به نام خدا
تاسیسات وتجهیزات استخر شنا
استخر
اتاقهای سونا و جکوزی
جایگاه تماشاچیان
موتور خانه
فضای سرویسها، دوش ها و رختکن ها
فضای استراحت و تجدید قوا
فضای آفتابگیری در استخرهای روباز
فضای اداری و تجهیزات ارتباط جمعی
اتاقهای کمک اولیه و استقرار پزشکان
فضاهای جنبی مورد نیاز در ساختن استخر
تاسیسات عمومی استخر شامل دیگ های آبگرم و منابع است. استخرهای تجاری عموماً شامل دوشها, اتاقهای سونا و جکوزی می باشد. عموماً در این موارد از سیستم و تجهیزات مستقلی نظیر دیگ بخار, مبدل و … استفاده می شود
موتورخانه استخر شامل دستگاههای زیر می باشد
دیگ ابگرم
دیگ بخار
سختی گیر
فیلتر شنی
موگیر
مبدلهای حرارتی
منابع انبساط
منابع کویلر
پمپ
دستگاه تزریق منابع شیمیا یی
دستگاه تصفیه اب: این دستگاه با مکش اب استخر به داخل تصفیه خانه و برگشت ان به داخل استخر باعث تصفیه اب استخر می شود.
در استخرها دستگاه تصفیه اب باید بطور مداوم در حال فعالیت باشد.
دستگاه کلر زنی اتوماتیک: این دستگاه اب استخر را بر طبق برنامه داده شده اب استخر را کلر زنی می کنند.
کلر آزاد باقیمانده استخر حداقل 2-5/1 میلی گرم در آب باشد مقادیر کمتر از این میزان ممکن است عواملی از قبیل کریپتوسپوریدیوم را از بین نبرد.
اصول کلی در ساخت استخر
تعداد شناگران در استخر
تعداد شناگران بایستی متناسب با وسعت استخر باشد. معمولاً برای هر یک نفر 3 متر مکعب و یا 2 متر مربع در نظر گرفته می شود.
جهت استخری که دارای دایو است ، حتماً بایستی بطرف شمال باشد تا نور خورشید مزاحم چشم کسی که شیرجه می رود نشود. استخر و آفتابگیر بایستی از طلوع تا غروب آفتاب در زیر تابش نور خورشید باشد.
جهت یابی
نور استخر باید کافی و طوری از بالا به آب بتابد که در سر تا سر استخر نور
مناسب وجود داشته باشد،برای دید بهتر شناگران از چراغهای که در دیواره
داخلی استخر نصب می شود ولتاژ آن حدود 12 ولتاست استفاده می دشود.
نور و روشنایی استخر
دما
درجه حرارت هوای استخرهای سرپوشیده باید حداقل دو درجه بالاتر از دمای آب باشد دمای مناسب برای آب استخر 27-26 درجه سانتیگراد می باشد. برای تهویه هوای محل جایگاه تماشاچیان باید توجه خاصی مبذول شود.
بهترین محل برای تماشای مسابقات و نمایشهای آبی استفاده از طرفین استخر می باشد
دیواره استخر
دیواره های انتهایی استخر باید موازی باشند و با سطح آب زاویه 90 درجه داشته و از جنس محکم و یکپارچه ساخته شده باشند. سطح دیواره تا عمق 80 سانتیمتری آب نباید لغزنده باشد. رعایت این اصل برگشت شناگران را بی خطر می سازد.
دیواره و کف استخر باید به وسیله کاشی و یا سرامیک برای شستشوی بهتر پوشانده شوند.
لبه یا فرورفتگی مخصوص استراحت که شناگران یا بازیکنان واترپلو در هنگام استراحت پای خود را درون آن می گذارند وجود این لبه ها در دیواره های طولی استخر مجاز است، اما نباید از عمق 120 سانتیمتری آب پایین تر باشد. پهنای آنها می تواند از 10 تا 15 سانتیمتر باشد.
لبه های مخصوص استراحت
آب راهها یا موج گیرها را می توان در هر چهار دیواره استخر تعبیه کرد، نصب آن ها در دیواره های انتهائی باید طوری باشد که امکان اتصال صفحات زمان سنج های در فاصله 30 سانتی متر بالای سطح آب وجود داشته باشد.
این آب راهها باید با پنجره ای مشبک یا حفاظ پوشانده شود و مجهز به دریچه های مسدود کننده قابل تنظیم باشند تا سطح آب را ثابت نگه دارند.
آب راهها یا موج گیری های کنار استخر
لبه های استخر نسبت به سطوح اطراف آن باید کمی بر آمده و شیب آن به طرف داخل استخر باشد، تا آبهای سطحی با برخورد به برآمدگی ها وارد استخر نشود (شیب دار بودن لبه به خاطر جلوگیری از مواج شدن آب است).
لبه های استخر
حد فاصل بین رختکن و استخر و قبل از ورود به آن باید حوضچه آب کلر قرار داده شود که برای ضد عفونی کردن پاها استفاده شود.
در مسیرهای خروجی اصلی از سرویس های بهداشتی پاشویه با محلول کلر غلیظ (3 درصد) تعبیه شود و استفاده از آن اجباری گردد.
حوضچه های اب کلر
انواع استخر و امکانات و تجهیزات انها
استخر آموزشی
معمولاً در ابعاد 8*8 و یا 8*10 متر طوری طراحی و ساخته می شود که الگوهای آموزشی و یا ابزارهای کمک آموزشی در آن مد نظر باشد، مثلاً عمق آن حداکثر به 1/2.0 متر و به صورت شیب دار به نحوی ساخته که لااقل یک ضلع استخر علاوه بر کم عمق بودن قسمتی از آن به صورت پلکان وارد استخر شده تا برای آن دسته از اشخاصی که از وارد شدن ناگهانی در آب وحشت دارند مناسب باشد.
عمق آب اینگونه استخرها قابل تنظیم است
میله هایی استیل در اطراف دیواره ها و در قسمت سطح آب نصب شده که حدود 10 سانتیمتر با دیواره فاصله دارند که برای غوطه ور شدن و آموزش دست و پا بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، عمق آب اینگونه استخرها قابل تنظیم است. جدای از میله استخرهای آموزشی لوازم کمک آموزشی نظیر: تخته شنا به ابعاد مختلف – دوقلوی شنا – حلقه لاستیکی – کمربند نجات – بازوبند نجات – دماغ گیر – گوشی پای دولفینی (قورباغه) – و….که هر کدام موارد خاص خودش را دارد، برای افراد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد
در چنین استخرهایی بخش بزرگی از سطح آب (تا 80 درصد) کمتر از 7/1 متر عمق دارد ناحیه عمیق در این نوع استخرها مناسب نصب تخته های شیرجه کوتاه (حداکثر تا یک متر) و نصب وسایل بازی مانند انواع سٌرسٌره، نصب موج افکن های مکانیکی و ورزش غواصی می باشد. کف استخرهای تفریحی باید دارای شیب ملایم باشد و از 7 درصد تجاوز نکند.
استخرهای تفریحی
استخرهای قهرمانی
طول اینگونه استخرها 33/33 متر – 25 متر – 50 متر و عرض آن 10-21 متر متغیر است و عمق آن کمتر از 1/80 متر نیست اینگونه استخرها به دو صورت روباز یا سر پوشیده مورد بهره برداری قرار می گیرد.
در استخرهای سرپوشیده معمولاً از آب گرم استفاده می شود
ولی در استخرهای رو باز اکثر از آب سرد طبیعی بهره می گیرد.
تعداد خطوط شنا (لاین) بسته به عرض استخر بین 6تا8 خط متغیر است، این خطوط به وسیله طنابی که دو سر آن با قلابهایی به دیواره استخر وصل است در طول استخر کشیده می شود روی طناب اجسام غوطه ور دو انتهای طناب با رنگ سایر قسمتها متفاوت است. عرض هر خط شنا باید 2/5 متر باشد.
قطر این شناورها ممکن است از 5 تا 15 سانتیمتر باشد در بین هر دو خط نباید بیش از یک رشته طناب وجود داشته باشد
طنابهای خط
باید از رنگ تیره بوده و درست در مرکز یا وسط هرخط استخر کشیده شده باشد.
پهنای آن حداقل 20 و حداکثر30 سانتی متر است و طول آن در استخرهای 50 متری
، 46 مترو در استخرهای 25 متری ، 21 متراست خطوط کف استخر باید در
فاصله 2 متری دیواره استخر پایان یابند
خطوط کف استخر
– سکوها باید در عرض استخرنصب شود.
– در ابعاد 50*50 سانتیمتر با شیب 10-15 سانتیمتر می باشد.
– ارتفاع سکوها از سطح اب باید بین 50-70 سانتیمتر باشد.
– سکوهای استارت باید محکم بوده و حالت فنری نداشته باشد.
– هر سکوی شنا باید از چهار طرف شماره گذاری شود.
سکوهای شروع مسابقه
در عرض استخر و در فاصله 5 متری دیواره انتهایی طوری
آویزان شود که ارتفاع ان
تاسطح آب حداقل 8/1 و حداکثر 5/2 متر باشد.
پرچمهای راهنما در برگشت شنای پشت
دایوها بایستی دارای ارتفاعی از 1تا3 متر از سطح آب بوده و طول آنها 4و عرض آنها 5/0 متر باشد شیب دایو را نسبت به خط افق 90 درجه انتخاب می کنند. پیش آمدگی دایو به طرف داخل استخر حداقل باید 50/1 متر باشد.
دایوها
عمق آب برای شیرجه دارای اهمیتی بسیار است و حتماً بایستی متناسب با ارتفاع دایو از سطح آب باشد. حداقل عمق آب برای دایوی 1 متری باید حداقل 30/5 متر باشد. در مورد دایوی که در ارتفاع 3 متری از سطح آب قرار دارد حداقل عمق آب باید 20/6 متر و عمق دو طرف آن 70/2 متر باشد این نوع استخرها اصولاً اختصاص به شیرجه دارد.
عمق آب برای شیرجه
مرکز ملی شنا در شهر پکن چین
در ماه جولای سال 2003 دو شرکت معماری استرالیایی برنده طراحی مرکز شنای المپیک 2008 چین شدند.طرح ایشان از بین 18 طرح ارسال شده از سراسر جهان ( با هزینه ای بالغ بر 3.4 میلیارد دلار) انتخاب گردید
مرکز ملی شنا قرار است در زمینی با مساحت 70800 متر مربع واقع در قسمت غربی دهکده المپیک بنا شود.
ایده و فکر اصلی مکعبی از آب است. با تغییر در شکل هندسی حباب که به صورت مستطیل شکل در آمده. در کل سعی شده که ساختمان در هماهنگی کامل با استادیوم باشد که جزء اصلی دهکده است
سازه نمایان خارجی ، سقف و دیوارها را شکل می دهد..مواد مصرفی مواد غیر معمولی است به نام تفلون که در نما به کار رفته است.از این ماده ی شفاف به منظور پذیرفتن فرم خاصی از برآمدگی ها و نورپردازی استفاده شده است
تفلون استفاده شده در سطوح خارجی دارای ویژگی جذب حرارت خورشید میباشد که از آن برای گرم کردن آب استخرها و فضای داخلی استفاده میشود. در اطراف این ساختمان "که شاید بتوان آن را تحفه ی هنری سیستم های مدرن خواند " حفره های نسبتا بزرگی به منظور هدایت و استفاده بهینه از آب باران تعبیه شده است که جلوه زیبایی نیز به مجموعه داده است
با تشکر از توجه شما