1. خلاصه مدیریتی
شرکت کشت و صنعت دارو گیاه با مسئولیت محدود از فروردین ماه 1388 آغاز به کار خواهد کرد. سهامداران آن متشکل از مدیر عامل (دارای 51 درصد سهم) به علاوه سایر سرمایه گذاران بالقوه تا سقف یازده شخص حقیقی یا حقوقی خواهند بود. محصول اصلی این شرکت تولید گیاهان دارویی از قبیل بابونه، زیره، بومادران و آلوئه ورا و انجام بازاریابی های مناسب جهت عقد قراردادهایی با شرکت های طرف قرارداد در مورد فروش محصولات کشت شده می باشد. شرکت برای شروع فعالیت خود احتیاج به7/1467 میلیون ریال سرمایه دارد. دوره بازگشت سرمایه 24 ماه با نرخ 51% می باشد.
1- 1. ماموریت و اهداف
با کاشت این گیاهان سهم وسیعی در تولید گیاهان دارویی خواهیم داشت و بسیاری از بیماری های مردم که از طریق خوردن داروهای شیمیایی حاصل شده بر طرف خواهد شد؛ زیرا مصرف گیاهان دارویی برخلاف داروهای شیمیایی عوارض خاصی ندارد و به راحتی می توان از آنها استفاده کرد. همچنین می توان با تولید آنها در مناطقی که کشاورزی کمتر صورت می گیرد باعث آبادانی و رونق این مناطق شد. می توان در 5 سال اول فقط اقدام به کشت آن ها کرد و محصول را به دست کارخانجات صنایع تبدیلی فرستاد و در 5 سال دوم با بهره گیری از وام ها و … اقدام به احداث کارخانه در اطراف محل کشت و افزایش سطح زیر کشت کرد و از تولید کنندگان دیگر نیز استفاده نمود.
2- 1. استراتژی
با توجه به افزایش بیماری های معده و روده و … در مصرف داروهای شیمیایی، وزارت بهداشت و درمان، اهمیت خاصی به داروهای گیاهی و استفاده مستقیم و غیر مستقیم از آنها می دهد و با این رویکرد، بسیار راحتتر می توان به زمین ها و امکانات موردنیاز در مورد کشت گیاهان دارویی دست یافت و گرفتن وام ها با مشکلات کمتری روبروست.
3- 1. برنامه ها
· انتخاب زمین مورد نظر از نظر ارتفاع از سطح دریا، دما و رطوبت که شرایط کشت گیاه دارویی مورد نظر را داشته باشد.
· با توجه به توضیح بالا انتخاب زمینی که افراد معمولی توانایی کشت در این زمین ها را نداشته باشند یا به عبارتی دیگر زمینی که برای کشت گیاهان زراعی معمول و گلخانه ای خوب نباشد و برای گیاهان دارویی مناسب باشد.
· ارائه طرح مورد نظر به مراکز و مراجع و سازمان های مربوطه در مورد گرفتن تحصیلات.
· ارائه طرح مورد نظر به مراکز و مراجع و سازمان های مربوطه در مورد احداث کارخانه صنایع تبدیلی.
· ارتباط متقابل با جهاد کشاورزی در مورد افزایش کارایی در مورد ارتباط با شرکت های خارجی و همچنین صادرات این محصول.
· استخدام بازاریابی های مناسب جهت عقد قراردادهایی با شرکت های طرف قرارداد در مورد فروش محصولات کشت شده.
· جذب و استخدام افراد مجرب و با تجربه در کشت گیاهان دارویی و یا حتی شریک کردن جزئی آنها در سود محصولات به خاطر افزایش سود و کارایی
2. برنامه مدیریتی و سازمانی
1- 2. معرفی شرکاء و سهامداران
ردیف
نام و نام خانوادگی
میزان آورده (میلیون ریال)
درصد سهم
آدرس و شماره تلفن
1
محمد شهابی
825
55%
–
2
مژده متین
450
30%
–
3
ایمان ابراهیمی
150
10%
–
4
عرفان ابراهیمی
5/37
5/2%
–
5
علی توکلی
5/37
5/2%
–
حجم آورده کل شرکاء
1.500 میلیون ریال
2-2. معرفی تیم مشاوره
ردیف
نام و نام خانوادگی
میزان تحصیلات
توضیحات
1
آقای دکتر شاهین گوانجی
دکترای گیاهان دارویی
مقام دوم جهان در فراوری گیاهان دارویی
2
آقای دکتر محمدخانی
دکترای علوم آزمایشگاهی
سابقه فعالیت در موسسه تحقیقاتی رویان
3
خانم مهندس رنجبر
کارشناس ارشد گیاهان دارویی
سابقه تدریس در دانشگاه آزاد واحد سنندج
4
خانم مهندس صدیقین
کارشناس گیاهان دارویی
–
5
آقای مهندس یوسف رنجبر
کارشناس کشاورزی
–
3- 2. نمودار سازمانی
ساختار سازمانی بدلیل تعداد بسیار کم نیروها در سال های اول به شکل ساده زیر است:
3. توصف کسب و کار
1- 3. معرفی کسب و کار
گیاهان داروئی در طول تاریخ همیشه با انسان قرابت خاصی داشته و آثار داروئی و موارد استفاده آن بر هیچکس پوشیده نیست. اگر چه علاقه و توجه به این گیاهان مفید ناچیز بوده ولی خوشبختانه اخیراً مورد عنایت و توجه بیشتری قرار گرفته است و از آنجا که فلات وسیع ایران، یک واحد خاص جغرافیائی در روی کره زمین شمرده می شود که دارای مرتفع ترین کوهها, عمیق ترین دره ها و صافترین دشتها می باشد و از اقالیم و محیط های گوناگونی در قسمتهای مختلف برخوردار است، به همین جهت گونه های گیاهی متنوعی در آن می روید که شاید ما از بسیاری از آنها بی خبریم و عدم شناسائی آنها سبب گردیده است که کوشش کافی در استفاده از آ نها به عمل نیاید. اما جوامع گیاهی منتشر در این فلات هر یک دارای ترکیب معینی از انبوه گونه های مختلف می باشد و در میان فلور غنی ایران که بیش از 7500 گونه گیاهی را در بر می گیرد، تعداد بسیار زیادی از آ نها را گیاهانی تشکیل می دهند که به دلایلی داروئی نامیده می شوند و این گیاهان داروئی بومی ایران با نامهای محلی که در محل رویش خود دارند مشهورند. به عنوان مثال چند نمونه گیاه دارویی که در این طرح قرار است کشت شود، در ادامه مورد بررسی اجمالی قرار می گیرد.
2- 3. معرفی محصولات
الف- گیاه بابونه
بابونه با نام علمی((Matricaria chamomillal گیاهی از تیره کاسنی و تیره فرعی رادیه (Radiae) است. ارتفاع این گیاه بین 30 تا 70 cm متغیر است. گل ها از دو نوع گلچه زبانه ای و لوله ای تشکیل شده اند و در انتهای ساقه مشاهده می شوند. منشا اصلی این گیاه نواحی مختلف منطقه مدیترانه بوده است ولی امروزه پراکندگی وسیعی در اروپا، آسیای غربی، آفریقای شمالی و آمریکای شمالی پیدا نموده است. در ایران در بعضی از نواحی شمالی و همچنین در شوشتر می روید. نوع خودروی آن در کنار راهها، خرابه ها، مزارع دروشده و زمین های بایر. حصارها، جاده ها و مزارع آفتابگیر می روید. همچنین در مزارع غلات به فراوانی یافت می شود.
کشت بابونه به شکل بهاره و پائیزه است (کشت پائیزه در نیمه دوم شهریور ـ کشت بهاره در نیمه دوم اسفند)، تحقیقات نشان می دهد کشت آن به شکل پاییزه عملکرد خیلی بیشتری از کشت بهاره دارد. آبیاری منظم (بابونه کمی خشکی دوست است) و نور فراوان و مبارزه با علف های هرز در ابتدای رشد گیاهچه ها (این گیاه رشد بته ای دارد)، نقش مهمی در افزایش عملکرد دارد.
گلهای بابونه دارای فلاونوئید، اسانس (کامازولن، بیزابلول و …) هستند. اسانس بابونه به روش تقطیر با بخار آب بدست می آید و به دلیل داشتن کامازولن به رنگ آبی است. اسانس حاوی 12 تا 20 درصد کامازولن، بیزابلول، فارنزن و … می باشد. گل های بابونه دارای خواص زیر می باشند: مسکن و آرامبخش، التیام دهنده قوی زخم ها، ضدنفخ و ضد اسپاسم دستگاه گوارش، افزایش دهنده گلبول های سفید خون (تقویت سیستم دفاعی بدن) ،ضد آلرژی و آرام کننده گرفتگی های عادات ماهیانه. گل های بابونه به دلیل داشتن فلاونوئید دارای اثر مرطوب کنندگی و لطیف کنندگی هستند و به همین دلیل در صنایع بهداشتی و آرایشی کاربرد گسترده ای دارند.
ب- گیاه آلوئه ورا
صبر زرد با نام علمی (Aloe Vera) یکی از گیاهانی است که از قبل از میلاد مسیح مورد مصرف مردم بوده است . کلئوپاترا ملکه مصر پوست خود را هر روز با آن ماساژ می داد که از شر آفتاب مصر در امان باشد و حتی مصریان آنرا برای مومیائی کردن مردگان خود بکار می بردند. در کتاب مقدس هم این گیاه به کرات آمده است. صبر زرد فاقد ساقه بوده ولی برگهای آن دراز و تا ارتفاع 30 سانتیمتر می رسد. گلهای این گیاه به رنگ زرد می باشد که در انتهای ساقه ای که از وسط برگها خارج می شود می روید .
صبر زرد موادی نظیر آلوئین فامودین، آنترا کیون، ایزوباربالوئین و مقداری در حدود 12 درصد صمغ می باشد. صبر زرد از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و شیرابه آن به مصرف طبی می رسد. از جمله مهمترین خواص دارویی آن می توان به موارد زیر اشاره نمود: 1- تقویت کننده بدن است. 2- یبوست را برطرف می کند و روده ها را تمیز می کند. 3-برای معالجه آسم مفید است و …
ج – گیاه نعناع
نعناع Peppermint با نام علمی (Mentha Piperita) از قدیم الایام بعنوان یگ گیاه معطر و اشتها آور و برای ناراحتی های دستگاه گوارش بکار رفته است. بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته های خود یاد کرده است. در قرون وسطی از نعناع در معالجه بیماریها و برای التیام زخم ها و درمان درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده می شد.
نعناع دارای ماده ای بنام منتول می باشد که ایجاد احساس خنکی در دهان می کند . مقدر منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35% تا 55% تغییر می کند که البته اگر نعناع دیر کنده شود مقدر منتول آن تا حدود 30% پائین می آید. نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتا گرم و خشک است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی تر است. از نعناع اسانس، روغن و تنتور تهیه می کنند که مصارف طبی مختلفی دارد از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد: 1- نعناع باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد. 2- نعناع تقویت کننده معده وبدن است. 3- نعناع ضد تشنج و ضد سرفه است. 4- یک فنجان چای گرم نعناع سینه را آرام می کند. 5- یکی از فرآورده های نعناع، اسانس نعناع است که از تقطیر برگ و سرشاخه های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می شود و دارای 50% تا 70 % منتول می باشد . اسانس نعناع که در کشور انگلستان تهیه می شود، شهرت خاصی دارد. این اسانس به عنوان تقویت کننده معده، بادشکن، ضد عفونی کننده، رفع دل پیچه بچه ها و اسهال بکار می رود. برای استفاده از اسانس نعناع کافی است که مقدر یک تا سه قطره آنرا با یک لیوان آب و یا نوشابه مخلوط کده و بنوشید .
3- 3. مدل کسب و کار
شکل کسب وکار، به صورت کشت زراعی در مزرعه می باشد.
4. برنامه بازار و بازاریابی
1- 4. توصیف بازار
با توجه به شرایط مساعد و بهره مندی از یک اکولوژی منحصر به فرد، ایران می تواند به یکی از قطب های تولید و صادرات گیاهان دارویی تبدیل شود. از 13 اقلیم شناخته شده در جهان، 11 نوع آن در ایران وجود دارد. هم اکنون بیش از 90 درصد گونه های گیاهی جهان در ایران شناسایی شده و همین امر کشورمان را در زمره مستعدترین کشورهای جهان برای تولید گیاهان دارویی قرار داده است.
گرایش جهانیان به استفاده از داروهایی با منشا گیاهی به دلیل نداشتن عوارض جانبی و سوء، زیاد است. تاکید سازمان بهداشت جهانی در جایگزینی تدریجی مواد طبیعی به جای مواد شیمیایی موجب شده تا کشورهای مختلف جهان نسبت به سرمایه گذاری، برنامه ریزی کشت و تولید انبوه گیاهان دارویی در سطوح صنعتی و استفاده از آن در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی اقدام کنند. چنین رویکردی به گیاهان دارویی، کشت و تجارت آن را در جایگاه اقتصادی مناسبی قرار داده است. با توجه به منابع طبیعی فراوان در ایران و با وجود قریب 43 میلیارد دلار تجارت سالانه گیاهان دارویی در جهان، مشارکت و سرمایه گذاری در گیاهان دارویی و صنعتی ایران یک تجارت برد- برد است.
عدم رویش گیاهان دارویی در ژاپن و لزوم واردات داروهای گیاهی به دلیل علاقه مندی ژاپنی ها به درمان با طب سنتی، موجب تمایل مردم ژاپن به پیشگیری و درمان بیماری ها توسط طب سنتی و سابقه و قدمت طولانی ایرانیان در مصرف چنین داروهایی جهت درمان، سبب جذب سرمایه گذاران ژاپنی به ایران در این زمینه شده به طوری که در سال گذشته دو تفاهم نامه بین سازمان تجارت خارجی ژاپن (JETRO) و دفتر همکاری خاورمیانه ژاپن (JCCME) با صندوق توسعه صادرات زعفران و سازمان توسعه تجارت ایران به امضا رسید.
2- 4. اندازه بازار
برآوردی که برای اندازه بازار در سطح وسیع می شود حدود 2 میلیارد تومان می باشد.
3- 4. روند بازار
در سال های اولیه ممکن است روندکار به صورت خطی باشد ولی در سال های آینده حتما این روند صعودی می شود. چون گیاهان دارویی موارد کاربرد زیادی دارند که عبارتند از:
ردیف
بازار موردنظر
طرف قرارداد
1
صنعت دارو سازی
–
2
در طب سنتی یا OTC
کلیه عطاری های استان
3
برای عصاره گیری (گیاه نعناع)
شرکت گلاب کعبه
4
مورد استفاده در مکمل غذایی
شرکت هایی که وظیفه آنها پروکسز هست
5
در صنایع عطر سازی
عطر بهشت
6
در صنایع آرایشی بهداشتی (گیاه صبر زرد و بابونه)
کارخانه صحت
7
مورد استفاده به عنوان علوفه سبز بعد از جمع آوری اندام مورد استفاده گیاه
دامداری ها
4- 4. بخش بندی بازار
کارخانجات عصاره گیری
کارگاه های داروسازی
مغازه های عطاری
خود داروخانه ها (برگ گیاه صبر زرد)
4- 4. تحلیل رقبا
از آنجایی که تولید وسیع این محصولات در ایران، کم است؛ با افزایش کارخانه های دارو سازی و صنایع آرایشی و بهداشتی میزان نقاضای این محصولات بالا می رود.
همچنین می توانیم رقبا را به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم کنیم که اثر رقبای مستقیم خیلی بیشتر از رقبای غیر مستقیم است. رقبای مستقیم آنهایی هستند که گیاهان دارویی تولید می کنند. این رقبا اگر در سطح وسیعی تولید داشته باشند نقطه قوت آنهاست که باعث می شود کارخانه ها به صورت یک جا محصولات اولیه خود را از آنها تامین کنند. نقطه ضعف بعضی از این رقبا کوچک بودن سطح تولید آنهاست.
5. تحلیل های مالی
1- 5. سرمایه گذاری ثابت
شامل هزینه های زمین، انجام محوطه سازی، ساختمان سازی، تاسیسات، ماشین آلات و تجهیزات، وسایل نقلیه، تجهیزات اداری و رفاهی، تجهیزات کارگاهی و هزینه های پیش بینی نشده طرح می باشد که به شرح زیر جدول بندی می گردد:
ردیف
شرح
هزینه کل (میلیون ریال)
1
زمین
100
2
محوطه سازی
101
3
ساختمانها
240
4
تاسیسات
246
5
ماشین آلات و تجهیزات
320
6
وسایل نقلیه
90
7
تجهیزات اداری و رفاهی
30
8
تجهیزات کارگاهی
30
9
هزینه های پیش بینی نشده 3%
7/34
جمع کل
7/1191
1- 1- 5. زمین
با توجه به نوع طرح و همچنین امکانات مورد نیاز طرح شامل ساختمان ها، تاسیسات، ماشن آلات و تجهیزات، محوطه سازی و فضای سبز مقدار زمین به شرح جدول زیر پیش بینی می گردد:
ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
زمین
100.000
متر مربع
1.000
100
جمع کل
100
2- 1- 5. محوطه سازی
شامل خاکبرداری، خاکریزی و تسطیح، دیوارکشی، آسفالت کشی و همچنین ایجاد فضای سبز می باشد که به شرح جدول زیر پیش بینی می گردد:
ردیف
شرح
مشخصات فنی
مقدار
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
تسطیح
زمین محل اجرای طرح نیاز به تسطیح سبک دارد که در سطح کل زمین انجام خواهد شد.
100.000
متر مکعب
5000
50
2
خاکریزی و تسطیح
در قسمت زیر ساختمانها خاکریزی از مخلوط رودخانه ای با چسبندگی مناسب به ضخامت 50 سانتیمتر همراه با عملیات تسطیح، آب پاشی و کوبیدن پیش بینی می گردد.
100
متر مکعب
60.000
6
3
دیوار کشی
شامل پی کنی، پی ریزی و کرسی چینی از سنگ لاشه و سیمان، دیوار از بلوک و سیمان به ضخامت 20 سانتیمتر به ارتفاع دو متر، پلاستر از سیمان سیاه، تگری از سیمان سفید، نصب درهای ورودی لازم.
300
متر طولی
150.000
45
جمع کل
101
3- 1- 5. ساختمان سازی
شامل سالن تولید، انبار مواد اولیه، انبار قطعات و موتورخانه، ساختمان اداری و رفاهی، ساختمان نگهبانی و سرایداری، ساختمان سرویس های بهداشتی و آزمایشگاه می باشد که به شرح جدول زیر پیش بینی می گردد:
ردیف
شرح
مشخصات
مقدار
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
ساختمان اداری و رفاهی
پی کنی، پی ریزی و کرسی چینی از سنگ لاشه و سیمان، اجرای شناپهای افقی و عمودی، سقف سبک همراه با شیب بندی و ایزولاسیون، دیوار از بلوک و سیمان، پلاستر از سیمان سیاه، نما تگری از سیمان سفید، سفیدکاری از گچ مناسب، کف موزاییک، نصب در و پنجره های لازم، اجرای تاسیسات آب و برق.
80
متر مربع
1.400.000
112
2
ساختمان نگهبانی و سرایداری
با مشخصات ساختمان اداری و رفاهی
20
متر مربع
1.400.000
28
3
ساختمان سرویس بهداشتی
با مشخصات ساختمان اداری و رفاهی به علاوه کاشیکاری دیوارها تا ارتفاع 5/1 متر، سرامیک کف و نصب لوازم بهداشتی
30
متر مربع
1.400.000
42
4
ساختمان آزمایشگاه
با مشخصات ساختمان اداری و رفاهی، کاشیکاری دیوارها، سرامیک کف، کابینت
20
متر مربع
1.400.000
28
5
ساختمان انبار قطعات و موتورخانه
پایه گذاری، سقف ایرانیت، دیوارها از بلوک و سیمان، پلاستر از سیمان سیاه و تگری از سیمان سفید، کف بتن ریزی
30
متر مربع
1.000.000
30
جمع کل
180 متر مربع
240 میلیون ریال
4- 1- 5. تاسیسات
شامل برق، آب، کولر، ایمنی و آتش نشانی، مخزن ذخیره سوخت می باشد که به شرح زیر بررسی می گردد:
ردیف
شرح
مشخصات فنی
مبلغ (میلیون ریال)
1
آب
شامل حق انشعاب 2/1 اینچ همراه با لوازم اندازه گیری، اجرای شبکه آبرسانی، مخازن ذخیره همراه با پمپ و لوله کشی لازم، چاه آب و الکتروموتور و سایر لوازم مربوطه
120
2
برق
شامل حق انشعاب 30 کیلو وات همراه با لوازم اندازه گیری، ترانسفورماتور هوایی به قدرت kva 50، اجرای شبکه فشار ضعیف هوایی روشنایی، محوطه، کابل کشی، تابلو زیرترانس، تابلو نصب لوازم اندازه گیری، تابلو توزیع داخلی اصلی.
70
3
کولر
تعداد 4 دستگاه کولر گازی به قدرت biu 1800 جهت مناسب نمودن هوای ساختمان اداری و رفاهی، آزمایشگاه، ساختمان نگهبانی و سرایداری پیش بینی می گردد.
16
4
ایمنی و آتش نشانی
جهت حفظ ایمنی و آتش نشانی تعداد 12 کپسول آتش نشانی 6 کیلوگرمی جهت نصب در نقاط مختلف پیش بینی می گردد.
10
5
مخزن ذخیره سوخت
از ورق آهن سیاه همراه با پمپ و لوله کشی های لازم طبق استانداردهای شرکت پخش فرآورده های نفتی.
30
جمع کل
246
5- 1- 5. ماشین آلات و تجهیزات
جدول پیش بینی ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز طرح به شرح زیر است:
ردیف
شرح
تعداد
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
تراکتور و دنباله بندها
1
سری
120.000.000
120
2
هزینه های آبیاری قطره ای جهت 10 هکتار
–
–
–
150
3
هزینه های حمل و نصب و راه اندازی
–
–
–
50
جمع کل
320
6- 1- 5. وسایل نقلیه
جدول خلاصه هزینه وسیله های نقلیه طرح به شرح زیر است:
ردیف
شرح
تعداد
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
وانت سایپا
1
دستگاه
90.000.000
90
جمع کل
90
7- 1- 5. تجهیزات اداری و رفاهی
جدول پیش بینی تجهیزات اداری و رفاهی مورد نیاز طرح به شرح زیر است:
ردیف
شرح
قیمت کل (میلیون ریال)
1
لوازم اداری (میز، صندلی، فایل، گوشی تلفن، و …)
15
2
لوازم آشپزخانه و آزمایشگاه
15
جمع کل
30
8- 1- 5. تجهیزات کارگاهی
شامل بیل، فرغون، شن کش، سم پاشی دستی و سایر لوازم خواهد بود که جهت تهیه تجهیزات کارگاهی 30 میلیون ریال پیش بینی می گردد.
9- 1- 5. هزینه های پیش بینی نشده طرح
مقدار 3% از کل هزینه سرمایه گذاری ثابت طرح به مبلغ 7/34 میلیون ریال به عنوان هزینه های پیش بینی نشده منظور می گردد.
2- 5. هزینه های قبل از بهره برداری
جدول پیش بینی هزینه های قبل از بهره برداری به شرح زیر است:
ردیف
شرح
مبلغ (میلیون ریال)
1
هزینه کارشناسی و تهیه طرح
4/10
2
هزینه اخذ مجوز تاسیس و سایر مجوزها
55
3
هزینه سفته های لازم و انجام امور بانکی
10
جمع کل
4/75
3- 5. هزینه های جاری
شامل هزینه های کاشت، داشت و برداشت، حقوق و دستمزد، سوخت و انرژی، تعمیرات و نگهداری، استهلاک سرمایه ثابت و همچنین هزینه های پیش بینی نشده طرح می باشدکه به شرح جدول زیر پیش بینی می گردد:
ردیف
شرح
هزینه کل (میلیون ریال)
1
مواد اولیه
5/151
2
حقوق و دستمزد
1029
3
سوخت و انرژی
6/46
4
تعمیرات و نگهداری
1/46
5
هزینه های پیش بینی نشده 1%
7/12
6
استهلاک
8/85
جمع
7/1371
1- 3- 5. مواد اولیه
شامل هزینه های کاشت، داشت و برداشت به شرح جدول زیر می باشد:
ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
بذر زیره
40
کیلوگرم
22.000
9/0
2
بذر بابونه
10
کیلوگرم
38.000
4/0
3
بذر بومادران
12
کیلوگرم
18.000
2/0
4
پاجوش
80.000
پاجوش
1.000
80
5
هزینه کشت (آماده سازی، کودپاشی)
10
هکتار
2.000.000
20
6
هزینه آبیاری و داشت (سموم دفع آفات)
10
هکتار
3.000.000
30
7
هزینه های برداشت
10
هکتار
2.000.000
20
جمع کل
5/151
2- 3- 5. حقوق و دستمزد
شامل هزینه های پیش بینی شده طبق جدول ذیل می شود:
ردیف
شرح
تعداد
حقوق ماهیانه
حقوق سالانه
1
مدیر عامل
1
5.000.000
60
2
مدیریت تولید
1
4.000.000
48
3
تکنسین فنی و آزمایشگاهی
1
4.000.000
48
4
مالی و اداری
1
2.000.000
24
5
راننده و تدارکات
1
2.000.000
24
6
نگهبانی و سرایداری
2
3.600.000
2/43
7
کارگر دائمی تولید
10
18.000.000
216
8
کارگر فصلی تولید
50
90.000.000
360
جمع
67
–
2/823
25% بیمه و رفاهی اضافه می گردد.
8/205
جمع کل
1029
3- 3- 5. سوخت و انرژی
هزینه های سوخت و انرژی مورد نیاز مطابق با جدول زیر پیش بینی گردیده است:
ردیف
شرح
مقدار مصرف سالانه
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
برق
57.600
کیلو وات
500
8/28
2
آب
2.500
متر مکعب
2.500
2/6
3
گازوییل
15.000
لیتر
200
3
4
بنزین
108.000
لیتر
800
6/8
جمع کل
6/46
4- 3- 5. تعمیرات و نگهداری
هزینه های تعمیرات و نگهداری مطابق با جدول زیر پیش بینی گردیده است:
ردیف
شرح
مبلغ سرمایه گذاری (ریال)
نرخ تعمیرات
مبلغ تعمیرات (میلیون ریال)
1
ساختمان سازی
2.400.000
2
8/4
2
تاسیسات
2.450.000
2
9/4
3
ماشین آلات و تجهیزات
3.200.000
8
6/25
4
وسایل نقلیه
900.000
12
8/10
جمع کل
1/46
5- 3- 5. استهلاک
هزینه های تعمیرات و نگهداری مطابق با جدول زیر پیش بینی گردیده است:
ردیف
شرح
مبلغ سرمایه گذاری (ریال)
نرخ تعمیرات
مبلغ تعمیرات (میلیون ریال)
1
ساختمان ها
2.400.000
4
6/9
2
تاسیسات
2.450.000
4
8/9
3
ماشین آلات و تجهیزات
3.200.000
12
4/38
4
وسایل نقلیه
900.000
20
18
5
تجهیزات اداری و رفاهی
200.000
20
4
6
تجهیزات کارگاهی
300.000
20
6
جمع کل
8/85
4- 5. سرمایه در گردش
شامل هزینه های لازم بر طبق جدول زیر می گردد:
ردیف
شرح
مبلغ (میلیون ریال)
1
مواد اولیه جهت 6 ماه از سال
2/25
2
حقوق و دستمزد جهت دو ماه از سال
5/171
3
تنخواه گردان
9/3
جمع کل
6/200
5- 5. سرمایه گذاری کل
جدول خلاصه هزینه های لازم برای طرح به شرح زیر است:
ردیف
شرح
مبلغ (میلیون ریال)
1
سرمایه گذاری ثابت
7/1191
2
هزینه های قبل از بهره برداری
4/75
3
سرمایه در گردش
6/200
جمع کل
7/1467
6- 5. درآمد سالانه
درآمد سالانه طرح در ظرفیت 100% مطابق با جدول زیر پیش بینی می گردد:
ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (میلیون ریال)
1
زیره
4.000
کیلوگرم
22.000
88
2
بابونه
4.000
کیلوگرم
38.000
152
3
بومادران
8.000
کیلوگرم
18.000
144
4
آلوئه ورا
320.000
کیلوگرم
6.200
1.984
جمع کل
2.368
7- 5. هزینه های ثابت و متغیر تولید
هزینه های ثابت و متغیر تولید را می توان در جدول زیر خلاصه نمود:
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل (میلیون ریال)
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه
5/151
100
–
–
5/151
حقوق و دستمزد
2/360
35
8/668
65
1.029
سوخت و انرژی
3/37
80
3/9
20
6/46
تعمیرات و نگهداری
9/36
80
2/9
20
1/46
پیش بینی نشده
2/54
85
5/9
15
7/63
هزینه اداری و فروش
55
100
–
–
55
بیمه شرکت
–
–
3
100
3
استهلاک
–
–
8/85
100
8/85
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
–
–
15
100
15
جمع کل
1/695
–
6/800
–
7/1.495
8- 5. محاسبه نقطه سر به سر
9- 5. محاسبه سود ناخالص
10- 5. محاسبه سود خالص
شرح
مبلغ (میلیون ریال)
سود ناخالص
3/872
هزینه های عملیاتی که کسر می شود شامل موارد زیر:
1
حقوق و دستمزد پرسنل اداری
2/151
2
هزینه اداری و فروش
55
سود عملیاتی
1/666
هزینه های غیر عملیاتی که کسر می شود شامل موارد زیر:
1
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
15
سود ویژه قبل از کسر مالیات
1/651
11- 5. نرخ بازدهی سرمایه
12- 5. دوره برگشت سرمایه
6. تحلیل ریسک ها و مشکلات
مهمترین ریسکی که در این طرح مد نظر هست ریسک تغییرات زیست محیطی مثل آب و هوا که سرد شدن بی موقع هوا یا ازایش درجه ممکن است خسارات زیادی را برای ما به بار دهد.
کمبود آب و خشکسالی ها هم از عوامل مهم خسارت نیز می باشند.
فهرست مطالب
1. خلاصه مدیریتی 1
2- 1. استراتژی 1
3- 1. برنامه ها 1
2. برنامه مدیریتی و سازمانی 2
1- 2. معرفی شرکاء و سهامداران 2
2-2. معرفی تیم مشاوره 2
3- 2. نمودار سازمانی 2
1- 3. معرفی کسب و کار 3
2- 3. معرفی محصولات 3
3- 3. مدل کسب و کار 4
4. برنامه بازار و بازاریابی 5
1- 4. توصیف بازار 5
2- 4. اندازه بازار 5
3- 4. روند بازار 5
4- 4. بخش بندی بازار 7
4- 4. تحلیل رقبا 7
5. تحلیل های مالی 8
1- 5. سرمایه گذاری ثابت 8
1- 1- 5. زمین 8
2- 1- 5. محوطه سازی 9
3- 1- 5. ساختمان سازی 10
4- 1- 5. تاسیسات 11
5- 1- 5. ماشین آلات و تجهیزات 12
6- 1- 5. وسایل نقلیه 12
7- 1- 5. تجهیزات اداری و رفاهی 12
8- 1- 5. تجهیزات کارگاهی 13
9- 1- 5. هزینه های پیش بینی نشده طرح 13
2- 5. هزینه های قبل از بهره برداری 13
3- 5. هزینه های جاری 13
1- 3- 5. مواد اولیه 15
2- 3- 5. حقوق و دستمزد 15
3- 3- 5. سوخت و انرژی 17
4- 3- 5. تعمیرات و نگهداری 17
5- 3- 5. استهلاک 17
4- 5. سرمایه در گردش 19
5- 5. سرمایه گذاری کل 19
6- 5. درآمد سالانه 19
7- 5. هزینه های ثابت و متغیر تولید 20
8- 5. محاسبه نقطه سر به سر 20
9- 5. محاسبه سود ناخالص 21
10- 5. محاسبه سود خالص 21
11- 5. نرخ بازدهی سرمایه 21
12- 5. دوره برگشت سرمایه 21
6. تحلیل ریسک ها و مشکلات 22