تارا فایل

اقسام عصمت


اقسام عصمت : عصمت به سه دسته تقسیم می شود 1- در مقام دریافت حفظ و ابلاغ وحی 2- عصمت از معصیت و گناه 3- عصمت از خطاو اشتباه در امور فردی و اجتماعی
جامعیت و کمال دین : دین اسلام آخرین آیینی است که خداوند از طریق پیامبر خاتم برای هویت و تکامل و سعادت انسانها نازل کرده است * گروهی به خطا پنداشتند که دین فقط برای سعادت انسانها نازل گردیده و تدبیر زندگی دنیوی مردم به عقل و خرد آنها وانهاده شده است اینگونه نگرش نوعی تفکر سکولاریستی است *
تعریف سکولاریسم : در اصل مفهوم غربی است که توصیف گر نوعی تفکر خاص در باب جهان و انسان و تدبیر جامعه است که در شرایط خاص جامعه غربی رخ نموده است در زبان فارسی به معنای دنیا مداری دنیا محوری،دین گریزی و دین جدایی است .
زمینه ها و عوامل پیدایش سکولاریسم : 1- جدایی دین از سیاست 2- نبود قوانین اجتماعی و حکومت
لیبرالیسم : به معنای آزادی خواهی و آزاد منشی است که از واژه لیبرال به معنای آزادی خواه بر گرفته شده است ،لیبرالیسم پدیده و ایدئولوژی غرب صنعتی است .
پیامبر اکرم (ص) می فرماید : مبارزه با تمایلات نفسانی جهاد اکبر است که مهم تر از مبارزه با دشمنان بیرونی انسان که جهاد اصغر می باشد .
اشکال عمده لیبرالیسم : این است که کوشیده انسان را به ظاهر از الزامات بیرونی برهاند ولی او را گرفتار و بنده هوای نفس گردانیده است .قائلان به لیبرالیسم اعتقاد دارند که دین امری شخصی است و نباید در حوزه اجتماعی و تدبیر زندگی دخالت نماید . از مبانی لیبرالیسم عدالت و برابری انسانها در برابر قانون است .
گوهر مشترک دین : گوهر و حقیقت همه شریعت های الهی اسلام است که همان تسلیم بودن در برابر خدا است .
حقانیت و نجات بخشی مطلق یک دین (انحصار گرایی) :
بر اساس این دیدگاه تنها یک دین حقانیت کامل دارد و بقیه مذاهب هر چند ممکن است از حقانیت بهره ای داشته باشند حق مطلق نیستند و پیروان واقعی آن دین حقیقی نیز بطور مطلق اهل نجات اند .
خاتمیت :یکی از ضروریات دین اسلام مسئله خاتمیت است .خاتمیت بدین معناست که سلسله پیامبران الهی با پیامبر اسلام (ص) ختم می شود و پس از او هیچ پیامبری نیامده و نخواهد آمد .
امامت و ولایت : امام به معنای پیشوا و رهبر از ریشه "ام"به معنای قصد کردن و توجه نمودن است در اصطلاح متکلمان شیعه کسی است که در مقام جانشین رسول خدا (ص) نیست به همه امور دینی و دنیوی جامعه اسلامی ریاست الهی عام و فراگیر دارد .
ویژگی های امام : از جانب خدا نصب گردد- دارای مقام عصمت باشد – نسبت به امور دینی علم لدنی و گسترده داشته باشد .
تعریف اسلام : اسلام در لغت به معنای تسلیم شدن و گردن نهادن است قرآن کریم دینی را که مردم را به آن دعوت می کند می کند اسلام نامیده است .بی گمان دین در نزد خداوند همان اسلام است که در طول تاریخ بصورت شریعت های متفاوت جلوه گر شده است در اصطلاح اسلام آخرین و کامل ترین شریعتی است که خداوند برای هدایت همه انسانها تا به ابد نازل فرموده است .
قران : هدیه و رحمت و دارای شفابخشی است که خداوند از سر لطف به انسانها ارزانی داشته است .گنجینه ای که گوهر های آن هیچ گاه پایان نمی یابد و فروغی که هرگز خاموشی نمی پذیرد .
سنت : در لغت به معنای روش و طریقه که هم در قرآن و هم در روایات به کار رفته است در روایتی از پیامبر (ص) : نکاح و سنت من روی بگرداند پیرو من نیست .
جایگاه عقل : عقل در لغت به معنای منع و بازداشتن است و گاه به وسایلی که به نوعی بازدارندگی دارد عقل اطلاق می گردد .
انواع عقل : نظری و عملی – امام کاظم (ص) می فرماید : هر کس عاقل است دین دارد و کسی که دین دارد به بهشت می رود .یکی از عوامل پیشرفت تمدن اسلامی تاکید اسلام بر همزیستی مسالمت آمیز با پیروان دیگر مذاهب است . روایت از پیامبر اسلام در این زمینه ده هر کس به یک ذمی (اهل کتاب ) آزادی برساند من دشمن او می شدم و در روز قیامت از او انتقام خواهم گرفت .
بنابراین یکی از ویژگی های مهم تمدن ، همزیستی مسالمت آمیز با پیروان مذاهب دیگر است که اسلام منادی آن می باشد و در این راه تلاش بسیاری نموده است .
همچنین تاکید اسلام بر اموری نظیر بهداشت عمومی و نظافت و تطهیر جسم و روح ،وفای به عهد ، صلح و آرامش و امنیت ، عمران و آبادانی ، تجارت و غیره …
یکی از اصول اساسی دین اساسی دین اسلام نبوت است . نبوت باور به این حقیقت است که خداوند حکیم انسانهای والا و شایسته ای را برای هدایت و سعادت انسانها بر انگیخته است .
اقسام نبوت : نبوت عامه ، نبوت خاصه
اهداف بعثت انبیاء : 1- یادآوری فطریات 2- آزاد کردن انسان از قید و و بندهای نادرست 3- دعوت به توحید 4- برپایی قسط و عدالت در جامعه بشری 6- بشارت و انذار 7- علاج امراض روحی و غیره …
معرفی وحی : وحی در لغت هر نوع ادراک و تفهیم سری و پنهانی را وحی گویند در اصطلاح ،آگاهی ویژه ای است که خداوند آن را در اختیار پیامبران نهاده تا از آن طریق پیام ها و تعالیم خود را به انسان برساند .
در قرآن افزون بر وحی به پیامبران در موارد دیگری نیز به کار رفته است نظیر وحی به آسمانها ،وحی به زنبورعسل ،وحی به مادر موسی و غیره …
انواع وحی : گاه روح قوی پیامبر که مورد توجه خداوند می باشد حقایقی را در عالم رویا می بیند .2- گاهی دستور الهی به روح و قلب پیامبران القاء می شود 3- زمانی خدا در حجاب غیبت است با ایجاد صوت 4- گاهی وحی بوسیله فرشته
معجزه انبیاء : واژه معجزه به معنای ضعف و ناتوانی است در اصطلاح به عمل خارق العاده ای معجزه می گویند که پیامبران الهی برای اثبات ادعای نبوت خویش انجام می دهند .
عصمت : در لغت به معنای منع کردن و باز داشتن و نگهداری و مصونیت است و در اصطلاح مصونیتی خاص یا ملکه ای نفسانی است که پیامبران را از ارتکاب گناه و خطا و اشتباه باز می دارد .
تعریف دین : دین در لغت به معنای برداری ،خضوع پیروی اطاعت ،تسلیم و جزا می باشد .
تعریف اصطلاحی : مجموعه عقاید و قوانین و مقررات عملی و اخلاقی است که خداوند از طریق پیامبران برای هدایت و سعادت انسانها نازل فرموده است که اعتقاد و عمل به انها موجب سعادت دنیا و آخرت انسان می گردد .
دیدگاه اسلام درباره دین : دین در نزد خدا اسلام است یعنی تسلیم در برابر خدا بودن که معنای عامی است که همه شریعت های تحریف نشده در هر عصری را در بر می گیرد .
ابعاد مختلف دین : شناختی ،اخلاقی ،فردی ،عبادی ,اقتصادی،حقوقی ،جزایی و غیره … را در بر می گیرد .
دین امری فطری : بدین معنا که دین مجموعه اعتقادات و اعمالی است که فطرت و ساختار وجودی آدمی آن را افتضا می کند و در پرورش استعداد های آدمی موثر است .
عناصر اصلی دین : توحید ، نبوت و معاد
نخستین شریعت ها توسط کدام پیامبر بوجود آمدند نخستین شریعت توسط حضرت آدم (ع) و خداوند بوسیله نوح (ع) اولین شریعت را برای هدایت انسانها نازل فرمود آخرین و کامل ترین شریعت نیز شریعت پیامبر گرامی اسلام (ص) است .
معرفی ادیان مختلف :
دین یهود : یهودیت عنوان دین حضرت موسی (ع) از پیامبران بزرگ الهی است قومی که این دین را از آن خود می داند قوم اسرائیل است ،اسرائیل یکی از نام های یعقوب (ع) از نوادگان حضرت ابراهیم (ع) است .
دین مسیح : حضرت عیسی(ع) از بزرگترین پیامبران الهی است که دارای کتاب آسمانی و شریعت و معجزات بسیاری بوده است او از مادری پاکدامن و با تقوا بنام مریم زاده شد .عیسی (ع) کوشید یهودیان را از انحراف و گمراهی به راه راست هدایت کند چرا که آنها آیین حضرت موسی (ع) را تحریف نموده بودند .
دین اسلام : توصیه و تشویق اسلام به فراگیری علم و دانش در همه عرصه ها عامل مهمی در آشنایی مسلمانان با فرهنگ و دانش تجربی و انسانی است قرآن به کرات مردم را به فکر و تدبر در احوال هستی فرا می خواند .
صنعت کاغذ : از عوامل مهم پیشرفت علمی و فرهنگی جامعه اسلامی است در زمانی که اروپای غربی نه کاغذ را می شناخت و نه کتابت را در قرون دوم هجری در بغداد و مصر صنعت کاغذ سازی وجود داشت .
در قلمرو شیمی : ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن می گوید : شیمی تقریباً از مبدعات مسلمین است .جابرین حیان یکی از شیمی دان های بزرگ جهان اسلام ،پدر علم شیمی لقب گرفته است که مورخان بیش از یکصد تالیف را به او نسبت دادند .
در قلمرو ریاضی : مسلمانان در عرصه ریاضیات نیز پیشرفت های چشمگیری داشتند یکی از معروف ترین ریاضیدانان مسلمان خوارزمی (164-236 ق) است که در کتاب حساب الجبر و المقابله به راه حل های هندسی را برای حل معادلات درجه دوم نشان داد او را از موسسان علم جبر دانسته اند .
در قلمرو پزشکی : در مدرسه طب دانشگاه پاریس دو تصویر رنگی از دو طبیب مسلمان آویخته شده است .محمد رازی و ابن سینا که در پیشرفت علم پزشکی تاثیر بسیاری داشته اند رازی در باب تشخیص آبله و سرخک رساله ای نگاشته که چهل بار به زبان انگلیسی چاپ شده است .
کتاب معروف او الحاوی می باشد .
عدالت در دین اسلام :
عدالت در داوری : تفاوتی بین حاکم و محکوم ،فقیر و غنی و … نیست و طبقه حاکم اسلامی آن است که در تمام ارکان حکومت و دستورهای خود بر پایه عدالت عمل کند
عدالت در برابر قانون : همه مردم در برابر قانون و اجرای ان برابرند و از این نظر هیچ تفاوتی بین طبقات اجتماعی نیست .
عدالت در اقتصاد : هرکس به اندازه کوشش خود حق دارد از منافع سادگی زندگی بهره مند گردد
عدالت در امور معنوی و مادی : اسلام بر آن است که عدالت نه تنها در همه امور اسلام (ص) که الگوی همه مسلمانان است نه رهبانیت را برگزیده و نه اهتمام صرف به دنیا را قرآن امت اسلامی را امت وسط و میانه معرفی می کند .

7


تعداد صفحات : 8 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود