تارا فایل

پاورپوینت موتور های جستجو Search Engines


1/40

موتور های جستجو
search engines
2/40

حمید رضا تفضلی آرانی

آذرماه 1393
3/40

فهرست مطالب

1-تعریف موتور های جستجو
2-اجزاء موتور های جستجو
3-مثال روش کار موتور های جستجو
4-معرفی بهترین موتور های جستجو
5-آمار بازدید و استفاده موتور های جستجو
6-معرفی 10 موتور جستجوی ایرانی
4/40

موتور جستجو چیست ؟
موتورجستجو، یک برنامه کامپوتری تحت وب است که به کاربر اجازه می دهد ، به دنبال اطلاعات مربوط به یک کلید واژه دراینترنت بگردد. به عبارت دیگر صفحات وب مرتبط با آن عبارت که در اینترنت موجود است را به کاربر معرفی می کند.
موتور های جستجو امکانات ویژه ای برای جستجویا عکس، فیلم، فایل های صوتی و اخبار دارند که به کاربر کمک شایانی برای سازمان یافته تر عمل کردن می دهد.
Google
YAHOO!
bing
5/40

موتور جستجو چگونه کار می کند؟
وقتی جستجویی در یک موتور جستجوگر انجام و نتایج جستجو ارایه می شود، کاربران در واقع نتیجه کار بخش های متفاوت موتور جستجوگر را می بینند. موتور جستجوگر قبلا" پایگاه داده اش را آماده کرده است و این گونه نیست که درست در همان لحظه جستجو، تمام وب را بگردد.
6/40

بخش های مجزای یک موتور جستجوگر
7/40

( عنکبوت)Spider
اسپایدر یا روبوت ، نرم افزاری است که کار جمع آوری اطلاعات مورد نیاز یک موتور جستجوگر را بر عهده دارد. اسپایدر به صفحات مختلف سر می زند، محتوای آنها را می خواند، لینکها را دنبال می کند، اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری می کند و آنرا در اختیار سایر بخش های موتور جستجوگر قرار می دهد.
8/40

کار یک اسپایدر، بسیار شبیه کار کاربران وب است. همانطور که کاربران، صفحات مختلف را بازدید می کنند، اسپایدر هم درست این کار را انجام می دهد با این تفاوت که اسپایدر کدهای اچ تی ام ال صفحات را می بیند اما کاربران نتیجه حاصل از کنار هم قرار گرفتن این کدها یعنی صفحه طراحی شده را مشاهده می کنند.
9/40

( خزنده )Crawler 
کراولر، نرم افزاری است که به عنوان یک فرمانده برای اسپایدر عمل می کند. آن مشخص می کند که اسپایدر کدام صفحات را مورد بازدید قرار دهد. در واقع کراولر تصمیم می گیرد که کدام یک از لینک های صفحه ای که اسپایدر در حال حاضر در آن قرار دارد، دنبال شود. ممکن است همه آنها را دنبال کند، بعضی ها را دنبال کند و یا هیچ کدام را دنبال نکند. 
10/40

( بایگانی کننده)Indexer 
تمام اطلاعات جمع آوری شده توسط اسپایدر در اختیار ایندکسر قرار می گیرد. در این بخش اطلاعات ارسالی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند و به بخش های متفاوتی تقسیم می شوند. تجزیه و تحلیل بدین معنی است که مشخص می شود اطلاعات از کدام صفحه ارسال شده است، چه حجمی دارد، کلمات موجود در آن کدامند، کلمات چندبار تکرار شده اند، کلمات در کجای صفحه قرار دارند و … .

11/40

( پایگاه داده ) DataBase 
تمام داده های تجزیه و تحلیل شده در ایندکسر، به پایگاه داده ارسال می گردد. در این بخش داده ها گروه بندی، کدگذاری و ذخیره می شود. همچنین داده ها قبل از آنکه ذخیره شوند، طبق تکنیکهای خاصی فشرده می شوند تا حجم کمی از پایگاه داده را اشغال کنند.
12/40

( سیستم رتبه بندی )Ranker 
بعد از آنکه تمام مراحل قبل انجام شد، موتور جستجوگر آماده پاسخ گویی به سوالات کاربران است. برای پاسخگویی به درخواست کاربر، ابتدا تمام صفحات موجود در پایگاه داده که به موضوع جستجو شده، مرتبط هستند، مشخص می شوند. پس از آن سیستم رتبه بندی وارد عمل شده، آنها را از بیشترین ارتباط تا کمترین ارتباط مرتب می کند و به عنوان نتایج جستجو به کاربر نمایش می دهد.
 
13/40

حتی اگر موتور جستجوگر بهترین و کامل ترین پایگاه داده را داشته باشد اما نتواند پاسخ های مرتبطی را ارایه کند، یک موتور جستجوگر ضعیف خواهد بود. در حقیقت سیستم رتبه بندی قلب تپنده یک موتور جستجوگر است و تفاوت اصلی موتورهای جستجوگر در این بخش قرار دارد. سیستم رتبه بندی برای پاسخ گویی به سوالات کاربران، پارامترهای بسیاری را در نظر می گیرد تا بتواند بهترین پاسخ ها را در اختیار آنها قرار دارد.
14/40

یک مثال
فرض می کنیم او مجوز شکار یک اوریال (نوعی آهو) را از شکاربانی منطقه دریافت می کند.  – کار اسپایدر  او اوریالی رعنا را شکار می کند و سپس آنرا با خود به منزل می برد. – کار ایندکسر  شکار را تکه تکه کرده، گوشت، استخوان، دل و قلوه، کله پاچه و … آنرا بسته بندی
می کند و بخش های زاید شکار را دور می ریزد.  – کار پایگاه داده  بسته های حاصل را درون فریزر قرار داده، ذخیره می کند.  – کار سیستم رتبه بندی  مهمانان سراغ او می آیند و همسرش بسته به ذائقه مهمانان برای آنها غذا طبخ می کند. ممکن است عده ای کله پاچه، عده ای آبگوشت، عده ای … دوست داشته باشند. پخت غذا طبق سلیقه مهمانان کار سختی است. ممکن است همه آنها آبگوشت بخواهند اما آنها مسلما" بامزه ترین آبگوشت را می خواهند!
15/40

نکته ها :
شکارچی می توانست برای شکار کبک یا اوریال و یا هر دو به آن منطقه برود همانطور که موتور جستجوگر می تواند از سرور سایت شما انواع فایل (عکس، فایل متنی، فایل اجرایی و …) درخواست کند.

شکارچی می تواند شب به شکار برود یا روز. موتور جستجوگر هم ممکن است شب به سایت شما مراجعه کند یا روز. بنابراین همواره مطمئن باشید که سایت شما آپ است و موتور جستجوگر می تواند در آن به شکار فایلها بپردازد.

16/40

غذای خوشمزه را می توانید با نتایج جستجوی دقیق و مرتبط مقایسه کنید. اگر شکارچی بهترین شکار را با خود به منزل ببرد اما غذایی خوشمزه و مطابق سلیقه مهمانان طبخ نگردد، تمام زحمات هدر رفته است.

به عنوان آخرین نکته این بخش یاد آوری می کنم که به شکار اوریالی رعنا آن هم در منطقه حفاظت شده ابیورد (پارک ملی تندوره) اصلا فکر نکنید. اما توصیه می شود که حتما از طبیعت بکر آن دیدن فرمایید (بدون اسلحه!).
17/40

آداب جستجو در اینترنت

* چگونه جستجو کنیم ؟
* کجا جستجو کنیم ؟
در صورتی که بتوانید به این دو سوال پاسخ مناسب و روشنی بدهید، به راحتی خواهید توانست اطالاعات مورد نظر خود را بر روی شبکه بیابید.
18/40

چگونه جستجو کنیم ؟
AND هنگامی که شما به دنبال صفحاتی می باشید که
حاوی چند کلمه یا عبارت معین باشند از این اپراتور استفاده کنید.
به طور مثال
زمانی که به دنبال اطالعاتی در مورد اینترنت و امنیت هستند عبارت Internet And Security را مورد استفاده قرار دهید.
OR زمانی که وجود حداقل یکی از چند کلمه یا عبارات معین در صفحات، مورد نظر شما باشد، اپراتور OR را در بین این کلمات به کار گیرید.
به طور مثال Internet Or Security، صفحات سایت هایی را در اختیار شما قرار خواهد داد که دارای اطالعاتی در مورد اینترنت، امنیت یا هر دوباشند.
19/40

20/40
کجا جستجو کنیم ؟
در صورتی که به دنبال موضوعی کمیاب هستید و با استفاده از google یا altavista نتوانستید به جواب مناسب دست یابید، از سایت هایی مانند Mamma و Meta Crawler استفاده نمایید. این دو سایت از مجموعه ای هستند که اصطلاحا به آنها موتور فرا جستجو (Meta Search Engine) گفته می شود و زمانی که شما بر روی یکی از اعضای این گروه سایت ها جستجو می کنید، پرس و جو به سایت های جستجوی دیگر فرستاده می شود و پاسخ های گرفته شده از مجموعه لیست ها به صورت یک لیست در اختیار شما قرار می گیرد.

21/40
یاهو (YAHOO)
یاهو ، مشهور ترین ابزار جستجوی موضوع گرا ، اشتراک جستجوهای کلید واژه ای را از طریق پایگاه داده انجام می دهد ولی برگزیده تر از گروه پایگاه ها ، یاهو برای جستجوی موضوعات در زمان شروع به جستجو ، دارای کارایی بالایی بوده و بهترین پایگاه ها را در موضوع های داده شده معرفی می نماید . این دروازه وب و ابزار جستجو ، گروه های متعدد و اخبار را در اختیار قرار می دهد .
حراج ها ، مطالب طبقه بندی شده و وضعیت هوا و هزاران موضوع دیگر را می توانید در پایگاه یاهو بیابید
http://www.yahoo.com

22/40
altavista.comاین سایت یک بایگانی بسیار بزرگ از سایت ها را در اختیار دارد با این سایت  به  بهترین نحو می توانید فایل های صوتی و ویدئویی را جستجو  کنید  . رتبه بندی  نتایج در  آن  بر   اساس تعداد کلمات کلیدی موجود در صفحه و نزدیکی آن ها به یکدیگر است. این موتور جستجو قابلیت جستجو در زبان های مختلف را هم دارد.  جستجوگر آلتا ویستا :www.altavista.com 
Altavista
 google.com/alerts  شما عبارتی را در گوگل سرچ می کنید. اما می خواهید هر چیز جدیدی که در مورد ان عبارت به اینترنت اضافه می شود را هم بدانید. مثلا اسم خودتان را سرچ می کنید و تمایل دارید هرگاه نام خودتان در هر نقطه ای از وب برده شده از ان باخبر شوید. اینجا گوگل الرت به کمک شما می اید. برای استفاده از ان کافی است به گوگل الرت بروید از هر مطلب جدیدی که می خواهید بدانید در گوگل با خبر شوید : www.google.com/alerts 

آشنایی با Bing موتور جستجوی مایکروسافت
23/40
بینگ با ایده جدیدی پا به عرصه رقابت با موتورهای جستجوی بزرگی چون گوگل و یاهو گذاشته و مایکروسافت امیدوار است تا با ایجاد قابلیت های جدید یک بار دیگر شانس خود را برای رقابت با گوگل و یاهو امتحان نماید، در این بین بعضی از ویژگی های بینگ بیشتر به چشم می آیند، مثلا اگر قصد سفر با هواپیما را دارید با یک جستجوی ساده می توانید از لیست پروازها و قیمت بلیط هر پرواز اطلاع پیدا کنید و به دنبال پیدا کردن هتل دلخواه خود در شهر مقصد باشید یا اگر قصد خرید وسیله ای مانند یک رایانه همراه و گوشی موبایل را دارید، بینگ می تواند اطلاعات کاملی در باره انواع مدل ها و جزئیات مربوط به هریک  در اختیار شما قرار دهد بوسیله بینگ حتی می توانید مدل های مختلف را از نظر قیمت و امکانات با یکدیگر مقایسه نمایید و مناسب ترین انتخاب را داشته باشید

درصد استفاده مردم جهان از انواع موتور های جستجوگر
24/40

25/40
بهترین موتورهای جستجو

گوگل به عنوان موتور جستجوی پیشرو در بین دیگر موتورهای جستجو شناخته شده است. بیشتر از 72% جستجوها در گوگل صورت می گیرد و این رقم همچنان رو به رشد است. علت این امر تا حدودی به دلیل سادگی آن است، خصوصا اگر Google Toolbar را در مرورگر خود نصب کرده باشید یا از Google Chrome استفاده می
کنید.

Meta Search Engine ابر جستجوگر
ابرجستجوگر از نتایج سایر موتورهای جستجوگر استفاده می کند. کار آن بدین صورت است که سوال کاربر را همزمان به موتورهای جستجوگر مختلفی ارسال می کند. پس از دریافت نتایج جستجوی آنها به بررسی نتایج دریافت شده می پردازد و در نهایت ترکیبی از رتبه های بالای آنها را طبق الگوریتم خود بعنوان نتایج جستجو به کاربر نشان می دهد. ابر جستجوگر اسپایدر و پایگاه داده ندارد.
26/40

موتور جستجو: google  (موتور جستجوی گوگل محبوب ترین و از بهترین موتورهای جستجوی وب در جهان است.)  
موتور جستجو: yahoo  (موتور جستجوی یاهو)  
موتور جستجو: msn  (موتور جستجوی مایکروسافت)  
موتور جستجو: altavista  )موتور جستجوی آلتاویستا)  
 موتور جستجو: hotbot  )موتور جستجوی هات بات)  
 موتور جستجو: mamma  )ابر جستجوگر ماما)
بهترین موتور های جستجو
27/40

معرفی موتور های جستجوگر
ایرانی
28/40

Iranhoo (www.irnahoo.com) 
این موتور، به عنوان بانک اطلاعاتی ایران معرفی شده است و از بخشهای مختلفی چون پست الکترونیکی، بازار و تجارت، بانک اطلاعات شرکتها، نیازمندیها، دانستیهای جهان در زمینه های گوناگون، مجله تندرستی، مجله ورزشی و کودکان تشکیل شده است در این موتور امکان جستجوی ساده و پیشرفته وجود دارد. 
29/40

Parseek (www.parseek.com) 
در این موتور امکان جستجوی فارسی و انگلیسی فراهم شده است، همچنین در این موتور جستجو یک واژه نامه (انگلیسی- فارسی )نیز وجود دارد. از دیگر امکانات این موتور، اعلام نرخ ارز، طلا و سکه قسمت مربوط به سایت روزنامه های ایران می باشد. 
30/40

در این موتور بخشهای مختلفی مانند اخبار در زمینه های گوناگون  سایتهای مربوط به شبکه های رادیو و تلویزیون ایران و تعدادی سایتهای متنوع دیگر و شرکت های ایرانی در نظر گرفته شده است همچنین در این موتور امکان جستجو به زبان انگلیسی نیز فراهم شده است. 
Parslinks(www.parslinks.com) 
31/40

در این موتور جستجو بخشهای مختلفی مانند اخبار ایران، ورزش، آب و هوا و گفتگوی الکترونیکی وجود دارد همچنین امکان جستجوی ساده و پیشرفته موضوعات مورد نظر به زبان انگلیسی نیز وجود دارد. 
Iranindex(www.iranindex.ir) 
32/40

www.salam.com/

 این موتور جستجو بر اساس زبان شیرین فارسی طراحی شده است. سلام تنظیمات پیشرفته و آسانی دارد که دام ها و تله های اینترنتی را حذف می کند. همچنین به طور هم زمان و موازی در چندین موتور جستجوگر، جستجو می کند. دقت جستجوهای فارسی را به طور قابـل توجــهی افزایش می دهد و یک ابر جسـتجوگر Meta Search Engine می باشد.
33/40

www.jasjoo.com
در این سایت میتوانید به جستجوی وب | تصاویر | فیلمها | بپردازید و به جزء جستجو امکانات دیگری مانند سرگرمی کتابخانه و مترجم هم دارد که میتوانید در کنار جستجوی خود از آنها هم استفاده کنید.
در قسمت دیکشنری و مترجم شما میتوانید از زبان های فارسی ، انگلیسی ، اسپانیایی ، آلمانی ، فرانسوی و ایتالیایی استفاده کنید که همه این زبان ها ۲ طرفه هست. همچنین میتوانید همزمان در صفحات یکی از این زبان ها جستجو کنید مثلا با تایپ کلمه سلام و گذاشتن تیک بر روی زبان آلمانی کلمه شما در صفحات آلمانی جستجو میشود.
34/40

فـــایاب
فایاب یک سایت بسیار ساده هست که امکان اصلی آن فقط جستجو هست و یک امکان دیگر به نام پرتال خبری دارد که در آن اخبار روز جهان و ایران در آن قرار میگیرد
یک نقطعه ضعف در این سایت وجود دارد که آن این است که نمیتوان در هنگام جستجو انتخاب کنیم که در چه زمینه ای جستجو کنید تصاویر یا متن ها. شما در جستجو به صورت همزمان هم متن ها برایتان جستجو میشود و هم تصاویر که تصاویر در یک ستون در سمت راست برای شما
نمایش داده میشود.
تبلیغات سایت زیاد است
ظاهر سایت زیبا نیست
تبلیغات در سایت بسیار زیاد است
35/40

موتور جستجوی گوگلر با استفاده از جستجوی گوگل، سایت های تبلیغاتی و مزاحم فارسی را از نتایج حذف کرده و بهترین جستجو را ارائه می دهد.
گوگلر
36/40

پارسی جو
سامانه ترجمه موتور جستجوی پارسی جو به عنوان نخستین موتور جستجوی بومی راه اندازی و فعال شد. – در راستای ارتقای خدمات موتور جستجوی بومی پارسی جو پس از سرویس جستجوی تصویر با پوشش ده میلیون تصویر، این بار این سرویس دهنده، سامانه ترجمه خود را فعال کرده است. – براین اساس هم اکنون امکان ترجمه کلمات و عبارات از انگلیسی به فارسی، فارسی به انگلیسی و پینگیلیش به فارسی همراه با تلفظ آوایی کلمات در موتور جستجوی پارسی جو به نشانیhttp://www.parsijoo.ir/ …
37/40

بررسی یک سایت جستجوگر ایرانی در حد گوگل !!!

وی کیـــــو
جستجوی بسیار قدرتمند با کیفیت بسیار بالایی داره در حد گوگل. وقتی هم که تایپ میکنیم مثل گوگل کلمه رو پیشنهاد میده. حالب اینه که حتی اگر کلمات غیر فارسی کم کاربرد رو هم وارد کنیم تشخیص میده این میرسونه که این اطلاعات قبلا بهش داده شده نتایجی که نشون میده در 99 درصد موارد کلا منطبق با نتایج گوگل است.
38/40

منابع و ماخذ
http://forum.p30world.com
http://www.gooyait.com
http://www.gooyait.com/1389/06/08/introducing-search-engines-iranian.html
http://ilisa-khorasan.ir
http://medical-lectronic.mihanblog.com/post/253
http://mpk35ya.parsiblog.com/Posts/28/موتور+جستجو+چگونه+کار+میکند/
http://www.digitalldream.com/information-center/seo-artcile/67-search-engine-how-work.html
39/40

درپایان از استاد آذری آرانی
و تمامی دوستان
که به مطالب ارائه شده توجه داشتند کمال تشکروقدردانی راداریم.
پایان
40/40


تعداد صفحات : 40 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود