بررسی اثرات اقتصادی جایگزینی لامپهای کممصرف
امیر شریفیزدی محمدحسین میرزازاده محمدحسین ردایی
شرکت برق منطقهای یزد شرکت توزیع برق استان یزد
خلاصه : سهم روشنایی از کل مصرف الکتریسیته خصوصا" در پیک بار چشمگیر است ، بهعنوان مثال در ایران حدود 30% از کل انرژی مصرفی و حدود 45% تا 50% از توان پیکبار صرف تامین روشنایی میشود.
در دو دهه اخیر پساز ظهور لامپهای کممصرف تعداد زیادی از دولتها و شرکتهای تامینکننده انرژی الکتریکی، با مشاهده فاصله قابلملاحظه هزینه احداث تاسیسات تولید و شبکههای برقرسانی و هزینه نسبتا" کم جایگزینی لامپهای رشتهای با لامپهای کممصرف، 50% تا 96% از بهای لامپها را بهصورت یارانه پرداخت نمودهاند.
در این مقاله با مقایسه فنی و اقتصادیِ لامپهای کممصرف با بالاست الکترونیکی و لامپهای معمولی نشان داده میشود با جایگزینی رایگان لامپهای مذکور میتوان با هزینه احداث 1KW نیروگاه و شبکه، حدود 26KW از ظرفیت نامی تولید و 16KW از ظرفیت شبکه را آزاد کرد. بنابراین حدود 4500MW از ظرفیت نامی تولید و 3000MW از ظرفیت شبکه را با هزینه احداث تنها180MW میتوان آزادکرد. ارزش ظرفیت آزادشده حدود 3.3 میلیارد دلار و هزینه جایگزینی 160 میلیون دلار (حدود 20مرتبه کمتر) است .
اگرچه ممکن است جایگزینی رایگان از برخی جنبههای اجتماعی و فرهنگی مصلحت نباشد ، اما محاسبات این مقاله نشان میدهد که ازنظر اقتصادی حتی درصورت جایگزینی رایگان لامپهای کممصرف ، منافع ملی قابل ملاحظهای عاید کشور میشود، بنابراین روشهای نزدیک به جایگزینی رایگان [ و مطابق با مصلحتهای جایگزینی ] کاملا" مقرون بهصرفهاند.
کلمات کلیدی : لامپکممصرف، هزینه، روشنایی، آزادسازی ظرفیت
1 – مقدمه
احداث تاسیسات تولید انرژی الکتریکی و شبکههای برقرسانی نیاز به هزینه زیادی دارد: هزینه معادل احداث تاسیسات تولید و انتقال و توزیع برای هر کیلووات 800 دلار بهعلاوه 1000000 ریال میباشد. علاوه بربارمالی 3 تا 8 سال برای احداث نیروگاه زمان لازم است[1]. همچنین هزینههای جاری و ثابت سالانه نیروگاهها گاهی بالغ بر 20% سرمایهگذاری اولیه میشوند. ازاینرو کاهش مصرف انرژی الکتریکی خصوصا" در ساعات اولیه شبکه به میزان قابلملاحظهای در حفظ و صرفهجویی سرمایههای ملی موثر است . [درساعات اولیه شب بهعلت استفاده از انواع لامپها، مصرف انرژی الکتریکی بهمراتب بیشتر از ساعات دیگرشبانهروز است ]
درکشورهای غربی با اینکه ظاهرا" مشکلی برای تولید انرژی الکتریکی وجود ندارد، با پرداخت یارانههای قابلملاحظه، لامپهای کممصرف جانشین لامپهای معمولی گردیده و با پیکزدایی مناسب و درنتیجه کاهش سرمایهگذاری برای احداث نیروگاهها سود سازمانی و ملی زیادی بهدست آمده است. (کاهشآلودگی محیطزیست نیز از فواید جنبی این جایگزینی است)
باتوجهبه ضریببار نامناسب کشور و هزینههای سنگین سرمایهگذاری، جایگزینی لامپهای کممصرف میتواند منافع بیشتری (نسبت به کشورهای پیشرفته) برای ایران بههمراه داشتهباشد.
2 – تاریخچه جایگزینی لامپهایکممصرف
اولین لامپهای کممصرف از سال 1980 وارد بازار مصرف شدند و بهتدریج با کاهش قیمت جایگاه مناسبی پیداکردند.
اگرچه دهسال قبل قیمت لامپهای کممصرف بهمراتب بیش از امروز بودهاست، اما از حدود سال 1989 شرکتهای برق متعددی با پرداخت یارانه ، مشوق جایگزینی این لامپها شدهاند.
بعضی از شرکتهایبرق در کشورهای پیشرفته، 50 تا 96 درصد بهای لامپهای کممصرف را بهعنوان یارانه به مصرفکننده پرداختهاند تا با کاهش قابل ملاحظه هزینه تاسیسات تولید و شبکه، سود چشمگیری عاید شرکت و کشور خود نمایند.
بهعنوان نمونه درآمریکا شرکتماین [Maine] با428000 مشترک، درسال 1989بهعنوان اولینگام 85000 لامپ کممصرف، هرعدد به مبلغ 20 تا24 دلار خریداری و ازطریق یک شرکتخیریه باقیمت هرعدد 1 دلار بین مشترکین، توزیع نمود، یعنی برای هر لامپ 19 تا 23 دلار یارانه پرداخت نمود. ارایه اطلاعات اقتصادی جهت تشویق مصرفکنندگان به استفاده ازاین لامپها (معمولا" بافیشهای برق) و همچنین برنامههای تبلیغاتی متعدد ازطریق رادیو و تلویزیون و نظرخواهی از مصرفکنندگان از دیگراقدامات شرکتماین برای تغییرالگوی مصرف به لامپهای جدید بود.
در آن زمان شرکتماین، هزینه کاهش 1KW مصرف ازطریق جایگزینی لامپهایکممصرف را 200$ و هزینه احداث 1KW را تا 3000$ (احداث نیروگاه اتمی) برآورد کرده بود. (جایگزینی تقریبا" رایگان لامپها ، پانزده برابر ارزانتربود) همچنین شرکتماین پیشبینینمود باجایگزینی 230000عدد لامپW15بهجای لامپ 60Wرشتهای (لامپ متداول در آمریکا) بیش از 40 میلیون کیلووات ساعت، مصرف انرژی کاهش مییابد (3 میلیون دلار دردوره عمر لامپها)[3] .
شرکت انرژی استکهلم نیز در سالهای 1989 و 1990 برای 320000 مشترکین خانگی خود با اخذ 10% تخفیف ازشرکت سازنده لامپها، مجموعا" 50% تخفیف برای خرید لامپ منظورنمود.
همچنین در کانادا به دنبال بحران الزام تعطیلی نیروگاههای اتمی و کمبود توانتولیدی، 75% یارانه برای لامپهای کممصرف پرداختهشد.[3]
حتی سازمان ملل بهعنوان متولی خریدهای خارجی عراق ، در سال 1379 خرید 16 میلیون لامپ کممصرف برای این کشور را به مناقصه بین المللی گذاشت.
بهطور کلی کاهش مصرف انرژی الکتریکی از اهداف اصلی سیاست دولتها است و این هدف عمدتا" با کاهش مصرف روشنایی ممکن است . بهعنوان نمونه، دولت هلند کاهش مصرف به میزان 20% تا سال 2000 و 25% تا سال 2010 را جزء اهداف اصلی خود اعلام نموده است [3] .
در راستای این سیاست لامپ کممصرف (با یارانه زیاد) به تدریج جایگزین همه لامپها بهجز لامپهای التهابی با بازدهحداکثر (لامپ هالوژن) میشود[4] . زیرا سرمایهگذاری برای صرفهجویی در مصرف انرژی بسیار باصرفهتر از سرمایهگذاری در ساخت نیروگاههای جدید است [5] .
3 – بررسی فنی لامپ کممصرف
لامپ کممصرف، عنوان مصطلحی برای لامپ فلورسنت فشرده [Compact Fluorescent Lamp] میباشد . دو تفاوت عمده این لامپ نسبت به لامپ فلورسنت معمولی، کوچک و فشرده بودن و نیز استفاده از بالاست الکترونیکی بجای بالاست الکترومغناطیسی(چوک) است.
بالاست لامپهای کممصرف جدید عمدتا" بهصورت تطبیقی (مجزا از لامپ) هستند و هنگام خرابی لامپ نیازی به تعویض بالاست ؛ با قیمتی حدود 1.6 و عمری حدود 5 برابر لامپ ؛ نیست[5].
ازآنجاکه عمده مزایای فنی، مربوط به بالاست الکترونیکی است ، به تفصیل مزایای آن را بیان کرده ، سپس لامپ کممصرف را با لامپ رشتهای و لامپ مهتابی معمولی مقایسه میکنیم .
مقایسه بالاست الکترونیکی و الکترومغناطیسی
دو امتیاز اصلی بالاست الکترونیکی نسبت به بالاست الکترومغناطیسی (چوک) کاهش تلفات بالاست و افزایش بهرهوری لامپ است. تلفات بالاست هنگامی که دو لامپ فلورسنت 36W را بهکار میاندازد ، از 10W(حالت استفاده از چوک) تقریبا" به 4W به ازاء هر لامپ کاهش مییابد.
کارکردن لامپ در فرکانس بالا، باعث افزایش بهرهوری آن میشود. بالاست الکترونیکی در فرکانسهای بالاتر از 20KHZ کار میکند، درنتیجه بهرهوری 10تا 15 درصد افزایش مییابد.
مشخصاتکلی بالاست الکترونیکی عبارتند از:
* افزایش بازده مدار (کاهش تلفات بالاست)
* کاهش وزن بهویژه برای لامپهای بزرگ
* افزایش بازده نور
* محو سوسو زدن
* حذف هارمونیکهای جریان شبکه و ایجاد ضریب توان 1 بدون احتیاج به خازن تصحیحکننده
* وسیله تسهیل کنترل دقیق توان یا جریان لامپ
* راهاندازی کنترلشده بهتر و شرایط کاری مطلوبتر، و در نتیجه افزایش عمر لامپها
اکنون ایرادهای روزهای اولیه تحول و پیشرفت بالاست؛ مانند هارمونیک زیاد ؛ (اوایل دهه1980) کمشده و قیمت آنها نیز بهشدت کاهش یافته است. [البته اگر کیفیت بالاست مناسب و مطابق استاندارد نباشد، ممکن است هارمونیکها بیش از حد مجاز باشند[6] در این زمینه توضیحاتی در بند 9 ارائه میشود]
حذف کامل سوسوزدن لامپ با استفاده از بالاستهای الکترونیکی ، بروز ناراحتیهایی مانند سردرد و خستگی چشم را در میان افرادی که ساعتها زیر نور فلورسنت کار میکنند ، کاهش میدهد. آزمایشهای انجام شده این موضوع را ثابت کردهاند[4].
مقایسه لامپکممصرف و لامپرشتهای
1- انرژی مصرفی در مجموعه لامپکممصرف و بالاست آن حدود 20% لامپرشتهای است.
2- طول عمر متوسط لامپ رشتهای حدود 900 ساعت و طول عمر لامپ کممصرف 10000 ساعت است ( حدود 11 برابر طول عمر لامپ رشتهای )
3 – لامپ کممصرف درمقابل تغییرات فرکانس و خصوصا" ولتاژ برق ورودی حساس نیست ( با ولتاژ 70 تا 250 ولت بدون تغییر محسوس درکیفیت نور کارمیکند)
4 – افزایش ولتاژ در طول عمر لامپ اثر چندانی ندارد، درحالیکه در لامپرشتهای افزایش ولتاژ باعث کم شدن طول عمر آن میگردد.
5 – دمای رنگ نور و نیز میزاننوردهی (شارنوری) لامپ کممصرف و لامپ رشتهای تقریبا" برابر است.
6 – افت بهره نوری لامپ کممصرف دراواخر عمربهمراتب کمتراز لامپ رشتهای میباشد.
7 – لامپ کممصرف در اثر کار گرم نمیشود، در مقابل سرما و تغییرات درجه حرارت مقاوم بوده (تا 30 درجه زیرصفر بخوبی کار میکند) و در اثر ریزش باران نمیشکند.
8 – لامپ کممصرف با ولتاژ DC هم قابل استفاده است. [3]
مقایسه لامپ کممصرف و لامپ مهتابی معمولی
1- ضریب قدرت لامپکممصرف 0.96 و ضریبقدرت لامپ مهتابی معمولی 0.5 میباشد .
2- عمر بالاستالکترونیکی40 تا50 هزارساعت و عمر مفید یک چوک حداکثر 8000 ساعت است.
3- لامپ کممصرف با ولتاژ DC نیز قابل استفاده است.
4- نور لامپ کممصرف درمقابل نوسان فرکانس، لرزش ندارد. همچنین باولتاژ 70 تا250 ولت بدون نوسان کار میکند.
5- مصرف انرژی الکتریکی لامپ کممصرف 30% کمتر از لامپ مهتابی است .
6- عمر لامپ کممصرف حدود 50% بیشتر است.
7- لامپ کممصرف، نیازی به اتصالات و یراقآلات متعدد و حجیم لامپ مهتابی ندارد.
8- افت بهرهنوری لامپ کممصرف دراواخر عمر بهمراتب کمتراز لامپمهتابیمعمولی است.[3]
4 – ارزیابی اقتصادی جایگزینی رایگان لامپهای کممصرف
در این بررسی، برای رعایت اختصار :
"نسبت ظرفیت موردنیاز به پیک نیاز مصرف در سطح فشارضعیف" ، "ضریب تناظر" ؛ "تاسیسات انتقال و توزیع" ، "شبکه" و
"تاسیسات تولید " ، "تولید" نامیدهمیشوند.
باتوجهبه نوسان قیمت ارز، هزینه تاسیساتتولید و شبکه غالبا" برحسب دلار بیان میشود . از این رو برای مقایسه هزینهها، قیمت لامپ کممصرفِ تولید داخل نیز به دلار تبدیل میشود.
هزینه احداث هر KW: درحالحاضر ارزش معادل 1KW تاسیسات تولید ، انتقال و توزیع انرژی الکتریکی 800$ بهعلاوه 1000000 ریال برآورد میشود[5] . (اینهزینه در گذشتهای نهچندان دور 1400$ بهعلاوه 280000ریال بود) در برآورد این مقاله عدد 900$ مبنای محاسبات قرار میگیرد.
هزینه تفکیکشده هریک از بخشهای تولید و شبکه تقریبا" نصف هزینه مذکور (450$) میباشد.
قیمت معادل لامپ کممصرف : در تابستان 1378 قیمت لامپ کممصرف 18w و بالاست مرغوب تولید داخل (با 2سال ضمانت) در سطح خردهفروشی بهترتیب 13500 و 22000 ریال بوده است . با احتساب هر دلار معادل 8000 ریال ، قیمت لامپ و بالاست آن معادل 4,44$ است . همچنین با درنظرگرفتن 20% تخفیف برای خرید عمده[مشابه قیمت لامپهای قسطی توزیع شده توسط شرکت برق منطقهای تهران] قیمت لامپ، معادل 3,55$ بهدست میآید. (هزینه سرانه تعویض لامپها قابل صرفنظر است)
ضریب تناظر شبکه : ضریب تناظر برای ظرفیت آزادشده شبکه، با درنظرگرفتن 30% تلفات پیک بار [7] و 24% تلفاتشبکه پساز کسر تلفات داخلی نیروگاهها (و با احتساب تلفات داخلی مشترکین قبل از کنتور) برابر 1.32 [0.76/1] بهدست میآید. بهعبارت دیگر اگر در پیک بار 1KW از توان مصرفی در محل مصرف کم شود، متناسبا" تلفات مرتبط بااین توان هم کمشده ، 1,32KW از ظرفیتشبکه (تا قبل از نیروگاه) آزاد میشود.
ضریب تناظر تولید : هزینه احداث در بخش تولید برحسب ظرفیت نامی واحدها داده میشود، بنابراین میباید میزان آزادسازی ظرفیتنامی تولید بررسی شود.
نکته مهمی که در محاسبات آزادسازی ظرفیت غالبا" درنظرگرفته نمیشود، فاصله قابلملاحظه ظرفیت نامی تولید و پیکنیاز تولید است :
باتوجهبه فاصله ظرفیت نامی و ظرفیت عملی و نیز ضریب ذخیره موردنیاز (ظرفیت رزرو ، تعمیر و نگهداری و…) ظرفیتنامی حدود 50% بیشتر از پیک نیاز تولید است (درسال 1377 باتوجهبه ضریب ذخیره نامناسب ، این نسبت حدود 44% بوده [نسبت MW26600 به MW18488 ] اما در محاسبات مقاله بهدلیل نامناسببودن ضریب ذخیره مذکور و بادرنظرگرفتن مقادیر مناسب[3]، نسبت 50% مبنای محاسبه میباشد) بهعبارت دیگر اگر 1KW از پیک نیازتولید آزادشود، حدود KW 1.5 از ظرفیت نامی تولید آزاد میشود.
باتوجهبه توضیحات فوق و بادرنظرگرفتن 30% تلفات پیک بار( بااحتساب تلفاتداخلی مشترکین قبل از کنتور) ضریبتناظر 2.14 [1.5×1.43] برای ظرفیتنامی تولید متناظر با توان مصرفی پیک بار در محل مصرف (سطح فشارضعیف) بهدستمیآید. (حتی اگر ضریب ذخیره نامناسب سال 1377 مبنای محاسبه باشد، این ضریب 2.05 خواهدبود)
نسبت صرفهاقتصادی جایگزینی لامپ کممصرف
تعویض هر لامپ رشتهای 100W با لامپ کممصرف متناظر ، W80 از میزان مصرف را در سطح فشارضعیف کم میکند.
باتوجهبه ضرایبتناظر محاسبهشده، ظرفیت آزادشده شبکه و تولید بهصورت زیر بهدستمیآید:
105=80*1.32w شبکه
171=80*2.14 w تولید
با احتساب $450 ارزش هر KW تاسیسات تولید و همچنین شبکه، ارزش جایگزینی هر لامپ کممصرف برابر است با:
0.105 450* $ +450*0.171$ =124.4$
مشاهدهمیشود درصورتیکه همه لامپهای موردنظر برای تعویض در پیک بار روشن باشند، جایگزینی رایگان لامپها تقریبا" 35 مرتبه ارزانتر از احداث تاسیسات تولید و شبکه میباشد.
ضریب همزمانی استفاده از لامپها برای لامپهای روشنایی معابر حدود 1 میباشد و برای بقیه مصارف در پیک بار بسیار متغیر است. باتوجه به بررسیهای انجام شده بهنظر میرسد برای ایران پژوهش آماری منتشرشدهای درمورد ضریب همزمانی استفاده از لامپها ؛ به تفکیک نوع مصرف ؛ وجود نداشته باشد . بههمین دلیل جدول 1 برای نشان دادن نسبت ارزانتربودن جایگزینی لامپها برای چند ضریب همزمانی ارائه شده است . مشاهده میشود برای ضریب همزمانی0,6 (مبنای محاسبات مقاله با توجه به نمونه مصارف خانگی در اتاقهای نشیمن و آشپزخانه) ایننسبت برابر 21 است.
جدول 1 – نسبت صرفه اقتصادی جایگزینی لامپها برحسب ضریب همزمانی استفاده
ضریب همزمانی استفاده
نسبت ارزانتربودن جایگزینی لامپها
1
35
0.9
31.5
0.8
28
0.7
24.5
0.6
21
0.5
17.5
0.4
14
1
1