تارا فایل

پاورپوینت فناوریهای راهبردی و اولویت دار


بسم الله الرحمن الرحیم

فناوریهای راهبردی و اولویت دار

اولویتهای الف:
در فناوری: هوافضا – اطلاعات و ارتباطات – هسته ای( شکافت و گداخت)- نانو و میکرو – نفت و گاز – زیستی (بیو) – آب و خاک.
در علوم پایه و کاربردی: ریاضیات گسسته و تر یکبیاتی(رمزنگاری – کدگذاری – کاربرد در کامپیوتر)
– جبر – مبانی ریاضیات – منطق ریاضیات – نظریه اعداد – ماده چگال – شیمی آلی و معدنی – صنایع شیمیایی و داروئی – مطالعه بیماریهای همراه با شرایط زمین شناختی – بررسی جنبه های ملکولی، ژنتیکی، بیوشیمیایی، بیوفیزیکی، بیوتکنولوژیکی و زیست محیطی گیاهان، جانوران و میکرو ارگانیسمهای تامین کننده غذا، دارو و سلولهای بنیادی – سلولهای بنیادی و پزشکی مولکولی – گیاهان دارویی -کاهش آلودگی هوا – بازیافت و تبدیل انرژی – انرژی های نو و تجدید پذیر – احیای فناوریهای بومی- نرم افزارهای صنایع فرهنگی.
فناوریهای راهبردی و اولویت دار

در علوم انسانی و معارف اسلامی: مطالعات قرآن و حدیث – کلام اسلامی – فقه تخصصی – اقتصاد، جامعه شناسی، روانشناسی، علوم سیاسی، حقوق، علوم تربیتی، مطالعات زنان و خانواده و مدیریت مبتنی بر مبانی اسلامی – فلسفه های مضاف متکی بر حکمت اسلامی – فلسفه ولایت و امامت – اخلاق کاربردی و حرف های اسلامی – سیاستگذاری و مدیریت علم، فناوری و فرهنگ – زبان و ادب فارسی به عنوان زبان علم.
در سلامت: مدیریت اطلاعات و دانش سلامت – دانش پیشگیری و ارتقای سلامت با تاکید بر بیماریهای دارای بار بالا و معضلات بومی – الگوهای شیوه زندگی سالم منطبق با آموز ههای اسلامی – استفاده از الگوهای تغذیه بومی.
در هنر: حکمت و فلسفه هنر – هنرهای اسلامی، ایرانی- هنرهای مرتبط با انقلاب اسلامی و دفاع مقدس – اقتصاد هنر – فیلم و سینما- رسانه های مجازی با تاکید بر انیمیشن و بازیهای کامپیوتری – معماری و شهرسازی اسلامی، ایرانی – موسیقی سنتی و بومی ایران – ادبیات، شعر و داستان نویسی – طراحی هنری ایرانی – اسلامی(لباس، فرش و…).
فناوریهای راهبردی و اولویت دار

اولویتهای ب:
در فناوری: لیزر- فوتونیک – زیست حسگرها – حسگرهای شیمیایی – مکاترونیک – اتوماسیون و روباتیک – نی مرساناها – کشتی سازی- مواد نوتر یکب – پلیمرها – اکتشاف و استخراج مواد معدنی – پی شبینی و مقابله با سیل و زلزله – پدافند غیرعامل؛
در علوم پایه و کاربردی: آنالیز (آنالیز تابعی و همساز – معادلات دیفرانسیل – سیستم های دینامیکی و احتمال) – هندسه – توپولوژی- زلزل هخیزی در کشور و اطلاع رسانی به جامعه در مورد اهمیت علوم زمین شامل: زمین شناسی، ژئوفیزیک، هواشناسی و اقیانوس شناسی – تامین منابع جدید غذا و دارو از گیاهان، جانوران و میکرو ارگانیسمها – ایمنی زیستی – بیو انفورماتیک – جنب ههای ژنتیکی ژن درمانی – سنتز تر یکبات جدید و نانو با کاربرد صنعت، داروئی، پزشکی و الکتروشیمی – اپتیک – فیزیک انرژیهای بالا و ذرات بنیادی – محاسبات کوانتومی و اطلاعات کوانتومی – نانو فیزیک – نجوم و یکهان شناسی – فیزیک اتمی و شتابگرها – ژنتیک – علوم شناختی و رفتاری – سیستمهای نرم از جمله فازی – حفظ و احیای ذخایر ژنتیک؛
فناوریهای راهبردی و اولویت دار

در علوم انسانی و معارف اسلامی: اخلاق اسلامی و مطالعات بینرشته ای آن – الهیات – عرفان اسلامی – فلسفه – غرب شناسی انتقادی – کارآفرینی و مهارت افزائی – تاریخ اسلام، ایران و انقلاب اسلامی – تاریخ علم – جغرافیای سیاسی؛
در سلامت: آموزش پزشکی – طب سنتی – تجهیزات پزشکی – سلولی و مولکولی – ژن درمانی – ایمنی زیستی – فرآورد ههای بیولوژیک- فناوری تغذی های.
در هنر: مطالعات انتقادی هنر مدرن – مطالعات تطبیقی حوز ههای مختلف هنر- هنرهای سنتی و صنایع دستی- خوشنویسی – هنرهای نمایشی – مباحث میان رشت های هنر و شاخ ههای علوم با تاکید بر نگاه اسلامی.
فناوریهای راهبردی و اولویت دار

فناوریهای راهبردی و اولویت دار
اولویتهای ج:
در فناوری: اپتوالکترونیک – شبکه های مخابراتی – امنیت شبکه – کاتالیستها – مهندسی پزشکی – آلیاژهای فلزی – مواد مغناطیسی- سازه های دریایی – حمل و نقل ریلی – ایمنی حمل و نقل – ترافیک و شهرسازی – مصالح ساختمانی سبک و مقاوم – احیا و بهره برداری مراتع و جنگلها؛
در علوم پایه و کاربردی: کاربرد ریاضیات در علوم و فناوری )آمار – آنالیز عددی – تحقیق در عملیات – نظریه کنترل و بهینه سازی- ریاضیات مالی و صنعتی – زیست ریاضی) آموزش تاریخ و فلسفه ریاضی(با تاکید بر تاریخ ریاضیات اسلامی، ایرانی) – مخاطرات همراه با عوارض زمین زاد و بشرزاد – توجه ویژه به ارزش افزوده مواد خام، نفت، گاز و مواد معدنی با توجه به ذخائر عظیم کشور و صادرات مواد با ارزش افزوده – فرآوری و استحصال و تلخیص مواد آلی، معدنی و سیلکونی – فیزیک سیستمهای پیچیده – پلاسما – ریاضیات غیرخطی – تحقیق در عملیات – بیوفیزیک – بیوشیمی – شیمی سبز – سیلیکونها – علوم مرتبط با نقشه های زمین شناسی – مخاطرات زیست محیطی- تغییرات اقلیمی – نر م افزارهای چند رسانه ای – اقیانوس شناسی و بهره گیری از منابع دریایی – کاهش تنشهای زیستی و غیرزیستی – بهره برداری از تنوع زیستی در تولید ارقام و گونه های مناسب – بهینه سازی الگوی کشت منطقه ای – جامعه شناسی زیستی؛

در سلامت: تولید داروهای جدید و نوترکیب – سیاستگذاری و اقتصاد سلامت – تقویت ارتباطات بین علوم پایه با بالینی – مقابله با انواع اعتیاد – ایمنی غذایی – امنیت غذایی؛
فناوریهای راهبردی و اولویت دار

منابع انسانی علم و فناوری ISRT

عناوین دوره آموزشی
آشنایی با مفهوم فناوری و اهمیت آن در توسعه ی اقتصادی کشور
آشنایی با مفهوم قابلیت های فناوری و روش های ارزیابی آن
آشنایی با روش تدوین نقشه راه فناوری های راهبردی و نوین در حوزه مهارت های پیشرفته
آشنایی با اسناد بالادستی مرتبط در حوزه فناوری های راهبردی و نوین
آشنایی با دلایل ضروت راهبردی نمودن فناوری های خاص در کشور
نگاهی به تجارب سایر کشورها در خصوص فناوری های راهبردی و نوین
شناسایی مزایای توسعه منابع انسانی و فناوری های راهبردی و نوین در قابلیت های فناورانه کشور

منابع انسانی علم و فناوری
منابع انسانی علم و فناوری: هر کس که به طور موفق، تحصیل در مقطع بعد از دبیرستان را به اتمام رسانده است ( یا در حرفه ای مرتبط با S&T کار می کند) اطلاق می شود؛ بطور دقیق تر، افراد دارای حداقل مدرک تحصیلی رسمی در سطح دانشگاهی در رشته های علوم طبیعی یا مهندسی (یا افراد شاغل در حرفه ای مرتبط با S&T را در برمی گیرد).

کلمه " منابع انسانی " مترادف با کلمه " کارکنان " یا واژه قدیمی شده" نیروی انسانی" است.

منابع انسانی علم و فناوری
آن دسته از منابع انسانی که بالقوه به تولید، پیشبرد، اشاعه و بکار گیری نظام مند دانش علمی و فنی اختصاص یافته اند، اطلاق می شود.
دامنه HRST
دو نظام شناسایی HRST
نوع حرفه: افرادی که در سطوح مناسبی از فعالیتها علمی و فنی به کار مشغول اند.
مدرک تحصیلی: افراد دارای تحصیلات رسمی که برای این نوع فعالیت مناسبند.

منابع انسانی علم و فناوری
داده های در مورد حرفه به جنبه عرضه یا بهره گیری ارتباط دارد.
مثال: " چه تعداد افراد در واقع به عنوان HRST کار می کنند".
داده های در مورد تحصیلی رسمی بیشتر زمانی مفید است که جنبه عرضه را بررسی می کنیم.
مثال: « چه تعداد از افراد به طور بالقوه برای کار در S&T در دسترس اند؟».

گروه های اصلی ذینفع HRST
به طور سنتی کاربران اصلی داده های HRST ارگانهای دولتی منطقه ای، ملی و بین المللی بوده اند که با سیاستهای صنعتی، S&T/R&D و سیاستگذاری های اقتصادی و برنامه ریزی آموزش عالی سر و کار داشته اند.
افراد شاغل در نظام تعیلم و تربیت: این افراد به روندها و توسعه ها توجه زیادی دارند. زیرا این داده ها برای برنامه ریزی های آینده اطلاعات مهمی را فراهم می کند.

گروه های اصلی ذینفع HRST
مشاوران شغلی و افراد چنان که بخواهند توصیه ها و تصمیمات آگاهانه ای در باره مشاغل و رشته های علمی و سطح و دوره تحصیل ارائه کنند، به داده هایی در مورد بازارهای کار S&T نیاز دارند.
از زمان شناخته شدن منابع انسانی به عنوان عاملی راهبردی در صنعت، توجه کارفرمایان به موضوع کمبود و عرضه هم در بازار و هم به نیروهایی که از طریق نظام آموزش عالی کشور یا خارج از کشور وارد بازار کار شده اند، معطوف شد. کارفرمایان در سراسر جهان بیش از پیش در جستجوی " بهترین “HRST های در دسترس اند و این نیروها هم به نوبه خود در سطح بین المللی بیشتر جابجا می شوند.

به طور معمول داده های ملی، روندهای آن و اطلاعات تکمیلی مرتبط و مقایسه های بین المللی مورد توجه قرار دارند. در سطح راهبردی، مجموعه موجودی و جریان HRST به عنوان عامل اصلی شناخته شده است که از آن اقتصاد کشور و زیر بنای فناوری ( که بتازگی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است) و زیست محیطی و رفاه عمومی شکل می گیرد.
استفاده داده های HRST

شرایط افرادی که داری خصوصیت (HRST) می باشند:
الف ) با موفقیت تحصیل در مقطع عالی را در یک رشته S&T به پایان رسانده باشند.
ب) دارای مدرک رسمی نباشد اما در حرفه­ای از S&T مشغول به کار باشد که در آن به طور معمول صلاحیتهای فوق الذکر لازم باشد.

طبقه بندیهای اصلی HRST
دارای مدرک تحصیلی سطح سوم اما غیر شاغل در مشاغل S&T
دارای مدرک تحصیلی سطح سوم و شاغل در مشاغل S&T
دارای مدرک تحصیلی سطح سوم اما شاغل در مشاغل S&T
HRST بر حسب نوع حرفه
HRST بر حسب مدرک تحصیلی

استاد دانشگاه با مدرک PhD در اقتصاد؛
طراح سیستم رایانه دارای مدرک در علوم رایانه؛
دندانپزشکی که در جراحی دندان کار میکنند؛

مثالهایی از HRST:
دارای مدرک تحصیلی و شاغل به کار به عنوان HRST:
دارای مدرک تحصیلی به عنوان HRST کار نمی کنند:
زیست شناس دریایی غیر شاغل ؛
مهندسی که در خانه می ماند تا فرزندان خود را بزرگ کند؛
ورزشکار زن حرفه ای دارای مدرک دانشگاهی در رشته پزشکی

مثالهایی از HRST:
برنامه ریز رایانه که تحصیل دبیرستانی را به پایان نرسانده است؛
معلم زبان دارای تحصیلات دبیرستانی؛
مدیر بخش فروش فاقد تحصیلات دانشگاهی اما با تجربه کافی که از آموزش ضمن کار به دست آمده است.

به کار گرفته شده به عنوان HRST اما بدون مدرک تحصیلی:
افرادی که در فعالیتی S&T کار می کنند اما سطح مهارت آنها برای گنجانده شدن در HRST بسیار پایین است:
منشی در واحد تحقیق و توسعه؛
کتابدار در کتابخانه دانشگاه
اپراتور وارد کننده دادها در اداره آمار ملی

HRST در سطح دانشگاهی و HRST در سطح تکنیسین
شرایط HRST در سطح دانشگاهی:
الف- با موفقیت تحصیل در مقطع عالی را به پایان رسانده اند که به داشتن مدرک لیسانس یا فوق لیسانس و بالاتر یا معادل آن در رشته ای از S&T منجر شده است.
ب- با وجود نداشتن مدرک رسمی فوق الذکر، شغلی S&T دارد که مستلزم داشتن صلاحیتی به شرح بالاست.

HRST در سطح دانشگاهی و HRST در سطح تکنیسین
شرایط HRST در سطح تکنیسین:
الف- با موفقیت تحصیل در سطح سوم را در گذرانده اند اما به اخذ مدرکی منجر شده است که مساوی با مدرک سطح اول یا بالاتر دانشگاهی در یک رشتهS&T نیست ( بجز افراد با حرفه هایی که به طور معمول مستلزم داشتن مدرک تحصیلی بالاتر است ).
ب- بطور رسمی دارای مدرک فوق الذکر نیستند اما حرفه ایS&T دارند که به طور معمول نیاز به صلاحیت فوق الذکر دارد.

دامنه پوشش HRST بر حسب تحصیلات
سطوح
حوزه های علمی
پوشش اصلی، پوشش امتداد داده شده و پوشش کامل
به منظور دستیابی به داده هایی قابل مقایسه در سطح بین المللی برای تعریف
“تحصیل در مقطع سوم در رشته ای از “S&T و “شغل”S&T به کارگیری طبقه بندیهای استانده ضروری است.
استانده بین المللی طبقه بندی آموزش (ISCED)، منبعی مناسب برای این کار محسوب می شود.
این رشته بر 7 حوزه کلی علم طبقه بندی می شود:
علوم طبیعی
مهندسی و فناوری
علوم پزشکی
علوم کشاورزی
علوم اجتماعی
علوم انسانی
سایر حوزه ها
پوشش اصلی دارای افرادی با مدرک: PHD در هواشناسی، PHD در پزشکی، درجه دانشگاهی در اقتصاد و درجه دانشگاهی در مهندسی.
پوشش امتداد یافته افرادی با مدرک: PHD در ادبیات انگلیسی، درجه دانشگاهی در هنرهای دراماتیک، درجه تکنیسین در مهندسی برق و درجه تکنیسین پزشکی.
پوشش کامل افراد با درجات: مدرک غیر دانشگاهی سطح سوم در زبانها، مدرک غیر دانشگاهی سطح سوم در هنرهای گرافیک و مدرک غیر دانشگاهی سطح سوم در الهیات.

طبقه بندیISECD
ISECD: هفت مقوله از آموزش را از یکدیگر متمایز می کند که آنها را 3 سطح کلی دسته بندی می شوند:
سطح 5 ISCED: آموزش سطح سوم مرحله اول، از نوعی که به اخذ مدرکی منجر می شود که معادل سطح اول دانشگاه نیست؛
سطح 6 ISCED: آموزش سطح سوم، مرحله اول از نوعی که به اخذ مدرکی منجر می شود که معادل سطح اول دانشگاه است.
سطح 7 ISCED: آموزش سطح سوم مرحله دوم، از نوعی که به اخذ مدرک دانشگاهی فوق لیسانس یا دکترا منجر می شود.

طبقه بندیISCO
گروه2 ISCO: همه افراد شاغل در این گروه (متخصصان) بخصوص HRST در سطوح دانشگاه را می توان HSRT محسوب کرد.
گروه3 ISCO: گروه تکنیسینها و دستیاران متخصصان، این گروه اصلی شامل مشاغلی است که کار اصلی آنها مستلزم داشتن دانش فنی و تجربه در یک یا دو حوزه از فیزیک یا علوم زیستی، یا علوم اجتماعی و علوم انسانی است. وظیفه اصلی آنها انجام کار فنی مرتبط با به کار گیری مفاهیم و روشهای علمی در حوزه های فوق الذکر و آموزش در سطح خاصی از تحصیل است. اغلب مشاغل این گروه اصلی مستلزم مهارت هایی در سطح طبقه بندی 5ISCED” ” است.

طبقه بندی گروه 3 ISCO
افراد دارای مدرک تحصیلی طبقه بندیهای 6 و 7 از ISCED که بخشی از HRST در سطح دانشگاهی اند.
افراد دارای مدرک تحصیلی طبقه 5 ISCED که بخش الف از تعریف HRST در سطح تکنیسین را تشکیل می دهند.
افراد دارای مدرک تحصیلی پایین تر که بخش ب از همان تعریف را تشکیل می دهند.
علاوه بر گروههای 2 و 3 درISCO، بعضی مشاغل مرتبط با HRST را می توان در گروه اصلی یک شناسایی کرد: ( قانونگذاران، مقامات ارشد و مدیران )، بخصوص در بین مدیران.

ماده 15:
به منظور تحول بنیادین در آموزش عالی، وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلفند اقدامات زیر را انجام دهند:
الف ـ بازنگری متون، محتوا و برنامه های آموزشی و درسی دانشگاهی، تقویت دوره های تحصیلات تکمیلی و اولویت نیاز بازار کار.
ب ـ تدوین و ارتقاء شاخصهای کیفی در رشته های علوم انسانی، علوم قرآن و عترت و…
ج ـ نهادینه کردن تجارب علمی و عملی انقلاب اسلامی.
هـ ـ گسترش کرسیهای نظریه پردازی، نقد و آزاداندیشی.
و ـ استقرار نظام جامع نظارت و ارزیابی و رتبه بندی دانشگاهها.

قانون برنامه پنجم توسعه

ماده16:
به منظور دستیابی به جایگاه دوم علمی و فناوری در منطقه و تثبیت آن تا پایان برنامه پنجم، دولت مجاز به انجام اقدامات می باشد:
الف ـ بازنگری آئین نامه ارتقاء اعضاء هیات علمی. تمهیدات لازم برای ارتقاء هیات علمی از جمله توسعه و تقویت دوره های تحصیلات تکمیلی.
ب ـ ایجاد ظرفیت لازم برای افزایش درصد پذیرفته شدگان.
ج ـ برنامه ریزی و حمایت لازم برای تامین هیات علمی.
د ـ ایجاد، راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه کاربردی در دانشگاه ها و موسسات آموزشی، شهرکهای دانشگاهی و…

قانون برنامه پنجم توسعه

ماده 17:
به منظور توسعه و انتشار فناوری و حمایت از شرکتهای دانش بنیان، دولت مجاز است اقدامات زیر را انجام دهد:
الف ـ حمایت مالی از پژوهشهای تقاضا محور مشترک با دانشگاهها و…
ب ـ حمایت مالی و تسهیل شکل گیری و توسعه شرکتهای کوچک و متوسط خصوصی و تعاونی.
ج ـ حمایتهای قانونی لازم در راستای تشویق طرفهای خارجی قراردادهای بین المللی و سرمایه گذاری خارجی.
د ـ حمایت مالی از ایجاد و توسعه بورس ایده و بازار فناوری.
هـ ـ حمایت مالی از پایان نامه ها و رساله های دانشجویی.
و ـ تامین و پرداخت بخشی از هزینه ثبت اختراعات، تولید دانش فنی و حمایت مالی از تولیدکنندگان برای خرید دانش فنی و امتیاز اختراعات
بنا به قانون برنامه پنجم توسعه

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 18:
به منظور گسترش حمایتهای هدفمند مادی و معنوی از نخبگان و نوآوران علمی و فناوری دولت میتواند اقدامات زیر را انجام دهد:
الف ـ ارتقاء منزلت اجتماعی از طریق فرهنگ سازی.
ب ـ تسهیل در ارتقاء تحصیلی و ورود به رشته های تحصیلی مورد علاقه.
ج ـ اعطاء حمایتهای مالی و بورس تحصیلی از طریق وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت و…
د ـ هدایت تحصیلی در زمینه ها و رشته های اولویت دار مورد نیاز کشور.
هـ ـ برقراری بیمه تامین اجتماعی و بیمه پایه سلامت فرد و خانواده وی.
و ـ رفع دغدغه خطرپذیری مالی در انجام مراحل پژوهشی و امور نوآورانه.
ز ـ حمایت از تجاری سازی دستاوردهای آنان.
ح ـ تقویت ابعاد معنوی، بصیرت افزایی، خودباوری و تعلق ملی.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 18:
ط ـ ایجاد و تقویت مراکز علمی، تحقیقاتی و فناوری توانمند در تراز بین المللی.
ی ـ ایجاد فرصتهای شغلی مناسب برای نخبگان و استعدادهای برتر متناسب با تخصص و توانمندی های آنها.
ک ـ ایجاد ساز و کارهای مناسب برای افزایش سهم مشارکت انجمن های علمی، نخبگان و استعدادهای برتر.
ل ـ ایجاد ساز و کار لازم برای مشارکت انجمنهای علمی، نخبگان و دانشمندان کشور.
م ـ تامین و پرداخت بخشی از هزینه های ثبت جواز امتیاز علمی (patent) در سطح ملی و بین المللی. و ایجاد تمهیدات و تسهیلات لازم برای انتشار آثار مفید علمی آنان.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 19:
بند ب- دولت موظف است به منظور افزایش بهره وری از طریق بهینه سازی در منابع انسانی و منابع مالی در وزارت آموزش و پرورش به نحوی اقدام نماید که در طول برنامه سهم اعتبارات غیرپرسنلی به پرسنلی افزایش یابد.
بند ﻫ- وزارت آموزش و پرورش مکلف است برای تامین نیازهای ویژه و توانبخشی گروههای مختلف آموزشی اقدامات زیر را انجام دهد:
منعطف سازی مدارس و گسترش اجرای برنامه های تلفیقی و فراگیر
تدوین برنامه های جامع اطلاع رسانی جهت آگاه سازی و آموزش والدین کودکان با نیازهای خاص.
تقویت طرح سنجش کودکان و افزایش امر مشاوره در این مدارس.
توسعه مدارس استثنایی و کودکان با نیازهای خاص و فراهم آوردن شرایط و امکانات خاص لازم جهت توانمندسازی و افزایش مهارتهای مورد نیاز این گونه آموزش پذیران.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 20:
بند الف – به منظور زمینه سازی برای تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد و دولت مجاز است:
هزینه سرانه تربیت نیروی انسانی متخصص بر اساس هزینه های آموزشی و هزینه های خدمات پژوهشی و… را به طور سالانه تامین کند.
حمایت مالی و تسهیل شرایط برای افزایش تعداد مجلات پژوهشی و ترویجی کشور.
از ده دانشگاه برتر وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و پنج دانشگاه برتر وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که دارای عملکرد برجسته در راستای گسترش مرزهای دانش و فناوری هستند حمایت مالی و حقوقی و پشتیبانی ویژه نماید.
از انجمن های علمی، حمایت مالی به عمل آورد.
بند د – به منظور افزایش کارآیی ماموریتهای اصلی دانشگاهها در امور آموزش، پژوهش و فناوری در هر سال حداقل بیست درصد (20%) از امور خدمات رفاهی دانشجویان از نظر ساختاری از بدنه دانشگاهها جدا و به بخش غیردولتی واگذار گردد.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 20:
بند ج- دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی مجازند از ظرفیت مازاد بر سهمیه آموزش رایگان خود و یا ظرفیتهای جدیدی که ایجاد می کنند، بر اساس قیمت تمام شده یا توافقی با بخش غیردولتی و با تایید هیات امناء در مقاطع مختلف دانشجو بپذیرند و منابع مالی دریافتی را حسب مورد پس از واریز به خزانه کل به حساب درآمدهای اختصاصی منظور کنند
بند ط- به دانشگاهها اجازه داده می شود بخشی از ظرفیت آموزشی خود را از طریق پذیرش دانشجوی خارجی با دریافت شهریه تکمیل کنند.
بند ک- شهریه دانشجویان جانباز بیست و پنج درصد (25%) و بالاتر و فرزندان آنان، فرزندان شاهد، آزادگان و فرزندان آنان و دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی از محل اعتبارات ردیف مستقل معاونت تامین شود.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 21:
دولت مکلف است به منظور گسترش شایستگی حرفه‎ای از طریق افزایش دانش و مهارت با نگرش به انجام کار واقعی در محیط، اصلاح هرم تحصیلی نیروی کار و ارتقاء و توانمندسازی سرمایه‎های انسانی و… در محورهای زیر سازوکارهای لازم را تهیه و با پیش‎بینی الزامات مناسب اجراء کند:
الف ـ استمرار نظام کارآموزی و کارورزی در آموزشهای رسمی متوسطه و عالی، غیررسمی فنی و حرفه‎ای و علمی ـ کاربردی.
ب ـ فراهم‎سازی ارتقاء مهارت در کشور از طریق اعطاء تسهیلات مالی با نرخ ترجیهی و تامین فضاهای فیزیکی و کالبدی با شرایط سهل و زمینه‎سازی حضور فعال و موثربخش غیردولتی در توسعه آموزشهای رسمی و غیررسمی مهارتی و علمی ـ کاربردی کشور.
ج ـ افزایش و تسهیل مشارکت بهره‎برداران از آموزش فنی و حرفه‎ای در بخشهای دولتی و غیردولتی.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 21:
د ـ هماهنگی در سیاستگذاری و مدیریت در برنامه‎ریزی آموزشهای فنی و حرفه‎ای کشور به عنوان یک نظام منسجم و پویا متناسب با نیاز کشور.
ه‍ـ ـ کاربست چهارچوب صلاحیتهای حرفه ای ملی به صورت منسجم برای ارتباط صلاحیتها، مدارک و گواهینامه‎ها در سطوح و انواع مختلف در حوزه حرفه و شغل در جهت به رسمیت شناختن یادگیری مادام‎العمر و تعیین شایستگی‎های سطوح مختلف مهارتی.
و ـ نیازسنجی و برآورد نیروی انسانی کاردانی موردنیاز و صدور مجوز لازم و حمایت به منظور تاسیس و توسعه مراکز آموزش دوره‎های کاردانی در بخش خصوصی و تعاونی و ایجاد ظرفیتهای مورد نیاز تا سال چهارم برنامه.
ز ـ رتبه‎بندی مراکز آموزشهای فنی و حرفه‎ای رسمی و غیررسمی بر اساس شاخصهای مدیریت اجرائی، فرآیند یاددهی ـ یادگـیری، نیروی انسانی، تحقـیق و توسعه منابع و شاخص پشتیبانی فراگیران.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 22:
دولت مکلف است مابه‎التفاوت اعتبارات مصوب و اعتبارات تخصیص یافته با احتساب تعدیل سال‎های اجرای طرح موضوع قانون اصلاح ماده (1) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، مصوب1385/01/30را برای بازسازی و مقاوم‎سازی مدارس بدون استحکام از محل منابع عمومی و یا حساب ذخیره ارزی در قالب بودجه سنواتی حداکثر ظرف سه سال اول برنامه تامین نماید.
تبصره ـ دولت همچنین مکلف به تنظیم و اجرای سیاست‎های حمایتی از خیرین مدرسه‎ساز می‎باشد و باید معادل کمکهای تحقق یافته آنان را جهت تکمیل پروژه‎های نیمه‎تمام در بودجه سنواتی منظور نماید.
آیین‎نامه اجرائی این ماده 22: حداکثر ظرف دو ماه از تصویب برنامه توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و به تصویب هیات‎وزیران می‎رسد.

بنا به قانون برنامه پنجم توسعه
ماده 23:
از ابتدای برنامه دانشکده‎ها و آموزشکده‎های فنی حرفه‎ای وزارت آموزش و پرورش با کلیه امکانات، اموال منقول و غیرمنقول و نیروی انسانی و دارائیها و تعهدات و مسوولیتها از وزارت مذکور منتزع و به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ملحق می‎گردد.
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف است در مقاطع کاردانی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته به پذیرش دانشجو در این دانشکده‎ها و آموزشکده‎ها اقدام نماید.
تبصره ـ مبنای انتزاع و انتقال، دانشکده‎ها و آموزشکده‎های فنی حرفه‎ای است که در سال تحصیلی 1389ـ 1388 فعال بوده یا مجوز داشته‎اند.

تکنولوژی های حیاتی ملی
این فرآیند شامل بررسی افق و چشم انداز تکنولوژی های حیاتی نوظهور است. این کار، مستلزم ترسیم نقشه های تکنولوژی است که به برنامه ریزان در بررسی و کنترل آن چشم انداز کمک می کنند.
دولت فدرال آمریکا، در این خصوص یک هیئت تشکیل داده و مسئولیت شناسایی تکنولوژی های موفق که بر امنیت و رفاه بلند مدت مردم آمریکا موثر می باشند را به این هیئت واگذار نموده است.

نگاهی به تکنولوژی های ایالات متحده آمریکا تکنولوژی های حیاتی و نقشه های تکنولوژی

توافق زیادی میان موسسات مختلف بر سر آنچه که تکنولوژی حیاتی و تکنولوژی های نوظهور نامیده می شوند، وجود دارد.
تکنولوژی ذکر شده در این فهرست ها توسط یک سری معیارها تعیین می شود. مثلا، هنگام تهیه لیست تکنولوژی های حیاتی ملی، هیئت مذکور تصمیمات خود را بر پایه عواملی چون آسیب پذیری ملی از حیث یک تکنولوژی خاص و گستردگی تکنولوژی بنا و اتخاذ می کند. تکنولوژی هایی که فهرست شده اند ، از نظر برگزیدگان آنها می توانستند بسیاری از نیازهای ملی را برطرف سازند ( هیئت تکنولوژی های حیاتی ملی، 1991).

نگاهی به تکنولوژی های ایالات متحده آمریکا تکنولوژی های حیاتی و نقشه های تکنولوژی

تکنوژی های حیاتی ملی
ساخت و پردازش مواد
مواد الکترونیکی فوتونیکی
سرامیک ها
مواد ترکیبی
فلزات و آلیاژهای با عملکرد بالا
تولید یکپارچه و منعطف کامپیوتری
تجهیزات هوشمند پردازش
ساخت در ابعاد میکرو نانو
تکنولوژی مدیریت سیستم ها

نرم افزار
میکرو الکترونیک و اپتوالکترونیک
عملیات شبکه ای و ارتباطی و محاسباتی پیشرفته
نمایش ها و تصویر سازی با کیفیت بالا
سنسورها و پردازش سیگنال
ذخیره داده ها و حافظه جانبی

شبیه سازی و مدل سازی
کامپیوترها
بیو لوژی مولکولی کاربردی
تکنولوژی پزشکی
هوا فضا
تکنولوژی های حمل و نقل سطحی
تکنولوژی های انرژی
کاهش و درمان آلودگی و مدیریت ضایعات

تکنوژی های نوظهور وزارت بازرگانی
مواد
مواد پیشرفته
تجهیزات نیمه رسانای پیشرفته
ابر رسانه ها

} مواد پیشرفته
تولید
تولید یکپارچه و منعطف
کامپیوتری
هوش مصنوعی

اطلاعات و ارتباطات
محاسبه با سطح عملکرد بالا
تجهیزات نیمه رسانای پیشرفته
اپتوالکترونیک
عملیات پیشرفته محاسباتی
تصویر سازی دیجیتالی
تکنولوژی سنسور
ذخیره اطلاعاتی با چگالی بالا

محاسبه با سطح عملکرد بالا
بیوتکنولوژی و علوم زیستی
بیوتکنولوژی
تجهیزات پزشکی و تشخیص
حمل و نقل زمینی هوا فضا
انرژی و محیط

تکنوژی های حیاتی وزارت دفاع
مواد ترکیبی
مواد نیمه رسانا و مواد
میکرو الکترونیکی ابر رسانه ها
ابر رساناها
}مواد ترکیبی
ربوتیک و هوش ماشین
قابلیت تولید نرم افزاری

مواد نیمه رسانا و
میکرو الکترونیک
فوتونیک ها
معماری کامپیوتر موازی
نشر اطلاعات
پردازش سیگنال
سنسورهای واکنشی

رادارهای حساس
روبوتیک و هوش ماشینی
شبیه سازی و مدل سازی
دینامیک های فلوئیدی
محاسباتی
مواد و فرایندهای بیو تکنولوژی
کشش هوازی

برنامه دفتر امور مهارتهای پیشرفته
شناسایی دستگاههای ذی ربط
بخش دولتی
انعقاد تفاهمنامه
توسعه کارگاههای بخش دولتی
ایجاد مراکز آموزشی غیردولتی
تربیت مربی
اجرای آموزش در مراکز دولتی و غیر دولتی
رهگیری اشتغال

آشنایی با الگوهای شایستگی فناوری های نوین ETA

الگوی شایستگیETA – صنعت آب

الگوی شایستگیETA – صنعت آب

الگوی شایستگیETA – صنعت آب

الگوی شایستگیETA – علوم زیستی

الگوی شایستگیETA – علوم زیستی

الگوی شایستگیETA – خدمات پشتیبانی

الگوی شایستگیETA – مکاترونیک

الگوی شایستگیETA – مکاترونیک

الگوی شایستگی ETA – انرژی

الگوی شایستگی ETA – انرژی

الگوی شایستگیONET
ویژگی های شاغل: ویژگی های پایدار که ممکن است صلاحیت شاغل را برای به دست آوردن دانش و مهارت مورد نیاز برای عملکرد موثر در کار تحت تاثیر قرار دهد.
توانایی‏ها: ویژگی‏های پایدار فرد که عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائق کار: اولویت های محیط کاری. پروفایل علائق کاری سازگار با مدل انواع شخصیت ها و محیط های کاری هلند (1997-1985) می باشد.
ارزش های کار: جنبه‏های جهانی کار متشکل از نیازهای خاصی است که رضایت فرد در آن از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.
سبک های کار: ویژگی‏های شخصیت می‏‏تواند بر چگونگی انجام یک کار تاثیرگذار باشد.

الگوی شایستگیONET
الزامات شاغل: این صفات مربوط به ویژگی های مربوط به کار و یا آموزش مرتبط می باشد.
مهارت اولیه: صلاحیت هایی که یادگیری و دستیابی به دانش بیشتر را تسهیل می بخشند.
مهارت کاری: صلاحیت هایی که انجام فعالیت هایی را که در طول شغل رخ می دهد را تسهیل می بخشند.
دانش: مجموعه های سازمان یافته از اصول و حقایق که در حوزه های عمومی مورد استفاده قرار می گیرند.
تحصیلات: داشتن تحصیلات قبلی و تجربه مورد نیاز برای انجام کار مشخص.

الگوی شایستگیONET
تجربه مورد نیاز شاغل: الزامات مربوط به فعالیت‏های کار قبلی و مرتبط.
تجربه و آموزش: میزان تجربه مورد نیاز.
مهارت اولیه- شرط ورود: شرط ورود برای یادگیری و دستیابی به دانش بیشتر.
مهارت کاری- شرط ورود: شرط ورود برای انجام فعالیت هایی که در طول شغل رخ می دهد.
مدرک: مجوزها و گواهینامه‏ها که نشان می‏‏دهد که دارنده شغل، مهارت و تجربه به دست آورده است.

الگوی شایستگیONET
اطلاعات خاص شغل: متغیرهای مشاغل خاص یا انتخاب شده.
وظایف شغلی: شغل، وظایف خاص.
ابزارها و فناوری: ماشین آلات، تجهیزات، ابزارها، نرم افزار، اطلاعات و فناوری.
ویژگی های نیروی کار: ویژگی های کلی مشاغل که ممکن است نیازهای شغلی را تحت تاثیر قرار دهند.
اطلاعات بازارکار: اطلاعات کنونی نیروی کار مشاغل.
چشم انداز شغلی :اطلاعات آینده نیروی کار مشاغل.

الگوی شایستگیONET
الزامات شغل: مجموعه ای جامع از متغیرها و یا جزئیاتی که نیاز مشاغل مختلف را توصیف می کند.
فعالیت های عمومی شغل: نوعی از رفتارها و کارها که در مشاغل مختلف اتفاق می‏‏افتد.
ریز فعالیت های شغل: نوعی از ریزرفتارها و کارها که در مشاغل مختلف اتفاق می‏‏افتد
بافت سازمانی: ویژگی های سازمان، چگونگی کار افراد را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
زمینه و بستر کار: عوامل فیزیکی و اجتماعی که ماهیت کار را تحت تاثیر قرار می دهند.

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

الگوی شایستگیTAFE-کسب و کار

شرکتهای دانش بنیان

شرکتهایی هستند که یا:1) از تکنولوژی­های پیشرفته ­(ماشین آلات، سیستم های ارتباطی و نرم افزارها) در کسب و کار خود استفاده می کنند، نیروی انسانی با تحصیلات کارشناسی به بالا حداقل 50 % کارکنان آنها را تشکیل می­دهد، هزینه های پژوهش ­و توسعه آنها 3الی10 % هزینه های شرکت آنهااست، حداقل در طی 5 سال اخیر، 1 الی2 پتنت ثبت کرده اند، 10 الی20% فروش 5 سال اخیر آنها از اختراعات و نوآوری هایشان باشد (فروش مبتنی برR&D). و یا 2) شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه ی اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه ی فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود (قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، 1389).

شرکت های فناوری بنیان
71

تعریف اول:
بیشتر برای کشورهای توسعه یافته مناسب است. ولی در کشور ما اصطلاح شرکت­های دانش بنیان به جای فناوری بنیان رواج یافته است در این تحقیق نیز این شرکت ها که بیشتر در مراکز رشد و یا پارک های فناوری مستقر هستند به عنوان شرکت های فناوری بنیان، در نظر گرفته شده اند.
تعریف دوم:
که بر اساس قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان (1389) آمده، برای کشور ما مناسب تر است.

شرکت های فناوری بنیان
72

73
ویژگی شرکتهای مورد نظر
نیروی تحصیل کرده با تحصیلات کارشناسی، حداقل نیمی از کارکنان آن را تشکیل دهد.
بر اساس تجاری سازی و دستاوردهای اختراع و نوآوری موسس شرکت شکل گرفته اند. به عبارتی حداقل 1 پتنت ثبت کرده و برای تجاری سازی آن پتنت شکل گرفته باشد.
تولید و فروش آنها حاصل تجاری سازی و به تولید رساندن پتنت آنها است.
شرکت های فناوری بنیان

74
نگاهی بر وضعیت ارزیابی شرکتهای فناوری بنیان کشور
الگویی و احد و منسجم برای ارزیابی عملکرد شرکت های فناوری(دانش) بنیان و مدیران
فرم رتبه بندی موسسات و شرکت های دانش بنیان
فرم ارزیابی دانشجوی نمونه
فرم ارزیابی استاد نمونه
فرم ارزیابی برترین پایان نامه های سال
فرم انتخاب و ارزیابی نخبگان
فرم داوری دستاوردهای اختراعات و نو آوریهای مربوط به نمایشگاههای اختراعات و نوآورهای فجر
فرم ارزیابی اختراعات و نو آوریهای مربوط به نمایشگاه علم تا عمل
فرم ارزیابی عملکرد شرکت ها واحدهای مستقر در مراکز رشد و پارکهای فناوری
فر م انتخاب برترینهای جشنواره های خوارزمی و فارابی
فرم ارزیابی عملکرد موسسات پژوهشی

75
مولفه ها و شاخص های افراد/ شرکت های مخترع، نمونه
شرکت های فناوری بنیان

76
شرکت های فناوری بنیان
مولفه ها و شاخص های ارزیابی و رتبه بندی شرکت های دانش بیان توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بعد داخل سازمانی

77
شرکت های فناوری بنیان
مولفه ها و شاخص های ارزیابی و رتبه بندی شرکت های دانش بیان توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بعد داخل سازمانی

یکی از محورهای اصلی مورد توجه مدیریت است در این محور به دو ویژگی: ویژگیهای فردی و زمانی توجه شده ولی توانمندی های فناوری مدیر مورد توجه واقع نشده است.
به منظور امکان حفظ توسعه این شرکت ها لازم است که شایستگی هایی چون شبکه سازی، نوآوری، میریت فناوری و مالی و بازاریابی مورد توجه قرار گیرد.

شرکت های فناوری بنیان
78

آسیب شناسی آموزش های مهارتی

آسیب؟
نشانه / علامت ناکارآمدی سیستم

آسیب شناسی
شناسایی دلایل ناکارآمدی سیستم (درون و برون سیستمی)

هدف آسیب شناسی
شناسایی عوامل و تلاش جهت حذف عوامل بوجود آورنده

عوامل آسیب شناسی
درون سیستمی
برون سیستمی
نیروی انسانی(مدیران ارشد، میانی،پایه، مربیان)

استانداردهای آموزش شغل و شایستگی و منابع آموزشی

منابع مالی
اطلاع رسانی
ساختار تشکیلاتی
اجتماعی و فرهنگی

جذب
انتخاب
ارتقاء
حفظ
نظام آموزشی
زیر ساختهای اقتصادی
زیر ساختهای سیاسی

با تشکر


تعداد صفحات : 84 | فرمت فایل : .pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود