presentation title
mirjam nilsson
مبانی فکری،اهداف و شعارهای انقلاب اسلامی
فهرست مطالب
اهداف انقلاب اسلامی در منظومه فکری آیت الله خامنه (بیان وضعیت مطلوب)
مروری بر دیدگاههای سایر اندیشمندان
اهداف انقلاب اسلامی در منظر آیت الله خامنه ای
هدف اصلی سیر الی الله و کمال انسانی
ارزش ها و شعارهای انقلاب اسلامی
مهمترین ارزش های انقلاب
شاخص های جامعه مطلوب و آرمانی
اهداف انقلاب اسلامی در منظومه فکری آیت الله خامنه (بیان وضعیت مطلوب)
این وضعیت مطلوب در حقیقت همان جامعه آرمانی ای است که انقلابیون در پی رسیدن به آن هستند. البته ممکن است هدف اصلی برخی انقلابها رهایی از وضع موجود باشد و هیچ تصویری از وضعیت مطلوب نداشته باشند.
تعیین اهداف انقلاب بسیار با اهمیت است؛ زیرا هر انقلابی در پی رسیدن به وضعیتی مطلوب است
به عبارت روشن تر این انقلاب ها تصوری آرمانی و کمال خواه پیش رو ندارند بلکه شاخص های معین و خاصی را مطرح و برای رسیدن به آن حرکت میکنند مثل انقلاب هایی که هدف آنها رسیدن به آزادی و حکومت مردمی بوده است. چنین انقلاب هایی نیز نیروی محرکه استمرار انقلاب را تا مقطعی خاص دارند حتی اگر هدف مورد نظرشان چندلایه و رسیدن به هر لایه مستلزم عبور از مرحله ای از انقلاب باشد.
مروری بر دیدگاههای سایر اندیشمندان
مهمترین ویژگی حرکت انبیاء و به تبع آن انقلاب اسلامی ایران توجه دادن انسان به ابعاد معنوی اش است.
شهید مطهری در سه کتاب پیرامون انقلاب اسلامی پیرامون جمهوری اسلامی و بررسی اجمالی نهضت های اسلامی این موضوع را کم و بیش مطرح کرده است. مطهری انقلاب اسلامی را منحصر به فرد میداند و معتقد است این انقلاب صرفاً انقلابی معنوی و سیاسی یا اقتصادی نیست بلکه ماهیت موفقیت آن در داشتن آرمانها و اهداف اسلامی روشن می شود.
پارسانیا معتقد است هدف اصلی و اصیل این نظام نوین احیای اسلام و ارزشهای دینی در جامعه بود؛ جامعه ای که سالیان سال در زیر سلطه و اقتدار صاحبان زر و زور قرار داشت.
امام خمینی اهداف انقلاب را در چند سطح یا درجه تصویر میکنند که هر کدام مقدمه ای است برای هدف و آرمان اصلی که همانا نیل به کمال انسانی است استقلال آزادی و رهایی از اختناق و نجات کشور اولین هدف و مقدمه است برای تحقق سایر اهداف
هدف بعدی پس از اسقاط نظام فاسد وابسته برقراری جمهوری اسلامی است. اما هدف نهایی تغییر براساس فطرت الهی و در جهت رضای حق تعالی و تحقق ارزشهای معنوی و انسانی است.
به نظر آیت الله خامنهای جهاد هر ملتی وقتی معنا می یابد و درخشنده و ماندگار می شود که اهداف تعریف شده برای آن والا باشد بزرگی انقلاب اسلامی هم در این است که اهداف والای الهی خود را تعریف و ترسیم کرده است در جامعه ای با اهداف انقلابی، با گذر زمان انسان احساس میکند که عمرش تلف نشده است؛ چون برای هدفی عالی زحمت کشیده است. اگر این هدف الهی باشد و به بشریت آرمانهای خدایی صلاح و خیر بشر استقرار عدالت و مبارزه با ظلم و جور مربوط شود هرچه بیشتر میگذرد انسان بیشتر احساس میکند که به هدفش نزدیک شده است.
اهداف انقلاب اسلامی در منظر آیت الله خامنه ای
یک. اهمیت اهداف و آرمانها
در پایان راه هم وقتی به پشت سر خود نگاه کند باز میبیند فرسنگها به هدف نزدیک شده است؛ بنابراین حسرت ندارد و احساس لذت می کند. این زندگی واقعی است؛ زندگی ای برای آرمانها و هدفهای والا
رخی معتقدند که ملت ایران در انقلاب ۵۷ میدانست چه نمیخواهد؛ اما نمیدانست چه می خواهد آیت الله خامنهای این نگاه را مردود میدانند و معتقدند مردم به اهداف آگاهی داشتند و آگاهی آنان از زمانی شکل گرفت که پشت سر امام قرار گرفتند
اهداف انقلاب اسلامی در منظر آیت الله خامنه ای
دو. آگاهی مردم از اهداف
از دیدگاه آیت الله خامنه ای هدف اصلی تحقق بخشیدن به آرزوهای بزرگ پیامبران است نبرد جمهوری اسلامی با استکبار که با انقلاب آغاز شد همان نبرد پیغمبران با طواغیت زمان و شیاطین انس و جن است. هدف انقلاب اسلامی تشکیل جامعه اسلامی نظام اسلامی کشور ،اسلامی امت اسلامی و تحقق بخشیدن به آرزوهای بزرگ پیامبران و صدیقان و شهیدان است
به نظر آیت الله خامنه ای دنیا محل ،فعالیت ،کار سازندگی و مبارزه انسانها و ساختن دنیاست. همه این فعالیتهای اقتصادی ،اجتماعی ،سیاسی نظامی مبارزاتی و علمی و تحقیقاتی برای انسان لازم است هرکس به نوبه خود و بنابر فرصت و سهمی که دارد باید در این زمینه ها تلاش کند؛ اما فراتر از همه اینها نکته ای معنوی و الهی وجود دارد.
هدف اصلی سیر الی الله و کمال انسانی
ارزش ها و شعارهای انقلاب اسلامی
یک تعریف و نقش ارزشها در جامعه به باور ایشان نه تنها در همه ادیان و مذاهب بلکه در همه تمدنها و فرهنگ های عالم اموری وجود دارد که مردم باید انجام دهند و صفت هایی هست که باید آنها را در خودشان ایجاد کنند.
ارزش ها:
صفتهایی هم وجود دارد که مردم باید از آنها دوری کنند اینها ضدارزشهاست هم در ادیان و هم در فرهنگهای دنیایی، امور و صفاتی وجود دارد که ضدارزش است و اگر کسی بخواهد به هدف دین برسد باید از آنها دوری کند.
ضد ارزش ها:
به اعتقاد آیت الله خامنه ای از نظر شرع مقدس اسلام و فرهنگ قرآنی مظهر همه ضدرزش ها و بدیها چیزی است که قرآن اسمش را «شیطان» گذاشته است. شیطان مفهومی عام است که مظهر همه ضد ارزشها بدیها و زشتیهاست. هرچه در قرآن به شیطان نسبت داده شده است بد است ،فساد ،کبر ،تنبلی ،فتنه گری ،ظلم، دشمنی با خوبان و خوبیها متعلق به شیطان است. در این ،چارچوب ارزشهای انقلاب همان ارزشهای اسلامی است. ارزشهای انقلابی به هیچ وجه از ارزشهای اسلامی تفکیک پذیر نیست؛ اینها باهم یکی است. کسی نمیتواند بگوید من مسلمانم اما انقلاب را قبول ندارم و یا بگوید من انقلابی هستم؛ اما اسلام را قبول ندارم ارزشهای انقلاب دو مبنا و پایه دارد مکتب و مردم مکتب بدون مردم متصور نیست؛ چون مکتب ما مکتبی نیست که از مردم جدا بشود.
آزادی، معنویت و اخلاق مردم سالاری، در نظر گرفتن حق توده های وسیع مردم و پرکردن فاصله طبقاتی، مبارزه با فساد اداری و فساد اقتصادی و جلوگیری از سوء استفاده افراد از امکاناتی که قدرت در اختیار آنها می گذارد چه سوء استفاده مالی و چه سوء استفاده سیاسی، خدمت به مردم جلوگیری از نفوذ و رخنه دشمنان مردمی بودن حضور در صحنه های سیاسی، حمایت از مردم فلسطین لبنان و مناطق گوناگون عالم کمک به زلزله زدگان مهاجران جنگی و پناهندگان کشورهای دیگر؛ حمایت از مسئولان دلسوز حمایت از مستضعفان عالم، استقرار عدالت اجتماعی و پاکسازی جامعه از فقر و ناامنی و بیسوادی، اتکا سیاست خارجی به سه اصل عزت و حکمت و مصلحت استقلال همه جانبه، استقرار حکومت صالحان و صلاحیت دینی و اعتقادی کارگزاران.
مهمترین ارزش های انقلاب
14
شاخص های جامعه مطلوب و آرمانی
نبود آثار شرک و طاغوت و تصفیه جامعه از جنود جهل (تجمل، تکبر، فخرفروشی ظلم، تبعیض، فحشا، فقر، فساد اسراف و …)
آراستن جامعه به مکارم اخلاقی و تجهیز آن به جنود عقل علم، حلم، صداقت، عدالت ،حکمت ،تواضع ،عفت حیا، توکل، اخلاص و …)
توجه به پیشرفت همه جانبه حیات طیبه با توجه به تمام شاخصهای مادی و معنوی و دنیوی و اخروی
حاکمیت نگرش جهانی و انسانی نه ملی و محدود به منظور مقابله با ظلم و فساد جهانی و حمایت از همه مظلومان و مستضعفان جهان
ه توجه به ماهیت پویا و تکاملی انقلاب اسلامی و توقف نکردن در هیچ مرحله ای رضایت به وضع مطلوب موجود به معنی مرگ انقلاب است.
جامعه مطلوب و آرمانی انقلاب اسلامی براساس اهداف اسلامی و اهداف انبیا و ائمه و ارزش های مطلوب ساخته می شود و برپایه آنها می توان میزان پیشرفت،رکود یا ارتجاع انقلاب را به درستی ارزیابی کرد.
20XX
presentation title
15