استاد مربوطه: ……………………
دانشجو: ………………..
موضوع ارائه: هندبال
ورزش هندبال چیست؟
هندبال ورزشی گروهی است که دو تیم شرکت کننده در آن، هر کدام دارای هفت بازیکن هستند، از این هفت بازیکن یک نفر به عنوان دروازه بان جلوی دروازه میایستد. در ورزش هندبال بازیکنان برای کسب امتیاز باید توپ را درون دروازه حریف جای دهند. در این ورزش از دست برای پاس دادن و شوت کردن استفاده میشود.
ورزش هندبال
ورزش هندبال که ورزشی پرتحرک و در ردیف ورزشهای خشن معرفی شده در مدت یکساعت و یا حتی بیشتر بازی می شود و ازمجموعه ای از مهارتها و حرکات مثل دویدن، راه رفتن، پریدن، توقف کردن، عقب و جلو رفتن، پرتاب کردن و برخوردهای فیزیکی در دفاع و حمله تشکیل شده است.
تاریخچه ورزش هندبال
ورزش هندبال را در زمان های دور با نام اورانیا می شناختند و حرکات این ورزش را در 600 سال پیش از میلاد بر روی دیواره های حجاری شده آتن یونان در سال 1926 یافته اند، که این نشان دهنده ی قدمت این ورزش پر هیجان است. ولی شکل گیری رسمی این ورزش به سال 1890 بر می گردد، در ادامه این ورزش به وسیله پدر هندبال یعنی کارل شلنز توسعه داده شد و به علت سردی هوا در منطقه اروپا ورزش هندبال داخل سالن و با هفت نفر بازیکن شکل امروزی را به خودش گرفت.
دو کشور آلمان و دانمارک نقش مهمی در به نتیجه رساندن این ورزش در جوامع بین المللی داشتند و در سال 1928 فدراسیون بین المللی هندبال با یازده کشور عضو در آمستردام هلند به وجود آمد و برای اولین بار در سال 1931 کمیته بین الملل المپیک اجازه ی ورود هندبال به جمع بازیهای المپیکی را صادر کرد. با وقوع جنگ جهانی دوم ورزش هندبال کوتاه مدت اجرا نشد اما پس از آن در سال 1950 این فدراسیون در سوئیس مجددا آغاز به کار کرد.
در همان زمانی که ورزش هندبال در زمین روباز انجام می شد. در اروپای شمالی به علت سردی هوا و نامساعد بودن شرایط جوی در بیشتر فصول سال این ورزش را بداخل سالن کشانده در این زمینه دانمارکی ها و سوئدی ها موفق تر از دیگران بودند
تاریخچه ورزش هندبال در ایران
هندبال سالنی با تدریس آقای دکتر علی محمد امیر تاش در سال۴۴ -۱۳۴۳در دانشسرای عالی بصورت کلاسیک آغاز شد
هندبال در اواخر سال ۱۳۴۷ و اوایل سال ۱۳۴۸ با تلاش و جدیت دکتر علی محمد امیر تاش تاسیس گردید
فدراسیون هندبال درسال ۱۳۵۴ تاسیس گردید و شخصی بنام مهندس هارون مهدوی بعنوان رئیس آن معرفی شد. از سال ۱۳۵۵ تا سال ۱۳۶۱ مسابقات قهرمانی کشور بطور مرتب انجام گرفته درسالهای ۶۹-۶۸-۶۷ مسابقات برگزار نشد و مجدداً این بازیها از سال ۱۳۷۰ دوباره از سر گرفته شد .
انواع هندبال
هندبال سالنی
هندبال داخل چمن
هندبال ساحلی
هندبال چکی
هندبال آمریکایی
هندبال گالیک
هندبال 7 نفره
هندبال کوچک
هندبال نشسته
هندبال با ویلچر
قوانین ورزش هندبال
تعداد کل بازیکنان: ۱۲ نفر برای هر تیم.
تعداد بازیکنان داخل زمین: ۷ بازیکن در هر تیم که شامل یک دروازه بان هم می باشد.
تعداد کل داوران: ۶ نفر شامل سرداور، داور، داور فنی، وقت نگهدار، منشی و مسوول تابلو.
اندازه زمین: زمین هندبال دارای طول ۴۰ متر و عرض ۲۰ متر می باشد. شکل اندازه و رنگ دروازه: دروازه به شکل ذوزنقه بود که دارای ۲ متر ارتفاع و عرض ۳ متر می باشد. عمق هر دروازه در بالا ۱۰۰ سانتی متر و در پایین ۱۵۰ سانتی متر بوده و رنگ آن سفید و سیاه یا سیاه و زرد می باشد.
وزن و رنگ توپ: توپ، به شکل کروی و جنس آن از چرم و یا مواد مصنوعی است. سطح توپ نباید براق و لغزنده باشد برای مردان ۴۲۵ الی ۳۷۵ گرم و برای بانوان و نوجوانان ۳۳۵ الی ۴۰۰ گرم می باشد. رنگ توپ سفید – قرمز با ترکیبات دیگری است.
اندازه توپ: اندازه محیط توپ برای مردان ۵۸ تا ۶۰ سانتی متر و برای زنان ۵۴ تا ۵۶ سانتی متر می باشد.
محیط دروازه: این محیط متعلق به دروازه بان است و هیچ بازیکنی حق ورود به آن را ندارد و ملاک در ورود به محوطه، تماس با خط یا زمین محوطه است.
نحوه شروع بازی: بازی با قرعه کشی توسط داور از طریق پرتاب سکه بوده و تیم برنده توپ یا زمین را انتخاب می کند.
زمان بازی: هر بازی دارای دو وقت ۳۰ دقیقه مفید بوده که توسط داور تشخیص داده می شود.
تعداد استراحت: بین هر دو نیمه ۱۰ دقیقه استراحت برای هر تیم در نظر گرفته می شود.
تعداد تعویض: برای هر تیم نامحدود و آزاد است و بازیکنان باید از قسمت مشخص شده، تعویض شوند.
شماره بازیکن و دوازه بان: بازیکنان می توانند هر شماره ای داشته باشند.
طریقه پرتاب اوت: کف یک پا باید روی خط قرار گیرد و توپ بدون حرکت پا به داخل زمین انداخته شود.
زدن پنالتی: در هنگام زدن پنالتی بایستی کف یک پا چسبیده به زمین و پشت خط باشد، فاصله نقطه پنالتی تا دروازه ۷ متر می باشد.
بازی مساوی: هر بازی با توجه به شرایط هر مسابقه می تواند نتیجه تساوی داشته باشد یا نداشته باشد.
وقت اضافی: اگر بازی نیاز به برنده داشته باشد، در صورت تساوی دو تیم در وقت قانونی، دو وقت ۵ دقیقه ای و در صورت تساوی دوباره، پس از استراحت تیم ها، دو وقت ۵ دقیقه ای دیگر گرفته می شود.
بازیکن زمین هندبال: بازیکنان اجازه دارند توپ را با پاس یا دریبل به زمین حریف پرتاب کنند، به شرط ینکه مرتکب تخلف نشوند (رانینگ – دبل) هر بازیکن حق استفاده از دو تا سه گام را دارد. یک سه گام پیش از دریبل و سه گام دوم پس از دریبل که باید بلافاصله توپ را پاس دهد و یا شوت بزند.
بازیکن ذخیره هندبال: بازیکن ذخیره در هر لحظه و به تعداد دفعه می تواند وارد زمین بازی شود به شرط اینکه ابتدا بازیکن از زمین خارج شود و آنگاه بازیکن ذخیره وارد زمین شود.
بازیکنان در بازی هندبال مجاز هستند که با اعضای بالاتر از زانوی خود توپ را لمس کرده، پرتاب کرده، ضربه زده و یا اینکه متوقف کنند. همچنین بازیکنان فقط می توانند 3 ثانیه به صورت ثابت ایستاده و توپ را در دست داشته باشند، در غیر اینصورت داور به نفع تیم مقابل خطا اعلام خواهد کرد.
همچنین در حالت ایستاده و یا دویدن یک مرتبه به زمین بزند و یا بطور مکرر آن را با یک دست در بیل کند بعد از کنترل مجدد توپ قانون ۳ ثانیه و ۳ قدم وارد عمل خواهد شد. همچنین بازیکن هندبال باید توپ را با یک دست به دست دیگرش بدهد.
گروه های عضلانی درگیر در هندبال
عضلات کمر
عضلات شانه
عضلات آرنج
عضلات مچ و دست
عضلات تهیگاه
عضلات ران
عضلات ساق پا
فواید ورزش هندبال
هندبال می تواند روی سیستم های مختلف بدن تاثیرات مثبتی داشته باشد.
آمادگی جسمانی: هندبال باعث افزایش سرعت، قدرت، استقامت، چابکی و انعطاف پذیری در فرد ورزشکار می شود.
آمادگی روانی: خلاقیت و قدرت تصمیم گیری در ورزشکاران این رشته افزایش می یابد.
افزایش سرعت عکس العمل: ورزشکاران این رشته نسبت به افراد عادی با سرعت بیشتری به تحریکات محیطی پاسخ می دهند.
آمادگی فکری: افزایش قدرت تمرکز، اعتماد به نفس و توجه در این ورزشکاران بیشتر است.
شادابی: کسب مهارت و بازی در این رشته باعث شادابی در بازکنان هندبال می شود.
عوارض ورزش هندبال
اگرچه در این ورزش عمدتا بازیکنان از دست های خود برای پاسکاری توپ استفاده می کنند، ولی جالب است بدانید که آسیب های این رشته بیشتر در اندام تحتانی ایجاد می شود. طبق تحقیقات انجام شده، بیشتر از ۵۰ درصد آسیب های ورزشی در رشته هندبال در ناحیه پاها است. شاید علت این آسیب ها دویدن و پرش های سریعی است که بازیکن باید در طول بازی هندبال داشته باشد.
مهم ترین آسیب ها در این ورزش عبارتند از:
▪ کشیدگی عضلات هامسترینگ: عضلات این مجموعه در ناحیه پشت ران ها قرار دارند. ▪ کشیدگی عضلات چهارسر: این عضله در جلوی ران قرار می گیرد. ▪ کشیدگی تاندون آشیل: تاندونی که باعث اتصال عضلات ساق به ناحیه پاشنه می شود. ▪ آسیب مینیسک زانو ▪پیچ خوردگی مچ پا ▪ پارگی لیگامان صلیبی در زانوها ▪ آسیب مفاصل کتف
ورزش هندبال برای چه افرادی مضر است
ورزش های زمینی مانند هندبال ضربان قلب را به طور قابل توجهی بالامی برد و تنفس سریع در فرد اتفاق می افتد و درنتیجه برای کسانی که مشکلات قلبی و فشار خون دارند مضر است و همچنین برروی عضلات زیادی از بدن تاثیر دارد و برای کسانی که مشکل عضلانی دارند مضر می باشد.
ولی در این حال ورزش هندبال فواید بسیاری دارد باعث تقویت عضلات بدن می شود و همچنین منجربه کاهش استرس،کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن،بهبود روحیه و خلق و خو می شود.
وقت بازی، علامت پایانی و تایم اوت
وقت بازی با سوت داور برای اجرای پرتاب شروع، آغاز می شود. بازی به وسیله علامت پایانی ساعت عمومی یا وقت نگهدار خاتمه می یابد. اگر هیچ نوع علامتی داده نشد، داور برای اعلام پایان وقت، سوت خواهد زد .
چنانچه مسابقاتی که برنده آن باید معلوم شود، در پایان وقت عادی، مساوی تمام شود، پس از ۵ دقیقه استراحت، بازی در وقت اضافی ادامه خواهد یافت. وقت اضافی شامل دو نیمه ۵ دقیقه ای همراه با یک دقیقه استراحت در بین دو نیمه خواهد بود. چنانچه مسابقه پس از وقت اضافی اول مجدداً مساوی شود، پس از ۵ دقیقه استراحت، وقت اضافی دوم انجام خواهد شد. این وقت اضافی نیز شامل دو نیمه ۵ دقیقه ای همراه با یک دقیقه استراحت بین دو نیمه خواهد بود. در صورتی که مسابقه همچنان مساوی باشد، برنده به وسیله مقررات خاص همان مسابقات، تعیین خواهد شد.
در دو زمان ۳۰ دقیقه ای برای بزرگسالان – ۲۵ دقیقه ای برای جوانان – ۲۰ دقیقه ای برای نوجوانان و ۱۵ دقیقه ای برای نونهالان می باشد با زمان استراحت ۱۰ دقیقه ای بین دو نیمه
تایم اوت
داوران تصمیم می گیرند که وقت بازی چه موقع و برای چه مدت متوقف شود (تایم اوت).
در موارد زیر اعلام تایم اوت الزامی است:
هنگام اعلام دو دقیقه تعلیق، دیسکالیفه یا اکسکلود
هنگام اعلام پرتاب ۷ متر
هنگام اعلام تایم اوت تیمی
هنگام خطای تعویض با ورود بازیکن اضافی به زمین
هنگامی که از سوی وقت نگهدار یا سرپرست فنی سوت زده شود
هنگام ضرورت مشورت بین داوران، طبق قانون
انواع تمرینات ورزش هندبال
هندبال روی هر دو طرف بدن به یک اندازه کار کرده، و فعالیت هوازی، قدرت عضلانی، تعادل و انعطاف پذیری را با هم ترکیب می کند. ترکیبی از تمرینات قلبی عروقی، وزنه برداری و تمرینات کششی، یک پایه تناسب اندام برای مسابقات هندبال را فراهم می کنند.
تمرین کردن برای دوی سرعت: پرتاب های پرشی یا ضربه ای در هندبال، نیازمند سرعت گرفتن ناگهانی و جهش های سریع می باشد.
تمرینات عضلانی: هندبال مستلزم جهش کردن برای زدن توپ، قدرت بالا تنه برای قدرت دادن به توپ، و همچنین قدرت مرکز بدن است(حرکت پلانک، یک تقویت کننده مرکز بدن است).
هماهنگی با توپ: تمرین رها کردن توپ، روی سرعت دستها کار می کند.
کشش و انعطاف پذیری: کشش در هر برنامه ی ورزشی مهم است کشش همسترینگ برای پایین تنه مفید است.
خطاهای هندبال
1. در این بازی کارت زرد وجود دارد که کارت زرد دوم به معنای اخراج است البته اخراج در هندبال 2 دقیقه است و پس از این مدت بازیکن مجدد به زمین برمی گردد. هر 3 اخراج 2 دقیقه اخراج کامل از بازی را به همراه دارد که داور آن را با کارت قرمز نشان می دهد.
2. در صورتی که داور بازیکن خطاکار را با یک دست نشان دهد با دست دیگر در بالای سر و به وسیله دو انگشت علامت ۲ را نشان دهد یعنی بازیکن ۲ دقیقه اخراج شده است. بازیکنی که ۳ بار ۳ دقیقه اخراج شود، کارت قرمز گرفته و حق بازی کردن ندارد ، یا اصطلاحا دیسکالیفه شده است، بعد ازدو دقیقه یک بازیکن دیگر می تواند جایگزین بازیکن اخراجی شود.
3. توهین به داور، خطای اکسکلود نامیده می شود که باعث اخراج بازیکن از زمین و محل ذخیره ها شده و بازیکن، دیگر حق ورود به زمین را ندارد.
4. در هنگام تعویض، اگر بازیکن زودتر از بازیکن تعویضی وارد زمین شود، مجازات دو دقیقه شامل هر دو بازیکن می شود.
5. در صورتی که هنگام زدن پنالتی، پس از سوت داور، بازیکن پنالتی زننده توپ را به زمین بزند، خطا محسوب شده و حق زدن پنالتی از آن تیم گرفته می شود.
6. در صورتی که بازیکن مدافع در هنگام دفاع، داخل قوس شود و مزاحمت ایجاد نماید خطای پنالتی گرفته می شود.
کارهایی که در ورزش هندبال مجاز نمی باشد
کشیدن یا ضربه زدن به توپی که در دست بازیکن مقابل است
سد کردن یا هل دادن حریف به وسیله بازوها و دستها یا پاها
بغل کردن، گرفتن، هل دادن، دویدن یا پریدن بر روی حریف
به هر شکل، ممانعت یا به خطر انداختن بازیکن مقابل (با توپ یا بدون توپ) تخلف از قوانین است.
از توجه شما متشکرم