برای اندازه گیری قند خون، شما به یک گلوکز سنج (گلوکومتر) و وسایل همراه آن نیاز داریدکه شامل موارد زیر می باشد:
لنست (نیشتر)
کلاهک ویژه نیشتر زدن به برجستگی انگشت
کلاهک ویژه نیشتر زدن برای محل برجسته دیگر
گلوکز سنج (گلوکومتر)
ابزار نیشتر زدن (محل قرار دادن لنست)
شاخص برای اندازه گیری عمق سوراخ در پوست
جعبه مخصوص نوار های آزمایش
نوار آزمایش
چگونه قند خون خود را کنترل کنید.
1
بسیاری از گلوکز سنج ها باید قبل از انجام هر آزمایش جدید کالیبره شوند. هر وسیله اندازه گیری روش کالیبره شدن مخصوص به خود را دارد که باید راهنمای دستگاه به دقت خوانده شده و با آن مطابقت داده شود.
بعضی از وسیله ها رمز دارند که اغلب به صورت یک کد باید وارد شود. در این تصویر، کدمورد نظر ، شماره روی شیشه نمونه است که با استفاده از دکمه کالیبره شدن، در وسیله اندازه گیری وارد شده است. در بیشتر وسیله ها، دکمه کالیبره کردن معمولا با C مشخص شده است.
بعضی از وسیله های جدید نیازی به کالیبره شدن ندارند.
کالیبره کردن وسیله اندازه گیری قند خون
2
دست های خود را با صابون و آب گرم بشویید و آنها را کاملا خشک کنید. اگر به آب گرم و صابون دسترسی ندارید از پنبه الکل برای تمیز کردن محلی که شما قصد دارید خون بگیرید، استفاده کنید. از آنجا که الکل می تواند بر نتیجه قند خون اثر بگذارد، قبل از سوراخ کردن پوست محل را کاملا خشک کنید.
3
دست های خود را بشویید.
قبل از سوراخ کردن نوک انگشت، نوار آزمایش را در دستگاه اندازه گیری قرار دهید.
برای انتخاب عمق نفوذ نوک لنست از شاخص عمق که قسمت بالای ابزار لنست قرار دارد استفاده کنید. نوک لنست را در جایی از انگشت که حساسیت کمتری نسبت به سایر قسمتهای مسطح انگشت دارد وارد نموده و سپس دکمه آن را رها کنید.
4
سوراخ کردن نوک انگشت
اگر گلوکزسنج شما برای محل های دیگر نیز مورد تایید باشد، سر آن را عوض کنید. کلاهک مخصوص را در محل صحیح آن قرار دهید. کلاهک مخصوص محل های برجسته دیگر، معمولا پلاستیک نرم و شفاف است. بدین ترتیب شما می توانید قطره خونی را که بیرون می آید ببینید.
از آب گرم و صابون برای شستن دست و محل خون گیری استفاده کنید. برای تسریع جریان خون، محل را قبل از سوراخ کردن مالش دهید.
اگر برای اولین بار محل را سوراخ می کنید، نوک سوزن را به گونه ای تنظیم کنید که بیشترین عمق را ایجاد کند. این کار به شما کمک می کند که خون کافی بگیرید.
به مرور زمان و با چند بار استفاده از دستگاه ، شما متوجه خواهید شد که عمق فرو کردن لنست در محل خونریزی چه مقدار باید باشد.
5
خراش محل های مناسب دیگر
کلاهک ابزار نیشتر زدن را به طرف پایین فشار دهید تا خون از زیر پوست خارج شود. خروج خون ممکن است 5تا 10 ثانیه طول بکشد.
اگر فکر می کنید قند خون شما پایین است از محل دیگری غیر از انگشت استفاده نکنید. همچنین قند خون با مصرف غذا، دارو یا ورزش به سرعت تغییر می کند پس سعی کنید از نوک انگشت استفاده کنید زیرا نتیجه نهایی بدرستی نتیجه خونگیری از نوک انگشت نخواهد بود.
6
خون گیری
دست خود را به طرف پایین بگیرید تا به خروج خون کمک کند. اگر خون به آسانی بیرون نمی آید به آرامی نوک انگشت را فشار دهید. از اینکه پوست دستتان به نوار آزمایش مالیده شود اجتناب کنید و بگذارید قطره خون روی نوار آزمایش بیفتد. نوار آزمایش مانند فتیله باعث جذب خون می شود.
7
تماس خون با نوار آزمایش
همه گلوکز سنج ها مانند هم کار نمی کنند برای آشنایی با نحوه مشاهده نتیجه آزمایش، دستور العمل دستگاه را مطالعه کنید. اگر سوالی در این مورد دارید می توانید از پرستارخود کمک بگیرید.
8
مشاهده نتیجه
نتایج هر آزمایش قند خون را یادداشت کنید. شما این نتایج را هنگام ملاقات با پزشک خود یا اعضای تیم پزشکی دیابت برای چکاپ نیاز خواهیدداشت.
اکثر دفترچه یادداشت های مربوط به دیابت شامل تاریخ آزمایش، مکان، زمان، داروهای مورد استفاده، نتایج آزمایش قند خون و یادداشتهای مرتبط هستند. یادداشت ها شامل نوع ورزش ، وعده غذایی و یا بیماری ها هستند.
9
نتایج را یادداشت کنید.
لنست استفاده شده را در یک محفظه مطمئن دور از دسترس دیگران قرار دهید. جعبه های نگهداری لنست در فروشگاه ها و داروخانه های توزیع کننده های مواد بهداشتی وجود دارند. همچنین می توانید لنست ها را در جعبه های پلاستیکی یا فلزی با درپوش مطمئن نگهداری کنید و وقتی جعبه پر شد از شرکت دفع زباله در مورد دفع صحیح آن سوال کنید زیرا این ها زباله های پرخطر هستند.
10
دور انداختن لنست
ممکن است شما بخواهید تجهیزات اندازه گیری قند خون خود را در محفظه یا کیف کوچک قابل حمل برای دسترسی آسان قرار دهید. در این صورت دستگاه در مقابل سرما و گرما محافظت می شود.در زمان مسافرت نیز دارو های تجویز شده و دستگاه اندازه گیری قند خون را در کیف مخصوص آن قرار داده، همراه خود ببرید.
11
نگهداری صحیح گلوکز سنج