آزمایش نفوذ پذیری Permeability Test
هدف : تعیین ضریب نفوذ پذیری خاک
وسایل آزمایش : – لوله های موئین برای حرکت آب
– خط کش برای اندازه گیری ارتفاع
– نمونه خاک
– سنگ متخلخل
– پمپ مکش هوا
روش انجام آزمایش :
ضریب تراوایی خاکهای درشت دانه را می توان با استفاده از آزمایش نفوذپذیری با ارتفاع ثابت بدست آورد . در این حالت خاک با تراکم مناسب در داخل استوانه مخصوص که دارای سطح مقطع A می باشد قرار داده شده و زیر آن هم صفحه ای مشبک قرار دارد . ای خاک تحت جریان یکنواخت و قائمی که فشاری ثابت دارد قرار می گیرد . حجم آب جریان یافته و از خاک رد شده در واحد زمان یا Q اندازه گیری می شود . با اندازه گیری اختلاف ارتفاع سطح آب در لوله هایی که به جداره استوانه متصل می باشند ، می توان مقدار شیب آبی h/L را بدست آورد و با بکار بردن قانون دارسی به نتیجه زیر رسید
K=Q.L/( A.h . t)
این آزمایش باید با شدت های مختلف جریان تکرار شود قبل از شروع آزمایش باید اطمینان حاصل نمود که درجه اشباع خاک نزدیک به 100% باشد این امر با تحت خلاء قرار دادن نمونه خاک در داخل استوانه یا اشباع نمودن کامل خاک توسط آب عملی است برای آنکه آزمایش در درجه اشباع بالا صورت گیرد باید آبی که بکار گرفته می شود از هوا تخلیه باشد .
در این آزمایش مقدار 2 کیلوگرم خاک عبوری از الک شماره 4 را درون استوانه ریخته و به حالت اشباع در می آوریم . سپس شیر کنترل را باز نموده و ارتفاع آب را در ارتفاع 150 میلییمتر نگه می داریم و در این هنگام کرنومتر را صفر می کنیم . سپس با کاهش هر 20 میلیمتر ارتفاع آب در داخل ستون مویین عدد مربوط به زمان را از روی کرنومتر می خوانیم و اعدا قرائت شده را در جدول یادداشت می کنیم .
محاسبات انجام شده :
در این روش می توان به راحتی از فرمول دارسی استفاده نمود:
K =Q. L / (A. H . T )
و با تعیین کلیه پارامتر های طرف دوم می توان K را محاسبه نمود .
رسم نمودار و جدول :
K
Q( m^3/s)
H (mm)
T (s)
150
0
130
1 : 30
110
3 : 33
90
5 : 50
70
8 : 25
50
11 : 33
بررسی خطاها :