استفاده استراتژیک توسعه عملکرد کیفیت(QFD) در صنعت ساخت
مقدمه
قابلیت بقاء طولانی مدت یک سازمان ، به طور گسترده ای بسته به این دارد که چگونه اثربخشی سازمان ، منابعش را برای ارضا سهامدارانش مطلوب می سازد . برای عملیات سازمانها در صنعت ساخت ، یکی از ممتازترین ذی نفعان ، ارباب رجوع ها هستند ](استفاده کنندگان نهایی یا مشتریان بسته به نوع پروژه دارند ) بنابراین در باقی مقاله ، ارباب رجوع ، مشتری و استفاده کننده به شکل مترادف استفاده خواهند شد [ . ارضا نیازها و انتظارات منتهای اهمیت برای شرکتهاست چون کیفیت در چشمان مشاهده کننده است و هر چیزی که آنها تقاضا دارند و از محصول / پروژه انتظار دارند . مشخصات کیفی یک نهاد را تعریف می کند . ماهیت منحصر به فرد صنعت ، درک نیازها و انتظارات مشتری را به مشکلی دقیق ، برای هر پروژه ای لازم و ضروری کرده تا سطح رضایتمندی آنها افزایش یابد .
QFDو مزایای اصلی آن
بعنوان یکی از ابزارهای کیفی است که به عنوان یک روش است برای توسعه طراحی کیفی که بر رضایت مشتری و سپس تبدیل تقاضاهای مشتری به اهداف طراحی و نکات اصلی تضمینی کیفیت که در طول فاز پیشبینی استفاده می شدند ، هدفگذاری شده توسعه عملکرد کیفیت یک ابزار برنامه ریزی ساختار یافته و بسیار موثر برای برخورد سیستماتیک تر با تقاضای مشتری است و تعریف میکند که ، آنها صراحتاً چه چیز را می خواهند ، تا
در اولین دفعه این امر تحقق یابد.
جمع کردن دقیق نیازها و انتظارات مشتری
متدلوژی QFD یک روش سیستماتیک مهیا می کند تا نیازهای مشتری را جمع آوری و شناسایی کند. انتظارات مشتریان در مراحل اولیه جمع می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند تا راه حلهای طراحی صحیح را فراهم سازند و اغلب در پروژه های ساخت راه حلهای طراحی توسط طراحان ارائه می شود و این راهی برای تحقق سهولت نهایی فراتر از نیاز مشتریان مهیا می کند.
برنامه ریزی بهتر
توسعه عملکرد کیفیت به پیدا کردن نظریات مشتری از شروع تا پایان پروژه می پردازد و به طور همزمان ، همه پیچیدگی های ممکن را چک میکند
تقویت ارتباطات و توافق نظر
QFD شکل تیمی و دارای ساختار عمودی را همچون جمع کردن نیازهای مشتری و جهت دادن ( انتقال ) دقیق نیازهای مشتری به اهداف طراحی ، بدون فدا کردن یکی از آنها ضروری می سازد بنابراین قسمتها را مجبور میکند که کارشان را با استفاده از روندها و عملیاتهای همزمان ، منسجم و یکپارچه کنند
کاهش عدم اطمینان
شناسایی زود هنگام نیازهای مشتری ، عدم اطمینان را هنگامی که فازهای پروژه توسعه می یابند ، به حداقل می رساند . QFD سیکل زمانی را کاهش می دهد و سیکل طراحی مجدد را نیز ،کاهش می دهد هنگامی که تیمها کاملاً می دانند چه چیزی می خواهند از ابتدا تولید کنند .
کاربرد QFD در بازنگری ادبیات ساخت
اگرچه منافع کاربرد QFD در ساخت به تدریج در حال افزایش است ، تعداد کمی از به کاربرد های QFD در ادبیات مدیریت ساخت وجود دارد . که به 3 دسته تقسیم شوند : به کارگیری QFD قبل از مرحله طراحی ، به کارگیری QFD درحین مرحله طراحی ، به کارگیری QFD پس از مرحله طراحی
به کارگیری QFD قبل از مرحله طراحی
کاربرد منحصر به فرد توسعه عملکرد کیفیت در این گروه توسط LEE& ARDITI برای ارزیابی عملکرد کیفی پیمانکاران استفاده می شود .
مطالعه موردی
کاربرد QFD در پروژه های خانه سازی :مطالعه موردی یک اعمال QFD اجرا شده به وسیله یک شرکت ساخت در مقیاس متوسط – بزرگ ، که عمدتاً درگیر بخش خانه سازی است را پوشش می دهد . که مجموعه های خانه سازی گوناگونی را در منطقه Ankara ساخته است . در هنگام تجربه ی QFD ، فاز ساخت مجموعه های خانه سازی بزرگ تمام شده بود و شرکت در تلاش برای فرموله کردن یک استراتژی بازاریابی موثر بود تا واحدهایش را بفروشد . کل فضای مجموعه خانه سازی high-rise 23000 مترمربع بود که 11388 مترمربع آن برای تسهیلات اجتماعی و بخش خانه سازی بود . فضای باقی هم برای اهداف بازسازی ذخیره و کنارگذاشته شده بود
اهداف اجرای QFD
تعیین استراتژی بازاریابی با شناسایی انتظارات گروه های مشتریان هدف و مقایسه (قوتها / ضعفها ) ی مجموعه خانه سازی ، با پروژه های خانه سازی جایگزین که در بازار وجود دارند .
استفاده از یافته های اجرای QFD کنونی، برای آنکه تصمیم گیری در پروژه های آینده را آسان کند .
فرموله کردن یک روند سیستماتیک ، که ممکن است تصمیم گیرندگان را در همه مراحل زنجیره ی ارزش ساخت ، شامل آنالیز امکان سنجی و طراحی راهنمایی کند . همچنانکه شرکت ممکن است با ( تمایز کیفیت ) یک مزیت رقابتی در بازارخانه سازی ایجاد کند
تعیین گروه هدف
قبل از شروع شناسائی نیاز مشتری و پر کردن اولین بخش ماتریس HOQ ، خلاصه انتظارات مشتری از پروژه تعریف می شود . گروه مشتریان هدف ، توسط پیشه وران شرکت به گونه ای تعریف می شود که افرادی با درآمد بالا یا متوسط را پوشش دهد که در حال تلاش برای تمایزدر واحدهای خانه ازطریق تحریک حس زیبادوستی ، ایجاد مکانهای مطلوب و دسترسی به تسهیلات اجتماعی اند
یافته های مطالعه موردی
خروجی اصلی آنالیز HOQ در شکل 2 نشان داده شده . نتایج بدست آمده در شکل 2 نشان داد که ، 5 تا از مهمترین مقیاسهای فنی که به موفقیت پروژه کمک می کنند عبارت بود از :
"محل مجموعه خانه سازی" "چیدمان با ساختار معماری واحدهای آپارتمانی" "اندازه کل هر واحد آپارتمان" "سیستم ایمنی / تیم حرفه ای ایمنی" و نهایتا "محل کنار گذاشته شده برای اهداف بازسازی / منظره ی خوب" .
این نکات باید در طی تلاش های بازاریابیمورد توجه قرار گیرند چون این نکات برای مصرف کننده ی نهایی بسیار با ارزش اند . هرچه رضایت مشتری بیشتر باشد موفقیت بیشتری در فروش واحدها در کوتاه مدت ایجاد خواهد بود .
در طولانی مدت ، بهبود رضایت مشتری یک اعتبار خوبی بوجود می آورد که یک مزیت رقابتی در بازار خانه سازی است .
– محاسبات انجام شده وزن نیازهایی از مشتری را که مهم اند پیدا می کند تا خواسته هایی را که نیازمند بهبودند ،مورد توجه زیاد قرار دهد.
سطوح اهمیت بینش ، اهمیت هر نیاز را از دید مشتری ، منعکس می کند . در مطالعه موردی 3 تا از مهمترین خواسته های مشتری به صورت زیر لیست شدند : "تمایز اجتماعی" "واحدهای آپارتمانی بزرگ" "ایمنی در برابر تهدیدات خارجی"
محدودیتهاو قیدوبندهای QFD
همانطور که مزایای QFD تا اینجا تعریف شدند ؛ متدلوژی QFD محدودیتهایی هم در بکارگیری سودمند دارد . متدلوژی QFD ،پروژه های ساخت را با برخی مشکلات روبرو می سازد، بدون توجه به اینکه در کدام مرحله ی ساخت از آن استفاده شده است. محدودیتهای بالقوه باید برای استفاده کنندگان بالقوه QFD بیان شود به گونه ای که اعمال اصلاحی ، بتوانند از پیش برنامه ریزی شوند .
محدودیتهای جهانی
به طور نمونه یکی از مهمترین اشکالات تکنیک QFD این است که عمدتاً کیفیت بنیان است . کیفیت نتیجه اولیه متدلوژی QFD ، برای افزایش سطوح رضایت مشتری در یک پروژه است . این تکنیک جامعیت بر حسب بودجه ، برنامه محدودیتهای تکنولوژیکی پروژه یا دیگر محدودیتهای ویژه شرکت را کم دارد
محدودیتهای ویژه
یکی از مشکلات اصلی که کاربرد QFD با آن مواجه است تعریف ضعیف از مشتریان است . در صنعت ساخت ، مشتری معمولا در شروع پروژه شناخته می شود ؛ پس جدیت مشکل ممکن است کلاً برای صنعت ساخت معنی دار نباشد . در مطالعه موردی ای که در این مقاله آمده هنگامی که نوع پروژه ( ساخت _فروش ) بود ، تعریف مشتری یک فعالیت بحرانی بود که می توانست به طور معنی داری روی خروجی های اجرای QFD اثرگذار باشد. نکته دیگر خود فرآیند کاربرد است . این فرآیند از نظر زمان نیازمند وقت زیادی است . منبع و تلاش زیادی می خواهد تا انجام شود.
توصیه ها برای محدودیتهای جهانی
برای کاهش محدودیتهای کلی و ملاحظه ناکافی محدودیتهای هزینه ، یک چهارچوب گسترده تر برای متدلوژی ضروری است . اعتبار مدل باید دارای آینده روشنی باشد اگر مدل با در نظر گرفتن محدودیتهای هزینه ، راه حلهایی ایجادکند . یافتن راه حلها، هنگامی که منابع شرکت یا پروژه بدون محدودیت است ؛ واقعیت را منعکس نمی کند . بنابراین چهارچوب یک QFD اصلاح شده ، که محدودیتهای هزینه را به منابع و تصمیمات بهینه تبدیل می کند ، ضروری است . چهارچوب کنونی QFD باید بهبود داده شود با مدلی که بعد هزینه را با محاسبات درمی آمیزد . مدل پیشنهاد شده توسط Bodw & fund برای ارزیابی ( هزینه – کیفیت ) ؛ که می تواند یک راه حل برای این مشکل باشد.
عوامل بحرانی موفقیت برای به کارگیری توسعه عملکرد کیفیت
– مدت فرآیند می تواند آسانتر اداره شود اگر ازکاربرد کامپیوتر هم ( مثل نرم افزار QFD ) استفاده شود . به طور مشابه دانش QFD باید به وسیله مسئولان حرفه ای برای به کارگیری ،نگهداری شود . روی آموزش کاری ، سمینارهای بیرونی و غیره ، می تواند برای این هدف کمک کننده باشد.
– زمان کاربرد، دیگر معیار موفقیت برای QFD است . کاربرد متدلوژی در مراحل اولیه پروژه ها ( تا حد ممکن ) ، برای جلوگیری از تغییرات مهندسی در هنگام طراحی های دوباره و حذف نیازمندی های مشتری به شدت سفارش شده است.
– تیم QFD باید با دقت زیاد تعریف شود تا از متدلوژی به خروجی های قابل اعتمادی برسد . تجربه و دانش و ذهنی بودن تیم QFD ، نقش معنی داری درخروجی ماتریس HOQ ( خانه کیفیت ) بازی می کند .
– جدا از اینها ، همانگونه که از مطالعه موردی فهمیدیم، به کارگیری ابزارهای کیفیت مثل دیاگرامهای وابستگی و دیاگرامهای درختی ، در کاهش نیازهای مشتری به تعدادی منطقی و قابل سنجش، کمک بسیاری می کند
نتیجه گیری
در متن پژوهش ، متدلوژی QFD دریک پروژه ساخت واقعی به کار گرفته شده و قابلیت کاربردش در بخشهای گسترده تر ساخت موردبحث قرار گرفته . طبق اجرای مطالعه موردی ، مشاهده شده که QFD می تواند برای سنجش استراتژی بازاریابی درست ، هم برای ایجاد یک مقایسه با گزینه های جایگزین و هم برای جمع کردن داده، به کار گرفته شود، که این می تواند سطح رضایت مشتری در پروژه های آینده را افزایش می دهد ،. بنابراین به کارگیری QFD در طی مرحله بازاریابی به عنوان یک ناحیه کاربردی غیر پوشش نشان داده شده است . اگرچه قابلیت کاربردی و مزایای QFD نشان داده شده ، خیلی وقتها برای مرحله طراحی پروژه های ساخت ، محدودیتها و مقاومتها در مدیریت ساخت به طور عمیق پوشش داده نشده اند . این مقاله قصد داشت محدودیتها رادر این دسته بندی لیست کند و CSFها را نشان دهد تا بعضی از این محدودیتها را حذف کند و قابلیت به کارگیری این تکنیک ها را در پروژه های ساخت بهبود دهد . برای اطمینان از بهترین عملکرد QFD باید CSFها به شکل گزارش درآیند، صنعت ساخت در فهمیدن یا نادیده گرفتن متدلوژی QFD به عنوان یک ابزار برای افزایش کیفیت پروژه ، شکست خورده . توسط مصرف کننده نهایی درک می شود . هنگامی که تعداد به کارگیری های موفق با در نظر گرفتن این CSF ها و تجربه شرکت ها و توانایی بالقوه در مراحل گوناگون ساخت زیاد می شود، این به خوبی درک می شود که ،آنها باید QFD را هم برای مینیمم کردن هزینه مرتبط به کیفیت و هم برای تقویت موقعیت استراتژیک موفق در طولانی مدت استفاده کنند.