تارا فایل

پروژه کارآفرینی راه اندازی مجتمع پرورش شترمرغ


بسم الله الرحمن الرحیم
طرح :
پرورش شتر مرغ
استاد راهنما :

دانشجو :

نام طرح :
پروژه کار آفرینی ، راه اندازی مجتمع پرورش شتر مرغ
تاریخ :
نام سرمایه گذار اصلی :
محل طرح :

فهرست
عنوان
صفحه
مقدمه
1
تاریخچه
2
اقلیم
3
تغذیه
3
مشخصات ظاهری
4
خصوصیات رفتار های فردی شترمرغ
5
محصولات شترمرغ
6
سیستم های مدیریتی
7
فضاهای مورد نیاز
9
حصار کشی
10
بیماری ها
11
شتر مرغ و جاذبه های توریستی
13
بهره وری
14
هزینه های ثابت
15
درآمد
16
در آمد یکساله
16
هزینه های زمین
17
حقوق ودستمزد پرسنل
18
برآورد هزینه سوخت و انرژی
18
محوطه سازی
18
مواد غذایی مورد نیاز
19
هزینه غذایی جوجه های 3 ماهه
19
وسایل نقلیه مورد نیاز
19
مجموع هزینه های جاری سالانه طرح
20
ساختمانهای مورد نیاز
20
هزینه تعمیر و نگهداری و استهلاک
21
هزینه های ثابت و متغیر
21
تعیین نقطه سر به سر
21
منابع و مواخذ
22

طرح توجیهی پرورش شتر مرغ در شهرستان

مجری
ظرفیت اسمی 36 پرنده مولد
تعداد جوجه در هر سال 336 جوجه سه ماهه
سرمایه اولیه طرح 820000000
سود سالیانه 0000000(در سال اول)

صفحه تقدیر

از تمامی کسانی که در این مقطع تحصیلی و همچنین در تمامی مقاطع یار و همراه من بوده اند تقدیر و تشکر می کنم.همچنین از زحمات بی دریغ پدر و مادر خودم کمال تشکر و قدر دانی را دارم. و همچنین از کسانی که مرا در این پروژه یاری نمودند کمال تشکر را دارم.

مقدمه:
یکی از اساسی ترین مسائل بشری از بدو خلقت تا به امروز تامین نیاز های تغذیه ای انسان بوده است که با افزایش جمعیت فزونی یافته به طوری که انگیزه نخستین فعالیت های کشاورزی و دامپروری را قبل از انجام هر فعالیتی ، نزد انسان های نخستین ، ناشی از این نیاز مهم او بوده است که با گذشت زمان تکامل یافته است.آدمی با استفاده از ابزار های ساده تا به امروز و با کمک فن آوری جدید ، از حیوانات وحشی و اهلی برای تامین نیازهای خود بهره برده است. اهلی نمودن حیوانات و پرورش آنها جهت استفاده از محصولات متنوع شان دیرینه چندین هزار ساله دارد. دانشمندان و پژوهشگران دنیا در حال مطالعه مستمر و یافتن شیوه های استفاده بهینه از دامها و افزایش کمی و کیفی محصولات آنها می باشند.از حدود صد سال پیش پرورش شتر مرغ با هدف بهره گیری از فراورده های آن و به دلیل ویژگی های خاص این پرنده ،به ویژه در قاره آفریقا به طور قابل توجهی مطرح بوده است.خصوصیاتی همچون مقاومت زیاد در برابر شرایط اقلیمی متفاوت ، ویژگی های تغذیه ای و کیفیت منحصر به فرد فراورده های آن مثل گوشت ، چرم و پر سبب شد تا از ابتدای دهه حاضر استقبال شایانی از تولید کنندگان در کشور های توسعه یافته ودر حال توسعه جهت پرورش و تکثیر شتر مرغ در سطح انبوه و به شکل صنعتی به وجود آید ، به طوری که در این زمان کوتاه مطالعات و فعالیت های گسترده ای در زمینه پرورش ، تغذیه ،اصلاح نژاد و بهداشت و بیماری های این پرنده صورت پذیرفته است.کشور ما نیز از این قافله مستثنا نبوده و در سال های اخیر از تولید کنندگان آن پشتیبانی های فراوانی صورت گرفته است.

تاریخچه :
بیش از 20 میلیون سال پیش ، پیش اسلاف شتر مرغ های امروزی در کمربند وسیعی که از اسپانیا در غرب آغاز و در طول کرانه های شمالی دریای مدیترنه امتداد یافته و به چین در شرق ختم می شد ، ساکن بوده اند . تنها یک میلیون سال از زمانی که شتر مرغ ها به آفریقا مهاجرت کرده و در شمال ، شرق ،جنوب این قاره اقامت گزیدند، می گذرد.توجه انسان به شتر مرغ و محصولات آن تقریباً به 7500 سال پیش بر می گردد ، اولین اثر که حاکی از وجود شتر مرغ در صحرا بوده است سنگ منقوشی می باشد که شکار شتر مرغی توسط پلنگ یا یوز پلنگ به تصویر کشیده است .
مصریان باستان از پرهای متقارن شتر مرغ به عنوان سمبل عدالت و از تخمهایشان برای مصارف دارویی استفاده می کرند .فرعون ازبادبزن ساخته شده از پرهای شتر مرغ در سفر هایشان به سرزمین های دور استفاده می کردند.
در تاریخ اساطیری یونان نیز شتر مرغ ها قبل از پیدایش ارابه جایگاه خاصی را به عنوان حیوانات باربر به خود اختصاص می دهند.
بیشه نشین ها از تخم های خالی شتر مرغ برای حمل و نگهداری آب استفاده می کردند.
در سال های نه چندان دور سلحشوران انگلیسی مجبور به استفاده از پرهای شتر مرغ جهت تزیین کلاه های خود شدند.

اقلیم :
شترمرغ ها در کلیه اقلیم ها قابل زیست و نگهداری اند، از اقلیم های بسیار سرد مانند آلاسکا تا گرم و خشک مانند صحرای افریقا. اما هرچه به سمت اقلیم گرم و خشک پیش برویم کیفیت و کمیت محصولات تولیدی بهتر خواهد شد. تنها اقلیمی که برای پرورش شترمرغ توصیه نمی شود ( علی رغم آنکه در این اقلیم نیز تولید خود را ادامه می دهد) اقلیم گرم و مرطوب ( مناطق شرجی ) است زیرا تاثیر منفی بر تولید آن می گذارد
تغذیه:
گردن بلند و چشمان تیز بین ، شتر مرغ را قادر به یافتن بی مهرگان کو چکی نمو ده است که جیره غذایی اش را تکمیل می نماید. شتر مرغ ها همه چیز خوار بوده و غذاهای با کیفیت بالا را را انتخاب و سریعاً جهت رشد و سوخت و ساز نموده و مقداری را نیز برای مواقع خشکسالی ذخیره می نماید.شتر مرغ زمان زیادی از روز را جهت یافتن غذای خود صرف می کند . به همین دلیل در دوران پیش از کرچی ، یک شتر مرغ بالغ حدود 33 درصد از روز را جهت یافتن غذا صرف می نماید.خوراک مصرفی شترمرغ باید حاوی گروه های مواد مغذی ضروری زیر برای تامین نیازهایشان باشد:آب،پروتئین ،کربوهیدرات،چربی،مواد معدنی و ویتامین ها خوراکی که به شترمرغ داده می شود معمولا به صورت پلت می باشد که بسته به سن، نیاز و امکانات مزرعه از مواد مختلف با درصد متغیر تشکیل شده است و می تواند شامل پودر یونجه،ذرت،سویا،پودرماهی و کنجاله دانه های روغنی باشد. اندازه پلت بسته به سن شترمرغ تغییر می کند. از آنجاییکه خوراک در سنگدان شترمرغ آسیاب و تکه تکه می شود،لذا وجود سنگریزه که با فراهم کردن سطوح سخت و صاف که ذرات خوراک مابین آنها شکسته شود،در خوراک شترمرغ لازم است. اندازه و خواص فیزیکی سنگریزه ها نیز بسیار مهم می باشد.

مشخصات ظاهری شترمرغ
شترمرغ بزرگترین پرنده زنده است.متوسط ارتفاع آنها 5/2-1/ 2 متر و وزن آنها 160 -100 کیلوگرم می باشد. بدن تخم مرغ شکل آنها از پرهای نرم پوشیده شده است. جوجه ها،چه نر و چه ماده،پرهای قهوه ای دارند. به تدریج نر ها که بالغ میشوند،پرهای بدنشان سیاه و پرهای بالشان ،سفید می شود. پرهای بدن ماده ها،خاکستری-قهوه ای و نوک پرهای بال آنها،قهوه ای یا سیاه می شود. شترمرغ ها گردنی بلند و بسیار انعطاف پذیر دارند که بوسیله آن قادرند روی زمین بچرند و در عین حال از برگ درختان تغذیه کنند. شترمرغ علاوه بر دید و شنوایی بسیار دقیق،می تواند در هنگام خطر با سرعتی بیش از 40 مایل در ساعت(64 کیلومتر در ساعت) بدود. این پرنده 70-60 سال عمر می کند

خصوصیات رفتار های فردی شتر مرغ
شتر مرغ ها عموماً از زندگی در بیشه زار ها خودداری نموده و به زندگی در دشت های باز تمایل دارند .اکثریت شتر مرغ ها در دشت های باز که با علف های کوتاه فرش شده زندگی می کنند. در این مناطق شتر مرغ ها به طور ایده آل برای بقا تجهیز شده اند. پرهای شتر مرغ او را در برابر صدمات ناشی از آفتاب محافظت کرده و در شبهای سرد بیابان دمای بدنش را کنترل می نماید .شتر مرغ در درجه حرارت های بالاتر دمای بدن را با عمل بال زدن تنظیم می نماید. در هوای بسیار گرم عمل نفس نفس زدن نیز مشاهده گردیده است . این خصوصیات نیز سازگاری شتر مرغ را در موقعیت های طبیعی مختلف نشان می دهد. همچنین بالهای شتر مرغ نقش اساسی را در هنگام اظهار تمایل به جفت و نیز موقع ترساندن دشمن ایفا می کند. حرکت مخصوص بال نه تنها تمایل جفت گیری پرنده نر را به جنس ماده نشان می دهد بلکه در مقابله با رقیب نیز به کار می رود. در مدت کوتاهی قبل از حمله یا جفت گیری ، پرنده نر هر دو بالش را به طرف بالا می برد.رفتار خاضعانه ای که پرنده ماده متمایل به پرنده نر نشان می دهد و نیز رفتار پرنده
نری که قصد نشان دادن آشیانه را به پرنده ماده دارد به این صورت است که هر دو بال را باز نموده ، پایین می اندازد و متناوباً تکان می دهد و سر را نیز پایین نگه می دارد.در حالت تهاجم شتر مرغ نر سر و گردنش را بالا نگه داشته و نیمه جلو بدنش را بالا می کشد و پر های دمش را راست می کند و دو بالش را به سمت بالا نگه می دارد . بالعکس یک پرنده تسلیم شده سر ، گردن ، دم و بالهایش را آویزان می کند .

محصولات شتر مرغ:
شتر مرغها پرندگانی هستند که کاربردهای زیادی دارند. در زمینه تولید مصنوعات چربی با کیفیت بالا و در ساخت کیف و کفش های تجملاتی ، پوست شتر مرغ خواستاران زیادی دارد. پرهای منحصربه فرد شتر مرغ در البسه شود. کیفیت عالی گوشت شتر مرغ با فیله ی گاو قابل مقایسه بوده و جهت تهیه غذاهای لذیذ و استیک های ترد مناسب می باشد. گوشت این حیوان به دلیل داشتن خواص ویژه در رتبه ی بالا یی قرار گرفته و نظر غذا شناسان خبره را به خود جلب کرده است.
تخم های شتر مرغ برا مصارف غیر از جوجه کشی نیز به کار می رود.تخم شتر مرغ از نظر طعم و خصوصیات کاملاً معادل تخم مرغ بوده و به همان روشهای متداول طپخ می شود . پوسته تخم مرغ نیز با توجه به ضخامت و شباهت های آن با جنس چینی به وسیله نقاشی یا حکاکی برر روی آن قابل تبدیل به اشیاء هنری است.
1)گوشت
گوشت شترمرغ،گوشت قرمز است . طعم، بافت و رنگ گوشت شترمرغ شبیه به گوشت گاو بوده اما میزان چربی،کالری و کلسترول آن کمتر است. به علاوه گوشت شترمرغ میزان بالایی از عناصر کم نیاز مانند روی و منیزیم را نیز داراست همچنین میزان گوشت بدست آمده از هر شترمرغ نیز بسیار قابل توجه است.یک شترمرغ 12 ماهه با وزن زنده 100 کیلوگرم، لاشه ای با وزن 60 کیلوگرم تولید خواهد کرد. از این 60 کیلوگرم،21 کیلوگرم گوشت درجه یک (استیک و فیله) و 14 کیلو گرم گوشت درجه دو(گوشت لخم) و مابقی استخوان و چربی خواهد بود.این مقادیر بسته به سن،جنس و روشهای مدیریتی تغییر می کند.
2) پوست
شترمرغ یکی از مرغوب ترین چرم ها محسوب می شود که گاه آنرا از لحاظ کیفیت همردیف پوست کروکودیل و مار قرار می دهند. این چرم را می توان از روی طرح
برجسته فولیکولهای شاهپرها و زمینه خط دار جذاب آن تشخیص داد.به دلیل اینکه پوست شترمرغ محتوی روغن بیشتری می باشد،چرم آن نسبت به ترک خوردن،سفتی و خشکی مقاوم تر است.از هر شترمرغ،چرمی معادل 15 فوت مربع(4/1 مترمربع) بدست می آید که عموما برای کیف دستی،کمربند،ساک های مسافرتی،کفش،چکمه،روکش میزهای اداری و پوشش مبل استفاده می شود .
3)پر
بهترین محصول شترمرغ،پرآن است.کیفیت پرهای شترمرغ کاملا منحصر به فرد است. حتی پیشرفته ترین فن آوری قادر به تقلید زیبایی،لطافت و مواجی طبیعی پر شترمرغ نیست. همچنین هیچ ابزاری به واسطه خاصیت تولید الکتریسیته ساکن مانند پر شترمرغ،کارایی لازم برای نظافت را ندارد.از پرهای با کیفیت عالی در ساخت لوازم تزیینی،کلاه و لباس استفاده می شود.سایرانواع پرها برای تمیز کردن ماشین آلات و تجهیزات ظریف و گردگیری مورد استفاده قرار می گیرند. بهترین پرها از مناطق خشک تر جهان بدست می آید و با کیفیت ترین آنها، پرهای تولیدی در آفریقای جنوبی است.
سایر محصولات شترمرغ:
روغن پوست شترمرغ در محصولات دارویی و آرایشی بکار می رود. این روغن غنی از اسیدهای چرب ضروری بوده که مرطوب کننده و حالت دهنده پوست می باشد.از تخم های غیر بارور به صورت تزیین شده به عنوان زیر سیگاری،لامپ و یا تزیینات دکوری استفاده می شود. تحقیقات نشان داده است که در آینده می توان از تاندون ها و قرنیه چشم شترمرغ برای پیوند زدن به انسان استفاده کرد.
سیستم های مدیریتی
سه سیستم مدیریت به شرح زیر وجود دارد .
1. بسته یا متمرکز
2. نیمه بسته یا نیمه متمرکز
3. باز یا غیر متمرکز
در سیستم بسته شتر مرغ ها در یک فضای محدود نگه داری شده و با غذای آماده تغذیه می شوند. در سیستم باز پرندگان در مناطق وسیع مرتعی آزاد هستند. و سیستم نیمه باز تلفیقی از دو سیستم فوق می باشد.در هر سه سیستم هدف ، تولید گوشت و چرم بوده و پرندگان در سن 10تا14 ماهگی بسته به نژاد آنها کشتار می شوند .تعدادی نیز به عنوان پرنده مولد حفظ شده و تعدادی نیز به فروش می رسند.انتخاب نوع سیستم بستگی به شرایط محلی به ویژه آب و هوا و فضای قابل دسترس دارد. حتی ممکن است برای استفاده بهینه از کلیه امکانات موجود هر سه سیستم با هم تلفیق شوند. در آفریقا ، استرالیا، و مناطق وسیعی از آمریکا که دارای مناطق وسیع با پوشش گیاهی ضعیف هستند از سیستم باز استفاده می شود. در اروپا سیستم مدیریتی به دلیل محدودیت زمین بسته است . درسیستم بسته تخم ها از لانه جمع آوری شده و جوجه کشی به صورت مصنوعی صورت گرفته و جوجه ها در فضای بسته نگه داری می شوند. پرندگان جوان و بالغین در ماههای سبز از مرتع استفاده کرده و در عین حال بسته به عملکرد آنها غذای دستی آماده و ویتامین ها و مواد معدنی اضافی به آنها داده میشود. با جمع آوری تخم ها و جوجه کشی مصنوعی از یک شتر مرغ ماده در سال بیشتر از 20 جوجه گرفته می شود. این سیستم مدیریتی تماس نزدیک با پرندگان و مشاهدات مداوم به خصوص در مورد جوجه ها را می طلبد. چنین مراقبت متمر کزی باعث رام شدن پرنده و نیز مهار آسان آن می گردد.نزدیکی زیاد پرندگان در سیستم بسته خطر ابتلا به بیماری را بالا می بردو لذا لازم است علاوه بر مراقبت دقیق یک برنامه بهداشتی قرص و محکم و واکسیناسیون منظم پیاده گردد.

سن (ماه)
حد اقل فضای مورد نیاز برای هر پرنده(متر مربع)

به ازای هر پرنده
حداقل فضای متعلقه

مسقف
گردشگاه
مسقف
گردشگاه
2-0
1-25/.
5-1
5
25
6-3
2
30-10
10
100
14-6
4-2
50
10
800
14<
5
250
10
800
فضاهای مورد نیاز :

اعداد ارائه شده در جدول زیر حداقل فضای مورد نیاز برای هر پرنده جهت تغذیه و دویدن می باشد. ضمناً سن پرنده و زمان نیز در براورد فضای لازم واجد اهمیت می باشند، یعنی هر چه سن پرنده بیشتر باشدو مدت زمان حضور در محوطه آزاد طولانی تر باشد حد بالا تر اعداد جدول در نظر گرفته می شود. در هنگام تصمیم گیری در مورد اندازه محوطه باید به این نکته توجه داشت که شتر مرغ پرنده ای است که ذاتاً به فضای بیشتری نسبت به سایر ماکیان نیاز دارد و دویدن در محوطه سلامت پرنده را تضمین می کند . همچنین بایستی در محاسبه فضا حداقل مسافت لازم جهت دویدن و پریدن شتر مرغ ،40 متر در نظر گرفته شود. در صورتی که پرندگان صرفاً به وسیله چرای آزادنگهداری می شوند یک هکتار یونجه یا شبدر قرمز برای هر8 تا 12 پرنده بالغ در نظر گرفته شود. از طریق تقسیم بندی چراگاه وتناوب چراگاه وتناوب چرا می توان در دوره اصلی رشدعلوفه آنها را درو یا سیلو نمود.

حصار کشی
در صورت تصمیم گیری جهت حصار کشی محوطه دو عامل اساسی و در عین حال متضاد یعنی فضای مورد نیاز جهت گردش و هزینه مطرح می باشد. بدین صورت که در محوطه های مستطیل شکل دراز نسبت طول به عرض 15 به1 با 20 به1 میباشد. در این شرایط آزادی و تحرک پرنده بیشتر بوده ولی هزینه حصار کشی هم سنگین تر است. محوطه های مربع شکل نیاز به حصار کمتری داردو لذا ارزان تر تمام می شوندولی مسافت دویدن پرنده بسیار محدود تر می باشد. با توجه به اهمیت گردش برای سلامتی شتر مرغ ها خصوصاً جوجه ها وپرندگان جوان ، محوطه های دراز ترجیه داده می شود. البته این ملاحظات در مورد مدیریت باز در مناطق بزرگتر مصداق پیدا نمی کند .
نکات ذیل در مورد طراحی حصار کشی برای موارد نو پا بوده ولی ممکن است در مورد حصار های قدیمی با اصلاحاتی برای پرورش شتر مرغ نیز مصداق یابد.
حصارهای ویژه شتر مرغ های بالغ باید حد اقل 1.8متر ارتفاع داشته باشد .راس حصار باید با یک تیر محکم و قابل رویت مشخص شود.حصار باید به اندازه کافی محکم باشد تا در برابر لگد های شتر مرغ مقاومت نموده وقادر به تحمل و توقف یک شتر مرغ هراسان و در حال دویدن باشد. یک شتر مرغ وحشت زده با سرعت 60 کیلو متر در ساعت و با جرم بیش از 100 کیلو گرم با حصار برخورد می کند.
بایستی محوطه های نگه داری را از تعدی سگ ها محافظت نمود تا استرس به پرندگان وارد نشود . در صورت نگه داری جوجه ها باید ارتفاع حصار 1 متر باشد . بایستی مطمئن بود که مهاجمین قادر به حفر گودال و ورود به محوطه نیستند.به دلیل امکان ایجاد جراحت هیچ گونه سیم خار دار یا امثال آن در حصار کشی مورد استفاده قرار نگیرد.گوشه های تیز بایستی ترمیم شده و یا مدور گردد وپرنده در کنا ر حصار بدون هیچ گونه خطری حرکت نماید . در حالت پریدن این امکان وجود دارد که شتر مرغ باحصار برخورد کرده و گوشه های تیز سبب جراحات پوستی و شکستگی استخوان شده و اغلب مرگ پرنده را به دنبال داشته باشد.
بیماری ها
بیماریها به جز انگلهای داخلی و خارجی اختصاصی شتر مرغ بقیه فقط به شتر مرغ محدود نشده بلکه بیماری های مشترکی اند که بر اساس آخرین تحقیقات ممکن است شتر مرغ را نیز در گیر نمایند. تعدد بیماری های مورد اشاره بدان معنی نمی با شد که شتر مرغ های اهلی فوق العاده مستعد بیماری هستند . به ویژه موارد شتر مرغ های بالغ موارد بیماری به ندرت اتفاق می افتد . در شرایط مدیریتی که موارد زیر رعایت گردد وقوع عفونت ها و بیماری ها از موارد استثنایی ، نادر و غیر معمول خوا هد بود .
– حصار کشی با طراحی مناسب و در نتیجه کاهش خطر ضربه و شکستگی استخوان ها
-حفظ استانداردهای بالای بهداشتی و د رنتیجه پایین نگاه داشتن آلودگی های باکتریایی عامل انتریت مانند کلسترید یومها و هیستر موناس
– تامین جیره های غذایی مناسب
– نگه داری پرندگان در جایگاه های بدون کوران و سرما در فصل زمستان و در نتیجه افزایش توان سازگاری و مقاومت طبیعی پرنده -بیماری های گزارش شده در باره شتر مرغ های بالغ موجود در باغ وحش ها ، در میان شتر مرغ های تحت مدیریت صنعتی کمتر دیده می شود. شتر مرغ های م.جود در باغ وحش ها در شرایط نامطلوبی از نظر بهداشت محیط و فضا نگه داری می شوند.به عنوان مثال :
-تعداد زیادی از گونه های بسیار متنوع ( و عوامل بیماری زای مربوط به آنها )که در یک فضای محدود نگه داری می شوند ، خطر نسبتاً با لا یی را از نظر عفونت ها ایجاد می کنند که حتی با شدید ترین اقدامات بهداشتی نمی توان این خطر را از حد مشخصی پایین ترآورد .
– ورود مداوم حیوانات جدید ، ملاقات کنندگان همیشه حاضر و مخلوط نمودن گونه های مختلف پرندگان جهت نمایش ، پرنئگان را در معرض عوامل بیماری زای جدید قرار داده و بر سیستم ایمنی آنها استرس وارد می کند .
-باغ وحش ها تسهیلاتی برای گردش و چرای پرنده در فضای آزاد جهت شکستن چرخه عفونت ندارد.جوجه ها و شتر مرغ های جوان نیاز به مراقبت بیشتری دارند و لی حتی در مورد آنها هم معمولاً مشکلات ، محدود به چند بیماری انگشت شمار می شود که90 در صد تمامی مرگ و میر ها را به خود اختصاص می دهند. این بیماری ها عبارتند از :
– عفونت های کیسه زرده
– تغییر حالت پاها و انگشتان
– یبوست
– اسهال و عفونت های گوارشی (ناشی از سالمونلا ، هیستوموناس و باکتری های دیگر)آآآآاااااااننمننتناالالاتااا
– بیماری های تنفس
– عوارض عصبی- عضلانی – اسکلتی
– بیماریهای پوستی
– هپاتیت
– آنفولانزای مرغی
– مسمومیت

شتر مرغ و جاذبه های توریستی آن:
مهمترین موضوع موزه سی دی نل در آفریقای جنوبی ،شتر مرغ ها و نمایش فرهنگهای مختلفی که در ارتباط باآنها وجود دارند. می باشد.ساختمان موزه دارای قسمتهای مختلفی است و همچنین دارای یک مدرسه است که نشانه با شکو هی از معماری با سنگ در سال های 1880 می باشد . نقشه آن توسط یک معمار بسیار معروف در زمان خود یعنی چالز بلاک طرح ریزی شده است و در سال 1906 ساخته شده است. نکته جالبی که بازدید کنندگان با آن رو به رو می شوند این است که از آنها دعوت می شود که اگر مایل می باشند بر شتر مرغ سوار شوند و یا تفاوت بین پوستهای بدست آمده از شتر مرغ ها را تشخیص دهند.
در محل مذکور فروشگاه های تولید وعرضه محصولات شتر مرغ با قیمت مناسب وجود دارند همچنین مکان هایی برای نمایش تحقیقات و آزمایشهایی که بر روی شتر مرغ انجام شده را در معرض دید بازدید کنندگان قرار می دهند.

بهره وری
بازدهی گله شتر مرغ به میزان تولید مثل مولدین، میزان بقای پرندگان پرورشی و زن گیری آنها بستگی دارد.گزارشات پرورش دهندکان شترمرغ در زمینه میزان تولید مثل شترمرغ ها بسته به منطقه ای که پرندگان در آنجا نگه داری می شوند بسیار متفاوت می باشد. جدول زیر دامنه وسیعی از اطلاعات تولید مثلی گزارش شده در مورد این پرندگان را نشان می دهد. اطلاعات موثقی در رابطه با میانگین میزان تولید مثل شتر مرغ ها در آمریکا و اروپا وجود ندارد.
علاوه بر عوامل محیطی ( مثل شرایط آب و هوایی ) که معمولاً قابل کنترل نمی باشد مدیریت (تغذیه ، تاسیسات وشرایط بهداشتی) یک عامل مهم در تولید مثل موفق گله های شتر مرغ می باشد.امر مسلم این است که تنوع مزارع و محلهای پرورشی شتر مرغ ها بیان گر قابلیت سازگاری این پرنده با شرایط طبیعی و محیط های پرورشی متفاوت است.
جدول زیر نشانه ی واضحی از اهمیت مدیریت صحیح در پرورش این پرندگان است.
اطلاعات تولید مثلی شتر مرغ
عملکرد
صفت
100-30عدد
تعداد تخم های یک شتر مرغ ماده در سال
90%-30%
باروری تخم
98%-60%
جوجه گیری از تخم های نطفه دار
تا 90%
میزان بقای جوجه ها (3ماهگی)
تا40 پرنده
تعداد شتر مرغ های نتایج باقی مانده تا سن کشتار در ازای هر شتر مرغ ماده در سال

محاسبه میزان سرمایه مورد نیاز برای ساختن ساختمان ها ، حصارهاو امکانات دیگری مانند ماشین های جوجه کشی،آبشخورها، سیستمهای حرارتی و غیره در رابطه با پرورش شتر مرغ در اروپا غیر ممکن می باشد. سرمایه مورد نیاز برای شروع کار بستگی زیاد به شرایط اختصاصی محل دارد که عبارتند از :
وجود ساختمان ها و محوطه های محصور از قبل – تعداد شتر مرغی که می بایست نگه داری شود .
– نوع مدیریت ( متمرکز یا نیمه متمرکز )
مدیر مزرعه شتر مرغ در هنگام خرید پرندگان حق انتخاب دارد . برخی طرفدار خریداری پرندگان بالغ بوده و برخی دیگر شتر مرغ های جوان تر را ترجیح می دهند ولی عاقلانه تر آن است که شتر مرغ های آماده زاد و ولد انتخاب گردند . خریداری شتر مرغ های مولد مستلزم داشتن سرمایه اولیه می باشد اما فایده آن این است که این پرنده ها سریعاً به تولید و سود دهی می رسند. شایان ذکر است که تغییر مکان شتر مرغ های مولد ممکن است تا یک سال جفت گیری و تخم گذاری را به تعویق اندارد . خریداری جوجه ها یا پرندگان جوان هزینه های کمتری را در بر می گیرد ولی مرحله سود دهی یک تا سه سال به تعویق می افتد.
هزینه های ثابت

قیمت واحد(تومان)
شرح
ردیف
36000000
هزینه خرید شترمرغ مولد
1
43000000
هزینه های ساختمان
2
3000000
هزینه حصارکشی
3
82000000
جمع کل

درآمد

درآمد یکساله
درآمد سالیانه
(تومان)
تعدادفروش سالیانه

قیمت(تومان)
شرح
ردیف
60000000
300

200000
فروش جوجه شتر مرغ
1
10800000
30

360000
فروش شتر مرغ
2
70800000

جمع

قیمت(تومان)
شرح

ردیف
200000
فروش جوجه شتر مرغ (3 ماهه)

1
360000
فروش شترمرغ زنده
(1ساله به بالا)

2

تعداد جوجه های 10 خانواده 3 عضوی مولد
20 شتر مرغ ماده *40 تخم در سال=800تخم * 60%باروری *85%جوجه در آوری *70% ماندگاری تا سه ماهگی = 280جوجه در سال
12 خانواده 3 عضوی در سال 336 جوجه تولید می کنند. در سال اول شتر مرغی به فروش نمی رسد و فقط 300 جوجه شتر مرغ به فروش می رسد و تعداد باقی مانده برای سال آینده نگه داشته می شوند تا در سال آینده به فروش برسند .
ردیف
شرح
مساحت
قیمت زمین(متری)
قیمت کل
تومان
1
روش نیمه باز
3 هکتار
500
15000000

(هزینه زمین)

حقوق سالیانه
(تومان)
حقوق ماهیانه
(تومان)
تعداد
شرح
ردیف
7200000
600000
1
مدیر
1
1800000
150000
1
حسابدار پاره وقت
2
3000000
250000
1
نگهبان
3
9000000
250000
3
کارگر
4
440000
120000
1
دامپزشک
پاره وقت
5
7031200
حق بیمه کار فرما(معادل 23%جمع حقوق)+1 ماه پاداش
29471200
جمع کل

(حقوق و دستمزد پرسنل)

برآورد هزینه سوخت و انرژی

هزینه های سالیانه
(تومان)
هزینه 2 ماه
(تومان)
شرح
ردیف
1200000
200000
آب
1
600000
100000
برق
2
720000
120000
گاز
3
180000
30000
تلفن
4
640000
90000
بنزین معمولی
5
3340000
جمع

محوطه سازی

قیمت(تومان)
شرح
ردیف
3000000
حصار کشی
1
500000
روشنایی
2
3500000
جمع
4

مواد غذایی موردنیاز:
مصرف سالیانه
(تومان)
قیمت هر کیلو
(تومان)
مصرف روزانه
برای هر شتر مرغ
شرح
ردیف
2333000
180
1 کیلو
ذرت
1
2592000
200
1 کیلو
یونجه
2
810000
250
25/ .
کنجاله دانه های روغنی
3
972000
300
25/ .
پودر ماهی
4
6707000

جمع
5

هزینه غذایی جوجه های 3 ماهه
ردیف
شرح
مصرف
قیمت
تومان
مصرف سالیانه
تومان
1
جیره اولیه جوجه ها
24/. کیلوگرم
400
190000
2
جیره پرورش
1 کیلو گرم
300
2970000
جمع

3160000

وسایل نقلیه مورد نیاز:
قیمت
تعداد
شرح
ردیف
12000000
1
وانت نیسان
3

مجموع هزینه های جاری سالانه طرح:

قیمت
شرح
ردیف
9867000
هزینه مواد غذایی
1
1500000
بهداشت
2
600000
هزینه های پیش بینی نشده
3
29471200
حقوق و دستمزد
4
3340000
سوخت و انرژی
5
11900000
استهلاک و نگهداری
6
56678200
جمع کل

ساختمانهای مورد نیا ز:
قیمت
شرح
ردیف
10000000
دفتر واتاق نگهبانی
1
4000000
انبار
2
9000000
کشتارگاه اضطراری
3
20000000
محل نگهداری شتر مرغ
4
43000000
جمع

هزینه تعمیر و نگهداری و استهلاک
ردیف
شرح
ارزش دارای میلیون تومان
استهلاک
تعمیر و نگهداری

درصد مبلغ
درصد مبلغ
2
وسایل نقلیه
12
10
1.2
10
1.2
4
حصار کشی
3
20
6/.
10
3/.
5
ساختمان
43
10
3/4
10
3/4
جمع
1/6
8/5

هزینه های ثابت و متغیر
ردیف
شرح
هزینه (میلیون تومان)
هزینه ثابت
هزینه متغییر
—-
———-
——
درصد مبلغ
درصد مبلغ
2
حقوق و دستمزد کارکنان
4712/29
65
156/19
35
314/10
3
سوخت و انرژی
34/3
20
668/.
80
672/2
4
تعمیر نگهداری
8/5
20
16/1
80
64/4
5
هزینه اداری و فروش(1% فروش)
6/.
0
0
100
6/.
7
استهلاک
1/6
100
1/6
0
0
جمع

084/27
226/18

تعیین نقطه سر به سر
{( هزینه متغییر ) – ( فروش کل )} / ( 100 * هزینه ثابت ) = درصد فروش در نقطه سر به سر
88/64%= ( 226/18- 60 )/ 100 * 084/27

منابع و ماخذ

مدیریت پرورش شتر مرغ
نویسنده :آندریاس کریبیچ و مادیاس زومر
مترجمین: مهندس سید مسعود موسوی و دکتر سید علی غفوری

مدیریت و اقتصاد پرورش شتر مرغ در ایران
نویسنده : مهندس محمد سعید حمیدی

سایت های مرتبط و…….
www.rajanews.ir
www.vikipedia.org
www.ehsandiary.com

1


تعداد صفحات : 27 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود