فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت موضوع
توصیف وضعیت موجود
گردآوری اطلاعات ( شواهد یک)
جمع آوری اطلاعات برای ارائه ی راه حل ها
تجزیه وتحلیل اطلاعات
راه حل های پیشنهادی
راه حل های پیشنهادی از دیدگاه تغذیه
راه حل های پیشنهادی از دیدگاه ورزش
چگونگی اجرای راه حل ها
اهدای جوایز ورزشی
کاهش ارزش بازیهای رایانه ای
شرکت در ورزش صبحگاهی
فواید طناب زدن برای لاغری و تناسب اندام
وسایل مورد نیاز و نکات ایمنی برای طناب زدن
اعتبار بخشی به راه حل ها
گرد آوری شواهد دو
تغییرات صورت گرفته از لحاظ تغذیه ای
تغییرات صورت گرفته از لحاظ فعالیت بدنی و ورزش
ارزیابی از راه حل های اجرا شده
باز ساخت یا بهسازی عمل
نتیجه گیری
پیشنهادات
منابع و مآخذ
چکیده :
چاقی یکی از مشکلات تغذیه ای عمده به ویژه در کشورهای پیشرفته به شمار می آید به طوری که کلیه فعالیت های فرد را تحت تاثیر قرار داده و حتی از نظر روانی و احساسی او را دچار مشکل می کند. اما علاوه بر تعداد زیاد افراد چاقی که در کشور وجود دارد، چندسالی می شود که کارشناسان سلامت در مورد زیاد شدن تعداد دانش آموزان چاق در کشور هشدار می دهند.
مهمترین دلیلی که این کارشناسان برای این موضوع می آورند. با توجه به این که چاقی در این سنین زمینه ساز چاقی در بزرگسالی و عوارض مربوط به آن است و اهمیت این موضوع در این سالها تحقیقات زیادی در این مورد انجام شده است. چاقی مفرط در بین دانش آموزان دبستانی و راهنمایی شیوع یافته است.
استفاده از فست فودها و غذاهای آماده و عدم تحرک کودکان و نوجوانان موجب شیوع چاقی مفرط در بین آنها شده است.متاسفانه خانواده ها به جای اینکه مواد خوراکی و غذای سالم برای میان وعده مدرسه فرزند خود آماده کنند ترجیح می دهند غذاهای آماده و فست فودی به فرزندان خود بدهند در حالی که این نوع تغذیه ها موجب چاقی بیش از حد آنها در سنین پایین می شود.
همانطور که می دانیم موضوع تربیت بدنی در مدارس از این جهت مدتی است بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته که مشخص شده چاقی و ناهنجاری های اسکلتی و قامتی خطرات رو به گسترشی برای دانش آموزان است و هر روز بیش از پیش آنها را تهدید می کند. به طورکلی همه آمارها حاکی از چاق شدن دانش آموزان است و نتیجه تحقیقات متعدد هم نشان داده که دانش آموزان زیادی دچار مشکلات ناهنجاری های اسکلتی هستند. به عنوان مثال براساس تحقیقی که در ۲۰ استان انجام شده، مشخص شده به طور میانگین ۶۴ درصد دانش آموزان دچار مشکل ساختاری قامتی و چاقی هستند.
اینجانب … دبیر … تصمیم گرفتم بر این اساس مشکل چاقی دانش آموزم امیر حسین را با تغذیه مناسب و ورزش حل نمایم.
مقدمه
بر اساس آمار وزارت آموزش و پرورش، 85 درصد از بوفه های مدارس کشور اصلاح تغذیه ای شده اند به گونه ای که در گذشته شاهد فروش تغذیه های ناسالم بودیم، اما خوشبختانه هم اکنون شاهد عرضه اغذیه های سالم در سطح بوفه های سطح مدارس هستیم.ولی باز هم می بایست توجه بیشتری به این قضیه بشود.
زیرا در آینده مشکلات زیادی برای حوزه بهداشت و درمان ایجاد خواهد کرد بنا بر این باید در پیشگیری از شیوع بیماری های غیرواگیر ناشی از چاقی و اضافه وزن در دانش آموزان اقدام کنیم.
به همین منظور حدود 3 ماه پیش تفاهم نامه ای با وزارت آموزش و پرورش در راستای حفظ و ارتقای سلامت دانش آموزان و توانمندسازی آنها و خانواده های آنها به امضاء رسیدکه تسهیل دسترسی دانش آموزان به وعده های غذایی سالم با نظارت بر پایگاه های تغذیه سالم مدارس و استانداردسازی و نظارت بر پایگاه های تغذیه سالم مدارس و تسهیل مشاوره تغذیه ای و اجرای برنامه مکمل یاری آهن و ویتامین D یکی از مفاد تفاهم نامه وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش است.
با توجه به اینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، هم اکنون شاهد اختصاص حداکثر بودجه های سلامت کشور به بخش بهداشت نسبت به سال های قبل هستیم.وبا اشاره به رشد روز افزون کم تحرکی و چاقی دربین دانش آموزان از معلمان ورزش خواست برای ارتقای سطح سلامت دانش آموزان تلاش کنند.
دبیران تربیت بدنی مانند خود من تغذیه نامناسب و رشد روزافزون بازیهای رایانه ای را از عوامل کم تحرکی دانش اموزان دانست و بعضا رقابت های تحصیلی دانش آموزان ، خانواده ها ومدارس نیز، دانش آموزان را بیشتر مشغول درس نموده و از تحرک آنان کاسته است.
اینجانب تصمیم دارم راهکار های تغذیه مناسب و ورزش را بر روی دانش آموز مورد نظرم بررسی نمایم.
بیان مسئله :
مشکل فرزند من چاقی بیش از حد او است. به همین علت مورد تمسخر همکلاسی هایش قرار می گیرد و بنابراین از آنها کناره گیری می کند. همین باعث شده دوستان کمتری داشته باشد.
اجازه بدهید ابتدا به این بپردازیم که علت چاقی بچه ها چه می تواند باشد. احساس رضایتی که بچه ها از خوردن غذا دارند، صرفاً برای رفع گرسنگی نیست، بلکه خود عمل غذا خوردن، در شرایطی برای بچه ها لذتبخش می شود. متاسفانه بسیاری از بچه های پرخور چون راه دیگری برای رسیدن به یک احساس خوب نداشته اند، به غذا خوردن روی آورده اند. اینها معمولاً از برقراری ارتباط با دیگران لذتی نمی برند، احساس تنهایی می کنند، غمگین هستند و احساس افسردگی دارند. بنابراین تنها راه رسیدن به یک حس خوشایند _ هر چند موقتی _ روی آوردن به "خوردن" است. غذا معمولاً گرم و نیروبخش است و "رضایت" به همراه دارد. معمولاً هم در خانواده های "زورگو" (Authoritherian) بچه ها وقتی احساس می کنند زورشان به کسی نمی رسد و به اصطلاح تنها مانده اند، با پرخوری در پی نوعی کسب رضایت برمی آیند. غذا به این بچه ها احساس نوعی امنیت می دهد. اما برای حل این مشکل ابتدا باید زمینه های روانی در خانواده را که به اینجا ختم شده حل کرد و سپس از راه های زیر وارد شد:
۱- هرگز به غذای او و خوردن و نخوردنش به اصطلاح "گیر" ندهید و توجهی نکنید. ۲- سپس با تهیه کتابی که میزان کالری غذاها را می سنجد و دادن آن به او و نیز با حضور فعال خودتان، به نوعی برنامه ریزی کنید که غذا خوردن همه اعضای خانواده به یک برنامه تبدیل شود؛ به این ترتیب که کاغذی نصب شود تا هر کس خواست هر چیزی را _ به غیر از آب _ بخورد، نام آن غذا و ساعت خوردن و میزان کالری اش را در آن برگه وارد کند. ۳- هر غذایی باید از ۱۵ دقیقه قبل به این لیست وارد و بعد خورده شود، از طرفی هر روز که می گذرد، می توانید این پانزده دقیقه را افزایش دهید. بدین ترتیب فرزند شما می آموزد که چگونه بر عمل خوردن خود کنترل خویش را به طور داوطلبانه اعمال نماید.
