ویژگیهای سازه های دینامیکی
چشم انداز کلی
سازه های دینامیکی یا متحرک سازه هایی هستند که حرکت خود را برای انطباق با تصورات انسانی تغییر می دهند.این ساختمانها جهت حرکت خورشید را تعقیب می کنند و به سمت جهت وزش باد تغییر جهت می دهند.بنابراین همساز شدن با طبیعت باعث می شود این بناها انرژی مورد نیاز خود را تامین کنند.این نوع معماری قابلیت چرخش 360 درجه برای ایجاد دید گسترده ای می باشد.سازه های دینامیکی دائماً در حال تعدیل و تغییر شکل خود هستند و هر طبقه به طور بی نظیر قابلیت چرخش مستقل دارد.
نتیجه آن می شود که همیشه نمای ساختمان در حال تغییر با یک برنامه مشخص خواهد بود به غیر از pent house ها.
بناها دارای بعد چهارمی به نام زمان خواهند شد.بناها شکلهای صلب نخواهند داشت.این بعد چهارم تحقیقات و تلاشهای معمار ایتالیایی "دیوید فیشر" بوده است و این ایده در سطح جهانی و بین سیاستمداران و شهرداران مورد توجه قرار گرفته است.او در یک کنفرانس خبری در نیویورک اظهار کرده است :این ساختمان هیچگاه ظاهرش مثل قبل نخواهد بود.
ویژگیهای سازه های دینامیکی:
روشهای پیشرفته ساخت و توانایی تولید انرژی توسط خود بنا،دو ویژگی شاخص در معماری دینامیک هستند.
در این روش از قطعات و واحدهای پیش ساخته با استاندارد کیفی بالا استفاده می شود و دارای تضمین صرفه جویی 20 درصدی در هزینه ها است که تاثیر عظیمی در ساخت و ساز جهانی خواهد داشت.
این روش نسبت به روش سنتی و متداول معماری،نیاز به نیروی کار کمتری در محل ساخت دارد و بخش عظیمی از کارگرها در کارخانه ها هستند،جایی که ایمنی آن نیز بیشتر است.
تامین انرژی:
برج از 79 توربین عظیم بادی که به صورت افقی بین طبقات متحرک در ستون اصلی قرار گرفته اند استفاده می کند و انرژی الکتریکی مازاد میتواند به طور کامل 5 ساختمان هم اندازه مشابه خود را که در مجاورش قرار دارند تامین کند.
از طرفی،با قرارگیری سلولهای خورشیدی در بالای برج ،انرژی خورشیدی نیز به نیروهای بادی اضافه میشود.
هر توربین می تواند 3/0 مگاوات برق تولید کند.با توجه به وجود هزار ساعت بادی سالانه در دبی توربین های استفاده شده در بنا می توانند بیشتر از 1200000 کیلووات- ساعت انرژی تولید کنند.
با توجه به اینکه مصرف متوسط انرژی هر خانواده 24 هزار کیلووات ساعت تخمین زده می شود،هر توربین می تواند انرژی 50 خانواده را تامین کند.این برج دینامیکی 200 آپارتمان خواهد داشت که به این ترتیب انرژی مورد نیاز آنها از توربین ها به طور کامل تامین خواهد شد.
شرکت Dynamic Architective برجهای دوار و پویایی در سرتاسر دنیا طراحی کرده که اولین پروژه این شرکت بنابر گزارش سایت اصلی آن در دبی و پروژه بعدی در سکو اجرا خواهد شد.
این آسمان خراش 420 متری 180 طبقه خواهد داشت که دارای مدول طراحی مختلف است.
این برج دارای:
هتل 6 ستاره
آپارتمان
دفاتر اداری و رستوران
بعلاوه 5 ویلا که در بالای برج طراحی شده اند.
هر ویلا قابلیت داشتن پارکینگ اختصاصی ماشین در همان طبقه را نیز دارد که توسط آسانسورهای مخصوص امکان انتقال آن را پیدا می کنند.سقف pent house همچنین امکاناتی از قبیل استخر شنا،حیاط سبز و فضایی برای مجالس را دارا خواهد بود.
این برج با یک نوآوری جدید در صنعت معماری قادر است در هر طبقه به آهستگی چرخشی 360 درجه ای حول محور مرکز خود در هر لحظه را داشته باشد.
در خصوص نحوه گردش طبقات باید اضافه کرد هر طبقه قادر است با سرعت حداکثر 6 متر بر دقیقه بچرخد و برای چرخش 1 دور کامل احتیاج به 90 دقیقه زمان دارد.
به صورتیکه این حرکت در داخل بدون نگاه کردن به بیرون قابل احساس نیست.
این چرخش می تواند طبق فرمان صوتی اهالی ساکن در طبقه باشد که البته این امکان فقط برای 5 ویلای اصلی ساختمان وجود دارد و برای هماهنگی کلی حرکت طبقات از یک ضرب آهنگی کلی برای چرخش هر طبقه استفاده می کنند.
برج پویا انرژی خود را از توربین های بادی که در بین طبقاتش قرار گرفته اند تامین میکند.از طرفی با قرارگیری سلولهای خورشیدی در بالای برج انرژی خورشیدی نیز به نیروهای بادی اضافه می شود.مجموع بهای این انرژی ها در یک سال بطور تقریبی ارزشی معادل 7 میلیون دلار است.هر توربین قادر است نیروی الکتریسیته ای معادل 3/0 مگاوات تولید کند.هر توربین بادی معمولی و عمودی نیروی تقریبی 1 تا 5/1 مگاوات تولید کند.
طراحی این برجها مانند برجهایی از این قبیل بر اساس هسته بتنی مرکزی و کنسولهای طبقات است.در هسته مرکزی ارتباطهایی عمودی و تاسیساتی قرار دارد که استوانه ای بتنی آنها را در بر گرفته،هر طبقه به صورت مجزا از قطعاتی مانند برشهای کیک تشکیل شده که این قطعات کاملاً پیش ساخته هستند.قطعات پیش ساخته شامل حمام،دستشویی،آشپزخانه و … نیز می شود.
تنها قسمتی از ساختمان که در محل پروژه ساخته شده هسته اصلی (ستون مرکزی) آن است.(1)
90% این برج در کارخانه ساخته و با کشتی به محل ساخت پروژه حمل می شود.این به ما این امکان را می دهد که همه بنا را فقط در عرض 22 ماه بسازیم.
نصب این قطعات به این صورت است که با قرارگیری یک جرثقیل در بالای استوانه و دو ریل عمودی در ارتفاع برج،قطعات تک تک بر روی ریل ها بالا رفته و با چرخش جای قطعه بعدی را باز می کند.
اتصالات مخصوص برای آب سالم در هسته (ستون اصلی ) نصب می شوند.هسته آب سالم را با تکنولوژی خاصی به هر طبقه می رساند. در این روش از تکنولوژی (سوختگیری مجدد در هواپیما درنیمه پرواز) استفاده شده است.
سازنده برج ادعا کرده که تنها با 90 نفر نیروی انسانی می توان این برج را ساخت.در صورتیکه پروژه هایی از این قبیل حداقل احتیاج به 2000 نفر نیروی کار در یک زمان دارند.ساخت هر طبقه با این سیستم پیش ساخته سه روز زمان کاری احتیاج دارد در صورتیکه در پروژه های معمولی در دبی ساخت هر طبقه حداقل سه هفته زمان می برد.و همچنین کل زمان پروژه دارای 30% زمان کمتری نسبت به زمان پروژه کامل یک آسمان خراش معمولی خواهد بود.
طبق گفته طراح برج داوینچی در سال 2008 گفته شده که این برج تا 2010 کامل خواهد شد. کل برج نهایی شده است و اولین ساختمان در دبی خواهد بود. قطعات پیش ساخته برج براحتی در جبل علی (واقع در 35 کیلومتری جنوب غربی دبی ) تولید و نصب خواهند شد.
منابع
1-Sky screaper page.com
2-News.bbc.co.uk
3-Dynamic architecture.net
4-Emporis.com
5-Arabian business.com
6-Online.wsj.com