تارا فایل

گزارش کارآموزی بیسکویت و آدامس



رشته تحصیلی:
تکنولوزی مواد غذایی

عنوان کارورزی:
بیسکویت و آدامس(شرکت پارس مینو)
نام دانشجو:

نام استاد راهنما:

تاریخ:
مرداد و شهریور
فهرست مطالب

عنوان صفحه

فصل اول
مقدمه————————————————- 5
تاریخچه محصولات—————————————-9
تاریخچه کارخانه—————————————- 10
ظرفیت تولید——————————————- 11

فصل دوم
مواد اولیه مورد استفاده———————————12
کنترل کیفیت آنها—————————————-17
فصل سوم
تجهیزات و ماشین آلات و نحوه قرار گیری آنها در
خطوط مختلف تولید—————————————— 31
سیستم شستشو و تصفیه فاضلاب—————————–32

فصل جهارم
تجهیزات آزمایشگاهی———————————–33
انواع مختلف آزمایشات————————————63
استانداردها——————————————– 136

فصل پنجم
نتیجه گیری——————————————– 166
انتقادات————————————————167
پیشنهادات———————————————-168

فصل ششم
منابع و مراجع——————————————– 169

فصل اول:
مقدمه
غلات
غلات در واقع گونه ای از خانواده گندمیان (گرامینه ها) هستند که گیاهان علفی تک لپه ای بوده و دانه های ریز آنها، مصرف خوراکی دارد. غلات گیاهانی یک ساله هستند، یعنی چرخه ی زندگی خود را در یک فصل زراعی به پایان می رسانند.
گونه های سردسیری غلات (گندم، جو و چاودار) در فصل پاییز و اوایل بهار کشت شده و در اواسط تا اواخر تابستان هم برداشت می شوند. گونه های گرمسیری غلات (برنج، ذرت، ذرت خوشه ای و ارزن) نیز با توجه به شرایط آب و هوایی در اواخر بهار یا اوایل تابستان کشت شده و اواخر تابستان یا اوایل پاییز هم برداشت می شوند.

انواع غلات
* گندم: به آب و هوای خنک در فصل رشد، آب و هوای گرم و خشک در فصل برداشت نیاز دارد.
* برنج: آبیاری و بارندگی در کشت این گیاه ضروری است. میانگین دما در 4 تا 6 ماه از فصل زراعی باید 21 درجه سانتی گراد یا بالاتر باشد.
* ذرت: به آب و هوای گرم با رطوبت کافی نیازمند است. این گیاه معمولاً در آمریکای شمالی و جنوبی و همچنین آفریقا کشت می شود.
* جو: به آب و هوای خنک در فصل رشد نیاز دارد. جو مطمئن ترین غلات در شرایط شوری خاک، خشکی یا سرمای زمستان است. جو در زمین هایی که گندم قادر به رشد در آنها نیست هم پرورش می یابد.
* ارزن: از پر محصول ترین غلات در شرایط خشک است و در خاک های غیر حاصلخیز هم رشد می کند. این ماده در آسیا و آفریقا، ماده غذایی مهمی برای انسان و دام می باشد.
* جو دوسر: سابقاً خوراک اصلی مردم اسکاتلند محسوب می شد. در سراسر دنیا از این ماده غذایی به عنوان خوراک دام هم استفاده می نمودند.
* چاودار یا گندم سیاه: از سازگارترین غلات نسبت به شرایط سخت آب و هوایی است. در آب و هوای سرد کشت می شود.

اهمیت امروزی غلات
در بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی، بیش از 80 درصد غذای مردم از غلات تامین می گردد. سهم غلات در غذای مردمان اروپایی 45 تا 55 درصد بوده و در ایالات متحده آمریکا تقریباً 20 تا 30 درصد می باشد.
امروزه نزدیک به 70 درصد سطح زیر کشت یک میلیارد هکتاری جهان را غلات اشغال نموده اند. تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان به ویژه در آسیا به طور مستقیم از غلات تامین می گردد.
همچنین تولید غلات در مقایسه با دیگر فراورده های غذایی از جمله گوشت، تخم مرغ، شیر و… بسیار بیشتر است. تولید سالانه غلات در جهان، بیش از یک میلیارد و هفتصد میلیون تن می باشد. گندم، برنج و ذرت سه محصول مهم هستند که هر کدام تقریباً یک چهارم تولید سالانه غلات را تشکیل می دهند.
برنج، غذای عمده و روزمره مردم نواحی گرم و مرطوب است. این غله معمولاً در زمین هایی تولید می شود که بتوان آنها را در برخی فصول سال غرقاب یا گل- آب نمود.
گندم به عنوان غله ای سازگار، عمدتاً در زمین های چمن طبیعی و همچنین در مناطقی که آب و هوا برای کشت ذرت مناسب نیست، به عمل می آید. گندم از غلاتی است که در نواحی سرد هم کشت می شود. این غله در سراسر جهان در فصول مختلفی کشت می شود، به طوریکه در هر ماه از سال، گندم در یکی از نقاط جهان در حال برداشت می باشد.
ذرت هم به عنوان یک گیاه گرمسیری، در مناطقی که رطوبت و حرارت کافی در فصل زراعت فراهم باشد، رشد می نماید.
مراحل رشد غلات
1. جوانه زنی: این مرحله با نفوذ ریشه در پوست دانه و غشای تخمدان آغاز می شود. ریشه ی اولیه چندان پر پشت نیست، اما ریشه های ثانویه که شامل ریشه های نا بجا هم می شود، در مراحل اولیه رشد به وجود خواهند آمد که این ریشه های ثانویه قوی تر بوده و قدرت کافی برای نگه داشتن گیاه در خاک را دارند.
2. پنجه زنی: پس از آن که اولین برگ های گیاه سطح خاک را شکافت و ساقه اصلی شروع به رشد نمود، مرحله پنجه زنی آغاز می گردد؛ یعنی جوانه های موجود در محل اتصال برگ های پایینی به ساقه، فعال شده و شروع به رشد می کنند.
3. تشکیل روزت: برگ های گیاه در فاصله ی دو مرحله پنجه زنی و ساقه رفتن رشد نموده و بلند می شوند و مجموعه ای برگ را در ابتدای ساقه ایجاد می کنند. این مرحله را تشکیل روزت می نامند.
4. ساقه رفتن: در این مرحله ساقه طویل می شود. در اوایل این مرحله، گل آذین هم تشکیل می شود.
5. تشکیل گل آذین: در این مرحله گل آذین بوته از داخل غلاف خارج می شود. گل کردن غلات معمولاً زمانی که گل آذین داخل غلاف است یا بلافاصله پس از تشکیل گل آذین صورت می گیرد. گل های گیاهان خانواده گرامینه، به صورت گروهی به وجود می آیند. منظور از گل آذین، آرایش گل یا طرز قرار گرفتن گل روی ساقه است. مجموع چند گلچه که روی محور گل آذین است را سنبلچه می گویند.
6. میوه: زمانی که میوه می رسد، غشای تخمدان نازک شده و به پوست دانه می چسبد. این گونه میوه ها را گندمه گویند، مثل دانه گندم، ذرت و چاودار. دانه بعضی غلات حتی پس از برداشت هم داخل غلاف باقی می ماند، مثل برنج و جو.

برداشت محصول
برداشت غلات باید به موقع صورت گیرد. برداشت زودتر یا دیرتر از موقع محصول، موجب کاسته شدن کیفیت آن می شود. تاخیر در برداشت غلات دانه ریز، سبب ریزش دانه، خوابیدگی یا شکستن بوته ها در مزرعه و بالاخره کاهش میزان ماده خشک می گردد. برداشت زود هنگام محصول هم موجب پایین آمدن کیفیت غلات می گردد.
وزن دانه ها تا زمان رسیدن دانه افزایش می یابد، ولی پس از آن رو به کاهش می گذارد. همچنین دانه های نارسی که زود هنگام برداشت می شوند، چه در مزرعه و چه در انبار بیشتر در معرض آسیب های ناشی از گرما و آفات از جمله کپک زدگی قرار می گیرند. زمان مناسب برای برداشت دانه، موقعی است که آندوسپرم دانه های غلات سفت شده و میزان رطوبت آن هم به 18 درصد رسیده باشد.
در کشورهای توسعه یافته برای دروی محصول تنها از وسایل مکانیکی همچون کمباین استفاده می شود. اما در کشورهای در حال توسعه از روش های گوناگونی همچون استفاده از داس برای برداشت محصول استفاده می نمایند.

تاریخچه
هزاران سال است که این گونه گیاهان، در تامین غذای بشر نقش حیاتی ایفا می کنند. باستان شناسان جوامع ابتدایی توانسته اند از ویرانه های قدیمی مراکز سکونت انسان، دلایلی به دست آورند که نشان می دهد غلات در تمدن های اولیه بشری هم کشت می شده اند و برای مثال، گندم در سرزمین حاصلخیز بین النهرین به عمل می آمده است.
بین النهرین امروزه بخش هایی از ترکیه، عراق، سوریه و ایران را تشکیل می دهد. شواهد به دست آمده نشان می دهد که در 16.000 تا 10.000 سال قبل از میلاد، انسان ما قبل تاریخ در این ناحیه گندم تولید می کرده است.
همچنین هر جا که جامعه ای تشکیل شده، یکی از انواع غلات در پیدایش آن نقش داشته اند. مثلاً برنج در تشکیل جوامع نخستین کشور چین و ذرت هم در تشکیل جوامع آفریقایی موثر بوده اند.

تاریخچه کارخانه:
شرکت صنعتی پارس مینو در سال 1338 تاسیس و با ایجاد فضای کارخانجات خود در محل کیلومتر 10 جاده مخصوص کرج در خلال 49 سال حیات صنعتی و از ابتدای فعالیت ه نقش محوری و پیشتاز را در تولید انواع بیسکوییت ،شکلات،ویفر،آدامس،فرآورده های حجیم شده غلات ،پاستیل و پودر ژله داشته است و به منظور کنترل کیفیت تولیدات از همان ابتدا آزمایشگاه های مجهز غذایی را احداث و آزمون کلیه مواد مصرفی و محصولات تولیدی را با استفاده از متد های معتبر عهده دار بوده است و در سال 1379 به منظور دستیابی به فضای مطلوب تر و منطبق با استانداردهای خاص ساختمانی آزمایشگاه در محل مستقل و مناسب تری احداث گردید .
از نیمه سال 1379 در راستای سیاست گذاری جدید مدیریت بخش های مختلف پارس مینو بر اساس نوع فعالیت مجزا شد و به همین منوال نیز آزمایشگاه های غذایی از نظر سازمانی مستقل و زیر نظر مدیریت مرکزی پارس مینو با چارت جدید سازمانی به شرکت های داخلی ارائه خدمات می نماید ،به منظور دستیابی به هدف افزایش کیفیت عملکرد نیز سعی در استقرار استاندارد سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه شده است .
دامنه کاری آزمایشگاه
آزمایشگاه غذایی پارس مینو به صورت تخصصی با کادر مجرب و متبحر در دو بخش میکروبیولوژی وشیمی وهمکاری در پروژه های تحقیقاتی دانشگاهی در زمینه های ذیل فعالیت می نماید .
1)آنالیز مواد اولیه مورد استفاده صنایع شیرینی و شکلات و غلات به تعداد 80 نوع مانند : انواع آرد و بلغور ،انواع روغن و چربی ها ،شیرین کننده ها ،شیر و فرآورده های آن ،آهن در غلات و شیر مواد بسته بندی و مواد افزودنی ها .
2)آنالیز محصولات شامل : انواع شکلات ،بیسکوییت و ویفر ،آدامس ،اسنک ها ،آب میوه جات ،پودر ژله و کیک ،انواع رب ،ژله فرم دار ،شربت ها ،چای،عسل،نان،کیک و کلوچه ،ماکارونی،تافی وآبنبات و… به تعداد 28 محصول متفاوت .

ظرفیت خط تولید آدامس:
ظرفیت این کارخانه برای تولید آدامس به طور متوسط 18 وان پلاستیکی در روز است که تولید و اندازه ی طعم ها بسته به فصل و تقاضای مشتری قابل تغییر است.

ظرفیت تولید بیسکویت:
ساخت و بسته بندی بیسکوییت د رکارخانه مینو در 3 طبقه انجام می گیرد در طبقه سوم 3 سیلو قرار دارد که ظرفیت هر سیلو 33 تن می باشد که در 2 تا از سیلوها حاوی آرد ستاره و دیگری حاوی آرد نان می باشند (ارد ستاره برای تردی و پتی مانژ و ارد نان برا نارگیلی )

فصل دوم:
مواد اولیه مورد استفاده:
مواد اولیه آدامس:
شکر، بیس، گلوکز، اسانس، اسید، تیتانیوم دی اکساید، پودر کارنوباواکس CMC
مواد اولیه بیسکویت:
بی کربنات امونیوم بی کربنات سدیم، تری فسفات ، ارد کیسه ای شکر کریستال شکر اسیاب شده نمک نرم پودر مالت پودر کاکائو
(شکر اسیاب شده فقط در خط تولید بیسکوییت نار گیلی استفاده می شود
خط تولید بیسکوئیت :
ساخت و بسته بندی بیسکوییت د رکارخانه مینو در 3 طبقه انجام می گیرد در طبقه سوم 3 سیلو قرار دارد که ظرفیت هر سیلو 33 تن می باشد که در 2 تا از سیلوها حاوی آرد ستاره و دیگری حاوی آرد نان می باشند (ارد ستاره برای تردی و پتی مانژ و ارد نان برا نارگیلی )

اسیاب بیسکوییت : در این مرحله تمامی ضایعات قابا مصرفی که به هر نحو به بالا فرستاده شوند پودر و آسیاب می شوند و داخل هر نوع خمیر مقداری از انها استفاده می شود .
اتاق سری کشی :
فرمولهای که برای ساخت خمیر بکار برده میشود در این اتاق وزن کشی می شوند
بی کربنات آمونیوم : در تمامی خطها استفاده می شوند و کار آن زیاد کردن حجم خمیر و کم کردن وزن آن است .
الزامی است این ماده در دمای 90 تا 120 درجه قرار میگیرد .
بیکربنات سدیم (جوش شیرین) : فقط در خط تولید بیسکوییت نارگیلی استفاده می شود و کار آن این است که خمیر را زود ورز می دهد ولی بخاطر عوارضی که دارد از پرو فسفات استفاده می کنیم که خنثی کننده سوء اثرات جوش شیرین است
نمک نرم : در همهی خط های تولید بیسکوییت استفاده میشود و طعم دهنده است
پودر مالت :در خط تولید ترد بکار مب روز و کار آن طعم دهندگی و رنگ دهندگی است .
شکر کریستال : فقط در خط تولید پتی بور بکار می رود و طعم دهنده است
شکر اسیاب : فقط در خط تولید نارگیلی بکار میرود و کار آن طعم دهندگی است .
(برای اینکه میکس رهای خط نارگیلی در باز هستند و سرعت آنها پایین تر از میکسرهای پتی بور است از شکر آسیاب استفاده می کنیم چوت اگر از شکر کریستال استفاده شود شکر گلوله می شود در طبقه دوم ساخت خکیر انجام می گیرد :
میکسر سایون ویکارز : خمیر ترد در آن ساخته می شود و ورن خمیری که تحویل داده می شود 430 کیلو می باشد .
در این طبقه 2 نوع خمیر ساخته میشود :1_ خمیر ورزدار یا کشدار : که در نوع بیسکوییت پتی بور و ترد استفاده یمشود و میکسر هایی که این نوع خمیر را می سازند درب بسته می باشند و سرعت پره های ان بسیار طیاد است . 2) خمیر حلوایی : کهدر نوع بیسکوییت نارگیلی استفاده می شود و رنگی تیره دار .
روغن ، شربت اینورت و اسانس در تمامی خط ها استفاده می شود وطعم دهنده می باشند . اسانس ها در این مرحله به خمیر زده می شوند
اسانس وانیل پرتغال در خط تولید پتی بور و اسانس نارگیل در خط تولد بیسکوییت نارگیل یبکار می رود .
لیسیتین: فقط در خط تولید نارگیلی بکار می رود و عمل اموکسی فایر را انجام می دهد (عمل اموکسی فایر : چون اب و شکر به سختی با هم مخلوط می شوند به مخلوط آنها لیسیتین میزنیم تا راحت تر با هم مخلوط شوند .

متابی سولفیت سدیم : در خط پتی بوروترد استفاده می شود و کار آن کشدار و ورزدار کردن خمیر است .

اتاق سیلو :
در این اتاق دستگاه ها و کامپوتر ها مقدار آرد خالص هر خمیر را مشخص می نماید .
آرد خالص در هر خمیر باید از الگوی زیر پیروی کند .
در خمیر ترد از 430 کیلو خمیر ،320 کیلوی آن آرد خالص می باشد .
در خمیر نارگیلی از 324 کیلو خمیر ،190 کیلوی آن آرد خالص باشد .
در خمیر پتی بور از 268 کیلو خمیر ، 210 کیلوی آن آرد خالص باشد .
ساخت شربت اینورت : در مخزن 2 جداره ای انجام می گیرد که جداره بیرون کالوانیزه است و جداره ی داخلی استیل می باشد .
برای ساخت شربت اینورت 2100 کیلو شکر،800 لیتر آب ،3 کیلو گرم اسید سیتریک در یک مخزن بزرگ مخلوط می شوند .
1-لوله آب گرم که با بخار 100 درجه سلسیوس باعث بهتر حل شدن آن می گردد و 1 لوله آب سرد که شربت را خنک می کند و آماده می کند و سپس آن را به وسیله لوله ها مخزن بغلی هدایت می کند.
در طبقه اول فرمدهی و پخت خمیر صورت می گیرد :
خط تولیدی پتی بور و نارگیلی 6 منشا دارد و خط تولید ترد 180 منشاء دارد .
پخت پتی بور و نارگیلی به وسیله ی حرارت غیر مستقیم است . یعنی گرما از داخل لوله عبور می کند و بوسیله داغ شدن لوله بیسکوییت می پزد . همچنین خمیر پتی بور و نارگیلی یک لایه می باشد .
خمیر آماده شده از طبقه دوم بوسیله دستگاه به طبقه پایین و در مرحله ی برش خمیر قرار می گیرد و در آنجا کمی از خمیری که بوسیله ضایعات قابل مصرف بیسکوییت آماده شده به آن اضافه می شود سپس دستگاه آن را به صورت یکپارچه در آورده و در ردیف های زیادی قالب می خورد در مرحله بعد خمیر قالب خورده به وسیله آتش پخته می شود و بعد از پخته شدن قسمتی از دستگاه که دارای فلز یاب می باشد بیسکوییت هایی را که نا سالم هستند را جدا می کند و بیسکوییت ها برای سرد شدن مسافتی را طی می کند .
پخت ترد بوسیله ی حرارت مستقیم می باشد یعنی آتش مستقیما بیسکوییت ها را می پزد و خمیری که در طبقه بالا آماده شده و به پایین هدایت شده به صورت چند لایه روی هم قرار می کیرند و دستگاه آنها را به صورت یکپارچه در می آورد و سپس خمیر به وسیله کمی باد خشک می شود که به غلطک ها نچسبند بهد از خشک شدن خمیر به وسیله غلطک ها حرکت می کند ودر قسمت بعد آن را قالب می زند خمیر های قالب خورد برای پخت می روند و لاشه ی خمیر توسط دستگاه جمع می شود و به بالا منتقل می شود .
بر روی خمیر قالب خورده قابل پخت نمک کریستالی مخصوص پاشیده می شود و سپس بوسیله فرهای داغ و آتش پخته می شود و در مرحله ی بعد روغن مایع داغ با فشار روی آن اسپری می شود تا براق تر و خوش طعم تر شود .
بسته بندی :
بیسکوییت نارگیلی در جعبه های مقوایی به صورت دستی بسته بندی می شود و مقوا ها که دارای خط تا می باشند به وسیله کارگران درست میشوند ودر هر جعبه سه ردیف بیسکوییت چیده می شود وبعد از هر ردیف یک لایه سلفون می گذارند و بعد از اینکه جعبه بسته شد تاریخ مصرف و انقضاء می خورد وسپس سلفون کشی کی شود .بیسکوییت پتی مانژ بوسیله دستگاه sig به صورت 25 عددی جدا می شود و یک لایه پهن از مقوایی به نام زیر آن یک لایه نازک به همراه روی آن قرار می گیرد و دستگاه آن را بسته بندی می کنند .سپس کارگرها آنرا درون کارتن قرار داده و به وسیله غلطک به انبار برده میشود .
بسته بندی پتی بور نیز به همین صورت بوده فقط تفاوت آن این است که هر بسته حاوی 30 عدد بیسکوییت است و بسته بندی آن سلفونی می باشد .
بسته بندی ترد بوسیله دستگاه HSU می باشد و در هر بسته 15 عدد بیسکوییت می گذارند و سپس دستگاه آن را سلفون کشی می کند و بعد از اینکه تاریخ مصرف و تاریخ انقضا زده شد درون کارتن قرار گرفته به انبار برده می شود .
خط تولید چوب شور :
این خط تولید به تازگی درون کارخانه مینو افتتاح شده و دارای 3 عدد میکرو یک همزن مکانیزه می باشد .
مواد اولیه چوب شور :
نشاسته ،عصاره مالت ، نمک طعام ، بیکر نبات آمونیوم ،بادام زمینی ،مخمر .
تمامی مواد اولیه درون میکر،مخلوط می شوند وخمیر آماده شده درون همزن ریخته می شود و خمیر آماده شده بعد از اینکه آماده شد به طبقه پایین منتقل می شود .
خمیر چوب شور باید خمیر گشدار باشد که در آن از آرد نول استفاده می شود .
بعد از آنکه خمیر به پایین آمد برش می خورد و سپس با سرنگهای مخصوص 50 گرم مغز بادام به آن تزریق می شود و سپس با حرارت غیر مستقیم پخته می شود . برای آنکه چ.ب شور براق باشد ،باید به آن سودکاستیل زده شود و یک صفحه ویبره چوب شورها را بالا برده و سپس درون یک دستگاه گریز از مرکز ریخته می شود .سپس به بخش بسته بندی می رود .و در آنجا بسته بندی شده به وسیله دستگاه تاریخ مصرف و انقضا می خورد و توسط کارگران درون کارتن چیده می شود .
قابل ذکر است ظرفیت خط تولید بیسکوییت 30 تن الی 35 تن است .
شستشوی این خط هر روز انجام می شود و ضد عفونی آن هفته ای یک بار انجام می گیرد .

کنترل کیفیت مواد اولیه مورد استفاده:
دستورالعمل روش آزمون تست تشخیص بی کربنات آمونیوم
FCC رفرانس:
مواد لازم:فنل فتالئین 1% (1 گرم فنل فتالئین را در 100 میلی لیتر الکل حل نمائیم)
وسایل لازم: لوله آزمایشگاه
شرح آزمایش:
وضع ظاهری: بیکربنات آمونیوم به صورت کریستال های سفید یا پودر کریستالی یا پودر جامد شیشه ای بیرنگ که به مقدار کافی جاذبه الرطوبه می باشد و با بوی منحصر آمونیاکی وجود دارد.
محلول های سرد کربنات ها با محلول فنل فتالئین به رنگ قرمز تبدیل می شوند در حالی که بیکربنات ها بدون رنگ یا صورتی می شوند.

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری رطوبت در خمیرمایه
رفرانس: استاندارد 2577 خمیرمایه
1ـ مواد و وسایل لازم:
1-1- ظرف آلومینیومی دارای درپوش با ارتفاع تقریبی 25 و قطر 75 میلی لیتر
1-2- میله ی همزن شیشه ای ته صاف به طول تقریبی 60 میلی لیتر
1-3- الکل اتیلیک
2ـ دستور کار:
ظرف آلومینیومی را همراه با در و میله شیشه ای همزن وزن کنید. حدود g5/2 خمیرمایه خشک و یا g10 خمیرمایه تر را به آن منتقل کرده، مجدداً تا تقریب میلی گرم وزن کنید.
سپس در آن را برداشته 5 میلی لیتر الکل اتیلیک به آن بیفزائید. کاملاً به وسیله همزن هم زده و بگذارید میله در ظرف باقی بماند.
ظرف و محتویاتش را برای 2±180 دقیقه در دمای 1±105 درجه سانتی گراد خشک کنید. سپس در دسیکاتور سرد و مجدداً وزن کنید.
درصد وزنی رطوبت را از رابطه زیر به دست آورید:

= وزن ظرف با نمونه قبل از خشک کردن به گرم M1
= وزن ظرف با نمونه بعد از خشک کردن به گرم M2
= وزن ظرف خالی به گرم M

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری اسید سیتریک در آدامس
رفرانس : استاندارد 759 آدامس
دستور کار : مقداری آب مقطر را به کمک 10/N و شناساگر فنل فتالئین خنثی کرده و به مخلوط حاصل 2 گرم نمونه آماده شده را اضافه کنید هم زده سپس سود 10/N نرمال تا ایجاد رنگ صورتی قبلی تیتر کنید

نمک طعام
دستورالعمل روش آزمون خلوص نمک طعام
رفرانس: استاندارد 3769 اندازه گیری خلوص نمک طعام
مواد لازم:
– آب مقطر
– نیترات نقره 1/0 نرمال
– محلول شناساگر کرومات پتاسیم 5% (جرم به حجم)
وسایل لازم
– ترازو با دقت 1/0 گرم
– بالن ژوژه 1000 میلی لیتر
اساس کار
حل کردن آزمونه در آب، سنجش کلروسدیم با نیترات نقره استاندارد در حضور شناساگر کرومات پتاسیم تا ظهور رنگ نارنجی ـ قهوه ای به دلیل تشخیص تشکیل رسوب کرومات نقره

روش کار:
g10 از نمونه نمک را به دقت وزن کنید. نمونه را در آب حل کنید و در بالن ژوژه به حجم 1000 میلی لیتر برسانید. 25 میلی لیتر از این محلول را با محلول نیترات نقره 1/0 نرمال در حضور شناساگر کرومات پتاسیم تا زمان ظهور و دوام رنگ نارنجی ـ قهوه ای به مدت 30 ثانیه تیتر کنید.
هر میلی لیتر نیترات نقره 1/0 نرمال معادل 005844/0 گرم کلروسدیم می باشد.

تعیین در صد قند عصاره مالت :
جهت تعیین مقدار قند احیا کننده در مالت 3 گرم از مالترا وزن نموده در بالن ژوژه 250 سی سی به حجم می رسانیم سپس 50 سی سی از محلول جهت تعییین قند احیا کننده انتخاب می کنیم حجم محلول را با اب مقطر به 100 میلی لیتر می رسانیم و 50 میلی لیتر اضافه می کنیم و دوباره 50 سی سی اب مقطر اضافه می کنیم و به بشر 400 سی سی انتقال می نماییم و دهانه بشر را با شیشه ساعت می پوشانیم وروی شعله حرارت دهید شعله را طورب تنظیم کنید تا اینکه در مدت 4 دقیقه محلول بجوش آید و دقیقا عمل جوشیدن را مذت 2 دقیقه ادامه دهید .
بلافاصله محلول را از میان صافی گوچ P4 که قبلا وزن شده عبور دهید در این عمل از ارلن مایر استفاده کنید رسوب بدست آمده را آب مقطر 60 سی سی شستشو دهید . تفاوت وزن بدست آمده را بعنوان CU2O بدست می اید و
درصد قند = 3/5*100*وزن بدست آمده

دستورالعمل روش ازمون اندازه گیری مواد باقیمانده پس از تبخیر اسانسها :
رفرانس : استاندارد 4-2274 اسانسها
1_ اساس روش :
تبخیر بخش فرار اسانس بر روی حمام آبجوش و تزین مواد باقیمانده
2- وسایل لازم :
افزودن بر وسایل معمول ازمایشگاهی وسایل ویژه زیر نیز مورد نیاز است:
2-1 : دارای سر پوش که در آن سوراخهایی به قطر 70 میلی متر تعبیه شده است ودر سراسر ازمایش ، سطح آب در حمام ابجوش باید ثابت ودرحدود 50 میلی متر زیر سرپوش قرار گیرد
2-2 گنجایه تبخیر :
عبارت است از یک کپسول شیشه ای که در شرایط ازمایش مقاوم و ضخامت ان بطور یکنواخت از 1 ال 5/1 میلی متر و سایر ابعاد ان برابر شکل 1 باشد .
2-3 خشکانه
دارای مواد خشک کننده فال مانند سیلیکاژن
23 روش اندازه گیری :
آماده سازی آزمایی:
آماده سازی ازمایه را برابر استاندار ملی ایران 4378: سال 1377 اسانسها اماده سازی ازمایه انجام دهید .
3-2 :ازمونه
گنجایه تبخیر را به مدت 1 ساعت روی حمام ابجوش بگذارید و سپس جدار خارجب ان را خشک کنید و در خشکانه قرار دهید تا خشک گردد 05/0+-5 گرم بادقت 001/0 از ازمایه را در آن وزن کنید مگر انکه در استاندارد ویژگیهای اسانس وابسته دستور دیگری برای مقدار ازمونه داده شده باشد .
-3-3 اندازه گیری :
گنجایه تبخیر را بر روی حمام اب بطور مداوم در حال جوش است و جریان هوا وجود ندارد ب یوقفهبرای مدت زمانی که استاندارد ویژگیهای اسانس مربوطه تعیین گردیده است قرا دهید . سپس گنجایه تبخیر را بردارید جدار خارجی آن رابا کاغذ صافی بخشکانید وانرا در خشکانه سرد کنید و با تقریب 001/0 گرم بکشید
4 _ باز نمود برامدها

دستورالعمل روش آزمون رطوبت بادستگاه برابندر :
وسایل موردنیاز :
ترازو یا دقت 01/0
پیپت
ابتدا یک پیپیت را که درون دستگاه برابندر در دمای 105درجه سانتی گراد به وزن ثابت رسیده بیرون اورده به مدت 15 تا 20 دقیقه در دسیکاتور قرار داده و با ترازوی 01/0 وزن کنید سپس مقدار 10 گرم نمونه داخل پیپت بطور یکنواخت می ریزیم وزن را یادداشت کرده و به مدت 1 ساعت داخل ذستگاه در دمای Ċ105 قرار می دهیم سپس بیرون اورده درون دسیکاتور قرار داده و بعد از 20-15 دقیقه آن را با ترازوی 01/0 وزن کرده محاسبه می کنیم

دستورالعمل روش ازمون درصد کاهش وزن سدیم کربوکسی متیل سلولز
رفرانس : استاندارد 3376 سدیم کربوکسی متیل سلولز
دقیقا حدود 2 گرم از نمونه رادر یک ظرف توزین در دار شیشه ای به ارتفاع 30 میلی متر و قطر 50 میلی متر که قبلا ورن آن مشخص گردیده وزن نمایید بعدانرا برای سه ساعت در یک آون که دمای 2+-105 درجه سلسیوس تنظیم شده حرارت دهید . پس از این مدت اآن را خارج نموده و در دسیکاتور سرد نمایید و بعد وزن کنید

دستورالعمل روش آزمون درصد کلراید در سدیم کربوکسی متیل سلولز
رفرانس : استاندارد 3276 سدیم کربوکسی متیل سلولز
1_ مواد شیمیایی لازم :
1-1 : شناساگر کرومات پتاسیم
1-2 : نیتزات نقره یک دهم نرمال
2 دستور کار
5 گرم سدیم کربوکسی متیل سلولز را وزن کرده و در کپسول چینی به مدت 2 ساعت در کوره 500 درجه سلسیوس خاکستر کنید پس از آن خاکستر را در آب حل نموده وسپس در بالن ژوزه 100 میلی لیتری صاف کنید و به حجم برسانید 2 میلی لیتر از این محلول را برداشته و مجددا 10 میلی لیتر آب به آن بیقزادیئ و در مجلورت شناساگر کرومات پتاسیم بانیترات طپنقره یک دهم نرمال تا ایجاد رنگ اجری کنید
هر یک میلیلیتر نیترات نقره یم دهم نرمال معادل 00585/0 گرم سدیم کلراید می باشد .

دستوورالعمل روش ازمون مغز های خرد وشکسته بادام زمینی و فندق
رفرانس استاندارد شماره 3416
مقدار 200 گرم ار نمونه را توزین کرده و قطعات خرده و وشکسته را تفکیک و توزین نمایید

دستورالعمل روش ازمون آفت زدگی بادام زمینی و فندق
رفرانس : استاندارد شماره 3416
مغزها از نظر افت زدگی با درشت نمایی حداکثر 10 * معاینه و مغزها آفت زده را تفکیک و شمارش نمائید

فصل سوم:
تجهیزات کارخانهجات و نحوه قرار گیری آنها:
خط تولید آدامس در حال حاضر سیستمی قدیمی دارد و دارای ترتیب خاصی نیست ولی خط جدید که هنوز آماده اجرا نیست و فعلاً در مرحله ساخت قرار دارد کاملاً مکانیزه است.

سیستم های شست و شو:
به دلیل اینکه تولید آدامس گرد و خاک زیادی به همراه دارد هر روز در آخر شیفت کاری کارگاه جارو می شود و دستگاه هایی که نیاز به شستشو دارند شسته می شود.
شستشوی کامل را جمعه ها انجام می دهند.

فصل چهارم:
تجهیزات آزمایشگاهی:

تجهیزات آزمایشگاه میکرو بیولوژی :

دستور العمل کاری دستگاه کلنی کانتر
نام دستگاه : کلنی کانتر
1) دو شاخه دستگاه به پریز برق متصل می گردد و کلید اصلی دستگاه که در پشت آن می باشد در وضعیت (ON) قرار گیرد .
2) پلیتی که حداقل 30 و حداکثر 300 کلنی دارد برای شمارش انتخاب کنید .
3) پلیت در جاب پلیتی قرار گیرد
4) ذره بین دستگاه طوری تنظیم گردد که صفحه جایلتیبی و نیز کلنی های واقع در پلیت
به وضوح دیده می شود .
5) یک خانه بزرگ صفحه جایلیتیبی (خانه های 64 تایی)انتخاب شده و کلنی های آن شمارش گردد با شمردن هر کلنی روی دکمه (Proobe) دستگاه فشار داده شود تا روی صفحه نمایشگر شماره بیاندازد .
6) بعلت خرابی دکمه(reset)و غیر قابل استفاده بودن آن برای صفر شدن عدد صفحه نمایشگر یکبار دستگاه روشن و خاموش گردد .
7) کار شمارش کلنی ها در چند خانه بزرگ دیگر صورت گیرد
8) میانگین کلنی ها در خانه های شمارش شده محاسبه گردد و سپس در عدد 64
ضرب گردد نتیجه ، تعداد کلنی ها در پلیت مورد نظر می باشد .
نکته : چنانچه تعداد کلنی های یک پلیت زیاد باشد بهتر است از خانه های کوچک نه تایی برای شمارش استفاده گردد بدین صورت که در چند خانه از یک یکسری خانه های 9 تایی کلنی ها شمارش شده و میانگین آن محاسبه گردد . نتیجه ابتدا در 9 و سپس در عدد 64 ضرب گردد تا تعداد کلنی ها در پلیت مورد نظر بدست آید .
9) پس از اتمام کار کلید اصلی دستگاه در وضعیت (OFF) قرار گیرد و دو شاخه آن از برق
بیرون کشیده شود .

دستورالعمل نحوه استفاده از ترازوی دیجیتال
1) نیم ساعت قبل از شروع بکار ترازو را به برق بزنید تا چراغ سبز رنگ کوچکی روی نمایشگر ترازو روشن شود .
2) با فشار دادن بر روی دکمه ON/OFF ترازو را روشن نمایید و صبر کرده تا عدد (00/0)ظاهر گردد .
3) ظرف مورد نظر را دکمه قرار دهید .
4) با فشار ددن بر روی دکمه Re-zero مجددا ترازوعدد صفر را نشان می دهد در این حالت ماده مورد نظر را به آرامی و با دقت داخل ظرف بریزید . ترازو وزن ماده مورد نظر را نشان می دهد .
5) ظرف حاوی ماده مورد نظر را روی کفه ترازو بردارید اگر مجددا بخواهید از ترازو استفاده نمایید ، باز با استفاده از دکمه Re-zero ترازو را روی صفر تنظیم نمایید . در غیر این صورت با فشار دادن بر روی دکمه ON/OFF ترازو را خاموش نمایید و در انتها دکمه برق ترازو را فشار دهید تا چراغ سبز رنگ خاموش گردد .
نکته 1:همواره قبل و پس از استفاده از ترازو باید دقت شود که ترازو تمیز باشد همچنین قبل از شروع بکار *** تست میکروبی که در آن از ترازو استفاده می شود باید با یک تکه پنبه آغشته به الکل کفه و بدنه ترازو را ضدعفونی کرد .
نکته 2 : اگر در حین توزین کردن مقداری از ماده مورد نظر بجای ریخته شدن در ظرف توزین بر روی کفه ترازو ریخت باید به آرامی و با یک دستمال کاغذی تمیز آن را پاک نمود .
نکته 3: برای تنظیم کردن ترازو باید دو پایه جلوی ترازو را آنقدر بپیچانید تا حباب سفید رنگ داخل دایره قرمز رنگ قرار گیرد .

دستور العمل نحوه استفاده از میکروسکوپ
1) دو شاخه دستگاه به پریز برق متصل گردد
2) با استفاده از پرچ واقع در سمت چپ ، دستگاه روشن می شود هرچه پیچ روی درجه بالاتر قرار گیرد ، مقدار نور بیشتر می گردد (درجات از 1 تا 10 می باشد )
3) لام مور نظر بین اهرم های گیرنده قرار می گیرد .
4) صفحه گرداننده عدسی های شیئی چرخیده شود تا عدسی مورد نظر با یک صدای تیک در جای خود مستقر گردد (دستگاه دارای عدسی ها شیئی 4،10،40،100 می باشد )
5) برای استفاده از عدسی های 4،10،40 باید روی لام یک عدد لامل قرار گیرد و برای استفاده از عدسی 100 یا لنز روغنی باید یک قطره روغن عذسی روی لام ریخته شود .
6) با استفاه از پیچهای ماکرو متری ، صفحه نگهدارنده لام را بالا آورده تا عدسی مورد نظر با لام یا لام دارای روغن عدسی تماس یابد سپس در حالیکه در عدسی چشمی نگاه کرده انقدر پیچهای ماکرومتری و میکرو متری را چرخانده تا تصویر واضحی مشاهده گردد .
7) پس از بررسی و مشاهده یک میدان میکروسکوپی با کمک پیچها واقع در زیر صفحه نگهدارنده لام را بطور عرضی و طولی حرکت داده تا سایر قسمتهای لام نیز مشاهده گردد .
8) پس از مشاهده لام پیچ ماکرومتری را چرخانده تا صفحه نگهدارنده لام پایین بیاید
9) لام را از بین اهرمهای نگهدارنده خارج نموده و سپس پیچ کناری دستگاه در وضعیت OFF قرار گیرد
10) دو شاخه دستگاه از پریز برق بیرون کشیده شود .
نکته 1: در هنگام استفاده از عدسی 100 دیاگرام کاملا بسته و در هنگام استفاده از سایر عدسی ها باز است.
نکته 2: عدسی های شیئی پس از استفاده با پنبه آغشته به گزیلول تمیز گردند .

نحوه استفاده از دستگاه انکو باتور معمولی آزمایشگاه میکرو بیولوژی :
دستور العمل کاری
1) دستگاه را به برق وصل کنید
2) با استفاده از پیچ تنظیم حرارت و صفحه نمایشگر دما حرارت را تنظیم کنید .
3) درهای خروجی و شیشه ای انکوباتور را باز کرده ظرف مورد نظر را داخل آ ن قرار دهید .
4) درهای شیشه ای و خارجی دستگاه را ببندید .
توجه : در صورت لزوم با استفاده از پیچ هوا کش ، از بالای دستگاه هواکش را باز و بسته کنید .

دستورالعمل نحوه استفاده از دستگاه حمام آب (بن ماری )
1) دو شاخه دستگاه به پریز برق متصل گردد و دکمه ON/OFF را به داخل فشار داده شود در این حالت چراغ سبز رنگ Power روشن می شود و در قسمت نمایشگر دیجیتالی دمای فعلی دستگاه نشان داده می شود و چراغ مربوط به آن (چراغ کوچک و سبز رنگ (Ċ temp)روشن می گردد .
2) برای تنظیم نمودن دستگاه بر روی دمای مورد نظر باید در حالیکه دکمهset به داخل فشار داده شود پیچ گردش کننده چرخیده شود . چرخش پیچ در جهت عقربه های ساعت دما را بیشتر و در خلاف ان دما را کمتر می نماید و پس از تنظیم دمای مورد نظر دکمه set رها گردد مجددا دمای فعلی دستگاه در قسمت دیجیتالی نمایان می گردد . همچنین چراغ نارنجی رنگ heat بطور پیوسته شروع به چشمک زدن می نماید دمای دستگاه بتدریج بالا می رود و به محض اینکه به دمای مورد نظر برسد چراغ heat در فواصل زمانی بیشتر (هر چند ثانیه یکبار ) و بطور ضعیفتری چشمک می زند .
3) لوله های آزمایش یا ظروف حاوی مواد و محیط های کشت داخل حمام گذاشته شده و در آن بسته شود .
4) پس از سپری شدن زمان مورد نظر و خارج نمودن لوله های آزمایش یا ظروف اخل حمام دکمه ON/OFF به داخل فشار داده شود و سپس رها گردد تا دستگاه خاموش گردد در انتها دو شاخه دستگاه از پریز برق کشیده شود .
نکته 1: قبل از شروع بکار باید محفظه داخل دستگاه با آب مقطر پر گردد فاصله آب تا لبه دستگاه نباید کمتر از 1** و بیشتر از 5 ** باشد.
نکته 2 : آ ب درو ن دستگاه باید هر دو هفته یکبارتعویض گردد .
نکته 3 : اگر تنها پیچ گردش کننده چرخیده شود در قسمت نمایشگر دیجیتالی بترتیب موارد زیر مشاهده می گردد :
1) چراغ H-delay که در زیر چراغ (Ċ temp) قرار دارد روشن می گردد
2) چراغ H-delay روشن می گردد این فاکتور برای نگه داشتن عملکرد دستگاه به مدت زمان تنظیم شده و سپس متوقف کردن آن کاربرد دارد
3) فاکتور LP0O نمایان می شود که حالت غیر فعال است حالت فعال آن LP.I می باشد . این فاکتور برای تکرار یک نوع عملکرد خاص کاربرد دارد
4) فاکتور SP.O نمایان می شود که حالت غیر فعال است حالت فعال آن SP.I می باشد . این فاکتور عنلکردوابسته به دمای خاص تنظیم شده دستگاه می باشد
نکته 4: برای تنظیم هر یک از کاربردهای ذکر شده در نکه 3 بر روی عدد یا حالت مورد نظر باید همانند تنظیم دمای دستگاه درحالیکه دکمه set به داخل فشار داده شده پیچ چرخش کننده چرخیده شود .
نکته 5 : چنانچه هر گونه اشکالی در روند طبیعی کار دستگاه ایجاد شود چراغ قرمز رنگ alarm روشن شود
نکته 6 : این دستگاه دارای مزیت متصل شده به دستگاه می باشد .

دستوالعمل نحوه استفاده از انکوباتور دیجیتالی :
1) دو شاخه دستگاه به پریز برق متصل شود و کلید اصلی در وضعیت (1) قرار گیرد در این صورت حالت چراغ سبز رنگ Power روشن می شود و در قسمت نمایشگر دیجیتالی دمای فعلی دستگاه و چراغ سبز رنگ و کوچک (Ċ temp) مشاهده می گردد .
2) برای تنظیم دمای مورد نظر در حالیکه دکمه set به داخل فشار داده شود پیچ چرخش کننده چرخیده شود . بافشار دکمه set نقطه اعشاری در قسمت نمایشگر دیجیتالی شروع به چشمک زدن می نماید . پس از تنظیم دمای مورد نظر دکمه set رها گردد به مدت چند ثانیه همچنان نقطه اعشاری چشمک می زند و دمای مورد نظر مشاهده می گردد سپس مجددا دمای فعلی دستگاه نشان داده می شود و نقطه اعشاری از چشمک زدن باز می ایستد در این حالت اگر دمای مورد نظر بیشتر از دمای فعلی دستگاه باشد چراغ نارنجی رنگ heat بطور پیوسته شروع به چشمک زدن می نماید به محض اینکه دمای دستگاه به دمای مورد نظر برسد چراغ heat به فواصل زمانی بیشتر ( هر چند ثانیه یکبار ) و بطور ضعیفتری چشمک می زند .
3) لوله ها و پلیتها ی مورد نظر در داخل انکوباتور قرار داده شود و سپس ابتدا درب شیشه ای وبعد درب اصلی دستگاه بسته شود .
4) پس از سپری شدن زمان مورد نظر و خارج نمودن وسایل از داخل انکوباتور ف کلید اصلی در وضعیت O قرار گیرد و دو شاخه آن از پریز برق کشیده شود
نکته 1: دستگاه دارای یکسری عملکردهای خاص می باشد که برای استفاده ا ز این عملکردها بصورت زیر عمل می شود :
1) کلید اصلی دستگاه در وضعیت I درون دایره قرار گیرد در این حالت چراغ Power روشن شده و در قسمت نمایشگر دیجیتالی دمای فعلی دستگاه و چراغ سبز رنگ و کوچک (Ċ temp) مشاهده می گردد .
2) اگر تنها پیچ گردش کننده چرخیده شود به ترتیب چراغهای مربوط به H-delay و H-hold روشن می گردد و پس از آن بترتیب فاکتورهای LP0O و SP.O برای استفاده از هر یک از این فاکتورها باید در حالیکه دکمه set به داخل فشار داده شده ، پیچ گردش کننده چرخیده شود و روی عدد یا حالت مورد نظر تنظیم گردد .
3) فاکتور H-delay مربوط به شروع کار حرارتی دستگاه برای رسدن به دمای مورد نظر بایک تاخیر زمانی تنظیم شده می باشد .
4) فاکتور H-hold برای متوقف کردن عملکرد دستگاه پس از یک مدت زمان معین می باشد
5) فاکتور LP برای تکرار عملکردهای خاص کاربرد دارد (LP0O حالت غیر فعال و LP.I حالت فعال می باشد )
6) فاکتور SP عملکرد وابسته به دمای مورد نظر تنظیم شده می باشد (SP.O حالت غیر فعال و SP.I حالن فعال می باشد )
نکته 2: دستگاه دارای سیستم تهویه هوا (فن) می باشد اگر کلید فن در وضعیت (O) قرار گیرد هیچ گونه تهویه ای صورت نمی گیرد اگر کلیدفن در وضعیت ** قرار گیرد بیشترین تهویه انجام می شود (در این حالت تهویه بطور کامل نمی باشد بلکه حداکثر است )
اگر کلید فن در وضعیت مابین 0-6 باشد تهویه به طور نسبی صورت می گیرد
نکته 3 : هرگونه اختلال و اشکالی که در روند طبیعی کار دستگاه ایجاد شود منجر به روشن شدن چراغ قرمز رنگ alarm می گردد .
نکته 4 : این دستگاه دارای مزیت متصل شدن به کامپیوتر می باشد .

تجهیزات ازمایشگاهی میکرو بیولوژی
(اتاق کشت )
نحوه استفاده از دستگاه استو میکر آزمایشگاه میکروبیولوژی
نام دستگاه : ایتومیکر
1) دو شاخه دستگاه را برق بزنید
2) دکمه Power دستگاه را که در سمت راست قرار دارد و در وضعیت (1) قرار دهید در این صورت چراغ سبز رنگ دکمه Power روشن می شود وصدای بوق کوتاهی شنیده می شود .
3) در صفحه نمایشگر پارامترهای زمان وسرعت قرار نشان داده می شود و زیر این صفحه دکمه های کار بادستگاه قرار داردبا فشار دادن و رهاکردن دکمه های دارای فلش . دارای L می توان هر یک از پارامترهای زمان یا سرعت را انتخاب نمود و سپس با فشار دادن و رها کردن دکمه های + و – مقادیر این پارامترها را کم و زیاد نمود .
4) درب دستگاه را با فشار دادن به سمت بالا و عقب باز نموده و نمونه مورد نظر را که داخل کیسه مخصوص دستگاه قرار دارد درون دستگاه بگذارید توجه شود که حدود 5 تا 6 سانتی متر از بالای کیسه بیرون از درب قرار داده شود سپس درب دستگاه را ببندید .
5) دکمه دایره ای شکل سبز رنگ را که زیر صفحه نمایشگر قرار دارد فشار دهید بر اساس سرعت و زمان انتخابی دستگاه شروع بکار می کند . زمان موردنظر مدام کاهش می یابد تا بصفر برسد در این حالت دستگاه از کار باز می ایستد .
6) درب دستگاه را باز نموده کیسه را خارج کرده و مجددا درب را ببندید یا کیسه بعدی را قرار دهید .
7) پس از اتمام کار دکمه Power را در وضعیت (O) قرار دهید و دو شاخه دستگاه را از برق بیرون بکشید
نکته 1 : می توان تعداد دو یا چند کیسه همزمان داخل دستگاه قرار داد باید کیسه ها طوری رو هم قرار گیرد که حجم مایع هر کیسه بالاتر از حجم کیسه زیرین باشد .
نکته 2: حجم مایع درون کیسه یا کیسه های قرار داد شده در داخل دستگاه نباید کمتر از 80 و یا بیشتر از 400 میلی لیتر شود .
نکته 3 : اگر به هر دلیلی خواستید در هنگام کار دستگاه را از کار متوقف کنید بر روی دکمه دایره ای شکل قرمز رنگ که زیر صفحه نمایشگر قرار داردفشار دهید .
نکته 4 : نمونه های دارای ذرات تیز یا سخت را حتما داخل 2 کیسه قرار دهید .

نحوه استفاده از دستگاه شیکر ارلن آزمایشگاه میکروبی
نام دستگاه : شیکر ارلن
دستوردالعمل کاری :
1) ظرف محتوی نمونه را بین میله های دستگاه قرار دهید
2) پیچ میله ها را بپیچانید تا در جای خود محکم شود
3) دستگاه را به برق متصل کنید
4) دکمه Timer را بزنید تا دستگاه روشن شود .
5) پیچ تنظیم دوران را تا حد مورد نظر بچرخانید تا صفحه بشکهشروع به دوران کند
6) پس از اتمام کار دکمه Timer را بزنید تا دستگاه خاموش شود
7) دستگاه را از برق خارج کنید

دستور العمل نحوه استفاده دستگاه فور الکتریکی
نام دستگاه :فور الکتریکی
1)ظروف و وسایلی را که بطور مناسب جهت استریل شدن بسته بندی شده اند درون فور قرار دهید
2) در دستگاه را بسته و دو شاخه آن را به برق وصل نمایید
3) کلید اصلی دستگاه را که در حالت خاموش در وضعیت (O) قرار دارد در وضعیت I قرار دهید
4) دستگاه روشن می شد ودر صفحه نمایشگر دیجیتالی دمای فعلی دستگاه با رنگ قرمز و دمای مورد درخواست با رنگ سبز نشان داده می شود
5 ) با فشار دادن بر روی دکمه های مربوط به بالا بردن یا پایین اوردن دما که در کنار دکمه AT قرار دارد ، دمای مورد نظر را انتخاب می نماییم ( این عدد به رنگ سبز نشان داده می شود )
6) دکمه AT را بمدت چند ثانیه فشار دهید تا چراغ مربوط به آن که قرمز رنگ است روشن شود
7) دمای دستگاه بتدریج بالا می رود تا به دمای مورد نظر برسد در این حالت دما تا مدت مورد نظر روی عدد مورد نظر ثابت باقی می ماند .
8) پس از سپری شدن زمان مورد نظر دستگاه خاموش نموده و صبر کنید دمای آن پایین بیاید
9) پس از سرد شدن دستگاه وسایل را از آن خارج نمایید و در آن را ببندید
نکته 1 : در این ازمایشگاه فور را برای مدت یکساعت و نیم روی دمای 180Ċ تنظیم نمایید
نکته 2 : برای باز و بسته کردن هواکش دستگاه از دکمه سیاهرنگ کنار کلید اصلی روشن و خاموش استفاده نمایید اگر دکمه سیاهرنگ را به سمت بالا فشار دهید تا چراغ آن روشن شود هواکش باز و برعکس ان بسته می شود
نکته 3 : بعلت تغییر سیستم تنظیم حرارت دستگاه از حالت دستی به دیجیتال بقیه کلید ها و پیچ ها بدون استفاده می باشند .

نحوه استفاده از دستگاه شیکر لوله آزمایشگاه میکروبیولوژی
نام دستگاه :شیکر
دستوالعمل
1) دستگاه را به برق بزنید
2) دکمه دستگاه را روی ON قرار دهید
3) پیچ تنظیم دوران را تا حد مورد نظر بپیچانید
4) دکمه دستگاه را روی OFF بزنید
5) لوله آزمایشگاه را در جا لوله گذاشته وبا انگشتان شست و اشاره محکم بگیرید
6) دکمه دستگاه را روی ON قرار دهید
7) لوله را چند ثانیه در همین حالت نگه دارید و بعد بردارید این کار را چند بار تکرار کنبد
8) دکمه دستگاه را روی OFF بزنید
9) پس از پایان کار پیچ تنپیم دوران را روی Min قرار دهید .
10) برق دستگاه را بکشید
توجه : در صورت نیاز به دوران شدید در مرحله 6 از حالت press استفاده کنید .

نحوه استفاده از دستگاه هود لامینار آزمایشگاه میکروبیولوژی
نام دستگاه : هود لامینار
دستوالعمل کاری
1) دوشاخه دستگاه را به برق متصل نمایید
2) کلید اصلی دستگاه را در حالت خاموش در وضعیت (O) قرار داده و در وضعیت (1) قرار دهید
3) چند ثانیه صبر کنید در این حالت چراغ قرمز رنگ alarm روشن شده و بوق ممتد آن به گوش می رسد همزمان چراغ سبز رنگ Fan هم روشن می شود .
4) تقریبا بمدت 3 دقیقه بوق alarm به صدا در می آید ، پس از اینکه صدا قطع شد دکمه های مربوط به لامپ گاز و برق دستگاه را فشار داده تا چراغ آبی رنگ هر یک روشن شود
5) شیر گاز داخل هود را باز کرده و شعله را روشن نمایید . در این حالت فضای هود آماده برای انجام آزمایشات است
توجه : شیشه هود همواره در مواقع کار باید روشن باشد
6) پس از پایان کار ابتدا شعله را خاموش نموده و شیر گاز داخل هود را ببندید . دکمه های مربوط به لامپ ، گاز و برق را فشار داده تا خاموش شود سپس دکمه Fan را خاموش نمایید در انتها کلید اصلی را در وضعیت (1) قرار دهید
طرز استفاده از لامپ U.V :
1) کلیى اصلی دستگاه را در وضعیت (2) قرار دهید
2) در جلویی دستگاه را گذاشته وببندید
3) دکمه مربوط به U.V را فشار دهید تا چراغ نارنجی رنگ آن روشن شود در این حالت چراغ قرمز رنگ alarm هم روشن شده و بوق آن بصدا در می آید
4) صدا بوق alarm را با فشار دادن دکمه STOP قظع نمایید
5) پس از سپری شدن زمان لازم دکمه U.V را خاموش نموده ف کلید اصلی را در وضعیت (O) قرار دهید و درب جلویی را باز نمایید .

تجهیزات ازمایشگاه میکروبیولوژی
( اتاق محیط سازی و شستشو )
نحوه استفاده ار دستگاه هات پلیت ازمایگاه میکروبیولوزی
نام دستگاه : هات پلیت
دستور العمل کاری
1) دستگاه رابه برق بزنید
2) ظرف حاوی محیط کشت و مگنت را روی صفحه هات پلیت قرار دهید .
3) به کمک پیچ تنظیم کننده حررات ( temp) درجه حرارت راتنظیم کنید: چراغ مربوطه روشن می شود
4) به کمک پیچ تنظیم دوران (mot) تعداددوران صفحه هات پلیت را برحسب دور در دقیقه تمنظیم کنید : چراغ مربوطه روشن می شود
5) پس از پایان کار هر دو پیچ را روی ضفر برگردانید : چراغ مربوطه خاموش می گردد
6) ظرف مورد نظر را برداشته و به کمک یک اهنربا مگنت رااز آن خارج سازید .
7) دستگاه را از برق بکشید
8) صفحه هات پلیت را با یک تکه پنبه آغشته به الکل تمیز کنید .

نحوه استفاده از دستگاه اتوکلاو آزمایشگاه میکرو بیولوژی
نام دستگاه : اتو کلاو
دستوالعمل کاری
1) در دستگاه باز و بسته داخل آن را خارج کنید
2) میزان آب درون دستگاه طوری تنظیم شود که تا روی المنت قرمز رنگ آب باشد
3) سبد داخل دستگاه گذاشته شود و ظرف ها وسایل یا محیط های کشت جهت استریل شدن داخل آن چیده شود
4) درب دستگاه با استفاده از پیچهای ان بطور دو به دومقابل یکدیگر کاملا محکم بسته شود
5) دوشاخه دستگاه را به برق زده و کلید اصلی را در وضعیت ON قرار دهید
6) سوپاپ اطمینان بالا وپیچ تنظیم حرارت در وضعیت حاکثر (Hi) قرار گیرد
7) پس از خروج بخار پیوسته از سوپاپ اطمینان سوپاپ باید بسته شود
8) فشار مداوم افزایش می یابد هنگامی که فشار به عدد psi15 رسید پیچ تنظیم حرارت روی حد ثابت یعنی نقطه watts1050 قرار گیرد
9) ساعت زنگ دار روی 15 دقیقه تنظیم شود
10) روند افزایش و کاهش فشار در طی این 15 دقیقه بطور پیوسته کنترل شود و در صورت لزوم با استفاده از پیچ تنظیم حرارت میزان آن کنترل شده بطوریکه روی عددpsi15 ثابت بماند
11) پس از سپری شدن 15 دقیقه و بصدا در آمدن زنگ تایمر کلید اصلی دستگاه در وضعیت Off قرار گیرد
12) صبر نموده تا فشار دستگاه به تدریج کاهش یابد و به صفر برسد
13) ابتدا سوپاپ اطمینان بالا زده شود تا باقی مانده بخار خارج شود سپس پیچهای در دستگاه بطور دو به دو مقابل یکدیگر باز شود .
14) در دستگاه باز و بسته بیرون آورده شود
15) محتویات بسته از آن خارج شود
16) سبد شسته و با آب مقطر آبکشی شود
17) سبد داخل دستگاه قرار داده شود و در دستگاه روی آن قرار گیرد
نکته : آب داخل دستگاه هفته ای یکبار تعویض گردد .

دستورالعمل استفاده از دستگاه PH متر WTW :
1) دستگاه را به برق متصل کنید
2) کلاهک الکترود را خارج کنید
3) با آب مقطر نوک الکترود را بشوئید و با پنبه یا دستمال کاغذی خشک نمایید
4) الکترود ا آهسته در نمونه مورد آزمایش فرو ببرید
5) کلید OFF/ON و نوک الکترود را با آب مقطر بشوئید
6) داخل کلاهک الکترود را آب مقطر بریزید و به سر الکترود وصل کنید

نحوه کالیبراسیون روزانه phمتر
1) ابتدا دو شاخه را به برق زده سپس دکمه exit را میزنیم
2) الکترود را از داخل اب مقطر خارج نموده کاملا شستشو داده و خشک می کنیم الکترود را داخل بافر 4 قرار داده اول دکمه CAL (کالیبره ) را می زنیم سپس دکمه RED enter را می زنیم . زمانیکه روی بافر 4 تنظیم شد کلمه stabilizing و عدد که بیانگر بافر 4 باشد محو می شود و دستگاه بوق می زند و اعلام می کند که بافر استاندارد دوم را بگذارید
3) الکترود را از بافر 4 خارج نموده باآب مقطر کاملا شستشو داده و خشک می کنیم وآن را داخل بافر 7 قرار داده دکمه RED enter را می زنیم بعد از کالیبره شدن کلمه stabilizing وعدد بافر 7 محو می شودو دستگاه بوق می زند و اعلام بافر استاندادرد 3 را می نماید
4) الکترو را از بافر خارج نموده و با اب مقطر کاملا شستشو داده و سپس باپنبه خشک کرده الکترود را درون بافر 10 قرار داده دکمه RED enter را می زنیم بعد از ثابت شدن بافر و محو شدن عدد بافر و کلمه stabilizing و بوق آن دستگاه کالیبره می شود
5) آب الکترو د را درون آب مقطر گداشته دکمه RED enter را می زنیم .

دستورالعمل استفاده از دستگاه سانتریفوژژربر
دستورالعمل استفاده از دستگاه سانتریفوژژربر
کاربرد : دستگاه سانتریفوژژربر برای اندازه گیری چربی شیر خشک و پودر پنیر و غیره می باشد .
1) لوله ژربر (بویترو متر ) که حاوی محلولهای آماده شده به همراه نمونه مورد نظر می باشد را درو ن دستگاه قرار می دهیم به قسمی که به قینه آن لوله دیگری قرار گرفته باشد.
2) دستگاه را با فشار دادن دکمه مشکی رنگ و مربع شکل پایین دستگاه روشن می کنیم
3) درب دستگاه را با فشار دادن دکمه STOP باز می کنیم
4) زمان مورد نظر را با استفاده از دکمه هایی که با علامت **** (برای کم کردن زمان ) یا (برای زیاد کردن زمان ) مشخص شده تنظیم می کنیم
5) درب دستگاه را بسته و دکمه start را فشار می دهیم

دستورالعمل استفاده از کوره الکترونیکی excltn
کاربرد : جهت اندازه گیری میزان خاکسترها استفاده می شود
روش کار :
1) دوشاخه دستگاه را به برق وصل میکنیم
2) کلید (OFF/ON)دستگاه (کلید زرد رنگ لامپ دار در سمت راست ) را روشن کنید دستگاه شروع به کشیدن آژیر می کند
3) دکمه reset را فشار داده تا صدای آژیر قطع شود
4) دکمه push set را با انگشت دستچپ فشار دهید و با دست راست پیچ course تا درجه حرارت مورد نظر تنظیم کنید
5) از پیچ fine جهت تنظیم آخرین رقم استفاده کنید
6) پیچ Power را روی 90 قرار دهید دستگاه سریعتر به درجه تنظیم شده خواهد رسید
7) لامپهای set و load و چراغ بالای کلید OFF/ON همچنان تا رسیدن دستگاه به درجه حرارت تنظیم شده روشن خواهدبود .
8) خاموش شدن لامپهای فوق و بصدا در آمدن صوت دستگاه آمادگی دستگاه جهت استفاده را اعلام می کند
9) با قرار دادن کلید alarm به سمت پایین صدای صوت قطع می شود
10) درب کوره را باز کننید و نمونه مورد آزمون را داخل دستگاه قرار دهید مادامی که در کوره باز است دستگاه alarm می زند .

دستو العمل استفاده از دستگاه گلوتن شور :
1) گلوله خمیر آماده شده را داخل ظرف مخصوص آن می اندازیم
2) لوله ای را که بر زیر این قسمت وصل شده را داخل ظرفشویی قرار می دهیم و لوله بالایی آن را طوری قرار میدهیم که آب قطره قطره از شیر آب وارد دستگاه شود .
3) جایگاه زیرظرف مخصوص را به سمت بالا حرکت داده تا میله چرخان دستگاه درون آن قرار گیرد و اهرم سفید رنگی را که در کنار این جایگاه قرار دارد را به سمت بالا فشا ر میدهیم تا این قسمت کاملا محکم شود .
4) دکمه قرمز رنگ را به سمت بالا حرکت داده تا دستگاه روشن شود
5) کلید سبز را می زنیم تا دستگاه شروع بکار کند

دستورالعمل نحوه استفاده از دستگاه تعیین نقطه ذوب
کاربرد : تعیین نقطه ذوب مواد محیط تا 400 درجه سانتی گراد
دقت : یک دهم سانتی گراد
روش کار : 1) یک عدد لوله موئین که یک سر ان بسته است (در صورتیکه دو سر ان باز بود توسط شعله ببندید ) تا ارتفاع 2 میلی متر نمونه بریزید ته لوله رابه دفعات مثلا 5 بار روی میز بریزید تا نمونه متراکم تر شود .
1) لوله محتوی نمونه را روی یکی از سر فرورفتگی ها که در قسمت بالای دستگاه قرار دارد بگذارید
2) دو شاخه را به برق وصل کنید و درجه حرارت را توسط پیچ بزرگی که در جلوی دستگاه قرار گرفته و کلید روشن و خاموش اصلی ان می باشد تنظیم کنید
3) پیچ را در وضعیت روشن قرار دهید بایستی صفحه نمایش درجه حرات و منبع نوری که لوله حاوی نمونه را واضح تر نشان می دهد هر دو روشن گردد این پیچ میزان انرزی وارد به گودال حرارتی را کنترل نموده وقادر به تنظیم حرارت از حرارت محیط لا 350درجه سانتی گراد می باشد .
4) پیچ میزان انرژی را به تناوب درجه ذوب ها ده مورد ازمون روی یکی از اعداد 10-0 قرار دهید چنانچه رنگ زمینه نمونه مناسب توسط دکمه کوچکی که در عقب دستگاه وجود دارد تنظیم کنید .
5) در صورتیکه نمونه مورد ازمایش دارای نقطه ذوب زیاد می باشد می توانید از دگمه گرمکن سریع A که در جلو و کنار پیچ کنترل حرارت قرار د ارد استفاده کنید با قرار دادن کلید Repid Heat روی on لامپ داخل محفظه روشن می شود در این حالت گرم کننده ها حداکثرنیروی خود را در جهت گرم کردن دستگاه بکار می گیرند
6) زمانیکه مواد ازمون به نقطه ذوب رسید دمه ابقا درجه را روشن کنید صفحه نمایش درجه نقطه دوب شمارا ثابت نگه خواهد داشت نقطه ذوب را یادداشتنموده و دستگاه را خاموش نموده و نمونه را از دستگاه خارج کنید .
7) توجه : از کلید Repid Heat برای مدت طولانی استفاده کنید .
چناچه نقطه ذوب ماده ازمون را نمیدانید در مرحله اول پیچ کنترل حرارت را روی ماکزیمم (عدد 10) قرار دهید در صورت نیاز کلید گرمکن سریع Repid Heat را نیز روشن کنید تا نقطه ذوب تقریبی را بدسا اورید سپس منتظر شوید تا دمای دستگاه به دمای محیط برسد و با تنظیم صحیح پپیچ کنترل حرارت نقطه ذوب را بدست اورید .

انواع مختلف آزمایشات:
دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری اندیس یر روغن ها و چربیها
رفرانس : استاندارد شماره 493 روغن ها و چربی ها
تعریف : بر حسب تعریف اندیس یر عبارت است از سانتی گرم **** که یک گرم روغن تحت شرایط ویژه جذب می کند
مواد لازم : 1) کلروفرم 2) محلول یرهانوس 3) یروپتاسین 15 درصد – 15 گرم یرورپتاسین را باآب مقطر به حجم 100 سی سی می رسانیم 4) آب مقطر 5)تیو سولفات اره نرمال تیترازول 6) معرف نشاسته 1% – 1 گرم نشاسته با آب مقطر به کمک حرارت حل نموده و به حجم 100 سی سی می رسانیم
وسایل لازم : 1- دو عدد ارلن 250 سی سی درب سمباده 2-دو عدد پیپت ژوژه 10 سی سی 3_ دو عدد پیپت ژوژه 25 سی سی 4- مزور 100 سی سی 1 عدد
شرح ازمایش :
روش تعیین اندیس ید از طریق هانوس :
مقدار 5/0 گرم از چربی یا روغن را در ارلن یا درپوش شیشه ای وزن نموده و به آن 10میلی لیتر کلروفرم اضافه نموده و آن را بهم بزنید تا خوب حل شود سپس بوسیله پیپت 25 میلی لیتر از محلول هانوس را به آرامی به آن اضافه نموده و برای مدت 20 دقیقه در محل تاریکی همراه با گاه گاهی تکان دادن بگذارید بماند سپس به محلول فوق 10 میلی لیتر محلول 15% یرورپتاسین یا (30میلی لیتر محلول یرور پتاسیم 5% ) و 100 میلی لیتر آب اضافه نموده و سپس مقدار یر در محلول را با تیو سولفات سدیم ****تیتر نمایید بطوریکه رنگ زرد محلول کاملا زایل گردیده و بی رنگ شود سپس چند قطره معرف نشاسته اضافه نمودهو تیتراسیون را ادامه دهید تا رنگ آبی کاملا زایل گردد آزمایش شاهد را نیز بهمین ترتیب در یک زمان انجام داده و اندیس یر را از فرمول زیر محاسبه کنید .

که در آن B برابر است با مقدار میلی لیتر تیوسولفات سدیم مصرفی با شاهد و A برابر است با مقدار میلی لیتر تیوسولفات سدیم مصرفی برای نمونه و W مقدار مورد وزن نموده آزمایش می باشد

طرز تهیه یدهانوس
محلول هانوس را میتوان بطور روتین و تقریبی و همچنین بطور دقیق در آزمایشگاه تهیه نمود
مواد لازم :
1) ید خالص
2) برم خالص
3) اسی استیک گلاسیال
4) تیوسوبفات 1/0 نرمال
5) یدور پتاسیم 15%
وسایل لازم
1) 1_ شیشه درب دار قهوه ای
2) مزوریک لیتری
3) مزور 10 سی سی
4) پی پت ژوژه 25 سی سی
5) پی پت 10 سی سی
6) پی پت ژوژه 5 سی سی
7) ارلن 500 سی سی درب سمباده
8) بالن ژوژه 500 سی سی
الف ) طرز تهیه محلول هانوس بطور تقریبی
مقدار 2/13 گرم از یدخالص را در یک لیتر اسید استیک (5/99%) حل نموده سپس به مقدار کافی برای دو برابر نمودن مقدار هالوژن که بوسیله تیتراسیون تعیین میشود مقداری برم (حدود 3 میلی لیتر ) به آن اضافه نمایید ید را می توان بوسیله حرارت دادن د راسیداستیک حل نموده ولی موقع اضافه نمودن برم محلول باید کاملا خنک باشد برای تهیه دقیق محلول هانوس می توانید شرح زیر عمل نمایید .
ب) طرز تهیه محلول هانوس بطور دقیق :
مقدار 5/6/13 گرم ید(I) را به کمک حرارت در 825 میلی لیتر اسید استیک (96درصدکه با دی کرومات و اسید سولفوریک احیا نمی گردد ) حل نموده و آنرا خنک نمایید سپس 25 میلی لیتر از این محلول را می توان با تیوسولفات N 1/0 تیتر مقدار تیو سولفات مصرف شده را به B نمایش دهید در ظرفی دیگر مقدار 200 میلی لیتر اسید استیک ریخته و به آن 3 میلی لیتر (حدود 9 گرم ید ) برم (Br) اضافه نموده سپس 5 میلی لیتر از این محلول را برداشته و به آن 10میلی لیتر محلول یدور پتاسیم 15 درصد اضافه نموده و با تیوسولفات N1/0 تیترو مقدار تیو سولفات مصرف شده را به "C" نمایش دهید . از روی فرمول زیر مقدار محلول برم در اسید استیک را که برای دو برابر نمودن هالوژن در 800 میلی لیتر محلول ید باید اضافه نموده تعیین نمایید .
که در آن V برابر بامقدار میلی لیتر محلول برم لازم از 200 میلی لیتر برای اضافه نمودن به 800 میلی لیتر محلول ید .
دستورالعمل روش آزمون وزن مخصوص (دانسیته
رفرانس : استاندارد کره کاکائو 609
دستگاه لازم : دستگاه پیکنومتر
پیکنو متر را تمیز و خشک نموده وبا نمونه پر کنید ودر حمام آب با دمای ثابت مدت 30 دقیقه نگهدارید پیکن.متر پر شده را همراه با درب آن از روی حمام برداشته و خوب خشک و وزن کنید وزن پیکومتر خالی با درب را از وزن با نمونه کم نمائید این عمل را بار دیگر با آب انجام دهید و پس از کسر وزن اب رابدست آورید وزن نمونه حاصل را بر وزن اب بدست آمده تقسیم نمایید خارج قسمت وزن مخصوص می باشد
***
تبصره : در صورتیکه انجام این آزمون باید در دمای خاصی انجام شود کلید مراحل بالا باید در آن دمای خاص انجام شود .

دستورالعمل روش آزمون رفراکت 25 درجه
رفرانس : استاندارد کره کاکائو 609
روش کار : دستگاه رفراکتومتر را طوری قرار دهید که از نور روز یانور مصنوعی برای روشنایی استفاده گردد سپس آنرا با آب مقطر 20 درجه سیلسیوس طوری تنظیم کنیدکه اندیس رفراکسیون معادل 333/1 را نشان دهد در هنگام کار با دستگاه مذکور ابتدا دو منشور را از یکدیگر باز کرده و مقداری از نمونه را روی آن بمالید اندازه گیری بر اساس مشاهده موقعیت خط مرزی انعکاس کامل به سطح منشور می باشد .
این خط مرزی رابوسیله چرخلندن منشورها بداخل حوزه دید تلسکوپ بیاورید دایره را ثابت نگهداشته و به نحوی تنظیم کنید که حوزه دید به دو قسمت تاریک و روشن تقسیم گردد خطی که این دو قسمت را از هم جدا می کند خط مرزی نامیده می شود که در حقیقت یک خط دقیق نبوده ولی یک باند رنگی است که رنگها بوسیله چرخاندن پیچ محو تا کاملا بیرنگ می شوند خط مرزی را طوری تنظیم کنید که روی مرکز تقاطع بیفتد انذیس را مستقیما روی صفحه بخوانید فاکتور تصحیح درجه حرارت را در مورد دستگاه در نظر گرفته و محاسبه کنید
توجه :در حین خواندن اندیس چنانچه دماسنج روی عدد 25Ċ قرار نداشتن دمای آب را بوسیله یخ یا دما به Ċ25 رسانیده و سپس اندیس قرائت گردد .

دستورالعمل روش آزمون اسید تیه روغن ها (اسیدهای چرب آزاد )

رفرانس : استاندارد 493 روغنها و چربیها
این روش را می توان روی روغن های خام و تصفیه شده و نباتی و روغن حیوانات دریایی و جرب یهای حیوانی بکار برد . بوسیله این روش اسیدهای چرب آزاد موجود در نمونه تعیین می شود
الف) مواد شیمیایی موثر لازم :
1)الکل 95%
الکل مصرفی نباید طوری باشد که در موقع خنثی کردن با محلول قلیایی در مجاورت فنل فتاتئیل *** عمل را بطور وضوح و مشخص نشان دهد و قبل از هر آزمون باید الکل محتوی قلیایی تا رسیدن به رنگارغوانی کم رنگ ولی ثابت خنثی گردد (بعضی از الکل ها بواسطه ناخالصی موجود در انتهای عمل رابدقت نشان نمی دهند )
2) محلول یک درصدفنل فتالئین در الکل 95 درصدحجمی
3)محلول سود با نرمالیته N و N/2 و N/4 که بدقت غلظت آن تعیین شده باشد

ب) روش کار :
نمونه آزمودنی را در صورتیکه مایع نباشد دو بدو کاملا مخلوط کنیدوبا توجه بهجدول شماره 1 مقدار لازم را در ارلن مایر وزن کنید : (حدود 2+-2 , 28 گرم نمونه وزن کنید )
جدول شماره 1
حدود درصد اسیدهای آزاد چرب
مقدار نمونه بر حسب گرم
الکل لازم بر حسب میلی لیتر
غلظت سود برحسب نرمال
00/0 الی 2/0
2/0 -+ 4/64
50
1/0
2/0 الی 0/1
2/0+-2/38
50
1/0
0/1 الی 0/30
50/0+- 50/7
75
25/0
0/30 الی 0/50
50/0+- 50/7
100
25/0 تا 1
0/50 الی 100
100/0 +- 525/3
100
0/1

و سپس مقدار 50 سی سی الکل گرم و 2 میلی لیتر شناساگر فنل فتالئین روی آن بیفزائید و ضمن بهم زدن بامحلول سود انرا عیار سنجی کنید تازمانیکه رنگ ارغوانی کمرنگ ظاهر شود ، در صورتیکه مدت 30 ثانیه این رنگ بماند اسید موجود در نمونه خنثی گردیده والا عیار سنجی را ادامه دهید تا رنگ بمدت 30دقیقه بماند
محاسبه :
اسیدهای چرب آزاد در اکثر روغن ها و چربی ها بر حسب اسید اولئیک و رد روغن نارگیل و هسته نخل بر حسب اسیدسولفوریک ، در روغن خرما بر حسب اسید پالمتیک درصد نمونه گزارش دهید .

دستورالمل روش آزمون رطوبت بوسیله دستگاه آون Ċ 105
رفرانس : استاندارد شکر 69
وسایل مورد نیاز :
آون Ċ105
پلیت
دسیکاتور
ترازو بادقت 001/0
ابتدا یک پلیت را بمدت 1 ساعت در آون Ċ105 قرار می دهیم تا به وزن ثابت برسد. سپس آن را داخل دسیکاتور به مدت 15-20 دقیقه خنک کرده با ترازوی 001/0 وزن کرده ان را یادداشت می کنیم . سپس مقداری از نمونه ( مقدار آن بستگی به نوع نمونه دارد ) وزن کرده و آنرا داخل آون Ċ105 قرار می دهیم
( زمان بستگی بهنوع نمونه دارد ) سپس پلیت را بمدت 15-20 دقیقه مجددا در دسیکاتور خنک کرده و دوباره وزن آن را با ترازوی 001/0 اندازه گیری می نماییم

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری اسید تیه شیر خشک و پو در پنیر و پودر آب پنیر
رفرانس : استاندارد انستیتو شیر خشک امریکا (ADMI)
مواد لازم :
1_ آب مقطر
2_ فنل فتالئین 1%
3_ سود 1/0 نرمال
وسایل لازم
1- بشر 250 سی سی
2- مزور 100 سی سی
3- مگنت
4- پیپت 20 سی سی
5- بورت 10 سی سی
نکته: اگر نمونه شیر خشک پر چرب بود 13 گرم ، اگر نمونه شیرخشک کم چرب یا بدون چربی بود 10گرم وزن کنید
شرح آزمایش :
1 _ دقیقا 10 گرم از نمونه را درون بشر 250 وزن کرده ، 100 سی سی اب مقطر به آن اضافه کنید و بوسیله بهمزن مغناطیسی (مگنت ) آنرا بهم زده تا کاملاحل شود .
2_ بشر را حدود یک ساعت به حل خود بماند البته درب آن را با شیشه ساعت بگذارید بعد از مدت تعیین شده آهسته آنرا بهم زده بوسیله پی پت 6/17 سی سی از آن را درون ارلن 50بریزید با همانارلن 50 را روی بهم زن مغناطیسی قرار داده در حال بهم خوردن به محلول سود 1/0 نرمال آنرا تیتر کنید تا رنگ ارغوانی کمرنگی ظاهر شود .

دستورالعمل تعیین مقدار آزمونه در اندازه گیری احیا کننده بر حسب گلوکز در نمونه مواد اولیه .
ردیف
مقدار نمونه
محدوده استاندارد قند احیا کننده
1
3/0gr
100%-90
2
Gr4/0
90%-80
3
Gr5/0
80%-70
4
Gr 6/0
70%-60
5
Gr7/0
60%-50
6
Gr8/0
50%-40
7
Gr9/0
40%-30
8
Gr1
30%-20
9
Gr1/5
10%-2
10
Gr2
10%-0

دستورالعمل روش ازمون اندازه گیری خاکستر کل
رفرانس : استاندارد شماره 3332 پروتئین سویا
وسایل لازم :
1- بوته ازمایش پلاتینی یا مینی
2- ترازوی حساس بادقت 1/0 میلی گرم
3- اجاق برقی
4- کوره برقی
5- دسیکاتور
شرح آزمایش :
2 گرم از ازمونه را با دقت1/0 میلی گرم وزن کرده و آن را در یک بوته آزمایش که قبلا با همین دقت وزن شده باشعله مناسب آتش زده و حدود یک ساعت بسوزانید سپس عمل آتش زدن را با قرار دادن نمونه در داخل یک کوره بادمای 550 تا 600 درجه سیلسیوس ادامه دهید تا خاک سفیدرنگ شده و اثری از ذرات کربن سیاه رنگ دیده نشود سپس بوته را در داخل دسیکاتور سرد کرده و وزن نمائید عمل قرار دادن در کوره را هر نیم ساعت تکرار کنید تا اختلاف وزن بین دو توزین کمتر از یک میلی گرم بشود و در این حالت کمترین وزن را یادداشت کرده و مبنای محاسبه قرار دهید
یادآوری : خاکستر را برای اندازه گیری خاکستر غیر معمول در اسید نگه دارید .

دستورالعمل روش ازمون اندازه گیری ذرات پودر کاکائو و شکلات
رفرانس : استاندارد کشور هند 1986
تجهیزات : دستگاه سوکسلر
مواد شیمیایی : پتروسیوم اتر (Ċ40- Ċ60 )
روش کار
وطابق روش کار با دستگاه سوکسلر حدود 100 گرم نمونه را با حلال پتروسیوم اتر بمدت 1 ساعت چربی آنرا استخراج می کنیم . نمونه باقیمانده در داخل کاغذ صافی که درون جایگاه مخصوص (کارتوش ) قرار دارد را خارج کرده و باقیمانده حلال آنرا با قرار دادن بر روی بن ماری جدا می کنیم تا نمونه خشک شود
سپس میزان25 گرم از این نمونه را وزن کرده و بر روی الک 150 میکرون می ریزیم و به دستگاه **الک به مدت 2 دقیقه وصل می کنیم سپس موادی راکه الک عبور کرده اند وزن می کنیم

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری درصد پوسته پودر کاکائو
رفرانس : استاندارد شماره 383 پودر کاکائو
2 الی 3 گرم پودر کاکائو بهیک لوله سانتریفوژ 50 میلی لیتری منتقل کنیدو تقریبا 30میلی لیتر پترسیوم اتر به آن افزوده در آن را ببندید و با میله شیشه ای یا بوسیله تکان دادن ان را مخلوط کنید و برای 10 دقیقه با 2000 دور در دقیقه سانتریفوژ کرده و بعد پترسیوم اتر را جدا کنید این اعمال را مجددا تکرار کنید و بعد لوله سانتریفوژ و محتویاتش رابرای یک ساعت در دمای تقریبی Ċ105 خشک کنید .

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری اسید سیتریک در آدامس
رفرانس : استاندارد 759 آدامس
1- دستور کار : مقداری آب مقطر را به کمک 10/N و شناساگر فنل فتالئین خنثی کرده و به مخلوط حاصل 2 گرم نمونه آماده شده را اضافه کنید هم زده سپس سود 10/N نرمال تا ایجاد رنگ صورتی قبلی تیتر کنید و مقدار اسید سیتریک موجود در نمونه را از رابطه زیر بدست آورید
2- محاسبه :
درصد وزنی اسید سیتریک از رابطه زیر بدست می آید :

دستورالعمل روش آزمون تعیین درصد خلوص بی کربنات آمونیوم
رفرانس: استاندارد 4313 بی کربنات آمونیوم
مواد لازم متیل اورانژ
100 میلی گرم متیل اورانژ را در 100 میلی لیتر آب حل و در صورت لزوم صاف کنید.
حدود 3 گرم از نمونه را به دقت وزن و در 40 میلی لیتر آب حل کنید. متیل اورانژ بیفزائید و با اسید سولفوریک یک نرمال بسنجید. هر میلی لیتر اسید سولفوریک یک نرمال معادل 06/79 میلی گرم بی کربنات آمونیوم می باشد.

دستورالعمل روش آزموم تعیین درصد کلرور در بی کربنات آمونیوم
رفرانس: استاندارد 4313 بی کربنات آمونیوم
مواد لازم:
1ـ محلول استاندارد کلرور
165 میلی گرم کلرور سدیم را در آب حل کنید و حجم آن را به 1000 میلی لیتر برسانید. 10 میلی لیتر از این محلول را به بالن 1000 میلی لیتری منتقل کرده و با آب مقطر به حجم برسانید و مخلوط کنید. هر میلی لیتر از محلول نهایی حاوی mg 10 یون کلرور می باشد.
2ـ اسید نیتریک
روش کار:
500 میلی گرم از نمونه را در 30 تا 40 میلی لیتر آب مقطر حل کنید و در صورت لزوم آن را با اسید نیتریک و در مجاورت شناساگر لیتموس خنثی کنید. سپس یک میلی لیتر اسید نیتریک به آن بیفزائید. به محلول شفاف یا صاف شده یک میلی لیتر نیترات نقره 1/0 نرمال اضافه کنید و با آب مقطر تا 50 میلی لیتر رقیق و مخلوط کنید و دور از نور به مدت 5 دقیقه بگذارید بماند.
برای تهیه محلول شاهد 5/1 میلی لیتر از محلول استاندارد کلرور را برداشته و مانند نمونه عمل کنید.
این محلول حاوی mg 15 یون کلرور می باشد.
کدورت نمونه نباید از کدورت محلول شاهد بیشتر باشد.

دستورالعمل روش آزمون تعیین درصد باقی مانده غیرفرار بی کربنات آمونیوم
رفرانس: استاندارد 4313 بی کربنات آمونیوم
4 گرم از نمونه را در ظرفی که قبلاً به وزن ثابت رسانده شده وزن کنید، 10 میلی لیتر آب مقطر اضافه و روی حمام بخار تبخیر کنید. سپس آن را در گرمخانه C°105 خشک کنید. وزن مواد باقی مانده نباید از 2 میلی گرم بیشتر باشد.

دستورالعمل روش آزمون تعیین سولفیت بی کربنات سدیم
رفرانس: استاندارد 4313 بی کربنات آمونیوم
1ـ مواد لازم :
1-1- مواد زیر را در آب مقطر حل کرده و حجم آنها را در بالن یک نشانه ای 100 میلی لیتری به 100 برسانید. استات سرب 7/1 گرم، سیترات پتاسیم 4/3 گرم، هیدروکسید پتاسیم 50 گرم
1-2- آب مقطر بدون دی اکسید کربن
آب مقطر را قبل از مصرف بجوشانید و آن را بگذارید و تا دمای آزمایشگاه سرد کنید.
2ـ روش آزمون:
5 گرم از نمونه در 50 میلی لیتر آب مقطر بدون دی اکسید کربن حل کنید. 2 میلی لیتر از محلول بند 1-1 را اضافه کنید، نباید در رنگ محلول تیرگی دیده شود.

دستورالعمل روش آزمون مواد قیری بی کربنات آمونیوم
رفرانس: استاندارد 4313 بی کربنات آمونیوم
1ـ مواد لازم: اسید نیتریک
2ـ روش آزمون:
5 گرم از نمونه را با 15 میلی لیتر آب و 5 گرم اسید سیتریک مخلوط کنید. نباید بوی مواد قیری قابل تشخیص باشد.

آزمایشات آرد

اندازه گیری کشش و مقاومت
این آزمایش درون اتاق مخصوص انجام می شود و درجه حرارت اتاق باید 27 درجه سانتی گراد باشد.
1ـ 28 گرم آرد را با ترازوی معمولی وزن کرده، در دستگاه مخلوط کن شماره 1 ریخته و 15 سی سی محلول کلرورسدیم (نمک طعام) 5/2% افزوده و دستگاه را روشن کنید و با کرنومتر وقت بگیرید بعد از یک دقیقه خمیر حاصله را به یک شیشه انتقال دهید و درب آن را ببندید و یک ساعت وقت بگیرید.
2ـ چهار دقیقه بعد آزمایش دوم را شروع کنید
28 گرم را از همان نمونه توسط ترازوی معمولی وزن کرده مجدداً عمل فوق را تکرار کنید، منتهی این بار 5/15 سی سی آب نمک 5/2% به آن افزوده و مخلوط می کنیم و در شیشه دیگری قرار داده و درب آن را می بندیم.
3ـ دوباره بعد از 4 دقیقه آزمایش مرحله سوم را شروع کرده و این بار 16 سی سی آب نمک 5/2% به آن افزوده و به مدت یک دقیقه مخلوط کنید و بعد در یک شیشه قرار داده و درب آن را بسته و روی شیشه ها شماره گذاری کنید.
4ـ بعد از یک ساعت خمیره شماره یک را بیرون آورده و یا اسپاتور خمیر را درون پیستون دستگاه شماره 2 قرار داده آن را با به هم زدن فشار دهید تا هوای آن خارج شود، سپس پیستون را به دستگاه پیچ کنید و ضامن دستگاه را آزاد کنید وقتی وزنه آزاد شد و عقربه دستگاه شروع به حرکت کرد با کرنومتر وقت بگیرید زمانی که عقربه یک دور کامل زد فوراً کرنومتر را خاموش و زمان آن را یادداشت کنید.
5ـ شیشه شماره 2 و 3 را هم مثل روش بالا آزمایش کنید و زمان را یادداشت نمایید.
6ـ سه زمان به دست آمده را جداگانه روی جدول مخصوص حساب کنید.
7ـ مقدار آب نمک مصرفی در آزمایش اول را روی خط افقی جدول علامت بگذارید.
8ـ زمان به دست آمده در آزمایش اول را روی خط عمودی جدول علامت بگذارید. به ترتیب بالا آزمایش دومی و سومی را روی جدول علامت گذاری کنید و نقطه های به دست آمده را توسط خط کش به هم وصل کنید.
9ـ چنانچه خط کشیده شده یک خط راست نبود بهترین خط راستی که از نزدیک هر سه نقطه می گذرد را رسم نمائید و از نقطه تلاقی خط افقی 50 با خط رسم شده، یک خط عمود به محور افقی کشیده عدد آن را یادداشت نمائید.
مقدار آبی که باید درون آرد بریزیم تا یک خمیر خوب به دست آید=10*عدد به دست آمده از منحنی

مرحله دوم:
1ـ 280 گرم آرد را توسط ترازوی معمولی وزن کرده داخل شماره 3 بریزید و 4 گرم کلرورسدیم جامد به آن افزوده و درب آن را بگذارید و دستگاه را به مدت یک دقیقه روشن کنید تا مواد جامد به صورت یکنواخت با هم مخلوط شوند، سپس بورت دستگاه شماره 3 را از آب مقطر پر کنید تا روی صفر تنظیم شود.
2ـ عدد به دست آمده از مرحله اول را در 10 ضرب کرده و سپس دستگاه را روشن کنید و به مدت 1 دقیقه به اندازه عدد جذب آب از بورت کم کم در داخل مخلوط کن بریزید و توجه داشته باشید که زمان ریختن آب از یک دقیقه تجاوز نکنید. سپس دستگاه را خاموش کرده و خمیرهای چسبیده به جداره دستگاه را با کاردک تمیز کرده دوباره دستگاه را روشن کنید و 4 دقیقه بگذارید خوب مخلوط شود.
3ـ حال خمیر را از دستگاه بیرون آورده به 5 تکه 75 گرمی تقسیم کنید و زیر ظرف های کاسه مانند پلی اتیلن قرار دهید و از خمیر اولی 55 دقیقه وقت بگیرید.
4ـ جدول مخصوص منحنی را روی استوانه ثبات دستگاه شماره 4 نصب کنید.
5ـ بعد از 55 دقیقه خمیر اولی را داخل قسمت فرم دهنده ی دستگاه شماره 3 انداخته، خمیر به صورت لوله می شود. سپس خمیر را از قسمتی که لوله شده روی میز قرار داده و به مدت 5 دقیقه زیر کاسه های پلی اتیلنی قرار دهید. سپس خمیر را با کاردک برداشته (به طوری که تغییر شکل ندهد) از وسط داخل تیغه های بازشونده بگذارید و دستگاه را فوراً روشن کنید. حال تیغه ها در جهت مخالف از هم دور می شوند و روی کاغذ مخصوص قلم ثبات یک منحنی رسم خواهد کرد. وقتی خمیر از دو تیغه پاره شد فوراً دستگاه را خاموش کنید و دو مرتبه نوک قلم ثبات را روی صفر بگذارید.
6ـ به ترتیب بالا هر پنج خمیر را آزمایش کنید. حال روی کاغذ مخصوص 5 منحنی ثبت شده است.
7ـ کاغذ منحنی را جدا کرده و از روی آن کشش و مقاومت آرد را تعیین کنید.
8ـ توجه داشته باشید که نوک قلم ثبات باید بر کاغذ منطبق باشد.

4ـ ویژگی ها
4-1 ویژگی های عمومی
کلیه آردها باید دارای ویژگی های عمومی زیر باشند:
4-1-1 رطوبت
حداکثر 2/14 درصد
4-1-2 بو و مزه
آرد باید عاری از هر نوع بو و مزه غیرطبیعی باشد.
4-1-3 رنگ
آرد باید دارای رنگ طبیعی مخصوص به خود باشد.
4-1-4 آفت
آرد باید عاری از هر نوع آفت زنده باشد.
4-1-5 مواد خارجی
آرد باید عملاً عاری از مواد خارجی باشد.
4-1-6 باقی مانده سموم
میزان باقی مانده سموم در آرد نباید از میزان تعیین شده توسط سازمان های ذیربط تجاوز نماید.
4-1-7 میزان فلزات سنگین و مواد رادیواکتیو
نباید از حد تعیین شده توسط سازمان های ذیربط تجاوز نماید.
4-1-8 خاکستر غیرمحلول در اسید
حداکثر 05/0 درصد بر مبنای ماده خشک
4-1-9 PH
5/6 – 6/5
4-2 ویژگی های میکروبی
مطابق استاندارد شماره 2393 (حد مجاز آلودگی های میکروبی در انواع آرد رشته و ماکارونی می باشد.
5ـ روش های آزمون
5-1 اندازه گیری رطوبت
مطابق استاندارد شماره 2705 (روش اندازه گیری رطوبت غلات و فرآورده های آن به روش معمولی) است.
5-2 اندازه گیری خاکستر غیرمحلول در اسید
مطابق استاندارد شماره 37 (ویژگی ها و روش های آزمون بیسکویت ) می باشد.
5-3 اندازه گیری PH
مطابق استاندارد شماره 37 (ویژگی ها و روش های آزمون بیسکویت) می باشد.
5-4 اندازه گیری پروتئین
مطابق استاندارد شماره 2863 (روش اندازه گیری پروتئین خام غلات و فرآورده های آن) می باشد.
5-5 اندازه گیری خاکستر
وسایل مورد نیاز:
– بوته چینی
– کوره الکتریکی
– ترازو با حساسیت 1/0 میلی گرم

روش کار:
مقدار 2 گرم از نمونه را داخل یک بوته چینی که قبلاً به وزن ثابت رسیده، سرد شده و وزن آن محاسبه گردیده است وزن نمایید. سپس آن را بسوزانید و در داخل کوره قرار دهید و دمای 600 درجه سلسیوس نگهداری نمائید تا به رنگ سفید و یا خاکستری درآید بعد آن را در دسیکاتور سرد نموده و وزن نمایید.
5-6 اندازه گیری اسیدیته
مواد مورد نیاز:
– هیدروکسید سدیم 1/0 نرمال
– الکل اتیلیک 67 درصد خنثی شده
– محلول فنل فتالئین (3 گرم در 100 میلی لیتر الکل)
روش کار:
10 گرم نمونه را در ارلن مایر 125 میلی لیتری بریزید. 50 میلی لیتر الکل اتیلیک به آن افزوده و در آن را گذاشته و با همزن برقی مدت 5 دقیقه و با دست به مدت 15 دقیقه بهم بزنید. محلول را مدتی ساکن گذاشته تا مواد داخل آن ته نشین گردد. سپس محلول بالایی را از کاغذ صافی عبور دهید. در طول عمل صاف کردن شیشه ساعت را روی قیف قرار داده تا از تبخیر الکل جلوگیری شود. سپس 25 میلی لیتر از محلول صاف شده را در یک ارلن مایر ریخته و 3 قطره محلول فنل فتالئین را به آن افزوده و با محلول 1/0 نرمال هیدروکسید سدیم تیتر نمایید. به محض ظاهر شدن رنگ صورتی عمل تیتراسیون را متوقف نموده و مقدار سود مصرفی را یادداشت نمائید.
محاسبه: 2* میلی لیتر هیدروکسید سدیم 1/0 نرمال = عدد اسیدیته
5-7 تعیین ذرات
وسایل مورد نیاز
– دستگاه لرزاننده الک
– الک های با چشمه 106، 125، 180 و 475 میکرون
– ترازو با حساسیت 01/0 گرم
ابتدا الکل ها را به ترتیب اندازه از 106 تا 475 میکرون از پائین به بالا روی دستگاه لرزاننده قرار دهید. مقدار 100 گرم آرد توزین نموده و روی الک 475 میکرون بریزید و دستگاه را روشن کرده تا مدت 5 دقیقه کار نماید سپس دستگاه را خاموش نموده و باقی مانده آرد روی هر یک از الکل ها را توزین و اندازه ذرات آرد را بر مبنای درصد محاسبه نمایید.

لسیتین
دستورالعمل روش آزمون عدد اسیدی لسیتین
رفرانس: استاندارد 3567 لسیتین
مواد لازم:
– اتر سبک نفت
– الکل خنثی
(مقداری از الکل را با سود 1/0 نرمال و در حضور فنل فتالئین خنثی کنید)
– سود 1/0 نرمال
– شناساگر فنل فتالئین
(یک گرم فنل فتالئین را در 100 میلی لیتر الکل حل کنید)
ماده سازی نمونه:
قسمتی از نمونه را با حرارت (حداکثر تا C° 60) نرم کرده و به خوبی مخلوط کنید.

روش کار:
حدود g2 از نمونه را به یک ارلن مایر 250 میلی لیتر منتقل کنید و در 50 میلی لیتر اتر سبک نفت حل کنید. به این محلول 50 میلی لیتری الکل خنثی اضافه و به خوبی مخلوط کنید. 4 قطره شناساگر فنل فتالئین اضافه کرده و با سود 1/0 نرمال تا ظهور رنگ صورتی تیتر کنید. رنگ صورتی باید 5 ثانیه پایدار باقی بماند

دستورالعمل روش آزمون مواد نامحلول در هگزان در لسیتین
رفرانس: استاندارد 3567 روش های آزمون لسیتین خوراکی
مواد لازم: هگزان
آماده سازی نمونه:
قسمتی از نمونه را با حرارت (حداکثر C° 60) نرم کرده و به خوبی مخلوط کنید.
روش آازمون:
دقیقاً g10 از نمونه را در یک ارلن مایر 250 میلی لیتری توزین نموده و 100 میلی لیتر هگزان به آن اضافه نمائید. محلول را تکان دهید تا نمونه کاملاً حل شود. سپس آن را از صافی که اندازه منافذ آن بین 60-40 میکرون بوده و قبلاً به مدت یک ساعت در حرارت C° 105 به وزن ثابت رسانده شده عبور دهید. ارلن مایر را دوبار و هر بار با 25 میلی لیتر هگزان بشوئید و مواد شسته شده را از روی صافی عبور دهید. سپس صافی را به مدت یکساعت در حرارت C° 105 قرار دهید. در دسیکاتور سرد کرده و وزن کنید

دستورالعمل روش آزمون رطوبت در لسیتین خوراکی
رفرانس: استاندارد 3567 روش های آزمون لسیتین خوراکی
وسایل لازم:
– گرمخانه قابل تنظیم در C°1 105 درجه سلسیوس
– شیشه توزین در دار شیشه ای
10 گرم از نمونه مورد آزمون خوب مخلوط شده را با تقریب 001/0 گرم در یک ظرف توزین دردار شیشه ای که قبلاً به وزن ثابت رسانده شده وزن کنید. نمونه را پخش کنید تا ضخامت آن حدود 5 میلی متر شود. ظرف حاوی نمونه را به مدت یک ساعت در گرمخانه 1105 درجه سلسیوس قرار دهید. سپس آن را در دیسکاتور خنک کرده و وزن نمایید. وزن کردن را ادامه دهید تا اختلاف دو توزین کمتر از 003/0 گرم شود.

خمیرمایه

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری PH 10%
رفرانس: استاندارد بیسکویت 37
روش کار:
10 گرم نمونه را با 100 میلی لیتر آب مقطر تازه جوشیده شده کاملاً مخلوط نموده بگذارید مدت 20 دقیقه بماند و ته نشین گردد. سپس بدون صاف کردن، PH محلول فوقانی را به وسیله PH متر که قبلاً با توجه به PH محلول با فر 7 یا 4 تنظیم شده است تعیین نمائید.

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری قابلیت ور آمدن خمیرمایه
رفرانس: استاندارد 2577 خمیرمایه
(این آزمایش باید در اطاقی که 30 درجه سانتی گراد حرارت دارد انجام شود)
مواد لازم:
– آرد، با مشخصات زیر:
درصد خاکستر 551/0 تا 75/0 و درصد استخراج آرد حدود 177
دستور کار ـ 4 گرم خمیرمایه تر و یا 1 گرم خمیرمایه خشک را در 50 میلی لیتر آب C° 40 حل نموده، بگذارید حداقل 5 دقیقه بماند، سپس آن را به خوبی بهم زده و با 100 گرم آرد مخلوط کنید و مقداری آب (حدود 20 میلی لیتر) به آن بیفزائید خود ورز دهید پس از آن بدون اینکه خمیر پاره شود، طوری آن را در مزور شیشه ای قرار دهید که از محل خروج گاز جلوگیری بعمل آید و گاز تولید شده از مخمر خارج نگردد.
سطح بالا آمده را از ته ظرف تعیین کنید. سپس در آن را بسته و برای یک ساعت آن را به حال خود بگذارید

دستورالعمل روش آزمون اندازه گیری
رفرانس: استاندارد 2577 خمیرمایه
حدود 5 گرم از خمیرمایه خشک و یا 20 گرم خمیرمایه تر را وزن نموده و در یک 250 میلی لیتری بریزید و به آن 100 میلی لیتر آب مقطر 40 درجه سانتی گراد بیفزائید، بگذارید بدون بهم خوردن مدت 5 دقیقه بماند. بعداً برای دو دقیقه آن را به طور مداوم هم بزنید. سپس محتویات را به یک استوانه مدرج یک لیتری منتقل کنید. بعد به آن 800 میلی لیتر آب مقطر 40 درجه سانتی گراد بیفزائید. بشر را با 100 میلی لیتر آب مقطر شسته و حاصل شست و شو را به استوانه مدرج برگردانید. بگذارید 5 دقیقه بدون حرکت بماند، سپس رسوب معادل حجم اولیه باشد، آزمایش رضایت بخش است.

آزمایش میکرب مینو
دستورالعمل آماده سازی آزمایی جهت آزمایشات
1ـ آدامس دراژه ریلکس: 2 بسته تحویل آزمایشگاه می گرد که یک بسته آن جهت بایگانی نگهداری می گردد و از بسته دوم g10 برای انجام آزمایشات برداشته می شود.
2ـ سایر آدامس ها: به مقدار 12 بسته تحویل آزمایشگاه می گردد. از 6 بسته آن مقدار g10 جهت انجام آزمایشات برداشته می شود و بقیه بایگانی می گردد.
3ـ پفک و ویفر و سایر محصولاتی که به صورت بسته بندی کوچک تحویل آزمایشگاه می شود همانند بند 1 می باشند.
برای انجام آزمایش سالمونلا باید g25 از نمونه تحویل داده شده به طور جداگانه برداشت نمود.
1ـ مواد اولیه
1-1- مواد اولیه به صورت نمونه: از مقدار نمونه تحویل داده شده به آزمایشگاه g10 طبق استاندارد ملی 356 برداشته می شود تا آزمایشات مورد درخواست (به جز آزمایش سالمونلا)
بر روی آن انجام گیرد. مابقی نمونه به منظور بایگانی به مدت معین نگهداری می شود.
1-2- مواد اولیه به صورت محموله: نمونه برداری از این نمونه ها توسط خود مشتری صورت می گیرد و نمونه در ظروف یا کیسه های نمونه برداری تحویل آزمایشگاه می گردد. آماده کردن آزمایه این گونه نمونه ها همانند بند 1-1 می باشد (به جز آزمایش سالمونلا).
2ـ محصولات
2-1- شکلات قالبی، روکش دار و دراژه شکلاتی :
از هر یک از این نمونه ها تعداد 6 بسته به آزمایشگاه تحویل می گردد که نیمی از آن یعنی 3 بسته آن به منظور بایگانی نگهداری می شود و 3 بسته دیگر آن جهت انجام آزمایشات مصرف می گردد. بدین ترتیب که از جاهای مختلف یک بسته شکلات نمونه برداشته می شود که مقدار این آزمایه g10 می باشد ( به جز آزمایش سالمونلا).
2-1-2- کرم کاکائو: 2 شیشه تحویل آزمایشگاه می گردد که یک شیشه آن بایگانی می گردد و از شیشه دوم مقدار g10 برای آزمایشات برداشته می شود (به جز سالمونلا)
2-2- بیسکویت ها
2-2-1- بیسکوئیت نارگیلی و نان سوخاری: با توجه به تعداد زیاد بیسکویت ها در یک جعبه یا نان سوخاری درون یک پاکت فقط یک جعبه یا یک پاکت تحویل آزمایشگاه می گردد که ابتدا مقدار g10 از جاهای مختلف آن برای انجام آزمایشات برداشته و سپس درب جعبه یا پاکت را خوب بسته و مابقی را بایگانی می نمائیم.
2-2-2- ترد نمکی، بیسکویت های پتی بور، نوشانه، مرم، نان نان و دماوند: از هر یک 6 بسته تحویل آزمایشگاه می گردد که مانند بند 2-1-1 شکلات ها عمل می شود.

دستورالعمل روش آزمون شناسایی و شمارش
A: تعداد کلنی های انتخاب شده برای آزمون های تاییدی
B: تعداد کلنی های تایید شده از نظر آزمون های تاییدی
C: تعداد کل کلنی ها درهر پلیت
4-3- گزارش تعداد کلنی های موجود در نمونه با استفاده از فرمول
یادآوری: تمامی محیط کشت ها به صورت آماده در دسترس می باشد که مطابق با دستورالعمل سازنده تهیه می گردد.
یادآوری: محیط کشت ها حداکثر به مدت 2 هفته در یخچال C°4 نگهداری می شود.
یادآوری: جهت تخلیه هوا در لوله های حاوی محیط کشت آنها را باید به مدت 5 دقیقه با درب شل در بن ماری °8 قرار داد.

دستورالعمل انجام آزمون شمارش کلنی میکروب های مزوفیل هوازی (Total Count)
1ـ تهیه رقت های متوالی و مناسب از نمونه مورد آزمون طبق دستورالعمل شماره MLWI197 و جدول شماره 1 همین دستور.
2ـ کشت به صورت پورپلیت با استفاده از محیط کشت پلیت کانت آگار
3ـ گرمخانه گذاری در انکوباتور C°30 به مدت 72 ساعت
4ـ شماره طبق فرمول (برای پلیت های شمارش شده از دو رقت متوالی) و (برای پلیت های شمارش شده از سه رقت متوالی)
یادآوری 1: پلیت هایی برای شمارش انتخاب گردد که دارای 15 تا 150 کلنی باشد.
یادآوری 2: در مواردی که در تشخیص کلنی یا نمونه تردید وجود داشته باشد، تهیه لام گسترش میکروبی، انجام رنگ آمیزی ساده و مشاهده در زیر میکروسکوپ الزامی می باشد.
یادآوری 3: در صورت لزوم جهت شمارش می توان از دستگاه شمارنده کلنی (Colony Counter) استفاده نمود.
جدول 1
نام نمونه
دقت مورد نیاز
آرد
1-10 تا 5-10
پودر کاکائوی استحصال داخل
1-10 تا 5-10
پودر کاکائوی خارجی
1-10 تا 3-10
قند و شکر
1-10 تا 2-10
ماکارونی
1-10 تا 4-10
پفک
2-10
سایر مواد اولیه
1-10 تا 3-10
محصولات یا محصولات حین فرایند تولید
1-10 تا 3-10
دستورالعمل کاری عمومی آزمایشگاه میکروبیولوژی:
1ـ تمامی وسایل آزمایش کشت میکروبی باید زیر هود و کنار شعله روشن انجام گیرد.
2ـ تمامی وسایل آزمایش کشت میکروبی اعم از پلیت ها، محیط های کشت و رقیق کننده ها، ظروف یا کیسه های نمونه برداری، پیپت ها، پنس ها، اسپاچول ها، مزور، سوزن ها و حلقه های کشت باید استریل باشند.
3ـ همواره ورود افراد غیرمتفرقه به اتاق های کار آزمایشگاه ممنوع می باشد و در هنگام کار نیز باید از تردد اضافی کارکنان جلوگیری گردد.
4ـ قبل از شروع به کار باید هود روشن باشد و فضای زیرهود و وسایل آن از جمله سطوح ترازو، شیرگاز، سمپلرها و سایر وسایل با الکل اتیلیک 70% ضدعفونی شود.
5ـ شخص آزمایش کننده باید در هنگام کار باید از دستکش استفاده نماید.
6ـ قبل از شروع به کار باید تمامی وسایل مورد نیاز به طور مناسب زیر هود قرار گیرد و شماره گذاری و نوشتن سایر اطلاعات بر روی کیسه ها یا ظروف نمونه برداری، پلیت ها و لوله های آزمایش صورت گیرد.
7ـ در صورت استفاده از وسایل یکبار مصرف باید درب کیسه یا بسته آنها کنار شعله باز شود و با رعایت نمودن شرایط استریل به تعداد مورد نیاز برداشته و مجدداً درب بسته یا کیسه به طور مناسب و خوبی بسته شود.
8ـ سوزن ها و حلقه های کشت باید قبل از استفاده توسط شعله استریل شوند.
9ـ درب ظروف حاوی محیط های کشت و رقیق کننده ها و نیز لوله های آزمایش باید کنار شعله باز شوند و به طور مورب از روی شعله بگذرند و پس از انجام کار، مجدداً به طور مورب از روی شعله بگذرند و درب آنها کنار شعله بسته شود.
10ـ تمامی مراحل کار باید بدون وقفه و پشت سر هم با نظم و ترتیب صورت گیرد و هیچگاه بین مراحل کاری فاصله ایجاد نشود.
11ـ پس از اتمام کار باید تمام سطوح استفاده شده تمیر گردیده و با الکل اتیلکی 70% ضدعفونی شوند.
12ـ تمامی وسایل مورد استفاده باید بلافاصله پس از انجام کار با مواد شوینده به طور کامل شسته شده و سپس با آب مقطر آب کشی شوند. پس از خشک شدن باید پیپت ها، پنس ها، قاشق ها، اسپاچلو و هاون ها در فویل آلومینیوم خوب پیچیده شوند و مزورها پس از گذاشتن پنبه و سپس فویل بر دهانه آنها در فر C°180 به مدت 5/1 ساعت استریل شوند. اگر از ظروف نمونه برای آزمایشات استفاده می شود باید درب آنها به طور جداگانه در فویل آلومینیوم پیچیده شود و خود ظروف پس از گذاشتن پنبه و فویل بر دهانه آنها در اتوکلاو استریل شوند.
13ـ لوله ها و پلیت های آلوده باید پس از اینکه در کیسه ای خوب بسته بندی شدند در اتوکلاو استریل شوند.
14ـ هر روز پس از اتمام کار باید تمامی سطوح و کف آزمایشگاه تمیز و ضدعفونی گردد.
15ـ همواره باید بر تجهیزات و دستگاه های آزمایشگاه نظارت کافی وجود داشته باشد و اطمینان حاصل گردد که عملکرد آنها مناسب می باشد.
16ـ در هنگام خروج از آزمایشگاه باید تمامی شیرهای گاز بسته باشند و دستگاه هایی هم که کار نمی کنند از برق بیرون کشیده شوند.

دستورالعمل روش آزمون جستجو، شناسایی و شمارش استافیلوکوکوس اورئوس کواکولاز مثبت:
1ـ شمارش:
1-1- تهیه رقت 1-10(1/0) مطابق دستورالعمل شماره MLWI197
1-2- انتخاب 9 لوله حاوی محیط کشت جیولیتی و کانتونی براث اصلاح شده
(Modified Gioliti and Cantoni broth) به طوری که سر لوله حاوی غلظت برابر لوله حاوی غلظت معمولی باشد.
1-3- اضافه کردن 10 میلی لیتر از رقت 1-10 نمونه جامد و یا 1 میلی لیتر از نمونه مایع کاملاً مخلوط شده به طور جداگانه به هر یک از سه لوله حاوی محیط کشت با غلظت دو برابر
1-4- اضافه کردن 1 میلی لیتر از رقت 1-10 نمونه جامد و یا 1 میلی لیتر از نمونه مایع کاملاً مخلوط شده به طور جداگانه به هر یک از سه لوله حاوی محیط کشت با غلظت معمولی.
1-5- اضافه کردن 1 میلی لیتر از رقت 2-10 نمونه جامد و یا 1 میلی لیتر از رقت 1-10 نمونه مایع به طور جداگانه به هر یک از سه لوله باقی مانده از 6 لوله حاوی محیط کشت با غلظت معمولی
1-6- مخلوط نمودن نمونه و محیط کشت داخل لوله
1-7- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت 24 ساعت
1-8- کشت مجدد از لوله های دارای رسوب سیاه پس از 24 ساعت و نیز تمامی لوله ها پس از 48 ساعت بر روی پلیت های حاوی محیط کشت برپارکر آگار.
1-9- در صورت تشکیل کلنی های سیاه یا خاکستری براق دارای هاله شکاف کاملاً مشخص و یا جزئی و نیز تشکیل کلنی های مشکوک آزمایشات تاییدی به شرح زیر انجام گردد:
الف ـ کشت از کلنی های مشکوک در محیط کشت آبگوشت مغز و قلب brain heart broth
ب ـ گرمخانه گذاری کشت در دمای °37 به مدت 24 ساعت
ج ـ انتقال 1/0 میلی لیتر از کشت با رعایت شرایط سترون به یک لوله استریل و سپس افزودن 3/0 میلی لیتر پلاسمای خرگوش.
دـ گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت 4 تا 6 ساعت
ه ـ بررسی نتیجه از نظر تشکیل لخته
و ـ گزارش نتیجه در محدوده منفی (-) تا 4+ با استفاده از راهنمای استاندارد 6806

2ـ جستجو:
2-1-تهیه رقت 1-10 مطابق دستورالعمل شماره MLWI197
2-2- کشت در محیط کوکدمیت سالت مدیوم Cooked Meat Salt Medium
(1 میلی لیتر از رقت 1-10 به لوله حاوی محیط کشت افزوده گردد و سپس کاملاً مخلوط گردد)
2-3- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت 24 تا 48 ساعت
2-4- کشـت از محیـط کوکومیت سالـت مدیـوم بر روی محیـط کشـت بردپارکـر آگـار
(Bird Parker Agar)
2-5- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت 24 تا 48 ساعت
2-6- بررسی نتایج در صورت مثبت بودن نتایج
یادآوری: محیط های کشت مورد استفاده به صورت تجاری در دسترس هستند که مطابق با دستورالعمل سازنده تهیه می گردد.
محلول تلوریت پتاسیم و امولسیون زرده تخم مرغ طبق استاندارد ملی تهیه و نگهداری می گردد.
تمامی محیط کشت ها به مدت دو هفته در یخچال C°4 نگهداری می گردند.

دستورالعمل روش آزمون شناسایی و شمارش با سیلوس سرئوس
1ـ شناسایی:
1-1- تهیه رقت 1-10 (1/0) و 2-10 (01/0 در صورت لزوم) طبق دستورالعمل شماره MLWI 197
1-2- کشت بر روی محیط MYP آگار
یادآوری 1: محیط کشت MYPآگار به صورت آماده با نام Cereus Selective در آزمایشگاه موجود می باشد که طبق دستورالعمل سازنده تهیه می گردد.
یادآوری 2: امولسیون زرده تخم مرغ و محلول پلی میکسین B مطابق با استاندارد ملی تهیه شده و سپس به محیط MYP آگار پس از اتوکلاو کردن افزوده می شود تا محیط کامل حاصل شود.
1-3- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°30 به مدت 18 تا 24 ساعت
1-4- بررسی پلیت ها، در صورت ایجادکلنی های بزرگ و صورتی دارای هاله رسوبی لسیتناز آزمون های تاییدی صورت گیرد.
یادآوری: در برخی موارد به علت تعداد زیاد باکتری های تجهیز کننده مانیتول ممکن است رنگ صورتی کلنی ها کاملاً واضح نباشد و یا از بین رفته باشد. همچنین برخی کلنی ها به علت تولید کم لسینازرسوب اطراف کلنی را ایجاد نمی کنند، در چنین مواردی نیز باید آزمون های تاییدی انجام شود.
2ـ تایید:
2-1- آزمون همولیز
2-1-1- کشت کلنی های مشکوک بر روی محیط کشت محیط MYP آگار
2-1-2- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°30 به مدت 18 تا 24 ساعت
2-1-3- کشت از هر یک از کلنی های صورتی رنگ به طور مجزا بر روی پلیت حاوی محیط کشت بلاد آگار
یادآوری: کشت بر روی محیط کشت بالاد آگار می تواند به سه صورت خطی، عمقی یا نقطه ای انجا گردد.
2-1-4- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°30 به مدت 24 ساعت
2-1-5- بررسی واکنش همولیز بتا
2-2- بررسی لام گرم
2-2-1- از کلنی های بند 2-1-3- لام گرم تهیه شده و در زیر میکروسکوپ بررسی می گردد.
باکتری باسیلوس سرئوس به صورت اشکال میله ای با دو انتهای مدور و با اسپور مرکزی تخم مرغی دیده می شوند.

3ـ گزارش نتیجه:
3-1- با استفاده از فرمول تعداد باسیلوس سرئوس احتمالی در هر پلیت محاسبه می شود.
A: تعداد کلنی های انتخاب شده برای تایید
B: تعداد کلنی های مشخصی که از نظر آزمون های تاییدی مثبت شده اند
C: تعداد کل کلنی های شمارش شده در هر پلیت
3-2- با استفاده از فرمول تعداد باسیلوس سرئوس احتمالی موجود در نمونه محاسبه می شود.

دستورالعمل روش آزمون شمارش کل اسپورهای باکتری های ترموفیل
1ـ شمارش کل اسپورهای باکتری های ترموفیل
1-1-توزین g40 از نمونه در داخل شیشه نمونه برداری
1-2- به حجم رساندن نمونه توسط آب سرد استریل تا حجم 200 میلی لیتر
1-3- مخلوط و یکنواخت شدن توسط دستگاه شیکرارلن
1-4- قرار دادن سوسپانسیون حاصل از بند 1-3 در بن ماری جوش به مدت 5 دقیقه
1-5- تقسیم 3/31 میلی لیتر سوسپانسیون به طور مساوی در 6 پلیت توسط پیپت
1-6- افزودن 21/5 میلی لیتر از محیط کشت دکستروز تریپتون آگار به هر پلیت
1-7- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°55 به مدت 18، 24 و 48 ساعت
1-8- بررسی نتایج در فواصل زمانی 18، 24 و 48 ساعت
1-9- شمارش و محاسبه نتایج (مجموع کلنی های شمارش شده از شش پلیت در عدد 5/2 ضرب شود تا تعداد کلنی ها در g10 نمونه محاسبه گردد.

دستورالعمل روش آزمون شمارش اسپور باکتری های ترموفیل بی هوازی (بدون تولید گاز هیدروژن سولفوره)
1ـ توزین g20 از نمونه نشاسته داخل شیشه نمونه برداری حاوی پرل شیشه ای
2ـ به حجم رساندن نمونه توسط آب مقطر استریل تا حجم 100 میلی لیتر
3ـ مخلوط و یکنواخت شدن سوسپانسیون توسط دستگاه شیکرارلن
4ـ تقسیم ml20 از سوسپانسیون به طور مساوی در 6 لوله آزمایش محتوی محیط کشت تازه تهیه شده ی PE-2
5ـ چرخاندن لوله ها در دست سه تا سه به طور همزمان
6ـ قرار دادن لوله ها در بن ماری جوش به مدت 5 دقیقه
7ـ قرار دادن لوله ها در بن ماری جوش به مدت 10 دقیقه بدون چرخاندن
8ـ قرار دادن لوله ها در آب سرد پس از بیرون آوردن از بن ماری
9ـ افزودن 3 میلی لیتر آگار 2% استریل مذاب یا وازپار استریل مذاب به لوله ها
10ـ گرمخانه گذاری در انکوباتور C°55 به مدت 72 ساعت
11ـ بررسی نتایج
یادآوری: محیط کشت دکستروز تریپتون آگار به طور آماده در دسترس می باشد که طبق دستورالعمل سازنده تهیه می گردد.
یادآوری 2: ترکیبات محیط کشت PE-2 به طور جزء به جزء در آزمایشگاه موجود می باشد که توزین و تهیه آن مطابق استاندارد ملی انجام می گردد.
یادآوری 3: محلول برموکوزول پریل 2% که یکی از ترکیبات محیط کشت PE-2 می باشد مطابق استاندارد ملی تهیه شده و سپس به محیط کشت افزوده می گردد.

دستورالعمل روش آزمون شمارش اسپور باکتری های عامل فساد و بدون گاز
1ـ توزین g20 از نمونه نشاسته داخل شیشه نمونه برداری
2ـ به حجم رساندن نمونه توسط آب سرد استریل تا حجم 100 میلی لیتر
3ـ مخلوط و یکنواخت شدن توسط دستگاه شیکرارلن
4ـ افزودن 10 میلی لیتر از سوسپانسیون به ظرف حاوی 100 میلی لیتر محیط کشت دکستروزتریپتون آگار با دمای C°60 تا C°55 (لازم است هنگام اضافه نمودن سوسپانسیون به محی کشت، محیط را به آرامی تکان دهید)
5ـ قرار دادن سوسپانسیون در بن ماری جوش به مدت 3 دقیقه
6ـ قرار دادن سوسپانسیون در اتوکلاو با فشار PST5 و دمای C°4/108 به مدت 10 دقیقه
7ـ سرد نمودن سوسپانسیون پس از بیرون آوردن از اتوکلاو
8ـ تقسیم نمودن سوسپانسیون در 5 پلیت به طور مساوی
9ـ افزودن یک لایه نازک از محیط کشت واترآگار 2% استریل بر روی سطح پلیت ها، پس از بسته شدن
10ـ گرمخانه گذاری در انکوباتور C°55 به مدت 48 تا 72 ساعت
11ـ بررسی نتایج پس از 18، 48 و72 ساعت و شمارش کلنی ها
12ـ کشت ایزوله از هر یک از کلنی های مشکوک بر روی محیط دکستروزتریپتون آگار
13ـ تعداد کلنی های شمارش شده در عدد 5 ضرب گردد تا تعداد اسپورها در هر 10 گرم نمونه حاصل گردد.

دستورالعمل روش آزمون جستجو، شناسایی و شمارش کلستریدیوم پرفرنژنس
1ـ جستجو
1-1- تهیه رقت 1-10(1/0) طبق دستورالعمل MLWI 197.
1-2- انتقـال 1 میلـی لیتـر از رقـت 1-10 بـه لولـه ی حـاوی 10 میلـی لیتـر کشـت
Cooked meat medium .
1-3-گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 20 تا 24 ساعت.
یادآوری 1: برای بی هوازی شدن شرایط از جار بی هوازی، همچنین مخلوط و از پاردر لوله ها استفاده می شود.
یادآوری 2: کنترل شرایط بی هوازی جار توسط اندیکاتور و جار بی هوازی انجام می شود.
1-4- کشت سطحی از لوله دارای کدورت و گاز بر روی پلیت حاوی محیط کشت SC- آگار (سولفیت سیکلوسرین آگار بدون زرده تخم مرغ).
1-5- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 20 ساعت.
1-6- انجام آزمون های تاییدی در صورت لزوم با بند 3 همچنین دستورالعمل.
2ـ شمارش:
2-1- تهیه رقت 1-10(1/0) طبق دستورالعمل MLWI 197.
2-2- کشت به صورت پورپلیت و با استفاده از محیط کشت SC آگار.
2-3- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 20 ساعت.
2-4- بررسی نتایج و انجام آزمون های تاییدی مطابق با بند 3 در صورت لزوم.
3ـ تایید:
3-1- کشت کلنی های مشکوک در محیط کشت غنی کننده تیوگلیکولات براث.
3-2- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 18 تا 24 ساعت.
3-3- انتقال 5 قطره از کشت بند 3-1 به محیط کشت لاکتوز سولفیت دارای لوله دورهام و گرمخانه گذاری در بن ماری C°46، در شرایط هوازی به مدت 18 تا 24 ساعت.
3-4- بررسی نتایج ایجاد رنگ سیاه و گاز به مقدار لوله ی دورهام (رسوب سیاه رنگ سولفیت آهن) واکنش را مثبت می نماید.
3-5- کشت سطحی از بند 3-1 بر روی پلیت حاوی محیط کشت SC- آگار وگرمخانه گذاری در انکوباتور C°37، در شرایط بی هوازی به مدت 18 تا 24 ساعت.
یادآوری: تا پیدایش کلنی های سیاه رنگ و مجزا (کلنی های تیپیکال) باید کشت خطی تکرار گردد.
3-6- کشتـار کلنی هـای مجزای بنـد 3-5 در محیـط کشـت نیتـرات موتیلیتـی مدیـوم
(Nitrate motility media)
3-7- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 24 ساعت.
3-8- بررسی نتایج، در صورت ایجاد کدورت در لوله حرکت باکتری مثبت تلقی می شود. همچنین ایجاد رنگ قرمز در لوله پس از افزودن معرف نیتریت واکنش احیاء نیترات را مثبت می نماید.
3-9- کشت از بند 3-5 بر روی محیط کشت لاکتوز – ژلاتین
3-10- گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 در شرایط بی هوازی به مدت 24 ساعت.
3-11- بررسی نتایج. ایجاد رنگ زرد و گاز در لوله آزمون تخمیر لاکتوز را مثبت می نماید.
3-12- لوله حاوی محیط کشت و باکتری در دمای C°50 به منظور سرد شدن و به مدت 1 ساعت قرار داده شود.
3-13- بررسی نتیجه. در صورت جامد شدن محیط آزمون ژلاتین مثبت می شود.
4ـ بیان نتایج:
4-1- باکتری که دارای مشخصات جدول زیر باشد کالستریدیوم پرفرنژنس محسوب می شود.

نام آزمون
نتیجه
تحرک

احیاء ونیترات
+
ذوب ژلاتین
+
تخمیر لاکتوز
+
احیاء سولفیت
+

4-2- بیان نتایج (تعداد کلستریدیوم پرفرنژنس در هر پلیت یعنی a در هر پلیت) با استفاده از فرمول

دستورالعمل آماده کردن نمونه های مواد غذایی، انواع کشت های میکروبیولوژی و شمارش میکروارگانیسم های مختلف
شماره سند: MLWI197
1ـ برداشت نمونه و تهیه اولین رقت:
1-1- نمونه های جامد:
در شرایط استریل g10 از نمونه مورد نظر داخل کیسه ی دستگاه استومیکر یا ظرفت نمونه برداری توزین گردد. سپس 90 میلی لیتر رقیق کننده استریل مناسب به آن اضافه گردد. عملیات مخلوط ویکنواخت شدن توسط دستگاه استومیکر یا شیکرارلن صورت می گیرد. به این ترتیب اولین رقت یعنی رقت 1/0 حاصل می گردد.
1-2-نمونه های مایع:
ابتدا نمونه مایع یک همزن استریل خوب مخلوط شود و سپس در شرایط استریل 1 میلی لیتر از آن برداشت نموده و به یک لوله استریل حاوی 9 میلی لیتر رقیق کننده مناسب منتقل گردد. به این ترتیب اولین رقت 1/0 حاصل می گردد.
2ـ تهیه رقت های اعشاری بعدی:
برای تهیه رقت های بعدی یعنی 01/0، 001/0 و . . . به این ترتیب عمل کرده که ابتدا در یک لوله استریل 9 میلی لیتر رقیق کننده استریل مناسب ریخته شود و سپس 1 میلی لیتر از رقت قبلی مثلاً از رقت 1/0 اضافه گردد. در این صورت رقت 01/0 حاصل می شود. به همین ترتیب برای رقت های بعدی عمل گردد.
یادآوری 1: برای تهیه هر رقت باید از یک پیپت جداگانه استفاده شود.
یادآوری 2: پس از افزودن 1 میلی لیتر از رقت قبلی به لوله حاوی 9 میلی لیتر رقیق کننده، توسط پر و خالی کردن چند باره مایع درون لوله به وسیله پیپت یا توسط شیکرلوله نمونه کاملاً با رقیق کننده مخلوط و یکنواخت گردد.
یادآوری 3: روی هر یک از لوله ها رقت آن نوشته شود تا در حین کار اشتباهی پیش نیاید.
3ـ محلول های رقیق کننده
3-1- آب پپتن (Peptone Water): طبق دستور سازنده که روی قوطی حاوی این ماده وجود دارد عمل می گردد.
3-2- محلول رینگر : طبق دستور سازنده که روی قوطی حاوی قرص های رینگر وجوددارد عمل گردد.
3-3- سرم فیزیولوژی
– کلروسدیم g5/8
– آب مقطر 1000 میلی لیتر
ابتدا کلرورسدیم در آب مقطر حل شده وسپس در اتوکلاو استریل گردد.
3-4- سیترات سدیم
– سیترات سدیم g2
– آب مقطر 100 میلی لیتر
ابتدا سیترات سدیم در آب مقطر حل شده و سپس توسط اتوکلاو استریل گردد.
یادآوری 4: در اکثر آزمایشات میکروبیولوژی از رقیق کننده رینگر استفاده می شود. به جز برخی آزمایشات نظیر آزمایش سالمونلا که از رقیق کننده دیگری استفاده می شود.
یادآوری 5: تمامی رقیق کننده ها باید در مدت یک هفته پس از تاریخ تهیه مصرف گردند.
4ـ روش های کشت میکروبیولوژی:
4-1- روش مخلوط کردن نمونه با محیط در پلیت (پور پلیت Pour Plate)
4-1-1- پورپلیت یک لایه: در این روش 1 میلی لیتر از رقت مورد نظر به یک پلیت خالی منتقل شده و سپس 15 میلی لیتر از محیط کشت مورد نظر که دمای آن در حدود C°45 است به پلیت اضافه گردد. سپس پلیت را به آرامی یکبار در جهت و یکبار در خلاف عقربه های ساعت حرکت دورانی داده تا محیط کشت با نمونه کاملاً مخلوط گردد. در این جا باید دقت شود که محیط کشت به بیرون پلیت ریخته نشود. پس از بسته شدن محیط کشت که حدوداً 15 دقیقه طول می کشد گرمخانه گذاری پلیت ها صورت گیرد.
4-1-2- پورپلیت دولایه: این روش شبیه روش پورپلیت یک لایه می باشد. با این تفاوت که پس از بسته شدن محیط کشت یکبار دیگر از همان محیط بر روی پلیت ریخته می شود، منتهی دیگر حرکت دورانی پلیت انجام نمی شود.پس از بسته شدن لایه دوم گرمخانه گذاری صورت می گیرد.
4-2- روش کشت سطحی: در این روش محیط کشت از قبل تهیه شده و در پلیت های خالی استریل در شرایط استریل تقسیم شده است. ابتدا پلیت حاوی محیط کشت مورد نظر که هم دما با محیط آزمایشگاهی می باشد، به مدت نیم ساعت با درب باز و به طور واژگون به منظور خشک شدن سطحی در اتو C°50 تا C°55 قرار داده شود.
در شرایط استریل 1/0 میلی لیتر از رقت مورد نظر برداشته و به آرامی بر سطح پلیت ریخته شود. سپس با پخش کننده استریل نمونه کاملاً در سطح محیط پخش گردد. پلیت را 15 دقیقه به حال خود گذاشته تا نمونه کاملاً جذب محیط کشت گردد. سپس گرمخانه گذاری صورت گیرد.
یادآوری 6: همواره پلیت های کشت داده شده به طور واژگون در انکوباتور قرار گیرد.
یادآوری 7: موقع ریختن نمونه بر روی پلیت دقت گردد که پیپت در زاویه C°45 قرار گیرد تا نظرات اضافی داخل پلیت ریخته شود.
یادآوری 8: تمامی پلیت ها باید دارای کر داخلی نمونه باشد و رقت کار شده و نوع آزمایش روی آن درج شود.
5ـ شمارش:
در این آزمایشگاه کار شمارش و تشخیص قطعی میکروارگانیسم های مختلف توسط سرپرست آزمایشگاه صورت می گیرد. در موارد مقتضی برای شمارش از کلنی کانتر استفاه می گردد.

دستورالعمل روش آزمون جستجو و شمارش کلی فرم ها در مواد غذایی
1ـ جستجو
1-1 تهیه رقت 1-10 (1/0) طبق دستورالعمل شماره 197MLWI
1-2 کشت: اگر نمونه مورد آزمایش جامد 10 میلی لیتر از رقت 1-10 به لوله حاوی محیط کشت دو ریل سولفات تریپتوزیراث با غلظت دو برابر و اگر مایع باشد 1 میلی لیتر از رقت 1-10 به لوله حاوی کشت ذکر شده با غلظت معمولی افزوده گردد.
1-3 گرمخانه گذاری به مدت 24 الی 48 ساعت در انکوباتور C°37
1-4 بررسی نتیجه (در صورتی که در لوله دورهام گاز تشکیل نشده باشد، نمونه از نظر وجود کلی فرم منفی خواهد بود و در صورت تشکیل گاز مطابق بند 1-5 عمل گردد)
1-5 کشت از لوله محتوی گاز توسط سمپلر در محیط کشت برلیانت گرین لاکتوز بایل براث
1-6 گرمخانه گذاری به مدت 24 الی 48 ساعت در انکوباتور °37
1-7 بررسی نتیجه (در صورتی که در لوله آزمایش گاز تشکیل نشده باشد نمونه از نظر وجود کلی فرم تایید نمی گردد ولی اگر در لوله درهام تشکیل شده باشد نمونه از نظر وجود کلی فرم مثبت می باشد).
2ـ شمارش
2-1 تهیه رقت 1-10 (1/0) طبق دستورالعمل شماره 197MLWI
2-2 کشت بر روی محیط ویولت ردبایل آگار (کریستال ویولت نوترال دربایل لاکتوز آگار)
2-3 گرمخانه گذاری به مدت 24 الی 48 ساعت در انکوباتور C°37
2-4- شمارش در پلیت های حاوی کمتر از 150 کلنی

دستورالعمل روش آزمون جستجوی باکتری سالمونلا در مواد غذایی
1ـ پیش غنی سازی
توزین g25 از نمونه مورد نظر با رعایت شرایط سترونی در داخل ظروف نمونه برداری با گنجایش 500 میلی لیتر.
افزودن 225 میلی لیتر محیط کشت پیتون واتر به نمونه و مخلوط و یکنواخت سازی.
گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت حداقل 16 و حداکثر 20 ساعت (رعایت دقیق گرمخانه گذاری در این مرحله دارای اهمیت می باشد).
2ـ غنی سازی
* تلقیح 1/0 میلی لیتر از سوسپانسیون بند 1 به لوله حاوی 10 میلی لیتر محیط کشت RVS براث
* تلقیح 1 میلی لیتر از سوسپانسیون بند 1 به لوله حاوی 10 میلی لیتر و محیط کشت T.T.n براث
* قرار دادن کشت های بندهای بالایی در بن ماری C°5/41 به مدت 24 تا 48 ساعت
3ـ کشت در محیط جامد
* کشت از هر یک از محیط های حاوی نمونه بندهای بالایی بر روی محیط جامد انتخابی یعنی BG -آگار
* کشت از هر یک از محیط های حاوی نمونه بندهای بالایی بر روی دومین محیط جامد انتخابی یعنی S-S آگار و سالمونلا ـ سیگلاآگار
* گرمخانه گذاری کش های بندهای 1 و 2 در انکوباتور C°37 به مدت 2 تا 24 ساعت
4ـ تایید توسط آزمون های بیوشیمیایی
کشت کلنی های مشکوک بر روی محیط کشت نوترینت آگار و گرمخانه گذاری در انکوباتور C°37 به مدت 24 تا 48 ساعت از پلیت های بند بالا توسط سوزن کشت آزمایشات بیوشیمیایی به شرح زیر انجام شود:
– کشت در عمق و سطح محیط TSI- آگار
– کشت در محیط اوره آگار
– کشت در محیط L ـ لیزین دکربوکسیلاز
– کشت در محیط VP – براث
– کشت در محیط SIM مدیوم
– کشت در محیط سیترات آگار
– گرمخانه گذاری کشت های محیط اوره آگار در انکوباتور C°37 به مدت 24 ساعت
بررسی نتایج:
5ـ تایید با آزمون های سرولوژی
* یک قطره از محلول سرم فیزیولوژی بر روی یک لام تمیز قرار داده و سپس اندکی از کلنی مورد آزمون در آن حل گردد. به مدت 30 تا 60 ثانیه حرکت دورانی لام صورت گیرد سپس از نظر ایجاد اگلوتیناسیون مورد بررسی قرار گیرد. در صورت مشاهده اگلوتیناسیون روش مورد نظر خود آگلوتینه بوده و نباید از آن در ادامه آزمون ها استفاده نمود.
* انجام تمام مراحل بند بالا با آنتی سرم O به جای سرم فیزیولوژی و بررسی وجود یا عدم وجود اگلوتیناسیون
* انجام مراحل بند 1 با آنتی سرم Vi به جای سرم فیزیولوژی و بررسی وجود یا عدم وجود اگلوتیناسیون
* انجام تمام مراحل بند 1 با آنتی سرم H به جای سرم فیزیولوژی و بررسی وجود یا عدم وجود اگلوتیناسیون
6ـ تایید در آزمایشگاه مرجع در صورت مطابق بودن نتایج با ویژگی های باکتری سالمونلا
دستورالعمل روش آزمون جستجو و شمارش قارچ ها (کپک ها و مخمرها)
1ـ تهیه رقت 1-10 (1/0) مطابق با دستور العمل شماره 197MLWI
2ـ کشت بر روی محیط YGC- آگار (Yeast extract dextrose chloramphenicol agar)
3ـ گرمخانه گذاری به مدت 3 الی 5 روز در انکوباتور C°25
4ـ بررسی نتایج
5ـ تهیه و بررسی لام گرم در صورت مشکوک بودن مخمرها
یادآوری: محیط کشت YGC- آگار به صورت آماده در دسترس می باشد که طبق دستورالعمل سازنده تهیه می گردد و حداکثر 2 روز در دمای C°50- C°45 نگهداری می گردد.

استاندارد ها:
استاندارد شماره 25
ویژگی های شیمیایی خمیرمایه نان
خصوصیات
خمیرمایه تر
خمیر مایه خشک
درصد وزنی رطوبت
75-70
10-7
قابلیت تعلیق در آب
طبق روش این استاندارد رضایت بخش باشد
طبق روش استاندارد رضایت بخش باشد
قدرت تولید گاز (حداقل)
850 سانتی مترمکعب
280 سانتی متر مکعب
قابلیت ور آمدن
80 درصد حجم اولیه
70 درصد حجم اولیه
دصد وزنی خاکستر بر اساس وزن خشک (حداکثر)
9
9
PH
8/5-5/4
8/6-3/5

استاندارد شماره 3897

ویژگی های شیمیایی عصاره مالت
انوع عصاره مالت
ویژگی ها
حد قابل قبول مورد
به گرم در صد گرم

مصرف خانواده
مورد مصرف صنایع
وزن مخصوص در 20 درجه سلسیوس
39/1
39/1
ضریب شکست در 20 درجه سلسیوس
47/1
49/1
مواد جامد محلول در آب (بریکس)
g 78 درصد
g80 درص
کل مواد جامد (حداقل)
g 83 درصد
g 84 درص
رطوبت (حداکثر)
17
16
قندهای احیاء کننده بر حسب مالتوز هیدراته
g 55 درصد
g 55 درصد
پروتئین
5-7/3
4 حداقل
خاکستر (حداکثر)
5/1
5/1
اسیدیته بر حسب اسیدلاکتیک
3/1
3/1
PH محلول 5 درصد
5/5-5
5/5-5
استاندارد شماره 3461

ویژگی های شیمیایی آرد نارگیل
ویژگی ها
حدود قابل قبول
درصد وزنی رطوبت
90
درصد وزنی خاکستر کل بر اساس وزن خشک
5
درصد وزنی خاکستر نامحلول در اسید بر اساس وزن خشک
35/0
درصد وزنی پروتئین (25/816) بر اساس وزن خشک
20
عدد اسیدی چربی استخراج شده
4
درصد وزنی فیبر بر اساس وزن خشک
9

استاندارد شماره 2300

ویژگی های شیمیایی وانیلین
ردیف
ویژگی ها
حدود قابل قبول
1
بو

2
نقطه ذوب بر جسب درجه سانتی گراد
5/81
3
خاکستر سولفاته بر حسب درصد وزنی
1/0
استاندار شماره 2012

مشخصات شیرخشک بدون چربی
شرح
افشان
غلطکی
شیرخشک فوری

درجه یک
معمولی
درجه یک
معمولی
درجه یک – روش افشان
حداکثر درصد رطوبت
4
5
4
5
5/4
حداکثر درصد چربی
25/1
5/1
25/1
5/1
25/1
حداکثر اندیس حلالیت
25/1
2
15
15
1
حداکثر ذرات سوخته
15
5/22
5/22
5/32
15
حداکثر اسیدیته قابل سنجش
15/0
17/0
15/0
17/0
15/0

استاندارد شماره 609

ویژگی های شیمیایی کره کاکائو
ردیف
ویژگی ها
حدود قابل قبول
1
اندیس رفراکسیون در 40 درجه سلسیوس
459/1-456/1
2
وزن مخصوص در 5/15 درجه سلسیوس
975/0-95/0
3
نقطه ذوب (1)
نقطه شروع ذوب (2)
33-29
32-28
4
عد صابونی بر حسب میلی گرم KOH در یک گرم چربی
198-188
5
عدد یدی (روش ویجس)
42-33
6
اسیدهای چرب آزاد بر حسب اسید اولئیک (درصد وزنی)
حداکثر 5/1
7
مواد غیرقابل صابونی شدن (درصد وزنی)
5/0

استاندارد شماره 26

ویژگی های نمک طعام
ویژگی های فیزیکی
وضعیت ظاهری
نمک طعام به رنگ سفید شفاف تا مات می باشد
طعم و بو
نمک طعام باید شور مزه و عاری از هر گونه طعم و بوی خارجی باشد
مواد خارجی
نمک طعام باید فاقد هر گونه مواد خارجی قابل رویت باشد
اندازه ذرات نمک سفره
اندازه ذرات نمک سفره باید بین 40 تا 60 مش (معادل 354 تا 250 میکرون) باشد

ویژگی های نمک طعام
ویژگی های شیمیایی
خلوص
میزان سدیم کلراید باید حداقل g97 درصد گرم باشد
مواد نامحلول در آب
مجموع مقادیر مواد نامحلول در آب در صورت استفاده از افزودنی ها / درصدگرم حداکثر g2 درصد گرم و در صورت عدما ستفاده از افزودنی ها، حداکثر g5/0
سولفات
سولفات محلول در آب باید حداکثر 8/0 گرم در صد گرم باشد
رطوبت نمک
نباید از 5/0 گرم در صد گرم تجاوز نماید

استاندارد شماره 69

ویژگی های شکر سفید
شماره
شرح
حدود قابل قبول
1
پلاریزاسیون (درصد)
حداکثر 7/99
2
قند وارو (دینورت) (درصد)
حداکثر 04/0
3
انیدرید سولفورو (میلی گرم)
حداکثر 15
4
رطوبت (درصد)
حداکثر 06/0
5
فلزات (میلی گرم در کیلوگرم)
ارسنیک
مس
سرب

حداکثر 1
حداکثر 2
حداکثر 2

ویژگی های شیمیایی بیسکویت
رطوبت
درصد وزنی
حداکثر 5/4
PH

حداکثر 8
اندیس پراکسیدچربی
استخراجی بر حسب میلی اکی والان در کیلوگرم

حداکثر 2
اسیدیته چربی استخراجی بر حسب اسید اولئیک
درصد وزنی
حداکثر 25/0
آزمون کرایس (تندی) چربی استخراجی

منفی
چربی
درصد وزنی
نوع نرم حداقل 17
نوع سخت حداقل 11
قندهای ساده (منو ودی ساکاریدها)
درصد وزنی
حداقل 18
خاکستر غیرمحلول در اسید
درصد وزنی
حداکثر 05/0

2ـ رطوبت بیسکویت های حاصل از آرد کامل و بیسکویت های نوع سیم بر (که خمیر آن ضمن شکل گیری در دستگاه مخصوص وسیله سیم بریده می شود) تا 7 درصد و بیسکویت هایی که در آن از مغزی با رطوبت بالا استفاده می شود تا 10% مجاز می باشد.
3ـ برای بیسکویت های کاکائویی و یا آنهایی که محتوی سبوس می باشند اسیدیته تا 35/0 مجاز است.
4ـ این ویژگی ها فقط در مواردی که پراکسید چربی استخراجی پائین بوده ولی روغن مشکوک به فساد است الزامی می باشد.

استاندارد شماره 3682

ویژگی های شیمیایی کراکر
ویژگی ها
حدود قابل قبول
بو و طعم
کراکر باید دارای بو و طعم مطلوب مخصوص به خود بوده و عاری از هر نوع بوی خارجی و نامطبوع باشد
رطوبت (درصد وزنی)
حداکثر 6
خاکستر غیرمحلول در اسید (درصد وزنی
حداکثر 05/0
PH
9-7
چربی استخراجی درصد وزنی
حداقل 6
پراکسید چربی استخراجی بر حسب میلی اکی والان در کیلوگرم
حداکثر 2
اسیدیته چربی استخراجی کراکر غیرتخمیری بر حسب اسید اولئیک
حداکثر 2/0
اسیدیته چربی استخراجی کراکر تخمیری بر حسب اسید اولئیک
حداکثر 4/0

استاندار شماره 8

ویژگی های آدامس
انواع
آزمایش
جویدنی
بادکنکی
مغزدار

پوشش دار
بدون پوشش
پوشش دار
بدون پوشش

درصد وزنی صمغ کل
15
17
15
17
17
درصد وزنی قند احیا کننده
4
5
4
5
5
درصد وزنی ساکارز
70
65
70
65
65
درصد وزنی خاکستر کل
5/4
5
5/6
5/7
5/7
درصد وزنی رطوبت
4
4
5/4
5/4
5/5

استاندارد شماره 4313

ویژگی های بی کربنات آمونیوم
ردیف
مشخصات
حدود قابل قبول
روش آزمون
1
درصد خلوص بر اساس NH4HCO3
حداقل 99
7-3
2
درصد کلرور
حداکثر 003/0
7-4
3
درصد باقی مانده غیرفرار
حداکثر 005/0
7-5
4
مقدار سولفات
حداکثر ppm 70
7-6
5
مقدار سولفیت
آزمایش را بگذراند
7-7-
6
مواد قیری
آزمایش را بگذراند
7-8
7
تست تشخیص
ممثبت

ویژگی های شیمیایی اسید سیتریک
ویژگی ها
حدود قابل قبول
روش آزمون
درصدوزنی اسید سیتریک ذوب شده بر مبنای وزن خشک شده
حداقل 5/99

درصد وزنی آب
– شکل آبدار
– شکل بی آب

حداکثر 8/8
حداکثر5/0

ارسنیک بر حسب AS
3 قسمت در میلیون
حداکثر (PPM)

فلزات سنگین
آزمون را بگذراند

اگزالات بر حسب C2H2O4
آزمون را بگذراند

مواد به آسانی کربنیزه شونده
حداکثر 05/0%

باقیمانده مس در خاکستر (خاکستر سولفات)
حداکثر 1/0%

تری دودسیل آمین
حداکثر 1/0%

جذب اشعه ماوراء بنفش (هیدروکربن های چند هسته ای)
25/0
20/0
13/0
03/0
در طول موج 280 تا 289 نانومتر
در طول موج 290 تا 299 نانومتر
در طول موج 300 تا 359 نانومتر
در طول موج 360 تا 400 نانومتر

استاندارد شماره 4616

ویژگی های اسید تارتاریک
ویژگی های ظاهری:
1ـ اسید تارتاریک به صورت کریستال بی رنگ یا مات و یا پودر کریستال ریز تا درشت به رنگ سفید است.
2ـ اسید تارتاریک بی بو و دارای طعم اسیدی است.
3ـ اسید تارتاریک در برابر هوا پایدار است.
4ـ حلالیت
5ـ یک گرم اسید تارتاریک در 8/0 میلی آب دارای 25 درجه دما و 5/0 میلی لیتر آب جوش و حدوداً در 3 میلی لیتر الکل محلول است.
6ـ محلول های اسید تارتاریک نور پلاریزه را به راست می گردانند.

خصوصیات
حدود قابل قبول
درصد خلوص بر اساس ماده خشک
حداقل 7/99
چرخش ویژه
بین °12+ و °13+
اگزالات
آزمون را بگذراند
سولفات
آزمون را بگذراند
درصد باقی مانده پس از سوختن
حداکثر 05/0
درصدکاهش وزن پس از خشک کردن
حداکثر5/0
ارسنیک
حداکثر 3 میلی گرم

استاندارد شماره 103

ویژگی های عمومی آرد
ردیف
ویژگی ها
حدود قابل قبول
1
رطوبت
حداکثر 2/14 درصد
2
بو و مزه
آرد بایدعاری از هر نوع بو و مزه غیرطبیعی باشد
3
رنگ
آرد باید دارای رنگ طبیعی مخصوص به خود باشد
4
آفت
آرد باید عملاً عاری از هر نوع آفت زنده باشد
5
مواد خارجی
آرد باید عملاً عاری از مواد خارجی باشد
6
خاکستر غیرمحلول در اسید
حداکثر 05/0 درصد بر مبنای ماده خشک
7
PH
5/6 – 6/5

سایر ویژگی ها مطابق جدول 1 می باشد.

جدول 1: سایر ویژگی های آرد گندم

اندازه ذرات به درصد

ردیف
انواع
خاکستر درصدوزنی بر مبنای خشک
پروتئین وزنی بر مبنای ماده خشک
اسیدیته حداکثر
بزرگ تر از 475 میکرون
180-125 میکرون
کوچکتر از 106 میکرون
1
آرد قنادی
580/0-380/0
9
4/2
حداکثر 5/1
حداکثر 5/8
حداکثر75
2
آرد ستاره درجه 1
70/0-581/0
حداقل 5/8
4/2
حداکثر 2
حداکثر 30
حداکثر 57
3
آرد ستاره درجه 2
860/0-701/0
حداقل 5/8
4/2
حداکثر 2
حداکثر 30
حداکثر 57
4
آرد معمولی
400/1-861/0
حداقل 5/8
5/3
حداکثر 5/2
حداکثر 45
حداکثر 45
5
آرد تیره
600/1-401/1
حداقل 5/8
1/4
حداکثر 5/2
حداکثر 45
حداکثر 45
6
آْرد کامل
200/2-601/1
حداقل 5/8
1/4
حداکثر 5
حداکثر 45
حداکثر 45
7
آرد ماکارونی
حداکثر 700/0
حداقل 10
4/2
حداکثر 2
حداکثر 30
حداکثر 57
8
سمولینا
100/1-700/0
حداقل 5/10
5/3
حداقل 90 درصد 350-125 میکرون

استاندارد شماره 5656

ویژگی های شیمیایی بلغور ذرت
ردیف
ویژگی ها
حدود قابل قبول
1
رطوبت
حداکثر 12 درصد
2
خاکستر کل بر اساس ماده خشک
حداکثر 6/0 دصد
3
خاکستر نامحلول در هیدروژن کلرید بر اساس ماده خشک
حداکثر 07/0 درصد
4
پروتئین بر اساس ماده خشک
حداقل 7 درصد
5
PH محلول 10 درصد
6-4/5
6
درصد چربی
حداکثر 8/0 درصد
7
اندازه ذرت
1300-850 میکرون
800-700 میکرون
700-500 میکرون
500-300 میکرون
کمتر از 300 میکرون

40%
30%
20%
8%
حداکثر 2 درصد

استاندارد شماره 3416
ویژگی های بادام زمینی با پوست
ردیف
ویژگی ها
حدود رواداری
1
رطوبت
حداکثر 9%
2
مواد خارجی
حداکثر 2%
3
پوکی
حداکثر 10%
4
نارسی و چروکیدگی
حداکثر 8%
5
آفت زدگی
حداکثر 3%

استاندارد شماره 247

ویژگی های شیمیایی فندق

– فندق باید عاری از آفات زنده باشد.
– فندق باید دارای رنگ طبیعی، بو و مزه طبیعی (فاقد بو و مزه غیرطبیعی بخصوص تلخی و تندی) باشد.
– در مورد فندق های بو داده به استتثنای نمک، آبلیمو و نشاسته هیچ نوع افزودنی دیگر مجاز نمی باشد.
– میزان رطوبت فندق نباید از 5 درصد بیشتر باشد.
– میزان مواد خارجی نباید از 1 درصد بیشتر باشد.
– تعداد فندق های پوک نباید از 5 درصد بیشتر باشد.
– تعداد فندق هاینارس و چروکیده نباید از 3 درصد بیشتر باشد.

ویژگی های شیمیایی قهوه فوری
– خلوص:
این فرآورده باید فاقد هر گونه ناخالصی بخصوص ریشه کاسنی (چیکوری) باشد.
– کاهش وزن (رطوبت):
کاهش وزن قهوه فوری نباید از 5/2 درصد بیشتر باشد.
– خاکستر کل:
خاکستر کل قهوه فوری (بر اساس وزن خشک) نباید از 13% بیشتر باشد.
– کافئین:
کافئین قهوه فوری نباید کمتر از 8/2 درصد (بر اساس وزن خشک) باشد.
– مواد جامد محلول در آب:
مواد جامد محلول در آب این فرآورده نباید کمتراز 96% باشد.
– قلیائیت خاکستر محلول در آب:
قلیائیت خاکستر محلول در آب یک گرم قهوه فوری باید معادل 14-8 میلی لیتر 1/0 نرمال باشد.

ویژگی های شیمیایی اسید آسکوربیک مورد مصرف
ویژگی ها
رواداری
درصد خلوص (حداقل)
99
درصد رطوبت (حداکثر)
4/0
درصد خاکستر سولفاته (حداکثر)
1/0
ارسنیک (حداکثر)
3 قسمت در میلیون
سر (حداکثر)
10 قسمت در میلیون
فلزات سنگین بر حسب سرب (حداکثر)
20 قسمت در میلیون
چرخش مخصوص نور پلاریزه در C°25
5/30+ و
5/21 + درجه
PH محلول 2%
8/2-4/2

فصل پنجم:
نتیجه گیری :
طول دوره کارورزی برای دانشجویان خیلی زیاد در نظر گرفته شده است با توجه به اینکه کارخانه ها کارورزان را جلوی دست و پای خود می دانند و حتی انتظار دارند کارورزان در 2 تا 3 روز تمام اطلاعاتی را که دانشگاه از آنها خواسته جمع آوری کنند و بیش از 2 تا 3 روز مزاحم آنها نشوند.
با توجه به اینکه دانشجویان مبلغی را به عنوان شهریه ثابت و مبلغی را نیز به کارخانه می دهند و این درس برای آنها 6 واحد دارد که در آینده برای شغل آنها لازم است در حالی که در طول کارورزی به جز چند آزمایش که اکثر آنها را قبلاً آموخته اند به آنها چیز دیگری آموزش داده نمی شود. و اگر کارورزان با پشتکار سعی داشته باشند چیز بیشتری بیاموزند خود مسئولان کارخانه اجازه این کار را به آنها نمی دهند.

انتقادات:
در کارخانه پارس مینو اطلاعات به اندازه کافی در اختیار کارورزان قرار می گرفت ولی اطلاعات دریافتی کاملاً در راستای گزارش کارورزی خواسته از طرف دانشگاه نبود مثلاً مسئول کارورزی در کارخانه مینو تاریخچه ای از محصولات و همچنین نحوه قرارگیری ماشین آلات در خطوط مختلف تولید در اختیار ما قرار ندارد در حالیکه این مطلب می بایست در گزارش ما قرار می داشت و این موضوع مطلبی نبود که بتوان آنرا از طریق مجلات و کتب و سایت های اینترنتی استخراج نمود به همین دلیل گزارش کار از داشتن چنین سرفصل هایی باز ماند.

پیشنهادات:
با توجه به این مسائل بهتر است دانشگاه، یکی از استادان را برای بازرسی به کارخانه بفرستد تا کارخانه ها از رفتن کارورزان به مدت لازم که در نامه درج شده جلوگیری نکنند.

منابع ومراجع:
www.aftab.ir
www.parstradeshow.com
www.dnv.ir
www.srbian.ac.ir
www.pasazh.ir
www.daneshnameh.roshd
پژوهشکده اطلاعات علمی ایران
WWW.FOODNA.IR

2


تعداد صفحات : 168 | فرمت فایل : Word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود