اندازه و ظرفیت استخرها
برای تعیین ابعاد و اندازه های استخر مهم ترین عامل،تعداد شناگران است.
اندازه استخر بر حسب نوع شنا و نوع استخر
* حداقل عرض حاشیه ی استخر،برای سرپوشیده 2 متر و سر باز 4 متر است.
اندازه استخر
اولین گام در طراحی استخرشنا،تعیین مساحت کل آن است که بستگی دارد به :
1-چگونگی استفاده 2- تعداد شناگرانی که در یک زمان داخل استخر می شوند
عرض هر لاین شنا ر استخرهای ورزشی باید حداقل 7 فوت(هرفوت=30/48سانتی متر) منظورشود.
اما در استخرهای تفریحی زمانی که حداکثر تعداد شناگران داخل آب باشند، باید به ازای هر شناگر درون آب 25 فوت مربع سطح در نظرگرفته شود.
نکته: عامل اصلی در تعیین مساحت استخرهای تفریحی :
تنها بر اساس تعداد شناگرانی که در یک زمان داخل استخر خواهند بود، مشخص می شود.
•عمق آب درقسمت کم عمق انتهایی استخر باید حداقل4تا 5 فوت باشد وکف استخربا شیب ملایم به سمت قسمت عمیق
•عمق انتهایی جهت مناسب بودن شیرجه 9 فوت منظور شود.
•نباید عمق استخردر جایی که امکان راه رفتن وجود دارد به طور ناگهانی تغییر کند؛به طور تقریبی از عمق 4 به 6 فوت(120 به180سانتی متر)
ساختمان معمول استخر
در صورتی که استخر سر پوشیده باشد: باید با موزاییک یا کاشی سفید یا روشن خط کشی شود.
اگراستخردر فضای باز باشد: باید سیمان سفید به طور کاملا صاف نازک کاری شود،
تمامی گوشه های استخر باید گرد باشند و سطح پیرامون استخربرای نشان دادن عمق آب درنقاط معین(ترجیحا در نقاطی که عمق آب یک فوت=30/48سانت افزایش می یابد) علامت گذاری شود.
نکته: علامت گذاری خطوط شنا را می توان با مواد تیره هم انجام داد ولی استفاده از رنگ روشن برای پیدا کردن آسان آلودگی در بیشتر بخش های استخر بهتر است.
آب مناسب استخر
چرا آب استخر نیاز به تصفیه دارد؟
زیرا شناگران مواد بسیاری بصورت محلول(ادرارو تعرق)،کلویدی(ترشحات بدن،پمادها ومواد آرایشی ) ویا جامد (باقی مانده پوست و مو) به آب وارد می کنند.
یک شناگر30 تا 50 میلی لیترادرار و3گرم مواد آلی که از آن 8/.تا 1/10گرم کربن آلی که ماده مورد نیازرشد باکتری هاست، به آب وارد می کند.
دلیل اصلی بلا بردن کیفیت و خلوص آب استخر حفظ سلامتی شناگر
فواید ضدعفونی کردن آب استخر:
○عاری کردن آب ازباکتری ها ، ویروسها و انگل های بیماری زا
○جلوگیری از انتقال بیماریهای شناگران به یکدیگر
○جلوگیری از رشد جلبلک ها در آب
○ جلوگیری از تشکیل رسوبات آهکی در سطوح استخر
○ جلوگیری از خوردگی لوله ها و وسایل داخل استخر
○ شفاف سازی آب واطمینان از آب عاری از مواد سمی و آزاردهنده برای شنا گران
○ سالم نگه داشتن همیشگی محیط استخر
معیارهای تعیین شده برای آب استخر
برای آب استخر7/4 تا7/6 است pHدامنه مطلوب
pHطبیعی چشم انسان تقریبا 7/4 است و انحراف pH آب از این محدوده تورم چشم و ایجاد ناراحتی شناگران
با پایین بودنpH آب استخر: اولین مشکل خورندگی اجزای مختلف استخر است و همچنین موجب تجزیه سریع ترکلردرآب می شود وخاصیت ضدعفونی خود را از دست می دهد.
اسیدی بودن آب موجب تورم پوست و چشم شناگران می شود.
قلیایی بودن آب(بالا بودن pH ):
1-موجب کدر شدن آب 2-ایجاد رسوب در کف استخر وداخل تجهیزات 3-کاهش خاصیت ضدعفونی کنندگی کلر
– تری هالو متان:حداکثر20 میلی گرم در لیتر
– پرمنگنات پتاسیم: حداکثر10 میلی گرم در لیتر
– شفافیت:دید قایم در تمام عمق برای کل استخر
– کلرین آزاد:3/. تا 6/. میلی گرم در لیتر
عوامل تاثیرگذاردر استاندارد حفظ بهداشت آب
سرپوشیده بودن و یا رو باز بودن استخر
فضای اطراف استخر
میزان آلودگی هوا در محیط استخر
ارتفاع ز سطح دریا
حجم آب
تعداد نفرات استفاده کننده از استخر
میزان و شدت تابش نور خورشید
درجه ی حرارت آب
جنسیت افراد استفاده کننده
سیستم تصفیه آب و گندزدایی وضدعفونی
پمپ های تصفیه
میزان تزریق مواد شیمیایی به آب جهت حفظ تعادل آب
مدت زمان فعالیت استخرو زمان استراحت آب
جنس کف و دیواره های کاسه استخر
سیستم سرریز آب
میزان دقت در جارو زدن کف استخر
سیستم گردش آب در استخر
تشکیل شده از: لوله کشی از ورودی به خروجی،در این فاصله یک موگیر،پمپ ها،گرمکن ها،فیلترها و
تجهیزات کلرزنی نصب می شوند.
درتعیین سرعت گردش یا تعداد دفعات تعویض اب استخردرروزازقانون رقیق کردن متوالی استفاده می شود.
در انتهای یک بارگردش کامل: تصفیه آب63%
بعد از دوبارگردش : حدود 86%
و بعد از سه بار گردش : 95% خواهد بود و بعد سه بارگردش،درصد تصفیه اندک است.
جهت دست یابی به نتایج موردنظربراساس راندمان فیلتر،گردش کامل آب تا اتمام دوره گردش ادامه یابد.
مراحل گردش آب استخر درسیستم تصفیه: خارج کردن آب توسط دیواره ی خروجی اطراف استخر
– عبور اب از داخل فیلترهای شنی توسط پمپ سیرکولاسیون
اضافه کردن ازن به بخشی از آب که از فیلتر بای پس شده تا پس از فیلتر این دو جریان با هم مخلوط شوند
– عبورآب از هیتر در صورت نیاز
– هدایت کردن هوای حاوی ازن باقی مانده قبل از ورود آب به استخر، به بیرون
اضافه کردن کلرباقی مانده به مقدار کم به آب درصورت نیاز
نحوه ی استفاده از استخر
شستشو سروبدن با شامپو وصابون پیش ازورود به استخر سبب رفع چربی وعرق آلودگی های سروبدن شناگر
کاهش آلودگی آب واستفاده کمترازکلرضدعفونی کننده ها دراستخر
قبل ازوارد شدن به استخر
کمی راه رفتن و وانجام نرمش و حرکات کششی درمفاصل و ستون فقرات(زانو- مچ-آرنج- پا- لگن )هر کدام به مدت یک دقیقه
موارد لازم هنگام شنا:
1.ابتدا با شتاب وسرعت شنا نکنید تا دستگاه قلبی و تنفسی آمادگی لازم را پیدا کند.
2.زیرآبی رفتن طولانی و مکرر به هیچ عنوان صحیح نیست به مغزفشار وارد می شود.
3. سعی نکنید خیلی به عمق های پایین بروید برای گرفتن شی به پرده های گوش فشار وارد می شود
موارد لازم بعد از استفاده از استخر:
کاهش میزان خستگی بدن ناشی از اسیدلاکتیک با انجام حرکات کششی
درصورت احساس کوفتگی عضلات چند دقیقه وارد جکوزی شده وبلافاصله داخل حوضچه آب سرد بروید
عضلات را منبسط و منقبض کرده و خستگی برطرف می شود
زیرا
زیرا
زیرا
نحوه استفاده از سونا
حرارت سونا ازکوره های برقی،هیزمی یا گازسوز تامین می شود.
گرمای سونا تا صد درجه بالا می رود وموجب تعریق شدید استفاده کنندگان ازآن می شود.
افراد دارای فشار خون با نظر پزشک اقدام به استفاده کنند
امکان سرایت بیماریهای پوستی قارچی با شانه کشیدن موی سردرزمان استفاده ازسونای خشک وبخاروجود دارد.
درصورت استفاده ازداروهای خواب آورو مسکن های قوی اعصاب
الزامی بودن مجوز پزشکی درصورت جراحی قلب جهت استفاده ازسونای خشک وبخار
از ریختن آب سرد روی چوب ونیمکتهای سونا خشک پرهیز کنید(ترک خوردگی چوب وبریدگی سطحی پوست)
اطلاع فوری به مسئول سونا در صورت : احساس ناراحتی تنفسی قلبی تپش بیش ازاندازه
خودداری از دست زدن به تجهیزات سونا (کنترل ها- درجه ی حرارت- برق و..)
از بردن حوله به داخل سونای بخارو دمپایی به داخل سونا خودداری نمایید.
درب سونا باید از داخل به طرف بیرون باز شود.
بعد از سونا حتما دوش بگیرید
ورود ممنوع به داخل سونا
نحوه استفاده از سونای بخار سونای بخاربه منظوراکسیژن گیری ریه ها وپوست بدن استفاده می شود. در سونای بخارنباید ورزش کرد،زیرا موجب بالا رفتن شدید ضربان قلب می شود. مدت زمان استفاده از سونا بخاربه ظرفیت وتحمل خودتان بستگی دارد. قبل از ورود به داخل آن باید بدن را با شامپویا صابون شست. سونای بخار برای رفع سرماخوردگی بسیار سودمند است.
نحوه ی استفاده از سونای خشک
خشک کردن بدن قبل ازرفتن به سونای خشک
داشتن حوله همراه خود
سونای خشک به منظورکاهش وزن (ازطریق دفع آب بدن) ودفع سموم بدن استفاده می شود
نوشیدن یک لیوان آب قبل از رفتن به سونا: جبران کردن آب بدن ازدست رفته و جلوگیری ازافزایش غلظت خون
تعداد دفعات استفاده از سونا درهر جلسه سه دفعه و درهفته دو تا سه جلسه است.
برای یک فرد سالم مدت استفاده از سونای خشک بین 10 تا 15 دقیقه
مدت استفاده از سونای بخار6 تا 12 دقیقه
و مدت استفاده از خزینه ی آب داغ 5 تا 10 دقیقه است
بلافاصله پس از صرف غذا نباید از سونا استفاده کرد.
سونای خشک
سونای بخار
نحوه ی استفاده از از جکوزی و حوض آب سرد
پیش از ورود به جکوزی دوش گرفته و آن گاه وارد شوید.
میزان استفاده از جکوزی بستگی به تحمل ظرفیت بدن شما دارد.
بعد از چند دقیقه از جکوزی بیرون آمده، بلافاصله زیر دوش رفته
کم کم اب دوش را سرد نموده
وبعد وارد آب سرد شوید(به خاطرانقباض و انبساط رگ ها به آسانی صورت گیرد)
این کاررا چندین بار تکرار کنید.
دمای آب جکوزی:40-42 درجه مناسب است
دمای آب حوض سرد:20- 21 درجه مناسب است