کارشناسی ارشد مدیریت فن آوری اطلاعات
عنوان پروژه:بررسی استراتژیهای IT/ ISدرشر کت بیمه سامان
درس : سیستم های اطلاعاتی استراتژیک
فهرست مطالب
* مقدمه……………………………………………………………………………………………………………..3
* رسالت(ماموریت)………………………………………………………………………………………………5
* چشم انداز شرکت بیمه سامان ……………………………………………………………………………..6
* فعالیتهای اصلی شرکت بیمه سامان……………………………………………………………………….6
* بهره گیری از تکنولوژی اطلاعات و تجارت الکترونیکی…………………………………………….7
* سرمایه گذاری های بیمه سامان…………………………………………………………………………..8
* عوامل موفقیت در سیستمهای اطلاعاتی استراتژیک که توسط شرکت بیمه سامان رعایت شده است)……………………………………………………………………………………………………………..9
* جایگاه بیمه سامان از نظر چرخه زندگی (با تمرکز بر اطلاعات وسیستم ها )…………………..9
* چارچوب استراتژیک این شرکت ……………………………………………………………………..10
* روند توسعه استراتژی بیمه سامان……………………………………………………………………….11
* CSFبرای این شرکت بیمه………………………………………………………………………………12
* ماتریس BCG برای برخی محصولات شرکت بیمه سامان……………………………………….13
* BSC برای شرکت بیمه سامان………………………………………………………………………….14
* شرکت سامان در چه مرحله ای از روند تکامل در زمینه ISوIT قرار دارد؟……………….15
* نمونه ای از BPR در شرکت بیمه سامان……………………………………………………………16
* زنجیره ارزش در این شرکت…………………………………………………………………………..17
* Application Portfolio برای بیمه سامان………………………………………………………..18
* سبدی از سبک های مدیریتی در این شرکت بیمه……………………………………………….19
* تقاضای IS و عرضه IT در شرکت بیمه سامان………………………………………………….20
* سیستم های مدیریتی متمرکز ………………………………………………………………………….20
* برون سپاری در شرکت بیمه سامان…………………………………………………………………..21
* بررسی CIO شرکت……………………………………………………………………………………..23
* سرمایه گذاری های شرکت بیمه سامان بر روی IT/23…………………………. IS
* مدیریت دانش…………………………………………………………………………………………….24
* جمع بندی ………………………………………………………………………………………………..25
مقدمه :
شرکت بیمه سامان در اسفندماه سال 1383 به منظور انجام انواع معاملات مربوط به امور بیمه های بازرگانی در رشته بیمه های اشیاء، مسئولیت و اشخاص با سرمایه 200 میلیارد ریالی منقسم به 200 میلیون سهم با ارزش اسمی یک هزار ریالی مجوز فعالیت خود را از بیمه مرکزی گرفت و به عنوان ششمین عضو گروه مالی سامان در اداره ثبت شرکت ها به شماره 241059 به ثبت رسید.
بانک سامان، شرکت سرمایه گذاری بانک سامان، شرکت ایران و غرب، شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه، صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران و موسسه صندوق حمایت و بازنشستگی کارکنان فولاد به همراه جمعی از اشخاص حقیقی و حقوقی با سوابق طولانی در صنعت بیمه، صنایع مالی و تولیدی اعضای هیات موسس شرکت بیمه سامان را تشکیل می دهند.
ترکیب سهامداران شرکت بیمه سامان با داشتن 1500 سهامدار شامل 42 درصد اشخاص حقوقی و 58 درصد اشخاص حقیقی است.
بنیانگذاران و مدیران این شرکت سالهاست که از دست اندرکاران با تجربه صنعت بیمه می باشند که با یک چنین متاع ارزشمندی قدم در این راه گذاشته اند و امروزه تجربه آنان در سایه بیمه سامان تبلور یافته است.
اعضای هیات مدیره به منظور جلب رضایت مشتریان و ارائه سرویس مطلوب به بیمه گذاران در انتخاب مدیران میانی و دیگر پرسنل بیمه سامان اقدام به جذب نیروهایی متخصص و مجرب در امور بیمه ای با هدف مشترک ایجاد تحول کیفی در صنعت بیمه نمودند. این نیروها بر این باورند که با استفاده از آخرین دانشها و ابزارهای حرفه ای و اعتقاد بر اصل مشتری مداری تمامی نیازهای بیمه ای مشتریان را شناسایی کرده و بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه نماید.
– بیانیه ماموریت ) آ رمان( Mission Statement
ماموریت هر شرکت فلسفه و دلایل وجودی، حیطه فعالیت، ترسیم مسیر آینده، جهت گیری ها و اینکه فعالیتهای آن چه نیازی از جامعه را برآورده می کند شامل می شود .
لذا، برنامه ها باید دارای بیانیه ماموریت Mission Statement باشد .
بیانیه ماموریت یک نقشه راه برای اجرا، ارزیابی و بهسازی تمام فعالیتها است.
سازمان ( Missionویژگی های ماموریت(
> ماموریت هیچ وقت از بین نمی رود .
> ماموریت یک هدف درازمدت است و کمی نمی باشد.
> ماموریت تقسیم شدن ارزشهای مشترک و عقاید بین کارکنان سازمان است .
> سازمان را از سایر سازما ن ها متمایز کند
> ماموریت سازمان کمی نیست .
> ماموریت به بیرون سازمان توجه دارد نه داخل آن .
> ماموریت مختص و مخصوص سازمان است .
> ماموریت اهداف سازمان را مشخص می کند .
> مبنای تخصیص منابع سازمان است .
متوالی که باید به آن پاسخ داد
رکن
مشتریان شرکت چه کسانی هستند ؟
1- مشتریان
محصولات و خدمات عمده شرکت چیست ؟
2- محصولات یا خدمات
از نظر جغرافیایی ، شرکت در کجا رقابت و فعالیت می کند ؟
3- بازارها
آیا شرکت از فن آوری های لازم و مناسب استفاده می کند ؟
4- فن آوری
آیا شرکت برای رشد و سلامت مالی از تعهد لازم برخوردار است ؟
5- توجه به بقاء ، رشد و سودآوری
باورها، ارزشها ، اولویت های اخلاقی اصلی شرکت چیست ؟
6- فلسفه
شرکت دارای چه مزیت رقابتی یا شایستگی ممتاز است ؟
7- ویژگی ممتاز
آیا شرکت نسبت به مسایل اجتماعی ، جامعه و محیطی واکنش مناسب نشان می دهد ؟
8-توجه به تصور مردم
آیا کارکنان به عنوان یک دارایی ارزشمند برای شرکت به حساب می آیند ؟
9- توجه به کارکنان
* یادآوری : رعایت همه این 9 رکن ، در تدوین ماموریت ، نه لازم و نه ضروری است.
رسالت (ماموریت)شرکت بیمه سامان
– استقرار، رهبری و ساماندهی یک سازمان توانمند، پویا، خلاق و نوآور در راستای مشتری مداری و تلاش برای خدمت رسانی به مردم با هدف ارائه سریع ترین و مناسب ترین خدمات بیمه ای مطابق با استانداردهای جهانی و حرفه ای
– سامان دهی و حفظ سرمایه های ملی و خصوصی از طریق اشاعه و توسعه و تعمیم خدمات بیمه ای با انتخاب روش ها و شیوه های بدیع در گسترش هرچه بیشتر این خدمات اجتماعی و اقتصادی
چشم انداز شرکت بیمه سامان
1- هدف محوری شرکت ایجاد ارزش افزوده اقتصادی و کسب منافع برای سرمایه گذاران است، با توجه به عمق زیاد بازار بیمه و آینده رو به رشد آن سرمایه گذاری و توسعه کسب و کار در صنعت مد نظر شرکت می باشد.
2- شرکت بیمه سامان در نظر دارد، ضمن ایجاد پوشش بیمه ای برای فعالیت های خود، سهم مناسبی از بازار بیمه کشور را به خود اختصاص دهد.
3- کمک به دولت در دستیابی به محیط رقابتی، ترویج فرهنگ بیمه، توسعه بخش خصوصی، ایجاد اشتغال، افزایش رفاه اجتماعی، نوآوری و ارائه خدمات جدید و رشد تولید ناخالص داخلی از دیگر اهداف شرکت به شمار می آید.
فعالیتهای اصلی شرکت بیمه سامان:
1- فروش خدمات بیمه ای :
ارائه محصولات و خدمات نوین بیمه ای به همراه مشاوره ریسک در قالب پکیج عملیاتی به بیمه گذاران حقوقی (نهادهای متعدد اجرایی) و نیز بیمه گذاران حقیقی. محصولات بیمه ای قابل ارائه توسط بیمه سامان در حوزه های اموال، اشخاص، مسئولیت و مهندسی، هواپیما، کشتی و انرژی و نیز عرضه محصولات نوین بیمه ای همچون بیمه های اعتباری و بیمه گواهی سپرده می باشد.
2- خدمات پس از فروش:
پس از صدور بیمه نامه در کنار بیمه گذار به ارائه مشاوره برای کاهش ریسک و هدایت عملکرد بیمه گذاران، متناسب با شرایط، به نگهداری و مراقبت از مورد بیمه مبادرت نماید. و پرداخت هزینه های زیان دیدگان منطبق با شرایط بیمه نامه ها.
3- حضور فعال در بازار مالی و سرمایه گذاری:
از سیاستهای اصلی و محوری شرکت، فعالیتهای مالی و سرمایه گذاری می باشد. با حداقل شناخت از صنعت بیمه می توان بر این امر واقف بود که اغلب موسسات بیمه ای صرفا با تکیه بر عملیات بیمه گری قادر به ادامه حیات نخواهند بود چرا که این عملیات اغلب با زیان همراه می باشد. این موضوع می تواند در بازارهای کنترلی و فرمایشی تشدید گردد. لذا یکی از عواملی که می تواند حیات شرکت بیمه ای را تداوم بخشد، استفاده بهینه و مطلوب از حق بیمه های پرداخت شده و سرمایه شرکت است.
بهره گیری از تکنولوژی اطلاعات و تجارت الکترونیکی
یکی از برنامه های کلان شرکت بیمه سامان تلاش در جهت رهبری بازار به لحاظ کیفیت ارائه خدمات و داشتن سهم قابل قبول در بازارهای موجود، بالقوه و آینده صنعت می باشد.
حصول به این مهم به ویژه در بازار آینده صنعت بیمه مقدور نخواهد بود مگر اینکه موسسه همگام با پیشرفتهای تکنولوژیکی گام بردارد. یکی از مواردی که قطعا مد نظر سیاستگذاران شرکت خواهدبود بهره گیری از فن آوری اطلاعات (IT) و تجارت الکترونیکی (EDI) می باشد. چرا که این امر علاوه بر ارائه خدمات کیفی، باعث خواهد شد توان رقابتی شرکت افزایش یافته و هزینه های اداری و بوروکراتیک به طرز محسوسی کاهش یابد.
استفاده از بانکهای اطلاعاتی و سیستمهای اطلاعاتی مدیریتی (MIS) و بازاریابی برای دسترسی سریع و به موقع به اطلاعات در مورد مشتریان، عملکرد شرکت، نمایندگیهای بیمه، مصوبات، آیین نامه ها و … یکی از برنامه های شرکت در زمینه بکارگیری تکنولوژی اطلاعات می باشد. برقراری ارتباط آسان و سریع از طریق شبکه LAN و اینترانتها با نمایندگان بیمه و امکان ارائه پیشنهاد بیمه به مشتریان، بازاریابی خدمات و ارائه اطلاعات فروش بیمه نامه از طریق اینترنت و تسریع جریان عملیات شرکت از مواردی است که مورد توجه قرار می گیرد.
شرکت در زمینه طراحی و پیاده سازی سیستمهای اطلاعاتی در محیط اینترنت و استفاده از خدمات Hostingهایی که سرویس سریع و با کیفیت ارائه می دهند تخصص و توانایی لازم را دارد و از طریق بکارگیری این سیستمهای اطلاعاتی و برقراری ارتباطات الکترونیک، با تسهیل و تسریع ارتباطات و ارائه اطلاعات به روز و درست به مشتریان، اعتماد و رضایت آنان را جلب می کند.
سرمایه گذاری های بیمه سامان :
شرکت در نظر دارد سرمایه گذاری های خود را در بازار سهام با توجه به سه اصل:
1- بازدهی بالا
2- قابلیت نقد شوندگی بالا (Liquidity)
3- وجود ریسک متناظر با بازده
انجام داده و تصمیمات سرمایه گذاری را متناسب با شرایط مذکور با لحاظ نمودن چهار عامل سرمایه (Size)، مدت سرمایه گذاری (Time)، سود مورد انتظار و ریسک (Risk) به روشهای تجزیه و تحلیلهای اصولی (Fundamental Analysis) و فنی (Technical Analysis) اتخاذ نماید.
عوامل موفقیت در سیستمهای اطلاعاتی استراتژیک (که توسط شرکت بیمه سامان رعایت شده است):
1- تمرکز بر خارج سازمان :شرکت بیمه سامان توجه خاصی به مشتریان ورقبا دارد تا در محیط رقابتی از شرکت های دیگرپیشی بگیرد .
2- هدف شرکت: افزایش ارزش می باشد تا کاهش هزینه ها ( با فعالیت هایی که در جهت مهندسی فرآیندها و تجهیزات شبکه ای و نرم افزاری برای ارایه خدمات بهتر صورت می دهد ) و استخدام نیروهای متخصص ،برنامه های آموزشی جهت تربیت مدیران وکارکنان همگی جز فعالیتهای ارزش افزای شرکت می باشد.
3- درک مشتری : این شرکت به عنوان یک شرکت خصوصی در جهت ارضای نیازهای مشتریان حرکت می کندوسیستم های خود را مبتنی بر همین اصل پایه گذاری می کند.به عنوان مثال این شرکت فضایی را برای ارتباط با مشتریان اختصاص داده است .
4- تکنولوژی محور: با توجه به این که نوآوری هایی مثل بیمه ها الکترونیکی براساس استفاده از تکنولوژی های جدید بوده است از بستر تکنولوژی به این منظور استفاده می کند در صورتی که نوع فعالیت های سیستم هایش نوآوری خاصی ندارند.
5- روند توسعه: این شرکت بعد از تحقیقات ومشاوره ها و بررسی های زیادی بر روی یک سری ایده های خاص صورت می دهد تصمیم به اجرای آن می گیرد .
6- این شرکت برای توسعه کسب وکار خود از اطلاعات بدست آمده از خود سیستم به طور کامل بهره نمی گیردومباحثی مثل Data mining وKnowledge management استفاده نمی شود.
جایگاه بیمه سامان از نظر چرخه زندگی (با تمرکز بر اطلاعات وسیستم ها )
باتوجه به فرصت هایی که در کشور ما وجود دارد بیمه هنوز جایگاه واقعی را نسبت به کشورهای توسعه یافته پیدا نکرده است و با توسعه روز افزون صنعت و توسعه متنوعی از پوشش های بیمه ای با توجه به نیاز بخش های مختلف تقاضا برای طیف عظیمی از پوشش های بیمه وجو دارد و این صنعت (بیمه) در مرحله رشد به سر می برد .شرکتی مثل شرکت بیمه سامان نیز در کنار بیمه های دولتی و دیگر بیمه های خصوصی از موضع مناسبی برای رشد برخوردار است .
چارچوب استراتژیک این شرکت :
محیط خارجی :
شامل بخش هایی که در خارج سازمان واقع شده اند وبر سازمان ما اثرگذار می باشد .بیمه مرکزی که تعیین تعرفه ها و قوانین مربوط به بیمه را تدوین می کند.پیشرفت تکنولوژی (شبکه های بی سیم ، ماهواره ای و…….)، محدودیت ها ی گروه های فشار وذینفعان : رسانه ها، دولت ، رقبا و بیمه های خصوصی و دولتی و مسایل سیاسی و اقتصادی وفرهنگی .
محیط داخلی :
برنامه ریزی مدیران ،ضعف ها وقوت های سیستم کنونی ،هدف های بلندمدت وکوتاه مدت ،تعیین استراتژی آینده ،اهداف کوتاه مدت ،اهداف بلندمدت ،ارزش های مدیریت .
رقبا
شکل زیر روند توسعه استراتژی بیمه سامان را نشان می دهد که با توجه به مدل صفحه 86 کتاب مدل
Johnson&K.Scholes) (تهیه شده است.
CSF برای این شرکت بیمه:
1- بازارهای جدید بیمه ای برای دسترسی به سهم مطمئن از بازار در حال رشد بیمه در کشور با وجود رقبا که IT/ ISمی توانند با ایجاد فرصت ها و نیز تهدیدات بسیار قابل اهمیت باشند.
2- در بحث مدیریت سرمایه گذاری های منابع مالی موجود این شرکت دقت زیادی را به میزان ریسک و بازدهی فعالیت ها معطوف می نماید.
3- در بحث تعادل بین حق بیمه ای دریافتی و ضرایب احتمالی خسارات به سنجش ریسک احتمالی پراخته و قیمت حق بمه ها را بدرستی تعیین می نماید.
4- برای جلوگیری از سو استفاده های بیمه گذارن از اصل اول بیمه (حسن نیت) ، شرکت تدابیری را با ایجاد مقررات خاص بیمه نامه ها تدوین نموده است.
5- عدم توجه به فرایندهای صدور بیمه نامه مثلا با بهره گیری از IT،ممکن است نارضایتی مشتریان را در بر داشته باشد.
ماتریس BCG برای برخی محصولات شرکت بیمه سامان:
High potential
Strategy
بیمه های جدید مسولیت پیمانکاران بخش خدمات
– بیمه اتکایی
بیمه نامه های حداقل پوشش خودرو
بیمه شخص ثالث اتومبیل
Support
Key operational
BSC به عنوان یکی از تکنیکهای ارزیابی و مدلی که عملکرد سازمان را اندازه گیری می کند. یک ابزار سنجش و مدیریت عملکرد ،شرکت را از چهار جنبه مالی ،مشتری ،فر آیندهای داخلی و آموزش و رشد ارزیابی میکند و بدین منظور معیار هایی را بر می گزیند که در توازن با یکدیگراهداف تعیین شده شرکت را محقق سازند.
کارت ارزیابی متوازن یک مفهوم نوین مدیریتی می باشد که به همه مدیران در همه سطوح کمک می کند تا بتواند فعالیتهای کلیدی خود را پایش و کنترل نمایند. آفرینندگان این شاهکار دیوید نورتون وروبرت کاپلان عرصه کنترل استراتژیک به شمار می روند. آنها پیشنهاد کردند که مدیران ، اطلاعاتی را در خصوص چهار منظر در یک کارت جمع آوری نمایند و به تحلیل آنها بپردازند. این چهار منظر عبارتند از:
– منظر مشتری
– منظر فرایندهای داخلی کسب و کار
– منظر رشد و نوآوری و یادگیری سازمانی
– منظر مالی
مفهوم بالانس بودن از سه منظر ذیل می باشد:
1. عملکرد باید در هر چهار حوزه (مشتریان ،مالی، فرایند داخلی، رشد و آموزش) مطابق با استراتزی ها مورد سنجش قرار گیرد.
2 . بالانس بودن لزوما تناظر یک به یک نیست.
3 . بالانس بودن یعنی بین فاکتور های پیش رو و فاکتور های پیرو تفاوت قائل شویم.
BSC برای شرکت بیمه سامان:
ما لی
معیار ها
اهداف
. سود خالص حاصله
. سود خالص حاصله
. کسب سود از فروش انواع بیمه نامه
. کسب سود از سرمایه گذاری منابع مالی جذب شده
مشتری
معیار ها
اهداف
تعداد شکایات
تعداد صدور بیمه نامه ها و مبالغ حق بیمه ها
نرخ بازگشت مشتریان
. جلب رضایت مشتریان
.جذب مشتریان بیشتر
. ارتقا سرعت پاسخگویی به مشتریان
عملیات داخلی
معیار ها
اهداف
. رضایت کارکنان
تحلیل های هزینه فایده و تعیین ضرایب خسارت
انجام صحیح و حرفای فرایندها
. خدمت به کارکنان
. سنجش دقیق ریسک و میزان حق بیمه
. استخدام کارکنان با تخصص و با تجربه
نو آوری
معیار ها
اهداف
طرح های قبل بیمه
کانال های در حال توسعه و وجود
خدمات الکتونیکی ارائه شده
. ایجاد بیمه های نوین
. ایجاد کانل های فروش جدید
. الکترونیکی نمودن فرایندهای کاری
شرکت سامان در چه مرحله ای از روند تکامل در زمینه ISوIT قرار دارد؟
برای بیان ودرک این موضوع باید از ابعاد زیر به بررسی سیستم ها ی اطلاعاتی این شرکت بپردازیم :
ماهیت تکنولوژی :ماهیت تکنولوژی کامپیوتری بوده ومحدودیت های سخت افزاری برطرف شده است و از طرفی به این علت که فعالیتهای کاربران در یک شبکه اینترانت صورت می پذیرد فعالیت ها پراکنده نمی باشد.از لحاظ پیاده سازی CRM ، ERP وBPR محدودیت نرم افزاری وجود دارد وبه طور کامل شبکه نشده ویکپارچه سازی کامل فعالیتها صورت نگرفته است .
مباحث توسعه سیستم ها :مرتبط با استراتژی کسب وکارمی باشد زیرا با توجه به نیاز کسب وکار در حد مدیریت اطلاعات می باشد تا نیازهای کارشناسان بیمه بوسیله اطلاعات حاصل از سیستم (شامل مشتریان،خدمتی که به آنها ارایه می شود با توجه به درخواست آنها ومحدودیت های شرکت بیمه ) مرتفع گردد. (MIS)
دلایل استفاده از تکنولوژی :مبتنی بر کسب وکار می باشد زیرا در جهت توانمند ساختن این شرکت در ارایه خدمات بهتر به مشتریان و ارتقا توان رقابتی می باشد .(از تکنولوژی شبکه برای ارایه بیمه ها بصورت الکترونیکی وخدمات جبران خسارت از طریق شیوه های الکترونیکی در سراسر کشوراستفاده می کند).(SIS)
ویژگی سیستم ها:سیستم های اطلاعاتی هنوز به اندازه کافی انعطاف پذیر نمی باشند ودر مرز سیستمهای SIS وDP قرار گرفته است .
از این فاکتورها این نتیجه حاصل می شود که شرکت بیمه سامان در بعضی ابعاد به MIS و در بعضی جنبه ها به SIS نزدیک شده است .به طور کلی می توان گفت سیستم اطلاعاتی این شرکت مابین MIS و SIS قرار گرفته است.
نمونه ای از BPR در شرکت بیمه سامان :
مدل بالا نشاندهنده فعالیت در شرکت بیمه اززمان ورود بیمه گذار به شرکت وانجام بیمه تا زمان دریافت خدمت می باشد.همانطور که در شکل بالا مشخص است کلیه فعالیتها از ابتدا تا انتها به صورت دستی وحضوری صورت می گیرد.با کمی دقت به این موضوع پی می بریم که با تحت وب کردن دو بخش اول چقدر می توان از هزینهای اضافی جلوگیری کرد و برسرعت کار افزود وموجبات رضایت مشتری را فراهم نمود.که البته این موضوع نیاز به بررسی وکارشناسی دارد . و می توان به مرور زمان و بتدریج این موضوع را به کلیه فعالیتهای شرکت بسط داد .که این نمونه ای از BPR در این شرکت می باشد .
زنجیره ارزش در این شرکت:
فعالیتهای پشتیبانی : زیرساخت ها،تکنولوژی،منابع انسانی ،اجرایی و ……
فعالیتهای اصلی
Application Portfolio برای بیمه سامان:
High potential
Strategy
– بیمه الکترونیکی
– دستور صدور online بیمه از طریق اینترنت برای مشتریان
– ایجاد یک انبار داده کاوی
مشتریان
– بیمه اتکایی (دربین تمام شرکت های بیمه خصوصی)
– توسعه واحدهای تعیین خسارت
– اختصاص یک واحد وساختمان مجزا برای بخش CRM این شرکت
– خدمات اداری ومنابع انسانی
– حقوق ودستمزد مالی
– صدوربیمه نامه
– جذب بیمه گذاران
– فعالیتهای سرمایه گذاری برای حق بیمه های جذب شده
Support
Key operational
سبدی از سبک های مدیریتی در این شرکت بیمه :
High potential (مدیریت کار آفرین )
Strategy (مدیریت توسعه گرا )
این شرکت با با بکارگیری ایده های جدید ارائه خدمات بیمه ای بواسطه بکارگیری IT والگو برداری از شرکت های بیمه در کشور های اروپایی فرصت های جدیدی را ایجاد و برای سرمایه گذاری در ان بخش ها اقداماتی را آغاز نموده است.
و ارتباطات را برای جمع آوری ایده ها و نوآوری ها گسترش می دهد
این شرکت با داشتن کمیته برنامه ریزی و واحدهای تحقیق و توسعه و توسعه بازار، در تلاش برای توسعه پوشش های بیمه ای این شرکت درکشور هم به لحاظ جغرافیایی و هم محتوای خدمات می باشد.
و سرمایه گذاری هایی در این زمینه انجام می دهد.
این شرکت راه حل های هزینه ساز را درزمینه سرویس های خود به واسطه بکارگیری IT دنبال نمی کند و از پوشش دادن ریسک های پرزیان خودداری می نماید.
-صدور بیمه نامه: فراهم نمودن زمینه های فنی و دانش لازم از طریق بکارگیری کارشناسان با تجربه و نیز سنجش ریسک خسارات و حق بیمه، عملیات بیمه ای خود را صورت می دهد.
مدیریت سرمایه گذاری : تحلیل ریسک و بازدهی سرمایه ها و پیدا کردن فرصت های مناسب
و نهایتا عملیات کنترلی برای دور نشدن از اهاف از پیش تعیین شده شرکت
Support (مدیریت نگهدارنده )
Key operational(مدیریت کنترل گرا )
تقاضای IS و عرضه IT در شرکت بیمه سامان:
تقاضای IS :
بر اساس تحلیل های واحد برنامه ریزی و تحقیق و توسعه وضعیت شرکت بررسی شده و سیستم های اطلاعاتی آن در جهت رسیدن به اهداف استراتژیک سازمان صورت می پذیرد. که البته کاربران و کارشناس بیمه در این امر دخیل می گردند. نیاز سنجی سیستم های مدیریت ارتباط با مشتریان از جمله این موارد در این شرکت می باشد.
عرضه IT :
شرکت بیمه سامان نیازمندیهای IT خود را از جمله نرم افزار، سخت افزار و شبکه از طریق شرکت فن آوا تامین می نماید.تا بتواند تقاضای ISخود را پوشش دهد.
سیستم های مدیریتی متمرکز :
سیستم های مدیریتی این شرکت بیمه مانند بسیاری از شرکت های بیمه، متمرکز Centralized) (می باشد. از جمله مواردی که می توان به آنها اشاره نمود در ذیل آمده است:
1- نمایندگی هاهیچگونه دخل و تصرفی در تغییر و ایجاد رویه های فعالیت هایی که انجام می دهند، ندارند.
2- سیاستگذاری ها و تعرفه ها ( مانند تعیین حق بیمه ها و ضرایب خسارت ) از سوی بیمه مرکزی تعیین می گردد و کنترل هایی در این خصوص وجود دارد.
3- کلیه امور کارشناسی اموال و اشخاص مورد بیمه تحت نظارت و با یکسری فرایندهای تصمیمگیری از بالا صورت می گیرند.
4- جهت دهی به سرمایه گذاری های منابع حاصل از حق بیمه هاکاملا متمرکز است و از طریق شرکت های سرمایه گذاری که عضو موسسین و سهامداران هستند ، انجام می شود.
5- تصمیمات راجع به نیاز سنجی و پیاده سازی طرح هایی مانند بیمه نامه الکترونیکی یا اعلام مشخصات موارد خسارت مستقر درسراسر کشور به دفتر مرکزی بطور متمرکز صورت می پذیرد.
6- برنامه های پیاده سازی طرح های IS از طریق کاربران و سرپرستان اعلام شده ، واحدتحقیق و توسعه بررسی می نماید آنگاه واحد IT نیز با مشارکت آنان به برنامه ریزی های IS می پردازد ولی تصمیم گیری نهایی با مدیران ارشد می باشد.
7- استانداردهای اجرایی پروژه های IT این شرکت از قبل تعیین می گردد و در صورت نیاز به تغییر فقط با تایید مدیران ارشدصورت می پذیرد.
برون سپاری( Out Sourcing ) در شرکت بیمه سامان :
Preferred supplier
Buy in
شرکت فن آوا بعنوان تامین کننده کلیه ملزومات IT برای شرکت بیمه سامان
استفاده ازمشاوران و کارشناسان با تجربه در صنعت بیمه و در پروژهای IT/ IS
واحدهای خسارت مستقر در هر نمایندگی خودرو برای انتقال اطلاعات و مدارک مشتریان زیان دیده به دفتر مرکزی بیمه
خدمات حمل و نقل بیمه نامه های صادره به مشتریان (پست و پیک)
Preferred Contractor
Contract Out
( ارجاع به بخش کسب و کار )
تحلیل فرایند های بیمه برای با
ز مهنسی فرایندها
جهت اعمال برنامه های برای این شرکت.
مانند تعیین اینکه چه مراحلی
قابل الکترونیکی شدن است. ( ارجاع به بخش IT )
نیاز سنجی های اطلاعاتی بیمه و طرح نمودن
پروژه ها و نیز همسو نمودن طرح های IT/ IS
باوضعیت فعلی و آینده این شرکت و صنعت بیمه
( ارجاع به خارج سازمان )
شرکت فن آوا عرضه و پشتیبانی از نرم افزار ها
و سخت و افزارهای مرد نیاز
برنامه های IT/ IS را بر عهده دارد
بررسی CIO شرکت :
در شرکت بیمه سامان پست سازمانی برای CIO وجود ندارد و بخشی از وظایف مربوط به CIO را مدیریت IT این شرکت به عهده گرفته است که وظایف آن بیشتر در تدوین واجرای پروژهای IT سازمان وتحلیل اطلاعات
سازما ن می باشد .
اداره داده کاوی نیز از جمله فعالیت های در حال شکل گیری این شرکت است .
سرمایه گذاری های شرکت بیمه سامان بر روی IT/ IS:
سرمایه گذاری
ابتدا اولویت وترتیبی از کارهای ضروری و عمده تهیه شود که سرمایه ها به ترتیب روی بخش های مهم تر متمرکز شود. ریسک سرمایه گذاری ها باید به دقت در نظر گرفته شود.وجود پشتوانه مالی در مواقعی که سرمایه گذاری ها با شکست مواجه می شود از اهمیت زیادی برخوردار است. برای هر کدام از اولویت ها باید کارشنا سان موجود تحلیل هزینه وفایده انجام دهند.با توجه به application portfolio و لیست اولویت ها سرمایه گذاری انجام شود.سرمایه گذاری بر روی فعالیتهای حیاتی شرکت از اهمیت زیادی برخوردار است.
بخش پشتیبان :
این شرکت بر روی بخش های پشتیبانی خود مانند خدمات اداری و منابع انسانی ، سرمایه گذاری های معمول در صنعت را انجام می دهد تا زیر ساخت های انجام عملیات اصلی برای IT/ ISفراهم گردد. ( مانند تامین نیروی انسانی متخصص در زمینه IT/ IS) همچنین سرمایه گذاری در زیر ساخت های فنی لازم سخت افزاری و نرم افزاری وتامین مالی این موارد از ضروریات انجام هر طرحی در این زمینه است.
بخش عملیات کلیدی :
اولویت بندی های سرمایه گذاری این شرکت در بخش های جذب مشتریان و فعالیتهای فروش وبازاریابی می باشد که از طریق ایجاد کانال های فروش مانند نمایندگی های بیمه در سراسر کشورو سرمایه گذاری بر روی حق بیمه های جذب شده می باشد.
بخش استراتژیک :
بدون سرمایه گذای مناسب در بخش استراتژیک ، این شرکت نمی تواند در مقابل رقبا سهم بازارمناسبی داشته باشد و این شرکت با سرمایه گذاری در بخش های بیمه های اتکایی و توسعه واحدهای خسارت در نمایندگی های خودرو که قبلا ذکر شد و همچنین اختصاص ساختمان و دپارتمان مجزا به بخش CRM دراین شرکت از جنله سرمایه گذاری های قابل توجه در این بخش می باشد که دردیگر شرکت های رقیب انجام نشده است.
بخش بالقوه سطح بالا :
به بخش پر ریسک کسب وکار اختصاص دارد که شامل عمل نمودن به ایدهای نوین می باشد. به طور معمول سرمایه گذاری ها در این بخش باید با احتیاط صورت گیرد ولی شرکت بیمه سامان در این بخش سرمایه گذاری قابل توجهی نموده است که از جمله آن تدوین بیمه های الکترونیکی وپژوهش در زوایای انجام این پروژه ونیز پروژه های انبار داده جهت تحلیل های داده کاوی در آینده که بخش مجزایی در دپارتمان IT را نیز به خود اختصاص داده می باشد .
مدیریت دانش
با توجه به مدل DIKAR که در کتاب بیان شده است به بررسی مدیریت دانش در شرکت بیمه سامان می پردازیم :
مدیریت دانش دراین شرکت از دیدگاه IS :
شرکت بیمه سامان به تازگی درحال شکل دهی یک انبره داده از اطلاعات موجود در بخش های مختلف سازمانی خود می باشد و اداره داده کاوی نیز برای ……….داده های خود معین نموده است.
مدیریت دانش دراین شرکت از دیدگاه Business:
این شرکت با بهره گیری از مشاوران با سابقه به تحلیل فعالیتهای صورت گرفته یا در حال اجرای این سازمان پرداخته تا به واکنش کافی جهت بهتر نمودن فعالیت ها و رقابتی کردن این سازمان در مقابل رقبا می پردازد.
از طرفی این شرکت با استخدام کارکنان با تجربه آنها را تشویق به ارایه پیشنهادات و جذب دانش آنها درمورد فعالیتهایی که انجام می دهند می پردازد وحتی در زمینه آموزش به نیروهای جوان وتازه کار به منظور پویانمودن سیستم خود برنامه های منظمی را اجرا می کند.
جمع بندی
در این نوشتار ابتدا به معرفی شرکت بیمه سامان و فعالیتهای اصلی آن پرداختیم و ویژگی های سیستم های اطلاعاتی آنرا بیان کردیم که در چه مرحله ای از سیر تکاملی سیستم های اطلاعاتی قرار گرفته است .به بیان چارچوب استراتژیک برای بررسی محیط داخلی وخارجی آن پرداختیم .درادامه به یک مدل از ارتباط استراتژی IT وISوکسب وکار شرکت اشاره نمودیم .
وضعیت فعلی وآینده سازمان در چارچوب application portfolio بررسی شد و وضعیت فعلی به لحاظ CSFوBSC مورد بررسی قرار گرفت وزنجیره ارزش شرکت بدست آمد.
تقاضای IS و عرضه IT در در شرکت بیان شد .وضعیت CIO و در انتها مدیریت دانش از دیدگاه IS وکسب وکاردر شرکت مطرح شد.
با توجه به بحث های مطرح شده در این تحقیق شرکت بیمه سامان به IS و IT به میزان زیادی با یک رویکرد استراتژیک می نگرد ومباحثی مانند CRM وBPR به عنوان مزیت های رقابتی در این شرکت تلقی می گردد. در سال های آتی بارشد صنعت بیمه کشور وفراهم شدن زیرساخت فرهنگی وفنی در IT ، صنعت بیمه نیز به این رویکرد گرایش پیدا کرده است .