تارا فایل

پاورپوینت بازیابی اطلاعات از طریق سرویس جستجو



بازیابی اطلاعات از طریق سرویس جستجو

در ابتدا باید بدانید که "زبان نرم افزار بر پایه جبر بولی می باشد. با عملگرهای بولی امکان جستجوی ترکیببی چند واژه با هم فراهم می شود.
این عملگر ها عبارتند از :
(*) AND
(+) OR
(^) NOT
($) DOLLAR

زبان جستجو

،و(*) AND
با استفاده از این عملگر که با قرار دادن علامت * (star) بین دو واژه ” الف“ و ”ب“ صورت می گیرد، رکوردهایی بازیــابی می شود که در آن الــزاما دو واژه ” الف“ و ”ب“ وجود داشته باشد. به عبارت دیگر این عملگر جستجوی شما را محدودتر می کند. ( تصویر زیر نحوه عمل آن را نشان می دهد)

مثال
مثال زیر چگونگی استفاده از این عملگر را در سیستم جستجوی نرم افزار را به شما نشان می دهد.
از منوی جستجو گزینه" جستجوی پیشرفته فارسی2" را انتخاب می نماییم

در صورت نگذاشتن هیچ علامتی بین واژگان جستجو ،نرم افزار به طور خودکــــار از عملگر ANDاستفاده می نماید
وارد صفحه جستجوی منابع فارسی می شویم. فرض کنید به دنبال کتاب " فناوری اطلاعات" نوشته علیرضا مقدسی هستیم. می توانیم با استفاده از عملگر "و" یا همان AND و گذاشتن علامت ستاره * در بین واژه های مورد نظر خود، جستجو را محدود کرده و در نتیجه کتاب دلخواه خود را به راحتی بازیابی کنیم (در تصویربالا این کار صورت گرفته است.)
همانطور که مشاهده می کنید، با گذاشتن * بین واژه های "فناوری" و " اطلاعات" و "علیرضا" و "مقدسی" تنها یک مدرک بازیابی شده است

مدارک یافت شده برای کتاب مبانی فناوری اطلاعات از علیرضا مقدسی

،یا(+) OR
استفاده از این عملگر دامنه جستجوی ما را بسط میدهد و جستجوی ما نتایج بیشتری را در برخواهد داشت. بنابراین با قرار دادن علامت + (plus) بین دو واژه ”الف“ و ”ب“ رکوردهایی بازیابی خواهد شد که در آنها واژه ”الف“ یا ”ب“ وجود داشته باشد.( تصویر زیر نحوه عمل آن را نشان می دهد)
می بینید که این عملگر سبب می شود مدارکی بازیابی شوند که هم دربردارنده A و هم در بردارنده B هستند. همچنین تمام مدارکی که A , B را با هم در بردارد. پس از دانستن چگونگی عمل این عملگر، با یک مثال این کارکرد را در سیستم جستجوی نرم افزار کتابخانه نیز می آموزیم.

فرض کنید که به دنبال منابعی هستید که در عنوان آنها یکی از واژه های " روش تحقیق" یا " پژوهش" به کار رفته است. در این صورت با عملگر " یا" می توانید تمامی این منابع را بازیابی کنید. ( تصویر بالا)
همانگونه که مشاهده می کنید نتیجه جستجوی ما 77 مدرک می باشد که تقریباً تعداد زیادی است

روشی دیگر برای انجام جستجوی “ روش تحقیق“ یا پژوهش

نتایج جستجو به شرح ذیل می باشد

،بجز(^) NOT
این عملگر نیز سبب محدودتر کردن جستجو می شود، به نحوی که با قرار دادن علامت (^) NOT بین دو واژه ”الف“ و ”ب“ رکوردهایی بازیابی خواهد شد که در آنها الزاماً واژه ”الف“ وجود داشته باشد و واژه ”ب“ وجود نداشته باشد. ( تصویر زیر نحوه عمل این عملکرد را نشان می دهد)

فرض کنید به دنبال منابعی هستید که در مورد روش تحقیق هستند اما تمایل ندارید که موضوع مطالعه را نیز در برداشته باشد. با این عملگر می توانید این جستجو را انجام دهید. در تصویر بالا این جستجو انجام شده است و تعداد 40 مدرک بازیابی شده است.

شیوه دیگر جستجوی عملگر ”بجز“ در دو واژه روش تحقیق و مطالعه

، بریده نویسی($) DOLLAR
در این شیوه با قرار دادن علامت $ در انتهای یک واژه تمامی کلماتی که با این واژه شروع می شود بازیابی خواهد شد.
این عملگر برای استفاده در مورادی است که از املای صحیح واژه خود آگاهی ندارید. به عنوان مثال نمی دانیم به صورت مفرد است یا جمع، متصل است یا جدا از هم؛ و … در این موارد می توانیم از این عملگر استفاده نماییم.

تصور کنید به دنبال واژه هایی هستیم با واژه ”پژوهش“ شروع شده باشد، یعنی می خواهیم در جستجوی ما " پژوهش"، "پژوهشی"، "پژوهشها"، "پژوهشهای" و سایر واژه های در بردارنده "پژوهش" وجود داشته باشند.

مشاهده می کنید که کلیه ترکیبات مختلف واژه پژوهش جستجو شده است
( کلماتی که به واژه پژوهش شروع شده است )

جستجوی پیشرفته فارسی 2

جستجوی پیشرفته فارسی 2
اکنون پس از دانستن نحوه کار عملگرهای مختلف در نرم افزار می آموزیم که چگونه منابع مورد نیاز خود را جستجو نماییم. به همین منظور " جستجوی پیشرفته فارسی 2" را به شما آموزش خواهیم داد. نخست از صفحه جستجو، گزینه " جستجوی پیشرفته فارسی" را انتخاب می نماییم. ( تصویر زیر)

برای جستجوی فارسی یکی از این گزینه ها را انتخاب کنید.

شما می توانید نوع فیلد مورد جستجو را با استفاده از منوهای کشویی سمت راست، تعیین نمایید. به عبارتی شما می توانید تعیین کنید که واژه مدنظر شما در کدام بخش از مدرک وجود دارد، به عنوان مثال در عنوان، پدیدآورنده، محل نشر، ناشر و یا ….
توجه
در صورت نداشتن اطلاعات کافی (عنوان،نویسنده یا…)برای تعیین فیلد، عبارت مورد نظر خود را به صورت دو یا سه واژه در قسمت فیلد آزاد جستجو نمایید.در فیلد آزاد جستجوی شما در تمامی فیلدها صورت می گیرد.

2 نکته
1) در هنگام جستجو نیاز ی نیست که کل عبارت مورد نظر را در فیلدهای جستجو وارد نمایید . شما می توانید عنوان مورد نظر خود را با
انتخاب یک یا دو واژه اصلی و کلیدی جستجو نمایید.

در فیلد آزاد اول و دوم واژه های مورد نظر را وارد نمایید و فیلد سوم را صورت داشتن اطلاعاتی از قبیل نام پدید آور یا ناشر کامل کنید
2) از املای صحیح وا‍‍ژه مورد جستجوی خود مطمئن شوید.

می توانید نوع عملـــــــگری را که می خواهید با آن جستجویتان را محدود کنید و یا بسط دهید را از سمت راست منوی نوع فیلد انتخاب نمایید ( تصویر زیر)

باز هم برای محدود کردن جستجویتان می توانید، نوع مدرک مورد نظر خودتان را نیز تعیین کنید تا جستجوی شما تنها در بین آن نوع از مدارک صورت پذیرد. به عنوان مثال در کتابهای فارسی، کتابهای لاتین، مجلات فارسی، مجلات لاتین، لوحهای فشرده فارسی، لوحهای فشرده لاتین و … (تصویر زیر)

فرض کنید به دنبال کتابی فارسی با عنوان امام حسین(ع) نوشته مرتضی مطهری هستیم. در اینجا ما سه عنصر اصلی داریم . ما به دنبال کتابی فارسی( نوع مدرک) با عنوان امام حسین( یک نوع فیلد مورد جستجو که همان فیلد عنوان است) و تالیف مرتضی مطهری ( یک نوع فیلد مورد جستجو که همان فیلد پدیدآورنده است). با اعمال این محدودگرها در جستجوی خود ( همانند تصویر زیر) به منبع مورد نظر خود دست می یابیم. ( با پیکان موارد اعمال شده نشان داده شده است)

  پس از نوشتن مطالب مورد جستجو ، در قسمت پایین صفحه جستجو با کلیک کردن بر روی گزینه "جستجو" و سپس کلیک کردن بر روی گزینه "نتایج جستجو" میتوانید، موارد بازیابی شده را مشاهده نمایید. ( تصویر زیر)
نتیجه جستجو یک رکورد می باشد.

برای روشن تر شدن مطلب، مثال دیگری را برای شما بیان می کنیم.
تصور کنید که به دنبال منابعی( اعم از کتاب فارسی، لوحهای فشرده و …) هستید که در مورد روش تحقیق می باشند. برای این کار شما دو واژه روش و تحقیق را در دو فیلد مختلف وارد می کنید و بین آنها عملگر "و" را انتخاب می کنید. سپس چون برای شما نوع مدرک مهم نیست همان " همه مدارک" را از منوی کشویی نوع مدرک انتخاب می کنید. با کلیک کردن بر روی گزینه "جستجو" تعداد 44 مدرک بازیابی می شود . ( تصویر در اسلاید بعدی)

2
4.نتیجه جستجو 7 رکورد می باشد.
5. برای مشاهده نتیجه جستجو کلیک کنید .
1.واژه های جستجوی خود را در این قسمتها وارد کنید.
2. نوع مدرک مورد نظر خود را انتخاب نمایید.
3.کلیک کنید.

لیست نتایج جستجو
مشاهده می کنید که فهرست یافت شده در بردانده انواع منابع همانند کتاب فارسی، کتاب لاتین و لوح فشرده فارسی و … است.

اکنون با مرور این فهرست اگر به تعدادی از آنها نیاز داشتید و آنها را منطبق با نیازهای خود می دانید، می توانید با دوبار کلیک بر روی آنها و هایلایت شدن مدارک مورد نظر اطلاعات کامل آنها را در مرحله بعد مشاهده نمایید.
امکان الفبایی کردن بر اساس عنوان، پدید آورنده و… با دوبار کیلک کردن بر روی نوار

پس از انتخاب مدارک ، اگر مدرک مورد نظر شما موجود بود با نوشتن شماره راهنما، عنوان و پدیدآورنده مدرک بر روی برگه هایی که به همین منظور در کنار رایانه های جستجو قرار داده شده است و با مراجعه به میز امانت منبع مورد نظر خود را به امانت بگیرید
شماره راهنما
با کلیک کردن بر روی دکمه های بعدی، قبلی و ابتدا می توانید نتایج یافت شده را مرور کنید و بهترین موارد را انتخاب کنید.

نکته قابل توجه این است که چنانچه مدرک مورد نظر شما امانت باشد در نوار پایین کاربرگه نمایش داده می شود و تاریخ بازگشت آن نیز قید می گرددحال اگر به آن مدرک نیاز دارید میتوانید آن را برای خودتان رزرو کنید تا پس از اتمام مدت امانت آن منبع، شما آن را به امانت بگیرید

برای رزرو کردن مدرک مورد نیاز خود شما می توانید از منوی بالای کاربرگه گزینه رزرو را بزنید و با وارد کردن شماره عضویت خود در باکس مربوطه و سپس تایید آن نسبت به رزرو مدرک مورد نظر اقدام نمایید.
در این قسمت تعداد دفعات رزرو شده یک منبع مشخص گردیده است .

جستجوی پیشرفته لاتین
تمام مراحل همانند جستجوی پیشرفته فارسی انجام می شود.

انتخاب گزینه جستجوی پیشرفته لاتین 2 از منوی جستجو
1. برای جستجوی لاتین یکی از این گزینه ها را انتخاب کنید.

linguistic
linguistics
استفاده از عملگر بریده نویسی برای جستجوی واژه مورد نظر به صورت مفرد و جمع
تعین فیلد جستجو

لیست نتایج جستجو

بقیه مراحل نیز همانند جستجوی پیشرفته فارسی انجام می شود.

جستجوی نرم افزار خاص در مجموعه لوح های فشرده
برای جستجوی نرم افزار خاص در مجموعه لوح های فشرده، نام نرم افزار مورد نظر خود را به صورت لاتین وارد نموده و با انتخاب لوح فشرده فارسی از فیلد ”انتخاب نوع مدرک“، جستجو را انجام دهید.

در ناحیه ” نمایش نتایج جستجو“ بر روی مدرک مورد نظر دوبار کلیک نمایید تا هایلایت شود(قرمز شدن)؛ سپس با استفاده از گزینه ” نمایش“ (مشخص شده در تصویر ) می توانید اطلاعات بیشتری را درباره این لوح فشرده را مشاهده کنید.

از این امر اطمینان حاصل نمایید که منبع بازیابی شده دقیقا همان لوح فشرده ای است که مد نظر شما بوده است یا خیر؟ بدین منظور حتما ناحیه یادداشت لوح فشرده را مطالعه نمایید و به عنوان آن اکتفا نکنید . محتوای لوح فشرده در ناحیه یادداشت آورده شده است.
شماره راهنما
ناحیه یادداشت
در صورتیکه مدرک مورد نظر موجود بود شماره راهنما و مشخصات لوح فشرده را نوشته و برای گرفتن منبع خود به میز امانت کتابخانه مراجعه فرمایید.

برخی نکات مهم در جستجوی منابع اطلاعاتی

جستجوی واژه ی لاتین در جستجوی فارسی
برای تغییر زبان سیستم جستجو می توانید کلید F9 را انتخاب نمایید
جستجو در همه مدارک (اعم از کتاب فارسی و لاتین، لوح فشرده (و…

کتاب فارسی
کتاب لاتین
لوح فشرده فارسی
لوح فشرده لاتین
پایان نامه
مدارک یافت شده برای واژه PHP

برای جستجوی کتب تست، عنوان یا موضوع مورد نظر خود را همراه با حروف LB و یا با واژه های دانشگاهها و یا آزمونها جستجو نمایید.

مدارک یافت شده برای سئوالات کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی

جستجوی کتابهای حل المسائل
برای جستجوی کتبهای حل تمرین می توان عنوان اصلی کتاب مورد نظر را با واژه مسائل جستجو نمایید.
مثال: راهنمای کتاب معادلات دیفرانسیل

مدارک یافت شده برای راهنمای کتاب معادلات دیفرانسیل

ایستگاههای جستجوی موجود در کتابخانه دارای قسمتی به نام ” وضعیت عضو“ می باشد که با وارد کردن شماره عضویت خود می توانید وضعیت حساب خود را مشاهده نموده و از تعداد منابعی که به امانت برده اید و تاریخ بازگشت آنها مطلع شوید.

پایان


تعداد صفحات : 49 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود