تارا فایل

بررسی چگونگی جایگزینی یک BIOS ROM


چگونگی جایگزینی یک BIOS ROM
سیستم های سال 1995 و قبل از آن معمولاٌ ROM فلش ندارند و درعوض از یک EPROM استفاده میکنند .برای ارتقای بایوس در یکی از این سیستم ها ، می توانید تراشه EPROM را با تراشه جدید که با یک بایوس جدید از پیش بارگذاری شده است، جایگزین نمایید. شما باید این تراشه را نیزهمانند ارتقای یک ROM فلش ، از سازنده مادربورد خود تهیه کنید .معمولاٌ ، برای این کار حق الزحمه ای دریافت می شود ، زیرا سازنده باید به خاطر شما یک تراشه را به صورت سفارشی بسوزاند و آن را برای شما بفرستد . اکثر بوردهای ساخته شده قبل از سال 1995 ، ارزش ارتقا دادن بایوس را ندارند ، بنابراین در پرداخت هزینه محتاط باشید . وقتی می توان با یک بورد، پنتیوم یا پنتیوم II جدید را 75 دلار خریداری نمود. پرداخت 50 دلار برای یک بایوس جدید در یک بورد قدیمی عاقلانه به نظر نمی رسد . همچنین ، بورد جدید مزبور دارای یک بایوس فلش و بسیاری ویژگی های جدید نیز خواهد بود . اگر یک کپی پشتیبان از تراشه بایوس سیستم سوکت دار خود تهیه کرده اید و لازم است که تراشه اصلی آسیب دیده را با کپی پشتیبان جایگزین نمایید ، رویه مزبور برای جایگزینی تراشه بایوس مفید است . برای جایگزینی تراشه بایوس مراحل زیر را انجام دهید :
1- تنظیمات CMOS RAM را پشتیبانی کنید .
2- سیستم راخاموش نموده وریسمان توان را قطع کنید .
3- هر گونه پوشش و مولفه دیگری که در سر راه تراشه BIOS EPROM قرار دارد را حذف نمایید .به خاطر داشته باشید که در مورد تخلیه های استاتیک ( ایستا ) با اختیاط عمل کنید : بستن یک مچ بند ضد استاتیک یا اتصال خود به زمین با یک شاسی ( چارچوب ) قبل از تحت تاثیر قرار دادن هر یک از مولفه های درونی ، احتمالاٌ ایده جالبی است .
4- با استفاده از یک تراشه کش یا یک پیچ گوشتی باریکدارای تیغه مسطح ، به آرامی تراشه را از سوکت آن جدا کنید .
5- تراشه EPROMجدید را از بسته بندی ( ضد الکتریسیته سان ) حذف نمایید.
6- تراشه EPROM جدید را داخل سوکت نصب کنید.
7- همه مواردی که برای دستیابی به تراه حذف نمودید را مجدداٌ نصب کنید .
8- پوشش راسرجایش قرار دهید ، سیستم را به برق متصل کرده و روشن نمایید .
9- اطلاعات مربوط به ست آپ بایوس ( که قبلاٌ ذخیره نمودید ) را وارد کنید .
10- مجدداٌ راه اندازی نموده و از بایوس جدید لذت ببرید !
همانطور که می بینید ، انجام این کار به وسیله یک مادربورد پیشرفته دارای یک ROM فلش بسیار اسانتر می باشد زیرا معمولاٌ حتی مجبور نیستید که درپوش(lid ) را بردارید .
مشخصات تنظیم CMOS
قبل از استفاده رایانه خود CMOS ROM باید توسط اطلاعات مربوط به گزینه های انتخابی کاربر و داریوهای سیستم ترکیب بندی شوند .برنامه Setup ارائه شده سیستم شما به منظور انتخاب گزینه های دلخواه برای شروع کار رایانه به کار می رود .

اجرای برنامه CMOS SETUP یا دسترسی به آن
اگر میخواهید برنامه BIOS setup رااجرا کنید ، معمولاٌ باید مجدداٌ راه اندازی نموده و در طول عملیات POST یک کلید خاص یا ترکیبی از کلیدها را فشار دهید .عرضه کننده های اصلی برای وارد شدن به bios setup ، ضربه کلیدهای زیر را معیار قرار می دهند :
* AMI BIOS :در طی عملیات POST ، کلید Delete را فشار دهید .
* Phoenix BIOS : در طی عملیات POST ، کلید F2 را فشار دهید .
* Award BIOS : در طی عملیات POST ، کلید delete یا Esc + Ctrl+Alt را فشار دهید .
* Microid Research BIOS در طی عملیات POST کلید Esc را فشار دهید .
اگر سیستم شما به یکی از تنظیمات ضربه کلیدهای رایج پاسخ نمی دهد ، احتمالاٌ باید با سازنده آن تماس بگیرید یا برای یافتن ضربهکلیدهای صحیح ، مستندسازی سیستم را مطالعه کنید .
برخی از دستورالعمل های منحصر به فرد بدین صورت می باشند :
* IBM Aptiva /Valuepoint : در طی عملیات POST کلید F1 را فشار دهید .
* Phoenix BIOS قدیمی تر: اعلان فرمان حالت ایمنی DOS را راه اندازی کنید و سپس کلیدهای Ctrl + Alt+Esc یا Ctrl+Alt+S را فشار دهید .
* Compaq : در طی عملیات POST کلید F10 را فشار دهید .

پس از این که در صفحه نمایش اصلی BIOS Setup قرار گرفتید ، معمولاٌ یک منوی اصلی را مشاهده می کنید که امکان دستیابی به منوها و زیر منوهای بخش ها یا صفحه های نمایش مختلف را برای شما امکان پذیر می سازد . مثلاٌ با استفاده از یک مادربرد Intel DB815EEA ( یکی از جدیدترین مادربوردهای اینتل ) ، ما از تمام منوها وزیر منوهای مادربورد مزبور استفاده خواهیم نمود . اگر چه ممکن است سایر مادربوردها دارای تنظیمات مختلفی باشند ، ولی اکثر آنها بسیار شبیه به هم هستند .
منوهای BIOS Setup
هنگامی که در برنامه BIOS Setup قرار دارید ، اکثر بایوس های پیشرفته ، یکنوار منو در بالای صفحه نمایش ارائه می دهند که ناوبری از طریق انواع منوهای اصلی را کنترل می کند . یک نوار منوی نمونه گزینه هایی را ارائه می دهد که در جدول 8-5 نشان داده شده است .
توجه
از آن جا که اکثر بایوس های متداول از تنظیمات مشابهی استفاده می شود . من Setup مورد استفاده در مادربوردهای پیشرفتهساخت شرکت اینتل را به عنوان نمونه در جدول های زیر به کار برده م. بدین علت که بایوس به وسیله سازنده مادربورد سفارشی می شود . ممکن است حتی یک بایوس برای بوردهای مختلف ، گزینه متفاوتی را در اختیار کاربر قرار دهد . تنظیماتی که در این جا توضیح داده شده اند به شما کمک خواهند نمود که در مورد نوع تنظیمات مورد انتظار و نحوه تاثیر تنظیمات Bios setup بر رایانه خود یک ایده کلی را به دست آورید .

جدول 1 نمونه منوهای BIOS Setup
صفحه نمایش منوی برپایی
توضیحات
Maintenance
سرعت پردازنده را تعیین نموده و کلمات عبور ست آپ را پاک می کند. این منو فقط در حالت Configure (ترکیب بندی ) قابل دسترسی است و به وسیله یک پرش دهنده موجود در بورد تنظیم می شود.
Main
منابع را به مولفه های سخت افزاری اختصاص می دهد.
Advanced
ویژگی های پیشرفته که از طریق مجموعه تراشه قابل دسترس می باشند را تعیین می کند.
Security
کلمات عبور وویژگی های امنیتی را تعیین می نماید .
Power
ویژگی های مدیریت توان را تعیین می کند
Bool
گزینه های راه اندازی و کنترل های منبع تغذیه را تعیین می سازد
Exit
تغییرات گزینه های برنامه ست آپ را ذخیره نموده یا دور می اندازد
*بر مبنای بایوس مورد استفاده مادربورد IntelDB815EEA با کسب مجور از شرکت اینتل

انتخاب هر یک از این کزینه ها شما را به منوی دیگر با گزینه های بیشتر می برد . تمام گزینه های موجود در یک مادربورد نمونه ( نظیر Intel DB815EEA ) در بخش های زیر بررسی می شوند .

منوی Maintenance
منوی Maintenance (نگهداری ) منوی خاصی است که سرعت پردازنده را تنظیم نموده و کلمات عبور ست آپ را پاک می کند.مادربوردهای قدیمی تر از پرش دهنده ها برای ترکیب بندی سرعت گذرگاه پردازنده ( سرعت مادربورد ) و ضرب کننده پردازنده استفاده کرده اند. در حال حاضر ، جدیدترین بوردهای اینتل وسایر شرکتهای به جای استفاده از پرش دهنده های متحرک ، از طریق BIOS Setup کنترل می کنند . شرکت اینتل هنوز از یک پرش دهنده بهنام پرش دهنده ترکیب بندی در این بورد استفاده میکند که باید در منوی Maintenance روی حالت Configure تنظیم گردد تا قابل دسترسی باشد .
فقط در صورتی برنامه Setup این منو را نشان می دهد که سیستم در حالتConfigure تنظیم شود . برای تنظیم حالتConfigure سیستم را خاموش نموده و پرش دهنده ترکیب بندی در مادربورد را از حالت Normal ( عادی ) بهConfigure (ترکیب بندی ) تغییر دهید .از ا" جا که که این تنها پرش دهنده موجود در یک بورد پیشرفته اینتل می باشد ، پیدا کردن آن بسیار کار آسانی است . هنگامی که سیستم دوباره فعال شود ، BIOS Setup به طور خودکار اجرا می شود و شما می توانید منوی Maintenance ( که در جدول 9-5 نشان داده شده است ) را انتخاب کنید . پس از ایجاد تغییرات و ذخیره سازی ، سیستم را خاموش کرده و پرش دهنده را به حالت Normal بازنشانی کنید تا به عملیات عادی خود ادامه دهید .

جدول 2 نمونه تنظیمات منوی Maintenance
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
ProcessorSpeed
MHz
سرعت پردازنده را بر حسب مگاهرتز تعیین می کند این صفحه نمایش ست آپ فقط حداکثر سرعت پردازنده نصب شده در مادربورد را نشان می دهد .
Clear All Passwords
فاقد گزینه
کلمات عبور کاربر و ناظر را پاک می کند
Clear Bis
فاقد گزینه
صلاحیت های Wired for Management Boot Integrity Service پاک می کند
Extended Configuration
گزینه های تعریف شده توسط کاربر
زیر منوی Extended Configuration را نمایش می دهد
CPU Microcode Update Revision
فاقد گزینه
مرور مرحله ای CPU را نمایش می دهد
* بر مبنای بایوس مورد استفاده در مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .

توجه داشته باشید که اکثر پردازنده های جدیدتر اینتل طوری طراحی شده اند که فقط عملیات در سرعت های تعیینشده وکمتر از آن ( یک ویژگی به نام قفل کردن سرعت) را برای شما امکان پذیر می سازند ، در حالی که در سایر پردازنده ها می توان سرعت های بالاتر از آنچه تعیین شده است را انتخاب نمود.
اگر کاربر کلمه عبور خود را فراموش کند ، تنها کاری که باید انجام دهد اینست که پرش دهنده ترکیب بندی را تنظیم نموده ، در BIOS Setup به منوی Maintenance وارد شود و گزینه ای که برای پاک نمودن کلمه عبور در اختیار اوگذاشته شده است را انتخاب نماید.این عملکرد به کاربر اعلام نمی کند که کلمه عبور چه بوده است : بلکه بسادگی آن را پاک نموده و در صورت تمایل امکان تنظیم یک کلمه عبور جدید را به کاربر می دهد . این بدان معناست که امنیت فقط به اندازه قفل روی محفظه ( case ) سیستم مفید می باشد ، زیرا هر کس که بتواند به پرش دهنده ترکیب بندی دسترسی پیدا کند می تواند کلمه عبور را نیز پاک نموده و به سیستم دسترسی پیدا کند . بدین علت است که اکثر محفظه های بهتر مجهز به قفل می باشند.
زیر منوی ترکیب بندی توسعه یافته
زیر منوی Extended Configuration موجود در برخی از مادربوردهای اینتل دارای گزینه های ست آپ حافظه می باشند که شبیه گزینه های بخش سایر ویژگیهای پیشرفته است.
منوی Main
تاریخ های موجود در منوی استاندارد CMOS Setup به 286 روز پیش ( یعنی زمانی که BIOS Setup کامل فقط از یک منو تشکیل می شد ) بر می گردد .در منوی استاندارد می توانید ساعت سیستم را تنظیم و مولفه های هاردیسک ( قرص سخت ) و فلاپی درایو ونوع ویدئوی اصلی را ثبت کنید .بایوس های جدیدتر ، ست آپ های پیچیده تر ومنوها و زیر منوهای بیشتری دارند بنابراین ، در اغلب مواقع منوی اصلی در مقایسه با سیستم های قدیمی تر نسبتاٌ متفرق ( sparse ) می باشد .
منوی اصلی در یک سیستم پیشرفته ، اطلاعاتی درباره سیستم نظیر نوع بایوس نوع و سرعت پردازنده مقدار حافظه و این که آیا برای کارایی و اجرای ECC حافظه یا نهانگاه ترکیب بندی میشوند یا خیر را به اطلاع می رساند .همچنین می توان از منوی اصلی برای تنظیم ساعت وتاریخ سیستم استفاده نمود . جدول 2 نمونه از یک منوی اصلی را نشان می دهد .
جدول 2 نمونه تنظیمات منوی Main
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
BIOS Version
فاقد گزینه
نوع بایوس را نمایش می دهد
Processor Type
فاقد گزینه
نوع پردازنده را نمایش می دهد
Processor Speed
فاقد گزینه
سرعت پردازنده را نمایش می دهد
System Bus Frequncy
فاقد گزینه
فرکانس ( بسامد ) گذرگاه سیستم را نمایش می دهد
Cache Ram
فاقد گزینه
اندازه نهانگاه سطح دوم L2 را نمایش می دهد و این که آیا قابلیت ECC را دارد یا خیر .
Total Memory
فاقد گزینه
مقدار کل RAM مادر بورد را نمایش می دهد
Memory Bank 0
Memory Bank1
Memory Bank 2
فاقد گزینه
اندازه و نوع DIMM نصب شده در هر بانک حافظه را نمایش می دهد
Language
English(پیش فرض)
Deutch
Espanol
زبان پیش فرض مورداستفاده بایوس را انتخاب میکند
Processor Serial
Number
Disabled(پیش فرض)

شماره پیاپی ( سریالی ) پردازنده فعال /غیر فعال (فقط در صورتی که یک Pentium III CPU نصب شده باشد ) .
System TIme
Hour,minutre,second
ساعت فعلی را تعیین می کند
Sysstem Date
Month,day,year
تاریخ فعلی را تعیین می نماید
* بر مبنای بایوس مورد استفاده در مادربوردD815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .
ممکن است برخی از مادربوردها گزینه های موجود در جدول 4 را ارائه دهند .
جدول 3 سایر تنظیمات حافظه منوی Main
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
ECC
‍Configuration
Non-ECC
( پیش فرض )
ECC
عملیات حافظه ECC را تعیین میکند
L2 cache ECC Support
Disabled
( پیش فرض )
Enabled
گزینه Enabled بررسی خطایی که در هنگام دستیابی به داده های نهانگاه L2 رخ داده است را امکان پذیر می سازد . این گزینه هنگام استفاده از پردازنده هایی که دارای نهانگاه L2 دائماٌ فعال هستند ، ظاهر نمی شود.

ECC به معنای کد تصحیح خطاست ، که به منزله استفاده از بیت های اضافه در ماجول (پیمانه ) های حافظه برای پیدا کردن و حتی تصحیح فوری خطاهای حافظه می باشد . به منظور فعال نمودن ECC ، باید تمام DIMM ها از انواع ECC باشند اگر تنها یکی از آنها از انواع ECC نباشد نمی توان ECC را فعال نمود .من شدیداٌ توصیه می کنم که حافظه ECC را خریداری و آن را فعال کنید .زیرا این کار سیستم شما را خطاپذیرتر نموده و از ورود داده های آسیب دیده ناشی از خطاهای نرم افزازی به حافظه جلوگیری خواهد کرد . میزان خطاهای حافظه تصادفی در هر حافظه 64 تا 256 مگابایتی نصب شده در سیستم از یک بیت در ماه تجاوز نمی کند . ECC شما را مطمئن می سازد که این خطاها به پرونده های داده های شما وارد نمی شوند به سیستم آسیب نمی رسانند ویا باعث صدمه زدن به آن نخواهد شد .
قبل از خرید بررسی نموده ومطمئن شوید که آیا مادربورد شما حافظه ECC را پشتیبانی می کند یا خیر شما می توانید حافظه ECC را در بوردی که برای ECC طراحی نشده است ، نصب نمایید ، ولی ECC عمل نمی کند همچنین از الزامات حافظه برای بورد خود مطلع شوید . سعی نکنید که نسبت به پشتیبانی های بورد حافظه بیشتری را نصب نمایید و اطمینان یابید که ماجول های مورد استفاده بامشخصات لازم برای بورد مواجه می شوند . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نوع و میزان حافظه ای که می تواند نصب گردد مستندسازی مربوط به مادربورد را مشاهده کنید.
اکثر بایوس های قدیمی تر حافظه را نه به عنوان یک مقدار جزیی ، بلکه به عنوان یک حافظه پایه و توسعه یافته گزارش میکنند .حافظه پایه معمولاٌ 640 کیلوبایت است و گاهی اوقات حافظه قراردادی ( Conventional memory ) نیز نامیده می شود . حافظه توسعه یافته حافظه ای است که فراتر از اولین مگابایت در سیستم قراردارد .
توجه داشته باشید که شما نمی توانید هیچ یک از مقادیر فیلد ( میدان ) های حافظه را تغییر دهید .این مقادیر فقط برای اطلاع شما وجود دارند زیرا به طور خودکار توسط سیستم محاسبه می شوند . اگر شمارش حافظه با آنچه شما نصب نموده اید هماهنگ نباشد ، احتمالاٌ مشکلی در حافظه به وجود آمده است : یعنی ناقص می باشد یا به طور کامل ومناسب مستقر و نصب نشده است و یا از نوعی می باشد که با سیستم سازگاری ندارد.
منوی Advanced
منوی Advanced برای تنظیم ویژگی های پیشرفته ای که از طریق مجموعه تراشه مادربورد قابل دسترسی می باشند به کار می رود . این بخش از ست آپ بایوس شما در خصوص مجموعه تراشه ویژهمورد استفاده مادربورد ( تخته مادر ) می باشد امروزه ، مجموعه تراشه های بسیار متنوعی در بازار وجود دارند و هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند .ست آپ این مجموعه تراشه ها طوری طراحی شده است که به کاربر امکان می دهد تا ویژگی های مزبور را سفارشی نموده و برخی از تنظیمات مجموعه تراشه را کنترل کند . در حال حاضر مجموعه تراشه Intel512E یکی از متداولترین مجموعه تراشه ها میباشد . جدول 12-5نمونه تنظیمات مجموعه تراشه بایوس برای بوردی با یکمجموعه تراشه 815E را نشان می دهد .

جدول نمونه تنظیمات منوی Advanced
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
Extended Configuration
فاقد گزینه
اگر Used نمایش داده شود . گزینه User-defined در Extended Configuration واقع در پایین منوی Maintenance انتخاب می شود
PCIConfiguration
فاقد گزینه
اولویت IRQ شکاف های PCI را به طور جداگانه ترکیب بندی میکند .پس از انتخاب آن زیر منوی PCI Configuration نمایش داده می شود
Boot Settings Config
فاقد گزینه
Numlock و Plug and Play را ترکیب بندی نموده و داده های ترکیب بندی را بازنشانی میکند .با انتخاب آن زیر منوی Boot Configuration به نمایش در می آید .
Peripheral Configuration
فاقد گزینه
در گاه ها ودستگاه های جانبی را ترکیب بندی میکند پس از انتخاب آن زیر منوی Peripheral Configuration نمایش داده میشود .
IDE Configuration
فاقد گزینه
نوع دستگاه IDE اتصال یافته را تعیین می نماید
Diskette Configuration
فاقد گزینه
پس از انتخاب آن زیر منوی Diskette Configurationنمایش داده می شود .
Event Log
فاقد گزینه
Event Logging را ترکیب بندی میکند پس از انتخاب آن زیر منوی Event Log Configuration نمایش داده می شود.
Video Configuration
فاقد گزینه
ویژگی های ویدئویی را ترکیب بندی می نماید .پس از انتخاب آن زیر منوی Video Configuration نمایش داده می شود .
* بر مبنای بایوس مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شکت اینتل .
مادربوردهای مبتنی بر مجموعه تراشه 440BX نیز گزینه هایی ( نظیر آنچه در جدول 13-5 لیست شده ) را ارائه می دهد .

جدول تنظیمات دیگر منوی Advanced
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
Plug and Play O/S
No ( پیش فرض )
تعیین میکند که آیا یک سیستم عامل Plug and play استفاده می شود یا خیر گزینه No به بایوس امکان می دهد تا تمام دستگاه ها را ترکیب بندی نماید .گزینه yes به سیستم عامل امکان می دهد تا دستگاه های Plug and play را ترکیب بندی کند وجود آن در سیستم عامل Plug and play ضروری نیست .
Reset Configuration
No( پیش فرض )
داده های ترکیب بندی بایوس Plug and play را در راه اندازی بعدی پاک میکند
Numlock
Auto( پیش فرض )
حالت برقراری توان ویژگی Num Lock در بستر کلیدی عدید صفحه کلید را مشخص می نماید .
Resource Configuration
فاقد گزینه
بلوک های حافظه و IRQ ها را برای دستگاه های ISA موروثی ترکیب بندی میکند پس از انتخاب آن زیرمنوی Resource Configuration نمایش داده میشود .
* بر مبنای بایوس مورد استفاده مادربورد SE440BX-2 با کسب مجوز از شرکت اینتل .

اگر از سیستم عملیاتی نصب و اجرا نظیر ویندوز NT استفاده نمی کنید ، تنظیم piug and play os مهمتر است ىر این مورى شما بایى این تابع را روی No تنظیم نمایید که بدین ترتیب به بایوس and play o piug امکان می دهد تا دستگاهها را ترکیب بندی کند .
حتی اگر تابع مزبور روی No تنظیم شود . در استفاده از سیستم عامل نصب واجرا ( نظیر ویندوز 98/95 با میندوز 2000 ) سیستم عامل مزبور هرگونه تنظیمات ترکیب بندی شده توسط بایوس را لغو می کند ومجددا ترکیب بندی خواهد نمود .
به منظور سرعت بخشیدن به زمان راه اندازی سیستم (درز صورت استفاده از یک سیستم عامل نصب واجرا ) می توانید این تابع را روی yes تنظیم کنید تا مرحله ترکیب بندی بایوس حذف شود .
تنظیم گزینه reset con figuration ، تنظیم یک زمانه است که باعث می شود داده های نصب واجرای ESCD (داده های ترکیب بندی سیستم تقویت شده ) که در
CMOS RAM ذخیره شده اند . هنگام راهاندازی بعدی پاک می شوند. پس ازراه اندازی مجدد تنظیم مزبور به حالت پیش فرض (No) بر می گردد . در صورتی که تنظیمات موجود در CMOS با تنظیمات ذخیره شده در کارتها مطابقت نداشته باشد،
انجام اینکار مفید خواهد بود مثلا اگر یککارت که از پیش ترکیب بندی شده است از یک سیستم به سیستم دیگر منتقل شود یا حتی در همان سیستم از یک شکاف به شکاف دیگری انتقال یابد . احتمال وقوع چنین امری وجود دارد که ممکن است باعث پیچیده تر شدن بابوس PIUG AND PLAY شود : باز نشانی داده های نصب واجرا در CMOS می تواند در بر طرف کردن این نوع مشکل به شما کمک کند .

زیر منوی ترکیب بندی PCI
زیر منوی pci configuration برای انتخاب اولویت IRQ کارتهای اضافه شونده متصل در شکافهای pci استفاده می شود . گزینه Auto باید به کار رود تا بایوس وسیستم عامل بتواند irq ها را برای هر شکاف تعیین نماید ( مگر این که کارتهای pci خاص irq های منحصر به فردی لازم داشته باشد ) به منظور مشاهده یک نمونه ازآن به جدول 14-5 مراجعه کنید .
جدول 14-5 نمونه تنظیمات زیر منویPCI Configuration
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
PCI Stor l IrQ Priority
Auto ( پیش فرض )
9، 10 ، 11
انتخاب اولویت IRQ را امکان پذیر می سازد .
PCI Stor 2 IRQ Priority
Auto ( پیش فرض )
9، 10 ، 11
انتخاب اولویت IRQ را امکان پذیر می کند .
PCI Stor 3 IRQ Priority
Auto ( پیش فرض )
9، 10 ، 11
انتخاب اولویتIRQ را امکان پذیر می کند . انتخاب های اولویت IRQ برای شکاف های 3 و 5 در PCI لینک ( پیوند ) می شوند. گزینه های انتخاب شده برای شکاف 3 در PCI برای شکاف 5 در PCI نیز تکرار می شوند .
PCI Stor 4 IRQ Priority
Auto ( پیش فرض )
9، 10 ، 11
انتخاب اولویت IRQ را امکان پذیر می سازد .
PCI Stor 5 IRQ Priority
فاقد گزینه
همیشه روی Auto تنظیم است ( تنظیمات را برای شکاف #3 در PC هماهنگ می کند )
* بر مبنای بایوس مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .

زیر منوی ترکیب بندی راه اندازی
گزینه های جدول 15-5 در طی راه اندازی ترکیب بندی صفحه کلیدو PnP سیستم را ترکیب بندی می کند .
جدول 15-5 نمونه تنظیمات زیر منوی Boot Configuration
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
Plug and Play O/S
No ( پیش فرض )
Yes
تعیین میکند که آیا سیستم عامل نصب و اجرا مورد استفاده قرار می گیرد یا خیر .گزینه No به بایوس امکان می دهد تا تمام دستگاه ها را ترکیب بندی نماید . هنگام استفاده از یک سیستم عامل PnP مناسب است .
گزینه Yes به سیستم عامل امکان می دهد تا دستگاه های Plug and Play را ترکیب بندی نماید .
Reset Config Data
No( پیش فرض )
Yes
گزینه Yes داده های ترکی بندی بایوس PnP/PCI که در حافظه فلش ذخیره شده اند را در راه اندازی بعدی پاک می کند .
Numlock
No ( پیش فرض )
Off
حالت برقراری توان ویژگی Num Lock را در بستر کلیدی عددی صفحه کلید مشخص می نماید .
* بر مبنای بایوس مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شکت اینتل .

سایر ویژگی های پیشرفته
اغلب بوردها از نظر منوهای مجموعه تراشه های پیشرفته با یکدیگر فرق دارند .در اغلب موارد بهتر است این تنظیمات را در حالت Auto ( خودکار ) باقی بگذارید مگر این که دقیقاٌ بدانید که سیستم شما دارای چه نوع مجموعه تراشه ، حافظه و آیتم های دیگر می باشد در این مورد بوردهای پیشرفته برای ترکیب بندی مناسب تنظیمات حافظه از ROM ترکیب بندی موجود در ماجول ( پیمانه ) های حافظه DIMM با RIMM استفاده می کنند .در حقیقت بسیاری از بوردهای جدیدتر دیگر اجازه نمی دهند که این تنظیمات به طور دستی تنظیم شوند زیرا در اکثر موارد تنها کاری که انجام می شود ایجاد دردسر به صورت یک سیستم ناپایا یا خراب خواهد بود . اگر جداٌ می خواهید این تنظمیات را اجرا کنید توصیه میکنم ابتدا بدانید که دقیقاٌ چه نوع مجموعه تراشه وماجول های حافظه در سیستم خود دارید و با سازندگان آنها تماس بگیرید تا راهنمای داده های آنها را به دست آورید . این راهنماهای داده ها اطلاعات فنی مربوط به این دستگاه ها را در اختیار شما قرار می دهند .
جدول 16-5 برخی از تنظیمات اضافی که ممکن است روی بوردها موجود باشد را نشان می دهد در جدول 16-5 گزینه های موجود در زیر منوی Extended Configuration در مادربورد Intel DB815EEA با یک * نشانه گذاری شده اند.

جدول 16-5 سایر تنظیمات ویژگی های پیشرفته
تنظیم
توضیح
Auto Configuration
مقادیر بهینه تعیین شده را از پارامترهای مجموعه تراشه انتخاب میکند .پس از انتخاب گزینه Disabled پارامترهای مجموعه تراشه به اطلاعات ست آپ ( برپا ) کردن ذخیره شده در CMOS باز می گردند . بسیاری از فیلد ( میدان )های موجود در این صفحه نمایش هنگام فعال سازی Auto Configuration قابل دسترسی نیستند .
EDO DRAMSpeed Selection
مقدار این فیلد باید با سرعت EDO DRAM نصب شده در سیستم شما مطابقت داشته باشد این مقدار سرعت دستیابی می باشد . بنابراین مقدار کمتر بهمعنای یک سیستم سریعتر است .
SDRAM RAS-to-CAS Delay
این میدان امکان کنترل تعداد دورهای بین یک فرمان فعال سازی سطر و یک فرمان خواندن با نوشتن را فراهم می سازد .
SDERAM RAS Percharge Time
زمان باردار کردن اولیه بهمعنای تعداد دورهایی است که RAS برای اندوختن باز خود قبل از نوسازی DRAM طی می کند . اگر زمان مجاز کافی نباشد ممکن است نوسازی به طور کامل انجام نشود و DRAM از نگهداری داده ها باز بماند.
SDERAM CAS Latency Time
همزمان با نصب SDRAM شما می توانید بر تعداد دورهای بین زمانی که SDRAM ها از یک فرمان خواندن نمونه برداری میکنند و زمانی که کنترلر داده های خواندن را از SDRAM ها نمونه برداری می کند ، کنترل داشته باشید .
SDERAM Perharge Control
پس از انتخاب گزینه Enabled تمام دورهای CPU به SDRAM منجر به ایجاد یک فرمان All Banks Percharge در رابط SDRAM می شوند .
DRAM Data Integrity Mode
برای نوع DRAM نصب شده یکی از دو گزینه Non-ECC یا ECC ( کد تصحیح خطا ) را انتخاب نمایید. ECC امکان تصحیح خطاهای تک بیتی وکشف خطاهای چند بیتی را در یک پنالتی با سرعت ناچیز برای سیستم فراهم می کند .
System BIOS Cacheable
امکان نهانگازسازی ROM بایوس سیستمى در F0000h-FFFFh را فراهم ساخته و منجر به کارآیی بهتر سیستم می شود . اگر برنامه ای در این ناحیه حافظه نوشته شود . ممکن است باعث ایجاد خطا در سیستم شود .
Video BIOS Cacheable
امکان نهانگاه سازی BIOS ROM ویدئویی در C0000h-C7FFh را فراهم ساخته و باعث کارآیی ویدئویی ( دیداری ) بهتر می شود . اگر برنامه ای در این ناحیه حافظه نوشته شود ممکن است باعث ایجاد خطا در سیستم گردد.
Video Ramcacheable
(Video Memory Cache Mode)
با انتخاب گزینه Enabled امکان نهانگاهسازی حافظه ویدئویی (RAM) در A0000h-AFFFh را فراهم ساختهو باعث کارآیی ویدئویی بهتر می شود . اگر برنامهای در این ناحیه حافظه نوشته شود ، ممکن است به یک خطای دستیابی به حافظه منجر شود . حالت Uncacheable-Speculative Write-Combining شبیه گزینه Enabled در برخی از سیستم ها عمل می کند .
8/16 Bit I/O Recovery Time
مکانی که ترمیم I/O چرخه های ساعت گذرگاه را به چرخه های بین PCI I/O گرا تا گذرگاه ISO اضافه می نماید .این تاخیر ناشی از آنست که گذرگاه PCI بسیار سریعتر از گذرگاه ISA می باشد .
Memory Hole at 15M-16M
یک ناحیه RAM خالی 1 مگابایتی بین 15 مگابایت و 16 مگابایت قرار می دهد . گاهی اوقات نرم افزارهای قدیمی تر با حافظه 16 مگابایتی یا بیشتر در سیستم کار نمی کنند .با فعال کردن این ویژگی یک راه حل موقت ارائه می شود که معمولاٌ به کار نمی رود .
Passive Release

Delayed T ransaction

AGP Aperture Size (MB)
با انتخاب گزینه Enabled در طول ترخیص منفعل می توان به گذرگاه CPU-to-PCI دسترسی پیدا کرد .در غیر اینصورت ارجحیت بند فقط دستیابی اصلی PCI دیگر تا DRAM محلی را می پذیرد .
در مجموعه تراشه مورد نظر،یک میانگیر نوشتن ارسالی 32 بیتی قرار داده شده است که از چرخه های تراکنش های تاخیر پشتیبانی می کند . برای پشتیبانی از پذیرش مشخصات نوع 1/2 از PCI ، گزینه Enabled را انتخاب نمایید .

اندازهروزنه درگته نگاره سازی شتابدار (AGP) را انتخاب کنید . این روزنه (aperture ) بخشی از محدوده نشانی حافظه PCI می باشد که به فضای نشانی حافظه نگاره سازی اختاص یافته است . چرخه های میزبانی که به محدوده روزنه برخورد می کنند . بدون تبدیل به AGP پیوست می شوند .

CPU Warning Temperatuer
اگر رایانه شما دارای سیستم دیده بانی محیطی می باشد ترکیب حدود یالا و پایین مربوط به حرارت CPU را انتخاب کنید . اگر حرارت CPU از یکی از این حدود تجاوز کند . همه مکانیسم ( سازوکار ) های اخطاری که در سیستم شما برنامه ریزی شده اند فعال می شوند .
Current CPU Temperature
اگر رایانه شما دارای سیستم دیده بانی محیطی باشد این میدان حرارت فعلی CPU را نشان میدهد
CPUFAN Turn On IN Win98
در صورتی که از ویندوز 98 ( که پشتیبان ACPI است ) استفاده می کنید . انتخاب گزینه Enabled امکان خنک سازی در زمان اجرا را برای کاربر فراهم می سازد . کاربر می تواند بر حسب عوامل تصمیم گیری نظیر فعالیت CPU مصرف توان باتری و تحمل پذیری صدا با پنکه CPU روشن یا خاموش سیستم را اجرا نماید .
Current System Temperature
اگر رایانه شما دارای سیستم دیده بانی باشد این میدان حرارت فعلی سیستم را نمایش می دهد .
‍Current CPFAN 1/2/3 Speed
چنانچه رایانه شما دارای یک سیستم دیده بانی باشد این میدانها سرعت فعلی را تا اندازه سه پنکه CPU نمایش می دهد .
IN0-IN6(V)
اگر رایانه شما دارای یک سیستم دیده بانی باشد این میدان ها ولتاژ فعلی را تا ولتاژ هفت خط ورودی نمایش می دهد
Spread Spectum
وقتی ژنراتور ( مولد ) ساعت سیستم پالس ( تکانه ) تولیدمی کند مقادیر نهایی ایجاد پالس ، EMI را افزایش می دهند . فعال سازی مدولاسیون گسترش طیف پالس مقادیر نهایی را از تپ ( spik ) ها به منحنی های مسطح تغییر داده وبدین ترتیب باعث کاهش EMI می شود.در برخی مواقع ، ممکن است مشکلاتی که در دستگاههای مهم زمانی نظیر یک دستگاه SCSI حساس ، ساعت به وجود می آید از فواید اینکار بیشتر باشند .
ترکیب بندی دستگاه جانبی
منوی Peripheral Configuration برای ترکیب بندی دستگاه های ساخته شده در مادربورد نظیر در گاه های پیاپی ( سریالی ) در گاه های موازی ( پارالل ) و درگاه های USB و شنیداری توکار به کار می رود .
جدول 17-5 نمونه ای از منوی Peripheral Configuration
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
Serial Port A
Disabled
Enabled
درگاه پیاپی A را ترکیب بندی میکند . اولین درگاه آزاد COM ( معمولاٌ COM 1 ) نشانی 3F8h و وقفه IRQ4 را به طور خودکار تعیین می نماید . نمایش یک ستاره ( * ) در کنار یک نشانی بیانگر وجود ناسازگاری با دستگاه دیگر می باشد.
Base I/O address
3F8 ( پیش فرض )
3F8
2E8
نشانی اصلیI/O را برای درگاه پیاپیA تعیین می کند.
Interrupt
IRQ3
IRQ4( پیش فرض )
وقفه ای برای درگاه پیاپی A تعیین می کند .
Serial port B
Disabled
Enabled
Auto ( پیش فرض )
درگاه پیاپی B را ترکیب بندی می کند .اولین درگاه آزاد COM ( معمولاٌ COM 2 ) نشانی 2F8h و وقفه IRQ 3 را به طور خودکار تعیین می نماید. نمایش یکستاره ( * ) در کنار یک نشانی بیانگر وجود ناسازگاری با دستگاه دیگر است .
با تنظیم هر یک از نشانه های درگاه پیاپی نشانی مزبور در لیست گزینه های مربوط به سایر درگاه های پیاپی ظاهر نخواهد شد .
Mode
Normal(پیش فرض)
IrDA-SIR
ASK_IR
حالت مربوط به درگاه پیاپی B را برای کاربردهای معمولی COM2 یا مادون قرمز تعیین می نمایند
Baset/Oaddress
2F8 ( پیش فرض )
3E8
2E8
نشانی اصلی I/O را برای درگاه پیاپی B تعیین می کند
Interrupe
IRQ3( پیش فرض )
IRQ4
وقفه مربوط به درگاه پیاپی B را تعیین می کند
Paraller port
Disabled
Enabled
درگاه موازی را ترکیب بندی می کند به طور خودکار برای LPT1 نشانی IRQ7 378h را تعیین می نماید نمایش یک ستاره ( * ) درنکار یک نشانی بیانگر وجود ناسازگاری با دستگاه دیگر می باشد
Mode
Output Only
Bidirectional (پیش فرض )
EPP,ECP

حالت درگاه موازی را انتخاب می کند . گزینه Out Only در حالت سازگار با AT عمل می نماید . گزینه Bidirectional در حالت دو سویه سازگار با PS/2 عمل می کند . EPP حالت Extended Paraller Port یعنی یک حالت دو سویه با سرعت بالا می باشد . ECP حالت Enhanced Capabilities ( یعنی یک حالت دو سویه با سرعت بالا ) می باشد . ( EPP و ECP حالت های هماهنگ با IEEE-1284 هستند و مستلزم استفاده از یک کابل چاپگر هماهنگ با IEEE-1284 می باشند . )
Base I/O address
378 ( پیش فرض )
278
نشانی اصلی I/O را برای درگاه موازی تعیین می کند
Interrupt
IRQ5
IRQ7( پیش فرض )
کانال ( مجرا ) DMA را برای درگاه موازی تعیین می کند ( فقط زمانی که حالت ECP انتخاب می شود قابل دسترس است )
DMA hannel
DMA 1
DMA 3
کانال ( مجرا) DMA را برای درگاه موازی تعیین می کند ( فقط زمانی که حالت ECP انتخاب می شود قابل دسترس است )
Audio
Disabled
Enabled( پیش فرض )
سیستم فرعی شنیداری درون نصبی را فعال یا غیر فعال می سازد .
LAN
Disabled
Enabled( پیش فرض )
دستگاه LAN درون نصبی (کارت شبکه ) را فعال یا غیر فعال می سازد .
Legacy USB Support
Disabled
Enabled
Auto ( پیش فرض )
پشتیبانی موروثی USB را فعال یا غیر فعال می سازد . پشتیبانی موروثی USB امکان پشتیبانی از صفحه کلیدها و ماوس های USB را حتی بدون بارگذاری درایوهای سیستم عامل فراهم می سازد .
* بر مبنای بایوس مورد استفاده در مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .

اگر از درگاه های موازی و پیاپی استفاده نمی کنید ، توصیه می نمایم که آنها را در حالت غیر فعال قرار دهید زیرا این امر منابع مزبور را برای استفاده سایر دستگاه ها آزاد خواهد گذاشت ( خصوصاٌ وقفه هایی که بسیار مورد نیاز می باشند ) .
پشتیبانی موروثی USB استفاده می کنید ، متوجه خواهید شد تا زمانی که سیستم عاملی آگاه به USB بارگذاری نشود صفحه کلید کار نخواهد کرد. هنگام اجرای DOS نرم افزار برنامه هایی خطایابی یا سایر برنامه های کاربردی که خارج از سیستم عامل آگاه به USBکار می کنند ( نظیر ویندوز Me لا وینىوو [÷ لا و وینىوو 2000 ) این مسآله می توانى مشکل ساز باشد . در این صورت باید از طریق این منو پشتیبانی موروثی USB را فعال کنید.
حتی با غیر فعال کردن پشتیبانی موروثی سیستم هنوز یک صفحه کلید USB را تشخیص می دهد و در طی عملیات POST و BIOS Setup آن را فعال می سازد. با قراردادن پشتیبانی موروثی USB در حالت پیش فرض ( غیر فعال ) سیستم بدین ترتیب عمل خواهد کرد .
1- وقتی رایانه را روشن می کنید پشتیبانی موروثی USB غیر فعال می شود .
2- POST ( خودآزمایی برقراری توان ) شروع می شود .
3- پشتیبانی موروثی USB به طور موقت توسط بایوس فعال می گردد این امر به شما امکان می دهد تا از یک صفحه کلید USB برای وارد شدن به برنامه ست آپ یا حالت Maintenance استفاده کنید.
4- عملیات POST کامل شده و پشتیبانی موروثی USB غیر فعال می شود ( مگر این که در برنامه Setup روی گزینه Enabled تنظیم شده باشد ) .
5- سیستم عامل بارگذاری می شود . هنگام بارگذاری سیستم عامل صفحه کلیدها وماوس های USB تشخیص داده نمی شوند . بعد از این که سیستم عامل درایورهای USB را بارگذاری کرد دستگاههای USB تشخیص داده می شوند .
به منظور نصب سیستم عاملی که پشتیبان USB می باشد در BIOS Setup پشتیبانی موروثی USB را فعال نموده و از دستورالعمل های نصب سیستم عامل پیروزی کنید . پس از نصب سیستم عامل و ترکیب بندی درایورهای USBدیگر از پشتیبانی موروثیUSB استفاده نمی شود . درایورهای USB سیستم عامل کارها را به عهده می گیرند . با این وجود من توصیه می کنم که پشتیبانی موروثی را در حالت فعال باقی بگذارید ، بدین ترتیب صفحه کلید USB هنگام اجرای برنامه های خطایابی خود راه اندازی یا مبتنی بر DOS یا هنگام اجرای سیستمهای عامل ناآگاه USB در سیستم DOS کار خواهد کرد .
توجه داشته باشید که اگر پشتیبانی موروثی USB فعال باشد نباید صفحه کلیدها وماوس های در گاهی USBو PS/2 را در هم ممزوج کنید .مثلاٌ یک صفحه کلید ps/2 را با یک ماوس USB یا یک صفحه کلید USB را با یک ماوس PS/2 به کار نبرید . همچنین ، به خاطر داشته باشید که این پشتیبانی موروثی فقط برای صفحه کلیدها وماوس ها است و برای میانگاه ها( hubs ) با سایر دستگاه های USB کاربردی ندارد . برای به کار انداختن دستگاه هایی به غیر از صفحه کلیدها با ماوس ها به یک سیستم عامل آگاه از USB و درایورهای USB مناسب نیاز دارید .

زیر منوی ترکیب بندی IDE
زیر منوی IDE Configuration برای ترکیب بندی دستگاه های IDE نظیر هارددرایو ( گردونه های سخت ) ، داریوهای CO-ROM داریوهای LS-120 ( سوپر دیسک ) درایوهای نوار ( باریکه ران ها ) و غیره به کار می رود.

جدول 18-5 ، منوی IDE Configuration و گزینه های یک مادربورد پیشرفته را نشان می دهد .
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
IDE Controller
Disabled
Primary
Secondary
Both( پیش فرض)

کنترلر IDE مجتمع را تعیین می کند .گزینه Primary فقط کنترلر Primary IDE را فعال می نماید. گزینه Secondary فقط کنترلر IDE Secondary را فعال می سازد . گزینه Both هر دو کنترلر IDE را فعال میکند .
Hard Disk Pre-Delay
Disabled( پیش فرض )
3Seconds
6 Seconds
9 Seconds
12 Seconds
15 Seconds
21 Seconds
30 Seconds
تاخیر اولیه درایو هاردیسک را تعیین می کند
Primary IDE Master
فاقد گزینه
نوع دستگاه IDE اتصال یافته را گزارش می دهدبا انتخاب آن زیر منوی Primary IDM Master نمایش داده می شود .
Primary IDE Slave
فاقد گزینه
نوع دستگاه IDE اتصال یافته را گزارش می دهد با انتخاب آن زیر منوی Primary IDE Slaveنمایش داده میشود .
Secondary IDE master
فاقد گزینه
نوع دستگاه IDE اتصال یافته را گزارش می دهد با انتخاب آن زیر منوی Secondary IDE master نمایش داده می شود .
Secondary IDE Slave
فاقد گزینه
نوع دستگاه IDE اتصال یافته را گزارش می دهد . با انتخاب آن زیر منوی Secondary IDE Slave نمایش داده میشود .
* بر مبنای بایوس مورد استفاده مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .

عملکرد تاخیر اولیه هاردیسک اینست که در دستیابی به درایورهایی که کند می چرخند ، تاخیر ایجاد می کند . در طی راه اندازی برخی از درایورها هنگامی که سیستم در جستجوی آنها است آماده نیستند . این امر باعث اعلام پیام Fixed Disk Faulure و عدم راه اندازی سیستم می گردد .با تنظیم این تاخیر به درایو امکان داده می شود تا قبل از ادامه راه اندازی آمادگی لازن راکسب کند . البته این کار فرایند راه اندازی را کند می سازد بنابراین ، اگر درایوهای شما به این تاخیر نیاز ندارند باید آن را غیر فعال نمایید .

زیر منوهای IDE Configuration
این زیر منوها برای ترکیب بندی هر یک از دستگاه های IDE شامل اصلی(master ) های اولیه و ثانویه و پیرو (Slave ) ها ، استفاده می شود .
تاکنون تنظیمات هارددیسک در منوهای BIOS Setup مهمترین آنها محسوب می شوند .در واقع آنها مهمترین تنظیمات بایوس هستند . در اکثر مادربوردها ( تخته های مادر ) با در هم آمیختن دو کنترلر IDE تا چهار عدد درایو پشتیبانی میشوند . اکثر BIOS های پیشرفته دارای ویژگی خودیاب (autodetect ) هستند که امکان ترکیب بندی خودکار داریوها را فراهم می سازند . در صورت وجود ویژگی مزبور در اکثر موارد باید از آن استفاده کنید زیرا مانع سردرگمی شما در آینده می شود . با تنظیم Auto ، بایوس یک فرمان خاص Identify Drive را برای درایو مورد نظر می فرستند که درایو توسط اطلاعات مربوط به تنظیمات صحیح بدان پاسخ می دهد. با انجام این کار بایوس می تواند به طور خودکار مشخصات و حالت عملیاتی بهینه تقریباٌ تمام هارددرایوهای IDE را آشکار کند .باانتخاب نوع Auto ( خودکار ) برای یک هارددرایو هر بار که سیستم راه اندازی شود . بایوس در طی عملیات post مشخصات درایو را مجدداٌ آشکار می نماید . هنگامی که سیستم خاموش است شما می توانید درایوها را مبادله کنید و سیستم با روشن شدن مجدد به طور خودکار درایو جدید را آشکار خواهد نمود.
علاوه بر تنظیمات Auto اکثر بایوس های قدیمی تر یک جدول استاندارد مربوط به حداکثر 47 نوع درایو با پارامترهای از پیش گزارش شده خاصی را در اختیار شما قرار می دهند . هر نوع درایو تعریف شده دارای تعداد معینی سیلندر ( استوانه ) ، تعددی هد ( نوک ) عامل پیش جبران نوشتن منطقه فرود و تعدادی قطاع ( سکتور ) می باشد . سال ها قبل اغلب از این جدول استفاده می شود ولی امروزه بندرت به کار می رود زیرا در واقع هیچ درایوی با پارامترهای موجود در لیست های این نوع درایو مطابقت ندارد .
گزینه دیگر مربوط به انتخاب یک تنظیم به نامUser یا User Defined می باشد که از طریق آن میتوانید وارد پارامترهای خاصی درایوCHS ( سیلندر ، هد ، سکتور ) در میدان های مناسب آنها شوید . پارامترهای مزبور در CMOS RAM ذخیره شده و با هر بار روشن شدن سیستم مجدداٌ بارگذاری می شوند .
امروزه در اکثر بایوس ها میتوان با تنظیم گزینه User ( نه Auto ) بر تنظیمات تبدیل داریو کنترل نمود . معمولاٌ دو نوع تنظیم تبدیل قابل دسترس می باشد که Standard و LBA نامیده میشوند . از حالت غیر فعال تبدیل Standard یا LBA فقط برای دریاوهای 528 مگابابت یا کمتر (که حداکثر تعداد سیلندرها ، هدها ، سکتورها به ترتیب 024/1 و63 می باشد 9 استفاده میشود از آن جا که امروزه اکثر درایوها بزرگتر هستند این تنظیم بندرت به کار می رود .
LBA (نشانی دهی بلوکی منطقی ) معمولاٌ برای تمام درایوهایی که بزرگتر از 528 مگابابت هستند ، به کار می رود . توجه داشته باشید که سیستم های سال 1997 و قبل از آن معمولاٌ محدود به یک درایو با حداکثر اندازه 4/8 گیگابایت هستند مگر اینکه داری ارتقای بایوس باشند . در حالی که سیستم های سال 1998 و بعد از آن معمولاٌ از درایوهای حداکثر تا 9/136 گیگابایت پشتیبانی می کنند . هنگام دستیابی به درایو کنترلر IDE نشانی داده های تعریف شده بر حسب تعداد سکتور ، هد ، سیلندر را به یک نشانی بلوکی فیزیکی ( که به ویژه میزان انتقال داده ها را اصلاح می نماید ) تبدیل می کند .
جدول 19-5 تنظیمات داریو IDE موجود در یک بایوس مادربورد پیشرفته نوعی را نشانی می دهد
ویژگی
گزینه ها
توضیحات
Type
None
ATAPI Removable
Other ATAPI
CD-ROM
User
IDE Removable
Auto( پیش فرض )
حالت IDE Configuration را برای دستگاه هایIDE تعیین می سازد . گزینه Auto مقادیر حالت انتقال را به طور خودکار پر میکند . سایر گزینه ها نیز به نوع دستگاه بستگی دارند .
Maximum Capacity
فاقد گزینه
حداکثر ظرفیت هاردیسک را گزارش می دهد
Multi-Sector
Transfer
Disabled
2Sectors
4 Sectors
8 Sectors
16Sectors(پیش فرض)
تعداد سکتورهای هر بلوک برای انتقال از هارددرایو به حافظه را تعیین می کند به منظور تنظیم بهینه ، مشخصات هارددرایو را بررسی نمایید .
LBA Mode Contol
Disabled
Enabled
کنترل حالت PIO را فعال یا غیر فعال می سازد
PIO Moda
Auto ( پیش فرض )
0
1
2
3
4
حالت PIO برای انتقال داده ها به / از درایو را تعیین می نماید .
Ulira DMA Mode
Disabled( پیش فرض )
0
1
2
3
4
5

حالت Ultra DMA را برای انتقال داده ها به / از درایو را تعیین می کند .
Cable Datected
فاقد گزینه
نوع کابل متصل به رابط IDE را نمایش می دهد . راسانای 40 یا رسانای 80 ( مختص دستگاه های Ultra ATA-66/100
* بر مبنای بایوس مورداستفاده مادربورد Intel DB815EEA با کسب مجوز از شرکت اینتل .

تنظیم نوع دریاو روی Auto باعث می شود که مقادیر دیگر نیز به طور خودکار و صحیح ترکیب بندی شوند .من توصیه می کنم که این کار حتماٌ برای تمام ترکیب بندی های سیستم استاندارد انجام شود. با تنظیم آن روی گزینه Auto بایوس یک فرمان Identify برای درایو می فرستد که این امر باعث می شود تا تمام گزینه ها و ویژگی های موجود در درایو گزارش شود . با استفاده از اطلاعات مزبور بایوس به طور خودکار تمام تنظیمات این منو را برای حداکثر کارآیی درایو مورد نظر ( شامل انتخاب سریعترین حالت های انتقال موجود و سایر ویژگی ها ) ترکیب بندی می کند .
تنها گزینه موجود برای هارددرایو ( به غیر از Auto ) گزینه User می باشد . هنگام تنظیم رویUser سایر گزینه ها قابل دسترس می گردند ولی به طور خودکار تنظیم نمی شوند این امر برای فردی که می خواهد با این تنظیمات بازی کند مفید است ولی در اکثرموارد این کار نتیجه ای جز کارآیی کمتر و احتمالاٌ ایجاد مشکل به صورت داده های آسیب دیده یا یک داریو غیر فعال نخواهد داشت .

59


تعداد صفحات : 62 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود