گزارش کار آموزی
محل انجام کار آموزی:
تعمیر گاه تخصصی محصولات ایران خودرو و سایپا
استاد راهنما:
کار آموز:
زمان:
فهرست مطالب
1)تعویض روغن و فیلتر روغن موتور 3
2)باز کردن گیربکس و بستن آن روی ماشین 4
3) تعویض لنت ترمز (ترمزهای دیسکی) 5
4) تعویض واشر سرسیلندراتومبیل پراید 8
5) تنظیم کلاچ (کلاچهای هیدرولیک) 10
6) تنظیم ترمز هیدرولیکی 10
7) بستن ترموستات در سیستم خنک کاری 11
8- تعویض تسمه دینام 11
9)تعویض اورینگ کورکن درب دلکو 12
10)تعویض پمپ بنزین پراید 12
11)تعویض شمع ها و وایر ها 13
12)تعویض بلبرینگ های چرخ عقب 13
13)تعمیر کامل موتور پراید 19
1)تعویض روغن و فیلتر روغن موتور :
برای تعویض روغن و فیلتر روغن موتور ماشین را روی چاله سرویس می بریم و ماشین را خاموش می کنیم.اجازه می دهیم که موتور کاملا سرد شود. با بازکردن پیچ ته کارتر روغن سوخته را خارج می کنیم و با آچار فیلتر فیلتر را باز می کنیم.بعد از این ک روغن کاملا خالی شد فیلتر نو را می بندیم و کاملا سفت می کنیم و بعد پیچ ته کارتر را سفت می کنیم و بعد از بالا روغن تازه را در موتور می ریزیم (تعویض روغن معمولاً پس از 2 تا 3 هزار کیلومتر و بسته ب نوع روغن و کیلومتر نوشته شده روی قوطی دارد ).
2)باز کردن گیربکس و بستن آن روی ماشین :
برای باز کردن گیربکس ابتدا بست منفی باتری و سپس بست مثبت باتری را قطع نموده و باتری را از جای خود بر می داریم. بعد از برداشتن باتری قاب باتری را باز می کنیم .بعد اتصالات مربوط به استارت را باز می کنیم.و استارت را از جای خود در می آوریم.و بعد مهره تنظیم سیم کلاچ را باز کرده و سیم کلاچ را در می آوریم. و شیلنگ رادیاتور را باز می کنیم به این دلیل که هنگامی که گیربکس را باز می کنیم به دلیل سنگین بودن موتور به سمت پایین می آید و این کار از شکستن رادیاتور جلوگیری می کند. بعد سیم های سنسور سرعت و سنسور دور موتور را جدا می کنیم .بعد از باز کردن کامل اتصالات بالا به زیر خودرو می رویم. میل تعادل خودرو را باز می کنیم و طبق های دو طرف را بیرون می آوریم.بعد از باز کردن طبق ها رام را باز می کنیم . بعد از باز کردن رام بست پلوس های دو طرف را باز کرده و پلوس ها را از گیربکس جدا می کنیم و بعد با باز کردن پیچ های اهرم جا به جایی دنده اهرم را از گیربکس جدا می کنیم و از باز شدن تمام پیچ های اتصال گیربکس به موتور اطمینان حاصل می کنیم . و با تکان دان گیربکس آن را بیرون می آوریم. با باز کردن پیچ ته گیربکس واسکازین آن را خالی می کنیم. بعد از خالی شدن کامل گیربکس پیچ های دور گیربکس را باز کرده و پوسته بالایی گیربکس را بر می داریم و
ابتدا شروع به بررسی علت خرابی کرده و بعد از اینکه مشخص شد دنده های یک، پنج و دنده برنجی ها و خار فنری ماهک و ساچمه فنر ها نیاز به تعویض شدن دارند شروع کرد به انجام این اقدامات.می کنیم
بعد باز کردن برخی از قطعات اقدام به باز کردن ماهک ها و اهرم تعویض جعبه دنده می کنیم و مجموعه شفت ورودی و خروجی و ماهک دنده عقب را تعویض می کنیم. و باید توپی دنده پنج نیز نعویض شود چرا که فرسوده شده بود.
معمولاً برای باز کردن چرخ دنده ها از ابزار مخصوص استفاده می کنیم که در برخی از تعمیرگاه ها از روش های دیگر مثل ضربه زدن و سنگ فرز استفاده می کنند.
بعد از باز کردن شفت ورودی و تعویض قطعات فرسوده و بازرسی قطعات دیگر، نوبت به باز کردن شفت خروجی رسید که برای این کار، ابتدا بلبرینگ دنده سه و چهار را بازکرده و دنده دو و بوش را از محل نصب شده خارج نمود (البته در این مرحله چرخ دنده دنده یک و دنده برنجی آن و بلرینگ آن تعویض شد و مابقی قطعات شست وشوداده شد
بعد از تعویض قطعات دنده یک، آن را به همان صورت که باز کرده بودیم مجدداً می بندیم که برای بستن علامت های روی توپی و کشویی یک و دو را دریک راستا قرار می دهیم و بلبرینگ ها را طوری که شیار آن بالا باشد جا زدیم و باقی قطعات را روی شفت قرار دادیم (در این مرحله متعلقات دنده پنج را نیز تعویض کردیم و ماهک مربوطه نیز تعویض شد)
قبل از بستن جعبه دنده، تمام کاسه نمدها واشرها و خارها و فنرها را تعویض کردیم، بعد از سوار کردن اجزا شفت آن ها را در یک راستا قرار دادیم، آن ها را همزمان با یکدیگر در داخل پوسته جا زدیم که البته بعد از جا زدن آن را تست هم نمودیم.
بعد از جمع کردن چرخ دنده ها و جازدن شفت ها در جای خود، بعد نوبت به جمع کردن گیربکس شد. بعد از جا زدن شفت ها و تعویض قطعات هم نوبت جا زدن جعبه تقیسم میل ماهک که علت جا نرفتن دنده عقب بود رسید.
بعد از جا زدن قطعات جعبه دنده، نوبت به زدن چسب آب بندی رسید که قبلاً از واشر استفاده می شد اما امروزه از چسب استفاده می شود بعد از زدن چسب آب بندی، تست پایانی تمام قطعات را انجام دادیم. بعد از تست به آرامی پوسته را در جای خود قرار دادیم و به روش حلزونی آن را بستیم. بعد از بستن واسکازین را در داخل گیربکس ریختیم (علت خرابی این خودرو تیز کردن دنده به علت کم داشتن روغن بود)
. و بعد از اتمام کار به ترتیب باز کردن از آخر به اول می بندیم.
3) تعویض لنت ترمز (ترمزهای دیسکی):
تعویض لنت ترمز جلو (دیسکی)
1.ابتدا فرمان را تا انتها به سمت چرخی که قرار است باز شود، بپیچانید. پیچ های رینگ مربوطه را شل کنید. با استفاده از جک خودرو را بالا ببرید و خرک را در زیر شاسی خودرو در مکان مناسبی قرار دهید و جک را پایین بیاورید تا خودرو روی خرک قرار بگیرد. چرخ را باز کنید تا به مجموعه ترمز دسترسی پیدا کنید.
2.در اکثر ترمزهای دیسکی قسمت کالیپر از دو بخش ثابت و متحرک تشکیل شده که بخش متحرک (سیلندر ترمز) با دو پیچ به بخش ثابت متصل است. با شل کردن یکی از پیچ ها می توان بخش متحرک را بلند کرد. برای شل کردن پیچ به دو آچار با نمره مناسب نیاز دارید، با یک آچار مهره داخلی را نگه داشته و با آچار دیگر مهره خارجی را باز کنید. با بلند کردن مجموعه سیلندر جهت به عقب راندن پیستون تکه چوبی را بین سیلندر و دیواره ان قرار دهید و سیلندر را به عقب هل دهید.
3.در این حالت لنت های ترمز قابل مشاهده اند. لنت های کهنه را برداشته و سطح دیسک را با پارچه ای تمیز کنید و بعد لنت های نو را جایگزین کنید
4.بعد از جایگزین کردن لنت ها بخش متحرک سیلندر را پایین اورده ودر جای خود قرار دهید و مهره ان را سفت کنید و چرخ را در سر جای خود قرار دهید و ان را سفت کنید.برای تعویض لنت های چرخ دیگر همین اعمال را انجام دهید.
تعویض لنت ترمز عقب کاسه ای در خودروهای مجهز به ترمز عقب کاسه ای فرآیند تعویض اندکی پیچیده تر است.
1.ابتدا ترمز دستی را خلاص کنید و خودرو را در دنده عقب قرار دهید. مانع ها راجلو و پشت چرخ های جلو را قرار دهید. سپس عملیات باز کردن چرخ و قرار دادن خرک را مشابه مرحله اول ترمز جلو انجام دهید.
2.بعد از باز کردن چرخ با کاسه ترمز روبه رو می شوید. در ترمزهای کاسه ای مجموعه ترمز و لنت ها داخل کاسه قرار دارند. برای باز کردن کاسه با استفاده از پیچ گوشتی تخت درپوش (کاپ) توپی کاسه را باز کنید. پشت درپوش توپی یک مهره قرار گرفته است که با آچار بکس نمره مناسب باز می شود.
در برخی خودروها ممکن است یک مهره خورشیدی با یک پین روی مهره اصلی کاسه باشد که با باز کردن پین، خورشیدی هم باز می شود.
در این مرحله دقت کنید که قطعات آغشته به گریس مانند بلبرینگ کاسه، کاپ، واشر و خورشیدی را روی زمین رها نکنید چرا که ممکن است به گرد و غبار و سنگریزه آلوده شوند. این قطعات را در جایی تمیز و مطمئن قرار دهید.
3.با خارج کردن کاسه مجموعه داخلی کاسه را مشاهده خواهید کرد. ممکن است داخل مجموعه گرد لنت ترمز و روغن تجمع یافته باشد. مراقب باشید که گرد لنت را تنفس نکنید چون بسیار خطرناک بوده و به دستگاه تنفسی آسیب جدی وارد می کند. با دستمال نخی بدون پرز آلودگی ها را پاک کنید.
4.ممکن است در اثر ساییدگی، کاسه ترمز اصطلاحا لبه دار شده باشد، لبه شامل برجستگی هایی است که بر قسمت انتهایی کاسه بر اثر ساییدگی و اختلاف عمق ایجاد می شود. در این صورت کاسه ترمز به راحتی خارج و مجددا سوار نمی شود چرا که لبه های ایجاد شده به کفشک ها گیر می کند. برای از بین بردن این لبه ها، کاسه را به یک تراشکار تحویل بدهید تا آن را لبه گیری کند.
5.روی کفشک ها معمولا خارهای نگه دارنده ای وجود دارد که با انبردست باز می شود. خارها را باز کنید. به آرامی فنرهای متصل به کفشک ها را باز کرده و ترتیب اتصال و محل قرارگیری آنها را فراموش نکنید. کفشک های جدید را قرار دهید و فنرها و خارها را مجددا سوار کنید. دقت کنید که فنرها و خارها را در جای اشتباه نبندید. اگر محل قرارگیری آنها را فراموش می کنید، قبل از بازکردن مجموعه از آن عکس بگیرید تا جایگاه درست قطعات را بدانید.
6.در صورت نیاز، مجددا محور کاسه و بلبرینگ را با پارچه نخی بدون پرز تمیز کرده و گریس کاری کنید، کاسه چرخ و اتصالات آن را سوار کرده و مهره کاسه را با دقت ببندید.
در نهایت اگر خودرو شما خورشیدی هم دارد، آن را گریس زده و به همان صورت که باز کرده اید، ببندید. همین عملیات را برای چرخ دیگر تکرار کنید.
4) تعویض واشر سرسیلندراتومبیل پراید:
باز کردن سر سیلندر پراید
برای باز کردن سر سیلندر باتریرا از روی ماشین بر می داریم. ابتدا سیم گاز را باز می کنیم. بعد از باز کردن سیم گاز کلیه ی اتصالات مربوط به هواکش را باز می کنیم. بعد از باز کردن اتصالات هواکش هوزینگ دریچه گاز را باز می کنیم. بعد دلکو را باز می کنیم. شلینگ های ارسال سوخت به انژکتورها را که دو عدد یک شیلنگ رفت و دیگری شیلنگ برگشت سوخت به باک است را از ریل سوخت جدا می کنیم.
بعد شیلنگ اتصال به ترموستات را باز می کنیم تا آبی که در داخل سرسیلندر است خالی شود. بعد قاب محافظ تسمه تایم را باز می کنیم و تسمه را توسط اهرمی در می آوریم. بعداً سوکت های سنسورهای TMAP و اسپترموتور را جدا می کنیم .دقیقاً نگاه می کنیم که کلیه ی اتصالات مربوط به سرسیلندر را جدا کرده باشیم . بعداً پیچ های گلویی اگزوزا باز می کنیم.میله اتصال سرسیلندر به بلوکه سیلندر که در قسمت پشت سر سیلندر می باشد ا باز می کنیم.
اجازه می دهیم که موتور ماشین کاملاً سرد شود .سرد که شد قالپاق روی سر سیلندر را باز می کنیم و توسط آچار بوکس پیچ های سر سیلندر را به روش حلزونی از خارج به داخل یا از داخل به خارج باز می کنیم. بعد از باز کردن پیچ ها سر سیلندر را بر می داریم. کلیه ی قطعات روی سر سیلندر اعم از مانی فولد دود، مانی فولد هوا شمع ها و میل بادامک و اسبک ها را باز می کنیم. با.آچار فنر جمع کن یک به یک فنرها را بیرون می آوریم و در گوشه ای می گذاریم و سوپاپ ها را در می آوریم و با زدن علامت در کف سوپاپ آنها را مشخص می کنیم. بعد از این که متعلقات سر سیلندر ا کامل باز کردیم سر سیلندر ا به تراشکاری می بریم. هر بار که سرسیلندر با یه کف تراشی شود حدود 25/0 میلی متر می باشد. بعد از این که سر سیلندر کف تراشی شد متعلقاتی که باز کرده ایم را به ترتیب می بندیم. ابتدا سوپاپ ها را می بندیم. بعد میل بادامک ، اسبک ها ، مانی فولد هوا و مانی فولد دود و شمع ها . بعد از آماده کردن سرسیلندر سطح بلوک سیلندر را توسط سمباده نرم و پارچه آغشته به بنزین تمیز می کنیم و اجازه نمی دهیم که کوچکترین برآمدگی در سطح بلوکه ایجاد شود .بعد از تمیز کردن سطح بلوکه آن را مقداری چسب آب بندی می زنیم و واشر را در سر جای خود قرار می دهیم .به علامت TOP که در روی واشر است توجه کنیم که این علامت باید رو به بالا باشد . هدف از چسب زدن این است که موقع گذاشتن سرسیلندر واشر تکان نخورد. بعد از گذاشتن سرسیلندر پیچ ها را می گذاریم و از وسط به روش حلزونی از خارج به داخل یا از داخل به خارج شروع به سفت کردن می کنیم. توجه داشته باشیم که سفت کردن پیچ ها باید توسط آچار ترک متر و با اندازه nm83تا 85 انجام شود.
بعداز سفت کردن کامل پیچ ها ،اگزوز را می بندیم و میله ای را که از قسمت پشت سرسیلندر باز کرده ایم را می بندیم. بعد شیلنگ ها ی ارسال سوخت به ریل سوخت را در جای خود قرار می دهیم. بعد از بستن متعلقات سر سیلندر به غیر قالپاق که برای فیلر گیری باید باز باشد. عمل فیلرگیری را انجام می دهیم. اندازه فیلر برای سوپاپ دود و گاز30/0 میلی متر می باشد .
عمل فیلرگیری به این صورت می باشد. سیلندر شماره 4 را در حالت قیچی می گذاریم و خانه شماره یک را فیلرگیری می کنیم. بعد سوپاپ هوای سیلندر شماره 3 و سوپاپ دود سیلندر 2 را فیلرگیری میکنیم. و بعد توسط یک آچار که شماره 27 می باشد میل بادامک را می چرخانیم و سیلندر شماره یک را در حالت قیچی می گذاریم و سیلندر شماره چهار را فیلرگیری میکنیم.
و بعد سوپاپ دود سیلندر سه را فیلرگیری می کنیم و بعد سوپاپ هوای سیلندر دو را. اینگونه با یکی دورگردش میل لنگ عمل فیلرگیری را انجام می دهیم. بعد از اتمام عمل فیلرگیری قالپاق را می بندیم و پیچ های آن را به صورت حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل سفت می کنیم تا ازتاب برداشتن قالپاق جلوگیری شود.
بعد از بستن قالپاق دریچه گاز را می بندیم و بعد اتصالات مربوط به هواکش بعد سوکت های استپرموتور و سنسور TMAP را در جای خود قرار می دهیم و سیم گاز را می بندیم .باز کردن سرسیلندر به دلیل سوختن واشر سرسیلندر می باشد. که یکی از نشانه های سوختن واشر سرسیلندر آب و روغن قاطی کردن می باشد. که ناشی از وارد آمدن فشار زیاد به خودرو می باشد یا اینکه به دلیل وجود نداشتن آب در داخل سرسیلندر است.
5) تنظیم کلاچ (کلاچهای هیدرولیک)
ابتدا کلاچ را می گیریم تا ببینیم در کجا عمل می کند . اگر خیلی بالا یا پائین بگیرد با پیچاندن پیچ تنظیم شیش کلاچ این عیب را برطرف می کنیم .
6) تنظیم ترمز هیدرولیکی :
در سیستم هیدرولیکی ممکن است که هوا وارد لوله شود و در هنگام فشار دادن پدال ترمز به علت وارد نشدن نیروی کافی به پمپ پائینی ترمز عمل نکند که برای رفع این اشکال در حالتی که موتور روشن است ا چندبار پدال را فشار می دهیم تا به اصطلاح پر شود بعد پدال را پائین نگه داشته و بوسیله پیچ هواگیری هوای آنرا خارج می کنیم این کار را ادامه می دهیم تا هوای سیستم به کلی خارج شود و ترمز با فشار دادن پدال ترمز به راحتی کار کند و دیگر احتیاجی به چند بار فشار دادن پدال ترمز نباشد .
7) بستن ترموستات در سیستم خنک کاری :
کار ترموستات این است که نگذارد دمای آب از حد معینی پائین تر رود که آنرا در تمام فصول برای کاهش استهلاک موتور بر روی سیستم خنک کاری نصب می کنند .
طریقه عمل کردن ترموستات به این صورت است که وقتی آب در مجاری عبور آب در سیلندر به حرکت درآمد و گرمای موتور را گرفت گرم می شود و به رادیاتور برمی گردد و پس از خنک شدن دوباره به موتور برمیگردد . اما در فصل سرما با بستن ترموستات در مسیر آب گرم شده از گرمای موتور تا به دمای 82درجه سانتیگراد نرسد . ترموستات به آن اجازه عبور را نمی دهد و به این ترتیب موتور زودتر به دمای مناسب می رسد .
برای بستن ترموستات دریچه آنرا باز کرده آنرا در محل قرار داده و سپس واشر آب بندی را روی آن می چسبانیم و بعد پیچهای درپوش آنرا سفت می کنیم .
8- تعویض تسمه دینام
ابتدا محفظه فیلتر هوا را در می آوریم برای اینکه تعویض تسمه به راحتی صورت گیرد ابتدا پیچ هرزگرد تسمه کولر را شل میکنیم و تسمه کولر را در می آوریم بعد از در آوردن تسمه کولر پیچ تنظیم کشش تسمه دینام را شل کرده ، پیچ دیگری در قسمت پایینی دینام وجود دارد که برای شل کردن پیچ حتماً باید به زیر ماشین بروی. این کار را انجام می دهیم و بعد از شل کردن پیچ و بیرون آمدن از زیر ماشین دینام را به طرف خود می کشیم تا تسمه دینام به راحتی در بیاید و بعد از قرار دادن تسمه جدید اول پیچ بالا را سفت میکنیم و بعد پیچ پایین. در ضمن برای سفت کردن تسمه دینام باید با یک اهرم یا آچار چرخ آن را به عقب هول داده و انگشت خود را در وسط تسمه می گذاریم. انگشت نباید بیش از 1 یا 2 سانتی متر پاین تر برود و وقتی به این حد رسید ،پیچ را از بالا سفت میکنیم و بعد تسمه کولر را در سر جای خود قرار می دهیم.و با سفت کردن پیچ هرز گرد تسمه کولر را همانند تسمه دینام سفت میکنیم و بعد محفظه فیلتر هوا را در سر جای خود قرار داده و می بندیم.
9)تعویض اورینگ کورکن درب دلکو
ابتدا دلکو را باز کرده و بعداً سوکت شور موقعیت میل سوپاپ را جدا می کنیم و بعد کورکن درب دلکو را خارج می کنیم و اورینگ آن را در می آوریم. و بعد اورینگ جدید را قرار می دهیم و دور آن را چسب می زنیم و بعد در سر جای خود قرار می دهیم و دلکو را در محل خود می بندیم و سوکت آن را جا می زنیم.
10)تعویض پمپ بنزین پراید
تعویض پمپ بنزین پراید: پمپ بنزین پراید و اغلب ماشین های سواری در زیر صندلی عقب می باشد. برای تعویض پمپ بنزین صندلی عقب خود را برداشته و کف پوش را کنار می زنیم .پمپ بنزین دقیقاً در وسط قرار دارد. برای تعویض سوکت های پمپ را جدا کرده و شیلنگ های سوخت را توسط بست محکم شده است را با انبردست بیرون می آوریم.
و بعد پیچ های دور پمپ را باز کرده و پمپ بنزین را بیرون می آوریم. و بعد از تعویض پمپ را در سر جای خود قرار داده و به ترتیب باز کردن از آخر به اول آن را می بندیم.
11)تعویض شمع ها و وایر ها
ابتدا شمع ها را باز کرده و شمع های نو را جایگزین می کنیم. بعد برای قراردادن وایرها در جای خود به ترتیب وایرها را یک به یک بر می داریم و وایرهای نو را قرار می دهیم.
12)تعویض بلبرینگ های چرخ عقب
برای تعویض بلبرینگ های چرخ عقب ابتدا پیچ های چرخ را شل می کنیم و به محل مخصوص یا مطمئن جک می زنیم و خرک را زیر ماشین می گذاریم.
و بعد جک را آزاد می کنیم .چرخ را باز می کنیم و در کناری می گذاریم. بعد کاسه درپوش توپی را بیرون می آوریم و پین را بیرون می کشیم و خورشیدی را در می آوریم و مهره را توسط بوکس یا انبر قطی باز می کنیم واشر روگریگ را در می آوریم. و بعد کاسه را در می آوریم. در داخل کاسه دو کش بزرگ و کوچک وجود دارد . کش بزرگ برای دولسرینگ انتهای توپی و کش کوچک برای رولیرنیگ ابتدای توپی کش ها را توسط بوکس در می آوریم و کش های نو را جایگزین می کنیم.
و بعد رولیرینگ انتهای توپی(بزرگ) را توسط بوش کش در می آوریم و دولیرنیگ جدید را می گذاریم و بعد گریس کاری میکنیم. داخل کاسه را گریس می گذاریم و کاسه را در سر جای خود قرار می دهیم و دو لیرنیگ کوچک را می گذایم و سپس واشر را قرار می دهیم و به ترتیب باز کردن می بندیم. به همان صورت که دو لبرینگ های یک چرخ را تعویض کردیم، چرخ دیگر را نیز به همین صورت انجام می دهیم.
13-تعمیر کامل موتور پراید:
علت باز کردن موتور: شنیدن صدای غیر عادی از قسمت موتور خودرو .
ابتدا خودرو را به روی چاله سرویس برده و اجازه می دهیم که موتور کاملاً سرد شود. موتور که کاملاً سرد شد پیچ ته کارتل را باز کرده و روغن را تخلیه می کنیم و بعد کارتل را باز می کنیم. دیده شد که شاتون خانه 3 لقی بیش از حد مجاز دارد. با در جریان گذاشتن تراشکار و اندازه گیی توسط میکرومتر، دو پهن شدن میل لنگ را تایید کردکه میل لنگ باید تعویض شود. و برای تعویض میل لنگ هم حتماً باید موتور باز شود و تعمیر اساسی شود.
روش باز کردن موتور:
ابتدا کابل منفی و مثبت باتری را قطع می کنیم و آب رادیاتور را تخلیه می کنیم و به ترتیب زیر قطعات را باز میکنیم.
1- باز کردن باتری و قاب باتری
2- باز کردن مجموعه هواکش و دریچه گان
3- باز کردن وایرها و سیم گاز
4- باز کردن شیلنگ های رفت و برگشت سوخت و شیلنگ خلاء بوستر و شیلنگ های بخاری و شیلنگ های بالاییو پایینی رادیاتور
5- باز کردن رادیاتور
6- باز کردن سیم کلاج و سنسور دور موتور و سیم اتصال بدنه به موتور و سنسور سرعت
7- باز کردن پلوس ها و اهرم تعویض دنده و میله محدود کننده.باز کردن اگزوز
8- باز کردن دسته موتور و دو عدد دسته گیربکس
و بعد موتور را توسط زنجیر می بندیم به جرثقیل و آن را از روی شاسی بر می داریم. و روی میز می گذاریم و بعد گیبربکس را از موتور جدا می کنیم.
و بعد از جدا کردن گیربکس از موتور، گیربکس را در گوشه ای می گذریم و بعد قطعات و بعد از قسمت جلوی موتور شروع به باز کردن قطعات می کنیم.
قطعات را به ترتیب زیر باز می کنیم .ابتدا پولی واترپمپ و پولی میل لنگ را باز میکنیم .بعد از باز کردن پولی ها قاب بالایی و قاب پایینی تسمه تایم را باز میکنیم.بعد از باز کردن دنده ها ، واتر پمپ را باز می کنیم. بعد از باز کردن قسمت جلویی موتور، شروع به باز کردن سرسیلندر می کنیم .برای باز کردن سرسیلندر به ترتیب زیر قطعات را باز میکنیم.ابتدا هوزینگ دریچه گاز را باز میکنیم . مانی فولدگاز و بعد مانی فولددود را باز میکنیم. و پیچ های درب سوپاپ را به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل باز میکنیم.
به ترتیب زیر باز میکنیم. 1-باز کردن دسته موتور و دیاق آن.،دینام ، لوله و شیلنگ برگشت آب رادیاتور ، ترموستات و درپوش آن،هوزینگ دریچه گاز،مانی فولد گاز، وایرها و دلکو و شمع ها، مانی فولد دود، فیلتر روغن، فشنگی روغن، استارت، سنسور ناک(ضربه)، میله اتصال سر سیلندر به بلوکه سیلندر که از قسمت پشت بسته شده است و اسم دیگر آن میله ارتعاش گیر است.
بعد از باز کردن درب سوپاپ ، اسبک ها و میل اسبک ها را باز میکنیم. و همچنین بست میل سوپاپ را باز میکنیم و میل سوپاپ را بر می داریم و پیچ های سرسیلندر را به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل باز میکنیم و سرسیلندر را بر می داریم و روی میز کار می گذاریم و توسط آچار فنر جمع کن فنرها را بیرون می آوریم و در گوشه ای می گذاریم و بعد سوپاپ ها را بیرون می آوریم. بعد از باز کردن کلیه ی قطعات سرسیلندر به سراغ بلوکه سیلندر می رویم و قطعات باقی مانده را به ترتیب باز میکنیم.
ابتدا دیسک و صفحه کلاج را باز میکنیم. بعد فلایویل و سینی پشت فلایویل را باز میکنیم. نشیمن گاه کاسه نمد ته میل لنگ را باز میکنیم و کاسه نمد ته میل لنگ را بیرون می آوریم و بعد صافی اویل پمپ و اویل پمپ را باز میکنیم و سنسور ضره را هم باز میکنیم و بعد بلوکه را به حالت افقی می گذاریم و بعد قطعات را به ترتیب زیر باز میکنیم.
1-باز کردن کپه های شاتون .کپه های شاتون را که باز کردیم شاتون را به جلو هل می دهیم که پیستون از داخل سیلندر بیرون بیاید. این کار را برای بقیه ی پیستون ها هم انجام می دهیم.بعد از این که تمامی پیستون ها را بیرون آوردیم، کپه های یاتاقان های ثابت را باز میکنیم و میل لنگ را بر می داریم.
و بعد سرسیلندر و بلوکه سیلندر و میل لنگ نو را به تراشکاری می فرستیم و طبق دستور تراشکار لوازمی را که مورد نیاز است را به تراشکاری می فرستیم.
لوازم مورد نیاز: یک دست پیستون، یک دست یاتاقان ثابت و متحرک بغل یاتاقانی و یک عدد شاتون (دلیل این که یک عدد شاتون می باشد برای این است که شاتون خانه شماره 3دو پهن شده است)
یک دست سوپاپ دود و گاز ، کیت سوپاپ ، ینگ پیستون
بعد از این که تراشکار قطعات را به تعمیرگاه فرستاد ،سرسیلندر و بلوکه و میل لنگ را با بنزین و پارچه ای نرم شستشو می دهیم و تمیز میکنیم و تمامی سوراخ های روی سرسیلندر و بلوکه سیلندر و میل لنگ را باد می گیرم تا هیچ گونه آشغالی در داخل آنها نباشد و از مسدود شدن سوراخ ها جلوگیری شود.
میز کار را تمیز میکنیم طوری که حتی یک آشغال هم روی میز نباشد. بلوکه سیلندر را روی میز کار می گذاریم به صورتی که قسمت پایین بلوکه رو به بالا باشد.ابتدا یاتاقان های ثابت را می گذایم که به این کار یاتاقان چینی می گویند. بعد از گذاشتن یاتاقان ها آنها را توسط روغن موتور تمیز چرب میکنیم و بعد بغل یاتاقان ها را قرار می دهیم. به صورتی که سمت شیار دار رو به میل لنگ باشد. و بعد میل لنگ را در جای خود می گذاریم و یاتاقان های کپه های ثابت را می گذاریم و آنها را چرب می کنیم و به ترتیب شماره هایی که روی آنها حک شده است می گذاریم و به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل توسط آچار ترک متر و با درجه 70 الی 75NM سفت می کنیم.
بعد از سفت کردن میل لنگ را می چرخانیم و با آچار فیلر 05/0 تست می کنیم ه باید لقی مجاز افقی میل لنگ 05/0 باشد. بعد از اینکه از لقی مجاز لطمینان حاصل کردیم ، میل لنگ را می چرخانیم به صورتی که خانه های شماره 1 و 4 رو به بالا باشند یعنی د حالت تایم.
بعد رینگ ها را در جای خود می گذاریم ابتدا رینگ روغن ، سپس رینگ کمپرس و بعد رینگ آتشین، به ترتیب از پایین به بالا ،یه ی پیستون ها را هم به همین روش رینگ گذاری می کنیم و بعد رینگ ها را می چرخانیم به طوری که رو بروی هم قرار نگیرند. (زوایه ی چرخش رینگ ها 120 درجه قرار می دهیم) و بعد یا تاقان های متحرک شاتون ها را می گذاریم و توسط رینگ جمع کن رینگ ها را جمع میکنیم و آچار را سفت میکنیم که رینگ ها به خوبی جمع شوند. و بعد پیستون شماره یک را جا می زنیم و کپه شاتون را می بندیم و با آچار ترک متر با درجه NM 45 سفت میکنیم و لقی مجاز که باید 05/0 باشد را اندازه گیری می کنیم و خانه های دیگر را هم به همین صورت می بندیم.
بعد از بستن تمامی کپه های شاتون کاسه نمد سه میل لنگ را روغن موتور تمیز چرب می کنیم و جا می زنیم و بعد نشیمن گاه ته میل لنگ را می بندیم و کاسه نمد آن را چرب کرده و جا می زنیم و بعد سینی پشت فلایویل را می بندیم.بعد ار یستن سینی اویل پمپ را چسب آب می زنیم و می بندیم و بعد صافی اویل پمپ را می بندیم.بعد از بستن صافی هلالی های کارتل را چسب می زنیم و آن را می بندیم ابتدا پیچ هی کنار هلالی ها را می بندیم سپس پیچ های وسط را به این دلیل که هلالی ها از جای خود نلغزند.
بعد از بستن کارتل، فلایویل را می بندیم و پیچ های آن را چسب می زنیم و با ترک متر و با درجه NM 80 سفت می کنیم.
بعد صفحه کلا و دیسک کلاچ را می گذاریم و توسط شفت مصنوعی یا همان شفت تنظیم، دیسک و صفحه را تنظیم می کنیم و با ترک متر با درجه NM50 سفت می کشیم. بعد محل نصب واتر پمپ را چسب می زنیم و واشر آن را می گذاریم و دوباره روی واشر را چشب زده و واتر پمپ را می گذاریم و پیچ های آن را سفت می کنیم و بعد دنده سر میل لنگ را جا می زنیم و خار آن را می گذاریم.
بعد واشر سرسیلندر را می گذاریم به طوری که علامت نوشته شده TOP رو به بالا باشد.
بعد سرسیلندر را می گذاریم و پیچ های آن را با ترک متر و درجه 83 الی 85NM به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل سفت می کنیم. بعد میل سوپاپ را با روغن چرب کرده و در جای خود قرار می دهیم و بعد بست نگه دارنده میل سوپاپ را می بندیم و آن را سفت میکنیم. بعد میل اسبک ها و اسبک ها را در سر جای خود گذاشته و پیچ های ان را به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل سفت می کنیم. بعد دنده سر میل سوپاپ را به طوری که سرشیار پین به طرف بالا باشد می بندیم و میل سوپاپ را به آچار شماره 27 نگه داشته و پیچ سر دنده میل سوپاپ را سفت می کنیم. بعد پولی سر میل سوپاپ را می چرخانیم به طوری که علامت روی دنده میل سوپاپ ساعت 3 را نشان دهد. بعد پیچ پولی سر میل لنگ را می بندیم و میل لنگ را می چرخانیم که علامت تنظیم روی بدنه اویل پمپ با علامت تنظیم روی چرخ دنده سر میل لنگ در یک راستا باشد و پولی را باز می کنیم بعد تسمه تایم را در سرجای خود قرار می دهیم.
اگر از تسمه کهنه استفاده می کنیم، دقت کنیم که جهت نصب آن باید به همان جهش چرخش ساق باشد و این که روی تسمه گریس، روغن و یا آلودگی های دیگر وجود نداشته باشد.بعد تسمه سفت کن را شل میکنیم به صورتی که هیچ گونه فشاری روی تسمه تایم نباشه و پیچ بلبرینگ را سفت می کنیم و قاب پایینی و بالایی تسمه تامی ا می بندیم .و بعد پولی واترپمپ را هم می بندیم. بعد عمل فیلرگیری را انجام می دهیم .اندازه فیلر برای سوپاپ دود و گاز 30/0 میلی متر می باشد. عمل فیلرگیری به این گونه است . سیلندر شماره 4 را در حالت قیچی می گذاریم و خانه شماره 1 را فیلرگیری میکنیم .بعد سوپاپ هوای سیلندر شماره 3 و سوپاپ دود سیلندر شماره 2 را فیلرگیری می کنیم .بعد با آچار شماره 27 میل سوپاپ را می چرخانیم و سیلندر شماره 1 را در حالت قیچی می گذایم و سیلندر شماره 4 را فیلرگیری می کنیم. بعد سوپاپ دود سیلندر شماره 3 را فیلرگیری میکنیم و بعد سوپاپ هوای سیلندر شماره 2 را .این گونه با یک دور گردش میل لنگ، عمل فیلرگیری راانجام می دهیم. بعد از اتمام فیلرگیری درب سوپاپ را می بندیم و پیچ های آن را به روش حلزونی از داخل به خارج یا از خارج به داخل می بندیم.
بعد مانی فولد گاز را می بندیم و هوزینگ دریچه گاز را در جای خود قرارداده و آن را می بندیم.
بعد از بستن دریچه گاز مانی فولد دود را می بندیم و بعد سنسور ناک یا ضربه را در پشت بلوکه سیلندر و بین سیلندر 2 و3 قرار دارد را با آچار ترک متر و درجه NM35 سفت می کنیم و بعد گیربکس را می بندیم و بعد قطعات را به ترتیب زیر می بندیم.
بستن میله ارتعاش گیر که به پشت سرسیلندر و بلوکه بسته می شود
بتسن فیلتر روغن جدید، بستن لوله برگشت آب رادیاتور، بستن استاتر، گذاشتن ترموستات و واشر آن و بستن درپوش آن، بستن فشنگی روغن، بستن دینام ،بستن دلکو ،بستن شمع ها، وایر چینی ، بستن دسته موتور و دیاق آن
بعد از این که قطعات را کاملا بستیم .موتور را توسط جرثقیل روی شاسی می گذاریم و بعد پیچ های دسته موتور را و دسته گیربکس ها را می بندیم که موتور کاملاً ساکن باشد و بعد جرثقیل را آزاد می کنیم و بعد قطعات را به ترتیب که باز کرده بودیم از آخر به اول می بندیم .
تعمیر کامل موتور به دلیل دو پهن شدن میل لنگ بود و دلیل دو پهن شدن میل لنگ به دلیل کم بودن روغن و یا بد بودن جنس روغن و یا نرسیدن روغن به یاتاقان ها می باشد.
25
کارآموزی در تعمیرگاه تخصصی محصولات ایران خودرو و سایپا
1