تارا فایل

گزارش کار آزمایش شناسایی و تجزیه ی کاتیون های گروه ΙΙΙ به کمک رسوب ها ومحلول های حاصل از آزمایش ها


هو الشافی

آزمایشگاه شیمی عمومی 2
(چهارشنبه 9-11)

آزمایش شماره دو

تعیین کاتیون های گروه ΙΙΙ

هدف
شناسایی و تجزیه ی کاتیون های گروه ΙΙΙ به کمک رسوب ها ومحلول های حاصل از آزمایش ها

برگه ی اطلاعات ایمنی موادmsds
HCl

اسید -مایع-بی رنگ (زرد رنگ)-پایدار-خورنده-سمی-مضربرای محیط زیست-محرک چشم و پوست -بینی-آسیب دیدن درصورت بلع و تنفس-نمی سوزد-اطفاحریق به کمک اسپری کردن آب خنک-استفاده از وسایل حفاظتی پوست و چشم و بدن-نکات دیگر در برهمکنش ها وحمل ونقل وضایعات و…
NH_3
گاز-خورنده-محرک-محرک چشم و پوست -آسیب در صورت بلع و تنفس محرک شدید دستگاه تنفس-خطراشتعال و انفجار ندارد-سمی برای آبزیان و مضر برای محیط زیست-نکات دیگر…
HNO_3
اسید-مایع-خورنده-محرک-اکسیدکننده-سوختگی شدیدچشم-تحریک مختصرپوست-آسیب درصورت بلع و تنفس-خطرحریق و انفجار ندارد-آسیب زننده به زمین ومحیط زیست-نکات دیگر…
KOH
باز-مایع- خورنده-محرک-سمی-بسیار مضر برای محیط زیست- بسیار مضر و محرک پوست و چشم و بینیی و آسیب زننده به پوست و چشم و بینی – در صورت بلع وتنفس مضر وآسیب زننده- نمی سوزد-منفجرنمی شود-استفاده از وسایل حفاظت پوستی و چشم وبدن-نکات دیگر در برهمکنش ها و حمل و نقل وضایعات و…
H2O2هیدروژن پراکسید
بسیار مضر برای پوست ، چشم،بینی و تفس -محرک-مضر برای محیط زیست-درصورت بلع و تنفس بسیار مضر و آسیب زننده-نمی سوزد-آتش نمی گیرد-منفجر نمی شود-استفاده از وسایل حفاظت پوست و چشم وبدن-نکات دیگر در بر همکنش ها و حمل ونقل و ضایعات و…
KSCN
محرک پوست ،چشم و بینی-نمی سوزد-آتش نمی گیرد- منفجر نمی شود-استفاده از وسایل حفاظت پوست ،چشم و بدن-در صورت بلع سریعابه پزشک مراجعه شود-نکات دیگر در برهمکنش ها و حمل ونقل و ضایعات و…

تئوری آزمایش :
رسوب گیری گروه ΙΙΙ در محلولی که دارای آمونیاک، آمونیوم کلرید . آمونیویم سولفید است انجام می گیرد. در نتیجه رسوب این گروه مخلوطی از سولفیدها و هیدروکسیدها می باشد.
در این مخلوط 5 کاتیون به صورت سولفید رسوب می کنند و حاصلضرب حلالیت آنها بسیار بزرگ است، دو کاتیون دیگر به صورت هیدروکسید بوده که حاصلضرب حلالیت آنها خیلی کوچکتر از سولفیدشان است.
7 کاتیون این گروه عبارتند از : آهن، کبالت، نیکل، روی، منگز، آلومینیوم و کروم.
جداسازی کامل کاتیون های گروه IIوIIIباکنترل دقیق غلظت یون سولفید همراه خواهد بود.اگر غلظت یون هیدروژن در محلول حاصل از رسوب گیری گروه IIکاهش یابد، مولاریته یون سولفید به حدکافی افزایش می یابد که حاصل ضرب حلالیت سولفید های Ni,Co,Fe,Zn,Mnبتواند افزایش یابد.با کنترل یون سولفید این جداسازی می تواند کامل باشد و مقدار کمی سرب ،کادمیم و یون قلعIIممکن است به صورت سولفید همراه گروه IIIرسوب کند،که برای شناسایی یون روی ،در گروه III ایجاد مزاحمت می کند.
یون سرب از گروه II همراه یون روی رسوب می کند و با تشکیل رسوب سیاهرنگ سولفید سرب آزمایش تاییدی روی را مختل می کند.
غلظت زیاد یون سولفید برای رسوب گیری گروه III لازم است ، و در محیط آمونیاکی بدست می آید.این محلول قلیایی ، کروم و آلمینیوم را در گروه III به صورت هیدروکسید رسوب می دهد. اگر غلظت یون هیدروکسید افزایش یابد ، سبب می شود که یون منیزیم (کاتیون گروهIV)در گروه III به صورت هیدروکسید رسوب نماید.
یون هیدروکسید باید به صورتی کنترل شود که مولاریته یون سولفید افزایش یافته تا مقدار حاصل ضرب حلالیت سولفید کاتیون های گروه III را میسر سازد، که امکان رسوب کردن آلومینیوم و کروم هیدروکسید را ممکن سازد ، اما نباید به حدلازم برای تشکیل منیزیم هیدروکسید برسد. از آنجایی که منیزیم هیدروکسید زودتر از آلمینیوم و کروم هیدروکسید حل می گردد،رسوب دادن آن را می توان توسط عمل تامپونی محلول آمونیاک همراه با مقدار اضافی یون آلومینیوم ،مانع شد. پس با اضافه کردن آمونیوم کلرید به محلول رسوبگیری گروه III غلظت یون هیدروکسید را تامپونی کرده تا مقدار را به حدلازم برساند.
گروه III را با اثر دادن قلیایی قوی ،مازاد بر روی محلول ،کاتیون های گروه به دو دسته فرعی تقسیم می شوند.کروم ،روی و آلومینیوم هیدروکسید در محلول KOHحل شده و محلول مخلوطی را می سازد. منگنز ،آهن،نیکل و کبالت هیدروکسید رسوب نامحلولی را تشکیل می دهند.
اضافه کردن سدیم پراکسید برای اکسید کردن یون کرومIII به کرمات می باشد و اکسید منگز وآهن و کبالت .اثر دادن پراکسید،تنها یون کروم III را اکسید می کند و جداسازی گروه های فرعی را کاملتر می نماید.
بدلیل زیاد بودن تعداد کاتیون های این گروه بهتر است که به گروه های فرعی دسته بندی شوند. با اثر دادن پتاسیم هیدروکسید و سدیم پراکسید بر روی محلول هفت کاتیون این عمل کامل می گردد. گروه فرعی ΙΙΙΑ شامل کاتیون های آلومینات، کرومات و زنکات می باشد که باید از یکدیگر جدا نموده و شناسایی شوند. اعضای گروه فرعی ΙΙΙΒ یون های منگنز، آهن ΙΙΙ، کبالت ΙΙ و نیکل می باشد، که برای شناسایی آنها نیازی به جداسازی بیشتر نمی باشد.
شرح عملی آزمایش :
50 قطره محلول مادر را به درون یک لوله آزمایش ریخته سپس به آن 20 قطره HCl 3 مولار اضافه کرده که پس از آن با کاغذ تورنسل از اسیدی بودن محیط اطمینان حاصل کرده، سپس لوله آزمایش را به مدت 4 دقیقه درون حمام آب حرارت می دهیم. پس از حرارت دادن در صورت وجود رسوب به لوله آزمایش 10 قطره اسید HNO3 اضافه می کنیم تا رسوب حل شود، این رسوب نشان دهنده ی وجود NiS و CoS است.
سپس به لوله آزمایش 30 قطرهKOH 8 مولار اضافه می کنیم و با کاغذ تورنسل بررسی می کنیم که محیط بازی شده باشد. (البته لازم به ذکر است که ممکن است برای بازی شدن محیط به بیش از 30 قطره باز نیاز باشد.)
بعد از اطمینان از بازی شدن محیط لوله آزمایش را به مدت 5 دقیقه درون حمام آب جوش قرار می دهیم.
سپس لوله آزمایش به زیر هود برده و به آرامی 20 قطره H2O2 اضافه می کنیم(در حین اضافه کردن آب اکسیژنه به محلول شاهد آزاد شدن گاز بسیار زیاد از محلول هستیم به همین دلیل این واکنش باید زیر هود و به آرامی صورت گیرد).
سپس دوباره محلول را به درون حمام آب جوش برده و به مدت 4تا 5 دقیقه حرارت می دهیم و سپس دوباره لوله آزمایش را به زیر هود برده و 2 قطره H2O2 به محلول اضافه کرده و سپس دوباره لوله آزمایش را به درون حمام آب جوش برده و این عمل را 4 بار دیگر انجام می دهیم.
پس از پایان مراحل قبل لوله آزمایش را برای سانتریفوژ برده و دکانته می کنیم و شاهد تشکیل رسوب و محلول هستیم.
(البته برای اطمینان از جدا شدن رسوب از محلول می توانیم عمل سانتریفوژ را برای یک بار دیگر تکرار کنیم.)
(IIIB)رسوب :
این رسوب شامل ترکیبات MnO2، Fe(OH)3، Co(OH)2، Ni(OH)2 است.
به رسوب 4 قطره HNO3 3 مولار اضافه می کنیم،بعد از اطمینان از اسیدی شدن محلول توسط کاغذ تورنسل محلول جدید را به مدت 2 دقیقه درون حمام آب جوش قرار می دهیم.
پس از گرم شدن محلول آنرا به زیر هود برده و به آن به آرامی 4 قطره H2O2 اضافه می کنیم. سپس محلول را به 4 قسمت تقسیم می کنیم.
1) به محلول شماره یک NH3 3 مولار اضافه می کنیم تا محیط بازی شود (با کاغذ تورنسل بررسی شود).
سپس به آن 4 تا 6 قطره دی متیل گلی اکسیم اضافه می کنیم که شاهد تولید رسوب قرمز رنگ Ni خواهیم بود.
2) به محلول شماره دو ابتدا NaF اضافه می کنیم تا محیط بازی شود (با کاغذ تورنسل بررسی شود).
سپس به محلول KSCN الکلی از کنار لوله آزمایش اضافه می کنیم که شاهد تشکیل لایه ای به رنگ سبز-آبی Co2+ خواهیم بود.
3) به محلول شماره سه 4 قطره KSCN2/0 مولار اضافه می کنیم تا شاهد تشکیل رنگ قرمز Fe3+ شویم.
4) به محلول شماره چهار ابتدا 20 قطره آب مقطر اضافه می کنیم سپس به آن 10 قطره HNO3 3 مولار و پس از اطمینان از اسیدی شدن محیط آزمایش بوسیله ی کاغذ تورنسل به لوله آزمایش چند تکه بلور سدیم بیسموتات NaBiO3 اضافه می کنیم و شاهد تشکیل رنگ (ارغوانی) قرمز-قهوه ای Mn2+ خواهیم بود.
(IIIA)محلول :
این محلول شامل ترکیبات Al(OH)4- ، CrO42-، Zn(OH)42- است.
در ابتدا به محلول 4 قطره HCl غلیظ اضافه می کنیم(بوسیله کاغذ تورنسل محیط را بررسی می کنیم که حتما اسیدی باشد در صورت نیاز بیشتر از 4 قطره اسید اضافه می کنیم.)
سپس به محلول 40 قطره NH4Cl اضافه می کنیم و محیط را بررسی می کنیم اگر که محیط بازی نشد در مرحله بعد با اضافه کردن قطره قطره NH3 غلیظ به لوله آزمایش محیط را دوباره بررسی می کنیم تا قلیایی شده باشد.
پس از اطمینان از بازی شدن محلول دوباره 8 قطره NH3 غلیظ اضافه می کنیم، سپس محلول را درون حمام آب جوش به مدت 6 دقیقه قرار می دهیم.
پس از حرارت دادن محلول آنرا سانتریفوژ کرده و شاهد تشکیل رسوب و محلول خواهیم بود(شاید لازم باشد عمل سانتریفوژ را دو مرتبه انجام داد).
محلول روی رسوب را به آرامی از روی رسوب جدا می کنیم.
* رسوب Al(OH)3 :
ابتدا رسوب را با آب می شوییم سپس به رسوب 20 قطره HCl 3 مولار اضافه می کنیم، سپس محلول را به مدت 3 دقیقه درون حمام آب جوش قرار داده و حرارت می دهیم (و سانتریفیوژ می کنیم و اگر از اثر HCl رسوبی حاصل شد آن را جداکرده و دور می ریزیم )پس از آن به آرامی 8 قطره محلول آلومین به آن اضافه می کنیم ( رسوب ژلاتینی و بی رنگ آلومینیوم هیدروکسید در مقابل رنگ های آلی بخصوصی خاصیت جذب سطحی دارد یک از این رنگ ها آلومینون است)، سپس قطره قطره به لوله آزمایش NH3 3 مولار اضافه می کنیم و pH محیط را بوسیله کاغذ تورنسل بررسی می کنیم تا محلول قلیایی شده باشد، سپس لوله آزمایش را درون حمام آب جوش قرار داده وحرارت می دهیم و پس از آن محلول را سانتریفوژ کرده و رسوب Al (قرمز -صورتی رنگ)را مشاهده می کنیم.

* محلول (CrO42-,Zn(NH3)42+):
به محلول، 1 مولار Ba(OAC)یاBa(AC)2اضافه می کنیم تا رسوب گیری آن کامل شود.
** رسوب(BaSO4,BaCrO4 ) :
در ابتدا به رسوب 2 قطره HCl 3 مولار اضافه می کنیم، سپس محلول حاصل را به مدت 2 دقیقه حرارت می دهیم.
شاهد تشکیل رسوب و محلول خواهیم بود که رسوب آنرا دور ریخته و محلول روی رسوب را روی کاغذ صافی ریخته و به صورت قطره قطره H2O2 اضافه می کنیم در یک لحظه محلول روی کاغذ صافی به رنگ آبی در می آید که نشان دهنده ی ترکیب آبی رنگ CrO5 است.
** محلول (Zn(NH3)42+):
به محلول روی رسوب در مرحله قبل 10 قطره سدیم سولفید اضافه می کنیم، سپس 5 دقیقه حرارت می دهیم و پس از آن شاهد تشکیل رسوب سفید رنگ ZnS خواهیم بود.
معادله های واکنش ها :
انحلال رسوب های گروه ΙΙΙ در HCl :
Al(OH)3 + 3 H+ ↔ Al3+ + 3 H2O
Cr(OH)3 + 3 H+ ↔ Cr3+ + 3 H2O
Fe2S3 + 3 H+ ↔ 2 Fe3+ + 3 H2S
MnS + 2 H+ ↔ Mn2+ + H2S
ZnS + 2 H+ ↔ Zn2+ + H2S
نکته : نیکل و کبالت سولفید به کندی در اسیدکلریدریک حل می شوند اما به سرعت در اسیدنیتریک حل می شوند.
NiS + 2 NO3- + 4 H+ ↔ Ni2+ + 2 NO2 + S + 3 H2O
CoS + 2 NO3- + 4 H+ ↔ Co2+ + 2 NO2 + S + 3 H2O
گروه ΙΙΙΑ :
Al3+ + 3 OH- ↔ Al(OH)3
Al(OH)3 + OH- ↔ Al(OH)4-
Zn2+ + 2 OH- ↔ Zn(OH)2
Zn(OH)2 + OH- ↔ Zn(OH)3-
Cr3+ + 3 OH- ↔ Cr(OH)3
Cr(OH)3 + OH- ↔ Cr(OH)4-
2 Cr(OH)4- + 3 O22- ↔ 2 CrO42- +4OH- + 2 H2O

گروه ΙΙΙΒ :
Mn2+ + 2 OH- ↔ Mn(OH)2 Mn(OH)2 + O22- + H2O ↔ MnO(OH)2 + 2 OH-
Fe3+ + 3 OH- ↔ Fe(OH)3h
Co2+ + 2 OH- ↔ Co(OH)2 2 Co(OH)2 + O22- + H2O ↔ 2 Co(OH)3 + 2 OH-
Ni2+ + 2 OH- ↔ Ni(OH)2
Al(OH)4- + 4 HAc ↔ Al3+ + 4 Ac- + 4 H2O Al3+ + 3 NH3 + 3 H2O ↔ Al(OH)3 + 3 NH4+
Ba2+ + CrO42- ↔ BaCrO4 BaCrO4 + H+ ↔ Ba2+ + HCrO4-
HCrO4- + H2O2 + H+ ↔ CrO5 + 3 H2O 4 CrO5 + 12 H+ ↔ 4 Cr3+ + 7 O2 + 6 H2O
Zn(NH3)42+ + S2- (از تیو استامید) ↔ ZnS + 4 NH3
Ni(OH)2 + 2 H+ ↔ Ni2+ + 2 H2O
Fe(OH)3 + 3 H+ ↔ Fe3+ + 3 H2O
2 Co(OH)3 + 6 H+ + 2 Cl- ↔ 2 Co2+ + Cl2 + 3 H2O
MnO(OH)2 + 4 H+ + 2 Cl- ↔ Mn2+ + Cl2 + 3 H2O
2 Mn2+ + 5 BiO3- + 14 H+ ↔ 2 MnO4- + 5 Bi3+ + 7 H2O
Fe3+ + 6 SCN- ↔ Fe(SCN)63- Fe3+ + 6 F- ↔ FeF63-
Co2+ + 4 SCN- ↔ Co(SCN)42-
Ni2+ + 2 NH3 + 2 C4H8O2N2 ↔ Ni(C4H8O2N2)2 + 2 NH4+
پرسش های کاتیون های گروه ΙΙΙ :
1. چرا در رسوب های کاتیونهای گروه III دو کاتیون Al3+ وCr3+ به صورت سولفید رسوب نمیکنند؟ در این مخلوط 5 کاتیون به صورت سولفید رسوب میکند که حاصل ضرب حلالیتشان آنقدر بزرگ است که مانع راسب شدنشان در گروه II میباشند.دو کاتیون دیگر به صورت هیدروکسید بوده که حاصلضرب حلالیتشان خیلی کوچکتر از سولفید میباشد.
2. چرا درموقع شناسایی یون کبالت به وسیله تیوسیانات از سدیم فلوئور استفاده میشود؟ وجود یون آهن III در آزمایش های شناسایی مربوط به کبالت و نیکل تولید اشکال میکند. اگر به محلولی که شامل یون آهن III، کبالت و نیکل است سدیم فلوئور اضافه شود مزاحمت یون آهن III در شناسایی کبالت و نیکل از بین میرود، یون فلوئور با آهن III ترکیب شده و تولیدیون پایدارو بی رنگ FeF6 مینماید که معرفهای مربوط به آزمایش تاییدی کبالت و نیکل بر روی آن بی اثر است.
3. اگر محلول کاتیون های گروه III بیرنگ باشد چه کاتیونهایی در محلول وجود ندارد؟Co, Ni
4. کاتیونهای A2+ و B3+ را درنظر بگیرید و با توجه به گزینه های زیر این کاتیونها را مشخص کنید:
A2+= Ni, B3+= Al
A2+= Cd
B3+= Cr
5. کاتیونهای زیر را از هم جدا کنید:
Ag+,Cu2+,Zn2+, Cd2+ ابتدا اسیدکلریدریک اضافه میکنیم نقره به صورت AgCl رسوب میکند سپس به محلول حاوی مس، کادمیم و روی، هیدروژن سولفید اضافه میکنیم روی به صورت محلول باقی میماند و مس وکادمیم به صورت سولفید رسوب میکنند.
Fe3+, Ba2+, Mg2+ ابتدا آمونیاک اضافه کرده و سپس آمونیوم کلرید اضافه میکنیم، یون آهن رسوب میکند، به محلول باریم و منیزیم یون کرومات را اضافه میکنیم رسوب باریوم کرومات تشکیل میشود.
Pb2+, Sn4+, Al3+ ابتدا هیدرژون سولفید اضافه کرده ومحیط را اسیدی میکنیم آلومینیوم محلول باقیمانده و قلع و سرب رسوب میکنند سپس به رسوب پتاسیم هیدروکسید اضافه میکنیم سرب رسوب میکند وقلع به صورت محلول باقی میماند.
6. اضافه کردن آمونیوم کلرید برای رسوب گیری کاتیون های گروه III به چه منظور است؟ برای اطمینان از رسوب گیری کامل باید محلول را آمونیاکی کرد از طرف دیگر غلظت یون هیدروکسید تا حد لزوم باید پایین نگه داشته شود تا مانع از رسوب شدن منیزیم هیدروکسید شود. چون منیزیم متعلق به گروه IV است افزایش آمونیاک که توسط آمونیوم کلرید تامپونی میشود هر دو شرایط را ممکن میسازد. آمونیاک یون های هیدرژون مازاد را خنثی میسازد و در همین حال یونهای آمونیوم حاصل از آمونیوم کلرید غلظت یون هیدروکسید را تا حد لزوم تقلیل میدهد تا مانع تشکیل منیزیم هیدروکسید شود.
7. چرا برای جداسازی کاتیونهای گروه III به گروههای فرعی از تیزاب استفاده میشود؟ در صورت وجود کبالت و نیکل اضافه کردن تیزاب باعث تولید سولفید کبالت ونیکل میشود که در اسید کلریدریک به سختی حل میشد ولی در تیزاب راحتتر حل میشود. اسید نیتریک سولفید را به گوگرد اکسید نموده و در نتیجه کاتیونهای نیکل وکبالت میتوانند با کلر حاصل از اسید کلریدریک ترکیب شده و حل شوند.
8. اضافه کردن سدیم پراکسید در روش جدا سازی کاتیونهای گروه III به گروههای فرعی به چه منظور میباشد؟ جدا سازی کروم در اثر باز قوی همیشه امکان پذیر نیست در بعضی شرایط کروم هیدروکسید ر مازاد قلیا حل نمیگرددو این در مواقعی است که هیدروکسید را حرارت داده و یا مدت زیادی از تهیه آن گذشته باشد برای اطمینان از رفتار عادی یون کروم، بهتر است توسط عمل اکسیداسیون آن را به کرومات تبدیل کرد بنابراین کرومات قلیایی محلول جز گروه محلول که شامل یونهای زنکات و آلومنیات است میشود.
9. واکنش انحلال رسوب کاتیونهای گروه III را در اسید هیدروکلریک بنویسید:
Al(OH)3 +3H+ ↔ Al3+ + 3H2O
Cr(OH)3 +3H+ ↔ Cr3+ + 3H2O
Fe2S3 + 3H+ ↔ 2Fe3+ + 3H2S
MnS + 2H+ ↔ Mn2+ + H2S
ZnS+ 2H+ ↔ Zn2+ + H2S
NiS + 2NO3 + 4H+ ↔ Ni2+ + 2NO2 + S + 3H2O
CoS + 2NO3 + 4H+ ↔ Co2+ + 2NO2 + S + 3H2O
10. برای شناسایی یون منگنز از پودر جامد سدیم بیسموتات استفاده نمودهاید اثر این جسم را در محیط اسیدی با واکنش مربوطه بنویسید: اگر سدیم بیسموتات به محلول سرد و اسید کلریدریکی رقیق یون منگنز یو ن پر منگنات ارغوانی رنگ به وجود می آید 2Mn2+ + 5BiO3- + 14H+ 2MnO4- + 5Bi3+ + 7 H2O .
11. معرف اختصاصی یون آهن را نام ببرید واکنش مربوطه را بنویسید: (KSCN , NH4SCN)
Fe3+ 6SCN- Fe(SCN)63-
12. تاثیر سدیم فلوئورید را در شناسایی یون کبالت در حضور یون آهنIII بنویسید:
وجود یون آهن III در آزمایش های شناسایی مربوط به کبالت و نیکل تولید اشکال میکند. اگر به محلولی که شامل یون آهن III، کبالت و نیکل است سدیم فلوئور اضافه شود مزاحمت یون آهن III در شناسایی کبالت و نیکل از بین میرود، یون فلوئور با آهن III ترکیب شده و تولیدیون پایدارو بی رنگ FeF6 مینماید که معرفهای مربوط به آزمایش تاییدی کبالت و نیکل بر روی آن بی اثر است.
13. شناسایی یون نیکل را در حضور یون آهنIII توضیح دهید: اگر به محلول نسبتا قلیایی یون نیکل محلول دی متیل گلی اکسیم الکلی افزوده شود رسوب قرمز حجیم دی متیل گلی اکسیم حاصل میشود این رسوب دارای فرمول عمومی زیر است(C4H7O2N2)2Ni
Ni2+ +2NH3 +2C4H8O2N2 (C4H7O2N2)2Ni + 2 NH4+
14. اثر اسیدکلریدریک را روی کمپلکس های کاتیون های گروه ΙΙΙΒ توضیح دهید؟
MnS + 2H+ ↔ Mn2+ + H2S
Fe2S3 + 3H+ ↔ 2Fe3+ + 3H2S
NiS + 2NO3 + 4H+ ↔ Ni2+ + 2NO2 + S + 3H2O
CoS + 2NO3 + 4H+ ↔ Co2+ + 2NO2 + S + 3H2O
15. در رسوب گیری Al3+ به صورت هیدروکسید در گروه IIIB از آمونیوم کلرید اشباع استفاده نمودید عمل این معرف چیست توضیح دهید: افزایش آمونیاک تامپونی شده توسط آمونیوم کلرید، به محلولی که دارای یون آلومینیوم است، تولید رسوب آلومینیوم هیدروکسید میکند.
Al3+ + 3NH3 + 3H2O ↔ Al(OH)3 + 3NH4+
16. اثر باریم استات را روی CrO4- و Zn(NH3)42+ چیست و دلیل تشکیل باریم کرومات و باریم سولفات را توضیح دهید: هر گونه یون سولفید محلول به دلیل وجود سدیم پراکسید به سولفات تبدیل میشود یون سولفات با یون باریم تشکیل رسوب سفید باریم سولفات میدهد.و بر روی Zn(NH3)42+ بی اثر است.
17. واکنش شناسایی کروم را روی محلول اسیدی کرومات بنویسید : ↔ CrO5 + 3 H2O HCrO4- + H2O2 + H+
18. شناسایی روی را از کمپلکس تترا آمین روی توضیح دهید: با جدا ساختن باریم کرومات در گروه IIIA یون روی به صورت یون کمپلکس تترا آمین روی در محلول آمونیاکی باقی میماند. اگر بر روی این کمپلکس محلول تیو استامید اثر داده شود، رسوب سفید سولفید روی حاصل خواهد شد.
9


تعداد صفحات : 9 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود