فصل اول: شناخت اولیه و کلی کسب و کار
در مراحل مختلف ایجاد و راه اندازی یک باشگاه پرورش اندام ساز و کار پیچیده ای بکار نرفته که شناخت ان مستلزم صرف زمان و انرژی زیادی باشد. نحوه فعالیت و چرخه ی ایجاد درامد در این گونه باشگاهها تا حد زیادی به سالن های ورزشی دیگر شباهت دارد و تفاوت انها در نیاز به تجهیزات بیشتر می باشد. شاید در یک باشگاهی که هنرهای رزمی تعلیم داده میشود تنها داشتن تجهیزاتی مانند یک کیسه ی مشت زنی و چند عدد میت کافی باشد ولی در یک سالن بدن سازی حد اقل 20 نوع دستگاه مختلف مورد نیاز است که در فصل چهارم به ان اشاره خواهیم . نحوه تعلیم به افراد در سالن های بدن سازی نیز نسبت به ورزش های دیگر متفاوت است. در اینگونه باشگاهها یک مربی که تخصص و تجربه ی بالایی باشد می بایست برای تنظیم برنامه ی تمرینی به هنر جویان در استخدام مجموعه باشدو تنها دو جلسه حضور مربی در باشگاه در طی هفته کافی میباشد.
مربی دیگری که تخصص و تجربه ی پایین تری داشته باشد برای تعلیم نحوه ی انجام تمرینات به هنرجویان طبق برنامه اختصاصی هر فرد باید به طور دایم در باشگاه حضور داشته باشد.
مدیران باشگاهها برای جذب بیشتر افراد نیمه اول روز را به تمرین خانمها اختصاص داده و ساعات کار باشگاه را به دو قسمت صبح (خانمها) و بعد ظهر (اقایان ) تقسیم میکنند.به همین دلیل میبایست یک مربی خانم که در رشته ی ایروبیک دارای تخصص میباشد در باشگاه حضور داشته باشد.
برای نظافت سالن نیز با یک شرکت خدماتی قرار داد میبندیم که در طول هفته دو جلسه شخصی را که دارای فیزیک مناسبی باشد برای نظافت در اختیار باشگاه قرار دهند.
مدیریت مجموعه نیز باید به طور تمام وقت در مجموعه حضور داشته و علاوه بر نظارت بر فعالیت ها و عملکرد افراد از متقاضیان ثبت نام بعد از تشریح قوانین و مقررات مجموعه ثبت نام به عمل آورد.
فصل دوم :مطالعه بازار کسب و کار (تقاضا )
منطقه تاسیس باشگاه در یک محله ی نسبتا پر جمعیت و دارای جمعیت جوان واقع شده.
در این منطقه 7 باشگاه پرورش اندام قرار دارد که بر حسب تجهیزات بیشتر و با استاندارد بالاتر توانسته اند ورزشکاران بیشتری جذب کنند. نگاهی کلی به باشگاهها " تعداد هنر جویان و درامد متوسط انها خواهیم داشت .
1-باشگاه پرورش اندام ایران:این باشگاه ار لحاظ تجهیزات یکی از بهترین
باشگاههای سطح شهر و حتی در سطح بهترین باشگاههای کشور است .این باشگاه مجهز به استخرو سونا و جکوزی وسالن پرورش اندام کاملا مجهزو سالن بازی های کامپیوتری و رستوران و پارکینگ اختصاصی می باشد. وجود سونا در یک مجموعه باعث جذب بیشتر افرادی می شود که دارای اضافه وزن می باشند و به خصوص خانم ها که خواهان کاهش وزن خود هستند .سالن پرورش اندام این مجموعه مجهز به دستگاه های دیجیتالی مدرن می باشد که کمترباشگاهی در سطح کشور اینگونه تجهیزات مدرنی را در اختیار دارد.
همین باعث می شود که افراد زیادی و خصوصا ورزشکاران با تجربه به این
باشگاه جذب شوند. وجود سالن بازی های کامپیوتری از این لحاظ دارای اهمییت است که در فصول سرد سال ورزشکاران بعد از تمرین بدنشان درجه ی حرارت بالایی دارد و باید پس از تمرین و پیش از ترک باشگاه حداقل نیم ساعت را در داخل محوطه ی باشگاه بگذرانند تا دمای بدن به حالت عادی برگردد.وجود رستوران باعث میشود که ورزشگاران با توجه به این که قبل و بعد از تمرین به غذاها و نوشیدنی های انرژی زا نیاز دارند" بتوانند با صرف کمترین زمان به این نوع غذاها و نوشیدنی ها دسترسی پیدا کنند.شهریه ی اخذ شده از افراد در این مجموعه متناسب با تجهیزات ان بالا بوده و حدود 250000 ریال در ماه میباشد.
دومین باشگاهی که مورد بررسی قرار گرفت باشگاه اندام پوریای ولی میباشد که دارای وسایل کاملا استاندارد و همچنین سونای خشک میباشد.فضای سالن این باشگاه نسبتا کوچک میباشد پس نمیتواند افراد زیادی را جذب کند ولی به دلیل مناسب بودن تجهیزات افراد زیادی در این باشگاه عضویت دارند.شهریه ی این باشگاه در صورت استفاده از سونا ماهانه 100000 ریال و در غیر این صورت 50000ریال می باشد.
باشگاه دیگری که مورد بررسی قرار گرفت سالن پرورش اندام فاتح می باشد.
این باشگاه تجهیزاتی مانند سونا واستخرو…..را ندارد ولی شاخصه های دیگری داردکه باعث جذب ورزشکارا ن زیادی در مدت کوتاهی که از افتتاح باشگاه گذشته است شده.وسایل و تجهیزات بدن سازی این باشگاه کاملا استانداردو به تعداد زیاد می باشد و این باعث می شود که در ساعات پر ازدهام کار باشگاه که در بین ساعات 5 بعد از ظهر الی 9 شب می باشد ورزشکاران با کمبود وسایل مواجه نشوند و نیازی نباشد برای انجام یک حرکت مدت زیادی منتظر بمانند.
سالن بسیار بزرگ شاخصه ی دیگر این مجموعه بوده که باعث می شود حتی در اوج شلوغی ورزشکاران فضای مناسب برای گرم کردن و حرکات کششی قبل از تمرین را داشته باشند. شاخصه ی بسیار مهم این باشگاه استفاده از مربیان سرشناس در سطح کشور می باشد دو مربی این باشگاه آقایان علی داداشی و روح الله داداشی که هر دو در مسابقات قوی ترین مردان ایران کسب مدال نموده اند و این قضیه برای کسب اعتبار بسیار مهم است.شهریه ای که این باشگاه از افراد اخذ می نماید ماهانه 70000ریال می باشد .باشگاههای دیگری که در این منطقه واقع شده اند به نامهای کورش-هیگر-سلطان و موفق می باشد که تجهیزات این باشگاه حدودا در یک سطح و نسبتا استاندارد هستند. البته باشگاه سلطان نیز مانند باشگاه فاتح که قبلا به ان اشاره کردیم از یک مربی نسبتا سر شناس و حرفه ای استفاده می کند .
از قرار گرفتن این تعداد باشگاه در این منطقه و انجام تحقیقات دیگر این نتیجه حاصل شد که این منطقه منطقه ای بسیار مناسب برای ایجاد یک سالن بدن سازی می باشد البته در صورتی که تجهیزات این باشگاه مناسب و مربیان در سطح حرفه ای باشند .وجود سونا در این مجموعه نیز باعث جذب بیشتر افرادی می شود که اضافه وزن دارند و همچنین خانم ها که خواهان رسیدن به تناسب اندام هستند . به دلیل متقاضیان زیاد این رشته ی ورزشی در این منطقه کسرت باشگاه ها نمی تواند مانع جذب افراد زیاد شود و تنها چیزی که این امر را محقق می سازد نحوه ی خدمات دهی به هنر جویان و سرشناس بودن مربیان و استاندارد بودن سالن و تجهیزات ورزشی می باشد.
فصل سوم:
ملاحظات قانونی و حقوقی و اجتماعی و سیاسی
حاکم بر کسب و کار
قوانین حاکم در یک سالن پرورش اندام به چند دسته تقسیم می شوند :
1-قوانین پوشش افراد :شاید افراد در یک سالن بدن سازی دارای لباس متحدالشکل نباشندولی لباس همه افراد باید مناسب این نوع تمرین یعنی لباسی راحت و مخصوص تحرک بالا باشد . البته شایان ذکر است که در صورتی که فردی در سالن با پوششی غیر از لباس ورزشی تمرین کند مدیریت باشگاه با برخورد قانونی بازرسان سازمان تربیت بدنی مواجه خواهد شد .
2-قوانین زمان تمرین:هر ورزشکاردر هفته یک یا دو روز را بایدبه استراحت اختصاص دهد ومنظور از زمان تمرین تعیین روزهای انجام تمرین است ولی ساعات انجام تمرین می تواند متغیر باشد و ورزشکار می توانند هر ساعتی که جزءساعات کاری باشگاه باشد را برای تمرین انتخاب کند.
3-قوانین زمان تمرین :در هنگام تمرین باید به ورزشکاران دیگر احترام گذاشته و در انجام حرکت های تمرین به هیچ وجه نباید مزاحم دیگران شد چون این کار حتی اگر با هدف شوخی نیز انجام شود می تواند عواقب خطرناکی را به همراه داشته باشد
ملاحظات اجتماعی:ورزش کردن در بین جوانان و همچنین خانواده های آنها امری ارزشمند تلقی می شود و همواره یکدیگر را به انجام ورزش سفارش می کنند.همچنین پزشکان برای کسب سلامتی و افزایش قدرت دفاعی بدن در برابر بیماری ها به مردم ورزش کردن را توصیه میکنند.
اگر از دیدگاه دین و اعتقادی نیز بنگریم خواهیم دید که ورزش کردن از طرف بزرگان دین نیز توصیه شده واز خانواده ها خواسته شده که شرایط ورزش کردن را برای فرزندان خود فراهم کنند.می بینیم که ورزش در بعد کلی به همه افرادو در هر سنی توصیه شده ولی جوانان که بیشترین قشر ورزشکار را تشکیل می دهند اغلب به ورزش هایی علاقه دارند که با انجام تمرینات ان رشته به تناسب اندام و فرم مناسب بدن برسند.
ورزش بدن سازی هرچند قدمت چندانی ندارد ولی با نگاهی به ورزش های قدیمی ایران همچون کشتی یا ورزش باستانی (زورخانه ای)نتیجه می گیریم ایرانیان از قدیم الایام بدین گونه ورزش ها علاقه داشته اند.این ورزش پس از ورود به ایران توانست در مدت کوتاهی در بین مردم جایگاه ویژه ای پیدا کند و افراد زیادی را به خود جذب کند.
ملاحظات سیاسی:سیاست کلی دولت در ترویج ورزش در بین مردم می باشد . ورزش بدن سازی از این لحاظ که در هر سنی و با هر موقعیتی قابل انجام می باشد می تواند در راستای تبعیت از این سیاست دولت افراد زیادی را به خود جذب کند.
فصل چهارم:
هزینه های سرمایه گذاری
هزینه های جاری یا بهره برداری-درامد های مالیاتی
هزینه های سرمایه گذاری:
سرمایه ی اولیه برای راه اندازی یک باشگاه پرورش اندام مهمترین قسمت ایجاد این کسب و کار می باشد.زیرا پس از راه اندازی و افتتاح باشگاه هزینه های جاری چندانی برای ادامه ی فعالیت پرداخت نمی شود.
سرمایه گذاری اولیه به دو قسمت اصلی تقسیم می شود:
1-هزینه های مربوط به تهیه ی مکان (سالن ) باشگاه :این امر خود به دو صورت امکان پذیر می باشد در حالت اول می توانیم سالن مورد نیاز را خریداری نموده و به مرور زمان این هزینه را از محل درامد باشگاه مستهلک نماییم.البته لازم به ذکر است که این کار تنها با داشتن سرمایه ی بالا و همچنین برنامه ریزی بلند مدت برای ادامه ی فعالیت کسب و کار منطقی و قابل انجام می باشد .
در حالت دوم می توانیم مکان باشگاه را اجاره نماییم که این کار بنا به چند دلیل که ذیلا به آن اشاره می کنیم منطقی تر به نظر می رسد :
الف)تمام اطلاعات مربوط به سود ده بودن کسب و کار تنها از طریق تخفیفات و مشاهده ی فعالیت باشگاه های دیگر به دست آمده در نتیجه ما می توانیم با اجاره ی مکان باشگاه و فعالیت در بازار این کسب و کار به طور موقتی از میزان بازدهی و همچنین مشکلات و مخاطرات انجام این کسب و کار مطلع شویم و پس از اتمام مدت قرارداد اجاره وی همچنین کسب تجربه در این کار می توانیم نسبت به خرید یک سالن اقدام نماییم .
ب)هر چند که ما با انجام تحقیقات کامل و اطلاعات بالا وارد این کسب و کار شویم ولی ممکن است با فعالیت در این کار و حضور در بازار تقاضا متوجه شویم که منطقه ی قرار گیری باشگاه ظرفیتی در ان حد ندارد که بتواند سود مورد انتظار ما را بر اورد کند و یا اینکه در اثر مهاجرت این منطقه ظرفیت های قبلی خود را از دست بدهد.ممکن است در حین حضوردر بازار این کسب و کار با منطقه ی دیگری آشنا شویم.علاوه بر اینکه تقاضای بیشتری برای خدمات ارائه شده از طرف ما داشته باشد در نتیجه ما به دلیل رسیدن به سود بیشتر تصمیم به تغییر مکان باشگاه بگیریم.
با این مفروضات در وضعیتی که مکان باشگاه را اجاره کرده باشیم راحت تر می توانیم آن را تغییر دهیم در مقایسه با این وضعیت که ملک را خریداری کرده باشیم .
ج)در صورتی که مکان باشگاه را خریداری نماییم ممکن است برای خرید تجهیزات باشگاه با کمبود سرمایه مواجه شویم و مجبور باشیم در هنگام خرید تجهیزاتی را خریداری تماییم که قیمت پایین تری داشته باشد و مطمئنا کیفیت این تجهیزات نیز به تبع قیمت آنها پایین خواهد بود .این قضئیه در میزان جذب افراد در اینده تا ثیر گذار خواهد بود ولی اجاره ای بودن محل تاثیری به این امر ندارد .قیمت خرید یک سالن در منطقه ای که برای باشگاه در نظر گرفته ایم با متراژبین200تا 250متر حدود 700000000ریال می باشد ملی بنا به دلایل فوق تصمیم بر آن شده است که اجاره ای بودن مکان باشگاه مبنای بر آورد هزینه های سرمایه ای قرار گیرد .برای اجاره ی سالنی با متراژ200تا 250متر نیاز به 50000000ریال پول پیش و حدود 2000000ریال اجاره ماهانه می باشد.
2)خرید تجهیزات
در این کسب و کار هما نند کارهای دیگر خرید تجهیزات نیاز به تخصص و تجربه می باشد زیرا در هنگام خرید وسایل بتوانیم با تست کردن آنها از استاندارد بئدن وسایل و همچنین نداشتن نقص اطمینان حاصل کنیم .برای خرید تجهیزات ترجیح داده شده که از شرکت های مختلف خرید انجام شود چون بتوانیم استاندارد هر دستگاه را بدون توجه به اعتبار نام کارخانه ی تولید کننده ی آن بسنجیم.
تجهیزات خریداری شده به ترتیب زیر می باشد که علاوه بر قیمت آنها درباره ی نحوه ی کار با آن وسیله توضیح مختصری می دهیم .
قیمت /تومان
1-دستگاه جلو پا ماشین قیمت 500000
برای انجام این حرکت باید بر روی دستگاه جلو پا نشسته و پاها را روی دستگاه طوری قرار دهیم که مچ پاها در محل خود کاملا قلاب شده و از پایین به بالا حرکت را انجام دهیم در این حالت بدن باید کاملا کشیده باشد و دستهای فرد برای حفظ تعادل یک طرف دستگاه را کاملا گرفته باشد.
2- دستگاه پشت پا سیم کش قیمت 480000
برای انجام این حرکت باید با شکم بر روی دستگاه خوابیده و پایین پاها را
(پشت مچ پا )به جای مورد نظر قلاب کنیم و از پایین به سمت بالا بکشیم .
3-دستگاه هاگ پا
قیمت 550000
به صورت مایل بر روی دستگاه قرار می گیریم و شانه ها را زیر دسته های مورد نظر که بر روی دستگاه تعبیه شده قرار می دهیم و به اندازه 90درجه پاها را از قسمت زانو خم کرده و دوباره به حالت اول بر می گردیم.
4- دستگاه پرس پا
قیمت 550000
بر روی تختهء جلوی دستگاه به پشت خوابیده و با هستفاده از پا و عضلات جلو پا وزنه ها را به سمت بالا حرکت میدهیم.
5- دستگاه ساق پا
قیمت 220000
در این حرکت شانه ها باید در جای مورد نظر قرار بگیرد و با فشار پنجه به سمت بالا و پایین انجام شود.
6- مقر اسکات
قیمت 140000
میله ی اسکات را بر روی شانه ها قرار داده و همانند حرکت هاگ پاها پا به اندازه ی 90درجه نشسته و به حالت اول بر می گردیم .
7- هالتر اسکات قیمت 70000
8-دستگاه کشش زیر بغل قیمت 500000
برای انجام این حرکت بر روی دستگاه نشسته و دستها را بر میله ی سیم کش قلاب کرده و از بالا به پایین حرکت را انجام می دهیم باید توجه داشت که در انجام این حرکت بدن نباید به سمت عقب کشیده شود.
9- دستگاه زیر بغل قایقی قیمت 520000
این دستگاه نیز به خاطر اینکه همانند حرکت قایقرانان است به این دستگاه معروف شده است و به حالت نشسته روی دستگاه قرار می گیریم و میله ی دستگاه را از سمت خودمان می کشیم و همانند(تی) بار باید دست ها به زیرشکم برسد .
10- دستگاه تی بار وزنه آزاد
قیمت 130000
این دستگاه به خاطر اینکه شبیه به Tمی باشد به این اسم معروف شده است که برای انجام ان باید به حالت خم روی دستگاه قرار یگیریم و دست ها را به جای مورد نظر قلاب کنیم و حرکت را از پایین به بالا انجام دهیم باید در نظر داشت که در هنگام کشیدن به سمت بالا دستها باید به زیر شکم برسد.
11- پارالل
قیمت 420000
برای انجام حرکت پارالل باید دست ها را به میله هایی که در دو طرف دستگاه قرار دارد قلاب کرده و با فشار دست ها بدن را از پایین به سمت بالا جابه جا کنیم.
12- شنا سوئدی
قیمت 90000
حرکت شنای معمولی میبا شد ولی با استفاده از دستگاه.
13- دستگاه اچ دستگاه
قیمت 300000
14- مسگری نشسته و ایستاده
قیمت 69000
15- دستگاه فیلد کمر قیمت 130000
16-سیم کش
قیمت 500000
نحوه انجام تمرین با دستگاه سیم کش(جلو بازو-پشت بازو):
برای حرکت جلو بازو باید به طور ایستاده رو به روی دستگاه مورد نظر قرار بگیریم و با دو دست میله ی جلو بازو را گرفته و از پایین به سمت بالا بکشیم باید توجه داشته باشیم که در این حالت بدن کاملا باید صاف باشد و هنگام کشیدن میله ی سیم کش به سمت بالا تا نزدیکی صورت کشیده شود.
برای حرکت پشت بازو مانند حرکت جلو بازو باید به طور کاملا صاف مقابل دستگاه قرار بگیریم اما برعکس حالت جلو بازو باید میله ی سیم کش را از بالا به پایین بکشیم.
17- جلو باز و لاری ایستاده قیمت 130000
این میز یرای انجام حرکت جلو بازو ساخته شده است و برای انجام ان باید بر روی میز نشسته و پشت دستها را از قسمت بازوها بر روی قسمت شیبدار میز قرار داده و میله ی آن را که یک میله ی انحنا دار است گرفته با خم کردن دست ها از پایین به بالا حرکت را انجام می دهیم .
18- هالتر کج جلو بازو قیمت 37000
حرکت جلو بازو میباشد با استفاده از دستگاه اختصاصی.
19- میز پرس تخت قیمت 150000
به پشت بر روی تخته دراز می کشیم و میله ی پرس را گرفته حرکت را با خم کردن دست ها از قسمت آرنج از بالا به پایین انجام می دهیم که اگر این حرکت را بر روی میز شیب دار به سمت بالا انجام دهیم پرس بالا سینه محسوب می شود.
20- میز پرس بالا سینه
قیمت 150000
همان حرکت پرس سینه ولی بر روی میزی با شیب به سمت بالا.
21- میز پرس زیر سینه قیمت 150000
همان حرکت پرس سینه ولی بر روی میزی با شیب به سمت پایین.
22- تخته سر شانه قیمت 80000
23- اسمیت با میز قیمت 620000
24- کوه پیما (غیر دیجیتالی )
قیمت 200000
25- دوچرخه معمولی قیمت 250000
برای انجام این حرکت بر روی دوچرخه نشسته و همانند سواران رکاب می زنیم اما برای اینکه این حرکت تاثیر بیشتری داشته باشد باید کاملا روی ان تمرکز کرده و عضلات درگیر شونده را کنترل کرد
26- دستگاه ترد میل (دو در جا ) قیمت 1500000
روی دستگاه ایستاده و همانند دونده ها حالت دویدن به خود می گیریم و مانند حرکت دوچرخه ی ثابت تمرکز لازم را در حین حرکت داشته باشیم.
27- جای هالتر قیمت 22000
28- هالتر حرفه ای جلو بازو -پشت بازو قیمت 26000
29-هالتر حرفه ای پرس سینه – بالا سینه -زیر سینه قیمت 44000
تجهیزات لازم برای یک باشگاه در سطح معمولی تقریبا به طور کامل ذکر شدند علاوه بر این تجهیزات مقداری دمبل و همچنین وزنه ی هالتر نیز نیاز است که به شرح زیر به آنها اشاره می کنیم .
قیمت هر کیلو گرم دمبل حرفه ای 8500ریال می باشد .برای این باشگاه دمبل هایی در اندازه هایی که در جدول زیر ذکر می شود مورد نیاز می باشد.
قیمت کل
وزن یک دست دمبل
وزن جفت دست
تعداد مورد نیاز
قیمت کل
2کیلویی
4kg
8kg
2
13600
5/3کیلویی
5kg
10kg
3
25500
5/3کیلویی
7kg
14kg
2
23800
5کیلویی
10kg
30kg
3
51000
5/7کیلویی
15kg
30kg
3
76500
9کیلویی
18kg
36kg
2
61200
10کیلویی
20kg
40kg
3
102000
5/12کیلویی
25kg
50kg
2
85000
15کیلویی
30kg
60kg
3
153000
5/17کیلویی
35kg
70kg
2
119000
20کیلویی
40kg
80kg
2
13600
5/22کیلویی
45kg
90kg
1
76500
25کیلویی
50kg
100kg
1
85000
جمع وزنه به کیلو گرم
1186
جمع قیمت
1008100
علاوه بر این همانطور که ذکر شده مقداری وزنه ی هالتری هم باید خریداری شود که شرح خرید آن در جدول زیر ذکر شده است . قیمت هر کیلو وزنه ی هالتری 5500 ریال می باشد.
نوع وزنه
وزن یک جفت
تعداد مورد نیاز
قیمت /تومان
5/2کیلویی
5
5جفت
13750
5کیلویی
10
10جفت
55000
10کیلویی
20
15جفت
165000
15کیلویی
30
10جفت
165000
20کیلویی
40
7جفت
154000
جمع
1005kg
552750
برای رند کردن قیمت ها با در نظر گرفتن تخفیفات احتمالی قیمت کل دمبل های خریداری شده را 10000000ریال و قیمت کل وزنه های هالتری را 5500000ریال در نظر می گیریم .
جمع کل خرید تجهیزات مبلغ 100700000ریال می شود که این عدد را هم پس از دز نظر گرفتن تخفیفات احتمالی 100000000ریال محاسبه می نماییم.
علاوه بر تجهیزات قید شده برای تکمیل قسمت اداری و همچنین بوفه ی مجموعه به مقدار ی اثاثه نیاز داریم که در زیر به همراه قیمت هر یک به آن اشاره می کنیم .
کامپیوتر به همراه سیستم صوتی قوی 500000تومان
باسکول دیجیتالی 250000
یخچال 300000
اجاق گاز 150000
ویترین 100000
صندلی و میز به ترتیب 6و2عدد 100000
هزینه تغییر دکوراسیون و تزئینات داخلی باشگاه 1000000
جمع 2400000
هزینه های جاری پس از بهره برداری :
پس از اغاز به کار مجموعه هزینه هایی نیز به عنوان هزینه های جاری باید به طور ماهانه و مستمر پرداخت شود که به صورت زیر می باشد .
هزینه حقوق مربی آقا ماهانه 100000 (در ازای حضور هفته ای 2 جلسه درباشگاه )
هزینه حقوق مربی ایروبیک و قسمت خانم ها80000
مدیر داخلی آقایان(فقط بعد از ظهرها) 100000
مدیر داخلی خانم ها (فقط صبحها) 50000
هزینه ی نظافتدر ازای هفته ای یک روز (جمعه ها ) 30000
هزینه ی آب مصرفی به طور بر اوردی و حدود قیمت 3000 هر دوره
هزینه ی برق مصرفی به طور بر اوردی و حدود قیمت 7000 هر دوره
هزینه گاز مصرفی به طور بر اوردی و حدود قیمت 5000 هر دوره
هزینه تلفن مصرفی به طور براوردی و حدود قیمت 5000 هر دوره
جمع کل هزینه های جاری ماهانه 380000
در امد های عملیاتی:
درآمد باشگاه از4منبع می باشد که 2 قسمت از آن ثابت و 2 قسمت ازآن متغییر میباشد .منابع ثابت درآمد باشگاه شهریه ی ورزشکاران می باشد . که خود به دو قسمت اقایان و خانم ها تقسیم می شود . دلیل این تقسیم بنذی این است که شهریه ی پرداختی خانم ها بیشتر از شهریه ی پرداختی آقایان است و علت این امر این است که تمرین خانم ها به صورت منظم و تمرینات گروهی هوازی می باشد و نیاز بیشتری به نظارت و فعالیت مربی دارد. شهریه ی اخذ شده در قسمت آقایان 80000ریال و در قسمت خانم ها 100000ریال می باشد .بنا به موقعیت قرار گیری باشگاه و همچنین استاندارد بودن تجهیزات پیش بینی می شود تعداد افراد متقاضی ثبت در قسمت آقایان 120نفر و در قسمت خانم ها 50 نفر می باشد .بنابراین محاسبات پیش بینی می شوددرامد ماهانه ی باشگاه حدود 14600000ریال می باشد.منبع دیگر درامد باشگاه تمرینات جلسه ای می باشد.
تمرینات جلسه ای :
افرادی که نمی توانند به طور دائمی تمرینات خود را ادامه دهند .همچنین افرادی که به دلایل خاص (مهمانی-ماموریت شغلی و 000)وارد این منطقه می شوند برای اینکه تمرینات خود را ادامه دهند می توانند با پرداخت مبلغی برای
تمرین همان روز با عنوان تمرین جلسه ای از تجهیزات باشگاه استفاده نمایند.
البته این منبع درآمد به علت نا چیز بودن نمی تواند سهم زیادی در درامد های
باشگاه داشته باشد اما به هر حال به عنوان یک درآمد باید شناسایی گردد .بر اوردها و پیش بینی ها نشان می دهد که حداقل 4 تمرین جلسه ای در روز انجام خواهد شد و هزینه ی هر تمرین 5000ریال می باشد پس درامد باشگاه از این محل به حدود 520000ریال خواهد رسید .
منبع درآمد دیگری که باید ذکر شود درآمد های حاصل از فعالیت روزانه ی بوفه در مجموعه می باشد . به طور کلی بر اورد می شود که فعالیت های بوفه در طی ماه درآمدی حدود1000000ریال برای باشگاه خواهد داشت .(با در
نظر گرفتن نوع محصولات ارائه شده بر اورد میزان فروش و درصد سود هر قلم از اجناس و سود تخمین زده شده)
جمع کل درآمدهای باشگاه اعم از ثابت و متغیر به حدود 16100000ریال می رسد .هزینه های جاری باشگاه اعم از اجاره ی پرداختی و حقوق و دستمزدو000بالغ بر 5800000ریال می شود .
سود ماهانه ی این مجموعه حود10300000ریال می باشد .البته این سود
سود ناویژه بوده و هیچ گونه مالیاتی از ان کسر نگردیده است.
هزینه سالانه -درآمد سالانه =سود سالانه
5800000-16100000=X
10300000=X
فصل پنجم:
تعین برنامه فروش محصول یا خدمات کسب و کار
برای تعیین ویژگی های اساسی این فعالیت باید برنامه ریزی های انجام شده که در قالب 4 گروه می باشد به طور شفاف تعیین شده و اهداف هر یک به طور صریح در برنامه ریزی لحاظ شده باشد تا اینکه بتواند ادامه ی فعالیت
کسب و کار در اینده تضمین نمایند . برنامه ریزی انجام شده در چهار گروه انجام دهندگان و منابع و مکان و زمان تفکیک شده اند در زیر به توضیح آن
می پردازیم :
انجام دهندگان:تمام کارهای مربوط به برنامه ریزی ها و تعیین اهداف فعالیت مجموعه و تهیه ی سرمایه و در نهایت راه اندازی باشگاه توسط صاحبان
باشگاه با مشورت گیری از افراد با تجربه تر انجام می شود .از طرفی چون بنا به دلایل یاد شده ساختمان باشگاه اجاره ای می باشد نیاز چندانی به سرمایه ی
بالا برای راه اندازی کسب و کار نمی باشد پس در نتیجه صاحب باشگاه نیاز
به سهامی کردن مجموعه و گرفتن شریک ندارد .
منابع:تجهیزات مورد نیاز به طور مفصل بیان شدند و تنها مورد باقی مانده ی
پول تهیه ی این تجهیزات بوده . با این فرض که صاحب باشگاه قبل از ورود
به بازار کسب و کار در بازار دیگری بوده و پس از ترک آن بازار و فروش سرمایه ی خود سرمایه ی مورد نیاز برای راه اندازی این کسب و کار جدید رابه دست آورد.
مکان: مکان قرار گیری باشگاه هم قبل بیان شد و همچنین ذکر شد که این محل باید از لحاظ جمعیت جوان در سطح بالایی باشد و همچنین درآمد اقشار ساکن در این محل هم حداقل در سطح متوسط باشد تا بتوانند علاوه بر گذران
زندگی روزمره وقت و هزینه وی برای ورزش و تناسب اندام خود در نظر بگیرند.
زمان:زمان فعالیت برای شروع به یک دوره ی محدود شد تا بتوانیم به طور کامل و تجربی از میزان سود خالص و سنگین بودن یا نبودن حجم کار اطلاع
لازم را کسب نماییم .و پس از گذشت این یک دوره نسبت به ادامه ی فعالیت
یا انحلال آن تصمیم گیری شود زیرا بدون داشتن اگاهی های تجربی نمی توان
برای فعالیت بلند مدت در این کسب و کار برنامه ریزی نمود.
5-1برنامه ی زمانی فروش محصولات یا خدمات کسب و کار .(در دوره ی یکساله)
سه ماه اول
سه ماه دوم
سه ماه سوم
سه ماه چهارم
130
180
180
200
در سه ماهه ی اول چون هنوز باشگاه شناخته شده نیست و همچنین در این فصل امتحانات پایان سال دانش آموزان و تلاش انها برای قبولی در امتحانات
و کنکورباعث می شود که افرادی که در این قرار دارند و تقریبا 130ورزش
کاران را تشکیل می دهند علاقه ای به ادامه ی ورزش ندشته باشند و ترجیح دهند زمان خود را برای رسیدگی به دروس خود صرف کنند البته استثناعات
این قضیه هم دانش اموزان یا دانشجویانی هستند که در سطح حرفه ای تمرین کرده و با قطع کردن ورزش برای مدت طولانی تناسب اندام خود را از دست
خواهند داد به همین دلیل انتظار می رود تعداد خانم ها و اقایان متقاضی ثبت نام در این دوره ی سه ماهه 40نفر از حد پیش بینی سالیانه که 170نفر می باشد کمتر باشد.
در سه ماهه ی دوم هر چند هوا رو به گرم شدن رفته و فعالیت های سنگین برای بدن آزار دهنده می شود ولی تعطیلی دانشگاه و
مدارس تاثیر به سزایی در تعداد افراد حاضر در باشگاه داشته و پیش بینی تعداد ثبت نام 10نفر بیش از حد پیش بینی سالیانه را داشته باشیم یعنی 180 نفر.
در سه ماهه ی سوم مدارس و دانشگاهها فعالیت خود را دوباره شروع کرده ولی
در این فصل از این جهت که هوا رو به سردی می رود علاقه ی افراد غیر محصل برای ورزش بدن سازی بیشتر می شود . چون در فصول سرما سرعت
حجم و فرم گرفتن بدن بیشتر می باشد .پس انتظار ثبت نام 10نفر بیشتر از حد
پیش بینی سالانه و تعداد 180 نفر را در این دوره ی سه ماهه خواهیم داشت0
در سه ماهه ی چهارم وجود تعطیلات زیاد در مدارس و دانشگاهها و سرمای هوا و شناخته شدن باشگاه در بین افراد باعث می شود که حداکثر ثبت نام از افراد را داشته باشیم که پیش بینی ها از این قضیه ثبت نام 200نفر یعنی 30نفر بیشتر از حد پیش بینی سالیانه می باشد.
5-2 شرح عوامل اجرایی و منابع و مکان های فروش محصول یا خدمات کسب و کار :
با توجه به مقتضیات پروژه ی ارائه شده تمام موارد قید شده در این سر فصل در سر فصل های گذشته مورد بررسی کامل قرار گرفته و تو ضیحات لازم در این باره بیان شده .از طرفی در کسب و کار ارائه شده فروش محصولات (خدمات)تنها در یک منطقه انجام می گیرد و مکان های فروش که ومعرفی انها در این غصل خواسته شده نیز مصداقی با این پروژه نخواهد داشت.
فصل ششم:
تعیین برنامه ی خرید یا تامین مواد یا خدمات مورد نیاز کسب و کار:
تامین تجهیزات نیاز به سرمایه ی بالایی ندارد ولی اطلاعات از بازاراین نوع تجهیزات مهمترین قسمت خرید و برنامه ریزی برای آن را به خود اختصاص می دهد . در صورت نداشتن اطلاعات از کیفیت محصولات ارائه شده در بازار
ممکن است که خرید به شکلی نا مناسب انجام شود و تجهیزات خریداری شده استانداردهای لازم را نداشته باشد .این امر در اینده سبب می شود که نتوانیم افراد زیادی را به مجموعه جذب کنیم و در نتیجه سود گسب و کار پایین امده
و حتی می تواند منجر به ایجاد ضرر و در نهایت ورشکستگی شود.
خروجی ها ورودی ها
باشگاه
پرورش
اندام
فصل هفتم
شرح فن آوری خدمات
نحوه برخورد
تعامل افراد با یکدیگر در این کسب و کار کاملا دوستانه و بر پایه روابط سالم اجتماعی میباشد.همه افراد میتوانند در چهار چوب مسائل ورزشی و حتی روابط دوستانه خارج از باشگاه با مدیریت و مربیان و کادر داخلی باشگاه رابطه داشته و روابط خود را تنها در حیطه کار و تمرین محدود نکنند.
البته این امر به غیر از به وجود امدن فضای دوستانه در کار باعث کسب اعتبار و شناخته شدن باشگاه در بین افراد نیز می شود .
به طور کلی دید شغلی و سود اوری برای مدیریت و مربیان در درجه دوم اهمیت قرار دارد و داشتن رابطه دوستانه و پیشرفت هنر جویان در ورزش و رسیدن به در جات بالا و قهرمانی هدف اصلی از این کسب و کار می باشد .
نحوه سرویس دهی
نوع این کسب و کاراز بابت سرویس دهی متفاوت از کارهای دیگر می باشد . در اکثر شرکتها درصدی از کار در داخل شرکت و بخش دیگری از کار در خارج و در سطح جامعه انجام می شود . مثلا یک شرکت بازرگانی برنامه ریزی و مدیریت فروش را در داخل شرکت ولی عمل فروش و توزیع کالا در انبارها و در سطح جامعه و بازار انجام می شود ولی در کسب و کار باشگاه پرورش اندام هیچ گونه سرویس دهی و خدماتی در خارج از محوطه باشگاه انجام نمی شود و کار و چرخه در امد از سبت نام و دریافت شهریه تا تعلیم و تمرین به هنر جویان در داخل باشگاه انجام می شود .
البته سرویسهای خدماتی در داخل باشگاه ارائه میشوند که از ان جمله می توان به فروش مواد غذایی مورد نیاز ورزشکاران در بوفه اشاره کرد .
فصل نهم
تدوین برنامه استراتژیک (راهبردی ) کسب و کار
استراتژی مدیریت برای اینده کسب و کار توسعه کمی و کیفی می باشد . توسعه که در ان کیفیت دستگاها و همچنین سالن باشگاه را بالا برده و از لحاظ کمیت دستگاهای جدید با فناوری بالا واستاندارد و همچنین سالن سونا به تجهیزات باشگاه اضافه کند .
هدف از اجرای این استراتژی در درجه اول توسعه کار و در نتیجه سود دهی بالا تر و بعد از ان کسب جایگاه بهتر در بین رقبای شغلی می باشد این استراتژی متشکل از برنامه های مختلفی است که طی یک دوره سه ساله محقق خواهد شد .
برنامه های یاد شده به شرح زیر می باشد :
1-خرید ساختمان باشگاه از طریق اخذ وام بانکی با باز پرداخت بلند مدت . زمان اجرای این برنامه یک سال پس از راه اندازی باشگاه می باشد.یعنی زمانی که مهلت قرار داد اجاره نامه به پایان رسد . پس از خرید ملک مورد نظر نیز باید تغیراتی در ان ایجاد شود که ایجاد یک سونای خشک در مجموعه جزه برنامه های یاد شده می باشد .
2-خرید یک سریع تجهیزات دیجیتالی و غیر دیجیتالی که با کسترش کار باشگاه مورد نیاز می باشند . زمان اجرای این برنامه دو سال پس از راه اندازی باشگاه و سرمایه مورد نیاز از محل سود باشگاه طی دو سال گذشته تامین خواهد شد .
منابع :
تحقیقا ت
با کمک مربی باشگاه پرورش اندام سلطان
آقای
مجلات روزنامه و های بد ن سازی
بخش فروش شرکتهای مبارز و المپیا
23