بررسی عوامل موثربرتوسعه گردشگری ورزشی استان ———با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی
بیان مسئله
گردشگری، یکی از مهم ترین فعالیت های جهان معاصر به شمار می رود. بر اساس گزارش 1WTO تعداد گردشگران جهان سالیانه3/4 درصد رشد دارد و در سال 2020به6/1 میلیارد نفر می رسد. در همین زمان هزینه های گردشگران در سرتاسر جهان در هر سال7/6 درصد رشد دارد و به 2 تریلیون دلار می رسد.(سازمان توریسم جهانی، 2001) بخشی از این مسافرت ها را گردشگری ورزشی تشکیل می دهد. در کشورهای صنعتی، گردشگری به عنوان یک مجموعه کل بین 4 تا 6 درصد تولید ناخالص داخلی (2GDP) را تولید می کند و گردشگری ورزشی بین 1 تا 2 درصد از تولید ناخالص داخلی( GDP) را شامل می شود، اگر چه اندازه گیری های تاثیر ورزش و گردشگری در کل جهان مشکل است، با وجود این، نرخ رشد صنعت گردشگری ورزشی حدود 10 درصد در سال برآورد می شود. .(هادسونس3، 2003) مزایا و منافع اقتصادی حاصل از گردشگری، جلوه های طبیعی وجغرافیایی و ویژگی های مفرح آن، بسیار جالب توجه است و در واقع" گردشگری ورزشی4" صنعتی است که از ترکیب دو صنعت" گردشگری5" و صنعت" ورزش6" پدید آمده است. به عبارت دیگر، ورزش یکی از فعالیت های مهم گردشگران در حین گردشگری است و گردشگری و مسافرت نیز با انواع مختلف ورزش همراه است.(هنرور،1383) موضوع مسافرت مردم برای شرکت یا تماشای ورزش به بازی های المپیک باستان برمی گردد، درست از زمانی که مردم از نقاط مختلف برای تماشای رقابت قهرمانانشان در کوه المپیا دور هم جمع می شدند. اما بحث گردشگری ورزشی یکی از حوزه های جدید تحقیقی در ده سال گذشته است.(ادبی فیروزجاه،1386)
به این ترتیب ورزش یکی از فعالیتهای مهم گردشگران در حین گردشگری است و گردشگری و مسافرت نیز با انواع مختلف ورزش همراه است. گردشگر کسی است که برای مدتی، دست کم یک شب، و نه بیش از یک سال به کشوری غیر از وطن یا محل سکونت معمولی خود مسافرت می کند و هدف او کارکردن و پول درآوردن در آن کشور نیست.(گی،1382)همچنین گردشگر ورزشی بازدید کننده موقتی است که حداقل 24 ساعت در محل رویداد اقامت می کند وهدف اصلی او شرکت در رویدادی ورزشی است، در عین حال جذابیتهای ثانویه ای نیز ممکن است وجود داشته باشد.(نوگنوا7،1996) گردشگری ورزشی یکی از حیطه های رو به رشد گردشگری است که مسابقات و رویدادهای ورزشی تعداد کثیری گردشگر چه داخلی و چه خارجی را جلب می کند. پژوهشها نشان داده اند گردشگری ورزشی یکی از بخشهایی است که در تمام دنیا در صنعت گردشگری بیشترین رشد را دارد.(چالپ8،1992؛ هارتزر9،1994؛ کیم10،2004)
و در این بازار رویداد گردشگری ورزشی نقش مهمی ایفا می کند، به گونه ای که همواره بر تعداد مقصدهایی که رویدادهای ورزشی را در آمیزه بازاریابی خود وارد می کنند افزوده می شود.(چالپ11،2002)
واضح است که یکی از عوامل مهم در سوددهی و کسب بهره های اقتصادی از رویدادهای ورزشی، گردشگری حاصل از آن است. به علاوه، یکی از دغدغه های مهم مدیران ورزشی، بالا بردن میزان استقبال بازدیدکنندگان و تماشاگران از رویدادهای ورزشی در حال برنامه ریزی است. پژوهشهای متعدد انجام شده در داخل و خارج از کشور همگی حاکی از اهمیت بسیار زیاد بازاریابی در این زمینه است(اسلام،1382). برای مثال انجام بازاریابی و خدمات مناسب آژانسهای گردشگری از عوامل قوی ای است که گردشگران را به رویدادهای ورزشی بین المللی در کشور جلب می کند(هنرور،1383).همچنین ضعف بازاریابی گردشگری در سازمان ایرانگردی و جهانگردی(سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فعلی) عمده ترین عامل عقب ماندگی ایران از روند رو به رشد این صنعت در جهان است(اسلام،1382)
در این میان، جاذبه های طبیعی ورزشی نیز در توسعه گردشگری موثر است. کیو12 (2003)در سال 2003 در بررسی گردشگری ورزشی در قاره آفریقا، عنوان کرد که بعضی از کشورهای شمال آفریقا همانند مراکش، تونس، مصر و دیگر کشورهای قاره همانند کنیا و افریقای جنوبی، با استفاده از فرصت های موجود برای بهره برداری از گردشگری ورزشی متکی بر جاذبه های طبیعی ورزشی، مدت زمان، فصل و درآمد حاصل از گردشگری را به مقدار چشمگیری افزایش داده اند.
. به واسطه نیاز روحی- روانی انسان، امروز به تفریح در طبیعت و ورزش هایی که در عرصه طبیعی قابل انجام است، با برنامه ریزی حساب شده ضمن بهره گیری از استعداد مناطق مختلف و لحاظ کردن شرایط مختلف، می توان در پیشبرد اهداف اقتصادی و اشتغالزایی گام برداشت و محیط های مناسبی برای گردشگران به وجود آورد. (جنینگ13، 1998). برنامه ریزی بر روی این جاذبه ها و هدایت گردشگران ورزشی به این جاذبه ها، بسیار مفید و موثر خواهد بود، از هدر رفتن وقت، سرمایه، بودجه و منابع و امکانات انسانی و مادی جلوگیری کرده و در برابر کشورهای رقیب برای کشور ما یک مزیت رقابتی ایجاد خواهد کرد زیرا با توجه به بررسی های صورت گرفته و اثبات شده، ایران یکی از ده کشور اول جهان از نظر جذابیت های گردشگری است(فیرزو جاه، 1386) و به این ترتیب استان ———-با دارا بودن جابه های طبیعی و ورزشی بالا می تواند نقش بی بدیلی را در توسعه این صنعت ایفا نماید لذا بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی می تواند گامی مهم در راستای شروعی بزرگ جهت گسترش گردشگری ورزشی باشد.
ضرورت تحقیق
امروزه، گردشگری ورزشی فراتر از یک صنعت، به پدیده ای اجتماعی- اقتصادی در سطح جهانی تبدیل شده است. این صنعت سفید بیش از هر زمان دیگر جایگاه خود را به عنوان پدیده ای چند بعدی در جوامع بشری باز کرده است و بسیاری از کشورها، با سرمایه گذاری فراوان، فواید و اثرات این صنعت را خوب درک کرده و به عنوان منبعی جهت بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی(امری14،2010)، افزایش اشتغال، درآمد، توسعه زیر ساخت ها(هینچ و هیگام،2006)، افزایش شهرت و برند سازی مقصد خود درآورده اند(واندرزی15،2011). انجمن مسابقات المپیک بین المللی و سازمان گردشگری جهانی گزارش داده اند که گرایش به ورزش در بیشتر سال های اخیر ادامه و افزایش یافته است. این منابع خبری مدارک قاطعی را ارئه می دهند که نشان می دهد سفرهای به قصد مسابقات ورزشی، همچنان در حال رشد و گسترش می باشد و توسعه گردشگری ورزشی و برگزاری رویدادهای مهم ورزشی و رشد آن علاقه تعداد زیادی از کشورها و مقامات را برانگیخته است(سوارت و باب،2007)، که بازاریاب های مقاصد گردشگری بر توسعه گردشگری ورزشی و میزبانی رویدادهای مهم ورزشی به عنوان یک استراتژی مهم جهت توسعه مقاصد گردشگری تمرکز دارند(چالپ و کوستا،2006) و میزبانی بازی های المپیک و جام جهانی فوتبال و توسعه گردشگری ورزشی را یک فرصت منحصر به فرد و مزیت بالقوه اقتصادی برای جذب تعداد کثیری از تماشاگران و توریست ها به شهر میزبان می دانند. به این علت، اکثر کشورها برای توسعه گردشگری ورزشی و میزبانی این رویدادها رقابت شدیدی دارند(سولبرگ و پروس،2007).
از طرفی تماشاگران ورزشی، افرادی اند که به تماشای رویداد ورزشی همچون مسابقات المپیک، جام جهانی و مسابقات بین المللی که گردشگری ورزشی رویداد نامیده می شود، علاقه مندند. دورنمای گردشگری ورزشی رویداد، بسیار گسترده ای است و از رویدادهای شاخص مانند بازی های المپیک گرفته تا مسابقات بسکتبال جوانان دانشگاهی را شامل می شود(گیبسون16،1998).مشارکت کنندگان ورزشی عاشقان ورزش بوده و علاقه مندند خود به ورزش بپردازند. آنها تمایل دارند در ورزش هایی که بیشتر جنبه غیر رقابتی دارند، مشارکت فعال داشته باشند و حتی خود مقدمات آن را فراهم آورند تا از فواید متعدد ورزش در ابعاد تندرستی، اجتماعی و روانی بهره گیرند(گردشگری ورزشی فعال)(هال17،1992). گردشگر ورزشی به عنوان مشارکت کننده، در فعالیت هایی مانند تنیس، گلف، اسکی، موج سواری بر امواج کم عمق، کوهنوردی، قاطر سواری، شکار، ماهیگیری، قایقرانی، شنا، غواصی زیر آب با وسایل ساده یا پیچیده و کپسول هوا، پاروزنی و بسیاری از فعالیت های دیگر شرکت می کند(پارکز و همکاران،1382)
با توجه به این که کشور ایران از نظر جذابیت های گردشگری است و از لحاظ تنوع زیستی و تنوع جاذبه های طبیعی دارای رتبه ی برتر می باشد. در این میان، استان ———-که در یک منطقه طبیعی، دریاچه ای، رودخانه ای و کوهستانی قرار دارد و دارای جاذبه های گردشگری ورزشی خاص است، می توانند مورد توجه ورزشکاران و گردشگران واقع شده و به عنوان مقصدی برای گذران اوقات فراغت با انگیزه تفریح و استراحت انتخاب شود و در دوره زمانی خاص، تعداد کثیری از گردشگران را به خود جلب کند. لذا برای تسریع در این فعالیت، پژوهش و شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی برای حل مشکل سرمایه گذاری و جذب گردشگران جهت توسعه این صنعت ضروری به نظر می رسد.
تحقیقات انجام شده
تحقیقات داخل کشور
مدهوشی و ناصرپور(1382) در پژوهشی با عنوان ارزیابی موانع توسعه صنعت گردشگری در استان لرستان به این نتیجه دست یافتند که بین تعداد مراکز تصمیم گیری و توسعه نیافتگی صنعت گردشگری استان لرستان و همچنین بین ضعف امکانات زیربنایی و خدمات گردشگری و نیز ضعف بازاریابی و در انتها فقدان فرهنگ پذیرش گردشگر با توسعه نیافتگی صنعت گردشگری استان لرستان یک رابطه مستقیم وجود دارد.
محرم زاده(1386) در تحقیقی به بررسی تطبیقی نقش عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی از دیدگاه مدیران و دست اندر کاران ورزش کشور ایران و استرالیا پرداخت. نتایج تحقیق آنان نشان داد، یکی از مهم ترین دلایل موفقیت کشور استرالیا در جلب گردشگران ورزشی به رویدادهای ورزشی برگزار شده در این کشور، همکاری دقیق و برنامه ریزی شده سازمانهای متوالی گردشگری، و سازمانهای متولی ورزش این کشور وابسته است.
ادبی فرروز جاه و دیگران (1388) در کار تحقیق با عنوان بررسی مهم ترین جاذبه های طبیعی موثر بر توسعه گردشگری ورزشی کشور از دیدگاه کارشناسان ورزشی و گردشگری نشان دادند که در ایران جاذبه هایی که کتر تحت تاثیر پدیده ی فصلی بودن قرار می گیرند و در نتیجه فصل گردشگری طولانی تری دارند و فعالیتهای متنوع تری نیز در آنها انجام می گیرد اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری ورزشی کشور دارند.
زیتونلی و همکاران (1390) در کار پژوهشی تحت عنوان شناسایی توانمندی های گردگشری ورزشی استان گلستان نشان دادند که سواحل دریای خزر و جزیره آشوراده بر توسعه ورزشی ساحلی و آبی با 79 درصد، توانمندی دشتها و جلگه ها و …با 77 درصد، توانمندی های تلاب بین الملی و جنگلها با 71 در صد از بالاترین اهمیت جهت توسعه صنعت گردشگری ورزشی در استان گلستان برخوردار می باشند همچنین این تحقیق نشان داد که ورزش سنتی سوارکاری از جاذبه های مهم ورزشی برای توسعه گردشگری ورزشی استان گلستان است.
تحقیقات خارج کشور
نوگووا18 و دیگران(1996) متوجه شدند"سلامتی و تندرستی" و "عشق به ورزش" دو عامل سوق دهنده گردشگران ورزشی فعال محسوب می شوند. به نظر می رسد وضعیت اقتصادی گردشگران ورزشی نیز امری تعیین کننده باشد.
چو19(2004)در تحقیقی به بررسی اثر ورزش تکواندو بر توسعه گردشگری ورزشی در کشور کره پرداخت. نتایج تحقیق وی نشان داد ورزشهایی که سنت کشوری محسوب می شوند می توانند جلب کننده گردشگر ورزشی باشند.
کُزاک20(2005) در تحقیقی به بررسی عوامل موثر بر مسافرت گردشگران ورزشی با توجه به ملیت و مقصد آنها پرداخت. نتایج تحقیق وی نشان داد امکانات اقامتی، آب و هوا، سطح قیمتها، محل جغرافیایی مقصد، و دسترسی به دریا و ساحل مهم ترین دلایلی بودند که گردشگران انگلیسی برای رفتن به مالت و ترکیه عنوان کردند.
یاماگوشی21(2005) در تحقیقی به بررسی دلایل، انگیزه ها و محدودیتهای مسافرت کنندگان در قالب گردشگران ورزشی پرداخت. وی به این نتیجه رسید که در هر مطالعه ای که به منظور برنامه ریزی و توسعه گردشگری ورزشی در شهر یا کشور مقصد انجام می گیرد، بایستی دلایل، جذابیها و موانعی که برای گردشگران مهم است شناسایی شوند.
فرضیه های پژوهش
1) بین مدیریت قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی رابطه وجود دارد.
2) بین اطلاع رسانی صحیح و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی رابطه وجود دارد.
3) بین زیرساختهای قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی رابطه وجود دارد.
4) هر یک از عوامل مطرح بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی سهم دارند.
سوالات تحقیق
1) بین مدیریت قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی چه رابطه ای وجود دارد؟
2) بین اطلاع رسانی صحیح و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی چه رابطه ای وجود دارد؟
3) بین زیرساختهای قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی چه رابطه ای وجود دارد؟
4) هر یک از عوامل مطرح بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی چه سهمی دارند؟
اهداف
1) بررسی رابطه بین مدیریت قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی .
2) بررسی رابطه بین اطلاع رسانی صحیح و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی .
3) بررسی رابطه بین زیرساختهای قوی و توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی .
4) بررسی سهم هر یک از عوامل مطرح بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی.
تعریف نظری و عملیاتی مفاهیم
تعریف مفهومی
هینچ و هایام22(2002) گردشگری را مسافرت به دلایل غیر تجاری برای مشاهده یا شرکت در فعالیت های ورزشی که دور از محل زندگی می باشد، عنوان کردند، گردشگری ورزشی شامل، سفری نشاط آور است که افراد را با انگیزه شرکت در فعالیت های فیزیکی و یا لذت از جاذبه های ورزشی، تشویق به سفر و دوری موقت از محل سکونت خود می کند. در کل گردشگری ورزشی سه رفتار عمده را در بر می گیرد: شرکت کردن(گردشگری ورزشی فعال)، تماشا کردن(گردشگری ورزشی رویداد یا غیر فعال) و بازدید کردن از جذابیت های مشهور مربوط به ورزش مثل بازدید از شخصیت های ورزشی، موزه های ورزشی، ورزشگاه های مهم و غیره(گردشگری خاطرات ورزشی)(گیبسون23،2005).
تعریف عملیاتی
در این تحقیق از پرسشنامه بومی شده و محقق ساخته برای بررسی گردشگری ورزشی با تاکید بر جاذبه های طبیعی استفاده خواهد شد.
تعریف و تعیین جامعه
حجم نمونه و روش نمونه گیری
جامعه آماری تحقیق را روئسای هیئتهای ورزشی استان به تعداد 48 نفر، کارشناسان ورزشی اداره کل ورزش و جوانان به تعداد 50 نفر ، کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان به تعداد 20 نفر مدیران تورها و آژانس های مسافرتی سطح استان به تعداد 30 نفر و در مجموع جامعه آماری تحقیق متشکل از 148 نفر خواهد بود.
روئسای هیئتهای ورزشی استان
48
کارشناسان ورزشی اداره کل ورزش و جوانان
50
کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان
20
مدیران تورها و آژانس های مسافرتی سطح استان
30
جمع
148
نوع پژوهش و طرح تحقیق
تحقیق حاضر با توجه به مبانی نظری عملی و هدف تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی است. در این روش به منظور کسب اطلاع از دیدگاه
کارشناسان مربوطه در مورد عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان ———-با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی از پرسشنامه کمک گرفته شده است.
ابزار تحقیق
در این از پژوهش پرسشنامه ی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی که توسط فیرزو جاه(1386) طراحی شده بود به عنوان منبعی برای بومی سازی و تغییر آن متناسب با عنوان تحقیق استفاده شد به این ترتیب سوالهای پرسشنامه به 19 سوال تغییر یافت. عاملهای این پرسشنامه عبارتند از : مدیریت، اطلاع رسانی و زیر ساختها.
روایی ابزار مورد تایید اساتید متخصص قرار گرفته و پایایی آن قبل از اجرای اصلی در نمونه 30 نفره مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
روش تحلیل داده ها و روشهای آماری
برای تجزیه و تحلیل آماری نتایج حاصل از پژوهش از دو نوع آمار توصیفی و استنباطی استفاده خواهد شد در سطح توصیفی از جداول فراوانی، نمودارها، اندازه ها مرکزی مانند میانگین و اندازه های پراکندگی مانند انحراف استاندارد و واریانس می توان اشاره کرد. در بخش استنباط آماری از روش همبستگی پیرسون و پیش بینی رگرسیون استفاده می شود.
منابع
* اسلام، علی اکبر(1382) برنامه ریزی بازاریابی: مفاهیم، الگوها، ساختارها، استراتژیها، تجربیات و مستندات، تهران، شرکت چاپ و نشر بازرگانی.
* ادبی فیروزجاه، جواد(1386)بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی کشور با تاکید بر جاذبه های طبیعی ورزشی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس تهران.
* ادبی فیرروز جاه جواد، کوزه چیان هاشم و احسانی محمد (1388) در کار تحقیق با عنوان بررسی مهم ترین جاذبه های طبیعی موثر بر توسعه گردشگری ورزشی کشور از دیدگاه کارشناسان ورزشی و گردشگری، مجله مدیرت ورزش، تابستان، 1388 شماره 1صص81-67.
* بلالی مریم، معین فر محمدرضا، حامدی فر محمدرضا و امیراحمدی ابوالقاسم(1391) در پژوهشی با عنوان بررسی دیدگاه مدیران و کارشناسان در مورد توسعه صنعت گردشگری ورزشی در استان خراسان رضوی، مدیریت ورزشی، تابستان 1391، شماره 13، صص202-185
* پارکز، ژانت بی، بیورلی آر. کی زنگر و جروم کوارترمن(1382) مدیریت معاصر در ورزش، ترجمه محمد احسانی، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس، چاپ اول.
* خطیب زاده مهدی، کوزه چیان هاشم و هنرور افشار (1392)در کار تحقیق خود با نام نقش کیفیت خدمات گردشگری ورزشی در تمایل به بازگشت گردشگران ورزشی، مطالعات مدیریت ورزشی، شماره 17 بهار 1392، صص 206-191
* زیتونلی عبدالحمید، هنری حبیب و فراهانی ابوالفضل (1390) در کار پژوهشی تحت عنوان شناسایی توانمندی های گردگشری ورزشی استان گلستان، مجله پژوهشهای مدیریت ورزشی و علوم حرکتی، سال اول، شماره 1 پاییز 1390، صص 83-71
* گی، چاک وای(1382)جهانگردی در چشم اندازی جامع، ترجمه علی پارسائیان؛ سید محمد اعرابی، ویرایش2، تهران، دفتر پژوهش های فرهنگی.
* فلاحی احمد، حسنی احسان و کروبی مهدی (1392) در تحقیقی تحت عنوان بررسی جاذبه های طبیعی موثر بر توسعه گردشگری ورزشی استان کردستان، مطالعات مدیریت ورزشی، شماره 17 بهار 1392، صص 174-159
* محرم زاده، مهرداد(1384)بررسی بازاریابی ورزش دانشگاهی، فرصت مطالعاتی، گروه تربیت بدنی، دانشگاه ارومیه، محل اجرا دانشگاه های حاجت تپه و قاضی ترکیه.
* مدهوشی مهرداد و ناصرپور نادر(1382) ارزیابی موانع توسعه صنعت گردشگری در استان لرستان، فصلنامه پژوهشنامه بارزگانی، شماره 28، پاییز 1382، صص58-25
* هنرور، افشار(1383)بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ناشی از برگزاری رویدادهای ورزشی بین المللی در کشور، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت معلم تهران.
* Costa, A.; Chalip, L. (2005). "Adventure Sport Tourism in Rural Revitalization- An Ethnographic Evaluation", European Sport Management Quarterly, Vol. 5, no. 3, 257-279.
* Chalip, L. & A. Leyns (2002). "Local business leveraging of a sport event: Managing an event for economic benefit", Journal of Sport Management, 16, pp. 132-158.
* Chalip L. (1992). "The construction and use of polysemic structures: Olympic lessons for sport marketing". Journal of Sport Management, 6, pp. 87-98.
* Cho, kwang-Min (2004). "Developing Taekwondo as a tourist commodity". IJASS, 13(2), 53-62.
* Chen, C. M., Lee, H. T., Chen, S. H., Huang, T. H. (2011), Tourist behavioral intention to service quality and customer satisfaction in Kinmen National Park, Taiwan, International Journal of Tourism Research, 13: 416-432.
* Collins, A., Jones, C., & Munday, M. (2009). Assessing the environmental impacts of mega sporting events: Two options? Tourism Management, Vol. 30: 828-837.
* Cave , P.Leader , C., (2003). "Sport Tourism : The case for a local Approach in Africa", Second Africans on peace Trough Tourism.
* Emery.P.(2010). past, present, future major sport event management practice: the practitioner perspective. Sport management review 13,158-170. Journal homepage:
* Funk, Daniel C., Tennille J. Bruun, (2007). The role of socio-psychological and culture-education motives in marketing international sport tourism: A crosscultural perspective, Tourism Management, Vol. 28: 806-819.
* Gibson, H.J. (2005) the wide world of sport tourism. Parks & Recreation, Vol. 33 Issue 9, 108, 7p, 11C……..
* Gibson, H.J., (1998a). "Sport Tourism : A critical analysis of research". Sport Management Review, 1, PP:45-76.
* Hall, J., O Mahony, B., Vieceli, J. (2010) An empirical model of attendance factors at sport sporting events, International Journal of Hospitality Management, 29: 328-334.
* Hudsons, S., (2003). "Sport and Adventure Tourism", The Haworth Press
* Hinch, T, Higham, J. (2003). Sport tourism development. Channel view Publication. Uk.
* Hartzer, J. (1994). National Survey Shows Who's Going to the Olympic Games and How They'll GetThere. Atlanta, GA: World Travel Partners.
* Hall, C., (1992b), "Adventure, Sport and Health Tourism", in Special interest Tourism (edited by M.L.and C.M.Hall), Bellhaven press, London, PP:141-
* Jenning, G., (1998). "Tourism research", John Wily Sons Itd, Australia.Hudsons, S., (2003). "Sport and Adventure Tourism", The Haworth Press.
* Kozak, M. (2005). "Comparative analysis of Tourist motivations by nationality and destinations". Tourism management 23, pp. 22-232.
* Kim, N.; L. Chalip (2004). "Why travel to the FIFA World Cup? Effects of motives, background, interest and constraints", Tourism Management, 25, pp. 695-707.
* Kulczycki Cory & Halpenny Elizabet (2009)''Travel behevior of active sport tourist versus passive sport tourists.(NASSM) Conference.
* Nogowa, H.; Y. Yamguchi, and Y. Hagi (1996). "An empirical research study on Japanese sport tourism in Sport-for-All Events: Case studies of a single-night event and a multiple-night event". Journal of Travel Research, 35: 46-54.
* park, Sangyoon.& Kim, Tahee (2009)''Residents' perception of hosting the Winter Olyempic Games.(NASSM)Conference.
* Swart, K.; Bob, U. (2007). "The Eluding Link: Toward Developing a National Sport Tourism Strategy in South Africa Beyond 2010", Politicon, 34(3), 373-391.
* Solberg.H.& Preuss.H. (2007). Major sport events and long-term tourism impacts. Journal of sport Management, 2007, 21, 213-234.
* Van der Zee, Egbert. (2011). Image improvement as a tangible legacy of Hallmark events; the case of the 2010 World Cup in South Africa, Research Master Human Geography and planning Faculty of Geosciences.
* World Tourism Organiazation (WTo) , (2001), "Sport and Tourism Shaping Global Culture". On www at http//www.World-Tourism. Org.
* Yamaguchi, Y. (2005). "Sport Tourism, sport volunteer and sport for all". Journal of Asian sport for all,vol. 1, and pp: 29-36.
مرجع بزرگ خرید و فروش فایل های قابل دانلود
دارای سیستم پیشرفته همکاری در فروش فایل
مشاوره در زمینه تدوین پروپوزال، پایان نامه، مقاله،…
www.FaraFile.ir
1 – World Tourism Organization
2- Gross Domestic Product
3 – Hudsons
4 – Sport Tourism
5 – Tourism
6 – Sport
7 – Nogowa
8 – Chalip
9 – Hartzer
10 – Kim
11 – Chalip
12 – Cave
13 – Jenning
14 – Emery
15 – Van der Zee
16 – Gibson
17 – Hall
18 – Nogowa
19 – Cho
20 – Kozak
21 – Yamaguchi
22 – Hinch and Higham
23 – Gibson
—————
————————————————————
—————
————————————————————
17