال تشویقی 0 ریال
الف – حقوق : 996985 ریال
ب – فوق العاده شغل : 678730 ریال
ت – فوق العاده تخصصی 118040 ریال
ث- فوق العاده سرپرستی 29510 ریال
ج- فوق العاده سختی شرایط محیط کار 29510 ریال
ح- سختی کار هیئت امنا 17760 ریال
خ- فوق العاده بدی اب و هوا 147550 ریال
د- فوق العاده محرمیت از تسهیلات زندگی 177060 ریال
ذ- مازاد فوق العاده بدی آب و هوا 181600 ریال
ر- فوق العاده جذب مناطق محروم 68250 ریال
ز-کمک هزینه عائله مندی 27120 ریال
ژ- کمک هزینه اولاد 50848 ریال
س- فوق العاده جذب 1320983 ریال
ش- فوق العاده تعریق 245160 ریال
ص- فوق العاده برجستگی 118040 ریال
ض – فوق العاده جذب ناشی از برجستگی 86169 ریال
جمع : 4403261 ریال
22- حقوق فوق العاده های مندرج در این حکم جمعا به مبلغ : چهار میلیون و چهارصد سه هزار دویست و شصت و یک
ریال پس از وضع کسور قانونی از فصل: ماده: قابل پرداخت است
23- تاریخ اجرای حکم : 1/1/1385
24- تاریخ صدور و شماره حکم : تاریخ : 23/1/1385 شماره : 702/1
25- نام و نام خانوادگی مقام مسئول : دکتر مصطفی صالحی
حقوق مبنا : طبق جدولی که در صفحات بعد مشاهده خواهید کرد انجام می گیرد افزایش سنوات : با توجه به سوابق و خدمتی که هر شخصی در طول سال اشتغال انجام می دهد طبق جدول حساب می شود
بسیجی : هر فردی که فعالیت بسیجی داشته باشد برای آن شخص حقوق بگیر 1/1 درصد درنظر گرفته می شود. مثلا" اگر آن شخص در طی آن سال فعال بود مثلا" 5 % منظور می گردد. و اگر عضو عادی بود 25 درصد می باشد که به حقوق مبنا اضافه می شود.
حقوق مبنا * 5% = مبلغ بسیجی
تشویقی : اگر کارمندی تشویقی داشته باشد مبلغ آن را درج می کنیم
الف : حقوق : مبلغی که برای حقوق ثبت می شود برای اساس فرمول های زیر می باشد .
ب: فوق العاده شغل : مبلغی است که با توجه به شغل هر کارمند توسط کارگزینی که آن هم طبق جدولی که تعیین شده محاسبه می گردد که آن از طرف هیئت دولت اعلام می گرددودر حکم حقوق پرسنل قید می گردد. و نحوه معامله آن بر میزان درصد جدول و حقوق و مبنا است . این جدول حقوق ضربدر درصد تعیین شده می کنیم مثلا" 115 درصد تعیین شده باشد بستگی به کاری که انجام می دهد دارد.
فوق العاده شغل = حقوق مبنا * 115 ( فرمول )
ت : فوق العاده تخصیص : با توجه به تخصیصی بودن هر شخصی و پست و تخصصی وی جدول تعیین شده برای هر پست : مثلا" پست شخصی حسابدار باشد 20% تعلق می گیرد و این گونه حساب می کنیم :
فوق العاده تخصیص = 20% * حقوق مبنا
ث: فوق العاده سرپرستی : به افرادی تعلق می گیرد که سرپرستی واحدی را به عهده دارندو آن درصد را طبق جدول محاسبه می کنند مثلا" اگر 5% باشد
فوق العاده سرپرستی = 5% * حقوق مبنا ( فرمول)
ج: فوق العاده سختی کار : طبق جدول انجام می گیرد. مثلا" برای حسابدار 5% حقوق می باشد. هرشغلی یک نوع سختی کار دارد که با توجه به آن شغل محاسبه می گردد. مثلا" فردی که در آزمایشگاه کار می کند چون با مواد آلوده و محیط آلوده سر و کار دارد 15 % می باشد ولی یک حسابدار فرق می کند (5%)
فوق العاده سختی کار = 5% * حقوق مبنا ( فرمول )
ح: سختی کار هیئت امناء: این هم بر اساس جدول کار گزینی انجام می پذیرد .
خ : فوق العاده بدی آب و هوا : طبق جدول انجام می گیرد مثلا" (25%)
د: مازاد فوق العاده بدی آب و هوا (100) طبق جدول
مازاد فوق العاده بدی آب و هوا = 100 * حقوق مبنا
ذ : فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی : 30% * حقوق مبنا
طبق جدول داده شده کار گزینی انجام می گیرد
ر: فوق العاده جذب مناطق محروم : (15% * حقوق مبنا ) طبق جدول انجام می گیرد
ز: کمک هزینه عائله مندی : فقط به افرادی تعلق پیدا می کند که مرد باشد و متاهل باشد و یک مبلغ ثابت هست وشامل تمام کارمندان رسمی وپیمانی بیمارستان می شود.
ژ : کمک هزینه اولاد : به مرد تعلق می گیرد به زن های که کارمند هستند تعلق پیدا نمی کند فقط در صورتی به آنها تعلق می گیرد که سرپرست باشند .
درصورت داشتن یک فرزند مبلغ 25424ریال می باشد.
اگر 2 فرزند داشته باشد 50848= 2 * 25424
س : فوق العاده جذب : طبق جدول داده شده
فوق العاده جذب : 73% * حقوق مبنا
ش : فوق العاده تعدیل : طبق جدول کار گزینی (150%)
فوق العاده تعدیل :150% * حقوق مبنا
ص: فوق العاده برجستگی : (20%) طبق جدول
فوق العاده برجستگی : 20% * حقوق مبنا
ض : فوق العاده جذب ناشی از برجستگی (73%) طبق جدول
فوق العاده جذب ناشی از برجستگی:73% * حقوق مبنا
تفاوت حداقل دریافتنی : مبلغی می باشد که از طرف دولت به کارکنان پیمانی تعلق می گیرد تا حقوق آنها درسطح کارکنان رسمی قرار گیرد
جدول حقوقی ماده یک نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت (( دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ))
هزینه عائله مندی : 127120
هزینه اولاد : 25424
بدی آب و هوا : 181600
نوبت کاری : 63560
وزرات بهداشت ودرمان وآموزش پزشکی
دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی استان بوشهر
بیمارستان 17شهریور برازجان
(سند هزینه )
نام گیرنده وجه : ………………………………………………..نشانی کامل :………………………………………………………
فصل
شرح
اصل مبلغ
کسور
خالص پرداختی
جمع عددی
جمع کل به حروف
اینجانب ……………………تنظیم کنننده سند گواهی می نمایم که این سند هزینه به موجب اسناد ومدارک پیوست برابرمقررات مالی سازمان تنظیم گردید وقبلا" وجهی بابت این هزینه پرداخت نشده است.
رئیس حسابداری امضاء
مسئول رسیدگی ونظارت مالی
رئیس اداره رسیدگی
رسیدگی ونظارت مالی: این سند هزینه با مدارک پیوست وارقام مندرج درآن برابر مقررات مالی سازمان رسیدگی گردید وپرداخت آن بلامانع است.
رئیس اداره دریافت وپرداخت
رئیس اداره اعتبارات
مدیر امور مالی دانشگاه
رئیس دانشگاه
گواهی ورسید گیرنده پول : مبلغ (بحروف)…………………………ریال طی چک……………………..دریافت گردیده است.
نقدا"
جمهوری اسلامی ایران حکم کارگزینی( از فروردین88 تا کنون این حکم زده میشود)
فرم ع – 32 (5-84) ت 3 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
2- نام دستگاه :
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- شماره ملی مستخدم : 3520755106 1/2- شماره مستخدم : 80716380
3- نام : فاطمه
4- نام خانوادگی : قاسمی
5- نام پدر : محمد جعفر
6- شماره شناسنامه :134 محل صدور شهرستان استان
7- محل تولد
بوشهر – دشتستان
8- تاریخ تولد
10/2/1335
9- بالاترین مدرک و رشته تحصیلی :
بالاترین مدرک : دیپلم رشته : بهیاری
10- عنوان پست سازمانی : بهیار 1/10- شماره پست سازمانی :114
11- رسته : بهداشت و درمان رشته : بهیاری طبقه : 7
12- گروه : 12
13- سنوات خدمت : 29 سال 18 روز
14- واحد سازمانی : بیمارستان 200تختخوابی 17 شهریور برازجان
15- محل خدمت : اتاق عمل خدمات پرستاری
1/15- کد پستی محل خدمت : 2/15- کد پستی محل جغرافیایی : بوشهر – دشتستان -مرکزی
16- وضعیت ایثارگری :
17- وضعیت تاهل و عائله مندی : متاهل
18- ضریب افزایش سنواتی : 5% بسیجی 2%
19- نوع حکم : تغییر حقوق و مزایا
20- شرح حکم :
21- حقوق وفوق العاده :
21- حقوق و فوق العاده ها
حقوق مبنا : ریال سنواتی ریال
بسیجی : ریال تشویقی ریال
الف – حقوق : ریال
ب – حق شغل(م.خ.ک) : ریال
ت – حق شاغل(م.خ.ک) ریال
ث- تفاوت تطبیق(م.خ.ک) ریال
ج- مبالغ موضوع بند 6دستورالعمل (م.خ.ک) ریال
ح- فوق العاده بدی آب و هوا(م.خ.ک) ریال
خ- فوق العاده سختی شرایط محیط کار(م.خ.ک) ریال
د- ا فزایش جذب بند11قانون بودجه(م.خ.ک) ریال
ذ- کمک به بیماران کلیوی ریال
ر- بیمه تکمیلی ریال
ز-صندوق بازنشستگی ریال
ژ- بیمه خدمات درمانی ریال
جمع : ریال
22- حقوق فوق العاده های مندرج در این حکم جمعا به مبلغ : چهار میلیون و چهارصد سه هزار دویست و شصت و یک
ریال پس از وضع کسور قانونی از فصل: ماده: قابل پرداخت است
23- تاریخ اجرای حکم : 1/1/1385
24- تاریخ صدور و شماره حکم : تاریخ : 23/1/1385 شماره : 702/1
25- نام و نام خانوادگی مقام مسئول : دکتر مصطفی صالحی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
الف : جدول فوق العاده جذب تخصصی کارکنان براساس مصوبه شماره 1865/ت 26282/ه مورخه 22/1/81 هیئت محترم وزیران قابل اجراء از تاریخ 1/1/81
ب : جدول فوق العاده جذب تخصصی کارکنان بر اساس مصوبه 28513 /ت 33002 هـ مورخه 10/5/84 هیئت محترم وزیران قابل اجراء از تاریخ 1/5/84
سختی شرایط محیط کار
درصد قبلی
ICU 55%
تکنسین فوریتهای پزشکی 55%
مراقبت های ویژه نوزادان 55%
دیالیز 45%
جراحی زنان و مردان 45%
ارتوپد گوش و حلق و بینی 45%
اطفال و نوزادان 50%
اورژانس 55%
منشی بخش 25%
رشته (خدمات پرستاری ) 25%
سوپر واریز در گردش و آموزش 25%
بهیار و کمک بهیار CSR 35%
بیماربر 35%
آزمایشگاه 40%
مسئول متصدی پذیرش 15%
مدیر داخلی بیمارستان 10%
پزشک عمومی 25%
نگهبان 20%
خیاط 20%
رخشو و اطو کشی 35%
متصدی توزیع غذا 30%
باغبان 20%
راننده 15%
مددکار 15%
تکنسین رادیولوژی 20%
متصدی ترخیص 15%
ماما و بهیار ماما 45%
مسئول تجهیزات پزشکی 20%
کارشناسی 15%
مناطق محروم کاردانی دیپلم 7%
زیر دیپلم 5%
فوق العاده جذب کارشناسی بخش اداری 73%
فوق العاده تعدیل کارشناسی بخش اداری 80%
فوق العاده تعدیل کارشناسی بخش درمانی 95%
فوق العاده تعدیل کارشناسی بخش درمانی 30 %
فوق العاده تعدیل غیر کارشناسی بخش اداری 58%
فوق العاده تعدیل غیر کارشناسی بخش اداری 15%
سرپرستی 5%
فوق العاده تخصصی
رئیس 10%
کارشناسی درمانی 140
کارشناسی اداری 115
فوق دیپلم اداری 130
فوق دیپلم درمانی 120
(سرپرستی + فوق تخصصی + فوق شغل+ حقوق پایه ) حداقل دریافتنی باید 150000باشد "اگر کمتر باشد ما به تفاوت "
160* (حقوق + حق جذب – حداقل دریافتنی ) = اضافه کاری
کمک هزینه اولاد برای همه کارکنان 127120
هزینه اولاد برای هر نفر 25424
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
الف : جدول فوق العاده شغل کارکنان براساس بخشنامه شماره 42625/105 مورخه 10/8/79 سازمان مدیریت و برنامه ریزی قابل اجراء از تاریخ 1/9/79
سطح شغل
کارشناسی و همترازی
کاردانی و همترازی
تکنسین و کمک کارشناسی و همتراز
سایر مشاغل
گروه ورودی 9
گروه ورودی 8
اداری و مالی / فرهنگی و آموزشی /امور اجتماعی
115%
105%
90%
80%
75%
فنی مهندسی / کشاورزی محیط زیست
125%
115%
90%
80%
75%
بهداشت درمانی
125%
115%
90%
80%
75%
فرابری دادها
150%
150%
–
80%
–
رشته شغلی برنامه نویس کاربردی از گروه هشت به بالا 120%
ب : جدول فوق العاده شغل کارکنان بر اساس مصوبه 28513 /ت 33002 هـ مورخه 10/5/84 هیئت محترم وزیران قابل اجراء از تاریخ 1/5/84
توضیح : اینکه فوق العاده شغل مشاغل تخصصی و حق سرپرستی علاوه بر درصدهای ذکر شده خارج از سقف 150%قابل پرداخت می باشد و در سایر
موارد رعایت سقف فوقالعاده شغل به میزان 150% الزامی می باشد
بر حسب نوع استخدامی ، مدرک تحصیلی و جنسیت در مهر و آبان 1386
1. رئیس بیمارستان باید به مانند جراح عمومی به معنای کلی بر اوضاع واحوال کارکنان نظارت کامل داشته باشد وبا پرسنل ذیربط همکاری لازم را داشته باشد .
2. با توجه به فرسوده بودن بیمارستان ساختمان جدیدی در نظر گرفته شود ودارای امکانات رفاهی بیشتر ی باشد.
3. در بکارگیری پزشکان مجرب وداشتن مدیریت کامل تلاش لازم را بنماید.
4. در قسمت درمانی رسیدگی افراد مسئول بسیار کم است وازهمه مهمتر درمان بیمار بستگی به پول دارد وتا پول نباشد درمان صورت نمی گیرد.
5. از نظر بهداشت وپاکیزگی در قسمت درمانی متاسفانه نظافت وپاکیزگی آنچنانی وجود ندارد.
6. دربسیاری مواقع برتری جویی واقوام شناسی در قسمت درمانی وجوددارد وکارکنان بدرستی کار افراد را انجام نمی دهند وبا بداخلاقی رفتار می کنند.
7. مشاهده شدن رفتار نادرست پرستاران با بیماران اوژانسی وبی توجهی به آنان .
8. باید در صورت مشاهده خطایی از سوی اعضاءوکارکنان بیمارستان بخصوص پزشکان وپرستاران که مسئول جان بیماران می باشند برخورد قانونی با آنان شود وهیچگونه تفاوتی بین آنان وافراد عادی نباشد .
14