محل کار آموزی:
دفتر سرپرستی روزنامه جمهوری اسلامی ایران
موضوع:
گزارش کارآموزی در دفتر روزنامه
نام و نام خانوادگی دانشجو:
محمد رنجبر
رشته/گرایش/مقطع:
کامپیوتر / نرم افزار کامپیوتر / کاردانی
استاد کارآموز:
مهندس …
تاریخ ارائه:
پاییز 94
استاد فرزانه و گرامی
مهندس…
موضوع : تقدیر و تشکر از انتقال تجربیات و دانسته ها
با سلام و احترام
بدینوسیله اینجانب محمد رنجبر این موفقیت و افتخار را داشته ام تا بتوانم بعنوان کارآموز از تاریخ 20/7/94 تا 22/9/94 در دفتر سرپرستی روزنامه جمهوری اسلامی ایران در محضر حضرتعالی حضور داشته و از دریای دانش ، تجربیات و دانسته های حضرتعالی کسب فیض نمایم . لذا بر خود لازم می دانم مراتب قدردانی و تشکر خود را با بهترین آرزوها بحضورتان تقدیم نمایم.
امیدوارم که بتوانم صبر ، حوصله ، صداقت ، اخلاق و منش والای حضرتعالی را سرلوحه زندگی شخصی و کاری خود قرار داده و نسبت به نشر دانسته ها و تجاربم به دیگران بپردازم.
آرزومند موفقیت روز افزون شما
محمد رنجبر
فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
مقدمه 1
فصل اول- آشنایی با مکان کارآموزی 2
1-1-تاریخچه روزنامه جمهوری اسلامی 3
1-2-نمودار سازمانی و تشکیلات 3
1-3-نوع محصولات تولیدی و خدماتی 4
1-3-1-مجموعه نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در امور مدنی 4
1-3-2-مجموعه قوانین سال 1392 4
1-3-4-روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران 5
1-3-5-روزنامه کثیرالانتشار جمهوری اسلامی 6
1-4-شرح مختصری از فرآیند تولید و خدمات 7
1-4-1-خدمات الکترونیکی روزنامه 7
فصل دوم- ارزیابی بخش های مرتبط رشته علمی کارآموز 8
2-1-موقعیت رشته کار آموزی (کامپیوتر) در روزنامه جمهوری اسلامی 9
2-2- بررسی شرح وظایف کارآموز 10
2-3- امورجاری در دست اقدام 10
2-4- برنامه آینده 11
2-5- تکنیک هایی که توسط رشته مورد نظر در واحد صنعتی به کار می رود 11
فصل سوم- حرفه روزنامه نگاری 13
3-1- تعریف روزنامه نگاری 14
3-2- گزارشگری 14
3-3- روزنامه نگاری 16
3-4- نقش خبرنگاری در جامعه 17
3-5- انواع خبرنگاری 19
3-5-1- سرمقاله نویسی 19
3-5-2- خبرنگاری ورزشی 20
3-5-3- خبرنگاری علمی 20
3-5-4- روزنامه نگاری صنعتی 21
3-5-5- خبرنگاری مشاهیر و مردم 22
3-6- منابع خبرنگار ها 23
3-7- وظایف روزنامه نگار 23
3-8- درآمد روزنامه نگار 24
3-9- وضعیت قانونی 25
3-10- وبلاگ نویسی 26
فهرست اشکال و نمودار
عنوان شماره صفحه
شکل 1-1- نمودار سازمانی و تشکیل 3
شکل1- 2 – مجموعه نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در امور مدنی 4
شکل1- 1- مجموعه قوانین سال 1392 5
شکل 1-4- نمونه ای از آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت 6
شکل 1-5- نمونه ای از آگهی روزنامه رسمی ثبت معنوی آثار کتابخانه الکترونیک 6
شکل 1-6- نمونه ای از روزنامه کثیرالانتشار 7
مقدمه
جمهوری اسلامی، اولین روزنامه ایست که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی منتشر شد و توانست به نیاز روزافزون انقلابیون و مذهبی ها که تا آن روز در مقابل فشارهای تبلیغاتی، سیاسی دشمنان داخلی و خارجی، هیچ وسیله ای برای پاسخگوئی و هیچ امکانی برای رساندن صدای انقلاب به گوش ها نداشتند، پاسخی منطقی بدهد.
نخستین شماره این روزنامه در روز نهم خرداد ماه سال 1358 منتشر شد. انتشار این روزنامه، اولین گام در جهت تامین نیازهای رسانه ای و فرهنگی جامعه انقلابی، در جهت دفاع از اصول، تبیین و تثبیت ارزشهای اسلامی و آرمانهای انقلاب و ملت بود. دقیقاً به همین خاطر بود که روزنامه جمهوری اسلامی از همان آغاز، جایگاه ویژه ای را در میان مردم و مطبوعات کشور به خود اختصاص داد و نقش مسئولانه ای را ایفا کرد.
ترویج و فرهنگ اسلامی و حمایت از آرمانهای مسلمان و انقلابی ایران، اصلی ترین محور فعالیت روزنامه از آغاز تاکنون بوده است که همواره با تلاش در جهت تحکیم اصل ولایت فقیه، تقویت نظام منبعث از اراده ملت، حفظ وحدت کلمه و بسیج نیروها به منظور حضور مردم در صحنه، در مسیر تحقق آن گام برداشته است.
این روزنامه از ابتدا بعنوان ارگان حزب جمهوری اسلامی منتشر شد لکن پس از آنکه فعالیت های حزب در سال 1366 متوقف گردید، روزنامه جمهوری اسلامی بدون آنکه ارگان حزب یا گروه خاصی باشد، و به عنوان یک روزنامه بخش خصوصی به فعالیت خود ادامه داد.
روزنامه جمهوری اسلامی از ابتدای تاسیس تاکنون بیش از 50 شهید تقدیم اسلام کرده است، عزیزانی که در کسوت عضویت در هیات تحریریه، خبرنگاری، نمایندگی و توزیع روزنامه انجام وظیفه می کردند، و در جریان مقابله با جریان های انحرافی و حضور دفاع مقدس بعنوان نیروهای داوطلب بسیجی در خط مقدم جبهه به شهادت رسیدند.
مقابله با ظلم و ستم از اساس کار این روزنامه بشمار می رود. سرمقاله ها و مقالات منتشره در روزنامه عموماً دارای محتوایی در قالبهای فوق است. آرمانگرایی از ویژگی های دیگر روزنامه است که در سطور و صفحات مختلف این روزنامه می توان آن را لمس کرد. بر همین اساس، موضوعات عقیدتی و فرهنگی جایگاه خاصی در این روزنامه دارند.
حمایت از مستضعفین به معنی عام در سطح جهان و توجه ویژه به مسائل جهان اسلام محور دیگری است که محتوای روزنامه جمهوری اسلامی را تشکیل می دهند.
فصل اول
آشنایی با مکان کار آموزی
1-1- تاریخچه روزنامه جمهوری اسلامی
روزنامه جمهوری اسلامی از سازمان های وابسته به قوه قضائیه می باشد . به موجب ماده واحده سال 1289 شمسی دولت موظف گردید در پایتخت روزنامه ای حاوی دستخط های سلطنتی و احکام وزارتخانه و عزل و نصب مامورین و قوانین موضوعه منتشر سازد و این روزنامه با نام مجله رسمی وزارت دادگستری منتشر می گردد.
در سال 1323 به موجب تبصره 3 قانون بودجه مجلس شورای ملی این وظیفه به عهده مجلس محول گردید و هیات رئیسه مجلس موظف گردید آن را به صورت یومیه منتشر سازد که اولین شماره با نام رونامه جمهوری اسلامی ایران در تاریخ یکشنبه 22/11/1323 انتشار یافت تا اینکه روزنامه جمهوری اسلامی به موجب تبصره (18) قانون بودجه سال 1338 کل کشور به وزارت دادگستری منتقل شد و به موجب ماده واحده مصوب 16/1/1351 سازمان روزنامه جمهوری اسلامی به شرکت سهامی تبدیل گردید.
1-2- نمودار سازمانی و تشکیلات
شکل 1-1- نمودار سازمانی و تشکیلات
1-3- نوع محصولات تولیدی یا خدماتی
1-3-1- مجموعه نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در امور مدنی
مجموعه نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در امور مدنی:
آیین دادرسی و اجرای احکام مدنی از 1362 تا 1392
چاپ اول : تابستان 1393
گردآورنده : محمد خرازی – دکتر حمید گوینده – فریدون تحصیل دوست – غلامحسین افتاده
شکل 1- 2- مجموعه نظریه های مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در امور مدنی
1-3-2- مجموعه قوانین سال 1392
مجموعه قوانین و مقررات سال 1392 شامل:
یک دوره دو جلدی قوانین و مقررات که در سال 1392 به تصویب رسیده است.
چاپ اول – تابستان 1393
ناشر : روزنامه رسمی کشور
شکل 1-3- مجموعه قوانین سال 1392
1-3-3- روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
روزنامه رسمی کشور یکی از سازمانهای وابسته به قوه قضائیه است که به صورت شرکت سهامی اداره میشود. مطابق اساسنامه قانونی مصوب 28/12/1352 ، ارکان شرکت عبارتند از: مجمععمومی، هیئت مدیره و مدیر عامل و بازرس قانونی است و ریاست محترم قوهقضائیه رئیس مجمع عمومی شرکت میباشند. برابر ماده 4 اساسنامه (اصلاحی 12/11/1381) ، موضوع شرکت اداره و چاپ و نشر روزنامه رسمی کشور, انجام سفارشات چاپی و مطبوعاتی قوه قضائیه, وزارتخانه ها, موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی, تهیه, چاپ, توزیع و فروش کتب و نرم افزارهای الکترونیک و رایانه ای میباشد. وظیفه اصلی شرکت، چاپ و نشر کلیه قوانین و مصوبات مجلس شورای اسلامی، مصوبات مجمعتشخیصمصلحتنظام، آییننامه و تصویبنامههای هیئتدولت و آراء وحدترویه دیوانعالی کشور و دیوان عدالت اداری است. از دیگر وظایف مهم روزنامه رسمی کشور چاپ و نشر برخی آگهیهای قانونی- قضایی،همچون آگهیهای مربوط به به تاسیس و ثبت شرکتهای تجاری است. برابر ماده( 2) قانون مدنی، قوانین و مقررات ،پانزده روز پس از انتشار در روزنامه رسمی در سراسر کشور لازم الاجراست مگر آن که در خود قانون ،ترتیب خاصی برای موقع اجرا مقرر شده باشد. سهام شرکت صد در صد متعلق به دولت بوده و به طور کلی از بودجه عمومی کشور استفاده ننموده و کلیه هزینههای جاری خویش را از محل منابع داخلی ،حقالدرج آگهیهای قانونی و چاپ دفاتر و اوراق قوه قضائیه ،وزارت دادگستری و سازمانهای تابعه تامین مینماید. روزنامه رسمی در حال حاضر واجد 133 پست سازمانی (65 پست در بخشهای مختلف اداری و 68 پست در بخش چاپخانه) میباشد.
شکل 1-4- نمونه ای از آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت ها
شکل 1-5- نمونه ای از آگهی روزنامه رسمی ثبت معنوی آثار کتابخانه الکترونیک پترو پالا محور
1-3-4- روزنامه کثیرالانتشار جمهوری اسلامی
برای انتشار اخبار، آرا و نظرها، اعلانات، و دیگر اطلاعات مورد توجه مردم در فواصل زمانی منظم (اغلب روزانه)، در صبح انتشار می یابد؛ درباره موضوع های روز به بحث می پردازد؛ و مخاطب آن ممکن است ساکنان شهری کوچک یا بزرگ، استان، کشور، و از طریق وبسایت روزنامه حتی یک قاره یا کل کره زمین باشد.
شکل 1-6- نمونه از روزنامه کثیرالانتشار
1-4- شرح مختصری از فرآیند تولید یا خدماتی
1-4-1- خدمات الکترونیکی روزنامه
روزنامه جمهوری اسلامی ایران در راستای ارسال جدیدترین اطلاعات روزنامه رسمی به متقاضیان، اقدام به راه اندازی سامانه ارسال ایمیل/ پیام کوتاه نموده است و در حال حاضر امکان ارسال جدیدترین محصولات و انتشارات روزنامه رسمی و همچنین قوانین و مقررات انتشار یافته در روزنامه رسمی به متقاضیان فراهم می باشد و لازمه استفاده از خدمات مذکور، عضویت متقاضیان در سایت روزنامه رسمی و شارژ حساب کاربری است . لذا از متقاضیان درخواست می گردد که جهت عضویت در سایت به لینک ثبت نام مراجعه نموده و اقدام به ثبت نام نمایند و پس از عضویت، وارد پروفایل شخصی خود شده و در بخش خدمات الکترونیکی، خدمات درخواستی موردنیاز خود را انتخاب و اقدام به شارژ حساب نمایند.
فصل دوم
ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز
2-1- تاثیر رشته کامپیوتر در روزنامه
روزنامه نگاری شغلی متنوع است که در ابعاد گوناگون میتوان مورد بررسی قرار داد و با تحلیل چگونگی این رشته در زندگی انسانها به این نتیجه میتوان رسید که شغل روزنامه نگاری نقش موثری میتواند در زندگی انسانها داشته باشد. با کمی دقت و چشماندازی واقعگرانه در اطراف زندگی بشر خواهیم فهمید که شغل روزنامهنگاری میتواند در امورات مختلف زندگی انسانها اعم از اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، انتقادی، بازدارندگی، راهبردی و … چقدر مفید خواهد بود با بیان این موضوع در مرحله اول به مسئله فرهنگی شغل روزنامهنگار اشاره میکنیم. فرهنگ مقولهای است که هیچگاه از زندگی انسانها تفکیکپذیر نخواهد بود، به عبارتی بهتر و واضعتر فرهنگ بخشی از زندگی روزمره انسانها است که همه روزه در جوامع مختلف بشر مورد بحث و گفت و گو است و انسانها با آن زندگی میکنند. همین فرهنگ اگر در راستای هدایت و همزیستی انسانها قرار بگیرد بسیار راه گشا و انسانها و جوامع را به سوی کمال انسانی سوق میدهد و به عکس اگر به راه انحراف و ضد بشری شود جامعه را به سوی انحتات و تباهی سوق خواهد داد.
بنا بر این از جمله نهادی که میتواند هدایتگر خوبی برای بشر باشد همین صنعت روزنامهنگار است. در بخش صنعت و اقتصاد هم روزنامهنگاری میتواند همین نقش را بازی کند. موقعیت رشته روزنامه نگاری در واحدهای صنعتی و اقتصادی از ارزش و جایگاه ویژه برخوردار است. چرا که روزنامه نگار میتواند با ارائه چاپ و انتشار مقالات و گزارشها متعدد در زمینههای مختلف از قبیل اختراعات، معرفی واحدهای صنعتی موفق ،پیشنهادات، انتقادات و تشویقات از سوی هیئت تحریری، خبرنگار و احاد جامعه قلم فرسائی کند و صنعت به رکود کشیده را به یک واحد صنعتی در یک شهر و حتی یک کشور را به فعالیت و پویایی مبدل ساز ونشاط و سرزندگی در جامعه ایجاد کند و امید به زندگی در بین احاد جامعه افزایش دهد.
در دنیای امروز ارباب رسانه و جراید نوشتاری و تصویری، رکن اصلی در پویایی و اطلاعرسانی بین مردم و تمامی ملل نقش بسزایی دارد. بطوری که این نقش در زندگی در تمام مراجع بشری خودنمایی میکند و هیچکس نمیتواند منکر آن شود.
2-2- بررسی شرح وظایف کارآموز
یک کارآموز و فردی که بطور تجربی در این واحد صنعتی مشغول بکار میشود در وحله اول به این نتیجه میرسد که رشته روزنامه نگاری رسالت سنگینی در جامعه دارد و با وارد شدن به این عرصه موظف است به خوبی نقش خود را ایفا کند.
بعید به نظر میرسد که یک کارآموز وارد عرصه صنعت مطبوعات شود و نخواهد در جامعه نقش خود را به نمایش بگذارد. وجدان کاری هر کارآموز که پس از پیمودن کارآموزی به یک روزنامه نگار مبدل گردیده به او اجازه نخواهد داد که رسالتی که در جامعه به عهده گرفته از خود سلب مسئولیت کند و بیتفاوت باشد. وظیفهای که یک کارآموز در این عرصه به عهده دارد متفاوت است، ممکن است یک خبرنگار ، گزارشگر یا کار پرداز و … باشد، در عین حال هیچ تفاوتی ندارد. به لحاظ این که نحوه کار این صنعت دسته جمعی است و هر کدام از ارکان این صنعت بتواند خوب از عهده خود برآید در پیشرفت چرخهای این صنعت تاثیر گذار خواهد بود.
2-3- امور جاری در دست اقدام
یک صنعت پویا و پیشرو زمانی میتواند به پیشروی و موفقیت خود ادامه بدهد، که دائما در حال تغییر و تحول بازنگری در کار روزمرگی باشد و با تدبیر ، برنامهریزی و عیدههای نو در حال پیشرفت باشد و به عبارتی روشنتر نه تنها با زمان و جامعه در حال حرکت باشد بلکه باید راه گشا ، مفید و هدایتگر نیز باشد.
قطعا صنعت روزنامه نگاری از این قائده مستثنا نیست، بنابراین روزنامهها همیشه امور جاری در دست اقدام دارند که از قافله باز نمانند موارد که روزنامهها همیشه در دست اجرا دارند تحول در اخبار و گزارشات روزنامه بطوری که خواننده جذب خود کنند و از این طریق اهداف و رسالتی که بعهده دارند بخوبی بتوانند به جامعه القا کنند.
2-4- برنامههای آینده
برنامههای حال و آینده هر واحد صنعتی بستگی به مدیریت و نوع دیدگاه آن مدیر صنعتی دارد. قطعا اگر یک مدیر واحد صنعتی مدیر و مدبر، کارآمد، با تجربه، با سواد و با علم پیشرفته جهان امروز آشنا باشد قطع بیقین این واحد صنعتی در کار خود موفق خواهد بود صنعت روزنامه نگاری هم باید در این زمینه فعال باشد. معمولا در طرح و برنامههای آتی روزنامهنگاری چاپ و نشر از بدو شروع کار که عموما دستگاههای چاپ، تهیه کاغذ، مواد اولیه سمی و بصری و نیروی کار و تجهیزات حمل و نقل میباشد. مد نظر مسئولین و دست اندرکاران روزنامه خواهد بود ، یا بروز کردن این موارد و مواد اولیه است که صنعت روزنامه نگاری در ماهها و سالهای آتی میتواند بکار خود ادامه بدهد، در غیر این صورت با مواجه شدن کمبود هر یک از این موارد، طرحهای آتی این صنعت نیز با مشکلات روبرو خواهد شد.
2-5- تکنیکهایی که توسط رشته مورد نظر در واحد صنعتی به کار میرود
تکنیکهایی که در قسمت روزنامه بکار گرفته میشود، در بخش مشترک و در بخشهای متفاوت است و این موضوع بر میگردد به مدیریت و نحوه عملکرد مسئولین واحد صنعتی آن چیزی که در تکنیک کار مشتری است نحوه تهیه خبر و گزارش است به عبارتی هیچ روزنامه نگاری نمیتواند یک خبر کذب و یا یک گزارش کذب تهیه کند طبق قانون مجرم شناخته میشود و باید تاوان آن را پس بدهد.
هر خبر و گزارش حتما باید منبع خبر ، زمان خبر و مکان حادثه داشته باشد، این موارد در تکنیک کار روزنامه نگاری بین کلیه نشریات و جراید مشترک است و در مواقع یک اصل و خمیر مایع یک گزارش است. هر روزنامه نگاری که این موارد را رعایت نکنند فاقد ارزش خبری است و از سوی دیگر پاسخگوی افکار عمومی جامعه که دقیقا به دنبال این موارد است تامین نکرده است و خبر با اشکال فنی روبرواست و یا عدم رعایت این مورد روز به روز مخاطبان و خوانندگان خود را از دست خواهد داد.
اما مورد دیگری هست که بستگی به مدیریت و سرمایه آن واحد صنعتی و به عبارتی موسسه روزنامه نگاری دارد.ممکن است برخی موسسات با دستگاهها و تجهیزات پیشرفتهتری استفاده کنند و ممکن است وضعیت مالی یک موسسه توان خرید دستگاه و تجهیزات پیشرفته جدید نداشته باشد.
با تمام این احوالات صداقت و راستگویی ارطبات با مخاطب و مردم حرف اول می زند و لو اینکه ممکن است یم موسسه با مجهز به دستگاههای پیشرفته نباشد.
فصل سوم
حرفه ی روزنامه نگاری
3-1- تعریف روزنامه نگاری
روزنامه نگاری یا ژورنالیزم1 ، رشته گردآوری، تجزیه و تحلیل، تایید و ارائه اخبار مربوط به حوادث جاری، روندها، مسائل و مردم است. افرادی را که به این حرفه اشتغال دارند خبرنگار می گویند.
از خبرنگاری خبر محور، گاهی اوقات، تحت عنوانِ "نخستین پیش نویس تاریخ" (به گفته فیل گراهام) یاد می شود. چرا که خبرنگارها اغلب حوادث مهم را ثبت می کنند، و از این طریق در مهلتی اندک، مقالات خبری تولید می کنند. رسانه ها در حالی که تحت فشار هستند تا پیش از دیگران اخبار خود را منتشر کنند، با تکیه بر معیارهای دقت، کیفیت و سبک سازمان خود، معمولاً پیش از انتشار گزارش های خود، آنها را ویرایش و نمونه خوانی می کنند. بسیاری از سازمان های خبری، از اینکه مقامات و موسسات دولتی را پاسخگوی عموم می دانند، به خود افتخار می کنند. در حالیکه منتقدان مطبوعات، مسائلی در مورد مسئول بودن خود مطبوعات، مطرح کرده اند.
3-2- گزارشگری
مهم ترین فعالیت خبرنگاری ارائه گزارش از حوادث است؛ که در آن مسائلی همچون چه کسی؟ ، چه چیزی؟ ، چه هنگامی؟ ، کجا؟ ، چرا؟ و چگونه؟ و شرحِ اهمیت و تاثیر حادثه ، ذکر می شود.
خبرنگاری در شماری از رسانه ها دیده می شود :
* روزنامه ها
* تلویزیون
* رادیو
* مجله ها
* شبکه وب جهانی در اینترنت.
موضوع خبرنگاری هر چیزی می تواند باشد، و خبرنگارها به نگارش در مورد حوزه وسیعی از مسائل اشتغال دارند :
سیاست در چهار سطح :
1. بین المللی
2. کشوری
3. استانی
4. محلی
* اقتصاد و تجارت در همین چهار سطح
* بهداشت و پزشکی
* آموزش
* ورزش
* تفریح و سرگرمی
* شیوه زندگی
* خوراک
* پوشاک
* تفریحات
* مسائل جنسی و روابط…
خبرنگارها می توانند برای خروجی های خبری عمومی همچون روزنامه ها، مجلات خبری و رادیو تلویزیون؛ نشریات تخصصی کثیرالانتشار همچون مجلات تجاری و سرگرمی، یا برای نشریات و خروجی های خبری که دارای گروه خاصی از مشترکین هستند گزارش کنند.
معمولاً از خبرنگارها خواسته می شود برای گردآوری اطلاعات جهت تهیه گزارش خود در صحنه وقوع ماجرا حضور یابند، و اغلب ممکن است آنان گزارش خود را در محل تهیه کنند. آنان همچنین برای گردآوری اطلاعات از تلفن، رایانه و اینترنت نیز استفاده می کنند. با این وجود، اغلب اوقات این گزارش ها در اتاق اخبار، یعنی دفتری تهیه می شود که خبرنگارها و سردبیر برای تهیه محتوای خبر در آن مشغول به کار هستند.
خبرنگارها، خصوصاً آنهایی که موضوع یا حوزه خاصی را پوشش می دهند (یک حوزه) باید روابط گسترده ای با منابع، یعنی افراد فعال در حوزه مورد نظر داشته باشند، تا بتوانند یا به منظور شرح جزئیات یک حادثه، یا ارائه سرنخ هایی در مورد دیگر موضوعاتی که باید گزارش شود، از آنها استفاده کنند. آنان همچنین باید برای تحقیق و گزارش بهتر ماجرا مهارت های تحقیقی خود را تقویت کنند.
3-3- روزنامه نگاری
برای اطلاعات بیشتر در مورد نگارش خبر، به سبک خبر رجوع کنید
روزنامه نگاری به گروه های متعددی تقسیم می شود: روزنامه ها، مجلات خبری، مجلات عمومی، مجلات تجاری، مجلات سرگرمی، خبرنامه ها، نشریات خصوصی، صفحات خبری آنلاین و سایر موارد. هر یک از این گونه ها شرایط خاص خود برای تحقیق و نگارشِ گزارش را، داراست.
مثلاً، روزنامه نگاران ایالات متحده آمریکا سابقاً از سبک هرم وارونه برای نگارش گزارش خود، استفاده می کردند. گرچه این سبک بیشتر برای نگارش گزارش های خبری صریح و جدی استفاده می شده و نه مقالات اصلی. گزارش های مکتوب خبری جدی باید به صورت خلاصه نوشته شده، و مهم ترین اطلاعات را در همان ابتدا بیاورد، تا چنانچه در صورت کمبود فضا، داستان خلاصه شد، کم اهمیت ترین مسائل، از انتهای داستان حذف شود. سردبیران معمولاً اطمینان حاصل می کنند که گزارش ها تا حد امکان موجز نوشته شود. مقالات اصلی اغلب با توجه به موضوع گزارش آزادانه تر نوشته می شوند، و عموماً فضای بیشتری به آنها اختصاص داده می شود.
مقالات مجلات خبری و مجلات عمومی معمولاً به سبکی متفاوت نوشته می شوند، و در آنها تاکید کمتری بر هرم وارونه است. نشریات تجاری بیشتر حول محور اخبار تهیه می شوند، در حالی که نشریات سرگرمی بیشتر بر مبنای مقالات اصلی تدوین می شوند.
3-4- نقش خبرنگاری در جامعه
در دهه ۱۹۰۲، که خبرنگاری نوین در حال پا گرفتن بود، نویسنده والتر لیپمن و فیلسوف آمریکایی جان دووی در مورد نقش خبرنگاری در دموکراسی با یکدیگر مباحثاتی داشتند. فلسفه بحث آنان هنوز مشخصه بحث در مورد نقش روزنامه نگاری در جامعه و دولت ملی است.
"لیپمن" بر این باور بود که خبرنگاری می بایست به عنوان یک میانجی یا مترجم بین عموم و سیاست گزاران عمل کند. بر این اساس خبرنگاری تبدیل به یک واسطه می شد. هنگام سخنرانی نخبگان، خبرنگار گوش فرا می داد و اطلاعات را ثبت می کرد، آنگاه این اطلاعات را تصفیه کرده، و برای استفاده عموم در اختیار آنان قرار می داد. دلیل خبرنگار برای این کار آن بود که عموم در موقعیتی نبودند که بتوانند قادر به هضم اطلاعات فزاینده و پیچیده جامعه مدرن باشند، در نتیجه یک واسطه می بایست اخبار را برای آنان تصفیه می کرد. لیپمن این موضوع را به این صورت شرح می دهد :
عموم از هوشیاری کافی برای درک مسائل پیچیده سیاسی برخوردار نیست. علاوه بر این، عموم آنقدر در زندگی روزمره خود غرق است که توجه چندانی به سیاست های پیچیده دولت ندارد. بنابراین آنان نیاز به فردی دارند که تصمیمات و نگرانی های نخبگان را تفسیر کرده و اطلاعات را ساده و قابل فهم کند. این نقش یک خبرنگار است.
لیپمن معتقد بود که عموم از طریق رای خود بر تصمیم گیری نخبگان تاثیر می گذارند. در همین حین، نخبگان (یعنی سیاست مداران، سیاست گزاران، ماموران دولت، دانشمندان، و غیره.) قدرت را اداره خواهند کرد. در دنیای لیپمن، نقش خبرنگار آگاه کردن عموم از اقدامات نخبگان بود. از آنجایی که عموم از طریق رای خود حرف آخر را می زدند یکی دیگر از نقش های روزنامه نگار نظارت بر عملکرد نخبگان بود. این روند عملاً عموم را در پایین ترین سطح زنجیره قدرت قرار می داد، که اطلاعات را که از متخصصان/نخبگان جریان می یافت، دریافت می کردند.
"دووی"، از سوی دیگر، معتقد بود که:
عموم نه تنها قادر به درک مسائل ایجاد شده توسط نخبگان یا پاسخ آنان به این مسائل است، بلکه تصمیمات پس از بحث و گفتگو باید توسط عموم اتخاذ شود. پس از بررسی کامل مسائل، بهترین نظرات به دست خواهد آمد.
دووی معتقد بود خبرنگار نه تنها باید به عموم اطلاع رسانی کند، بلکه باید گزارش خود را به گونه ای تدوین کند که هدف از آن صرفاً انتقال ساده اطلاعات نباشد. در دنیای دووی نقش خبرنگار تغییر کرد. دووی معتقد بود خبرنگار باید اطلاعات را درک کرده، آنگاه به ارزیابی پیامدهای سیاست های مصوب نخبگان بپردازد. در طول زمان، عقاید وی در درجات مختلف به کار گرفته شده است و از نظریه وی، عموماً تحت عنوان روزنامه نگاری اجتماعی یاد می شود.
مفهوم "خبرنگاری اجتماعی" اکنون در کانون پیشرفت های جدید در عرصه خبرنگاری قرار دارد. بر اساس این الگوی جدید، خبرنگاران می توانند شهروندان و متخصصان/نخبگان را در امر طرح موضوع و ایجاد محتویات خبر دخیل سازند. باید خاطر نشان ساخت که با وجود مفهوم برابری، دووی هنوز بر مفهوم تخصص تاکید دارد. دووی معتقد است دانش جمعی بر دانش فردی ارجعیت بسیار دارد. در ساختار دووی متخصصان و دانشمندان جایگاه خود را دارا هستند، اما در برداشت لیپمن از خبرنگاری و جامعه از ساختار ترتیبی برای این دو، سخنی به میان نیامده است. بر اساس دووی : محاوره، مباحثه و گفتگو، اساس دموکراسی را تشکیل می دهند.
با اینکه فلسفه لیپمن در مورد خبرنگاری بیشتر مورد قبول رهبران دولتی است، رویکرد دووی ، بهتر گویای نقشی است که بسیاری از خبرنگاران در جامعه برای خود متصورند و اینکه اکثریت جامعه از خبرنگاران چه انتظاراتی دارند. برای مثال شهروندان آمریکایی ممکن است بسیاری از عملکردهای افراطی خبرنگاران را مورد نکوهش قرار دهند، اما از خبرنگاران این انتظار را دارند که با دقت، ناظر دولت، شرکت های تجاری و دیگر فعالان حاضر در صحنه باشند و مردم را قادر سازند تا در مورد مسائل روز جامعه، تصمیمات آگاهانه اتخاذ کنند.
3-5- انواع خبرنگاری
3-5-1- سرمقاله نویسی
روزنامه ها و نشریات ادواری اغلب دارای سرمقاله هستند که توسط خبرنگارهایی که بسیاری از آنها در این نوع خبرنگاری عمیق تخصص دارند نوشته شده است.
سرمقاله ها اغلب طولانی تر از مقالات عادی هستند و همراه آنها عکس، طراحی و دیگر کارهای "هنری" به کار می رود. حتی سرمقاله ها را گاهی با استفاده از ابزار چاپ و رنگها برجسته می نمایند.
نوشتن سرمقاله مشکل تر از نوشتن خبرهای معمولی است؛ چرا که خبرنگارها با تلاشی به اندازه تلاش خبرنگاران درصدد جمع آوری و گزارش درست و صحیح حقایق یک ماجرا هستند، این در حالی است که خبرنگاران علاوه بر جمع آوری و گزارش درست و صحیح باید راهی جذاب و مبتکرانه برای نوشتن مقاله، بویژه تیتریا چند پاراگراف اول آن بیابند. تیترعلاوه بر آنکه باید ایده مقاله را برساند باید بتواند توجه خواننده را نیزجلب کند. اغلب موضوع مقاله است که تعیین می کند تیتر چه باشد. علاوه بر آن، ژورنالسیت ها باید سخت تر کار کنند تا در هنگام نوشتن تیتر و دیگر اجزای مقاله ایماژها و واژگان کلیشه ای تولید نکنند.
در نیمه دوم قرن بیستم خط مایز بین گزارش خبری و سرمقاله نویسی مبهم و نامشخص شد؛ چرا که خبرنگارها و نشریات بیشتر و بیشتری رویکردهای متفاوتی را برای نوشتن مقاله اتخاذ کردند. تام ولف، گی تالیس و هانتر تامپسون و دیگر خبرنگارها رویکردهای متفاوت زیادی را برای نوشتن مقالات خبری به کار بستند. نشریات شهری و هفته نامه ها خط مایز مزبور را مبهم تر و نامشخص تر کردند و بسیاری از مجلات نیز مقالات را بر خبرهای معمولی ترجیح می دادند.
برخی از برنامه های خبری تلویزیونی نیز در شکلهای جدیدی ارائه می شدند وشمار زیادی از منتقدان معتقد بودند بسیاری از برنامه های خبری دیگر برنامه خبری نیستند؛ چرا که محتوی و سبک مورد استفاده آنها مطابق با استانداردهای پذیرفته شده خبرنگاری نبود. اما از طرف دیگر، رادیو ملی به عنوان نمونه خوبی از ترکیب گزارش خبری، مقالات و یا ترکیبی از هر دو تلقی می شد. دیگر سازمان های مرتبط با خبرهای رادیویی مردمی آمریکا نیز به چنین نتایج مشابه ای دست یافتند.
با وجود ابن، هنوزهم اکثریت روزنامه ها، به مانند سازمانهای اخبار رادیو و تلویزیون، خط مایز مشخصی بین خبر و مقاله قائل هستند.
3-5-2- خبرنگاری ورزشی
* نوشتار اصلی: ژورنالسیم ورزشی
خبرنگاری ورزشی جنبه های زیادی از رقابت های ورزشی افراد را دربرمی گیرد و جزء لاینفکی از اغلب محصولات خبرنگاری، از جمله روزنامه ها، مجلات، و برنامه های خبری رادیو و تلویزیون محسوب می شود. در حالی که برخی از منتقدان خبرنگاری ورزشی را به عنوان خبرنگاری حقیقی قبول ندارند، اهمیت ورزش در فرهنگ غرب عاملی است برای توجیه این امر که ژورنالییست ها نه تنها به رقابتهای ورزشی، بلکه به ورزشکاران و تجارت در ورزش نیز توجه نمایند.
به طور سنتی در ایالات متحده خبرنگاری ورزشی در مقایسه با نوشته های خبرنگاری سنتی از انسجام، ابتکار و تعصب کمتری برخوردار بود، با این حال تاکید بر صحت و درستی و رعایت عدالت و بی طرفی هنوز هم بخشی از خبرنگاری ورزشی را تشکیل می دهد. تاکید بر توصیف صحیح عملکرد آماری ورزشکاران نیز یکی دیگر ازبخش های مهم خبرنگاری ورزشی محسوب می شود.
3-5-3- خبرنگاری علمی
* نوشتار اصلی: ژورنالسیم علمی
خبرنگاری علمی شاخه نسبتاً جدیدی از خبرنگاری محسوب می شود که در آن گزارش خبرنگارها اطلاعاتی را در مورد موضوعات علمی به مردم انتقال می دهد. خبرنگارهای علمی باید اطلاعات مبسوط، فنی، و در پاره ای اوقات اطلاعاتی را که با زبان مخصوص نوشته شده است را درک و تفسیر کنند و سپس آن را به گزارش های جذابی که برای مصرف کنندگان رسانه های خبری قابل باشد تبدیل نمایند.
خبرنگارهای علمی باید تصمیم بگیرند که از میان دستاوردهای علمی کدام ارزش پوشش خبری را دارد و همچنین باید بتوانند تشخیص بدهند که از میان منازعات جامعه علمی کدام برای پوشش خبری ارزش دارند. خبرنگارها باید در این سنجش خود باید عدالت و بی طرفی را رعایت کنند، اما هیچ گاه حقایق را فدا نکنند.
بسیاری از خبرنگارهایی که در حوزه علمی فعالیت دارند آموزش هایی را در حوزه خبرنگاری خود گذرانده اند، به عنوان مثال می توان به پزشکانی اشاره کرد که در اخبار پزشکی را تحت پوشش خود قرار می دهند. البته این مساله کلی نیست و در میان خبرنگارهای علمی نیز کسانی هستند که در حوزه علمی دوره یا آموزش ندیده اند.
3-5-4- روزنامه نگاری تحقیقی
* نوشتار اصلی: روزنامه نگاری تحقیقی
روزنامه نگاری تحقیقی که در آن خبرنگارها رفتاری خلاف عرف غیر اخلاقی و غیرقانونی افراد، موسسات اجاری و دولتی را مورد تفحص قرار می دهند و آن را فاش می سازند، می تواند پیچیده، زمان بر و پرهزینه باشد؛ چرا که گروههایی از خبرنگارها، ماهها تحقیق و تفحص، مصاحبه های گوناگون (اغلب مصاحبه های تکراری) با افراد بی شمار، مسافرتهای دور و دراز، رایانه جهت تجزیه و تحلیل پایگاه داده های اسناد مردمی، یا استفاده از کارکنان حقوقی شرکت به منظور ایمن نگه داشتن اسناد با توجه به قانون آزادی اطلاعات، از جمله مواردی است که در روزنامه نگاری تحقیقی لازم است.
این نوع گزارش با توجه به ماهیت برخوردی ذاتی اش، اغلب جزء اولین نوع روزنامه نگاری است که متحمل کاهش بودجه و یا مداخله کسانی خارج از واحد خبر می شود.اگر گزارش تحقیقاتی ضعیف می تواند واکنش های منفی اشخاص مورد تحقیق و عموم مردم را بر ضد خبرنگارها و سازمان های رسانه ای در پی داشته باشد و یا آنها را با اتهام خبرنگاری بی بند و بار مواجه سازد. اما اگر گزارش تحقیقی قوی باشد می تواند توجه مردم و دولت را جلب موضوعات و شرایطی کند که از نظر مردم رسیدگی به آنها لازم و ضروری است. همچنین یک گزارش قوی می تواند برای خبرنگارهای دست اندرکارو مسئولان مطبوعات جوایز و شهرت به ارمغان آورد.
3-5-5- خبرنگاری مشاهیر یا مردم
یک حوزه دیگر از خبرنگاری که چندان هم مطرح نیست و در قرن بیستم سنگ بنای آن گذاشته شد، خبرنگاری مشاهیر یا مردم می باشد که به زندگی شخصی افراد، عمدتاً اشخاص شهیر و بنام، از جمله ستاره های سینما و تئاتر، هنرمندان عرصه موسیقی، مدلها و عکاسان و دیگر افراد مشهور در صنعت نمایش و سرگرمی و همچنین افراد خواهان توجه، از جمله سیاست مداران و افراد مورد توجه مردم، نظیر کسانی که کاری انجام داده اند که ارزش خبری دارد، می پردازد.
خبرنگاری مشاهیر که روزگاری در حوزه روزنامه به نویسنده ستون شایعات و مجلات شایعه پرداز قرار می گرفت، حال به کانون توجه روزنامه های جنجالی ملی از قبیل نشنال اینکوآیرر، مجلاتی از قبیل مردم و یو اس ویکلی و برنامه های تلویزیونی ای که به طور هم زمان پخش می شوند، از جمله اینترتینمنت تونایت، شبکه های کابلی مانند E! و شمار زیادی از تولیدات تلویزیونی و صدها وب گاه اینترنتی دیگر تبدیل شده است. اغلب دیگر رسانه های خبری نیز قسمتی از برنامه های خود را به مشاهیر و مردم اختصاص می دهند.
تفاوت خبرنگاری مشاهیر با نوشتن مقاله اولاً در این است که خبرنگاری مشاهیر به افرادی می پردازد که از قبل مشهور هستند یا دارای جذابیت خاصی هستند، ثانیاً خبرنگاری مشاهیر به طور وسواس گونه ای مشاهیر را تحت پوشش قرار می دهد، تا آنجا که این خبرنگارها برای پوشش خبری حتی رفتار خلاف عرف نیز از خود نشان می دهند. عکاس سمج، عکاسانی هستند که با سماجت می کوشند عکس های مشکل آفرین و جنجالی از مشاهیر تهیه کنند، مشخصه اصلی خبرنگاری مشاهیر است.
3-6- منابع خبرنگارها
گاهی که تعامل روزنامه نگاران با منابع خبری ماهیتی محرمانه دارد، تعمیم آن به آزادی مطبوعات به روزنامه نگاران قانوناً این حق را می دهد که حتی اگر توسط پلیس یا دادستان بازخواست شدند، هویت منابع را بازگو نکنند؛ این در حالیست که در شرایط عادی عنوان نکردن نام منبع می تواند به عنوان توهین به دادگاه تعبیر شده و منجر به زندانی شدن روزنامه نگار شود.
میزان اختیاراتی که به روزنامه نگاران اعطا می شود از یک کشور به کشوری دیگر متفاوت است؛ به عنوان مثال در بریتانیا نسبت به ایلات متحده، دولت نسبت به آنچه که از آن با عنوان اطلاعات حساس یاد می شود محق تر است و می تواند روزنامه نگاران را مجبور کند تا نام منبعی را که خبر از آن درز کرده افشا کنند. برخی کشورها بویژه زیمبابوه، جمهوری خلق چین و ایران در سرکوب روزنامه نگاران، چه داخلی و چه خارجی، شهرتی خاص دارند.
در دهه اخیر در آمریکا، با وجود عمر طولانی این سنت که روزنامه نگاران می توانند در تحقیق و تفحص های دولت نام منابع را برملا نکنند، دیوان عالی یک سری احکام دادگاهی را برای سطوح پایین تر فدرالی تصویب کرده است که این احکام می توانند به درجات مختلف، حقوق روزنامه نگاران را در عدم افشای اطلاعات محدود کنند و در پی آن دادستان ها در سطوح فدرالی و ایالتی در تلاش بوده اند تا روزنامه نگارانی را که درخواست افشای اطلاعات و منابع تحت حفاظت خود را رد می کنند، به زندان بیندازند.
3-7- وظایف روزنامه نگار (خبرنگار)
* تحقیق و بررسی یک رویداد و اتفاق به محض وقوع و سعی در پوشش خبری وقایع آن
* مصاحبه با افراد به صورت تلفنی یا حضوری و ارتباط با افراد جدید برای افزایش منابع خبری
* تنظیم خبر نیز اولویت بندی مفاهیم خبری براساس اهمیت هر مفهوم است که خبرنگار در این زمینه بخشی از کار را برعهده دارد.
* شرکت در کنفرانس های خبری به منظور دریافت آخرین اخبار و اطلاعات از مطالب ارائه شده در کنفرانس که معمولا توسط مقام های سیاسی و دولتی یک کشور و در برخی از موارد توسط شرکت ها و برندهای مطرح در بازار برگزار می شود
* گزارش جلسات و مصاحبه ها با کمک ابزارهای ضبط صدا و یا از راه خلاصه نویسی جهت درج در روزنامه یا پخش از رادیو و تلویزیون
* جستجوی اخبار و رویدادهای جدید به منظور پیگیری آنها و تهیه اخبار جدید و جذاب برای مخاطبان خود
* نوشتن مقالات به شیوه ای جذاب برای مخاطبان
خبرنگار می تواند در حوزه خاصی مانند ورزش، سیاست یا سرگرمی به صورت تخصصی کار کند. همچنین به دلیل اینکه اکثر روزنامه ها اطلاعات خود را روی سایت هایشان نیز می گذارند، باید در گذاشتن و به روز کردن سایت ها نیز کمک کند.
3-8- درآمد روزنامه نگار (خبرنگار)
بر اساس مصاحبه با خبرنگاران مختلف می توان چنین برداشت کرد که میانگین حقوق و دستمزد شاغلین این حوزه نسبت به میانگین مشاغل با توجه به سختی کار آنها، پایین است. در عین حال امنیت شغلی خبرنگاران نسبت به بسیاری از مشاغل پایین تر است زیرا به عنوان مثال در صورت تعطیلی یک روزنامه، در لحظه تمامی پرسنل آن بیکار می شوند و باید وارد مذاکره با سایر رسانه ها شوند.
متوسط درآمد روزنامه نگار (خبرنگار) در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
آمریکا – متوسط درآمد سالانه روزنامه نگار (خبرنگار) 34.530 دلار (برای همه مشاغل 33.840 دلار) در سال 2010 و مطابق با آخرین آمارها در سال 2013، 35.500 دلار بوده است.
استرالیا – متوسط درآمد سالانه روزنامه نگار (خبرنگار) 55.200 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان – متوسط درآمد سالانه روزنامه نگار (خبرنگار) برای افراد تازه کار و کارآموز حدود 23.000 دلار، برای افراد با تجربه از 23.000 تا61.000 دلار و بالاترین پرداخت ها در روزنامه های ملی و سراسری تا حدود 153.000 دلار هم می رسد.
3-9- وضعیت قانونی
خبرنگارهای سراسر جهان اغلب درکشور خود درمورد دولت ها مطلب می نویسند و آن دولتها سیاستها ورسوم کاملاً متفاوتی را در خصوص خبرنگارها دارند که موضوع تحقیق و نوشتار خبرنگارها و آنچه سازمانهای انتشاراتی مجاز به چاپ آن هستند توسط آن سیاست ها و رسوم کنترل می شود. بسیاری از دولتهای غربی آزادی مطبوعات را تضمین می کنند و اقداماتی چندان زیادی برای محدود ساختن حقوق آزادی مطبوعات انجام نمی دهند، در حالی که دیگر کشورها به شدت آنچه را که خبرنگارها می توانند در مورد آن تحقیق کنند یا آن را به چاپ برسانند محدود می سازند. در بسیاری از کشورها، روزنامه نگاران از امتیازات خاصی برخوردارند که عامه مردم از آن بهره مند نیستند، که از آن جمله می توان به دسترسی بهتر به وقایع اجتماعی، صحنه های جنایت، کنفرانس های مطبوعاتی، مصاحبه های مفصل با مقامات دولتی، افراد مشهور و سایر چهره های سرشناس از نظر مردم اشاره کرد. این امتیازات از قدرت مسلم مطبوعات در جلب نظر عموم به طرفداری یا علیه دولت ها، مقامات و سیاست های آنها و نیز از این درک که مطبوعات اغلب نماینده مخاطبانشان هستند نشات می گیرد. این امتیازات از حقوق قانونی روزنامه نگاران فراتر می رود اما لزوماً به واسطه این حقوق تضمین نمی شوند. گاهی ممکن است مقامات دولتی تلاش کنند برخی از روزنامه نگاران را که موقعیت آنها را به مخاطره می اندازند از طریق محروم کردن آنان از همین حقوق که به سایر روزنامه نگاران تسری یافته، تنبیه کنند.
ملتها یا اختیاراتی که رسماً به روزنامه نگاران مجوز فعالیت می دهند، ممکن است در کنار آن مجوزها، حقوق و مسئولیت های خاصی را نیز به روزنامه نگاران اعطا کنند، اما در ایلات متحده، سنت استقلال مطبوعات از اعمال هر گونه بررسی یا مجوزدهی دولتی، در امان بوده است. برخی ایالت ها قوانین حمایتی صریحی دارند که از روزنامه گاران در برابر هرگونه تحقیق و تفحص دولتی حمایت می کند، اما این تعاریف قانونی از"روزنامه نگار" به دسترسی شخص به مطبوعات چاپی و شبکه های رادیو-تلویزیونی محدود هستند. در همین راستا یک قانون حمایتی در سطح ملی مطرح شده است.
در برخی کشورها، روزنامه نگاران مستقیماً توسط دولت استخدام، کنترل و یا سانسور می شوند. در دیگر کشورها، دولت هایی که مدعی تضمین حقوق مطبوعات هستند، در حقیقت روزنامه نگاران را از طریق تهدید به دستگیری، نابودی یا توقیف اموال (بویژه ابزارهای تولید و انتشار خبر)، شکنجه و یا قتل تهدید می کنند.
روزنامه نگارانی که می خواهند درگیری ها، چه جنگ های بین کشورها چه شورش های درون کشورها را پوشش دهند، اگر هم از حقوق خود مبنی بر حمایت شدن از سوی دولت دست نکشند، اغلب این انتظار را که توسط دولت حمایت شوند کنار می گذارند.
3-10- وبلاگ نویسی
در اواخر دهه نود، رشد انتشارات اینترنتی توسط خود افراد، بویژه سبک وبلاگ یا بلاگ در انتشارات شخصی، این بحث را به میان آورد که "آیا وبلاگ نویسان نیز روزنامه نگار هستند؟" در این ارتباط نه تنها مباحثی همچون تعریف نقش و خویشتن و روابط نسبی به میان آمده، بلکه پرسش های عملی تری در مورد حق دسترسی به اطلاعات و نیز پرسشهای حقوقی در مورد حوزه اختیاراتی که روزنامه نگاران در آن حقوق ویژه دارند همچون مصونیت در برابر مجبور شدن به افشای اطلاعات و منابع محرمانه به میان آمده است.
وبلاگ نویسان مترصد رخ دادن مواردی هستند که در مورد حقوقشان به عنوان روزنامه نگار، برای آنها سابقه حقوقی ایجاد کند. به عنوان مثال، در پرونده ای که در سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ توسط شرکت اپل کامپیوتر اقامه شده بود، یک قاضی دادگاه تجدید نظر اعلام کرد آندسته از نویسندگان آن لاین که از قول منابع بی نام اطلاعاتی را منتشر می کنند از سایر مصونیت هایی که سایر روزنامه نگاران دارند برخوردار هستند. این دادگاه اعلام کرد "هیچ اصل یا آزمونی وجود ندارد که در تمیز دادن خبر درست از نادرست، بتوان آنرا اعمال کرد".
فصل چهارم
نتیجه گیری
امروزه علیرغم پیشرفتهای فراوان علوم ارتباطی و اطلاع رسانی ،هنوز در بین رسانه های گروهی ،جراید خصوصاً روزنامه ها ، سودمندترین ،فراوان ترین و ارزان ترین وسیله برای بالا بردن سطح آگاهی افراد جامعه و مبارزه با جهل و بی خبری به شمار می آیند. در بین جوامع توسعه یافته و در حال توسعه هنوز نشر و مطالعه روزنامه مبین روشنفکری ،درک عمیق و بالا بودن شعور سیاسی و اجتماعی است.
روزنامه ها به خاطر ویژگی هایی از قبیل ارزانی، فراوانی، نقل صحیح و دقیق اخبار، اختصار و تنوع مطالب و سادگی زبان و…، قادر هستند طیف گسترده ای از اقشار مختلف جامعه را تحت پوشش اطلاعاتی قرار دهند و نیز به واسطه مقبولیتی که در مردم دارند می توانند وسیله خوبی برای انتقال آگاهی های مختلف به ذهن و خاطر مردم وترمیم و تصحیح روابط و ضوابط موجود در جامعه باشند.
اما اهم وظایف مطبوعات و دیگر رسانه های گروهی دریک جامعه سالم عبارتند از :
الف ) آگاه نمودن مردم از آخرین وقایع و رویدادهای داخل و خارج کشور که این امر موجب هماهنگی ، همفکری و همراهی بین دولت و ملت دراتخاذ مواضع مشترک برای حفظ منافع ملی و اعتقادی میشود.
ب) بالا بردن سطح آگاهی های افراد جامعه از نظر سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، علمی،ادبی، اعتقادی و تاریخی .
ج) تنظیم و تصحیح رفتارها وروابط موجود بین افراد جامعه
و براحدی پوشیده نیست که میزان بهره مندی افراد هر جامعه از موارد فوق ،نشان دهنده سطح فرهنگ عمومی آنان است. دربین رسانه های گروهی چون رادیو و تلویزیون وحتی مجلات، روزنامه ها از توان بیشتری برای ادای وظایف یادشده ،برخوردار هستند .
منابع و مراجع
[1] جناب آقای مصطفی عالی حسینی سرپرست دفتر روزنامه جمهوری اسلامی بوشهر
[2] http://www.rrk.ir
[3] https://fa.wikipedia.org
1 – به فرانسوی ، Journalisme
—————
————————————————————
—————
————————————————————
1