بسمه تعالی
فرم پیشنهادهی پایاننامه کارشناسی ارشد
الف) مشخصات دانشجو:
نام و نام خانوادگی: ………………………………………………………………….
شماره دانشجوئی: …………………………………………………..
گروه: …………….. دانشکده: ……………..
رشته تحصیلی: ……………………………………………………………………………..
گرایش: ………………………………………………………………………….
استان……………..مرکز……………..واحد……………..
ب) مقررات ارائه پیشنهاده ی پایاننامه کارشناسی ارشد
– دانشجو تا پایان نیمسال دوم موظف است موضوع پایاننامه خود را با هماهنگی استاد راهنما تعیین و فعالیت پژوهشی خود را آغاز کند.
توجه:
* دانشجو باید تا زمان دفاع از پایاننامه، الزاماً نسبت به اخذ واحد پایان نامه اقدام نماید .
* میانگین کل نمرات دانشجو قبل از اخذ پایان نامه نباید از 14 کمتر باشد
* این کاربرگ باید با مساعدت استاد راهنما تکمیل شود.
* دانشجو به همراه پایاننامه می تواند تنها یک درس به غیر از در روش تحقیق و دروس جبرانی انتخاب نماید.
ج) تاییدیه اداره کل خدمات آموزشی/ معاونت آموزشی مرکز : تاریخ: …………………………….
1. دانشجو در نیمسال: ( اول ( دوم سال تحصیلی …… / ….. وارد مقطع کارشناسی ارشد شده است .
2. هم اکنون در نیمسال…………. تحصیل در مقطع مزبور بوده و تعداد………………… واحد از دروس مقطع کارشناسی ارشد را با میانگین کل …………….با موفقیت گذرانده است .
کارشناس ذیربط معاون آموزشی مرکز
د) مدیر محترم گروه آموزشی/ مدیر محترم تحصیلات تکمیلی مرکز: تاریخ: ……………………………
با سلام و احترام، بدین وسیله فرم پیشنهاده ی پایاننامه کارشناسی ارشد خود را جهت طی مراحل تصویب ارسال می نمایم.
نام و نام خانودادگی
امضای دانشجو
مدیر محترم گروه آموزشی/ علمی ……………………………………
جناب آقای/ سرکارخانم دکتر………………………………………………
با سلام واحترام
فرم پیشنهاده ی پایاننامه دانشجو جهت بررسی و تصویب مقدماتی در شورای تخصصی گروه علمی به پیوست ایفاد می گردد. خواهشمند است پس از تصویب در شورای تخصصی گروه جهت اجرا و ابلاغ به دانشجو به این مرکز ارسال گردد.
مدیر گروه آموزشی مرکز/ رییس مرکز
آدرس محل سکونت دانشجو: ………………………………………………………………………………………………..
تلفن ثابت و همراه: ………………………………………Email:
ه) اطلاعات مربوط به استاد راهنما:
نام ونام خانوادگی:
تخصص اصلی:
تخصص جنبی:
آخرین مدرک تحصیلی:
رتبه دانشگاهی:
سنوات تدریس:
دوره کارشناسی ارشد:
دوره دکتری:
سمت فعلی:
محل خدمت:
نشانی وتلفن:
Email:
دانشگـــــــــــــــــاه
تعداد پایاننامه ها/ رساله های راهنمایی شده
تعداد پایاننامه/ رساله های در دست راهنمایی
کارشناسی ارشد
دکتــری
کارشناسی ارشد
دکتــری
دانشگاه پیام نور
سایر دانشگاهها
و) اطلاعات مربوط به استادان مشاور/ راهنمای همکار :
1- نام ونام خانوادگی:
آخرین مدرک تحصیلی:
تخصص اصلی :
□ راهنمای همکار □ مشاور
سنوات تدریس:
دوره کارشناسی ارشد:
دوره دکتری:
تعداد پایاننامه و رساله های در دست راهنمایی:
رتبه دانشگاهی:
محل خدمت :
نشانی و تلفن:
2- نام ونام خانوادگی:
آخرین مدرک تحصیلی:
تخصص اصلی:
□ راهنمای همکار □ مشاور
سنوات تدریس:
دوره کارشناسی ارشد:
دوره دکتری:
تعداد پایاننامه و رساله های در دست راهنمایی:
رتبه دانشگاهی:
محل خدمت:
نشانی وتلفن:
موضوع:
رابطه بین خود شیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران.
1) نوع تحقیق: □ بنیادی □ نظری □ کاربردی □ توسعه ای
2) زمان پیش بینی شده برای انجام پایاننامه:
……
3) تعریف مساله و بیان سوالهای اصلی تحقیق:
ﻧﻔﺲ ﻳﻜﻲ از ﻣﺘﻐﻴﺮﻫﺎی ﺑﻨﻴﺎدﻳﻦ ﺑﺮای ﺳﺎزﮔﺎری و ﻳﻚ وﻳﮋﮔﻲ ﻓﺮا اﺧﻼﻗﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻛﻨﺶوری اﺧﻼﻗـﻲ از آن ﺗـﺄﺛﻴﺮ ﻣﻲﭘﺬﻳﺮد. اﻓﺰون ﺑﺮ اﻳﻦ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﻳﻜﻲ از ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻬﻢ رﺷﺪ ﻣﺤﺴﻮب ﻣﻲﺷﻮد ﻛـﻪ ﺑﺎ ﺑﺎورﻫﺎ و ﻫﻴﺠـﺎنﻫﺎی ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ "ﺧﻮد" در ارﺗﺒﺎط اﺳﺖ )ﺳﺎﻧﺘﺮوک1، 2007(. ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ اﺳـﺖ ﻛـﻪ ﻓـﺮد ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻫﻮﻳﺖ ﺧﻮﻳﺶ را ﺑﺸﻨﺎﺳﺪ. زﻳﺮا ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ارزﺷﻴﺎﺑﻲ ﻛﻠﻲ ﻣﺎ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻓﻀﺎﻳﻞ، ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖﻫـﺎ ، ارزشﻫﺎ ، اﺟﺰای ﺑﺪﻧﻲ، ﭘﺎﺳﺦﻫﺎی ﻣﺎ ﺑﻪ دﻳﮕﺮان و دﻳﺪﮔﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ داراﻳﻲﻫﺎﻳﻤﺎن دارﻳـﻢ (ﻛﺎزدﻳﻦ2، 2001، ﺑﻪ ﻧﻘﻞ از ﺟﺎن ﺑﺰرﮔﻲ، ﻧﻮری و ﻫﺮﻳﺲ، 1387).
ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ دارد . ﺑﺮاﻧﺪن 3 ﺑﺮ اﺳﺎس ﺟﻨﺒﻪﻫﺎی اﻧﺴﺎنﮔﺮاﻳﺎﻧﻪ، از ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻴﺎزی وﺟﻮدی4 و ﻣﺆﻟﻔﺔ ﺑﺮاﻧﮕﻴﺰﻧﺪه ﺑﻨﻴﺎدﻳﻦ رﻓﺘﺎر اﻧﺴﺎن ﻳﺎد ﻣـﻲﻛﻨـﺪ، ﻛـﻪ ﺑـﻪ ﻣﻴـﺰانﻫـﺎی ﻣﺴﺎوی، ﺷﺎﻣﻞ ارزشﻣﺪاری و ﺷﺎﻳﺴﺘﮕﻲ اﺳﺖ. ﺑﻪ اﻋﺘﻘﺎد او ﻋﺰت ﻧﻔﺲ از دو ﺟﻨﺒﻪ ﻣـﺮﺗﺒﻂ ﺑـﻪﻫـﻢ ﻳﻜﻲ اﺣﺴﺎس ﺧﻮدﻛﺎرآﻣﺪی ﺷﺨﺼﻲ و دﻳﮕﺮی اﺣﺴﺎس ارزﺷﻤﻨﺪی ﺷﺨﺼﻲ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ، ﻛﻪ اﻳﻦ دو ﺟﻨﺒﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻳﺠﺎد اﻋﺘﻤﺎد ﺑﻪ ﻧﻔﺲ و اﺣﺘﺮام ﺑﻪ ﺧـﻮد ﻣـﻲﺷـﻮد )ﻫﻮﺑـﺎن5 و ﻫﻮﺑـﺎن6، 2004).
ﺟﻨﺒﻪ دﻳﮕﺮ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ، ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺮ رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮﮔﺬار و ﻋﺒﺎرت اﺳـﺖ از واﻛﻨﺶ ﻋﺎﻃﻔﻲ اﻧﺴﺎن ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ارزﻳﺎﺑﻲ از اﻓﻜﺎر ، اﺣﺴﺎﺳﺎت و رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ﺧـﻮدش (ﺑـﺚ7، ﺟﻮﻟﻴﻦ8، آﻧﺘﻮﻧﻲ9 و ﻣﻴﺸﻞ10، 2010). زﻳﻨﺎ11 و اﺳﭽﻮارز12 (1996 ) از ﺟﻤﻠﻪ ﭘﮋوﻫﺸﮕﺮاﻧﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺑﺴﻂ اﻟﮕﻮی ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﻫـﺎرﺗﺮ13 (1984) ﺑﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ از ﺑﻌﺪ اﻫﻤﻴﺖ ﻳـﺎدﮔﻴﺮی اوﻟﻴـﻪ، درونﺳـﺎزی ﺧـﺎﻧﻮاده، ﻫﻤـﺴﺎﻻن و ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺷﺎره ﻛﺮده اﻧﺪ ﻛﻪ ﻫﺮ ﺷﺨﺺ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﻼک ارزﻳﺎﺑﻲ اﻓﻜﺎر، اﺣﺴﺎﺳﺎت و رﻓﺘﺎرﻫـﺎی ﺟﻨـﺴﻲ 14 ﺧﻮد آن را در ﺗﺤﻮل ﻫﻨﺠﺎرﻫﺎﻳﺶ ﺣﻴﺎﺗﻲ ﻣﻲداﻧﺪ. ﺑﻪ اﻋﺘﻘﺎد آنﻫﺎ واﻛﻨﺶ ﻋـﺎﻃﻔﻲ ﻓـﺮد ﻧـﺴﺒﺖ ﺑـﻪ ارزﻳﺎﺑﻲﻫﺎی ذﻫﻨﻴﺶ، ﭘﺎﻳﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ و ﭘﻨﺞ ﻣﻮﻟﻔﻪ آن را ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲدﻫﺪ. ﭘﻨﺞ ﻣﻮﻟﻔﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از: "ﻣﻬﺎرت و ﺗﺠﺮﺑﻪ"15ﻳﻌﻨﻲ ﺗﻮاﻧـﺎﻳﻲ ﻟـﺬت ﺑـﺮدن از ﺷـﺮﻳﻚ ﺟﻨـﺴﻲ ﺧـﻮد؛ "ﺟﺬاﺑﻴﺖ"16 ﻳﻌﻨﻲ ﺑﺎور داﺷﺘﻦ زﻳﺒﺎﻳﻲ و ﺟﺬاﺑﻴﺖ ﺧﻮد؛ "ﻛﻨﺘـﺮل" ﻳﻌﻨـﻲ ﺗﻮاﻧـﺎﻳﻲ ﻣـﺪﻳﺮﻳﺖ اﻓﻜـﺎر، اﺣﺴﺎﺳﺎت و رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ﺧﻮد؛ "ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ"17 ﻳﻌﻨﻲ ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ارزﺷﻴﺎﺑﻲ اﻓﻜـﺎر ، اﺣـﺴﺎﺳﺎت ، رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ و ﻣﻌﻴﺎرﻫﺎی اﺧﻼﻗﻲ ﺧﻮد؛ "اﻧﻄﺒﺎق ﭘـﺬﻳﺮی" 18 ﻳﻌﻨـﻲ ﺗﻮاﻧـﺎﻳﻲ ﺳـﺎزﮔﺎری ﺗﺠـﺎرب رﻓﺘﺎر ﺟﻨﺴﻲ ﺧﻮد ﺑﺎ اﻫﺪاف ﺷﺨﺼﻲ دﻳﮕﺮان. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ رﻓﺘﺎر ﺟﻨـﺴﻲ ﻗـﺴﻤﺘﻲ از ﺷﺨـﺼﻴﺖ ﻓـﺮد و ﻣﺠﻤﻮﻋﻪای از ﺑﺎورﻫﺎ، ﻧﮕﺮشﻫﺎ و ﻋﻤﻠﻜﺮدﻫﺎﻳﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺷﺨﺺ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﺟﻨﺲ ﻣﺨـﺎﻟﻒ و اﻣـﻮر ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ آن دارد (ﻛﺎوه، 1387).
ﻧﺘﻴﺠﻪ ﭘﮋوﻫﺶ ﻟﻴﺰاک19 ، ﻣﺎرﺷﺎل20 و ﻫﻠﻨﺎ21 (2006) درﺑﺎره ﭘﻨﺞ ﻣﺆﻟﻔﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ ﺑﻪﻋﻨـﻮان ﻣﺘﻐﻴﺮ واﺑﺴﺘﻪ ، و ﺳﻮءاﺳﺘﻔﺎدهﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ، ﺟﺴﻤﻲ و ﻋﺎﻃﻔﻲ ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻣﺘﻐﻴﺮ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﻧـﺸﺎن دﻫﻨـﺪه راﺑﻄﻪ ﻣﻨﻔﻲ ﺑﻴﻦ ﻣﺆﻟﻔﻪﻫﺎی ﻛﻨﺘﺮل و ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ ﺑﺎ ﺳﻮء اﺳﺘﻔﺎده ﺟﻨـﺴﻲ ﺑـﻮد. ﺳـﻮء اﺳـﺘﻔﺎده ﺟﺴﻤﻲ ﺑﺎ ﭘﻨﺞ ﻣﺆﻟﻔﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ راﺑﻄﻪای ﻧﺪاﺷﺖ، وﻟﻲ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﻨﻔﻲ ﭼـﺸﻤﮕﻴﺮی ﺑـﻴﻦ ﺑﺪرﻓﺘﺎری روانﺷﻨﺎﺧﺘﻲ ﺑﺎ ﭘﻨﺞ ﻣﺆﻟﻔﻪ ﻋﺰت ﻧﻔـﺲ ﺟﻨـﺴﻲ ﻣـﺸﺎﻫﺪه ﺷـﺪ، ﺑـﻪوﻳـﮋه اﺣـﺴﺎس ﻋـﺪم ﺟﺬاﺑﻴﺖ ، ﺑﺎ ﻋﺪم ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ اﻓﻜﺎر و اﺣﺴﺎﺳﺎت ارﺗﺒﺎط ﻣﻨﻔﻲ ﺑﺎﻻﻳﻲ داﺷﺖ . ﭘﮋوﻫﺶ ﻛـﺎﺗﻠﻴﻦ22 ، ﺟـﺴﻴﻜﺎ23، اﺳﺘﻔﺎﻧﻲ24 و ﻟﻴﻨﺪا25 (2004) در ﻣﻮرد ﻋﺰت ﻧﻔﺲ، ﺗﻨﺶ ﻋـﺎﻃﻔﻲ و رﻓﺘـﺎر ﺟﻨـﺴﻲ در ﻣﻴـﺎن دﺧﺘـﺮان ﻧﻮﺟﻮان ﻧﺸﺎن داد داﺷﺘﻦ ﺗﺎرﻳﺨﭽﻪ ارﺗﺒﺎط ﺟﻨﺴﻲ، ﺑﻪﻋﻨﻮان ﺧﻂ ﭘﺎﻳﻪ ، ﺑﺎ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ و ﺗﻨﺶ ﻋﺎﻃﻔﻲ راﺑﻄﻪ دارد . ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﭘﺎﻳﻴﻨﻲ داﺷﺘﻨﺪ، زودﺗﺮ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺟﻨﺴﻲ ﺧﻮد را آﻏﺎز ﻛﺮده ﺑﻮدﻧﺪ و ﺷﺮﻛﺎی ﺟﻨﺴﻲ زﻳﺎدی داﺷﺘﻨﺪ .
یکی از جنبه های مهم شکل دهنده هویت و عزت نفس افراد ظاهر جسمانی و تصویر بدنی است(گروسی و همکاران، 1392). و یکی از دلایل عزت نفس پایین ادراک خود براساس نگاه بیرونی می باشد(فردریکسن26 و رابرتس، 1997). براساس نظریه خود شی انگاری فردریکسن و رابرتس (1997)، افرادی که تن خود را از یک منظر بیرونی ارزیابی می کنند، مشکلات سلامت روان مانند عزت نفس پایین بیشتری دارند.
نظریه خودشیءانگاری را اولین بار فردریکسن و رابرتس27 (1997) مطرح کردند؛ آنها بر این نظر بودند که فرهنگ خودشیءانگاری، زنان و دختران را به گونه ای پرورش می دهد که با خود همانند یک شیء رفتار کنند که مردان همواره باید به آنها نگاه کنند یا آنها را از نظر جنسی ارزیابی کنند. احساسی که فرد از خودش دارد منعکس کننده شیوه ای است که دیگران به او نگاه جنسی کرده یا رفتار می کنند.
تجربه رفتار بخشی از جامعه و مردان با زنانی که تن و بدن خود را بیشتر به مثابه یک شیء جنسی می دیدند و ابزاری برای استفاده و کامجویی، باعث می شود تا این گروه از زنان نگاه شیء انگارانه جنسی دیگران از خود را درونی کرده و خود را به عنوان یک شیء جنسی تلقی کنند. این نگاه جنسی به خود می تواند به شکلی از خودآگاهی منجر شود که مشخصه آن نوعی پایش ظاهر بدن می شود. این گونه زنان بدن خودشان را به عنوان یک شیء جنسی برای لذت مردان می بینند. این مسئله درباره همه زنان صدق نمی کند و نیز همه زنان به یک اندازه شیء انگاری جنسی را تجربه نمی کنند (فردریکسن و رابرتس، 1997). از نظر فردریکسن و رابرتس (1997) این پدیده در فرهنگ غرب بیشتر دیده می شود. در جامعه غرب، زیبایی و جذابیت جنسی زن به یک ارزش اجتماعی تبدیل شده است. این پندار و نوع نگاه به زن به عنوان یک کالای جنسی در رسانه های تصویری درغرب مانند تلویزیون، اینترنت، سینما، روزنامه ها و مجله ها انعکاس زیادی دارد. چنین برداشتی از زن در جامعه اثر زیادی را بر بخش فراوانی از زنان داشته است، به گونه ای که این گروه از زنان سعی کرده اند خودشان را براساس ملاکی ببینند که جامعه از نظر زیبایی ظاهری و جذابیت جنسی برای ارزیابی آنها تعیین کرده است و یک نوع نگاه بیرونی به خود داشته باشند. به عبارت دیگر، این دسته از زنان ارزیابی بیرونی را درونی ساخته و خود را با نگاه جنسی می نگرند که مردان از آنها داشته اند (مونرو28 و هاون29، 2005).
در سال های اخیر، به نقش و اهمیت رسانه های گروهی بر هویت یابی توجه شده است. گیدنز (1387) یکی از جامعه شناسان که نقش رسانه های ارتباطی بر هویت و سبک زندگی را بررسی کرده است. به اعتقاد گیدنز در دنیای مدرن رسانه های جمعی مبنع هویت هستند. از نظر او حتی نمای ظاهری بدن نیز از این تاثیر مصون نمانده است. براساس مطالعات انجام شده خودشیء انگاری پیامدهای روان شناختی نامطلوبی داشته است. یکی از پیامدهای خودشیء انگاری احساس شرم است (فردریکسن و همکاران، 1998؛ کالگرو30 و تامپسون31، 2009). شرم زمانی احساس می شود که زنان خود را براساس ارزش هایی ارزیابی می کنند که فرهنگ آن جامعه از نظر زیبایی برای زن ترسیم کرده است. از زمان معرفی این نظریه، مطالعات زیادی درباره رابطه این نگرش با عوامل اجتماعی و روانی (حقیقتیان، انصاری و عسکری، 1392؛ یزدخواستی و همکاران، 1391) و نیز مشکلات روان شناختی از جمله افسردگی، عزت نفس پایین، اضطراب و اختلال تغذیه (داونز32 و همکاران، 2006؛ نال33 و همکاران، 1998؛ مهلمن کامپ34 و سارریس-باگلاما35، 2002؛ هافچیر36، 2002) انجام شده است. نتایج مطالعه مک کینلی37 و هاید38 (1996) نشان داد افرادی که خودشیءانگاری بیشتری را تجربه کردند، عزت نفس پایین تر و افسردگی بیشتری را گزارش کردند. در مطالعه ای دیگر که از مقیاس آگاهی شی انگاری مک کینلی و هاید (1996) استفاده شد، محققان بین خود و عزت نفس رابطه منفی معنادار را گزارش کردند (چوما39 و همکاران، 2010).
بنابراین با توجه به آنچه که گفته شد پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چه رابطه ای بین خود شیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران وجود دارد؟
4) سابقه و ضرورت انجام تحقیق:
در ضرورت پژوهش حاضر می توان گفت که زنان رکن اصلی خانواده را تشکیل می دهند و سلامت جسم و روان آنها بر سلامت جسم و روان خانواده و تربیت فرزندان آنها اثر مستقیم دارد. سازمان بهداشت جهانی سلامت زنان را از شاخص های رشد یافتگی کشورها معرفی نموده است(قربانی و گلچین، 1387). زنان، پرورش دهندگان انسان های سالم هستند بی توجهی به سلامت زنان، می تواند سبب مشکلات عدیده ای در شیوه زندگی و سلامت نسل های بعدی شود(سعیدیان، 1382). همچنین از آ ن جا که فرهنگ ملی ما با اسلام در آمیخته، مشخصا در جبهه ی مقابل برهنگی و بی حجابی قرار داریم. و توجه به نقش زن در تحکیم و بنیان خانواده در اسلام تاکید بسیار شده است از این رو توجه به سلامت جسم و روان آنها اهمیتی دو چندان می یابد.
همچنین پژوهش های مختلف نشان داده است که عزت نفس پایین پیامدهایی مانند اضطراب و افسردگی (کاپلان40، 1996)، اختلال های جسمی و روانی (اوگدن41، 1998)، مشکلات رفتاری و ارتباطی و رفتارهای انحرافی (کاپلان، 1996) را به دنبال دارد. در تحقیقاتی هم که آلیسون انجام داده است مشخص شده که افراد با عزت نفس پایین علایمی مثل شکایت جسمانی، بی تفاوتی، احساس تنهایی، افسردگی و ناامیدی را بروز می دهند. بی تردید چنین پیامدهایی میزان آسیب پذیری فرد را افزایش می دهد که این نیز به نوبه خود در روابط میان فردی و اجتماعی عواقبی چون جدا افتادن فرد از ایفای نقش بهنجار را به دنبال دارد (کاپلان، 1996).
با توجه به اینکه در دهه اخیر، رسانه های تصویری مانند شبکه های ماهواره ای و اینترنت گسترش جالب توجهی در کشور پیدا کرده است و برخی از این رسانه ها یک نگاه ابزاری به زن دارند، بنابراین، ضرورت دارد که مفهوم خود شی انگاری در رابطه با زنان در ایران بررسی و مشخص شود که خود شی انگاری تا چه اندازه در زنان ایرانی ادراک می شود و چه رابطه ای با سلامت روان آنها دارد.
همچنین مواردی که در ذیل به آن اشاره شده دلیل بر اهمیت وضرورت انجام این تحقیق بوده است:
-نیاز به بررسی رابطه بین خود شیء انگاری و عزت نفس جنسی در زنان به منظور تحکیم بنیان خانواده ؛
– درک روابط این سازه ها با یکدیگر در زنان، می تواند نقش مهمی در طرح های آموزشی و مداخلات مرتبط با آنها داشته باشد.
-عدم وجود پژوهشی جامع در این حوزه؛
-ایجاد زمینه برای انجام پژوهش های بیشتر وهمه جانبه در این حوزه.
با بررسی های انجام شده در ایران، هیچ تحقیقی رابطه بین خود شیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان نشان نداده است. لذا بررسی رابطه بین خود شیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران ضرورت پیدا کرد.
نتایج حاصل از این پژوهش، می تواند چشم اندازی روشن و عملی برای مشاوران و روان درمانگران خصوصا خانواده درمانگران و زوج درمانگران فراهم نماید. به علاوه، نتایج پژوهش می تواند مبنای نظری و عملی مناسبی برای افزایش عزت نفس در موسسات مختلف آموزشی و درمانی از قبیل مراکز مشاوره در دانشگاهها، کلنیک ها و غیره مورد استفاده قرار گیرد. لذا بررسی رابطه بین خود شیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران ضرورت پیدا نمود.
پیشینه پژوهش
پژوهش داخلی
افلاک سبز و ابراهیمی (1393) پژوهشی با هدف خود شیء انگاری و رابطه آن با افسردگی و عزت نفس در گروهی از دانشجویان دختر دانشگاه شیراز انجام دادند. برای اجرای پژوهش 202 دانشجوی دختر دانشگاه شیراز، که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شده بودند، در پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها مقیاس های مختلف از جمله مقیاس آگاهی شی انگاری بدنی، آزمون عزّت نفس روزنبرگ و نیز مقیاس افسردگی همه گیر شناسی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که از بین مولّفه های مختلف مقیاس آگاهی شی انگاری بدنی، مولّفه نظارت بدنی و شرم بدنی عزّت نفس پایین را به طور معناداری پیش بینی کردند. به علاوه، مولّفه های شرم بدنی و کنترل ظاهر بدن به طور معناداری افسردگی را پیش بینی کردند. در پژوهش آنها مولّفه کنترل ظاهر بدن نقشی در پیش بینی عزّت نفس پایین نداشت. همچنین مولّفه نظارت بدنی نقشی در پیش بینی افسردگی نداشت .
گروسی، رضوی، نعمت الهی، اطمینان رفسنجانی (1392) پژوهشی با هدف بررسی رابطه افسردگی و عزت نفس با تصور از بدن در زنان باردار انجام دادند. در این بررسی مقطعی تعداد 255 زن باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی با استفاده از پرسشنامه های استاندارد رضایت از بدن، افسردگی بک و عزت نفس روزنبرگ بررسی شدند. یافته های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با آزمون های آماری ضریب همبستگی، مجذور کای، ANOVA و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که متوسط سن شرکت کنندگان 29.16.4 سال بود.%48.7 از افراد نارضایتی از بدن و 30% افراد درجات مختلف افسردگی را ذکر می کردند. رابطه بین افسردگی با تصور خوب از بدن رابطه ای معنی دار و منفی (P<0.01، r=-0.230) و رابطه بین عزت نفس و رضایت از بدن مثبت و معنی دار (P<0.01، r=0.125) بود.
دانش و همکاران (1390) پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین شیوه های فرزندپروری با عزت نفس جنسی و مولفه های آن در دانشجویان زن دانشگاه پرداختند. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. با استفاده از جدول کرجسی- مورگان (1970) از بین 3200 دانشجو 345 نفر از دانشجویان زن دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1389 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در گزینش آنها تاهل، حداقل طول زندگی مشترک 2سال، و در قید حیات بودن مادر در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه عزت نفس جنسی زنان زینا و شواترز ( 1996 ) و شیوه های فرزند پروری بامریند 1972 بود. یافته ها نشان داد رابطه بین شیوه فرزندپروری مقتدرانه با مولفه های جذابیت و کنترل مثبت و با مولفه مهارت و تجربه منفی بود. رابطه بین شیوه فرزندپروری سهل گیرانه با مولفه های مهارت، تجربه و جذابیت مثبت و با مولفه کنترل منفی بود . رابطه بین شیوه فرزندپروری مستبدانه با کنترل و جذابیت منفی بود و با مولفه های دیگر معنی دار نبود .
موحد، محمدی، حسینی (1390) پژوهشی با هدف رابطه بین رسانه ها، تصویر بدن و عزت نفس با عمل و تمایل به آرایش انجام دادند. دین منظور 601 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های شهر شیراز (شامل دانشگاه شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و دانشگاه علوم پزشکی) توسط جدول لین با خطای 4 درصد به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین از نظریه لئون فستینگر به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. در این پژوهش آرایش در دو بعد عمل و تمایل به آرایش سنجیده شد. یافته ها حاکی از آن بود که تعداد زیادی از افراد نمونه از آرایش استفاده کرده و به استفاده از آن تمایل دارند. همچنین درصد فراوانی از آن ها از تصویر بدنی خود رضایت ندارند. رابطه عزت نفس با نارضایتی از تصویر بدن منفی بوده و رابطه آن تنها با بعد تمایل به آرایش معنادار بوده است. نارضایتی از تصویر بدن نیز با عمل و تمایل به آرایش ارتباطی مستقیم داشته و از بین مولفه های آن رابطه مولفه نارضایتی از ظاهر تنها با تمایل به آرایش و مولفه اختلال در کارکرد های اجتماعی با هر دو بعد آرایش معنادار بوده است و در نهایت، همه انواع رسانه با متغیرهای تصویر بدن، عزت نفس و آرایش رابطه یکسانی نداشتند.
محمدی و سجادی نژاد (1386) پژوهشی با هدف بررسی رابطه نگرانی از تصویر بدنی، ترس از ارزیابی منفی و عزت نفس با اضطراب اجتماعی انجام دادند. برای این منظور، 209 نفر از دانش آموزان دختر پایه دوم دبیرستان شیراز به پرسشنامه های نگرانی از تصویر بدنی (لیتلتون و همکاران، 2005) ترس از ارزیابی منفی (دلفی موسوی، 1380)، اضطراب اجتماعی (دلفی موسوی، 1380) وحرمت خود روزنبرگ (محمدی، 1384) پاسخ دادند. در این تحقیق، از روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه، به منظور تحلیل داده ها استفاده شد که نتایج زیرا در پی داشت: 1- متغیرهای عزت نفس و ترس از ارزیابی منفی، به ترتیب بهترین پیش بینی کننده اضطراب اجتماعی بودند، متغیر نگرانی از تصویر بدنی، در پیش بینی متغیر وابسته سهم معناداری نداشت و بنابراین از معادله حذف گردید. 2- از بین دو خرده عامل نگرانی از تصویر بدنی، عامل نارضایتی از بدن، توانست به طور معناداری، اضطراب اجتماعی را پیش بینی کند.
پژوهش های خارجی
چوما و همکاران (2010) پژوهشی با هدف نقش واسطه ای شرم بدن و اضطراب ظاهر در رابطه خود نظارتی و عزت نفس پرداختند. 198 نفر از مردان و زنان کانادایی پرسشنامه آگاهی از شیء انگاری بدنی و عزت نفس را تکمیل نمودند. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که خود نظارتی منجر به پیش بینی اعتماد به نفس پایین می شود و این ارتباط تحت نقش واسطه ای شرم بدن و اضطراب ظاهر قرار می گیرد.
گرایو42 و هلمیک43 (2008) در پژوهشی به بررسی تاثیر خود شئ انگاری مردان بر عزت نفس و رضایت بدنی پرداختند. برای این کنظور 74 مرد را به عنوان نمونه انتخاب کردند و در دو گروه خودشی انگاری بالا و پایین قرار دادند. نتایج پزوهش آنها نشان داد افرادی که دارای خود شی انگاری بالا بودند نمرات عزت نفس و رضایت بدن پایین تری نسبت به افرادی که دارای خودشی انگاری پایین بودند کسب نمودند.
داون44، جیمز45 و کاون46 (2006) به مقایسه شی انگاری بدن و عزت نفس و رضایت از رابطه در بین دانشجویان زن و زنان رقصنده پرداختند. برای این منظور 43 زن دانشجو و 40 زن رقصنده را به عنوان نمونه پژوهش انتخاب نمودند. زنان رقصنده نسبت به زنان دانشجو نمرات بالاتری در شی انگاری بدنی و نمرات کمتری در عزت نفس کسب نمودند.
استرلن47، مافی48 و تیگمن49 (2003) به بررسی رابطه بین خود شی انگاری و عزت نفس بدنی و نقش واسطه ای دلایل ورزش در زنان پرداختند. داده ها توسط 104 زن شرکت کننده در دامنه سنی 16 الی 25 سال که به مراکز تناسب اندام مراجعه می کردند جمع آوری شد. نتایج نشان داد که خود شی انگاری رابطه منفی با عزت نفس و عزت نفس بدنی دارند. و دلایل برای ورزش کردن دارای نقش واسطه ای در روابط بین خودشی انگاری و عزت نفس و عزت نفس بدنی قرار می گیرد.
5) هدف ها:
1. بررسی رابطه بین خودشیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران.
2. پیش بینی عزت نفس جنسی زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران براساس خود شیء انگاری بدن.
6) فرضیه ها: ( هر فرضیه به صورت جمله خبری نوشته شود.)
1. بین خودشیء انگاری بدن و عزت نفس جنسی زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران رابطه وجود دارد.
2. خود شیءانگاری بدن، عزت نفس جنسی زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران پیش بینی می کند.
تعریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
خود شی انگاری بدن
تعریف مفهومی: فردریکسن و همکاران (1996) معتقدند فرهنگ خودشیءانگاری، زنان و دختران را به گونه ای پرورش می دهد که با خود همانند یک شیء رفتار کنند که مردان همواره باید به آنها نگاه کنند یا آنها را از نظر جنسی ارزیابی کنند. احساسی که فرد از خودش دارد منعکس کننده شیوه ای است که دیگران به او نگاه جنسی کرده یا رفتار می کنند.
تعریف عملیاتی: خود شی انگاری در پژوهش حاضر نمره ای است که فرد از مقیاس آگاهی شیء انگاری بدنی مک کینلی و هاید (1996) کسب می کند.
عزت نفس جنسی
تعریف مفهومی: عزت نفس جنسی ﻋﺒﺎرت اﺳـﺖ از واﻛﻨﺶ ﻋﺎﻃﻔﻲ اﻧﺴﺎن ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ارزﻳﺎﺑﻲ از اﻓﻜﺎر ، اﺣﺴﺎﺳﺎت و رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ﺧـﻮدش (ﺑـﺚ و همکاران، 2010).
تعریف عملیاتی: عزت نفس جنسی در پژوهش حاضر نمره ای است که فرد از پرسشنامه عزت نفس جنسی زﻳﻨﺎ و اﺳﭽﻮارز (1969) کسب می کند.
7) کاربردهای متصور از تحقیق:
در قلمرو نظری، این پژوهش را با ارائه یک رابطه نظری خاص می توان گامی مهم در مطالعه عزت نفس جنسی و پیشایندهای آن در ایران دانست. با توجه به عدم وجود تحقیق پیشین در زمینه ارتباط مستقیم این متغیرها و پراکندگی تحقیقات مرتبط با ابعاد این متغیرها، مطالعه حاضر را می توان تلاشی هر چند ناچیز در جهت ارتقاء علم موجود دانست.
در عرصه عمل نیز، از یافته های این پژوهش می توان در کارگاه های جهت بهبود عزت نفس جنسی و کاهش خودشیءانگاری کمک نمایند.
همچنین از یافته این تحقیق می توان به منظور بهبود کیفیت زندگی زنان و تحکیم بنیاد خانواده استفاده نمود و می تواند در امر مشاوره و درمان رهگشا باشد.
8) مراجع استفاده کننده از نتیجه پایاننامه:
کلنیک های زیبایی
مراکز مشاوره
مراکز تدوین کننده کتاب های آموزشی
9) روش انجام تحقیق:
روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. پژوهش های همبستگی شامل کلیه پژوهش هایی است که در آنها سعی می شود رابطه بین متغیرها مختلف با استفاده از ضریب همبستگی کشف و تعیین شود. هدف روش پژوهش همبستگی مطالعه حدود تغییرات یک یا چند متغیر دیگر است (دلاور، 1393).
1ـ9) روش و ابزار گردآوری اطلاعات:
مقیاس آگاهی شیء انگاری بدنی50. این مقیاس را مک کینلی و هاید (1996) براساس نظریه فردریکسن و همکاران (1996) برای سنجش سازه شی انگاری بدنی تدوین کردند. این مقیاس 24 ماده دارد و شامل سه آزمون فرعی نظارت بدنی51، شرم بدنی52 و کنترل ظاهر بدن53 است. آزمون براساس مقیاس 7 درجه ای از کاملا موافقم (1) تا کاملا مخالفم (7) تنظیم شده است. نمره بالا در هر کدام از مولفه های این مقیاس نشان دهنده میزان بالای خود شی انگاری است. آزمون فرعی نظارت بدنی در بردارنده ماده های است که خود شیء انگاری را در شکل پایش وضعیت ظاهری و اتخاذ یک نگاه بیرونی از خود مد نظر قرار داده است. مولفه شرم بدنی احساس شرم راجع به بدن را ارزیابی می کند. مولفه کنترل ظاهر بدن، اعتقاد فرد را می سنجد راجع به اینکه می تواند ظاهر خود را کنترل کند یا اینکه ظاهرش به وسیله عوامل دیگر مانند عوامل ژنتیکی کنترل می شود. نتایج مطالعات مختلف نشان دهنده پایایی و روایی خوب این مقیاس است. نتایج همسانی درونی برای آزمون عبارت است از آلفای کرونباخ 76/0، 70/0 و 68/0 به ترتیب برای مولفه های نظارت بدنی، شرم بدنی و کنترل ظاهر بدن (مک کینلی و هاید، 1996). نتایج تجزیه و تحلیل داده های این مقیاس در مطالعه دانش و همکاران (1393) نشان داد که آزمون های فرعی این مقیاس همسانی درونی خوبی دارند. آلفای کرونباخ آزمون شی انگاری بدنی 71/0 و آلفای کرونباخ خرده آزمون نظارت بدنی 69/0، شرم بدنی 72/0 و کنترل ظاهر بدن 68/0 بود. پایایی باز آزمایی مقیاس ها با فاصله سه هفته بین 79/0 تا 83/0 بود. روایی این مقیاس با استفاده از روایی همزمان ارزیابی شد و نتایج همبستگی بین این مقیاس و پرسشنامه خود شیء انگاری نال و فردریکسن (1996)، که مقیاس دیگری برای سنجش خودشیء انگاری است، 58/0 بود. روایی سازه آزمون با استفاده از روش تحلیل عامل بررسی شد. نتایج تحلیل عامل نشان داد که اکثر ماده های این مقیاس در سه عامل قرار گرفتند که با نتایج اولیه گزارش مک کینلی و هاید (1996) تشابه زیادی داشت.
ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ زﻧﺎن. اﻳﻦ ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺗﻮﺳﻂ زﻳﻨﺎ54 و اﺳﭽﻮارز55 (1969) ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه و ﺷﺎﻣﻞ 81 ﺳﻮال و 5 زﻳﺮ ﻣﻘﻴﺎس اﺳﺖ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻬﺎرت و ﺗﺠﺮﺑﻪ ، ﺳﺆالﻫﺎی 1-6-11 -16-21- 26-29 -34-93 -44-47-52-56-60-63-68-73-78 ﻛﻪ ﺳﺆالﻫﺎی1-6-29-34-44-56-68-73 ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻧﻤﺮه ﮔﺬاری ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ ؛ ﺟﺬاﺑﻴﺖ ، ﺳﺆالﻫﺎی 2-7-12-17-22-27-30-35-40 -45 – 48-53-57-64-69-74-79 ﻛﻪ ﺳﺆالﻫﺎی 7-17-22-27-30-35-40-53-57-79 ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻧﻤﺮه ﮔﺬاری ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ؛ ﻛﻨﺘﺮل، ﺑﺎ ﺳﺆالﻫﺎی 3-8-13-18-23-31-36 -41-49-54-58-61-65- 70-75-80 ﻛﻪ ﺳﺆالﻫﺎی 8-13-23-13-36-41-49-54-58 -70-75 ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻧﻤﺮه ﮔﺬاری ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ؛ ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ، ﺳﺆالﻫﺎی 5-10-15 -20 -25-33-38-43-51-55-62-67-72-76- 81 ﻛﻪ ﺳﺆالﻫﺎی 5-20-25 -33 -43 -55-62-72 ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻧﻤﺮه ﮔﺬاری ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ؛ اﻧﻄﺒﺎقﭘﺬﻳﺮی، ﺳﺆالﻫﺎی4-9-14-19 -24-28 -32-37-42-46-50-59-66-71-77 ﻛﻪ ﺳﺆالﻫﺎی 4- 28-32 -37 -42 -46-50-59-71 ﺑﺮﻋﻜﺲ ﻧﻤﺮه ﮔﺬاری ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ. اﻳﻦ ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﻋﻜﺲاﻟﻌﻤﻠﻲ ﻋﺎﻃﻔﻲ زﻧﺎن را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ارزﻳﺎﺑﻲﻫﺎی ذﻫﻨﻲ ﺷﺎن درﺑﺎره اﻓﻜﺎر و اﺣﺴﺎﺳﺎت و رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﻣﻲﻛﻨﺪ. داﻣﻨﻪ ﻫﻤﺴﺎﻧﻲ دروﻧﻲ (آﻟﻔﺎی ﻛﺮوﻧﺒﺎخ) ﺗﻮﺳﻂ ﺳﺎزﻧﺪﮔﺎن ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ از 85/0 ﺗﺎ 94/0 ﮔﺰارش ﺷﺪ ﻛﻪ ﺣﻜﺎﻳﺖ از ﭘﺎﻳﺎ ﺑﻮدن ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ دارد. آﻟﻔﺎی ﻛﺮوﻧﺒﺎخ زﻳﺮ ﻣﻘﻴﺎس ﺟﺬاﺑﻴﺖ 94/0، ﻛﻨﺘﺮل 88/0، اﻧﻄﺒﺎقﭘﺬﻳﺮی 85 /0، ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ 85/0 و ﻣﻬﺎرت و ﺗﺠﺮﺑﻪ 93/0 ﮔﺰارش ﺷﺪ. ﺑﺮای رواﻳﻲﺳﺎزه ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ اﻳﻦ ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺑﺎ ﻣﻘﻴﺎس ﻋﺰت ﻧﻔﺲ روزﻧﺒﺮگ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ، و ﻣﻘﺪار آن ﺑﺮای ﺟﺬاﺑﻴﺖ 56/0، ﻛﻨﺘﺮل 45/0، اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬﻳﺮی 45/0، ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ 38 /0، ﻣﻬﺎرت و ﺗﺠﺮﺑﻪ 44/0 و ﺑﺮای ﻧﻤﺮه ﻛﻞ 57/0 ﮔﺰارش ﺷﺪ. رواﻳﻲِ ﺳﺎزه ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﺗﻌﺪادی از ﻣﺘﻐﻴﺮﻫﺎ از ﻗﺒﻴﻞ ﺗﺠﺮﺑﻪ ﺟﻨﺴﻲ، ﺗﻌﺪاد دﻓﻌﺎت آﻣﻴﺰش ﺟﻨﺴﻲ و ﺗﻌﺪاد ﺷﺮﻳﻚﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ، و ﻧﻴﺰ ﺳﻄﺢ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻗﺮارﻫﺎی ﻋﺎﺷﻘﺎﻧﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺗﻌﺪاد ﻗﺮارﻫﺎ و ﺗﻌﺪاد ﺷﺮﻳﻚﻫﺎی ﺟﻨﺴﻲ ﻣﻮرد ﺗﺎﻳﻴﺪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺳﺎزﻧﺪﮔﺎن ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ ﻛﻪ دو زﻳﺮ ﻣﻘﻴﺎس 1. ﻣﻬﺎرت و ﺗﺠﺮﺑﻪ، و 2. ﻛﻨﺘﺮل، اﻃﻼﻋﺎت ﺑﻬﺘﺮی در ارﺗﺒﺎط ﺑﺎ ﻋﺰت ﻧﻔﺲ ﺟﻨﺴﻲ اراﺋﻪ ﻣﻲدﻫﺪ. در ﭘﮋوﻫﺶ دانش، رضابخش، بهمنی، و سلیمی نیا (1390) ﻧﻴﺰ آﻟﻔﺎی ﻛﺮوﻧﺒﺎخ ﺑﺮای زﻳﺮ ﻣﻘﻴﺎس ﺟﺬاﺑﻴﺖ 91/0، ﻛﻨﺘﺮل 89/0، اﻧﻄﺒﺎق ﭘﺬﻳﺮی 85 /0، ﻗﻀﺎوت اﺧﻼﻗﻲ 82/0 و ﻣﻬﺎرت ﺗﺠﺮﺑﻪ 89 /0 و ﻣﻘﻴﺎس ﻛﻠﻲ 88/0 ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪ.
2-9) روش تجزیه و تحلیل داده ها:
جهت تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده توسط ابزار های فوق، از شاخص های و روش های آمارتوصیفی برای بدست آوردن فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، و خطای استاندارد داده ها استفاده شده است؛ و سپس از آمار استنباطی برای بدست آوردن ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به کمک نرم افزار spssبه کار گرفته شد.
3ـ9) قلمرو تحقیق (زمانی، مکانی، موضوعی):
قلمرو موضوعی:
در این پژوهش تصمیم گرفته شد که رابطه بین خود شیءانگاری و عزت نفس جنسی در زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران را مورد برررسی قرار دهیم.
قلمرو مکانی:
تمرکز تحقیق حاضر بر روی زنان مراجعه کننده به کلنیک زیبایی … در شهر تهران انجام می گیرد.
قلمرو زمانی:
محقق مطالعات خود را در گستره زمانی اوایل آبان تا اواخر دی 1394 انجام می دهد.
10) جامعه آماری و روش نمونه گیری
جامعه پژوهش حاضر کلیه زنان مراجعه کننده به کلنیک های زیبایی شهر تهران در سال 1394 می باشد.
روش نمونه گیری به شیوه خوشه ای چند مرحله ای می باشد. تعداد نمونه 150 نفر می باشند.
11) فهرست منابع و مآخذ (فارسی، غیر فارسی) مطابق دستورالعمل نگارش پایاننامه
منابع فارسی:
افلاک سبز، عبدالعزیر و ابراهیمی، فاطمه. (1393). خود شیء انگاری و رابطه آن با افسردگی و عزت نفس در گروهی از دانشجویان دختر دانشگاه شیراز. مطالعات روان شناختی زنان، سال 12، شماره 1: 44-31.
پیدنز، آنتونی. (1387). پیامدهای مدرنیته. ترجمه محسن ثلاثی. تهران: مرکز.
جان بزرگی، مسعود؛ نوری، ناهید؛ و هریس، مژگان. (1387). آموزش اخلاق، رفتار اجتماعی و قانون پذیری به کودکان. تهران: ارجمند.
حقیقتیان، منصور؛ انصاری، ابراهیم و عسکری، نسرین. (1391). تناسب اندام و رابطه آن با عواملتماعی و روانی در میان زنان شهر اصفهان. مطالعات اجتماعی-روان شناختی زنان، سال 10، شماره 4: 179-157.
دانش، عصمت؛ رضابخش، حسین؛ بهمنی، زهرا؛ و سلیمی نیا، نرگس. (1390). رابطه بین شیوه های فرزندپروری با عزت نفس جنسی و مولفه های آن در دانشجویان زن دانشگاه. فصلنامه روان شناسی کاربردی، سال 5، شماره 3 (19): 55-39.
دلاور، علی. (1393). مبانی نظری و علمی پژوهش در علوم انسانی و علوم اجتماعی. تهران: رشد.
سعیدیان، فاطمه. (1382). بررسی رابطه بین ساختارهای قدر در خانواده با تعارضات زناشویی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی.
قربانی، اعظم و گلچین، ماهرخ. (1390). وضعیت سلامت روانی زنان مراجعه کننده به پایگاه های سلامت استان قزوین (1387). فصلنامه مجله دانشگاه علوم پزشکی قزوین-علمی پژوهشی، سال 15، شماره 1: 21-34.
کاوه، سعید. (1387). بهداشت روانی رفتار جنسی. تهران: سخن.
گروسی، بهشید؛ رضوی نعمت الهی، ویدا؛ اطمینان رفسنجانی، عاطفه. (1392). بررسی رابطه افسردگی و عزت نفس با تصور از بدن در زنان باردار. مجله بهداشت و توسعه، سال دوم، شماره 2: 127-117.
گروسی، بهشید؛ رضوی، نعمت الهی ویدا؛ اطمینان رفسنجانی، عاطفه. (1392). بررسی رابطه افسردگی و عزت نفس با تصور از بدن در زنان باردار. بهداشت و توسعه، دوره 2، شماره 2 :127-117.
محمدی، نورالله و سجادی نژاد، مرضیه سادات. (1386). رابطه نگرانی از تصویر بدنی، ترس از ارزیابی منفی و عزت نفس با اضطراب اجتماعی، روان شناسی دانشگاه تبریز، شماره 5: 22-11.
موحد، مجید؛ محمدی، نوراله؛ حسینی، مریم. (1390). مطالعه رابطه بین رسانه ها، تصویر بدن و عزت نفس با عمل و تمایل به آرایش. مطالعات اجتماعی – روان شناختی زنان (مطالعات زنان). , دوره 9 , شماره 2 (پیاپی 28) :159-133.
یزد خواستی، بهجت؛ بابایی، جمال و دشتی، زهرا. (1391). بدن/کار؛ نشانه گاری بدن زنانه در محیط کار. مطالعات اجتماعی-روان شناختی زنان، سال 10،شماره 13: 38-7.
منابع لاتین
Beth, A.V., Julien, B., Anthony, F.B. & Michael, C.A. (2010).Psychopathy, sexual behavior and self-esteem, it's different for girls. Journal personality and individual differences, 48 (7): 833-838.
Calogero, R. M. & Thompson, J. K. (2009). "Potential implications of the objectification of women's bodies for women's sexual satisfaction." Body Image,6, 145-148.
Choma, B. L., Visser, B. A., Pozzebon, J. A., Bogaert, A. F., Busseri, M. A., & Sadava, S. W (2010). "Self-objectification, self-esteem, and gender: Testing a moderated mediation model." Sex Role, 63, 645-656.
Downs, D., James, S., & Cowan, G. (2006). "Body objectification, self-esteem, and relationship: A comparison of exotic dancers and college women." Sex Roles 54, 745-752.
Downs, D., James, S., & Cowan, G. (2006). "Body objectification, self-esteem, and relationship: A comparison of exotic dancers and college women." Sex Roles 54, 745-752
Fredrickson, B. L., Roberts, T. A., Noll, S. M., Quinn, D. M., & Twenge, J. M. (1998). "That swimsuit becomes you: Sex differences in self-objectification, restrained eating, and math performance." Journal of Personality and Social Psychology, 75, 269-284.
Fredrickson, B., & Roberts, T. (1997). Objectification Theory: Toward Understanding Women's Lived Experiences and Mental Health Risks. Psychology of Women Quarterly, 21, 173-206.
Grieve, R., Helmick, A. (2008). The Influence of Men's Self-Objectification onthe Drive for Muscularity: Self-Esteem, BodySatisfaction and Muscle Dysmorphia. International Journal of Men's Health, 7, 3: 288-298.
Hoban, Sh., & Hoban, G. (2004). Self-esteem, self-efficay and self-directed learning: Attempting to undo the confusion. International journal of directed learning. 1(2): 7-25.
Hofschire, L. (2002). "The media's role in enhancing self-objectification and eating disorders. Paper presented in conference of the Broadcast Educators Association." Michigan State University.
Kaplan,H.B.,(1996).Psychological stress from the perspective of self- theory. In H.B.Kaplan (Ed). Psychological stress. Academic press.
Kathleen, A. E., Jessica, B. L., Stephanie, M. & Lind, M. N. (2004). Self-esteem, emotional distress and sexual behavior among adolescent female: Inter-relationships and temporal effects. Journal of Adolescent Health, 38(3): 268-274.
Lisak, V., Marsha, G. R. & Helena, k. (2006). Sexual revictimization: The Role of sexual self-esteem and dysfunctional sexual behaviors. University of Victoria.
McKinley, N. M., and Hyde, J. S. (1996). "The objectified body consciousness scale: Development and validation." Psychology of Women Quarterly, 20: 181-215.
Monro, F., & Huon, G. (2005). "Media-portrayed idealized images, body shame, and appearance anxiety." International Journal of Eating Disorders, 38, 85-90.
Muehlenkamp, J. J., and Saris-Baglama, R. N. (2002). "Self-objectification and its psychological outcomes for college women." Psychology of Women Quarterly,26: 371-379.
New York: McGraw-Hill.
Noll, S. M., and Fredrickson, B. L. (1998). "A mediational model linking self-objectification, body shame, and disordered eating." Psychology of Women Quarterly, 22: 623-636.
Ogden,L.(1998).Health psychology. Buckingham: Open university press
Santrock, J. W. (2007). A topical approach to life-span development, third Ed.
Strelan, P., Mehaffey, S. J., & Tiggemann, M. (2003). Self-objectification and esteem in young women: the mediating role of reasons for exercise. Sex Roles,48, 89-95.
Zeanah, P. D., & Schwarz, J. C. (1996). Reliability and validity of the sexual self-esteem inventory women. Assessment. 3: 1-15.
ز) جنبه جدید بودن و نوآوری تحقیق از منظر دانشجو:
باتوجه به ارتباط انکارناپذیر خود شی انگاری بدن و عزت نفس جنسی افراد انجام پژوهش در زمینه ضروری به نظر می رسد به ویژه زمانی که این پژوهش در مورد زنان ایرانی انجام شود اهمیت آن نیز بیشتر نمایان می شود موضوعی که کمتر مورد توجه پژوهشگران این حوزه بوده است.
تاریخ/ امضای دانشجو
ط) اظهار نظر استاد راهنما: (این قسمت توسط استاد راهنما تکمیل گردد)
جنبه جدید بودن و نوآوری تحقیق از نظر استاد راهنما:
– با عنایت به جدید بودن نسبی موضوع مورد پژوهش نتایج حاصل از این پژوهش می تواند مورد استفاده مسئولین امر قرار گیرد.
تاریخ/ امضاء استاد راهنما
موضوع پایاننامه خانم/ آقای ………………………دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ……………… دانشگاه پیام نور مرکز……… با عنوان: ………………………………………………………………………………….
در جلسه مورخ: ………/……../……… شورای تخصصی گروه علمی مطرح و با تعداد ……..رای از …….. رای مورد تصویب اعضاء بشرح زیر قرار گرفت( قرار نگرفت( با اعمال اصلاحاتی بشرح زیر مورد تصویب قرار گرفت(
اصلاحات پیشنهادی:
1.
2.
3.
ردیف
نام و نام خانوادگی
رتبه دانشگاهی
نوع رای
توضیحات
امضاء
1
2
3
4
5
6
نام و نام خانوادگی مدیر گروه آموزشی/ علمی:
امضاء تاریخ
نام و نام خانوادگی مدیر تحصیلات تکمیلی مرکز/ معاون آموزشی:
امضاء تاریخ
1 Santrock, J. W
2 Kazdin
3 Branden
4 existential
5 Hoban, Sh
6Hoban, G
7 Beth, A.V
8 Julien, B
9 Anthony, F.B
10Michael, C.A
11 Zeanah, P. D
12Schwarz, J. C
13 Harter
14sexual behaviors
15 skill and experience
16 attractiveness
17 moral judgment
18 adaptiveness
19 Lisak, V
20 Marsha, G. R
21Helena, k
22 Kathleen, A. E
23 Jessica, B. L
24Stephanie, M
25Lind, M. N
26 Fredrickson, B. L
27 Roberts, T
28 Monro, F
29Huon, G
30 Calogero, R. M
31Thompson, J. K
32 Downs, D
33 Noll, S
34 Muehlenkamp, J. J
35 Saris-Baglama, R. N
36 Hofschire, L
37 McKinley, N. M
38 Hyde, J. S
39 Choma, B. L
40 Kaplan,H.B
41 Ogden,L
42 Grieve, R
43Helmick, A
44 Downs, D
45 James, S
46Cowan, G
47 Strelan, P
48 Mehaffey, S. J
49Tiggemann
50 Objectified Body Consciousness Scale
51 body surveillance
52 body shame
53 appearance control
54Zeanah, P. D
55Schwarz, J. C
—————
————————————————————
—————
————————————————————
28