سیستم حسابداری مخابرات
مقدمه
این دستاور که در اختیار شماست در مورد سیستم حسابداری مدیریت مخابرات شهرستان دزفول می باشد . که خود این سیستم دارای چند شاخه می باشد از جمله حقوق و دستمزد دریافتها پرداختها امور دفتری صدور اسناد و غیره که توضیحاتی در مورد انان در صفحات بعد مشاهده خواهید کرد .
علاوه بر موضوع حسابداری شرکت مخابرات در مورد واحد معاملات و قراردادهای شرکت مخابرات و واحد ابونمان که از حساسیت فوق العاده ای در شرکت مخابرات دارد بحث شده است . نحوه جمع اوری گزارش بصورت پرسش از واحدهای مربوطه و تجربه کاری که در طی دوره کار اموزی در تابستان گذشته بدست اورده بودم گرد اوری شده است .
نحوه طرح کردن پرسش ها از واحدهای مربوطه که یکی از عمده ترین مشکلات برای تهیه گزارش من بوده و این به خاطر مطابقت نداشتن سیستم حسابداری مخابرات یا دروس دانشگاهی و پیچیدگی کارهای اداری است چون سیستم حسابداری که مخابرات از ان استفاده می کند ترکیبی از دروس دانشگاهی بوده ( حیابداری شرکتها-حسابداری دولتی و اصول حسابداری) در صورتی که ما انها را بصورت تفکیکی در
دانشگاه گذرانده ایم- و می بایست موقع پرسش کارکرد حسابداری شرکتها و حسابداری دولتی و اصول حسابداری را درذهن خود مجسم کنیم .
تاریخچه ی سیستم مخابراتی در شهرستان دزفول
مخابرات خوزستان در سال 1303 با چند خط تلگراف فعالیت خود را شروع نمود در همان اوایل در شهر دزفول کارهای مربوط به تلگراف و مبادلات پستی توسط چند نفر در یک ساختمان کوچک انجام می گرفت در ان زمان مبادله پستی با استفاده از چهارپایان و به واسطه های بین راهی و پس از راه اندازی خط اهن به وسیله ی قطار انجام می گرفت در ان هنگام تلگراف از نوع ((مرس)) بود که بوسیله باطری تغذیه می شد . ( در ان ایام افراد تلگرافچی از احترام بیشتری برخوردار بودند به این جهت که همیشه از خبرهای دست اول اگاه بودند) . البته کار تلگرافچی نیز بسیار سخت بود چرا که وظع خطوط بسیار نامطلوب و ذر تغییر آب و هوا به دلیل انبساط وانقباظ اکثر اوقات خطوط قطع میشد .از سال 1336 به بعد که کارکنان تلفنانخانه دزفول کمتر از ده نفر بودند امور مربوط به پست، تلگراف و تلفن را اداره می نمود . در ان زمان تلفن ها مغناطیسی (هندلی) شدند و حدود 376 شماره تلفن مغناطیسی در سطح شهر دزفول دایر گردید و در ان موقع برای برقراری ارتباط از یک شهر با شهر دیگر مشکلات فراوانی بر سر راه بود و تلفنخانه برای کنترل خطوط، واسطه هایی را بین شهرها قرار می داد و با این حال مثلاٌ شخصی که برقراری تماس با تهران به تلفنخانه مراجعه می کرد گاهی اوقات پس از گذشت ساعتها بدون برقراری ارتباط، تلفنخانه را ترک می نمود . از سال 1374 به بعد((مرس)) جای خود را به دستگاه تله تایپ داد و مقداری مبادلات تلگراف و ارتباطات شهری بهتر و سریع انجام می شد . در سال 1349 اولین مرکز خود کار در دزفول با 1000 شماره تلفنخانه اغاز نمود . در سال 1351 تعداد 1000 شماره دیگر به ان افزوده شد . در سال 1353 دستگاه تلفن بین شهری (std) در دزفول نصب و راه اندازی شد . در 1356 با نصب 4000 شماره ی دیگر ، تعداد شماره های منصوبه در دزفول 6000 شماره رسید .
اداره ی مخابرات دزفول از بدو تاسیس تا کنون در جهت پیشرفت و توسعه هیچ گونه کوتاهی نکرده و با کار و تلاش مداوم و بی وقفه، گامهای موثری برداشته است و همانگونه که استقامت و وفاداری خود را در طول دفاع مقدس به اثبات رسانده، اینک بر ان است تا در عرصه ی سازندگی و توسعه نیز پرچمدار و نمونه باشد و در حالیکه در ابتدای جنگ تحمیلی تعداد تلفنهای منصوبه ی دزفول و حومه تنها 6000 شماره بوده، این تعداد در پایان جنگ به بیش از سه برابر یعنی 18200 شماره رسیده و از پایان جنگ تا کنون به بیش از 65200 شماره افزایش یافته که تعداد 55000 شماره ان از نوع سیستم پیشرفته دیجیتال می باشد
چارت سازمانی مدیریت مخابرات
مدیریت
حسابداری
سیستم حسابداری داراریچند زیر مجموعه میباشد از جمله : حقوق و دستمزد ، دریافتها، پرداختها، اموال، دفترداری و صدور اسناد .
سیستم حسابداری شرکت مخابرات براساس حسابداری شرکتها و براساس اصول حسابداری می باشد، در مقایسه با سایر شرکتهای دولتی دیگر محدود نمی باشد . بر این اساس تمام در امدها و هزینه ها ثبت و طبقه بندی می شود از جمله : سند حسابداری ، سند، کارپرداز، تراز ازمایشی (ماهانه) و .. می باشد .
استهلاک گیری به روش مستقیم درایان هر سال در مرکز استان صورت می گیرد . و در شهرستان ها استهلاک گیری نمی شود .
موجودی شرکت براساس میانگین نگهداری می شود که در پایان سال انبار گردانی می شود . کلیه فعالیتهای مالی شرکت به مرکز استان انتقال می دهند و همه فعالیتها شرکتها که در سطح استان هستند همه را به مرکز استان انتقال می دهند و مرکز استان صورت حساب سرمایه، سود و زیان . ترازنامه را در پایان هر سال می گیرد و به مرکز کشور (تهران) انتقال می دهد، که این به صورت یک چرخش با هم ارتباط دارند و از مرکز کشور حسابرسانی برای صحتی صورت حسابها به تک تک شرکتهای مخابرات در سطح استان می فرستد . شرکت مخابرات در پایان هر ماه، صورت مغایرت بانکی می گیرد تا حسابهای بین راهی و معوق مشخص شود .
بودجه
شرکت مخابرات دزفول بودجه را براورد می کند بعد به مرکز استان ارسال می کند و در چهار چوب قوانین حسابداری تامین می شود و به حساب شرکت مخابرات دزفول واریز می شود . در صورتی که بودجه داده شده به شرکت مخابرات کم باشد، شرکت مخابرات دزفول درخواستی جهت بیشتر کردن بودجه و یا اعتبار طبق مدارک و اسناد به مرکز استان میدهد،درصورت موافقت کردن مرکز استان دوباره به اعتبار و یا بودجه اضافه می شود و بعد به حساب شرکت واریز می شود .
درآمدها
درامدهای شرکت مخابرات از طریق بستن قرارداد با پیمانکاران (باجه های مخابراتی) و قبوض تلفن و تلفن همراه صورت می گیرد، و هزینه های که بابت نصب تلفن و انتقال تلفن از یک محل به محل دیگر و … که از مشترکین گرفته می شود . بیشترین درامئهای مخابرات از طریق قبوض تلفن ثابت و قبوض تلفن (ابونمان) همراه دریافت می شود .
هزینه ها
هزینه هایی که کارپرداز برای خریدها و قراردادها و حقوق و صورت وضعیت پیمانکاران و هزینه تعمیر جز هزینه شرکت می باشند و نحوه پرداخت ان ها بیشتر بصورت چک می باشد . هزینه هایی که بیشترین بودجه شرکت مخابرات را به خود اختصاص می دهند هزینه توسعه و حفاری و کابل کشی می باشند . که جز دارایی ها محسوب می شوند و در پایان هر سال هم استهلاک برای این قبیل هزینه ها در نظر گرفته می شود . هزینه توسعه در چهارچوب هزینه های سرمایه انجام می شود و به عنوان سرمایه نگهداری می شوند .
حقوق و دستمزد
کار گزینی
دایره حقوق و دستمزد از کارگزینی شروع می شود که در واقع وظیفه عمده این بخش تهیه و تدوین و اصلاح دستورالعمل ها و ایین نامه های استخدامی و فرم های پرسنلی می باشد، که موقع استخدام کارکنان ، انها را با مقررات و ایین نامه ها اشنا می کنند ، به گونه ای که با قانون کار و مقررات بیمه منطبق باشد، همچنین با کارت حضور غیاب که نقش مهمی در تعیین حقوق انان دارد، ورود و خروج کارکنان را کنترل می کنند .
محاسبه حقوق
برای پرداخت حقوق به کارکنان رسمی براساس نظام هماهنگ پس از صدور حکم کارگزینی و دریافت گواهی انجام کار از اداره مربوطه با رعایت سایر مقررات از طریق اداره کل پرداخت حقوق اقدام گردد . حقوق مبنا کارکنان رسمی مشمول قانون استخدامی کشوری و مقررات استخدامی شرکتهای دولتی به یازده گروه تقسیم می شوند، عبارتند از :
(400،450،500،560،620،680،740،810،880،950،1020)
که این اعداد مبنا در عدد ضریب که هر ساله توسط دولت تعیین می شود ضرب می شود که عدد بدست امده را حقوق مبنا ان گروه می گویند .
کارکنان براساس میزان تحصیلات و تجربه کاری و ارتقاء گروه در این گروههای یازده گانه قرار می گیرند، میزان حقوق کارکنان هر گروه با گروه دیگر متفاوت است .
سنوات
حقوق کارمندان رسمی در ابتدای هر سال با توجه به مدت خدمت انان در سال قبل مشمول افزایش می گردد این افزایش که تحت عنوان افزایش سنواتی می باشد براساس ارزشیابی شاغلین و به میزان 3% و 4% و 5% می باشد .
فوق العاده شغل
فوق العاده شغل در دوره ازمایشی (سه ماه اول) به میزان 70% پرداخت می گردد .طبق ماده 4 قانون، میزان فوق العاده شغل مستخدمین شاغل حداقل برابر با 50% حقوق مبناء گروه مربوط تعیین می گردد که با در نظرگرفتن نوع کار، وظایف و مسئولیت ها به منظور ایجاد هماهنگی در پرداختها تا 150% حقوق مبنا انان قابل افزایش است . فوق العاده شغل براساس قانون نظام هماهنگ پرداخت و دستور العمل های سازمان امور اداری و استخدامی کشور تعیین می گردد، در احکام کارگزینی ملحوظ می شود و در لیست حقوق و مزایای کارکنان درج می گردد لذا برای محاسبه فوق العاده شغل براساس لیست حقوق و مزایای کارکنان درج می گردد لذا برای محاسبه فوق العاده شغل براساس حقوق مزایای سه گانه شامل مزایای بدی اب و هوا، محرومیت از تسهیلات زندگی و فوق العاده محل خدمت می باشد که طبق ائین نامه ای که از طرف سازمان امور اداری و استخدامی کشور ابلاغ گردیده است از احکام کارگزینی قابل محاسبه خواهد بود .
برای محاسبه فوق العاده شغل از روش زیر استفاده می کنند :
فوق العاده شغل = درصد مزایای * حقوق مبنا
ترمیم حقوق
ما به التفاوت حقوق و مزایای مستخدم تا حداقل حقوق و مزایای تعیین شده توسط هیئت وزیران به عنوان ترمیم حقوق پرداخت می گردد .
ترمیم حقوق با هر گونه افزایش حقوق و مزایای مستخدم مستهلک می شود . ترمیم حقوق شامل مستخدمینی است که حقوق و مزایای انها به حداقل قانونی نرسیده باشد که در این صورت مبلغی به عنوان ترمیم حقوق به وی پرداخت می کنند تا حقوق وی به حداقل حقوق برسد .
مثال : اگر حداقل حقوق 800000 ریال باشد و کارمندی حقوق و مزایای او 720000 ریال باشد، برای اینکه حقوق وی به حد نصاب برسد به وی 8000 ریال تحت عنوان ترمیم حقوق به وی پرداخت می کنند .
کمک هزینه عائله مندی
براساس بند یک ماده 9 قانون نظام هماهنگ پرداخت به مستخدمین مرد شاغل، بازنشسته و وظیفه بگیر که دارای همسر دائم می باشند ماهیانه معادل 70 درصد حداقل حقوق مبنا به عنوان کمک هزینه عائله مندی با رعایت تبصره ذیل ان قبل پرداخت است .
ریال 89600= 70% * ضریب 320 * حداقل حقوق مبنا 400
آمار کارکنانی که دارای همسر می باشند از کارگزینی دستگاه اخذ گردد .
حق اولاد
براساس بند 2 از ماده 9 قانون نظام هماهنگ پرداخت به هر یک از مستخدمین مرد شاغل و بازنشسته و وظیفه بگیر که دارای فرزند تا سن 20 سال هستند به ازای هر فرزند (حداکثر تا سه فرزند) ماهیانه 14 درصد حداقل حقوق مبنای موضوع ماده یک قانون هماهنگ پرداخت به عنوان کمک هزینه اولاد قابل پرداخت است .
ریال 17920= 14% ضریب 320* 400 حداقل عدد مبنا
مبلغ کمک هزینه اولاد = ماه 12 * ریال 17920 * اولاد 8/1 * همسردار80%N
نرخ اولاد و همسر کارکنان در دستگاه اجرایی بر حسب امارهای مستخرجه از کارگزینی دستگاه بدست می اید .همچنین براساس تبصره های قانون بودجه تصویب نامه هیات وزیران بودجه بازنشستگان بالای 60 سال و همسر و اولاد انان که می بایستی از طریق واحد کارگزینی استخراج گردد در سال 1380 برای همسر انان ماهیانه مبلغ 105000 ریال و اولاد انان مبلغ 25000 ریال علاوه بر محاسبات فوق از این کمکها برخوردار می گردند . اعتبار مبلغ مذکور همه ساله در تبصره های قانون بودجه سنواتی تعیین می شود و میزان و نحوه پرداخت ان در تصویب نامه هیات تعیین می گردد .
فوق العاده بدی آب و هوا
این فوق العاده در 18 گروه شغلی و 4 درجه از نظر بدی اب و هوا طبقه بندی گردیده اند .
درجه نقاط یک
دو
سه
چهار
میزان بدی اب و هوا 5%
10%
17%
25%
فوق العاده بدی اب و هوا برای مستخدمانی که در نقاط گرمسیری خدمت می کنند مانند خوزستان معادل 100 درصد حداقل حقوق مبنای جدول حقوق افزوده می شود . میزان مبلغ بدی اب و هوا معادل درصدهای تعیین شده از حقوق مبنای گروه شغلی مربوط می باشد درجه نقاط برحسب نقاط مختلف هر استان و شهرستانهای تابعه و بخشهای وابسته توسط ائین نامه مربوط تعیین شده است .
مثال : در ادره مخابرات دزفول فوق العاده بدی اب و هوا بصورت زیر محاسبه می شود : فوق العاده بدی اب و هوا = 17% * حقوق مبنا
فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی :
این فوق العاه در 18 گروه شغلی و 9 گروه محرومیت طبقه بندی شده اند :
گروه محرومیت میزان درصد 1 2 3 4 5 6 7 8
9 فوق العاده محرومیت
10% 15% 20% 20% 30% 35% 40% 45%
میزان مبالغ فوق العاده همذکور بر حسب درصدهای تعیین شده از حقوق مبنا در گروه مبنا در گروه شغلی مربوط می باشد تعیین گروه محرومیت در هر استان، شهرستان و بخش در ائین نامه مربوط توسط سازمان امور اداری و استخدامی کشور مشخص گردیده است .
در مخابرات دزفول درصد محرومیت 35% محاسبه می کنند :
فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی = 35% * حقوق مبنا
فوق العاده محل خدمت
در شرایطی که مستخدمی از محل خدمت قبلی به محل خدمت دیگری انتقالی می یابد به مدت پنج سال معادل 5 درصد حقوق مبنای گروه شغلی مربوطه به استثنای تهران به مستخدم پرداخت می شود و در مناطق محروم و در نقاط درجه 3و 4 بدی اب و هوا و نقاط 5 الی 9 محرومیت از تسهیلات زندگی، فوق العاده محل خدمت محدودیت مدت ندارد .
(فوق العاده محل خذمت = 5 % * حقوق مبنا)
فوق العاده نوبت کاری (حق شیفت )
این فوق العاده به مشاغلی پرداخت می گردد که در نوبت های غیر متعارف ساعات اداری به صورت تمام وقت و مستمر ملزمک به انجام وظیفه میر باشند . میزان برقراری نوبت کاری به شرح زیر است :
1- یک نوبتی دائم (عصر تا شب) 10 % حقوق مبنا منظور می شود .
2- دو نوبتی چرخشی منظم (صبح تا عصر – شب تا صبح) و دو نوبت منظم (شب تا صبح- صبح تا شب) و ترکیب دو یا چند حالت از حالات فوق بصورت متناوب، 15% حقوق مبنا محاسبه می شود .
3- سه نوبتی منظم چرخشی (صبح تاعصر-عصر تا شب-شب تا صبح) و دو نوبتی منظم (صبح تا شب – شب تا صبح) 20% حقوق مبنا منظور می شود .
4- یک نوبت دائم(شب تاصبح) 25% حقوق مبنا محاسبه می شود .
حداکثر میزان فوق العاده نوبت کاری در هیچ مورد نباید از 35% حداقل حقوق مبنا در هر ماه تجاوز نماید . کارکنانی که ثصورت غیر منظم بر حسب نوبت بصورت کشیک یا عناوین مشابه ان در هر یک از حالات زمانی فوق عهده دار مسئولیت هائی باشند از فوق العاده اضافه کار ساعتی کشیک برخوردار خواهند بود و فوق العاده نوبت کاری شامل انان نمی گردد .
پاداش و عیدی کارکنان
پاداش پایان سال یا عیدی اخر سال براساس ضوابط مالی ناظر بر تهیه و تنظیم بودجه براورد می شود لیکن پرداخت ان توسط هیئت وزیران در پایان سال با توجه به امکانات مالی دولت تعیین می شود . در گذشته براساس ضوابط مالی ناظر بر تهیه و تنظیم بودجه همساله معادل یک ماه حقوق و مزایای مستمر کارکنان براورد می شود و عرفا در فرهنگ بودجه نویسی معادل یک ماه حقوق و مزایای مستمر تعیین می شود .
