تارا فایل

گزارش کارآموزی شرکت کشتی سازی




فصل اول :

آشنایی با مکان کارآموزی

تاریخچه
با داشتن قریب به سه هزار کیلومتر مرز آبی در کشور و با توجه به توسعه ، بهره برداری ، گسترش حمل و نقل مواد نفتی و افزایش تردد واحدهای شناور در منطقه استراتژیک خلیج فارس و دریای عمان ، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع اروند ( کشتی سازی خلیج فارس سابق ) در سال 1354 با همکاری شرکت آلمانی ( بلوم اندفوس ) به منظور جذب بخش بزرگی از تعمیرات ساخت شناور با سرمایه اولیه بیش از 500 میلیون دلار در سی و هفت کیلومتری غرب بنردعباس تاسیس گردید .

الف ـ مرحله اول طرح از سال 1354 تا سال 1370
– ایجاد مرکز آموزش به وسعت 17 هکتار
– احداث موج شکن به طول 2430 متر
– احداث حوضچه آرامش به وسعت 380 هکتار و دهانه ورودی 400 متر
– دیوار ساحلی به طول 340 متر
– استقرار حوضچه شناور (فلوتینگ داک) با توان بالابری 28000 تن ، برای بالا آوردن شناورهایی تا ظرفیت DWT 80000 ، طول 230 متر و عرض 52 متر
ب ـ مرحله دوم از سال 1370 تا 1378
– احداث هشت خط پارکینگ استقرار کشتی و سیستم انتقال عرضی به وسعت 120 هزار متر مربع
– نصب سیستم بالابر کشتی (سینکرولیفت) با توان بالابری 11300 تن ، برای بالا آوردن شناورهایی تا ظرفیت DWT 28000 و طول 180 متر و عرض 32 متر و عمق C.D 5/7
– احداث کارگاه های صنعتی به وسعت 72000 مترمربع
– ایجاد کارخانجات تولید استیلن ، اکسیژن و هوای فشرده
– نصب و راه اندازی ماشین آلات کارگاه های (برش ، پانل لاین ، تراش ، پرس ها و …)

ج ـ مرحله سوم از سال 1378 تا 1382
– ساخت و نصب جرثقیل های محوطه ای
– دریافت گواهی نامه موسسه رده بندی برای سیستم های بالابر حوضچه شناور و سینکرولیفت
– تکمیل کارگاه های ساخت برای بالابردن ظرفیت ساخت
– احداث ساختمان های اداری و مسکونی
– ایجاد و تجهیز سایت سازه های اروند
-شروع عملیات ساخت و ایجاد حوض خشک

مقدمه
شرکت اروند همزمان با آغاز فعالیت های کشتی سازی، با علم به این موضوع که یک پشتوانه قوی طراحی و مهندسی جزء ملزومات اولیه برای یک واحد تولیدی صنعتی می باشد، اقدام به جذب نیروهای ورزیده طراحی و مهندسی و نیز تربیت نیروهای تازه فارغ التحصیل نمود. در این راستا، با توجه به اینکه تاثیر طراحی پایه بر هزینه پروژه ها حدود 70% در کل روند طراحی و ساخت کشتی می باشد، توجه خاصی نسبت به این بخش مبذول گردید و نیروهای آن از بین کارشناسان زبده و موفق و نفرات برتر مقاطع مختلف دانشگاهی گلچین شدند.
فعالیت های طراحی و مهندسی اروند به طول کلی به دو بخش طراحی پایه شامل طراحی برای مناقصه و طراحی تا سطح تهیه نقشه های مورد نیاز موسسه رده بندی و کارفرما و طراحی جزئیات و تهیه نقشه های کارگاهی تفکیک شده است. طراحی پایه به طور متمرکز برای هر سه یارد موجود در کارخانه توسط دفتر طراحی اروند در تهران و طراحی جزئیات توسط واحدهای مستقل هر یارد در محل کارخانه انجام می شوند.
طراحی پایه
دفتر طراحی تهران متشکل از بیش از بیست کارشناس، کارشناس ارشد و دکترای مرتبط در حال حاضر مشغول به فعالیت می باشد . در برنامه توسعه خود در آینده نزدیک به همین تعداد نیروی متخصص نیازمند می باشد. این دفتر شامل هفته دپارتمان به شرح زیر می باشد:

بخش محاسبات کشتی

بخش سازه بدنه و سوپراستراکچر

بخش ماشینری و سیستم رانش

بخش تاسیسات

بخش تجهیزات سازه ای

– بخش اماکن زیست

– بخش برق، کنترل و ابزار دقیق

توضیحات
این واحد ضمن تهیه کلیه مدارک مورد نیاز موسسه رده بندی و اخذ تاییدیه آن که سبب گردیده است فعالیت های طراحی در سطح استانداردهای جهانی قرار گیرد، وظیفه تهیه مشخصات فنی تجهیزات اصلی جهت خرید را نیز برعهده دارد. بررسی فنی پیشنهادهای سازندگان تجهیزات و نیز تایید کلیه مراحل خرید هم برعهده این واحد می باشد. بخشی از مدارک تهیه شده در این واحد نیز علاوه بر مستندات رده بندی، مدارک مورد نیاز واحد طراحی جزئیات می باشد و ارائه پشتیبانی فنی و مشاوره مهندسی به این واحدها نیز در زمره فعالیت های دفتر طراحی قرار دارد. اخذ تایید کارفرما برای تهیه نقشه های طراحی قبل از ارسال مدارک به کارخانه نیز از جمله فعالیت های شاخص دفتر طراحی می باشد.
اروند جهت کنترل موثر گردش مواد و تجهیزات در کارخانه از نرم افزار پیشرفته مارس استفاده می کند که از طراحی تا خرید، نگهداری و نصب، همگی را ردیابی و مدیریت می نماید. دفتر طراحی در ابتدای این چرخه وظیفه تعریف و ورود اطلاعات مربوط به مواد و تجهیزات اصلی کشتی را در این سیستم برعهده دارد. طراحی پایه شناورهای مربوط به یارد 1 از قبیل انواع بارج و دوبه، لندینگ کرافت و یدک کش تماما" به وسیله دفتر طراحی انجام می شود و به تایید موسسات رده بندی داخلی و خارجی می رسد که از این لحاظ دفتر طراحی کاملا جوابگوی نیازهای یارد 1 می باشد. از آنجایی که یارد2 ابتدا فعالیت خود را با ساخت بارج هایی با کاربری و ظرفیت های مختلف آغاز نموده مشابه موارد ذکر شده برای یارد 1، طراحی این شناورها توسط دفتر طراحی انجام شد. در مورد کشتی های متوسط، اولین پروژه که ساخت کشتی های کانتینربر TEU2200 بود کاملا" توسط همکار آلمانی طراحی شد و دفتر طراحی دخالتی در آن نداشت. در پروژه کشتی های فرآورده بر 35000 تنی، تهیه بخش اعظم نقشه های رده بندی توسط همکار کره ای انجام شد و بقیه شرح وظایف بخش طراحی پایه اعم از گرفتن تایید مالک و کلاس، تهیه و تایید مدارک خرید تجهیزات و مواد و ورود اطلاعات سیستم مارس توسط دفتر طراحی انجام گردید. در حال حاضر دفتر طراحی آمادگی خود را جهت انجام کامل طراحی کشتی های متوسط با کاربری های مختلف نظیر نفتکش و فله بر رسما" اعلام نموده است.

استانداردها و نرم افزارهای مورد استفاده
علاوه بر استانداردهای عمومی مهندسی نظیر DIN، ANSI، JIS، KS و… استانداردهای خاص طراحی کشتی ارائه شده توسط موسسات رده بندی بین المللی عضو IACS نظیر LR، GL، BV و DNV توسط دفتر طراحی مورد استفاده قرار می گیرند.
جهت انجام محاسبات تعادل، هیدرودینامیک و قابلیت مانور کشتی از نرم افزار Auto ship استفاده می شود و دفتر طراحی قصد دارد یکی از نرم افزارهای NAPA یا بخش محاسباتی TRIBON که قوی ترین نرم افزارهای موجود در این زمینه هستند را خریداری نماید.
نرم افزارهای عمومی مهندسی نظیر نرم افزارهای تحلیل سازه ای (FEM)، دینامیک سیالات (CFD)، نقشه کشی مهندسی (CAD) و نرم افزارهای خپاص طراحی، مطابقت با قوانین و تحلیل ارائه شده از طرف موسسات رده بندی در دفتر طراحی مورد استفاده قرار می گیرند.

طراحی جزئیات
طراحی جزئیات و تهیه نقشه های کارگاهی دو یارد توسط دفتر مهندسی همان یارد انجام می گردد. یارد 1 ابتدا از توان مهندسی یارد 2 در پروژه های خود استفاده نموده و سپس بطور مقطعی از طریق پیمانکاران خارجی این مهم را به انجام رساند و در حال حاضر دفتر مهندسی خود را تجهیز نموده است. یارد 2 همزمان با تاسیس دفتر طراحی اقدام به تاسیس دفتر مهندسی در محل کارخانه نمود و هم اکنون با در اختیار داشتن بیش از 60 کارشناس و کارشناس ارشد در این زمینه به تجارب گران قیمتی دست یافته است.
طراحی جزئیات ابتدا در بخش سازه و تجهیزات سازه ای و با کمک نرم افزارهای نقشه کشی مهندسی آغاز گردید و با شروع پروژه کشتی های کانتینربر، این دفتر نقش محوری به عنوان رابط بین شرکت همکار آلمانی و بخش تولید بر عهده گرفته و در زمینه های ماشینری، تاسیسات، اماکن زیست و برق و الکترونیک و ابزار دقیق شروع به کار نمود.
جهت بهینه سازی فعالیت این دفتر، نرم افزار قدرتمند TRIBON خریداری گردید و تعداد زیادی از کارشناسان دفتر مهندسی پس از گذراندن دوره های بخش های مختلف این نرم افزار در انگلستان، به آموزش کارشناسان دیگر و انجام مدلسازی و طراحی پروژه کشتی های فرآورده بر 35000 تنی در محل کارخانه پرداختند.
دفتر مهندسی همچنین مسئولیت تهیه مشخصات خرید اقلام جزئی تر پروژه را نیز برعهده دارد و ورود اطلاعات این اقلام به سیستم مارس نیز توسط همین واحد انجام می شود. دفتر مهندسی یارد2 هم اکنون در زمینه طراحی جزئیات و تهیه نقشه های کارگاهی انواع شناورهای متوسط به توانایی مناسب دست یافته است و قابلیت انجام کلیه فعالیت های مرتبط را دارا می باشد.

فصل دوم :

بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز

ماشین آلات و تجهیزات
امکانات
حوضچه آرامش
حوضچه آرامش با وسعت 380 هکتار و دهانه ورودی 400 متر با دیواره ساحلی بطول 340 متر و موج شکن بطول 2430 متر در مجتمع با عمق مناسب تردد کشتیهای بزرگ یکی از بزرگترین امکانات مجتمع جهت پهلوگیری کشتیها و شناور ها کنار اسکله ها می باشد.

صفحه انتقال ارضی(ترانسفر یارد)
صفحه انتقال ارضی در وسط پارکینگهای شمالی و جنوبی بطول 150 متر واقع می باشد که جهت هدایت شناورها برای به آب اندازی و بالا آوری مورد استفاده قرار میگیرد.
پارکینگ های یارد 1
در یارد 1 نیز 15 پارکینگ جهت ساخت و تعمیر شناور تا ظرفیت 800 تن موجود می باشد

پارکینگهای یارد 2
8 پارکینگ روباز بطول 200 متر بصورت شمالی و جنوبی در یارد 2 جهت ساخت و تعمیر کشتی موجود می باشد .
اسکله 69
اسکله 69 با طول 325 متر نیز به صورت چند منظوره مورد استفاده قرار میگیرد.

اسکله 14
اسکله شماره 14 با طول 185 متر طول بعنوان ورودی مواد اولیه و ماشین آلات مورد نیاز مجتمع و صنعت کشتی سازی مورد استفاده می باشد لازم بذکر است که از این اسکله استفاده های دیگری نظیر توقفگاه کشتیهایی که در نوبت تعمیرات قراردارند و . . . بهره بردار می شود.
اسکله کیوال
این اسکله قبل از احداث اسکله 8000 تنی سازه های دریایی برای انتقال سازه ها از خشکی به داخل بارج مورد استفاده قرار میگرفت . که پس از احداث اسکله 8000 تنی از این اسکله برای صادرات مواد نفتی استفاده میشود.

بارج 10000 تن ارجان
این بارج با ظرفیت باربری 10 هزار تن مربوط به صنایع نفت و گاز بوده که قابلیت حمل سازه های دریایی را برای نصب در دریا دارا می باشد . لازم بذکر است که این شناور در مجتمع به سفارش گروه نفت و گاز توسط گروه طراحی و ساخت شناور یارد 2 طراحی و ساخته شده است
اسکله LOAD OUT سازه های دریایی
این اسکله با ظرفیت 8000 تن LOAD OUT سازه های دریایی در سایت نفت و گاز مجتمع احداث گردیده است.که سازه ها پس از ساخت از طریق SKID یا حمل با بوژی قابل انتقال سازه به داخل بارج حمل کننده می باشد.

1 دستگاه جرثقیل تکرفت
این جرثقیل در کنار اسکله 69 واقع بوده که برای تخلیه مواد اولیه کشتی سازی نظیر ورق و پروفیل و . . . مورد استفاده قرار میگیرد که ظرفیت این جرثقیل 40 تن می باشد.
بالابر (آسانسور کشتی )سینکرولیفت
سیستم بالابر کشتی (سینکرولیفت) با ظرفیت بالابری 11 هزار تن برای بالا آوردن کشتی هایی تا ظرفیت باربری 27000 تن در یارد 2 گروه طراحی و ساخت شناور جهت بالاآوری و به آب اندازی کشتی های تعمیراتی و کشتی های ساخته شده در پارکینگهای ساخت کشتی یارد 2 مورد استفاده قرار دارد.مکانیزم این دستگاه بدین صورت است که سینکرولیفت با 56 وینچ که در دو طرف آن نصب میباشد(18 وینچ در هر طرف) با یک حرکت همزمان به سمت پائین (داخل آب) رفته و پس از اینکه کشتی روی صفحه 100 متری آن قرار گرفت و مهار شد با حرکت برعکس وینچها کشتی از آب بیرون آمده و به وسیله ماشین کشنده به صفحه انتقال ارضی (ترانسفریارد) منتقل و پس از حرکت صفحه انتقال و قرار گرفتن کشتی روبروی پارکینگ مورد نظر با ماشین کشنده به داخل پارکینگ هدایت می گردد.

داک شناور (دولفین)
حوضچه شناور (فلوتینگ داک) با ظرفیت بالابری 28 هزار تن برای بالاآوردن کشتی هایی تا ظرفیت باربری 70000 تن و به ابعاد 240 متر طول و 52 متر عرض در یارد 2 تعمیرات مورد بهره برداری می باشد این حوضچه که خود یک کارگاه تعمیراتی مجهز می باشد دارای تجهیزات و ماشین آلاتی نظیر جرثقیل، بالابر ،ژنراتور،پمپ و . . . می باشد که برای تعمیر شناورهای مراجعه کننده مورد استفاده و بهره برداری می باشد.
2 دستگاه بوژی(برای جابجایی اجسام و احجام سنگین)
ظرفیت:300 تن و400 تن در یارد 2 ساخت شناور مورد استفاده است

2 دستگاه بوژی
این دو ماشین جهت جابجا کردن قطعات سنگین سازه های دریایی بکار می رود که در دو ظرفیت 200 و 250 تن در یارد نفت و گاز بکار گرفته میشود.
دستگاه آب شیرین کن

پلنت تولید هوای فشرده
این دستگاه جهت تولید گاز های صنعتی مورد استفاده در سایت و کارخانجات اطراف مورد استفاده و بهره برداری می باشد.
پلنت تولید اسیتیلن

پلنت تولید اکسیژن

ماشین آلات

2 دستگاه جرثقیل 40 تنی
این جرثقیلها در کنار پارکینگ های تعمیراتی نصب بوده و جهت جابجایی و احجام و اجسام سنگین مورد استفاده میباشد.
ماشین برش پلاسما

ماشین برش ورق(اکسی فیول)

دستگاه برش لوله

ماشین پرس و خمکاری 400 تن

ماشین پرس و خمکاری 800 تن

ماشین تراش 13 متری

دستگاه جوش برق

ماشین خمکاری ورق

فصل پنجم :تشریح عناصر سیستم مدیریت زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی
4-1- الزامات کلی:
در سطح شرکت یک سیستم IMS مشتمل بر استانداردهای ISO 9001:2000 و OHSAS 18001:1999 و ISO 14001:2004 مستقر و اجرا شده است که ذیلاً بخشهای مرتبط با سیستم های EMS و OHSAS و نیز نحوه پوشش الزامات آنها تشریح می گردد.
4-2- خط مشی EMS و OHSAS:
در سطح شرکت یک خط مشی واحد به منظور تشریح اهداف و اصول کلی شرکت شامل الزامات محیط زیست و ایمنی و بهداشت شغلی، توسط مدیریت عامل مجتمع تهیه و تصویب شده است. مدیریت عامل از طرق مختلف و از جمله توزیع خط مشی در بین کلیه پرسنل، اطمینان لازم از بابت آگاهی ایشان از مفاد خط مشی را کسب نموده است.
رئوس خط مشی مرتبط با سیستم های EMS و OHSAS در فصل اول نظامنامه تشریح گردیده است.
4-3- طرح ریزی:
4-3-1- طرح ریزی برای شناسایی، مخاطرات، ارزیابی ریسک و کنترل ریسک/ طرح ریزی برای شناسایی جنبه های زیست محیطی: به منظور شناسایی شغلی و ارزیابی کلیه مخاطرات شغلی و جنبه های زیست محیطی، اقدام لازم صورت گرفته است. تابدین ترتیب جنبه های بارز و نیز مخاطرات با ریسکها یبالا تعیین گردند بدین منظور روش اجرایی شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک ایمنی و روش اجرایی شناسایی جنبه های زیست محیطی و تعیین جنبه های بارز مدون گردیده اند که نحوه شناسایی مخاطرات / جنبه های زیست محیطی، نحوه ارزیابی آنها و در نهایت نحوه کنترل آنها در روشهای فوق الذکر و جداول مرتبط تشریح شده است.
4-3-2- الزامات قانونی و سایر الزامات:
به منظور شناسایی، دستیابی و به روز نگهداری کلیه قوانین و مقررات و سایر الزامات مرتبط با سیستم های EMS و OHSAS شرکت یک روش اجرایی تحت عنوان مشاوره و ارتباطات مدون و به مورد اجرا گذاشته شده است. کلیه قوانین، مقررات و سایر الزامات (در صورت وجود) دریافتی از سازمانها و موسسات ذیربط از جمله وزارت کار و امور اجتماعی،سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و . . . در سطح شرکت مورد استفاده قرار گرفته و در مستندات نیز لحاظ شده اند.ضمن اینکه مسئولین ایمنی گروهها از به روز بودن آنها اطمینان حاصل نموده اند.

4-3-3- اهداف خرد و کلان/ اهداف:
پس از تعیین جنبه های بارز زیست محیطی/ مخاطرات دارای ریسک بالا مطابق آنچه در بند 4-3-1- توضیح داده شد، می بایست اقدامات و مستندات کنترلی متناسب با ماهیت آنها تعیین / مدون و به مورد اجرا گذاشته شود (مطابق بند 4-4-6 همین نظامنامه) حال چنانچه امکان تعیین مستندات / اقدام کنترلی برای جنبه بارز وجود نداشته باشد و یا امکان کنترل جنبه بارز مطابق مستندات مربوطه نباشد و یا جنبه بارز/ مخاطرات تحت کنترل بوده ولی نیاز به توسعه و بهبود آن باشد، اهداف مناسب اعم از خرد و کلان تعریف و به مورد اجرا گذاشته می شود، در سطح شرکت نیز اهداف مناسب انتخاب و پس از تایید مدیریت ارشد، به مورد اجرا گذاشته شده اند. این اهداف در مقاطع زمانی 6 ماهه و در جریان جلسات بازنگری مدیریت بررسی و در صورت لزوم مورد تجدید نظر قرار می گیرند.لازم به یادآوری است که در سیستم OHSAS اهداف الزاماً جهت توسعه و بهبود سیستم تعیین و اجرا می شوند.
4-2-4- برنامه های مدیریت EMS و OHSAS
پس از تعیین اهداف اعم از خرد و کلان جهت جنبه های بارز/ مخاطرات دارای ریسک بالا مطابق آنچه در بند 4-3-3 فوق آمد، برنامه ریزی لازم جهت اجرای آن صورت می گیرد. این برنامه ریزی مشتمل بر تهیه یک پلان (برنامه) اجرایی شامل عنوان اهداف، زمان شروع و پایان، مراحل انجام فعالیتها، زمان پیش بینی و واقعی هر یک از مراحل و مسئولین انجام هر فعالیت می باشد. برنامه ها در فواصل زمانی 6 ماهه مورد بررسی و تدقیق مجدد قرار گرفته و در صورت لزوم اصلاحات لازم در آن بعمل می آید. مسئولیت کنترل این برنامه ها بر عهده نماینده مدیریت می باشد.
4-4- اجرا و عملیات:
4-4-1- ساختار و مسئولیت
وظایف، اختیارات و مسئولیتهای کلیه کارکنان موثر بر سیستم مدیریت یکپارچه تعیین و تدوین و در قالب مجموعه شرح و ظایف تهیه و تدوین شده است . از جمله این وظایف ، کلیه مشاغل مرتبط با ایمنی و بهداشت و محیط زیست می باشد . به علاوه در شرکت نماینده مدیریت در سیستمهای EMS و OHSAS تعیین و احکام ایشان توسط مدیریت صادر شده است. کلیه پرسنل از اینکه نماینده مدیریت ایشان چه کسی می باشد آگاهی لازم را دارند. از جمله وظایف نمایندگان مدیریت می توان به حصول اطمینان از اجرا و حفظ الزامات سیستمهای مربوطه و حصول اطمینان از ارائه گزارشات لازم به مدیریت ارشد اشاره نمود.

4-4-2- آموزش آگاهی و صلاحیت:
کلیه کارکنانی که وظایف آنها پیامدهای زیست محیطی / ایمنی و بهداشتی به دنبال دارد می بایست واجد صلاحیت لازم باشند. به منظور پوشش این الزام استاندارد، شرایط احراز مشاغل تعیین و در مجموعه شرح وظایف قرار گرفته است. کلیه کارکنان از نظر تحصیلات تجربه و آموزش باید دارای صلاحیت باشند و در جهت دستیابی به این مهم روش اجرایی آموزش تهیه و تدوین گردیده است. که طی آن استانداردهای آموزش مشاغل، نحوه نیازسنجی آموزش کارکنان ، نحوه برگزاری دوره ها، ارزیابی دوره ها و در نهایت نحوه تکمیل سوابق آموزشی پرسنل تشریح شده است. به منظور آگاهی هر چه بهتر کارکنان نسبت به مسائل OHSAS و EMS دوره های مرتبط با این استانداردها تعیین و در نیازهای آموزشی مشاغل گنجانده شده است.
4-4-3- مشاوره و ارتباطات / ارتباطات:
به منظور تعریف و تبیین نحوه ارتباطات در داخل و خارج از شرکت در شرایط عادی و اضطراری، روش اجرایی مشاوره و ارتباطات HSE مدون گردیده است.
این سند در سطوح مختلف سازمان توزیع گردیده و کلیه پرسنل آشنایی لازم جهت برقراری ارتباط در شرایط مختلف با نفرات ذیربط/ ذینفع را فرا گرفته اند، به علاوه پرسنل شرکت از اینکه نماینده مدیریت در این خصوص چه کسی است نیز مطلع می باشند.
4-4-4- مستند سازی:
به منظور تشریح مناسب عناصر سیستم مدیریت یکپارچه این یک نظامنامه به رشته تحریر در آمده است. کلیه مستندات به صورت کاغذی بوده و نحوه پوشش الزامات استاندارد و نیز ارتباطات بین آنها در این نظامنامه مشخص گردیده است به علاوه این اطمینان به وجود آمده است که مستندات در محل های مربوطه در دسترس باشند.
4-4-5- کنترل مدارک و داده ها:
مراجعه شود به بند 4-2-3 فصل چهارم

4-4-6- کنترل عملیات:
پس از تعیین و شناسایی کلیه جنبه ها و مخاطرات سیستم های EMS و OHSAS و نیز ارزیابی آنها و تعیین جنبه های بارز، مستندات کنترلی مرتبط با آنها مدون و یا اقدامات کنترلی متناسب تعیین می گردد. به منظور تشریح این موارد، یک روش اجرایی تحت عنوان کنترل عملیات HSE مدون شده است. تمامی عملیات در زمینه های زیست محیطی و نیز عملیات در زمینه ایمنی و بهداشت در روش اجرایی کنترل عملیات HSE تشریح شده است. در دستورالعمل های کنترلی حدود مجاز و پارامترهای کنترلی بر اساس مفاد قوانین و مقررات (مطابق بند 4-2-2) تعیین و مورد استفاده قرار می گیرد. سوابق کنترل عملیات (طی فرمهای مربوطه) در واحدهای ذیربط مطابق روش اجرایی کنترل سوابق نگهداری می شوند.
4-4-7- آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری:
به منظور انجام واکنش های مناسب در برابر حوادث و رویدادها اعم از طبیعی و غیر طبیعی یک روش اجرایی جهت عنوان آمادگی و واکنش در مقابله با شرایط اضطراری تدوین و به مورد اجرا گذاشته شده است. کلیه واحدهای سازمانی جهت مقابله مناسب با حوادث در جریان محتویات سند فوق و نیز دستورالعمل های مرتبط قرار گرفته و از آن آگاه می باشند. از جمله این واکنش ها می توان به واکنش در برابر آتش سوزی، حوادث طبیعی و … اشاره نمود. از سوی دیگر جهت آمادگی مناسب کارکنان در شرایط خطر در روش اجرایی مذکور به نحوه انجام مانور اشاره گردیده که کارکنان شرکت با قرار گرفتن در شرایط اضطراری ارزیابی لازم را از آمادگی روانی و فیزیکی خود به عمل آورند.
سوابق برگزاری مانورها ثبت و به مبنایی پایه ای جهت تغییر در سیستم ها طبق بند 4-6 همین نظامنامه در جلسات بازنگری مدیریت مورد ارزیابی قرار می گیرند. در ضمن لیست کلیه تجهیزات اضطراری به منظور کسب اطمینان از صحت و سلامتی و کنترل ادواری آنها نیز تهیه و در اختیار واحدهای ذیربط از جمله ایمنی، بهداشت و زیست محیطی قرار دارد. نماینده مدیریت نظارت کامل بر اجرای سیستم فوق دارد.

4-5) بررسی و اقدام اصلاحی:
4-5-1- پایش و اندازه گیری:
به منظور اندازه گیری عملکرد EMS و OHSAS روش اجرایی پایش و اندازه گیری عملکرد ایمنی، بهداشت شغلی و محیط تدوین شده است. معیارهای عملیاتی جهت پایش و اندازه گیری از مجموعه قوانین و مقررات و سایر الزامات (طبق بند 4-3-2) شناسایی و در دستورالعمل های مربوطه درج گردیده اند. سوابق اندازه گیری و پایش عملکردها از طریق فرمهای مربوطه ثبت و مطابق بند 4-5-3 نگهداری می شوند.
4-5-2- ارزیابی انطباق:
مطابق روش اجرایی پایش و اندازه گیری، اندازه گیری آلاینده های موثربر محیط زیست در فواصل زمانی یکسا له توسط پیمانکار معتمد سازمان محیط زیست انجام و نتایج آن با الزامات قانونی و سایرالزامات زیست محیطی مورد مقایسه قرار می گیرد. بعلاوه مطابق روش اجرایی فوق ، پایش های زیست محیطی از طریق چک لیست های مربوطه ، در دوره های زمانی مشخص در سطح شرکت انجام میگیرد. درصورت وجود هرگونه عدم انطباق حاصل از پایش واندازه گیری فوق اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه مطابق بند 4-5-3 صورت می پذیرد.

4-5-3- عدم انطباق و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه/حوادث،رویدادها، عدم انطباق و اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه:
به منظور برآورده ساختن الزامات این عنصر استاندارد یک روش اجرایی تحت عنوان شناسایی و کنترل عدم انطباق ها به مدون و کلیه عدم انطباق های حاصل از اجرای سیستم های EMS و OHSAS از طریق آن تحت کنترل قرار داشته و تعیین تکلیف می شوند. از سوی دیگر نحوه انجام اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه مطابق روش اجرایی اقدامات اصلاحی پیشگیرانه و سوابق آن مطابق بند 4-2 این نظامنامه در جلسات بازنگری مدیریت مورد ارزیابی قرار می گیرد.
4-5-4- مدیریت سوابق:
مراجعه شود به بند 4-2-4 فصل چهارم
4-5-5- ممیزی سیستم مدیریت زیست محیطی:
مراجعه شود به بند 8-2-2 فصل چهارم
4-6- بازنگری مدیریت:
مراجعه شود به بند 5-6 فصل چهارم

فصل ششم :فهرست روشهای اجرایی
لیست روشهای اجرایی کل مجتمع:
1. روش اجرایی کنترل مدارک
2. روش اجرایی کنترل سوابق
3. روش اجرایی اقدامات اصلاحی پیشگیرانه
4. روش اجرایی ممیزی داخلی
5. روش اجرایی بازنگری مدیریت
6. روش اجرایی عدم انطباق زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی
7. روش اجراییشناسایی جنبه های زیست محیطی و تعیین جنبه های بارز
8. روش اجرایی شناسایی مخاطرات ایمنی و بهداشت شغلی
9. روش اجرایی کنترل عملیات
10. روش اجرایی پایش و اندازه گیری
11. روش اجرایی آموزش
12. روش اجرایی آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری
13. روش اجرایی مشاوره و ارتباطات
لیست روشهای اجرایی گروه طراحی و ساخت یارد 2:
1- روش اجرائی کنترل مدارک و داده ها
2- روش اجرائی کنترل سوابق کیفیت
3- روش اجرائی باز نگری مدیریت
4- روش اجرائی مهندسی
5- روش اجرائی کنترل موارد نا منطبق
6- روش اجرائی ممیزی داخلی
7- روش اجرائی اقدامات اصلاحی / پیشگیرانه
8- روش اجرائی انبارش
9- روش اجرائی کالیبراسیون
10- روش اجرائی نگهداری و تعمیرات
11- روش اجرائی ارزیابی و انتخاب پیمانکار
لیست روشهای اجرایی گروه تعمیرت یارد 2:
1- Quotations & Cotract review
2- Project management
3- Docking & undocking
4- Drawings control
5- Purchasing & supplier evaluation
6- Stores control
7- Electrical jobs
8- Mechanical jobs
9- Hull & pipework
10- Surface preparation & painting
11- Plant maintenance
12- Test equipment control
13- Quality control
14- Customer satisfaction measurement
15- Control of Nonconformance
16- Corrective & preventive action
17- Internal auditing
18- Training & competence
19- Document & data control
20- Control of records
21- Management review
لیست روشهای اجرایی گروه تامین تجهیزات :
1- روال تهیه،تغییر و کنترل مدارک داخلی و خارجی
2- روال شناسایی،نگهداری،بایگانی و دسترسی به ثبتها
3- روال گزارش دهی داخلی و خارجی گروه تامین تجهیزات
4- روال تحلیلهای آماری
5- Planning & Reporting Procedure
6- روال استعلام از سازندگان
7- روال تهیه قراردادهای داخلی
8- روال اجرای قرارداد
9- روال سنجش رضایت مشتری
10- روال ساماندهی فرآورده ناهمخوان
11- روال ممیزی داخلی
12- روال اقدامات تصحیحی
13- روال اقدامات پیشگیرانه
14- روال آموزش
15- روال مراحل تایید تجهیزات و مواد
16- روال کنترل فرآیندهای اصلی گروه تامین تجهیزات
17- نحوه ورود به لیست تامین کنندگان گروه تامین تجهیزات
18- روال حمل و ترخیص
19- روال گشایش اعتبار
20- روال برگزاری مناقصه
21-روال برگزاری مزایده
لیست روشهای اجرایی گروه صنایع نفت و گاز :
1- Coordination Procedure
2- Weight Control Procedure
3- Document Identification and Numbering Procedure
4- Site Non Conformane Procedure
5- Auditing Procedure
6- Correspondence Numbering procedure
7- Project Control Procedure
8- Progress Measurement Procedure
9- Reporting Procedure
10- Invoicing Procedure
11- Weighting Procedure
12- Site Query Procedure
13 Jacket Mud mats and Levels erection Procedure
14- Jacket Rollup Procedure
15- Heavy Lift Classification and lifting Procedure
16- Jacket Load-out Procedure
17- Piles and Appurtenances Load out Procedure
18- Transportation of fabricated structures Procedures
19- Calibration Procedure
20- Piping pressure test procedure
21- Riser pressure test procedure
22- Post Weld Heat Treatment Procedure
23- Riser Coating Procedure
24- Welder and welding Qualifiation test procedure
25- Material Control Procedure
26- Magnetic Particle Inspection Procedure
27- Radiography Testing Procedure
28- Ultrasonic Testing Procedure
29- Dye Penetration Testing Procedure
30- Dimensional control procedure
31- visual inspection of weld procedure
32- Weld repair procedure
33- Welding consumable procedure
34- Painting procedure
لیست روشهای اجرایی گروه پشتیبانی :
1- کنترل مستندات کیفیت
2- اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه
3- کنترل محصول نامنطبق
4- ممیزی داخلی
فصل هفتم :چارت سازمانی شرکت

ساختار سازمانی

فصل هشتم :جداول تعامل فرآیندها

توالی و تعامل فرآیندها در گروه یارد 2

توالی و تعامل فرآیندها در گروه یارد 2

توالی و تعامل فرآیندها در گروه یارد 1

توالی و تعامل فرآیندها در گروه یارد 1

توالی و تعامل فرآیندها در گروه تامین تجهیزات

توالی و تعامل فرآیندها در گروه صنایع نفت و گاز

توالی و تعامل فرآیندها در گروه پشتیبانی

خط مشی سیستم مدیریت یکپارچه (IMS)
شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران (ISO ICO) با بهره گیری از فن آوری روز دنیا و استفاده از کارکنانی توانمند و خلاق، در زمینه طراحی، ساخت و تعمیرات انواع شناورها و صنایع فراساحل (تجهیزات نفت و گاز) فعالیت می نماید.
این شرکت در راستای ارتقاء کمی و کیفی محصولات و خدمات، حفظ محیط زیست و ایجاد محیطی سالم برای کارکنان، ضمن تلاش جهت استقرار سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) مشتمل بر استانداردهای ISO 9001:2000، ISO 14001:2004، OHSAS 18001:1999 رئوس خط مشی یکپارچه را به شرح ذیل اعلام می نماید:
– تلاش در جهت افزایش رضایت مشتریان از طریق تامین نیازها و انتظارات ایشان.
– رشد و بالندگی نیروی انسانی بعنوان سرمایه اصلی شرکت.
– افزایش سهم بازار در خصوص فروش محصولات و خدمات.
– گسترش حوزه های تخصصی برای مقبولیت و رقابت پذیری فعالیتهای شرکت در کلاس جهانی.
– رشد بهره وری از طریق استفاده بهینه از کلیه منابع در اختیار و کاهش هزینه ها.
– تعهد به کاهش آلاینده ها و حفظ محیط زیست از طریق شناسایی و کنترل جنبه های زیست محیطی.
– تعهد به سلامتی نیروی انسانی و کاهش حوادث ناشی از کار از طریق شناسایی و کنترل مخاطرات شغلی.
– تعهد به رعایت قوانین و مقررات و سایر الزامات زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی.
– رعایت اصول بهبود مستمر در کلیه ارکان و فعالیتهای شرکت.
اینجانب ضمن تعهد به اجرای مفاد این خط مشی و بازنگری آن در فواصل زمانی 6 ماهه، از کلیه کارکنان انتظار دارد تا با همدلی و همفکری خویش اجرای این سیستم را تضمین نمایند

استاندارد ها
بزرگترین کشتی ساز داخلی موفق به اخذ گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه ( IMS ) گردید
شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران ( اروند ) که با بهره گیری از فناوری روز دنیا و استفاده از کارکنان توانمند و خلاق در زمینه طراحی ، ساخت و تعمیر انواع شناور و صنایع نفت و گاز فعالیت می نماید در راستای ارتقاء کیفی و کمی محصولات و خدمات ، حفظ محیط زیست و ایجاد محیطی ایمن و سالم برای کارکنان ، استقرار سیستم مدیریت یکپارچه کیفیت ( IMS) مشتمل بر استانداردهای ISO9001:2000 ، ISO14001:2004 و OHSAS18001:1999 را بعنوان یکی از اهداف تعریف شده توسط مدیریت ، در دستور کار خویش قرار داد و با اتکا بر توانمندی نیروهای داخلی کلیه مراحل استقرار این استانداردها را با موفقیت به مرحله اجرا در آورد و شرکت
Germanischer Lloyd ( GL ) بعنوان مرجع بین المللی مجاز به صدور گواهینامه طی سه مرحله ممیزی در قالب پیش ممیزی ، ممیزی مرحله اول استاندارد زیست محیطی و ممیزی نهایی هر سه استاندارد که در تاریخ 13/08/86 انجام گردید شرکت را از نظر رعایت الزامات مورد نیاز سیستم مدیریت یکپارچه کیفیت ( IMS ) حائز شرایط توصیه جهت اخذ گواهینامه های مربوطه تشخیص داد و شرکت دارای گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه کیفیت ( IMS ) خواهد بود .
این مهم با تلاش بی وقفه کلیه همکاران و پرسنل محترم شرکت و حمایت های مدیریت عالی حاصل گردید نشانگر توجه شرکت به اهمیت مقوله مدیریت کیفیت و تعهد عملی به حفظ محیط زیست و ایجاد محیطی سالم و ایمن برای کارکنان می باشد که بالطبع در بهبود مستمر فعالیت ها و اعمال مدیریت بر عوامل موثر در افزایش سطح رضایتمندی مشتریان و نیروی انسانی شرکت و همچنین رقابت پذیری و مقبولیت شرکت در کلاس جهانی نقش بسزایی داشته و روند رشدو ارتقاءجایگاه این شرکت را بعنوان اولین شرکت کشتی ساز داخلی که موفق به اخذ گواهینامه سیستم مدیریت یکپارچه کیفیت ( IMS ) شده تسریع و تسهیل می نماید.
استقرار استانداردهای مدیریت کیفیت، زیست محیطی، بهداشت و ایمنی
یکی از الزامات عمل در کلاس جهانی، ایجاد و توسعه مزیت های رقابتی و حضور موثر در بازار جهانی، رعایت استانداردهای پذیرفته شده بین المللی است. در این راستا برخورداری شرکت از نظام مدیریت یکپارچه (IMS) استاندارد کیفیت ISO 9001-2000، زیست محیطی ISO14001 ، ایمنی و بهداشت OHSAS18001 می تواند معرف قابلیت های شرکت و عامل اطمینان بخش مشتریان باشد برای تحقق این مهم اقداماتی به شرح زیر در سال 83 انجام گرفته است .
– اخذ گواهینامه ISO 9001-2000 توسط معاونت خودکفایی و تامین تجهیزات از موسسه GL
– اخذ گواهینامه ISO 9001-2000 توسط گروه طراحی، ساخت و تعمیر شناور یارد1 از موسسهDNV
– اخذ گواهینامه ISO 9001-2000 توسط گروه طراحی، ساخت شناور یارد2 از موسسه DNV
– اخذ گواهینامه IMS توسط گروه صنایع نفت وگاز از موسسه BV .
درادامه فعالیتهای قبلی انجام شده ، در طول سال 84 نیز زمینه اخذ گواهینامه برای شرکت و گروه های مربوطه با انجام دوره های آموزشی و اجرای فعالیتهای مستند سازی در سطح کل مجتمع و برگزاری جلسات توجیهی در جریان اقدام بوده که پس از پیاده سازی مورد ممیزی اولیه قرار گرفت و در حال حاضر جهت اخذ گواهینامه از مراجع بین المللی مجاز به صدور گواهینامه مشغول به رفع مغایرتهای اعلام شده بر اساس ممیزی اولیه می باشیم.
به منظور حفظ یکپارچگی سیستم ها و صرفه جویی در هزینه ها و استقرار اصولی نظام QA در شرکت و گروه های اجرایی ، معاونت طرح و برنامه به کمک دیگر واحدها ماموریت سازماندهی برنامه ریزی جهت اجرای عملیات تا استقرار استانداردهای به شرح ذیل را برعهده داشته است .
الف) اخذ گواهینامه نظام مدیریت کیفیت برای شرکت و گروه هایی که فاقد گواهینامه ISO 9001-2000 هستند
ب) اخذ گواهینامه نظام مدیریت زیست محیطی 2004:ISO14001 ، بهداشت و ایمنی OHSAS18001:1999

ابزارهای مدیریتی
اقدامات مدیریتی
مدیریت شرکت با توجه به اهمیت ارتقاء کیفی و کمی سطح توانمندیهای مجموعه در حوزه های مختلف نسبت به انجام فعالیتهای ذیل در سال 84 اقدام نموده است:
•بازنگری در برنامه استراتژیک و استخراج برنامه و بودجه ده ساله شرکت
•پیگیری جدی اقدامات لازم در راستای اصلاح و تصویب لایحه توسعه صنایع دریایی
•آمادگی برای ارزیابی مرحله سوم مدل تعالی سازمانی
•برگزاری کارگاه آموزشی کایزن
•انجام پروژه عارضه یابی
•ارتقا سیستمهای اطلاعاتی عملیاتی
•پیاده سازی سیستم های مدیریت کیفیت
•پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه (ISO 17025) .
•برنامه های اجتماعی ، رفاهی وفرهنگی
•شرکت در همایش ها و نمایشگاههای مختلف
•عقد قرارداد با بانک توسعه اسلامی به مبلغ 7/37 میلیون دلار
•بازنگری طرح حوض خشک و ارائه گزارش توجیهی
در ادامه اقدامات مدیریتی ، مدیریت شرکت فعالیتهای ذیل را جهت اجرا در سال 1385 در برنامه کاری خود قرار داده است.
1- اخذ گواهینامه سیستمهای مدیریت کیفیت بر اساس استانداردهایISO 9001 وISO14001 وOHSAS 18001 از مراجع بین المللی مجاز به صدور گواهینامه
2-اخذ گواهینامه سیستمهای مدیریت کیفیت بر اساس استانداردهایISO 17025 جهت آزمایشگاه
3-ادامه اجرای روش بهبود مستمر کایزن (KAIZEN)
4-ادامه پیاده سازی مدل تعالی سازمان (EFQM)
5-استقرار سیستم بهره وری
6-استقرار نظام رضایت مشتری( CSM )
7-استقرار نظام ارتباط با مشتری (CRM )
8-استقرار سیستم زنجیره تامین کنندگان ( SCM )
9-استقرار نظام جامع مشارکت
10-استقرار سیستم جامع TQM

عارضه یابی
به منظور بررسی عملکرد شرکت در سالهای گذشته و شناسایی نقاط ضعف و قوت شرکت در راستای بهبود و استفاده بهینه از منابع و امکانات در اختیار و اتخاذ راهکارهای مناسب در ارتقاء شرایط موجود، شرکت در سال 84 با استفاده از تسهیلات شرکت نوسازی صنایع ایران اقدام به انجام پروژه عارضه یابی در سطح مجتمع نمود که نتایج حاصله در قالب گزارش عارضه تدوین و در اختیار مدیران ارشد جهت بررسی و اعلام نظر می باشد.
طرح کایزن (KAIZEN )
در همین ارتباط روش بهبود مستمر ( KAIZEN ) را در برنامه 84 خود داشته که در غالب طرح فوق فعالیتهای مربوط به بخش آراستگی و سازماندهی محیط کار( 5S ) با مشارکت برخی از مدیران ارشد و حضور گسترده کارکنان در سطح وسیعی از کارخانه به مرحله اجرا درآمده و این برنامه ها بصورت مستمر در حال حاضر با ایجاد کارگروههای مختلف و حضور مشاور خارجی در دست پیگیری می باشد .

باز نگری برنامه ریزی استراتژیک 10 ساله
جهت مطالعه و بررسیهای دوباره از طرف مدیریت مجتمع فرصت دوباره ای از سازمان گسترش دریافت شده که با توجه به تغییرات صورت گرفته در مالکیت شرکت و واگذاری بخش عمده سهام از سازمان گسترش به تامین اجتماعی و لزوم رعایت حقوق و اهداف کلیه سهامداران ، آگاهی از نظرات و سیاستهای هیئت مدیره محترم فعلی ، راهگشای تعیین اهداف و استراتژیها، خط مشی ها و برنامه های فعلی و برآوردهای آتی بوده و امکان اصلاح آنرا فراهم خواهد آورد که پس از انجام اقدامات مورد نیاز در این رابطه و تهیه و تدوین مجدد ، گزارش مربوطه جهت تصویب نهایی به صاحبان سهام ارائه میگردد .که در این خصوص هم اکنون با سازماندهی مجدد تیم های تخصصی مراحل بازنگری در دست اجرا می باشد.

نیروی انسانی
توسعه منابع انسانی
برنامه توسعه منابع انسانی در سالهای اخیر سعی در جذب نیروی متخصص و بومی در منطقه و تامین امکانات رفاهی پرسنل در حد توان میباشد که این امر توانسته علاوه بر اشتغال جوانان ، طیف وسیعی از پیمانکاران را نیز به فعالیت مشغول نموده و رونق اقتصادی را در استان هرمزگان در پی داشته باشد . خلاصه ای از فعالیتهای انجام شده در سال 84 جهت توسعه منابع انسانی.
– تهیه و تصویب آئین نامه مسکن و فعال نمودن تعاونی مسکن با اولویت واگذاری به ساکنین سایت و تعیین مبلغ 17500 هزار ریال بابت ودیعه و اجاره بهای 1500 هزار ریال به کارکنان گروه 13
– اعطای وام خرید و بررسی تسهیلات قابل ارائه برای تهیه مسکن طبق آئین نامه جدید جهت جذب پرسنل کارشناسی
– اجرای فاز دوم سیستم ارزیابی رضایت شغلی.
– اعطای وام قرض الحسنه از طریق صندوق قرض الحسنه امام جواد (ع)
– اصلاح طرح طبقه بندی مشاغل ، ساختار نیروی انسانی و حق جذب جهت جذب نیروی تخصصی
– اصلاح ساختار نیروی انسانی در جهت تعدیل نیروهای غیر تخصصی و جایگزینی با نیروهای متخصص بر اساس بند 10 آئین نامه قانون نوسازی صنایع ایران
اقدامات انجام شده در راستای توسعه سیستمهای منابع انسانی

اقدامات انجام شده در راستای توسعه سیستمهای منابع انسانی

اشتغال زایی
شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران در سواحل خلیج فارس با توجه به مشکلات اقلیمی و آب هوایی خاص و بافت اجتماعی که جزء مناطق محروم کشور می باشد بعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای صنعتی به منظور رونق اقتصادی و رفع معضل بیکاری و ایجاد اشتغال برای اهالی منطقه تلاشهای گسترده ای نموده است. در این راستا ضمن تامین امکانات رفاهی پرسنل در حد امکان سعی در جذب نیروی انسانی از افراد بومی منطقه نموده است و توانسته علاوه بر اشتغال جوانان منطقه طیف وسیعی از پیمانکاران کشور را در این منطقه مشغول به فعالیت نماید. برنامه توسعه نیروی انسانی در سالهای اخیر خصوصاً جذب نیروهای متخصص در ارتباط با شروع برنامه های تولید و ساخت کلیه تولیدات همچون کانتینربر، پاناماکس، حمل فرآورده های نفتی، سازه ها و … در جریان قرار گرفته است. ضمن اینکه با هدف استفاده از توان فنی پیمانکاریها در اجرای پروژه ها که تعداد این پیمانکاران از مرز 90 گروه می گذرد، مجتمع توانسته برای بیش از 1300 نیرو از این طریق اشتغال ایجاد نماید

جدول تعداد و ساختار نیروی انسانی شرکت

نمودار مقایسه ای تعداد کارکنان در سالهای 84-1378

نمودار وضعیت کارکنان براساس مدرک تحصیلی در سال 1384

اهم فعالیتهای حوزه اداری شرکت در رابطه با منابع انسانی
– طراحی و استقرار نظام ارزیابی رضایت شغلی کارکنان
– طراحی و استقرار سیستم مکانیزه کارگزینی در تهران و سایت
– طراحی و استقرار سیستم آسیب شناسی منابع انسانی
– طراحی سیستم نظام پیشنهادات
– طراحی سیستم نظام مدیریت مشارکتی
– طراحی و استقرار سیستم ارتقاء شغلی کارکنان
– طراحی سیستم نگهداشت نیروی انسانی (در قالب 20 دستور العمل)
– طراحی و پیاده سازی اطلاعات پرسنلی
– تدوین طرح انتخاب کارگر نمونه و معرفی به اداره کار و امور اجتماعی
– تعیین عنوانهای شغلی مشمول کارهای سخت و زیان آور
– طراحی سیستم متمرکز و شبکه ای کنترل کارکرد
– طراحی سیستم مکانیزه کنترل غذا در سطح شرکت

آموزش
مقدمه
آموزش و انتقال صحیح تکنولوژی نوین از نیازهای اساسی هر واحد صنعتی بشمار می رود. با یک بررسی کلی می توان پی برد که اساسی ترین علت موفقیت سازمانها انتخاب نیروی انسانی مناسب ، مدیریت بر منابع ، آموزش و مهمتر از همه نگهداری کارکنان می باشد. در اجرای هر طرح همانطوریکه پول و مواد خام می تواند عامل تعیین کننده تولید باشد ، نیروی انسانی ورزیده سرمایه دیگری در جهت به ثمر رساندن اهداف سازمان بشمار می رود. نیروی کارآ و منضبطی که بهره برداری از آن قطعا ضامن موفقیت هر بنگاه اقتصادی خواهد بود. بدیهی است بکارگیری تکنولوژی جدید مستلزم حفظ تناسب آموزش و مهارتهای نیروی کار و ارتباط مستمر آنها با مسائل پژوهشی و تحقیقاتی می باشد. حصول به اهداف فوق در گرو شناخت جایگاه واقعی آموزش و پژوهش ، سرمایه گذاری کافی، پیش بینی و ارائه بموقع برنامه ها توسط واحدها و نهایتا اجراء دقیق و صحیح آنها می باشد که کلیه موارد مذکور منوط به پیروی از یک سیستم واحد و منسجم خواهد بود. با عنایت به سرمایه گذاریهای انجام شده در امر آموزش که هدف آن به ترتیب حفظ ، بازگشت سرمایه ، ارزش افزوده و در نتیجه توسعه کیفی و کمی شرکت می باشد، لذا واحد آموزش در جهت برنامه ریزی دقیق و اجراء مناسب دوره های آموزشی و مآلا توسعه کارکنان مجتمع نهایت تلاش خود را اعمال نموده است.
اهداف
– طراحی و اجراء برنامه های آموزشی با هدف ارتقاء مهارتهای مورد نیاز مشاغل به ویژه اجراء دوره های تخصصی
– اجراء آموزشها در قالب استانداردهای بین المللی و اخذ گواهینامه مربوطه
– تمرکز بر اجراء دوره های تخصصی
– ایجاد و ارتقاء مهارتهای مدیریتی
– جذب و ارتقاء مهارت نیروهای بومی
– انتقال تکنولوژی
– استفاده از توانمندیهای کارکنان در جهت تدریس در مجتمع
-انتقال یافته های آموزشی بصورت کاربردی به سایر کارکنان مجتمع

اقدامات
– جمع آوری و تنظیم نیازهای آموزشی مجتمع
– تدوین برنامه آموزشی مجتمع
– انتخاب مراکز و اساتید آموزشی متناسب با دوره ها
– اجراء و نظارت بر دوره های آموزشی (داخل کشور)
– برنامه ریزی اعزام کارکنان به دوره های خارج از کشور
– انتقال تکنولوژی طراحی و ساخت کشتی با اعزام کارکنان به کشورهای طرف قرارداد
– اقدام در جهت تکمیل شناسنامه های آموزشی کلیه کارکنان مجتمع (از سطوح کارگران تا مدیران ارشد ، اعضاء گروه ها و اعضاء هیئت مدیره)
– آزمون تعیین سطح مهارت کارکنان
– اقدام به مکانیزه نمودن سیستم برنامه ریزی آموزشی
– اتمام و تحویل مرکز آموزش جوار کارخانه
– اخذ مجوز بهره برداری مرکز آموزش جوار کارخانه
– تجهیز کارگاه جوشکاری
– نصب بخشی از ماشین آلات و تجهیزات مرکز آموزش شامل :
• کارگاه جوش
• کارگاه مکانیک
• کارگاه هیدرولیک و پنیوماتیک
– تامین تجهیزات سایر کارگاهها ، کلاسها و سالن اجتماعات و کتابخانه مرکز آموزش
– توسعه خدمات آزمایشگاه مکانیک خاک و انجام آزمایشات مطابق با استانداردهای بین المللی (جهت مجتمع و متقاضیان خارج از مجتمع و پیمانکاران)
– بازنگری در برنامه ها ، آئین نامه و ضوابط آموزشی
ارزشیابی برنامه های آموزشی و اثربخشی آموزش
در دنیای امروز اگرچه پیشرفتهای عظیم اقتصادی ، صنعتی و تکنولوژیکی آنگونه که نتایج آن مشاهده می گردد، بسیاری از کارها را ساده تر کرده است، ولی در بعضی از موارد، مشکلاتی هم به وجود آورده است. به عنوان مثال، اینگونه تحولات، مشکلاتی برای مدیریت در جهت اجرای وظایفش به وجود آورده که شاید علت پاره ای از این مشکلات این باشد که میزان فعالیت بسیار گسترده شده و امکان نظارت که امری دایمی باید باشد، کاهش یافته است. واحد آموزش هم از این مشکلات آسوده نمی باشد. با عنایت به لزوم تدوین و اجرای برنامه های آموزشی گسترده ، ارزشیابی فراگیر از دوره آموزشی بر اساس اصول و روش های ذیل انجام می پذیرد . بنابراین ، برنامه های آموزشی بدون ارزشیابی اثربخشی آموزش پس از گذشت اندک زمانی با توفیق روبرو نخواهد شد. در صورتی که برنامه ها باید به صورت سیستمهای باز به مرحله اجرا درآیند. به این ترتیب که مسئولان امر دائماً با محیط خارج خود (محیط واقعی کار) در تماس باشند و شرایط داخل و خارج سیستم آموزشی خود را به کمک روشهای کامل و صحیح ارزشیابی، با محیط واقعی کار منطبق سازند. معهذا در کلیه دوره ها فرمهای ارزشیابی دوره ابتدا بین افراد ذینفع در دوره توزیع می گردد، که این امر مرحله اول ارزیابی محسوب می گردد. مرحله دوم ارائه همین فرمها پس از گذشت مدتی از آموزش به سرپرست قسمت بمنظور اظهارنظر از میزان اثربخشی آموزش در نحوه کیفی و کمی کار می باشد. (این بخش مهمترین قسمت می باشد) که این مرحله وجود کارشناس مسئول آموزش را می طلبد، ضمن اینکه سرپرستان نیز باید نهایت همکاری را متقابلاً در جهت تکمیل و عودت فرمها اعمال فرمایند. مجموعاً تلاش واحد آموزش شناسائی و انتخاب مراکز آموزشی با کیفیت مطلوب جهت اجراء برنامه های آموزشی بوده است، و فرمهای ارزشیابی عودت داده شده به واحد آموزش موید این امر بوده که 99% مراکز آموزشی تعیین شده از قابلیت و مطلوبیت کافی و لازم برخوردار بوده اند . بدیهی است کاربردی بودن آموخته های افراد یک بخش مهم و انتقال آنها به سایرین ، تاثیرات آموزش را در مجموعه محیط کار دوچندان می نماید. اصول و روشهای ارزشیابی در ذیل ارائه میگردد.

اصول ارزشیابی و کاربرد آن در برنامه های آموزشی
بطور قطع و مسلم ارزشیابی یکی از قسمتهای عمده و مهم برنامه های آموزشی به شمار میرود. زیرا نتایج آن می تواند برنامه های آموزشی را مجدداً تغذیه کند و در نتیجه کمبودها ، نواقص و نارسائیهای برنامه را برطرف نموده و کیفیت و میزان تاثیر برنامه های آموزشی را ترقی دهد. در این صورت، ارزشیابی باید به طور مداوم در طول مدت برنامه آموزشی، در پایان و حتی در ادامه آن در محیط واقعی و زنده کار، تداوم داشته باشد تا نکات ضعف برنامه را پس از شناخت از بین برده و نکات مثبت آن را تقویت نماید. لذا با در نظر گرفتن مطالب ذکر شده می شود چنین نتیجه گیری کرد که :
– برای ارزشیابی برنامه های آموزشی، در درجه اول لازم است قبل از اجرای برنامه میزان اطلاعات شرکت کنندگان معیین گردد.
– ارزشیابی برنامه های آموزشی ، باید قسمتی از برنامه های آموزشی باشد و بطورمستمر در ضمن اجرای دوره ها انجام پذیرد.
– ارزشیابی برنامه ها همچنین باید در خاتمه دوره انجام می گیرد.
– ارزشیابی برنامه آموزشی حتی باید پس از اتمام دوره های آموزشی برای اندازه گیری درجه موفقیت شرکت کنندگان در اجرای وظایف و فعالیتهای شغلی در محیط واقعی کار نیز ادامه داشته باشد.
– در ارزشیابی برنامه های آموزشی باید از کلیه افرادی که در برنامه های آموزشی به طور مستقیم و یا غیرمستقیم سهیم هستند و همچنین افرادی که از محصولات برنامه آموزشی (آموزش دیدگان) بهره مند می شوند نظر خواهی گردد.
– اهمیت ارزشیابی در این است که نتایج آن در برنامه های آموزشی مجدداً مورد استفاده واقع شود

استخدام
آگهی استخدام(استخدام شد)
دفتر طراحی شرکت اروند ، تعدادی مهندس مجرب در زمینه نفت و گاز با تخصص های مکانیک ، برق ، عمران ، کشتی سازی و پایپینگ را به صورت پاره وقت به همکاری دعوت می نماید . لذا واجدین شرایط تا تاریخ 20 اسفند 85 رزومه عکس دار خود را به آدرس پست الکترونیک Khpanahi@isoico.com ارسال و یا با شماره تلفن 88085615 تماس حاصل نمایند .
استخدام واحد طراحی (استخدام شد)
آگهی استخدام
شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران به یک نفر مهندس برق در بخش طراحی برق نیاز دارد . لذا افراد متقاضی می توانند درخواست خود را به همراه سوابق کاری، تا پایان ساعت اداری 17 تیرماه، به آدرس پست الکترونیکی design.elec@isoico.com ارسال و یا با شماره تلفن 88085598 تماس حاصل فرمایند .

گروه طراحی و ساخت شناور یارد 2( استخدام شد)
گروه طراحی و ساخت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران ( اروند) در نظر دارد به منظور تکمیل کادر مهندسی مستقر در کارخانه خود واقع در 37 کیلومتری غرب بندرعباس و در راستای نیل به استانداردهای بین المللی در زمینه طراحی تفضیلی و کارگاهی کشتی های اقیانوس پیما با استفاده از آخرین نرم افزارهای روز دنیا اقدام به جذب نیرو در زمینه های ذیل نماید :
1 . مهندسی کشتی سازی
2 . مهندسی مکانیک
3 . مهندسی برق ، الکترونیک کنترل و مخابرات

مدیریت فرآیندها
تغییرات سریع و عظیم دو دهه اخیر در تکنولوژی و به خصوص افزایش نقش تکنولوژی اطلاعات و نظام های کامپیوتری در اداره سازمان ها، نحوه مدیریت و رهبری سازمان ها را دگرگون کرده و اداره سازمان ها به روش های قدیم و ساختارهایی که ریشه آنها به ابتدای قرن بیستم برمی گردد، تقریباً غیرممکن شده است. سازمان ها باید خود را برای همگامی با نظام های جدید اطلاعاتی آماده سازند. تجارت الکترونیکی، نظام های یکپارچه اطلاعاتی، مدیریت زنجیره تامین کنندگان کالا و خدمات برای سازمان ها، مدیریت ارتباط با مشتریان و غیره همه دارای یک فصل مشترک مدیریتی هستند. پایه موفقیت تمامی این نظام ها بر دیدگاه فرآیندی استوار است.نظام مدیریت فرآیند با در نظر گرفتن گام های مورد نیاز برای انجام کار و ایجاد ارتباط زنجیره ای بین این گام ها، سعی در یکنواخت کردن، ایجاد ثبات رویه، افزایش ارزش افزوده و مستندسازی می نماید. از طریق نظام مدیریت فرآیند می توان کارایی، سودآوری و کیفیت فرآیند تولید را افزایش داد.امروزه روش مورد توجه جهت بهبود عملکرد سازمان، بررسی فرآیند فعالیت ها در سازمان است که در نتیجه آن نقاط ضعف شناسایی شده و در جهت تقویت فرآیندها که منتهی به افزایش کارایی سازمان می شود اقدامات لازم صورت می گیرد.نظام مدیریت فرآیند(Process Discipline) عبارت است از: ترکیبی از فعالیت ها و قوانین که هدف آنها دستیابی به هماهنگی و یکدستی(کامل) محصول به دست آمده از تکرارهای متوالی فرآیند است و اطمینان می دهد که همه محصولات ساخته شده یکسان و مشابه هستند.
فواید نظام مدیریت فرآیند
تنها با ایجاد رویه در انجام کارها، عادت دادن کارکنان به پیروی و دنبال کردن گام های یکسان برای انجام یک کار، مستندسازی انجام کار و آموزش آن به افراد، تنوع سلیقه در انجام عملیات کاهش می یابد و بسیاری از مشکلات حل می شوند. در عین حال ممکن است مسائلی نیز در انجام کارها وجود داشته باشد که علت و معلول آن کاملاً قابل تحلیل نباشد، ولی یکسان کردن روش انجام عملیات باعث کاهش مشکلات کیفیت می شود. این مشکلات معمولاً ناشی از تفاوت بین روش مورد استفاده و روش تعریف شده است.
الف) تعریف فرآیند
یک سری منطقی از تراکنش های مرتبط با یکدیگر که ورودی را به نتایج و خروجی ها تبدیل می کند.
یک فرآیند تجاری Transaction را به صورت های مختلف می توان تعریف کرد که در این متن، تعریف زیرمبنای کار قرار گرفته است.
– زنجیره ای از فعالیت های تکراری و منطقاً مرتبط که از منابع شرکت بهره می گیرد تا یک موجودیت (فیزیکی یا معنایی) را با هدف دستیابی به نتایج و محصولات مشخص و قابل اندازه گیری برای مشتریان داخلی یا خارجی حاصل نماید.
براساس این تعریف، تقریباً کلیه فعالیت های یک شرکت را می توان به صورت یک فرایند تجاری و یا بخشی از آن در نظر گرفت.
ب) تقسیم بندی فرآیندها
* فرآیندهای اصلی: این فرآیند ها هسته مرکزی و فرآیندهای ارزش ساز شرکت هستند. آنها به صورت محوری در شرکت اجرا می شوند و فعالیت های مستقیم را از تامین کنندگان تا مشتری دربرمی گیرند.
* فرآیندهای پشتیبانی: این فرآیندها به صورت مستقیم ارزش ساز نیستند، اما برای پشتیبانی فرآیندهای اصلی مورد نیاز هستند. فعالیت هایی همچون مدیریت مالی و مدیریت پرسنلی در این گروه قرار دارند.
* فرآیندهای توسعه: این فرآیندها با هدف بالا بردن سطح کارآیی زنجیره ارزش با فرآیندهای اصلی و پشتیبانی آن انجام می شوند. مثال هایی از این گروه، توسعه محصول و توسعه تامین کننده هستند.
ج) تشخیص فرآیندهای سازمان و تعیین مالکیت آنها
* اساساً هر سازمانی هم دارای واحدهای سازمانی است و هم از فرآیندها تشکیل می شود. اخیراً به جای در نظر گرفتن سازمان به صورت ترکیبی، از چندین واحد سازمانی به فرآیندهای تجاری شرکت توجه می شود. دلایل زیر این نگرش را منطقی جلوه می دهند.
* هر فرآیند یک مشتری دارد و تمرکز بر فرآیند، منتهی بر تمرکز بهتر بر مشتری می شود.
* ایجاد ارزش بر روی محصول نهایی از فرآیندهای افقی حاصل می شود.
* با تعریف مرز فرآیندها، مشتریان و تامین کنندگان فرآیندها، ارتباطات بهتر و درک کامل تری از نیازمندی های حاصل می شود.
* با مدیریت کل فرآیندهایی که میان واحدهای سازمانی در جریان هستند، به جای مدیریت هر یک از واحدهای سازمانی، ریسک بهینه سازی های جزیی و دور شدن از بهینه سازی کلی کاهش می یابد.
* با مشخص کردن مالک فرآیندها که مسئول اصلی فرآیندها هستند، از روش سنتی واگذاری مسئولیت به صورت سازماندهی وظیفه ای اجتناب خواهد شد.
* مدیریت فرآیندها، پایه بهتری را برای کنترل زمان و منابع حاصل می کند. با در نظر گرفتن این حقیقت که هر فرآیند، یک مشتری و یک تامین کننده دارد.
چه وقت باید به تغییرات توجه کرد؟
تحت چه شرایطی شما باید اجازه اعمال تغییر در فرآیندهای تحت مسئولیت خود را بدهید؟
– باید دلایلی مبنی بر نتیجه بخش بودن تغییر وجود داشته باشد.
– باید با متخصصان فرآیند مشورت و نظر ایشان را جلب کرد.
– باید مطمئن شد که اعمال تغییر هیچ نتیجه بدی نخواهد داشت.
– فرآیند جدید(تغییر یافته) باید هزینه ای کمتر یا حداقل برابر با فرآیند قبل داشته باشد(و اثبات این موضوع نیازمند بررسی همه جانبه و دقیق همه هزینه هاست).
– باید به افراد مرتبط، فرصت بررسی تغییر را قبل از اعمال آن داد.
– تغییر باید یک بهبود مشهود در فرآیند ایجاد کند.
– کسانی که با این تغییر در ارتباط هستند، باید آموزش های لازم را طی کنند.
– نظام مدیریت فرآیند بر کنترل تغییرات بنا شده است. فرآیندهای اندکی وجود دارند که می توانند در برابر اثرات تغییرات نسنجیده و ناهماهنگ مقاومت کنند. اگر در بررسی فرآیندهای خود، متوجه شدید به جای این که تغییرات در اثر آزمایشات و بررسی های کامل ایجاد شوند، به صورت منبع مشکلات فرآیند درآمده اند، وقت آن است که در شیوه اعمال تغییرات تجدید نظر کنید.
ضرورت بهبود فرآیندها
در بازار کنونی عوامل متعددی اعم از داخلی و خارجی موجب ضرورت بهبود فرآیندهای کاری شده اند که عبارتند از:
* سطح عملکرد بسیاری از فرآیندها روند کاهشی مداوم را نشان می دهد مگر آن که نیروهایی برای حفظ آنها اعمال گردد. به عبارت دیگر برای سهولت حفظ استانداردهای جاری می بایست سطح مشخصی از نگهداری را اجرا کرد. اگر اضافه بر حفظ شرایط جاری، بهبود و نوسازی نیز مدنظر باشد. آن گاه لازم است که تلاشی بیش از نگهداری روزمره صرف گردد.
* اگر فرآیندهای یک سازمان بهبود نیابد، آن گاه شرایط سازمان همواره مشابه شرایط رقبا خواهد بود. چنانچه این وضعیت به طور محض رخ دهد بدین معنا که نه سازمان و نه رقبا هیچ یک بهبود نیابند، در این صورت همواره سازمان های فعال دیگر این شانس را دارند که به این بخش از بازار وارد شوند.
* مشتریان امروز به طور مداوم پرتوقع تر و رک تر می شوند. میزان کیفیت تامین هر روز بهبود می یابد و موجب رشد تدریجی توقعات می گردد. اگر همواره این امکان وجود ندارد که فراتر از توقعات عمل شود که حالت ایده آل است اما حداقل می بایست توقعات را پوشش داد. چنانچه این اتفاق نیافتد بدون تردید مشتری از دست خواهد رفت.

آشنایی با نگرش فرایندی در ISO 9000 : 2000
آنچه در این قسمت می آموزیم :
– شناسایی و تشریح عناصر تشکیل دهنده نگرش فرایندی
– ارتباط و تعامل بین فرایندها ، ورودی و خروجی
– نشان دادن فرایندها ، ورودیها ، خروجیها و ارتباطات آنها

تعریف نگرش : رویکرد و زاویه ای که آدمی از روزنه و یا از طریق آن، به تحلیل پدیده های پیرامون خود پرداخته و ارتباطات بین خود و آنها را تعیین و برقرار می سازد.
تعریف فرآیند:
1. مجموعه فعالیتهایی است که داده ها ( ورودیها ) را به ستانده ها ( خروجیها ) تبدیل می کند.
2. یک فعالیـت که با استفاده از منابـع و بصـورت هدایت شده در جهت کسب توانایی برای تبدیل داده ها به ستانده ها عمل می کند را می توان به عنوان یک فرایند در نظر گرفت.

تعریف نگرش فرآیندی:
1. توجه به پدیده های اطراف و پیرامون آنها در قالب شناسایی مجموعه فعالیتهایی که داده ها را به ستانده ها تبدیل می نماید .
2. استفاده از مجموعه ای از فرایندهای موجود در یک سازمان ، همراه با شناسایی و تعیین تعاملات این فرایندها و مدیریت آنها را می توان به عنوان " نگرش فرایندی " مطرح کرد .
الزام ( خواسته ) استاندارد درباره نگرش فرایندی:
این استاندارد بین المللی در پی ارتقای کاربرد نگرش فرایندی هنگام توسعه اجرا و افزایش اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت با هدف افزایش رضایت مشتری از طریق تامین نیازمندیهای مشتری است.
مزایای نگرش فرایندی:
1- برای کارکرد موثر یک سازمان ، شناسایی واداره فعالیتهای به هم وابسته ضروری است .
2- نگرش فرایندی ، به سازمان امکان می دهد تا روی ارتباطبیـن تک تک فرایندهای موجود در مجموعه ای از فرایندها و نیـزترکیب و تعامل آنها ، کنترل مستمر داشته باشد.
موارد مهم در نگرش فرایندی سیستم مدیریت کیفیت:
1. درک و تامین نیازمندیها
2. شناسایی و تشریح فرایندها در قالب واژه های ارزش افزوده
3. تعیین نتایج عملکرد فرایند و اثربخشی آن
4. بهبود مستمر فرایندها بر اساس اندازه گیریهای عینی
جایگاه نگرش فرایندی:
قبل از اقـدام به انجـام هـر نـوع فعالیتی در زمینه استقـرار ویـرایش سال 2000 استانداردهای ایزو 9000 ، باید اقـدام به شناسایـی فراینـدهای موجـود در داخل سازمان و محدوده سیستـم مـدیــریت کیفیـت نمــود . از این رو لازم است با اجتناب از نگـرش جـزیـره ای حاکم بر ویـرایش سال 1994 و برخـورداری از نگـرش پکپارچه ویــرایش سال 2000 ، نسبت به شناسایی و تعیین ارتباط و تعاملات موجود بین فرایندهای اصلی و فـرعی فعال در چارچــوب سیستم مـدیـریت کیفیت سازمان اقدام نمود .
اجزای سیستمها:
1. اطلاعات
2. دانش مربوط به پدیده های پیرامون که نحوه سازماندهی آنها را فراهم می کنند .
3. فرایندها که بر بستر اطلاعات عمل کرده و موجب تبدیل / انتقال / تغییر و یا خلق چیزهای جدید ( مانند اطلاعات ) می گردند.
تشریح و بررسی سیستمها از طریق شبکه ها:
1. شناسایی و تعیین ارتباط بین فرایندها
2. نشان دادن توالی و نوبت اجرای فرایندها
3. فراهم کردن امکان شناسایی اطلاعات مورد نیاز برای عملکرد صحیح فرایندها
اجزای تشکیل دهنده نگرش فرایندی:
1. شناسایی و تعیین فرایندها
2. شناسایی جریان اطلاعات یا ورودیها و خروجیهای فرایندها
3. مسئولین انجام یا مدیریت فرایندها
4. شناسایی و تعیین ارتباط متقابل بین فرایندها
5. شناسایی و تعیین مراجع تاثیر گذار بر فرایندها
6. کنترل مستمر فرایندها
نکته : هنگام تعریف و شناسایی ورودیها و خروجیهای فرایندها باید به نیازها و خواسته های مشتریان توجه گردد.
1. شناسایی و تعیین فرایندها:
در قالب نگرش فرایندی ، شناسایی و تعیین فرایندها، اصلی ترین و مهمترین مرحله استقرار استانداردISO 9001:2000 محسوب می شود .
یک فرایند متشکل از زیرفرایندها/فعالیتهای به هم وابسته و متـوالی است که اطلاعات را از یک مرحله/حالت اولیه (داده) به مرحله/حالت نهایی(ستانده) تبدیل میکند.
2. جریان اطلاعات:
ورودیها: کلیه دریافتی های یک فرایند به عنوان ورودیهای آن فرایند محسوب می شوند.
خروجیها: نتایج ، پیامدها ، اطلاعات و دستاوردهای حاصله در نقطه خروج از یک فرایند را خروجی می نامند .
3. شناسایی مسئولین انجام / مدیریت فرایندها:
عموماً افراد (مانند مسئول انبار) یاماشین ها (مثل کوره عملیات حرارتی و یا روبات جوشکاری) هستند. هر فرایند دقیقا یک مسئول دارد و مسئول فرایند زمانی معنی دارد که فرایند در حال انجام باشد.

4. شناسایی و تعیین مراجع تاثیر گذار بر فرایندها:
مشخص می کند که فرایند مورد بررسی چگونه تعیین ومشخص شده و مبنای تصمیم گیری در آن چگونه است. در قالب روشهای اجرایی / دستورالعملها و یا آیین نامه ها تبیین و تعیین مبنایی برای انجام اقدامات و تصمیم گیریهای موجود از یک فرایند.
5. کنترل:
نوع خاصی از اطلاعات مورد استفاده به منظور تعیین شرایطی است که یک فرایند باید در آن فعالیت نماید . در نگرش فرایندی از کنترل می توان برای موارد زیر استفاده کرد :
– شرایطی که در آن یک فرایند فعال می شود .
– زمانی که یک فرایند فعال می شود .
– همزمان سازی فرایندها با استفاده از هر یک از موارد فوق
– محدودیتهایی که تحت آنها یک فرایند عمل می کند .
– ارتباط بین فرایندها از طریق شناسایی اطلاعات
معمولاً خروجی یک فرایند ، ورودی فرایند بعدی است .به طور کلی نحوه و چگونگی ارتباط بین فرایندهای فعال در یک سیستم مورد بررسی را نشان می دهد .
مدلسازی اطلاعات ( ورودیها / خروجیها ):
اطلاعات را می توان به سه صـورت و بسته به نـوع بازیابـی و زمـان نیـاز به نسخــه اولیـــه آنها مـدلسازی نمود :
1. مجاری : به اطلاعات (یا مواد) موقتی که فقط به مدت محدود به آنها نیاز است ، گفته می شود . بازیابی و نگهداری این اطلاعات ضرورتی ندارد .
2. ذخیره اطلاعاتی : اطلاعاتی که بازیابی و نگهداری می شوند ، اما وقتی که آخرین نسخه اطلاعات نیاز شد ، به آن عمل می شود .
3. بایگانی : اطلاعاتی که بازیابی و نگهداری می شوند و نسخ / ویرایش قبلی آنها نیز مورد نیاز است.

دو ساختار جریان اطلاعات در نگرش فرایندی:
1- ساختار موضوعی :
– اطلاعات از طریق طبقه بندی منشعب می شوند. در کنتـرل تـوالی فـرایندها این نـوع طبقه بندی یک نقطه تصمیم گیری برای فرایندی که باید بعداً فعال شود ، ایجاد می کند.
2- ساختار انشعابی
– امکان نسخه برداری از اطلاعات را فـراهـم می کند . به علاوه ایـن ساختـار بـرای تشـریح فـرایندهایی که توالی فعالیت آنها مهـم نیست ، بکـار می رود .
نکات قابل توجه در مدلسازی فرایندها:
– ورودیهای فرایند چیست و ما چگونه می توانیم آنها را مدلسازی کنیم ؟
– چگونه می توانیم حجمی از اطلاعات را روی یک صفحه کاغذ نمایش دهیم ؟
– دامنه شمول یک فرایند چیست ؟
– چه منابعی توسط یک فرایند مورد استفاده قرار می گیرد ؟
سه روش عمومی برای سازماندهی فرایندها:
1- روش سلسله مراتبی :
در این روش کل فرایند به اجزای تشکیل دهنده تقسیم می شود.
2- روش طبقه بندی :
در این روش فرایندها بر اساس مشترکات و ویژگیهای مشترک دسته بندی می شوند .
3- روش متوالی :
در این روش توالی و ترتیب انجام فرایندها بر اساس قید زمان ، مبنای طراحی و ساماندهی آنهاست

فصل سوم :
نتیجه گیری و پیشنهادات

در پایان باید بیان کنم که این دوره کار آموزی برای این جانب تا حدود زیادی مفید بود و با اصول کلی کار در کارخانجات آشنا شدم . در کل یک آموزش عملی خوب در پایان دوره کاردانی ام بود .
امیدوارم که دانشجویان دیگر نیز چنین فرصتی را پیدا کرده و از آن به نحوه بهینه استفاده کنند .


تعداد صفحات : 84 | فرمت فایل : Word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود