بسم الله الرحمن الرحیم
گزارشکار ایستگاه تقویت فشار
استاد مربوط:
رئیس بهره برداری :
ما به این دلیل روی کره ی زمین زندگی می کنیم که از زندگی لذت ببریم
به حرف های کسانی که به شما چیزی غیر از این می گویند گوش ندهید
اول از همه لازم میدانم از خانم دکتر نظری و اقای دکتر نایب زاده که با صبر و شکیبایی و برنامه ریزی دقیق ما را در بازدید از ایستگاه تقویت فشار فاروج تحمل وهمراهی کردند تشکر فروان کنم و از پرسنل عزیز ایستگاه بالاخص اقای مهندس طاهر دین که تمامی مراحل را بصورت کامل و فشرده توضیح دادند. از ایزد منان دوام عزت و سلامت را برای این عزیزان دارم.
1398-1399
تاربخچه ای کوتاه از پیدایش نفت و گاز در ایران :
ویلیام ناکسی دارسی یک میلیونراسترالیایی ، نخستین فردی بود که با روشهای جدید روز ودستگاههای حفاری مکانیکی در ایران به اکتشاف نفت وحفر چاه پرداخت.او ابتدا گروهی فنی را به سرپرستی زمین شناسی به نام برلز استخدام و به ایران اعزام کرد. این گروه ، پس از بررسیهای زمین شناسی ، گزارش رضایت بخشی داد.احتمال وجود نفت در حوالی قصرشیرین و شوشتر را زیاد و دردیگرنقاط امیدوار کننده دانست. پس از دریافت این گزارش ،دارسی نماینده ای به نام ماریوت را در سال 1901 به دربار ایران فرستاد ماریوت امتیاز اکتشاف و استخراج نفت در تمام ایران ، بجز پنج ایالات شمالی را از مظفرالدین شاه گرفت.چند ماه پس از امضای قرار داد، حفاری اولین چاه درمحلی به نام چیاسرخ یا چاه سرخ ، در شمال غرب قصرشیرین آغاز شد. کار حفاری به علت نبود راه و ناامنی به کندی پیش می رفت تا آنکه درتابستان 1903 در عمق 507 متری به گاز و کمی نفت رسید. چاه دوم هم در همین ناحیه در عمقی مشابه به نفت رسید. بهره دهی این چاه درحدود 175 بشکه در روز بود. دارسی با ارزیابی نتایج دریافت اگردر ناحیه چیاسرخ نفتی بیش از این مقدار هم بیابد به علت دوری ازدریا ونبود امکان حمل به بازار مصرف ، سودی عاید او نخواهد شد. ناحیه را ترک کرد و به خوزستان روی آورد.
منطقه چیارسرخ درمرزبندیهای بعدی به دولت عثمانی واگذار شد واکنون چیاسرخ یک میدان نفتی کوچکی درعراق است. درمنطقه خوزستان اولین و دومین چاه حفر شده شرکت، خشک بودند. درنیمه اول سال 1908 سرمایه شرکت روبه پایان بود و هنوز نفتی کشف نشده بود. روسای شرکت به مسئول عملیات که مهندسی به نام رینولدز بود: دستور توقف عملیات را می دهد. ولی او که در محل وضع را بهتر ارزیابی کرده بود چند روزی از اجرای دستور توقف خودداری نمود وبه حفاری ادامه می دهد. درروز پنجم خرداد 1287 شمسی (1908 م) مته حفاری به لایه نفت دار برخورد ونفت با فشار از چاه فوران نمود.اولین چاه نفتی ایران در منطقه تفتون مسجد سلمان کشف شد.اما در ان زمان گاز حالت استراتیژیک امروزی را نداشت و سوزانده میشد با ارزشمند شدن گاز اولین پالایشگاه ها در منطقه اقاجاری و بید بلند احداث شد.با پیدایش گاز نیاز به صنایع مادر دو چندان شد و قرار بر این شد.روسیه قبول کرد با صادرات گاز به این کشور به مدت 29 سال ذوب اهن اصفهان را تاسیس کند.
یکی از مهم ترین پالایشگاه های کشور پالایشگاه شهید هاشمی نژاد است که اموراکتشاف واستخراج شرکت ملی نفت ایران در سال 1347 میدان عظیم گازی خانگیران و در سال 1360 میدان گازی گنبدلی را به ترتیب در غرب و جنوب شهر سرخس کشف کرد.که در این حوضه با ترکمنستان مشترک هستیم.
معرفی کلی ایستگاه :
این ایستگاه در 300کیلومتری پالایشگاه سرخس و 157کیلومتری ایستگاه رضوی است.
این منطقه در حال حاضربیش از 4/3510 کیلومتر خطوط انتقال گاز در استان های :
1- خراسان رضوی 2- خراسان شمالی 3- خراسان جنوبی و بخشی از استان سمنان را تحت پوشش عملیاتی خود دارد.
گاز ورودی به این ایستگاه از شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد- خراسان رضوی- منطقه خانگیران- 1,031,061,000 متر مکعب در ماه و از گاز وارداتی از ترکمنستان حدود 29,672,524 متر مکعب در ماه است.
خطوط لوله انتقال گاز باقطرهای 2 الی 30 اینچ بر عهده این منطقه می باشد. که این ایستگاه با استفاده از پنج مرکز بهره برداری خطوط لوله: مشهد ، نیشابور ،بجنورد،شاهرود و گناباد به انجام رسیده و مسئولیت تقویت فشار گاز نیز بر عهده دو تاسیسات تقویت فشار گازرضوی ، فاروج می باشد.
فعالیت ایستگاه های تقویت فشار دقیقا بعد از پالایش گاز در پالایشگاه و جدا سازی گاز های هیدروژن سولفید و دی اکسید کربن و دیگر مواد همراه گاز شروع می شود.ایستگاه تقویت فشار فاروج به عنوان ایستگاه شماره 4 که بعنوان یکی از مناطق ده گانه است. گاز ورودی به این ایستگاه از شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد و گاز وارداتی از ترکمنستان حدود می باشد. که مسئولیت گاز رسانی به 1- خراسان رضوی 2- خراسان شمالی 3- خراسان جنوبی و بخشی از استان سمنان را تحت پوشش عملیاتی خود دارد. فشار ایجاد شده در ایستگاه ها 1000 تا 1100 psi میباشد که این فشار برای مصارف خانگی به 4/1 psi میرسد.حجم ورودی گاز 8000 تا 11000 هزار متر مکعب در ساعت گاز به این ایستگاه میباشد. در صنعت نفت حداقل 10% فضا باید فضای سبز باشد در این ایستگاه 18% فضای سبز است.
ایستگاه های تقویت فشار ساختار های مشابهی دارند. فقط از نظر وسعت با هم فرق دارند.گاز ورودی به ایستگاه که از بالا دست گرفته میشود و از اسکرابر عبور میکند تا ذرات و مایعات موجود در ان گرفته میشود. بعد از به میترینگ(Metering) یا همان اندازه گیری در فرستاده میشود. که توسط هدر موجود در سمت راست ایستگاه گاز به توربو کمپرسور ها فرستاده میشود.توربین های استفاده شده در ایستگاه عموما گازی اند چون انرژی موجود در ایستگاه گاز است. سعی میشود تا حد امکان ایستگاه ها را چون حساسیت استراتیژیکی برخوردارند و ممکن مناطق صعب العبور ساخته شوند غیر انتفاعی طراحی کنند. یعنی کمترین وابستگی را داشته باشند.برای برق اضطراری ژنراتور هایی وجود دارد که در مواقع خاص و ضروری مثل قطعی برق استفاده میشوند.در طراحی های اصلی گاز رسانی از پالایشگاه خانگیران 11ایستگاه بوده که در حالت عملی 2ایستگاه کمتر است و موقعیت ایستگاه ها را براساس طراحی ،ناهمواری ، طول خطوط لوله و قطر لوله ها طراحی میشود. 10 خط انتقال گاز داریم.که قطر استاندار لوله ها باید 50 اینچ باشد.در این ایستگاه قطر لوله ها بیشتر 30 اینچ است.مارکر های موجود در کنار جاده ها موقعیت خط لوله و فاطله ان از پالایشگاه را نشان میدهند.
کلیه قسمت های موجود شامل شیر ورودی و خروجی،کمپرسور،توربین،برق اضطرای،رگلاتورها،کمپرسور هوا (برای تمیزکاری و کنترل ولو ها)،ولو ها ،اب چاه برای مصارف کشاورزی و داخلی ایستگاه و scrubber است. گاهی اوقات گاز بدون ورود به ایستگاه از طریق BY PASS به ایستگاه بعدی فرستاده می شود.
ورودی و خروجی ایستگاه :
در این ایستگاه در ورودی به سایت سمت چپ شیر هایی وجود دارد. یکی ورودی و دیگری خروجی است.در زمان پیگ رانی پیگ را از ایستگاه قبلی فرستاد و در شیر ورودی دریافت میکنند و از خروجی ایستگاه به ایستگاه بعدی می فرستند. در این قسمت پیگ لانچ نیز وجود دارد.پیگ وسیله ای است که در لوله های انتقال سیالات از جمله لوله های آب، فاضلاب، انتقال نفت و انتقال گاز. از پیگ معمولاً برای اهداف زیر استفاده می شود:
1. تمیزکاری لوله
2. نظارت بر بدنه لوله
3. ضبط اطلاعات هندسی خط لوله
که پیگ با استفاره از فشار گاز پشتش حرکت میکند و با انرژی مغناطیسی حرکت چرخشی انجام میدهد. بازه زمانی استفاده از پیگ بستگی به گاز و گرفتگی لوله دارد. معمولا هر دو یا سه سال یکبار در زمان تعمیرات انجام میشود. تابستان بهترین زمان برای پیگ رانی است. چون کار های تعمیراتی در تابستان است مصرف گاز کمتر در تابستان باعث میشود فرصت تعمیرات پیش اید و دچار افت فشار نشویم.
خطوط گاز در این ایستگاه زیر زمین است.یکی از مزایا جهت ایمنی است.(مثلا در هنگام نشتی دیرتر یا کلا دچار حادثه نمیشود) معایب ولی برای تعمیرات یا نشتی یابی باید هر چند وقت یکبار یک قسمت خاک برداری شود.اما دلیل اصلی اینکه زیر زمینی طراحی شده است مشخص نیست شاید بدلیل سرمای بیش از حد برای جلوگیری از یخ زدگی است که دما گاهی اوقات -30 درجه سانتی گراد میشود .
اولین ایستگاه دوطرفه ایران و دلیل ان :
ایستگاه فاروج اولین ایستگاه دوطرفه ایران است.دلیل اجرا این طرح این بود که در سال 86 که سرمای شدیدی شد. ترکمنستان صادرات گاز به ایران را قطع کرد.باعث قطعی گاز خیلی از مناطق شد. این یک بحران بزرگ بود.به این نتیجه رسیدیم که چرا همیشه باید گاز را از ابتدای خانگیران به شمال بدهیم.گاهی اوقات لازم است گاز از شمال بگیریم یعنی از پایین دست به بالا دست گاز دهیم.که با اضافه کردن دوتا شیر باعث شد(در طراحی 4 شیر بود که با طرح مهندس مققنعی باشی با کار بر روی طرح ان را 2تا کردند ) ایستگاه فاروج به رامسر ایستگاه دو طرفه شود.بعدا در ابتدای دشت شادجنگل گلستان سه طرفه طراحی شد و اولین ایستگاه سه طرفه هم طراحی شد.
اسکرابر ( Scrubber) :
اسکرابر نوعی از فیلتر است که وظیفه پاکسازی گاز از ذرات معلق درون آن را دارد. اسکرابرها در حقیقت نوعی سپراتور عمودی اند که یک صفحه مشبک در ورودی آن ها استفاده می شود .
میترینگ(Metering) :
بعد از دریافت گاز در ورودی و عبور از اسکرابر به میترینگ داده میشود در اینجا پارامترهای مهم گاز اندازه گیری میشود.دبی ورودی توسط ونتوری متر اندازه گیری میشود(در بقیه قسمت از ارفیس استفاده میشود).فشار و دما هم با گیج های مخصوص خود اندازه گیری میشوند. در این بخش یک انشعاب میگرند و تلقلیل فشار میدهند برای مصارف توربین ها و مصارف درون ایستگاه مثل اشپزخانه و…. است.
شیر های LBV :
این شیر ها در خطوط اصلی انتقال گاز استفاده می شوند. برای جلوگیری از خطرات و اتفاقات ناگهانی گذاشته میشوند.که هر 20 تا 25 کیلومتر یک شیر BLV میگذارند. این شیر در صورتی که فشار خط لوله از حد معینی بالاتر و یا پایینتر رود عمل نموده و اقدام به بستن و قطع نمودن مسیر جریان می نماید.
توربو کمپرسورها (Turbo Compressor) :
واحد های توربو کمپرسور سه تا هستند A.B.C هر سه تماما شبیه به هم هستند.
در هدر گاز برای توربین و کمپرسور ها به سه قسمت تقسیم میشود.که به هر توربوکمپرسور یک لاین وارد میشود. در لاین ورودی و خروجی هر توربو کمپرسور ولو کنترلی استفاده شده است در صورت رخ دادن اتفاق سریعا عمل کنند و بسته شوند. نیرو محرکه این ولو ها (GOV)فشار هواست که با جابجایی روغن بین دو مخزن بالای ولو باز و بست میشوند.اما در کنار شیر های ورودی یک جریان 2اینچ وجود دارد که به یک شیر کنترلی کوچک وارد میشود.دلایل استفاده از این ولو:
1. اینکه فشار بالا دست و پایین دست برابر شود تا راحتر ولو باز شود
2. هوایی درون لاین بود went شود تا قبل ورود کامل گاز ،هوا باید کاملا خارج شود
(البته یک چک ولو قبل هر ولو کنترلی ورودی وجود دارد.که برای جلوگیر برگشت گاز به سمت ورودی است.)
همیشه تعداد n+1 توربو کمپرسور برای هر ایستگاه در نظر میگرند.که یکی همیشه استندبای است.و n در سرویس اند. در صورت خرابی هر کدام توربین استندبای به کار می افتد.در این ایستگاه سه تا توربو کمپرسور وجود دارد.دو توربو کمپرسور همیشه سرویس و یکی حالت استند بای است.توربین های گازی یک موتور درون سوزاند از نوع ماشین های دوار است که بر اساس انرژی گازهای ناشی از احتراق کار می کند.
توربین(Turbine) :
هر توربین گاز شامل یک کمپرسور برای فشرده کردن هوا، یک محفظه احتراق برای مخلوط کردن هوا با سوخت و محترق کردن گاز لست و در کل توربین برای تبدیل انرژی درونی گازهای داغ و فشرده به انرژی مکانیکی است.گاز ورودی به توربین 2 اینچ است. گاورنر وسیله ای است که سرعت یا پارامتر دیگری را در پیشران اصلی یک سامانه کنترل می کند. گاورنر در رایج ترین شکل خود با تغییردادن اندازه شارش این انرژی(گاز،بخار اب،هوا و…) ورودی،و سرعت پیشران را کنترل می کند.که توسط گاورنر میتوان گاز ورودی به توربین را تنظیم کرد.مسلما هر چه میزان گاز ورودی بیشتر میزان انرژی و سرعت توربین بیشتر میشود.و در نتیجه شفت تندتر چرخیده و کمپرسور گاز را فشرده تر میکند.هر توربین بطور میانگین روزانه 25000 متر مکعب گاز میسوزاند.
هوا با عبور از فیلتر ها تمیز میشود.توسط کمپرسور ها فشرده شده و به درون محفظه احتراق هدایت میشود.گاز توسط رینگ دور توربین وارد محفظه احتراق شده دلیل اینکه از رینگ استفاده میکنند این است.که رینگ گاز را از12 قسمت وارد محفظه میکند و این باعث میشود.احتراق بهتر صورت بگیرد.برای احتراق تا این مرحله سوخت و هوا از مثلث اتش تشکیل شده اما برای گرما از دوتا جرقه زن استفاده میکنند.گاز پس از احتراق حجمش زیاد میشود .که وارد قسمت پره ها شده و در انجا باعث چرخش پره ها میشود.یعنی با تبدیل انرژی جنبشی به مکانیکی باعث چرخش پره ها و در نتیجه چرخش شفت میشود. اتلاف حرارتی در این توربین به توربین بعدی داده میشود.میزان انرژی تولید شده توسط توربین بخشی برای چرخاندن کمپرسور و بخشی برای چرخاندن خود توربین استفاده میشود.
کمپرسور های سانتری فیوژ (Compressor) :
کمپرسوها یک دستگاه مکانیکی است که با کاهش حجم گازها، فشار آن ها را افزایش می دهد. در برخی دستگاه ها و ماشین آلات، کمپرسورها هوا را فشرده کرده و به قسمت احتراق می فرستند.کمپرسور های اینجا 3 مرحله ای هستند منظور از هر مرحله شامل یک ردیف پره های ثابت و یک ردیف متحرک است.که گاز با برخورد به پره های ثابت سرعتش به فشار تبدیل میشود.گاز ورودی به کمپرسور با رنگ زرد مشخص میشود. این توربو کمپرسورها محصول مشترک کاندا و امریکاست.حداقل فشار برای مکش کمپرسورها 37 bar است.هر کدام از کمپرسورها روزانه توانایی فشرده سازی 7تا7.5 میلیون متر مکعب گاز را دارد.( حدود 1.3 Ratio یا 9 ریشتر)
سرج و ولو انتی سرج :
هنگامی که جریان گاز ورودی کمپرسور کمتر از حداقل میزان طراحی کمپرسور باشد. جریان ورودی به کمپرسور از حد مجاز کمتر شده و کمپرسور قادر به متراکم ساختن گاز و ارسال به خروجی نمی باشد. ارتعاشات شدید به وجود می آید و امکان صدمه به کمپرسور می باشد.
از دلایل به وجود آورنده پدیده سرج:
1. بالا بودن فشار در خروجی در هنگام انداختن کمپرسور در خط کار
2. کاهش جریان گاز به هر دلیل
3. افزایش فشار در هدر خروجی کمپرسور به علت بسته شدن مسیر در پایین دست
4. کاهش سریع دور کمپرسور
ولو های انتی سرج هم برای جلو گیری از سرج استفاده شده اند تا در صورت زیاد فشار خروجی یا کم شدن فشار ورودی عمل میکند و مقداری از خروجی را به ورودی میدهد.این ولو ها در لاین خروجی از کمپرسور ها قرار دارند.
سیستم روغن کاری:
دو نوع روغن داریم:
1. روغن جهت روانکاری و…
2. روغن سیل مخصوص کمپرسور(نشت بند)
1-روغن روانکاری :
لاین های قهوه ای مربوط به روغن است. شفت ها بر روی بیرینگ ها یا یاتاقان ها سوارند.که در هنگام چرخش با سرعت بالا باعث داغ شدن ،سایش و..میشود. برای جلوگیری از این موارد از روغن استفاده میشود.
وظایف روغن:
1. خنک کاری
2. جلو گیری از اصطکاک و روان کاری
3. جلوگیری از سایش و خوردگی
که یک مخزن 2000 لیتری روغن وجود دارد. بیشتر روغن برای توربین استفاده میشود.در این مخزن روغن یک هیتر وجود دارد. تا دمای روغن را در یک حد معین نگه دارد.روغن بعد از خروج از کمپرسورها و توربین ها از فیلتر هایی عبور میکند و به مرحله خنک کاری میرود .به مخزن روغن باز میگردد. البته در بعضی موارد قبل از ورود به مخزن ازیک فیلتر مغناطیسی استفاده میکنند.تا اگر ذرات فلز از خوردگی درون روغن بود بگیرد. در بالای کمپرسورها یک مخزن وجود دارد. این مخزن هم دارای روغن است . در صورت بروز هر مشکلی مخزن با فشار کمپرسور شروع به کار میکند.تا خروج کامل گاز از سیستم این عمل را انجام میدهد.و ارام ارام سیستم خاموش میشود.
روغن سیل (نشت بند) :
یک مخزن جدا از این روغن وجود دارد.مخصوص کمپرسور است همان طور که میدانیم گاز دوست دارد از انرژی زیاد به سمت کم حرکت کند. در کمپرسورها گاز میخواهد از فشار زیاد به سمت کم حرکت کند.برای همین درون کمپرسور را با این روغن سیل میکنند تا بقول معروف گاز فرار نکنه و به بیان دیگه گاز رو بصورت کنترلی داخل کمپرسورها بفرستیم تا به جایی نشت نکند و فشارش بالا رود .
نکات مهم درمورد روغن ها :
برای تعویض روغن هر 6ماه یکبار روغن را ازمایش میکنند.در صورت عوض شدن برخی از پارامترهای ان روغن را تعویض میکنند.
هر دو روغن سیل و روغن روانکاری بعد از خروج از توربو کمپرسور برای خنک کاری به مبدل حرارتی که مانند رادیاتور است میروند.بعد افتادن دما به مخزن باز میگردد.بخش اعظم خنک کننده مربوط به روغن سیل است.
برای جلوگیری از مخلوط شدن دو روغن با هم یک separator قبل ورود روغن به مخازن میگذارند تا دو روغن را از هم جدا کند.این عمل برای کل روغن نیست فقط برای جاهایی که احتمال مخلوط شدن روغن است استفاده میشود.سیستم روغن کاری کلا یک loop است که دائما تکرار میشود.
سیستم ایمنی safety device :
درون اتاق توربین سه تا کار انجام میدهد.یک سیستم برای شناسایی نشت گاز،برای تشخیص نشت روغن و شعله است .که سیستم تشخیص شعله از اشعهuv استفاده میکند.برای خاموش کردن شعله از CO2 استفاده میکنند.اما سوال اینجاست اگر کسی توربین را چک میکرد و سیستم چگونه عمل میکند. در این مواقع هنگام بازرسی توربین ها درب های اتاق توربین سنسور هایی دارد که به محض باز شدن درب سیستم را قطع میکند و یا از اتاق کنترل بصورت دستی قطع میکنند چون اگه فعال شود باعث یخ زدگی فرد میشود.یک سیستم تشخیص نشت گاز هم برای کل مجموعه توربو کمپرسور ها وجود دارد.در مواقع نیاز عمل میکند. .در درون محفظه های توربین سنسورهایی دارند.که دمای هر کدام را در اتاق کنترل نمایش میدهند.اگر دما c80 درجه شود توربین رو خاموش میکنه و اگر از c163 بالاتر بره در اتاق توربین CO2 تزریق میکند. اگر شعله ای باشد خاموش میکند.
Went :
یک لاین در خروجی لاین کمپرسور وجود دارد.که در بیرون از مجموعه توربو کمپرسورهاست.این لوله برای زمانیست که اتفاقی در مجموعه بیفته یا در اغاز کار که بخواهیم هوای یاز گاز درون لاین را went به بیرون کنیم .این لاین برای زمانیست که ورودی و خروجی بسته باشد. و زملنی ه ورودی و خروجی باز باشد این لوله بسته است.
از بین بردن هیدرات و یخ زدگی در خطوط :
هیدرات های گازی در خطوط گاز طبیعی ، پالایشگاه ها، پتروشیمی و دستگاه های موجود در صنایع شیمیایی، درصورت وجود هم زمان مولکول های سبک هیدروکربوری و آب، در فشار بالا و دمای پایین تشکیل می شود. پدیده هیدرات گازی ترکیبی از گازهای سبک مثل متان، اتان یا دی اکسید کربن با مولکول های آب است که تحت شرایط خاص دمایی و فشاری ماده ای شبیه برفک را تشکیل می دهد . هیدروکربن ها در حفرات یخ قرار میگیرند و پیوند قوی می دهند . حجم زیادی از گاز را در خود جای می دهد. هیدارت های گازی به صورت جامد در آمده و توان عملیاتی خط لوله انتقال گاز را کاهش داده یا حتی به انسداد کلی خط لوله منجر می شود. تعیین شرایط تشکیل هیدرات در یک فرآیند تولید تا انتقال گاز برای جلوگیری از تشکیل هیدرات اهمیت دارد.اما در صورت یخ زدگی یا هیدرات از متانول استفاده میکنند.
اتاق کنترل :
مرکز تمام فعالیت های کنترلی ایستگاه است.این فعالیت ها بصورت اتوماتیک ، دستی و یا فقط نظارت بر دستگاه ها می شود.در اتاق کنترل یه نقشه pfd وجود دارد که الکترونیکی است. این تابلو چراغ هایی در کنار هر دستگاه وجود دارد. که سبز به معنی در حال سرویس بودن و قرمز به معنی خارج از سرویس بودن است.
شماتیک کلی سایت ایستگاه فاروج
در اتاق کنترل یک بخش Monitoring داریم.این بخش برای نمایش هر کدام از سنسورها، فعال بودن و یا نبود توربین و… است.بطور کلی یک بخش نظارتی است.بخش سوئیچ از طریق کیبورد و یا بصورت اتوماتیک است.مثلا اگر بخواهیم میزان چرخش کمپرسور را زیاد کنیم باید روی توربین اثر بزاریم یعنی میزان گاز ورودی به توربین را زیاد کنیم از طریق گاورنر که از اتاق کنترل میشود.گاورنر هم دارای ولو کنترلی 2 اینچ است.که با یک تغییر در ان میزان چرخشش شفت را تنظیم میکنیم.در مخزن روغن یک ترنس میتر و جود دارد که دمای روغن را تنظیم میکند.بعلاوه کنترل کننده دما مجهز به یک سیستم کنترل سطح روغن است. اگر احساس کند سطح روغن از حالت تعریف شده پایین تر است. بصورت خودکار شات دوان میدهد. یک رکورد وجود دارد که اطلاعات لحظه به لحظه را در خود ذخیره میکند.
برای استارت توربو کمپرسورها Run local را بزنیم .به محض زدن این دکمه همه چیز بصورت اتوماتیک انجام میشود.اول روغن کاری ،رساندن سوخت توربین و..که همه بصورت سلسه وار صورت میگیرد.فرق توقف خودکار و شات داون در هنگام توقف خودکار سیستم بصورت پلکانی و ارام خاموش میشود .اما در مواقع خطر ناک برای سیستم shut down طراحی شده است که بصورت یکدفعه عمل کرده و سیستم را در یک لحظه واحد از کار می اندازد.زمانی که اتفاقی درون ایستگاه می افتد.شیر ورودی و خروجی را می بندد.گاز را از بلودان به محیط خارج و went میکنند.
بعد از ایستگاه های تقویت فشار برای هر شهر یک ایستگاه تقلیل فشار وجود دارد که گاز را به مصارف خانگی می فرستد.
خدایا راهنمایم باش تا حق کسی را ضایع نکنم ، که بی احترامی به یک انسان همانا کفر خدای بزرگ است.(دکتر چمران)
2