در هر بخشنامه بودجه ضوابط و مبلغ ان را مشخص می نماید . در سال 81 مبلغ 1000000 ریال به عنوان پاداش پایان سال تعیین گردیده است . دستگاه های اجرائی براساس مقررات قانون استخدام کشوری می توانند از پاداش ضمن خدمت نیز معادل یک ماه حقوق و مزایای مستمر برخوردار شوند .
کمک هزینه فوت
کمک هزینه فوت مستخدم و افراد تحت تکفل وی معادل بیست برابر حداقل حقوق مبنای نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت قابل پرداخت است ((ماده 3 قانون مذکور)) .
برابر ضریب حداقل حقوق مبنا
ریال 2080000 = 20 * 260 * 400
این کمک هزینه حدودا معادل یک درصد تعداد کارکنان رسمی و عائله انان در سال خواهد بود . امار دقیق از کارگزینی دستگاه قابل استخراج و برای کارشناس بودجه قابل براورد می باشد . این اعتبار در ماده 19- پرداختهای انتقالی به کارکنان قابل محاسبه است . زیرا رابطه استخدامی در این شرط قطع می شود .
کمک هزینه ازدواج
در مورد ازدواج دائم مستخدم یا فرزند اول وی یک بار در طول خدمت بیست برابر حداقل مبنای قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت قابل پرداخت است . ((ماده 3 قانون مذکور)) این کمک هزینه حدودا معادل 3 درصد تعداد کارکنان رسمی در سال خواهد بود و اعتبار ان در ((ماده 2 -مزایا و کمکها)) قابل محاسبه است . امار دقیق از کار گزینی ایستگاه قابل استخراج است . محاسبه مبلغ کمک هزینه ازدواج معادل مبلغ کمک هزینه فوت است .
فوق العاده سختی شرایط محیط کار
فوق العاده سختی شرایط کار به متصدیان مشاغلی تعلق می گیرد که با وجود رعایت شرایط بهداشتی و ایمنی مربوط شاغل در معرض ابتلاء به بیماریها یا عوارض نامطلوب قرار گرفته یا اینکه ماهیت وظائف انان احتمال بروز بیماری یا عوارض نامطلوب بدنبال داشته باشد .
مبنای محاسبه فوق العاده شرایط محیط کار به 5 درجه تقسیم گردیده اند که در مورد کارکنان رسمی هر درجه بصورت درصدی از حقوق مبنا می باشد . در مورد مستخدمین مراکز بهداشتی، درمانی، اموزشی و تحقیقاتی با تشخیص سازمان امور اداری و استخدامی کشور و در مورد سایرین معدل 50 درصد حداقل حقوق مبنا در هر ماه می باشد فوق العاده سختی شرائط محیط کار مشمول مالیات و کسور بازنشستگی می گردد .
جدول محاسبه فوق العاده سختی شرائط محیط کار
درجه
کارکنان رسمی حقوق مبنا
1
5%
2
10%
3
15%
4
20%
5
25%
عوامل و درجات سختی شرائط محیط کار در ائین نامه اجرایی ماده 39 قانون استخدام کشوری مشخص گردیده است که شامل کار در ارتفاع، ریزش و برخورد اجسام خارجی، انفجار، خطر برق، سطح شیبدار و لغزنده، کار در فضای مسدود و غیر متعارف، کار در اعماق ، سر و صدا، محیط عفونت زا، رطوبت، لرزش، درجه حرارت، تنهایی غیر معمول، کار در شرائط جوی و روحی نامساعد و سایر موارد مربوطه .
مرخصی ها
1- مرخصی استحقاقی : مرخصی است که کارمند با هماهنگی شرکت حق دارد سر کار نیاید و حقوق خود را دریافت کند .
مرخصی ساعتی : مرخصی مستقلی نیست بلکه همان مرخصی استخقاقی است اما ویزگی ان این است که در کمتر از یک روز می باشد .
2- مرخصی استعلاجی : این مرخصی بدون حقوق است و فقط مدت مرخصی جز سوابق کار و بازنشستگی کارمند محسوب می شود و ان هم به تایید سازمان تامین اجتماعی .
مرخصی تحصیلی : نوعی از مرخصی بدون حقوق است، تنها ویزگی این نوع مرخصی ان است که علاوه بر 2 سال اولیه برای دو سال دیگر تمدید می شود .
کسورات
مالیات
حقوق مبنا + ضریب سنوات + مزایا شغل+ سختی کار+اضافه کاری+جذب کارکنان+جذب مناطق محروم+بدی اب و هوا = حاصل جمع * 5% = مالیات
در حقیقت مالیات سراسر کشور 10% است اما، به علت اینکه دزفول جز مناطق محروم می باشد نرخ مالیات ان 5% محاسبه می شود .
از سال 1380 کارکنان جانباز از پرداخت مالیات معاف هستند .
بازنشستگی : 1- تامین اجتماعی (7%) 2- وزارتی (9%)
1- بازنشستگی تامین اجتماعی : 7% حقوق مبنا، ضریب سنوات، فوق العاده شغل، بدی اب و هوا، محل خدمت، سختی کار، حق شیفت، حق جذب کارکنان، حق جذب مناطق محروم، اضافه کار و ترمیم حقوق کسر می شود و 20% هم سهم شرکت است . که جمعا 27% به تامین اجتماعی پرداخت می شود .
2- بازنشستگی وزارتی : 9% حقوق مبنا، ضریب سنوات، فوق العاده شغل، حق جذب کارکنان، حق شیفت، سختی کار و ترمیم حقوق کسر می شود و 9% سهم شرکت جمعا 18% پرداخت می شود .
کارکنانی که نوع بازنشستگی انان 9% وزارتی است بابت هر دفترچه در سال 82 ، 6057 ریال از کارمند کسر می گردد مابقی ان 12113 ریال را شرکت پرداخت می کند . (هر دفتر چه خدمات درمانی 18170 ریال می باشد) .
سایر کسورات :
صندوق اجرا، کسور توافقی، مساعده، بدهی به شرکت تعاونی و …
بیمه عمر: براساس مقررات موجود برای کارکنان شاغل مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت مبلغ 440 ریال سهم کارمند و 440 ریال سهم دولت ماهیانه به حساب شرکت سهامی بیمه ایران منظور می شود . و تا مبلغ 5 میلیون ریال بیمه عمر می شود .
از سال 1380 کارکنان جانباز از پرداخت مالیات معاف هستند .
تهیه لیست حقوق و دستمزد
حقوق مبنا ***ریال
سنوات ***
فوق العاده شغل 90% ***
فوق العاده حق جذب 43% ***
فوق العاده بدی اب و هوا ***
فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی 35% ***
فوق العاده محل خدمت ***
کمک هزینه عائله مندی ***
کمک هزینه اولاد ***
ترمیم حقوق ***
کسورات :
حق بیمه ***
سایر کسورات ***
ثبت حقوق
شرح
جز
بدهکار
بستانکار
هزینه حقوق
مالیات
بیمه
صندوق اجرا
**
**
**
**
***
***
***
***
واحد امور اداری
کار امور اداری به کلیه مکاتبات اداری از جمله پرسنلی، اداری و احیانا سطح است، که شامل کارهای نامه نگاری که از واحدهای دیگر ارسال می شود بعد از تایید و ارسال ثبت می شود، احکام کارگزینی، نامه هایی که در رابطه با فرزندان، تشویقی برای فرزندان، فوت و ارسال مدارک بخشی دیگری از وظایف امور اداری می باشد . نامه ها و مکاتبات مربوط به پرسنل اداره می باشد جهت ارسال باید همه انها را بایگانی کرد و کلیه نامه های صادره و حکمها را تفکیک شده یعنی نامه های مربوط به هر قسمت اداره را جدا کرده و شماره گذاری می کنند . کلیه افرادی که بازنشسته شده و مکاتباتی که بیمه یا اداره جهت تسویه حساب که باید انجام گیرد باید در قسمت امور اداری کارهای مربوط به اینکه خود بازنشسته شده است یا نه را باید انجام دهد باید یکی از مبناهای کار خود را باید احکامی که در هر سال ارائه می شوند قرار دهد تا بتواند بازنشستگی را حساب کند .کلیه دوره های اموزشی که در سطح ادراه برگذار می شود باید با طی نامه ای با هاهنگی امور اداری انجام می شود، باید تحصیلات دانشگاهی کارکنان افرادی که در حین تحصیل هستند ویا فارغ التحصیل شدند به اطلاع امور اداری رساند، مثلا نسبت به ارتقا گروه انان اقدام کنند، اگر فرد هم جانباز باشد امتیاز خاص خود را دارد . یک قسمت دیگر از امور اداری دبیر خانه است، که نامه های ارسالی را شماره گذاری کرده و هر نامه که به اداره ارسال شده و یا از اداره به اداره دیگر و یا جایی دیگر ارسال شده و باید داخل خود اداره ارسال شده را باید نامه ها را تفکیک کرده و شماره خاص خود را به ان زده و به قسمتهای مختلف اداره ارسال شود .
کلیه مسائل رفاهی را که شامل مراکز رفاهی (گردشگری) است و کلیه مسائل مربوط به رام مسکن ووام های ضروری و مسائل ورزشی که کلیه اماکن ورزشی اداره را زیر نظر انها می باشد و مسئله درمانی که زیر نظر پرسنل اداره را که در یکی از بیمارستان ها و یا اینکه هزینه های درمانی را تحویل گرفته که باید پرداخت کنند، پس باید با طی نامه ای به امور اداری اطلاع داد تا اداره بتواند مقداری از هزینه را پرداخت کند(وام) .
کلیه وسایل خریداری شده یا ازطرق مرکز استان ارسال می شود در سیستم کامپیوتری ثبت می شود بعد از اینکه وارد انبار شد به ان برچسب مخصوص انبار و شماره گذاری کرده و از طریق برگ رسید انبار به قسمت های مربوطه تحویل داده تا معلوم شود که اجناس از انبار خارج می شوند به کدام قسمت تحویل داده می شود .
واحد صدور اسناد
این دایره کلیه اسناد مربوط به قسمتهای دریافت ها و پرداختها و حقوق و دستمزد و …تهیه و ثبت می کند . برای تهیه سند، سندها را اول بصورت پیش نویس که ثبت کرده و بعد بصورت کامپیوتری می نویسد، مثلا برای یک سند درخواست خرید کالا این مراحل را انجام می دهیم :
1- درخواست اولیه : در خواست اولیه که برگ خرید کالا است در این قسمت واحدی که کالای مورد نیاز خود را احتیاج دارد در این قسمت درخواست می کند، که باید این برگ درخواست به تایید وامضاهای رئیس اداره، رئیس حسابداری و مسئول خدمات (کارپرداز خرید) شود و پس از تایید جنس خریداری می شود .
2- فاکتور خرید : در فاکتور خرید اقلام به ریز نوشته می شود (تعداد واحد، قیمت هر واحد و جمع کل) را بصورت عددی و هم حروف باید این اقلام با هم مطابقت داشته باشد و حتما باید مهر و امضا فروشنده را داشته باشد .
3- صدوربه انبار(رسید انبار) : جنس خریداری شده پس از این که خریداری شد باید وارد انبار شود و مطابقت داشتن جنس خریداری شده با برگ درخواست کالا را شماره گذاری و یا کد گذاری می کند .و ان را وارد حواله انبار می کند حواله انبار جهت خروج کالا از انبار داده می شود سپس کالا را به واحد درخواست کرده تحویل می دهد، که این زرا سند هزینه نقدی می گویند، که باید حتما به مهر و امضا فروشنده روی سند، مامور خرید، رئیس حسابداری، رئیس اداره و هیئت تنخواهگردان(امضا مجاز) برسد . در بخش صدور اسناد برای راحتی کار و اطمینان از این که کار به نحوی صحیح امجام شده باشد، در پایان هر ماه در اداره مخابرات دزفول تراز ازمایشی می گیرند نوع تراز ازمایشی می گیرند که نوع تراز ازمایشی ان شش ستونی است، که مربوط به کلیه دریافتها و پرداختها و تمام اطلاعات را به صورت فشرده برروی فلاپی و یا سی دی ذخیره کرده و به همراه اطلاعات دیگر به مرکز استان ارائه می دهد،در ضمن برای هر حساب جداگانه یک تراز ازمایشی گرفته می شود، در این قسمت در صورت هم تراز نبودن تراز ازمایشی به دنبال پیدا کردن مغایرت است و پس از اصلاح ان را ثبت می کند . نگهداری حسن انجام کار که از پیمانکار دریافت می کنند قانونا 10% می باشد که (5% مالیات و 7%) در اینجا انجام می گیرد، بعد از پرداخت بیمه و مالیات و امضا ان را در دایره صدور اسناد ثبت می کنند ، ÷س از این که پیمانکار به پایان رسید در صورت درست انجام شده باشد 10% که این دایره ثبت کرده بود دوباره به پیمانکار پس می دهند دوباره در دایره صدور اسناد ثبت می کنند .
واحد حسابداری اموال
کلیه اجناس خریداری شده توسط کارپرداز و اجناس ارسالی از اهواز می بایست تحویل انبار گردد و توسط انبار می بایست رسید انبار گردد و بعد از ان رسید انبارها در کامپیوتر اجناس ثبت می گردد، بعد از ثبت رسید انبارها جهت تحویل اجناس به متقاضیان واحد اجناسی اقدام به صدور حواله می نمایید که از نظر ریالی چه اجناس خریداری شده و چه اجناس ارسالی از اهواز می بایست طی سند به حساب موجودی کالا در حسابداری منظور می گردد . بر طبق اصول حسابداری برای اموال منقول و غیر منقول استهلاک گرفته می شود، یعنی ارزش و عمر مفید اموال در سال سنواتی کاهش می یابد تا به ارزش اسقاط برسد . شرکت مخابرات دزفول موظف به استهلاک گیری اموال نمی باشد، استهلاکات در مرکز استان(اهواز) انجام می شود، البته با هماهنگی های شرکتهایی که در سطح استان قرار دارند از جمله شرکت مخابرات دزفول .
واحد پرداخت ها
هر سندی که نیاز به پرداخت مالی باشد چه در قسمت پرداختها و چه در سایر قسمتهای مخابرات باید در این قسمت (پرداختها) اول مورد امضا رئیس شرکت مخابرات و رئیس حسابداری قرار گرفته و قسمت پرداختها برای صدور چک اقدام می کند، مثلا واحدهایی که به جنس نیاز داشته باشند با یک فرم درخواست کالا را پر کرده و پس از اینکه مورد امضا رئیس شرکت و رئیس حسابداری رسید، مسئول پرداختها برای خریداری کالاهای درخواست شده چک صادر می کند .
در قسمت پرداختها صورت حساب بانکی را به حساب دفاتر شرکت مورد بررسی قرار می دهند، تا از درست بودن کارها اطمینان حاصل کنند و در غیر این صورت اشتباهات را برطرف کنند که به این صورت مغایرت بانکی می گویند، جون این قسمت پرداختها با قسمت صدور اسناد رابطه دارد و با هم در یک مجموعه (حسابداری) کار می کنند . در قسمت صدور اسناد که لیست تمام اسناد را دارد، اسناد مربوط به قسمت پرداختها را به قسمت پرداختها ارائه می دهد تا صورت مغایرت بانکی گرفته شود .
فرم صورت مغایرت مخابرات دزفول متشکل از دو ستون است، ستون سمت راست که مانده موجودی طبق مانده تراز معین مخابرات است که شامل دو قسمت الف (اضافه می شود) و ب (کسر می شود) می باشد، برای رفع اشتباهات حسابدار شرکت از قسمتهای الف و ب استفاده می کند .
در ستون سمت چپ فرم صورت مغایرت که شامل موجودی طبق صورت حساب بانک است که شامل دو قسمت الف (اضافه می شود) و ب (کسر می شود) می باشد، برای رفع اشتباهات حسابدار بانک از قسمتهای الف و ب استفاده می کنند .
پرداخت حسن انجام کار به پیمانکاران یکی دیگر از پرداختهایی که شرکت مخابرات باید پرداخت کند که به این صورت است که وقتی شرکت مخابرات با پیمانکار قرارداد بست،10% به عنوان حسن انجام کار (ضمانت) پرداخت می کند . (5% مالیات و 7% بیمه به اداره دارایی و بیمه پرداخت می شود) هر موقع که کار پیمانکار به اتمام رسید در طی نامه ای درخواست می کند که حسن انجام کار را به او پرداخت کنند، ناظر باید از نحوه کار پیمانکار رضایت داشته باشد و بصورت مکتوب رضایت خود را در درخواست پیمانکار ارائه دهد و امضا کند و بعد مورد امضا رئیس اداری و رئیس حسابداری برسد و سپس در قسمت پرداخت، مسئول پرداخت برای پرداخت ان اقدام می کند در صورت که ناظر از کار پیمانکار رضایت نداشته باشد و یا خسارت بجا اورده باشد از حسن انجام کار او کسر می شود .
واحد دریافت ها
ثبت روزانه ابونمان دزفول توسط واحد دریافتها صورت می گیرد، به این صورت که پس از کنترل وصولی قبوض تلفن توسط ابونمان وصولیتهای ابونمان تلفن به حسابداری دریافتها ارسال می شود در این مرحله ابتدا بردارهای قبوض تلفن با رسید بانکی پیوست مطابقت و از نظر ریالی کنترل (جهت مطمئن بودن از نحوه واریزی مبلغ وصولی به حساب جاری مخابرات) همه از جهت به ثبت مبلغ بردارها در لیستهای وصولی ابونمان یک ماهه به دین جهت است که ابونمان مبلغ وصولی دزفول و سایر توابع را در بردارها تفکیک و مشخص می نمایید و بعد از ان واحد دریافتها ان مبلغ وصولی بردارها در لیست یک ماهه به شرح زیر منعکس می نماید :
ردیف
ابونمان
بانک جاری
توابع
کارمزد
اضافه واریزی
کمتر واریزی
پس از تکمیل لیست یک ماهه وصولی ابونمان ، کلیه مبالغ وصولی ابونمان واریزیها بصورت حساب بانکی که یک ماهه می باشد بررسی و کنترل می شود . در این مرحله ابتدا مبالغ مشخص که بابت عنوان خاص مانند : تغییر مکان، تغییر نام بررسی امکانات به حساب واریز شده از صورت حساب خارج شود .
مرحله دوم کلیه مبالغ وصولی ابونمان در لیست یک ماهه نوشته شده از صورت حساب خارج می شود .
مرحله سوم سایر واریزیهای موجود در صورت حساب بانکی بایستی شناسایی(شامل هزینه خارج از مرز، درامدهای متفرقه و وصولی ابونمان توابع …) و تعدادی از مبالغ باقی مانده در صورت حساب که مشخص نیست برای چه منظوری به حساب جاری واریز شده بایستی از صورت حساب بانکی خارج نموده و پیگیری شود و تا زمانی که مشخص شود بصورت واریزی نامعلوم تلقی می گردد .
پیگیری مبالغ واریزی نامعلوم به حساب جاری غیر معقول قابل برداشت پس از اینکه مبالغ نامعلوم به حساب جاری غیر معقول قابل برداشت مشخص شد انها را طی نامه ای به بانک جهت صدور رسید المثنی تحویل داده و پس از اینکه رسید المثنی صادر شد تعدادی از این واریزیها با توجه به شرح موجود در رسید المثنی مشخص شده و طی سند می بایست از حساب موقت برگشت و به حسابهای قطعی منظور می گردد ولی چنانچه مبالغی همچنان بصورت نامعلوم و باقی مانده باشد در همان حساب موقت می باشد تا در ماههای اینده پیگیری و مشخص شود .
انتقال موجودی حساب جاری به استان طی برگ بدهکار و بستانکار، همانطور که توضیح داده شد حسابهای غیر قابل برداشت حسابهای یک طرفه می باشند، به این صورت که در شهرستان حسابها فوق فقط وجه واریزمی شود و هیچکس حق برداشت از حساب را ندارد (مگر در مواقعی که وجهی اشتباها از طرف سهوا به حساب واریز شده که فقط خود بانک با اجازه ذیحساب می تواند همان مبلغ اشتباه واریزی را اصلاح نماید) و وجه واریزی هر هفته دوباره به حساب استان انتقال داده می شود، این مبلغ انتقالی در پایان ماه طی سند(بدهکار یا بستانکار) نوشته شده و به استان انتقال داده می شود .
دیگر کارهای که در قسمت دریافتهای مخابرات صورت می گیرد عبارتند از :
ثبت نام برای تلفن بصورت اقساط پس از اینکه متقاضی پول را واریز کرد توسط واحد دریافتها کنترل می شود، چه از واحد توابع باشد و چه در دزفول باشد .
کنترل حساب تلفن شهری با استفاده از سند زدن .
کنترل پول های واریز شده توسط باجه های مخابراتی و پسیمانکاران که باید فیش های ان ها با کاربگ مطابقت داشته باشد .
مشتری وقتی که بدهی خود را به مخابرات پرداخت نکند و یا ایجاد مزاحمت کند پس از چندبار اخطار تلفن وی را تخلیه می کنند، وقتی که تخلیه شد از سپرده و یا ودیعه وی کسر می شود و اگر بدهی او بیشتر از سپرده باشد از طریق دادگاه عمل می شود .
در قسمت دریافتها امارها که چکیده کار را نشان می دهند، گزارش عملکرد یک ماهه به صورت امار انجام می شود که به صورت مختصر به شرح زیر می باشد :
– ثبت روزانه وصولی دزفول – کنترل واریزی به بانک و مشخص نمودن واریزی نامعلوم .
– رسیدگی و کنترل اقساط پست مالی به همراه تنظیم سند محاسباتی – صدور برگ بدهکار و تنظیم ضمائم .
– کنترل صدوری شهرکهای مراکز کم ظرفیتیه همراه صدور اسناد محاسباتی صدور برگ بستانکار .
– ارسال نامه به بانک جهت مشخص نمودن واریزی نامعلوم به حساب درامد شهری تلفن
– کنترل تلفن های همگانی شهری و بین شهری و کنتور برداری جهت محاسبه درامدها جهت تنظیم سند .
– کنترل وصولی مراکز کم ظرفیت به همراه اسناد محاسباتی صدور برگ بدهکار بایگانی و غیره
– بررسی درامدها بصورت روزانه- ماهانه دزفول و توابع هر کدام بصورت جداگانه .
– صدور معرفی نامه به اداره بیمه و دارائی جهت ارسال مفاصا حساب حساب پیمانکاران .
– محاسبه حق السعی پیمانکاران مراکز کم ظرفیت و صدور برگ کامپیوتری .
– کنترل واریزی به حساب و توابع دزفول (مراکز کم ظرفیت)
– ثبت کلیه اسناد دریافتها در کامپیوتر جهت صدور سند محاسباتی و ارسال انها به استان .
– تهیه و سوابق و بایگانی کلیه موارد فوف الذکر در کلاسورهای مربوطه .
– ارسال امار به استان بصورت تلفنی و نامه نگاری روزانه، هفتگی و ماهانه .
– تهیه و تنظیم امار ماهانه و درامد ها جهت ارسال به استان .
در قسمت اقساط ابتدا مشترکین به پست بانک مراجعه می کنند که در انجا دو نوع پرونده وجود دارد : 1- پرونده نقدی 2- پرونده اقساطی
افرادی که خواهان تلفن اقساطی هستند به واحد اقساط مراجعه کرده، پس از تشسکیل پرونده قسطی در پست بانک، پرونده به واحد اقساط فرستاده می شود و در کامپیوتر واحد اقساط ثبت شده و پرونده ای برای مشترکین تشکیل میشود، سپس مشترک به واحد اقساط مراجعه می کند و دفتر قسط خود را دریافت می کند و موظف به اقساط تعیین می گردد .
نام موجودیت
کد موجودیت
شرح موجودیت
متقاضی
M1
متقاضی برای تقاضای تلفن به واحد اقساط مراجعه می کند و از انجا که برای تکمیل فرم تقاضا به واحد پست بانک معرفی می شود .
پست بانک
M2
متقاضی در پست بانک مشخصات خود را در فرم تقاضا نامه وارد می کند و مبلغ ودیعه را در همان جا پرداخت می کند، پست بانک پس از بررسی و تکمیل مدارک متقاضی انها را به واحد اقساط را ارسال می کند .
امور مشترکین
M3
واحد اقساط پس از وارد کردن مشخصات متقاضی به کامپیوتر، متقاضی را به امور مشترکین می فرستد، امور مشترکین مدارک موجود را از نظر تلفن قسطی و نقدی تفکیک می کند، همچنین پرونده های انها را براساس مراکز مخابرات موجود در منطقه شماره گذاری کرده و یک لیست مالی تهیه کرده و به واحد اقساط می فرستد .
حسابداری
M4
بعد از فرستادن لیست مالی به واحد اقساط ، واحد اقساط لیست مالی را به همراه منبع پرداختی به حسابداری می فرستد .
مراکز
M5
مرکز قسمتی از مشخصات متقاضی را ثبت کرده و بررسی می کند که ایا امکانات تحویل تلفن جدید وجود دارند یا خیر، همچنین مرکز متقاضیان را در نوبت قرار داده تا در اولین فرصت به انها تلفن واگذار شود، بعد از ارزیابی به واحد اقساط اعلام می شود که ایا در شبکه امکان سیم کشی وجود دارد یا خیر .
مدارات
M6
در صورت وجود ظرفیت در شبکه برای سیم کشی، واحد اقساط به مدارات دستور شناسایی شبکه برای سیم کشی را اعلام می کند .
شبکه
M7
شبکه مسئول سیم کشی و واگذاری تلفن به مشترک، برقراری ارتباط می باشد .
قراردادها و معاملات شرکت
معاملات شرکت از نظر مبلغ به سه دسته تقسیم می شوند :
1- معاملات جزئی : معاملاتی است که مبلغ ان از 5000000 ریال تجاوز نکند . در مورد معاملات جزئی مامور خرید باید به فروشندگان کالا یا انجام دهندگان خدمت مورد احتیاج مراجعه و پس از تحقیق کامل یا اجرت کار مورد نظر در صورتی که به تشخیص و مسئولیت خود و رئیس اداره ذیربط انجام ان اقدام و ذیل سند هزینه را امضا کند .
2- معاملات متوسط : معاملاتی است که مبلغ هر معامله بیش از 5000000 ریال بوده و از مبلغ 700000000 ریال تجاوز نکند . در مورد معاملات متوسط به کمترین بهای ممکن به تشخیص و مسئولیت کارپرداز و مسئول واحد تدارکاتی مربوطه و تایید مدیر عامل یا مقام مجازاز طرف وی طریقه احراز کمترین بهای ممکن براساس دستورالعملی خواهد بود که هیئت مدیره تصویب می نماید .
3- معاملات عمده : معاملاتی است که مبلغ هر معامله بیش از 700000000 ریال باشد . مبنای نصاب در خصوص معاملات جزئی و متوسط مبلغ مورد معامله و در مورد معاملات عمده مبلغ بر اورده است و هر سفارش کالا که به صورت همگن و همنوع صادر می گردد در حکم یک معامله برای رعایت نصاب معامله تلقی می شود .
تفکیک و تقسیم معامله به اجزا کوچکتر به ترتیبی که معامله را ، از طبقه بالاتر به طبقه پایین تر تبدیل کند ممنوع است .
در مورد معامله عمده باانتشار اگهی مناقصه و یا ارسال دعوتنامه مناقصه محدود با شرایطی که قید می شود .
واحد آبونمان
به خاطر اینکه بیشترین درامد محابرات از واحد ابونمان (قبوض تلفن) می باشد، در زیر توضیح مختصری از این واحد ارائه می شود :
محل محاسبات درامد گیری ابونمان که شامل صدور صورت حساب، برگ تشخیص (قبوض) اماده می شود، که بصورت 2 ماهه در 6 بار در سال انجام می گیرد .
محاسبات درامدی شامل فایل های مختلفی از جمله محاسبات مبلغ کارکرد، مالیات، عوارض، ابونمان، مبلغ خارجه مستقیم و غیر مستقیم و اگر بدهی داشته باشد ذکر می شود و سایر هزینه های دیگر که هر کدام بصورت یک فایل جداگانه محاسبه و در هنگام انجام سیکل یک جا جمع اوری می شود و کارکرد کنتورهای تلفن مشترکین محاسبه و بعد از کنترل نهایی صورت حساب گرفته می شود .
کلیه تغییرات هر فایل در هر طیف در ابونمان انجام گرفته و اصلاحات روی برگ تشخیص عینا مثل پرونده مشترکین صورت می گیرد .
از بعضی مشترکین هزینه هایی بابت اجاره کابل، حق الزحمه و رابط ماهانه که خارج از محدوده شهر که بصورت ثابت هر دو ماه گرفته می شود .
تلفن هایی که به خاطر بدهی قطع می شود در هنگام وصل مبلغی معادل 5000 ریال از مشترکین روی برگه تشخیص دو ماهه بعدی قبت می شود که باید از مشترکین اخذ شود . بصورت روزانه وصولی تمامی مشترکین که در بانکها واریز می شود جمع اوری و محاسبات مالی و تراز حساب روی پرداختی مشترکین انجام گرفته و در فایل مالی ابونمان اقدام می کند و از بدهی مشترکین کسر می شود .
نتیجه گیری
نتیجه می گیریم که سیستم حسابداری شرکت مخابرات از یک حسابداری خاص پیروی نمی کند بلکه با استفاده از چند سیستم حسابداری ( حسابداری شرکتها، حسابداری دولتی و اصول حسابداری) کار خود را انجام می دهد و بیشترین درامد از واحد آبونمان می باشد .
پیشنهاد :
چون که اکثر سیستم های حسابداری شرکتها و ادارات کشور کامپیوتری هستند، اگر واحدهای دانشگاهی با شرکتهایی که در سطح کشور می باشند همکاری رابطه بیشتری داشته باشند، دانشجو هنگام گذراندن واحد کار اموزی دچار سردرگمی در ایین نامه ها نمی شود و از اتلاف وقت وی جلوگیری می شود .
اگر دانشگاه و شرکتها با هم همکاری داشته باشند، واحدهای درسی که دانشجو وقت و هزینه صرف انها می کند در اینده کاری او مفید واقع شوند .
منابع
1. تحقیق حضوری از اداره مخابرات شهرستان دزفول
2. پورتال شرکت مخابرات استان خوزستان
3. دانشنامه فارسی رشد
4. بررسی سیستم حسابداری مخابرات از پورتال مرکزی شرکت مخابرات تهران
40