1
موضوع : نفت و تاریخچه آن
2
عقیده عمومی در مورد منشا نفت این است که نفت از بقایای موجوداتی به نام پلانکتون به وجود آمده است. پلانکتون ها موجودات حیوانی و گیاهی بسیار ریزی اند که به تعداد بی نهایت زیاد در دریاها زندگی می کنند و از تجربه بدن آنها تحت تاثیر باکتری ها در زمان های بسیار طولانی، نفت حاصل میشود و این نفت به علت قابلیت نفوذی که دارد، از لابلای سنگها گذشته و در مخازنی در زیر طبقات غیر قابل نفوذ جمع آوری می شود.
نحوه تشکیل نفت
3
نَفت خام مایعی غلیظ و افروختنی به رنگ قهوه ای سیر یا سبز تیره یا سیاه است که در لایه های بالایی بخش هایی از پوستهٔ کره زمین یافت می شود. نفت شامل آمیزهٔ پیچیده ای از هیدروکربن هایی گوناگون است. بیش تر این هیدروکربن ها از زنجیرهٔ آلکان هستند؛ ولی ممکن است از دید ظاهر، ترکیب یا خلوص تفاوت های زیادی داشته باشند.
ویژگی کلی نفت خام
4
ریشهٔ واژهٔ «نفت» از واژهٔ اوستایی «نپتا» گرفته شده است. اعراب آن را از زبان مادی گرفته و «نفتا» خوانده اند. در برخی منابع قدیمی به صورت «نفط» نیز آمده است. در فرانسه نیز *Naphte*گفته می شود و پیش از آن تا سال ۱۲۱۳ میلادی * Napte* گفته می شد که از واژهٔ لاتین *Naphta* برگرفته شده بود. ریشهٔ این کلمه واژه یونانی *Naphtha* به معنی روغن شرقی می باشد.
کلمهٔ نفت در زبان انگلیسی «پترولیوم» Petroleum) ) نامیده می شود که از دو کلمهٔ «پترا» (معادل یونانی واژهٔ سنگ) و کلمهٔ «اولئوم» Oleum) روغن) تشکیل شده است.
نفت مایعی است که عمدتاً از دو عنصر آلی هیدروژن و کربن تشکیل شده و دارای مقادیر کم تری از عناصر سنگین مانند نیتروژن، اکسیژن و گوگرد می باشد و به صورت طبیعی در زیر زمین و به صورت استثنایی در روی زمین یافت می شود.
واژه شناسی نفت
5
نفت را با بشکه می سنجند. هر بشکه حاوی حدود ۱۵۹ لیتر نفت می باشد.
اما در داد و ستدهای بین المللی از استاندارد بشکه های 42 گالنی استفاده می شود. بشکه هایی که اگر بخواهیم به صورت دقیق محاسبه کنیم 158.9873 لیتر حجم دارند. البته این دقت در همه مبادلات ممکن نمی شود. بنا بر این بشکه های نفت را همان 159 لیتر در نظر می گیرند.
اندازه گیری نفت
6
استفاده به عنوان ماده سوختنی مثل بنزین – گاز- گازوئیل – نفت سفید
تجهیزات ورزشی مثل تور فوتبال – توپهای گلف – چمن مصنوعی – راکت تنیس – توپ راگبی
آدامس – خمیردندان – سیم گیتار- عطر و ادکلن – لنز چشم – رژ لب –
قرص آسپرین – مداد رنگی
کاربردهای نفت خام
7
ویلیام ناکسی دارسی یک میلیونراسترالیایی ، نخستین فردی بود که با روشهای جدید روز ودستگاههای حفاری مکانیکی در ایران به اکتشاف نفت وحفر چاه پرداخت.او ابتدا گروهی فنی را به سرپرستی زمین شناسی به نام برلز استخدام و به ایران اعزام کرد. این گروه ، پس از بررسیهای زمین شناسی ، گزارش رضایت بخشی داد.احتمال وجود نفت در حوالی قصرشیرین و شوشتر را زیاد و دردیگرنقاط امیدوار کننده دانست. پس از دریافت این گزارش ،دارسی نماینده ای به نام ماریوت را در سال 1901 به دربار ایران فرستاد ماریوت امتیاز اکتشاف و استخراج نفت در تمام ایران ، بجز پنج ایالات شمالی را از مظفرالدین شاه گرفت.چند ماه پس از امضای قرار داد، حفاری اولین چاه درمحلی به نام چیاسرخ یا چاه سرخ ، در شمال غرب قصرشیرین آغاز شد. کار حفاری به علت نبود راه و ناامنی به کندی پیش می رفت تا آنکه درتابستان 1903 در عمق 507 متری به گاز و کمی نفت رسید. چاه دوم هم در همین ناحیه در عمقی مشابه به نفت رسید. بهره دهی این چاه درحدود 175 بشکه در روز بود. دارسی با ارزیابی نتایج دریافت اگردر ناحیه چیاسرخ نفتی بیش از این مقدار هم بیابد به علت دوری ازدریا ونبود امکان حمل به بازار مصرف ، سودی عاید او نخواهد شد. ناحیه را ترک کرد و به خوزستان روی آورد.
تاریخچه کشف نفت در ایران
8
منطقه چیارسرخ درمرزبندیهای بعدی به دولت عثمانی واگذار شد واکنون چیاسرخ یک میدان نفتی کوچکی درعراق است.
درمنطقه خوزستان اولین و دومین چاه حفر شده شرکت، خشک بودند. درنیمه اول سال 1908 سرمایه شرکت روبه پایان بود و هنوز نفتی کشف نشده بود. روسای شرکت به مسئول عملیات که مهندسی به نام دینولدز بود: دستور توقف عملیات را می دهد. ولی او که در محل وضع را بهتر ارزیابی کرده بود چند روزی از اجرای دستور توقف خودداری نمود وبه حفاری ادامه می دهد. درروز پنجم خرداد 1287 شمسی (1908 م) مته حفاری به لایه نفت دار برخورد ونفت با فشار از چاه فوران نمود. عمق چاه 360 متربود. دومین چاه که ده روز بعد به نفت رسید 307 متر عمق داشت با به نفت رسیدن این دو چاه وجود نفت به مقدار زیاد درایران به اثبات رسید. پس از کشف نفت در ایران درسال 1909 شرکت سابق نفت ایران وانگلیسی تشکیل شد.
و از سال 1908 تا سال 1928 تمام نفت تولیدی ایران از میدان نفتی مسجدسلیمان استخراج شد.
تاریخچه کشف نفت در ایران
9
نقشه ذخایر نفتی جهان در سال ۲۰۰۹
10
عربستان سعودی
روسیه
ایالات متحده آمریکا
چین
ایران
کانادا
مکزیک
امارات متحده عربی
برزیل
نیجریه
۱۰کشور برتر تولید کننده نفت
11
فوران نفت
12
دکل نفت
13
اولین چاه نفت در ایران
14
15