پرسشنامه تجارب روابط نزدیک – ساختار رابطه (ECR-RS)
ردیف
عبارات
کاملاً مخالفم
مخالفم
تا حدودی مخالفم
نظری ندارم
تا حدودی موافقم
موافقم
کاملاً موافقم
1
هنگام مشکلات وقتی به مادر / پدر / دوستم رو میآورم، به من کمک میکند.
2
معمولا نگرانیها و مشکلاتم را با مادر / پدر / دوستم در میان میگذارم.
3
خیلی چیزها را با مادر / پدر / دوستم در میان میگذارم.
4
به راحتی میتوانم روی مادر / پدر / دوستم حساب باز کنم.
5
از درد دل کردن با مادر / پدر / دوستم احساس راحتی نمیکنم.
6
ترجیح میدهم احساسات واقعیام را به مادر / پدر / دوستم نشان ندهم.
7
من اغلب نگرانم که برای مادر / پدر / دوستم اهمیت نداشته باشم.
8
میترسم که نکند مادر / پدر / دوستم مرا ترک کند.
9
نگران هستم، آنقدر که من به …. اهمیت میدهم، او به من اهمیت ندهد.
معرفی پرسشنامه:
پرسشنامه تجارب روابط نزدیک – ساختار رابطه از 36 سوال که 9 سوال آن در هر حوزه رابطه است (پدر، مادر، شریک عاشقانه و بهترین دوست)، تشکیل شده است که در هر حوزه رابطه، 6 سوال اول برای سنجش بعد اجتنابی و 3 سوال آخر برای سنجش بعد اضطرابی است. هر حوزه رابطه در طیف 7 امتیازی از (کاملا مخالفم= 1) تا (کاملا موافقم= 7) نمرهگذاری میشود. هر فرد نمرهای بین (42-6) در بعد اجتنابی و (21-3) در بعد اضطرابی در هر حوزه رابطه کسب میکند و 4 سوال اول به طور معکوس نمرهگذاری میشود. نمرات بالاتر نشان دهنده مقدار بیشتری از دلبستگی ناایمن در هر حوزه رابطه است. همچنین با توجه به نمرهای که در محدوده 1 تا 7 فرد در دلبستگی اضطرابی و اجتنابی کسب میکند، میتوان وی را در زیر گروه ایمن و یا زیر گروه ناایمن دل مشغول، ناایمن ترس آگین و ناایمن انکار کننده قرار داد. اگر نمره دلبستگی اضطرابی و اجتنابی هر دو کمتر از 4 باشد، فرد در گروه ایمن قرار میگیرد؛ اگر نمره دلبستگی اضطرابی بیشتر از 4 و دلبستگی اجتنابی کمتر از 4 باشد، فرد در گروه ناایمن دل مشغول قرار میگیرد؛ در حالتی که نمره دلبستگی اضطرابی کمتر از 4 و دلبستگی اجتنابی بیشتر از 4 باشد، فرد در گروه ناایمن انکار کننده قرار دارد و در صورتی که هر دو نمره اضطرابی و اجتنابی بیشتر از 4 باشد فرد در گروه ناایمن و ترس آگین قرار میگیرد.
مولفهها
سوالات مربوط به هر مولفه
دلبستگی به مادر
اجتنابی
1، 2، 3، 4، 5 و 6
اضطرابی
7، 8 و 9
دلبستگی به پدر
اجتنابی
1، 2، 3، 4، 5 و 6
اضطرابی
7، 8 و 9
دلبستگی به دوست
اجتنابی
1، 2، 3، 4، 5 و 6
اضطرابی
7، 8 و 9
روایی و پایایی:
ضریب آلفای کرونباخ برای دلبستگی اجتنابی در رابطه با مادر 86/0، پدر 85/0، دوست 82/0 محاسبه شد و برای دلبستگی اضطرابی در رابطه با مادر 80/0، پدر 76/0 و دوست 83/0 بدست آمد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ در دلبستگی اجتنابی به صورت کلی 81/0 و دلبستگی اضطرابی کلی 82/0 بدست آمد.
*****************************************************
منبع:
پورآوری، مینو ؛ قنبری، سعید ؛ زاده محمدی، علی ؛ پناغی، لیلی (1393). اعتبار، پایایی و ساختار عاملی پرسشنامه ی تجارب روابط نزدیک – ساختار رابطه (ECR-RS). فصلنامه اندیشه و رفتار، دوره 8، شماره 31، بهار 1393، صص 47-56.
****************************************************