اهمیت موضوع :
معلمان ورزش با ارتقا و به روز کردن دانش خود زمینه ی بهره وری حداکثری از زنگ ورزش را فراهم می کنند. در این بین نیز والدین دانش آموزان را به خوردن صبحانه تشویق کنند؛ چرا که خوردن صبحانه باعث افزایش یادگیری آن ها می شود و از چاقی دانش آموزان جلوگیری می کند. در حال حاضر از هر دو نفر ایرانی یک نفر چاق و یک نفر دیگر اضافه وزن دارد. از همین رو باید از دوران مدرسه با آموزش به دانش آموزان از مساله چاقی آن ها جلوگیری کنیم.
برای پیشگیری از چاقی دانش آموزان قبل از ساعت 9 شب می بایست بخوابند تا صبح زود بیدار شوند. همچنین خوردن دو میان وعده را نیز فراموش نکنند تا دچار مشکلات یادگیری نشوند. همچنین باید از مصرف سوسیس و کالباس در این دوره سنی پرهیز کنند، چرا که مصرف این گونه مواد سلامت دانش آموزان را به خطر می اندازد. از این رو فروش این گونه مواد در بوفه مدارس نیز ممنوع است.
اگر مدارس این قابلیت را داشتند که زنگ ورزش را غنی کنند و با قراردادن ورزش های منظم و اصولی در برنامه های صبحگاهی، بستر تحرک دانش آموزان را فراهم کنند، شاید همین میزان تحرک برای جلوگیری از چاقی و بروز بیماری های ناشی از تحرک اندک کفایت می کرد، اما چون اغلب مدارس چنین قابلیتی ندارند، دانش آموزان چاق و کم تحرک امروز روی دست مدارس مانده اند.اگر تغذیه ناسالم را در بروز چاقی میان کودکان و نوجوانان در سن تحصیل موثر بدانیم، بوفه مدارس بی شک یکی از متهمان اصلی است د که جای نوشابه، سوسیس و کالباس در بوفه مدارس نیست، بلکه باید اقلام خوراکی سالم در بوفه ها فروخته شود که
حذف اقلام خوراکی ناسالم از بوفه ها باید زمان بتدریج بگذرد تا این خواسته جامه عمل بپوشد. و این سیاستی است که از امروز به بعد کلید بخورد و منجر به انعقاد قراداد با صنایع غذایی برای تامین بسته ای از خوراکی های سالم برای مدارس شود. هم اکنون بوفه بسیاری از مدارس سالم نیست و در آن می شود همه رقم خوراکی های ممنوعه را پیدا کرد. علاوه بر این که بر نحوه اداره این بوفه ها نظارت کافی وجود ندارد، تغییر ذائقه دانش آموزان نیز بر این که چه خوراکی هایی در بوفه عرضه شود، میسر است و این معضل از خانواده ها نشات می گیرد.
توصیف وضعیت موجود :
اینجانب ……………………………………
خانواده های امروزی بیشتر از آن که بتوانند مذاق فرزندان را به غذاها و تنقلات سالم و سنتی عادت دهند، مجموعه ای از طعم های غریب غیروطنی را به آنها می خورانند که پر از نمک و چربی است. پس طبیعی است اگر فرزند خانواده، لباس دانش آموزی بپوشد از بوفه مدرسه نیز انتظار عرضه همان خوراکی های دلپسند شور و چرب و گازدار را دارد و بوفه ها نیز برای فروش بیشتر به این خواسته پاسخ می دهند. شاید عیب کار همین جا باشد، یعنی جایی که گردانندگان بوفه تسلیم ذائقه دانش آموزان می شوند به جای این که خود برای آنها ذائقه سازی کنند.صبحانه کاری وزیر این دو وزارتخانه نیز دیروز با این هدف تشکیل شد تا اهمیت بوفه مدارس در سلامت دانش آموزان بررسی شود؛ سلامت نسلی که بزرگسالان آینده هستند و تا کوچکند می توانند بر اعضای خانواده خود اثرگذار باشند و اصول تغذیه سالم را میان نزدیکان خود رواج دهند.
دانش آموز مورد نظر من هم همین طور بود و همیشه از بوفه مدرسه و یا مغازه های اطراف مواد غذایی غیر استاندارد و به اصطلاح فست فود می آورد و در زنگ های مختلف بخصوص زنگ ورزش میل می کرد و این موضوع باعث شده بود وزن او روز به روز بیشتر شود.
گردآوری اطلاعات ( شواهد یک)
از روشهای مشاهده ، مصاحبه برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش در شواهد یک و دو استفاده شده است.
ابتدا سعی کردم با دادن نمره ی تشویقی و کارت امتیاز امیر محمد را به شرکت در فعالیت های تربیت بدنی علاقه مند کنم اما با گذشت 3 ماه از سال تحصیلی همچنان علاقه ی چندانی به شرکت در فعالیت های ورزشی نداشت و در بیشتر مواقع انتظامات مدرسه مجبور میشد با توسل به اجبار همچون نوشتن نام و کم کردن نمره انضباطش ، مجبور میکرد که در فعالیت های ورزشی شرکت کند و گاهی در حیاط یا زیر میز کلاس ها قایم میشد تا خودش را از چشم انتظامات مدرسه و یا معلمان و کادر مدرسه مخفی کند و بدین ترتیب در فعالیت های ورزشی شرکت نکند . هر چه به او اصرار می کردیم که از غذاهای نا مناسب و فست فود استفاده نکن بدتر می کرد و همیشه در حال خوردن بود.
با مشاهده وضعیت شواهد موجود و همچنین با توجه به تجربیاتی که کسب کرده بودم متوجه شدم که این اقداماتی که تا حالا خودم وسایر همکاران در مورد جذب امیر محمد به فعالیت های ورزشی انجام داده ایم کافی نیست و باید دلایل این مشکل و عدم علاقه ی امیر محمد به فعالیت های ورزشی را باکمک خود دانش آموز و ولی دانش آموز وهمکاران محترم پیدا کنم و تا حد توان این مشکل را حل کنم .
جمع آوری اطلاعات برای ارائه ی راه حل ها
1- مصاحبه:
ابتدا درمورد اهمیت فعالیت های ورزشی و همچنین در مورد اینکه چرا بعضی ها دوست ندارند در فعالیت های ورزشی شرکت کنند؟ به نظر شان چه کار هایی باید انجام شود تا همه در فعالیت های ورزشی شرکت کنند؟ میزان همکاری پدر و مادرشان با آن ها جهت شرکت در فعالیت های ورزشی چگونه میباشد؟ و همچنین نفش پرخوری در چاقی بیش از حد دانش آموزان سوالاتی از این قبیل از دانش آموزان پرسیده شد و دانش آموزان پاسخ های گوناگونی ارائه دادند که این پاسخ ها را به طور خلاصه یاد داشت کردم. وبا اساتید و مشاورین و همکاران محترم مصاحبه کرده و اطلاعاتی در این زمینه به دست آوردم.
2- برگزاری جلسه همکاران
جلسه ای با همکاران هم پایه برگزار کردیم و در مورد عدم علاقه ی بعضی از دانش آموزان به فعالیت های ورزشی و نفش پرخوری در چاقی بیش از حد دانش آموزان با همکاران بحث و گفتگو کردیم آنها نیز متوجه این موضوع شده بودند و عقیده داشتند که دبیر ورزش بدون همکاری معلمان هر کلاس به تنهایی نمی تواند در این امر مهم موفق شود و در پایان نتیجه گرفتیم که برای موفق شدن در این کار باید جلسه ای با دانش آموزان داشته باشیم و آگاهی های لازم را در مورد چگونگی همکاری آنها با دانش آموزان و اهمیت فعالیت های ورزشی و نفش پرخوری در چاقی بیش از حد دانش آموزان به آنها بدهیم.
3- پرسش نامه
با توجه به پاسخ هایی که دانش آموزان در پاسخ به سوالات مصاحبه داده بودند لازم دانستم که پرسش نامه ای تهیّه کنم و اطلاعاتی را در این زمینه از اولیا بدست آوردم.
4- مطالعه
مطالعه ی کتابها، مجلات و تحقیقاتی که در این زمینه کار شده بود، نیز، راه حل هایی یافت شد.
5- مشاهده
یکسری از اطلاعات را با مشاهده مکرری داشتم به دست آوردم و از این طریق صحت نظر های ایشان در رابطه با پاسخ سوالات تایید گردید.
پس از بررسی اطلاعاتی که از طریق مصاحبه و پرسش نامه و مطالعه و مشاهده و نظریه های همکاران سایر مدارس و معاونان و مدیریت آموزشگاه و مشاوران امر به دست امد اطلاعات حاصل از این فرایند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مواردی که باید در این زمینه تغییر و اصلاح یابد معین شد، خلاصه ی یافته های تجزیه وتحلیل به شرح زیر میباشد:
تجزیه وتحلیل اطلاعات :
ترس از شکست و تمسخر از جانب همکلاسی ها/برنامه ریزی های اشتباه در امر ورزش/عدم وجود امکانات ورزشی لازم برای دانش آموزان و کمبود فضاهای ورزشی مناسب/معلولیت ها و محدودیت های جسمی دانش آموزان. گرسنه شدن پی در پی ، علاقه به خوردن غذاهای مختلف و تنقلات
برخی از داده های حاصل از ابزار و فنون دیگر:
ناتوانی در یادگیری مهارت های ورزشی و عدم اعتمادبه نفس/سستی و تنبلی دانش آموز/نبود فرهنگ سازی در حیطه مسائل ورزشی و نهادینه نشدن امر ورزش در خانواده/رفتار نامناسب مربی تربیت بدنی و نداشتن رابطه ی گرم بادانش آموزان.
راه حل های پیشنهادی
راه حل های پیشنهادی از دیدگاه تغذیه
در حقیقت تحقیقات نشان داده اند افرادی که به طور مرتب صبحانه می خورند هم از آمار کمتری از چاقی و اضافه وزن را گزارش می کنند وهم اگر قصد کاهش وزن را داشته باشند دستیابی به وزن ایده آل برای آن ها راحت تر خواهد بود. چرا که مصرف صبحانه، مخصوصاً صبحانه ای که درست انتخاب شود، با کنترل کالری دریافتی از پُرخوری فرد در طول روز جلوگیری خواهد کرد و البته لازم است بدانید که قدرت صبحانه سلامت در تاثیرگذاری بر زنان بیشتر از مردان است.
حتماً دقت کرده اید، افرادی که به بهانه های مختلف از وعده صبحانه رد می شوند، انتخاب های ناسالم تر برای وعده ناهار دارند. این افراد در طول روز بیشتر غذا می خورند و البته به مواد غذایی چرب و شیرین علاقه پیدا می کنند. شاید این به خاطر باور غلط خیلی از مردم باشد که فکر می کنند چون صبحانه نخورده اند و یا مثلاً از صبح گرسنه بوده اند می توانند در وعده ناهار یا شام هرچه می خواهند بخورند.
البته این واقعیت را هم نباید نادیده گرفت که خوردن یا نخوردن صبحانه و حتی نوع انتخاب های غذایی وعده صبحانه در وضعیت قند خون فرد و تمایل او به مصرف مواد قندی و شیرینی ها در طول روز بسیار تاثیرگذار خواهد بود. خب، با این شرایط، چه صبحانه ای را باید انتخاب کرد؟
اول از همه باید این را بگوییم که بهترین صبحانه برای هر شخصی متفاوت است و شما باید صبحانه مطلوب بدن خود را با انجام آزمون و خطاهای متوالی انتخاب کنید؛ اما به هر حال باید توجه داشته باشید که در این انتخاب ها توصیه های زیر رعایت شود.
1. صبحانه خود را بزرگ تر انتخاب کنید!
بله درست است. صبحانه بزرگ تر به معنی کالری بیشتر است. زمانی که در رژیم کاهش وزن هستید بهتر است صبحانه بخش قابل توجهی از کالری دریافتی شما را در بربگیرد. در یک مطالعه ی اخیر دیده شد افرادی که کالری دریافتی آن ها به صورت 700 کیلوکالری در صبحانه، 500 کیلوکالری در ناهار و 200 کیلوکالری در شام تقسیم بندی شده بود نسبت به کسانی که تقسیم کالری آن ها به صورت 200 کیلوکالری در صبحانه، 500 کیلوکالری در ناهار و 700 کیلوکالری در شام بود کاهش وزن بیشتری را به دست آوردند. دقت داشته باشید! هر دو این گروه ها دریافت کالری در حد 1400 کیلوکالری داشتند و تنها تفاوت آن ها در تقسیم کالری صبحانه و شام بوده است.
2. صبحانه تان را پروتئینه انتخاب کنید.
یکی دیگر از روش ها برای کنترل اشتها در طول روز مصرف مواد غذایی پُرپروتئین در صبحانه است. مطالعه های بسیاری نشان داده اند مصرف غذاهای پروتئینی با تحریک ترشح هورمونی به نام پپتید YY باعث کاهش قابل توجهی در اشتهای فرد در طول روز و موفقیت بیشتر در رژیم کاهش وزن می شود.
3. غلات کامل را از یاد نبرید.
غلات کامل از بهترین انتخاب ها در یک صبحانه لاغرکننده هستند چرا که تاثیر قابل توجهی در سیری و پر کردن شکم دارند. حتماً می دانید غلات کامل دارای مقادیر قابل توجهی فیبر و سبوس اند. میزان ویتامین های گروه B این غلات از آرد سفید و نان سفید بیشتر است و وجود این ویتامین ها برای رژیم کاهش وزن حائز اهمیت.
4. تخم مرغ یکی از بهترین انتخاب ها برای صبحانه است.
تخم مرغ، مخصوصاً تخم مرغ آب پز یکی از بهترین انتخاب ها برای صبحانه است. محتوای بالای پروتئین آن را به یک غذای سیرکننده تبدیل می کند و تحمل رژیم غذایی کاهش وزن برای فرد آسان می شود. با این حال کلسترول بالای تخم مرغ را هم نباید فراموش کرد؛ بنابراین توصیه می کنیم افرادی که مبتلا به چربی خون بالا هستند در این خصوص حتماً با پزشک خود مشورت کنند.
واقعاً این ایده مصرف سوسیس و کالباس در صبحانه از کجا آمد؟! این مواد غذایی فراوری شدن و صنعتی دارای مقادیر بالایی نیترات هستند؛ یعنی همان ترکیب خطرناکی که با سرطان های کولون و رکتوم در ارتباط مستقیم است
5. سعی کنید صبحانه شما حداقل 5 گرم فیبر داشته باشد.
فیبر شکم را پر می کند. سیری قابل توجهی به فرد القا می کند و به ازای آن هیچ کالری هم ندارد. پس به راحتی می توان گفت فیبر بهترین ترکیب در رژیم کاهش وزن است. قرار دادن این 5 گرم فیبر در رژیم صبحانه هم کار سختی نیست. کافی است نصف یک سیب بزرگ و کامل، یک دوم لیوان غلات کامل و یا دو تکه نان سیاه کامل را انتخاب کنید. هر کدام از این انتخاب ها به خودی خود 5 گرم فیبر دارند. اگر آن ها را با هم همراه کنید هم که دیگر چه بهتر. شک نکنید مثل آب خوردن وزن کم خواهید کرد.
6. ماست ساده را به دوستی بپذیرید.
ماست یکی از بهترین و سالم ترین غذاهای تمام دنیاست و می تواند ارزش بسیاری به صبحانه شما بدهد. آن را به دوستی بپذیرید و از فواید آن برای کاهش وزن بهره مند شوید. فقط دقت داشته باشید صحبت ما درباره ماست ساده است نه ماست های میوه ای و طعم دار. محتوای بالای پروتئین و کلسیم آن را به یک ماده غذایی ارزشمند در کاهش وزن تبدیل کرده است.
7. سوسیس و کالباس را از صبحانه خود مطلقاً حذف کنید.
واقعاً این ایده مصرف سوسیس و کالباس در صبحانه از کجا آمد؟! این مواد غذایی فراوری شدن و صنعتی دارای مقادیر بالایی نیترات هستند؛ یعنی همان ترکیب خطرناکی که با سرطان های کولون و رکتوم در ارتباط مستقیم است. از محتوای بالای چربی و کالری آن ها که بگذریم سوسیس و کالباس همچنین دارای مقادیر بالایی سدیم، نمک و ادویه اند و زخم های گوارشی یکی از شایع ترین عوارض مصرف طولانی مدت سوسیس و کالباس خواهد بود.
8. شیرینی ها و قندهای مصنوعی را محدود کنید.
مصرف قندهای ساده در مقادیر بالا، برای مثال محدود کردن صبحانه به یک کیک یا شیرینی و یک لیوان چای بدترین کار ممکن است. ورود یک دفعه ای این حجم قند ساده به بدن باعث افزایش یک دفعه ای قند خون خواهد شد. اتفاقی که در ادامه این امر روی می دهد افزایش یک باره سطح انسولین در بدن و کاهش قند خون است و فرد خیلی سریع احساس گرسنگی مجدد را خواهد داشت. در این شرایط است که فرد شدیداً مستعد ابتلا به دیابت، افزایش چربی خون و البته چاقی خواهد شد.
راه حل های پیشنهادی از دیدگاه ورزش
رژیم غذایی به تنهایی برای کاهش وزن کافی نیست شناخت ورزش هایی که برای کاهش وزن موثر باشند برای کاهش وزن مفید است ورزش ایروبیک یکی از بهترین تمرینات برای کاهش وزن است اما این کار نیاز است تا برای بهینه سازی نتایج با فعالیت و رژیم غذایی ترکیب شود. اگر شما امید به از دست دادن مقدار قابل توجهی از وزن با رژیم غذایی و ورزش دارید مهم است که فعالیت هایی معمول خود را به جای عضله سازی برای کاهش وزن ایده آل تنظیم کنید.
چقدر ورزش برای از دست دادن وزن هدف، مورد نیاز است؟
مقدار ورزش به مقدار کاهش وزن هدف شما بستگی دارد. شما باید حدود 3500 کالری برای از دست دادن یک پوند چربی بسوزانید. شما می توانید این مقدار کالری سوزی را با رژیم غذایی یا افزایش فعالیت بدنی انجام دهید. روال اکثر کاهش وزن موفقیت آمیز به طور کلی ترکیب این دو روش برای بهبود سلامت جسمی می باشد. البته، اگر شما در کاهش کالری در رژیم غذایی خود برنامه ریزی می کنید مهم است که مطمئن شوید که شما هنوز کالری به اندازه کافی برای حفظ افزایش سطح فعالیت مصرف می کنید. اکثر روال ورزش های در نظر گرفته شده برای کاهش وزن، تمرکز در روی ورزش های هوازی دارد. بزرگسالان به طور معمول توصیه به دریافت حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی در هفته، در سطح متوسط نیاز دارند. که همچنین باید با 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید همراه باشد. این فعالیت ها را می توان در میان چند روز، در جلسات 10 دقیقه ای یا بیشتر تقسیم کرد. علاوه بر فعالیت های هوازی، بزرگسالان باید حداقل دو جلسه آموزش ورزش قدرتی در طول هفته خود داشته باشند. این فعالیت ها برای کمک به ارتقاء رشد عضلانی است و می توانید توانایی های ورزشی خود را افزایش دهید و به جلوگیری از آسیب ورزش های هوازی کمک کنید. به طور کلی، هدف انجام 30 دقیقه فعالیت بدنی در روز است که باید بطورمتناوب باشد و نوع فعالیت شما هر روز طوری باشد که بر روی بخش خاصی از بدن شما فشار وارد نشود.
بهترین تمرین برای کاهش وزن
به عنوان یک قاعده کلی و پایدار، فعالیت های ریتمیک که چند گروه عضلات بزرگ در آنها به کار می افتد می تواند به عنوان ورزش هوازی به حساب آید. هدف این است که کار ریه ها سخت تر نشود و اکسیژن بیشتری به سراسر بدن پمپ شود.
ورزش هوازی – هر تعدادی از فعالیت ها، مانند آیروبیک می تواند به عنوان ورزش هوازی محسوب شود. هر ورزشی از راه رفتن، بولینگ و تای چی می تواند به از دست دادن وزن شما کمک کند اگر شما انجام این وظایف را به طور مداوم انجام دهید. فعالیت های کندتر مانند پیاده روی یا شنا فعالیت های در حد متوسط است و می تواند اغلب در طول هفته انجام می شود. فعالیت های شدید تر مانند دویدن یا بازی بسکتبال می تواند دو تا سه بار در هفته به عنوان بخشی از جلسات آموزشی انجام شود.
تمرینات قدرت پرورشی – این ورزش را می توان در محل های سنتی مانند یک باشگاه ورزشی با استفاده از barbells انجام دهید اما شما همچنین می توانید فعالیت هایی که برای تمرینات قدرتی می باشد در خانه نیز انجام دهید. شما همچنین می توانید فعالیت هایی مانند باغبانی که نیاز است چندین اشیاء سنگین را در طول روز جابجا کنید انجام دهید.
یک روال را انتخاب کنید – بسیاری از فیلم های ورزشی هوازی هستند که شما می توانید در خانه دنبال کنید اگر شما این روال را انجام می دهید مطمئن شوید که برای مبتدیان ایده آل باشد شما همچنین می توانید یک تردمیل یا دوچرخه ثابت در خانه داشته باشید و از آنها استفاده کنید.
فعالیت ها – برای کسانی که نمی خواهند از بسیاری از تجهیزات به منظور از دست دادن وزن استفاده کنند فعالیت های بسیاری وجود دارد که شما می توانید در داخل خانه یا خارج از منزل برای از دست دادن وزن، انجام دهید. بالا رفتن از پله ها، دویدن در خارج از منزل و یا بازی های ورزشی می تواند به شما در از دست وزن بدون تجهیزات کمک کند. تا زمانی که شما در حال انجام فعالیت هستید ضربان قلب خود را به مدت 10 – 30 دقیقه بالا ببرید سپس شما می توانید فعالیت ورزشی هوازی انجام دهید که ممکن است به شما در از دست دادن وزن کمک کند. انواع تمرینات قلبی عروقی شامل آهسته دویدن، دو سرعت، پیاده روی قدرت، دوچرخه سواری، پیاده روی، شنا، نخ ریسی و کلاس های ایروبیک در کاهش وزن موثر است.
ورزش هایی مانند تردمیل ( دستگاه یا دویدن در خارج منزل )، اسکی ( با دستگاه یا خارج از منزل )، وزش های قدرتی قایقرانی ( 20 – 40 دقیقه )، ایروبیک پله، دوچرخه سواری ( ثابت یا خارج از منزل )، شنا ( عالی و تمام بدن در حال ورزش بدون فشار بر روی مفاصل )، پرش طناب ( ورزش از دست دادن وزن به طور جدی ساده، اما موثر )، صخره نوردی ( ترکیبی از ورزش های قلبی عروقی با تمرینات قدرتی ) برای از دست دادن وزن موثر هستند.
پیاده روی یک تمرین ایده آل برای کاهش وزن است – هیچ تجهیزاتی، به غیر از یک جفت کفش پیاده روی مناسب و معقول نیاز ندارد و به عضویت در ورزشگاه برای انجام آن نیاز ندارید. این یک تمرینی است که کمترین آسیب را به زانو و باعث صدمات فشاری دیگر نمی شود لذا شما مجبور نیستید برای هفته ها یا حتی ماه ها به علت آسیب های ورزشی از ورزش کردن محروم شوید. برای کسانی که دارای مشکلات سلامتی مانند ( چاقی و بیماری های قلبی ) هستند پیاده روی با شدت کم، از فعالیت های موثر در کاهش وزن است که می تواند به سلامت کلی کمک کند و همچنین سبب سلامت روان شود. بسته به مقدار وزن شما، راه رفتن با سرعت چهار مایل در ساعت بین 5 و 8 کالری در هر دقیقه و یا بین 225 و 360 کالری برای یک پیاده روی 45 دقیقه ای می سوزاند. با 45 دقیقه راه رفتن در روز، شما می توانید یک پوند از وزن خود را در یک هفته کاهش دهید. اگر شما نزدیک محل کارتان زندگی می کنند و یا برای رفتن به فروشگاه، از وسایل حمل و نقل استفاده نکنید و پیاده روی را انتخاب کنید.
اگر به شدت اضافه وزن دارید و یا شما از شرایطی مانند بیماری های قلبی رنج می برند باید قبل از انجام هر برنامه ورزشی با دکتر خود مشورت کنید این مهم است که پزشک تعیین کند که چه سطح از فعالیت برای شما ایمن است اگر شما با فعالیت بدنی شدید فشار بیشتری به قلبتان وارد کنید این ممکن است بسیار خطرناک باشد دکتر شما نیز ممکن است به شما در تنظیم یک رژیم غذایی کمک و سطح کالری شما را برای ترویج کاهش وزن سالم، تعیین کند.
توجه: به خاطر داشته باشید که ورزش فقط یک بخشی از یک برنامه کاهش وزن موفقیت آمیز است.
چگونگی اجرای راه حل ها :
▪ اهدای جوایز ورزشی:
در بسیاری از مدارس رسم بر این است که از دانش آموزان برتر رشته های مختلف درسی ،هنری،فرهنگی و….تقدیر به عمل می آید وبه آنها جوایزی اهدا می گردد.چرا در این میان اهدای جوایز ورزشی بسیار نادر است؟تربیت بدنی می تواند با مرسوم کردن این شیوه نقش مهمی را در ترغیب وتشویق دانش آموزان به سمت وسوی ورزش ایفا کند. بنده تصمیم گرفتم پس از هر چند جلسه ای که امیر محمد در فالیت های ورزشی شرکت می کند جایزه ای به او بدهم تا بتوانم او را مورد تشویق قرار داد ه و در او انگیزه ایجاد کنم.
▪ کاهش ارزش بازیهای رایانه ای:
یکی از دلایل اصلی چاقی امیر محمد کم تحرکی و استفاده مداوم از بازی های رایانه ای بود شاید این مورد را نتوان جزء وظایف تربیت بدنی دانست،اما باید توجه داشت مادامیکه این گونه بازیها در بین دانش آموزان رونق واهمیت دارد،آنها کمتر به ورزش روی می آورند،اما با کم رنگ جلوه دادن نقش اینگونه بازیها وهمزمان با ارائه گزینه ورزش به دانش آموزان می توان انگیزه قابل توجهی در جذب آنها به ورزش ایجاد کرد.که در این مورد خاص بنده تصمیم گرفتم نقش بازی های رایانه ای را در امیر محمد مرتفع سازم.
▪شرکت در ورزش صبحگاهی:
یکی از عواملی که می تواند در ترغیب وتشویق دانش آموزان به ورزش نقش مهمی ایفا کند ورزش صبحگاهی است که باید قسمتی از مراسم صبحگاهی مدارس را شامل شود.البته باید توجه داشت که هیچ یک از موارد مطرح شده به تنهایی ویا در زمان کوتاه نتیجه قابل توجهی نخواهد داشت.باید فعالیت های مد نظر را بطور گسترده ومتمادی طی چندین سال انجام داد تا نتیجه مطلوب حاصل شود. در این مورد نیز امیر محمد را به شرکت در ورزش صبحگاهی ترغیب نمودم و حتی گاهی اوقات او را مسئول نرمش دادن به دانش آموزان می کردم.
متاسفانه بسیاری از افراد از تاثیر مفید و موثر ورزش در کاهش وزن و تناسب اندام بی خبر هستند و به جای انجام ورزش های روزانه برای کاهش وزن به مصرف انواع قرص های لاغری و رژیم های غذایی روی می آورند.
توصیه می شود افراد ورزش های انعطاف پذیر، نظیر نرمش های روتین و معمولی که برای انعطاف پذیری و کشش عضلات بدن مفید است را روزانه بطور مرتب انجام دهند.
برنامه طناب زدن برای لاغری و کاهش وزن
طناب زدن یک راه بسیار عالی برای سوزاندن چربی های اضافه بدن و لاغر شدن است.طبق برآورد موسسات ملی سلامت آمریکا، هر ساعت طناب زدن با شدت متوسط، حدود ۵۷۰ کیلوکالری انرژی می سوزاند.جالب است بدانید که هر دقیقه طناب زدن در یک فرد به طور متوسط باعث مصرف حدود ۹ تا ۱۲ کیلوکالری انرژی می شود.این انرژی معادل انرژی مصرفی در ورزش دو با سرعت حدود ۱۰ کیلومتر در ساعت است که سرعت بالایی به حساب می آید.
فواید طناب زدن برای لاغری و تناسب اندام
یک برنامه طناب زدن به همراه رژیم غذایی سالم می تواند راهکار مناسبی برای آن هایی باشد که فکر کاهش وزن هستند.شما هم از مزیت های فعالیت ورزشی برخوردار خواهد شد؛ هم وزنتان کاهش می یابد و مهمتر اینکه بدن شما قوی و سالم تر خواهد شد.
طناب زدن باعث کاهش تنش و افزایش سطح انرژی می گردد و سرعت تناسب اندام را نسبت به گذشته ۳۰ برابر می کند.اگر در هر دقیقه بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ طناب بزنید، در هر ساعت ۷۲۰ کالری می سوزانید و این میزان دو برابر سوخت کالری در ورزش هایی نظیر تنیس و والیبال است.به گفته دکتر لئونارد شوارتز (متخصص قلب و عروق)، اگر به جای حذف یک وعده غذا از برنامه روزانه بتوانید طناب بزنید ۹۰ درصد از آنچه را که از دست می دهید چربی های اضافه خواهد بود.همچنین اگر بتوانید روزانه معادل ۱۵۰۰ کالری از طریق ورزش بسوزانید (که این میزان پنج برابر مقداری است که انجمن قلب امریکا برای تناسب اندام تجویز می کند) با سرعت بسیار زیادی کاهش وزن خواهید داشت. یکی از برنامه های مهمی که در تمرینات امیر محمد گماردم برنامه طناب زدن بود که به تدریج او را به این کار علاقه مند نمودم.
وسایل مورد نیاز و نکات ایمنی برای طناب زدن
۱-کفش ورزشی سبک که کاملا" اندازه پاها بوده و کف آن ضمن داشتن ضخامت کافی انعطاف نیز داشته باشد تا به پاها صدمه وارد نشود.
۲-لباس ورزشی مناسب جهت حرکت آزادانه اندام ها و تبادل حرارت بدن با محیط.
۳-طناب اولا" باید اندازه قد شما باشد.بدین منظور کافیست که برای اندازه گیری درازی دقیق طناب با دو پا در وسط طناب بایستید در حالی که دسته های طناب را نگه داشته اید باید طناب در حد فاصل انتهای دنده ها و زیر بغل شما بالا بیاید.اگر طناب مقداری از قد شما بلندتر بود، می توانید چند گره در نزدیکی دسته طناب بزنید تا آن را مقداری کوتاه کنید.
۴-لازم است قبل از شروع طناب بازی چند دقیقه برای گرم کردن عمومی بدن اختصاص یابد.
۵-در هنگام فرود، روی سینه پا فرود آید و کمی زانوهایتان را خم کنید.
۶-بر روی سنگ و موزاییک طناب نزنید، چون که به پاها و مفاصل شما فشار زیادی وارد می کنند.یک تشک ورزشی، زمین چوبی و حتی یک فرش، سطوح مناسبی برای طناب زدن هستند.
برنامه طناب زدن امیر محمد
هفته
شدت پرش در دقیقه
تمرین ( ۳۰ دقیقه)
۱
۶۰
۱ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۲
۶۰
۱.۵ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۳
۶۰
۲ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۴
۷۰
۲.۵ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۵
۸۰
۳ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۶
۹۰
۳.۵ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۷
۹۰
۴ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
۸
۹۰
۴ دقیقه فعالیت، ۳۰ ثانیه استراحت
قبل از شروع تمرینات حتما" بدنش را با حرکات کششی و نرمشی گرم می کردم ، و بعد از پایان آن، بدن را با دویدن آهسته و حرکات کششی سرد می نمودم.
در جهت رعایت مسائل غذایی و تغذیه مناسب روش های زیر را به کار بردم
1-تعیین بهداشتیار تغذیه
2-ارزش یابی هفتگی و ماهیانه از بهداشتیار تغذیه
3- ابتدا خودم پوستر طبقه بندی گروه های غذایی را به امیر محمد نشان داده و از امیر محمد خواستم لیستی از غذاهایی که در اطرافش وجود دارند تهیه کرده و غذاهای انرژی زا، مکمل و یا کمک کننده به رشد بدن را تعیین کند
4-اهمیت تغذیه را از طریق احادیث از معصومین به امیر محمد تذکر دهم
5- دادن کارت تندرستی و نشاط به امیر محمد زمانی که از تغذیه ی سالم استفاده می کرد.
6-تهیه ی انواع بروشورها در رابطه با تغذیه ی سالم
7-نشان دان تصاویر به دانش آموزان در مورد استفاده از تغذیه ی سالم و نصب کردن در کلاس و گاهی اوقات بردن تصاویر به منزل توسط دانش آموزان و نصب آن روی دیوار تا با دیدن این تصاویر والدین تشویق به رعایت پیام آن شوند.مخصوصا بر روی امیر محمد بیشتر تمرکز می کردم.
اعتبار بخشی به راه حل ها
برای اطمینان بیشتر در زمینه ی اجرای راه حل های انتخاب شده برای این که راه حل ها از اعتبار بیشتری برخوردار باشد جهت اظهار نظر به صاحب نظران ورزش و تغذیه ارائه گردید؛ آنها نیز نقطه نظرات خود را در این خصوص ابراز داشتند. به طور کلی راه حل های ارائه شده تا حد نسبتاً زیادی مورد تایید آنها قرار گرفت.
1-ملموس و روشن بون راه حل ها.
2- ابتکاری بودن برخی از راه حل ها مثل بهترین بهداشتیار تغذیه، صندوق بانک سلامت، جشنواره ی غذا، ایجاد پایگاه تغذیه ی سالم و یا دفترچه هایی با عنوان تنظیم ساعت به وقت به بدن، تهیه ی بروشور تحت عنوان قانون اساسی تناسب اندام.
3-قابل اجرا بودن راه حلها.
4-پیش بینی تاثیر راه حلها در افزایش تعداد دانش آموزان علاقمند به استفاه از ورزش و تغذیه ی سالم.بخصوص امیر محمد.
5- قابل دسترس بودن راه حل ها.
گرد آوری شواهد دو
تغییرات صورت گرفته از لحاظ تغذیه ای
1_ امیر محمد به استفاده از تغذیه ی سالم بیش از پیش علاقمند شد
2_ عادت به استفاده از مواد غذایی سالم در بین امیر محمد بیشتر شد.
3_ مسئولیت پذیری امیر محمد تحت عنوان بهداشتیار تغذیه سبب شد علاوه بر رشد جسمی زمینه ی رشد اجتماعی او فراهم گردد.
4_ کلاس از وضع موجود که در اثر تغدیه ی نامطلوب خشک و بی روح بود درآمد و برای دانش آموزان جذاب شد.
5_ مشارکت تغذیه ای در میان دانش آموزان بخصوص امیر محمد و والدین و دیگر دست اندرکاران مدرسه افزایش یافت.
6_ وزن امیر محمد به طور چشمگیری کاهش یافت و علاقه او به فعالیت های بدنی افزایش یافت.
تغییرات صورت گرفته از لحاظ فعالیت بدنی و ورزش
1- بعد از انجام هر فعالیت شاهد تغییر و تحول در روحیه امیر محمد بودم.
2- امیر محمد بدون گفتن من و بدون استفاده از زور و با علاقه ورغبت در فعالیت های ورزشی شرکت میکرد
3- ارزشیابی مدیر محترم از امیر محمد به طور مستمر از لحاظ کمی و کیفی و احساس رضایت و خوشحالی ایشان از وضعیت پیش آمده.
4- اولیای امیر محمد به صورت شفاهی و کتبی اعلام میکردند که از فرزندشان راضی هستند و از این بابت احساس خوشحالی می کردند و تقدیر و تشکر میکردند.
5- امیر محمد به خاطر جایزه و کارت در فعالیت های ورزشی شرکت نمیکرد چرا که عملا مشاهده کردم با حذف همه ی این ها و جایگزین کردن روش های جذاب باز در فعالیت های ورزشی شر کت میکرد
8- تعداد شرکت کنندگان کلاس در فعالیت های ورزشی به صد در صد رسیده بود.
9- همکاران به علت موفقیت در کارم تقدیر و تشکر می کردند.
ارزیابی از راه حل های اجرا شده
مشاهدات و اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که طرح موفقیت آمیز بوده به طوری که امیر محمد هیچ گاه بدون صبحانه در مدرسه حاضر نمی شد و در محیط کلاسش بسیار شاداب و بانشاط شد.او به فعالیت های بدنی و ورزش علاقه شدیدی پیدا کرد و از مواد غذایی فراوری شده و فست فود به طور قابل ملاحظه ای چشم پوشی می نمود . همچنین توانست تناسب اندام خود را بدست آورد.
راهکارهای عملی فراهم نمودن بستر آموزشی بهتر وموثرتر درس تربیت بدنی در مدارس
▪ بستر سازی مناسب:
منظور از بستر سازی مناسب،فراهم آوردن امکانات کافی برای دانش آموزان است تا رشته مورد علاقه خود را انتخاب نمایند.گرچه این بحث بسیار تکراری است اما نباید فراموش شود که مهمترین مسئله نیز هست.
▪ تمرین دادن دانش آموزان در زمان بندی خاص:
یعنی اینکه با ارائه یک برنامه خاص به دانش آموزان مستعد در زمینه ورزشی،آنها را علاوه بر زنگهای ورزش در دیگر اوقات هفته نیز تمرین دهیم ویک آموزش منظم،متداول وبا برنامه برای هر دانش آموز مستعد داشته باشیم.(منظور ایجاد کانون های ورزشی خود گردان آموزشگاه با تامین بودجه مالی آن می باشد).
▪ گزینش ژنتیکی:
در برخی از فعالیت های ورزشی وجود سابقه موفق در خانواده ونزدیکان یک دانش آموز می تواند نقش مهمی در موفقیت وی ویا ایجاد انگیزه در وی داشته باشد.البته سرمایه گذاری وکشف استعدادهای ورزشی در بین دانش آموزان با فیزیک بدنی مناسب جهت رشته ورزشی خاص لازم وضروری می باشد.
▪ استفاده از دانش آموزان متخصص:
معمولا در مدارس،دانش آموزانی هستند که در رشته خاص ورزشی تجارب ارزشمندی دارند ومی توان در قبال ارائه خدمات به آنها،در آموزش وتمرین سایر دانش آموزان از آنها استفاده نمود.
▪ ایجاد کمیته های حمایت:
منظور کمیته هایی است که بتوانند دانش آموزان علاقه مند وبا استعداد را شناسایی وآنها را تحت پوشش وحمایت خود قرار دهند.چه از نظر کیفیت بهتر آموزش و چه از نظر مالی.
▪ بازدید از اماکن ورزشی ومسابقات مختلف ورزشی:می توان با برنامه ریزی صحیح، دانش آموزان را جهت تشویق به مسابقات برد ویا از اماکن وباشگاه های ورزشی بازدید نمایند.
▪ تعیین الگوی پیشرفت:
متاسفانه الگوی مشخص ودقیقی برای بالا بردن کیفیت بازی و ورزش دانش آموزان در مدارس ویا ناحیه وجود ندارد وفقط به هنگام مسابقات این دانش آموزان مورد توجه قرار می گیرند.می توان با تعیین یک الگوی مناسب پیشرفت،آمادگی لازم را در دانش آموزان حفظ کرد.مثلاً هر چند وقت یکبار ورزشکار موفق ونمونه شهرستان،استان ویا ملی را به آموزشگاه دعوت نماییم تا در بین دانش آموزان لحظاتی را سپری نماید.
▪ استفاده تمام دانش آموزان از امکانات ورزشی ناحیه(سالنها،زمین چمن و…):
حتی اگر در سال تحصیلی یکبار تمام دانش آموزان بتوانند از امکانات استفاده نمایند، تاثیر فراوانی در روحیات وانگیزه دانش آموزان خواهد داشت.
▪ نظر خواهی برای تهیه امکانات ورزشی ودیگر فعالیت های تربیت بدنی:
بهتر است نظرخواهی از دانش آموزان،اولیاء،مدیران،مربیان تربیت بدنی وسایر معلمین در سطح وسیع وگسترده انجام پذیرد.
▪ تالیف وتدوین کتاب تربیت بدنی وتدریس آن به دانش آموزان:
به عنوان بخشی از نمره درس تربیت بدنی که کاملاً تخصصی بوده وفقط مربیان تربیت بدنی تحصیل کرده قادر به تدریس آن باشند.
▪ افزایش ساعات درس تربیت بدنی:
در حال حاضر فقط اخبار آن را شنیده ایم وبا برنامه ریزی صحیح همانند کشورهای توسعه یافته هر روز حدود یک ساعت دانش آموزان ورزش نمایند.
باز ساخت یا بهسازی عمل
1- این اقدام پژوهی باعث شد که اطلاعاتم را در مورد روانشناسی دانش آموزان و مراحل رشد تربیتی آنها بالا ببرم
2- ابتدا برای بالا بردن آگاهی دانش آموزان در مورد آثار و اهمیت ورزش از روش تغذیه استفاده می کردم که بعد متوجه شدم که این روش به علت یکنواخت بودن برای بچه ها جالب نیست در نتیجه تصمیم گرفتم برای این کار از روش های جذاب و متنوع و ابتکاری استفاده کنم
3- همچنین خود و همکارانم به این موضوع پی بردیم که اقدامات مربی و مدیر مدرسه برای ترغیب دانش اموزان به ورزش کافی نیست باید همه معلمان در این مورد تلاش کنند.
4- استفاده از روش های یکنواخت و مستقیم برای ترغیب دانش آموزان مناسب نیست بلکه بهتر است از روش های غیر مستقیم و تلفیقی از چند روش استفاده شود
نتیجه گیری
اهمیت تغذیه بر سلامت رشد و فعالیت افراد است و همچنین آشنایی اولیه با انواع گروه های غذایی می باشد. هم چنین دانش آموزان به فکر کردن در مورد یافتن پیام ها از جمله اهمیت تغذیه و تاثیر آن بر سلامتی، اعمال حیاتی، تحرک و فعالیت روزانه و ورزش کردن ترغیب شدند و با یافتن مفهوم پیام های تصویری که در مورد انواع گروه های غذایی است آمادگی لازم برای طبقه بندی انواع گروه های غذایی ایجاد شد. تغذیه چیزی نیست که بتوان آن را به کسی تحمیل یا هدیه کرد. بلکه با آموزش و تشویق می توان آن را گسترش داد و افراد را به استفاده از تغذیه ی سالم ترغیب نمود.
اجرای برخی راه حل ها نیز با مشکلاتی مواجه شد که تغییرات آنها دست من نبود مثل کمبود امکانات ورزشی و نبود اتاق رخت کن برای تعویض لباس قبل و بعد از انجام ورزش و آماده شدن برای زنگ بعد و غیره که این امر باعث شد که میزان موفقیت کامل و صد در صد حاصل نگردد.
باید پاره ای از وقت کلاس صرف ارزش های اجتماعی دانش آموزان شود اداره آموزش وپرورش بودجه ورزشی مدارس را افزایش دهد و باشگاه هایی برای این امر تدارک ببیند.
دسته بندی یا گروه بندی، برای فعالیت های گروهی و درعین حال تمرین رهبری روش موثری است.
بهتر است معلم تربیت بدنی در ارائه اصول و مبانی ورزش و آموزش آن بیش از اندازه سخت گیر نباشد . پیشنهاد می شود والدین این دانش آموزان برای افزایش علاقه آنها به امر ورزش، فرزندان خود را در مراسم هایی که در سطح شهر با عنوان پیاده روی با خانواده برگزار می شود، مشارکت دهند.
پیشنهادات:
در این اقدام پژوهی همانطور که دیده شد اقدام پژوه با استفاده از برخی روش ها توانست مساله ی خود را حل کرده و حداقل به سمت وضع مطلوب حرکت نماید.
1- کلیه ی سازمان ها، موسسات، افراد جامعه و خانواده در این مسئولیت مهم باید سهیم شوند.
2-آموزش تعذیه ی سالم و عوارض ناشی از سوء تغذیه از طریق رسانه های گروهی داده شود.
3-تشکیل جلسات بحث و گفتگو با اساتید متخصص تغذیه تا بدین وسیله انگیزه های لازم برای کسب مهارت ها حاصل شود.
4-انتخاب بهترین بهداشتیار تغذیه در سطح ناحیه _ شهر _ استان همراه با اهدای جوایز و لوح تقدیر که ترغیب کننده ی فرد به امر تغذیه ی سالم باشد.
5-والدین از کودکی فرزندانشان را به استفاده از تغذیه ی سالم تشویق کنند.
6-انتشار مقالات و نتایج تحقیقات انجام گرفته در زمینه ی تغذیه ی سالم در مجلات و سایر منابع مطالعاتی.
7-فیلم های آموزشی درباره ی استفاده از تغذیه ی سالم در اختیار دانش آموزان قرار گیرد.
8-پایگاه تغذیه ی سالم در مدارس ایجاد شود.
9-از آنجایی که نیاز است انسان ها چگونه زیستن را با استفاده از تغذیه ی سالم یاد بگیرند و بهترین زمان آن دوره ی نوجوانی و بلوغ است لذا باید در محتوای کتب درسی مطالبی از تغذیه ی سالم آورده شود یادر این زمینه کتاب جداگانه ای در اختیار دانش آموزان قرار بگیرد.
10-برپایی جشنواره ی غذاهای سنتی در سطح ناحیه و استان و تشویق بهترین مدرسه.
11-از فعالیت های خارج از کلاس به عنوان ابزاری برای آموزش تغذیه ی صحیح استفاده شود.
12- در مقاطع مختلف تحصیلی دو ساعت درس استفاده از تغذیه ی سالم برای دانش آموزان در برنامه ی درسی گنجانده شود.
13- دادن پروژه به دانش آموزان در زمینه ی تغذیه ی سالم که بهتر است قبل از آغاز پروژه جلساتی به طور مفصل و کامل با دانش آموزان گذاشته شود و اهمیت اجرای آن به آنها گوشزد گردد و آنها بتوانند با تلاش و توانایی خود این پروژه را به نحو احسن به کار گیرند.
14- از دانش آموزانی که در منزل دسترسی به کامپیوتر دارند بخواهیم برای پژوهش خود در زمینه ی تغذیه ی سالم از این وسیله بهره بگیرند تا نتیجه و گزارش تحقیق آنها جدید و به علم روز باشد.
15- تشویق ها را از حالت کلیشه ای و تکراری خارج ساخته و به آنها حالت معنوی ببخشیم.
"منابع و مآخذ"
1 – مهریار، امیر هوشنگ و یوسفی، فریده،(1369)، تشخیص و درمان بیماری های روانی در کودکان ، شیراز: انتشارات علامه طباطبایی.
2 – اف. فیت، هالیس (1369)، تربیت بدنی و باز پروری برای رشد، سازگاری و بهبود معلولان ، ترجمه ی تقی منشی طوسی، مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی.
3 – دلاکاتو، کارل، تشخیص و درمان دشواری های گفتار و خواندن، ترجمه ی نیمتاج زرین قلم، چاپخانه ی دفتر نشر فرهنگ اسلامی – چاپ اول ، 1371.
4 – ملکی (قاسم) حسن (1382)، مبانی و اصول تربیت، زنجان، انتشارات نیکان کتاب.
5 – رحیمی ارسنجانی، اسکندر ، (1380)، تربیت بدنی در مدارش، شیراز : انتشارات دانشگاه شیراز.
باسمه تعالی
جمهوری اسلامی ایران
اداره کل آموزش و پرورش استان …
اداره آموزش و پرورش شهرستان …
عنوان اقدام پژوهی :
چگونه توانستم مشکل چاقی امیر محمد را با انجام فعالیت های ورزشی و تغذیه مناسب برطرف نمایم؟
نام و نام خانوادگی مولف اول/مجری اصلی :
پست سازمانی :
رشته تحصیلی :
آخرین مدرک تحصیلی :
دوره تحصیلی :
سمت فعلی :
شماره پرسنلی :
21