بسم الله الر حمن الر حیم موضوع: غذاهای عملگر
فهرست عناوین
ارزشهای تغذیه ای
مقابه با بیماریها
تنوع محصولی
بسته بندی و ماندگاری محصول
روشهای عرضه به بازار
فرهنگ سازی
ارزشهای تغذیه ای
لوبیای سویا با تمام کوچکی اش ”گنجینه “ ایست از ارزشها و پتانسیلهای بالقوه غذایی که توجه معتبرترین مراکز و محافل علمی تخصصی دنیا را به خود جلب نموده است.
پروتئین سویا، شاخص ترین پروتئین در عالم گیاهی
جدول مقایسه مقدار پروتئین موجود در بعضی مواد غذایی (حیوانی و گیاهی)
جدول ارزیابی محصولات پروتئینی سویایی در تغذیه انسان (a)
منابع پروتئینی انتنخابی
PDCAAS: Protein Digestibility Corrected Amino Acids Score
طرح پیشنهادی نیازهای اسید آمینه های اصلی در تغذیه گروههای مختلف سنی
و ترکیب آنها در محصولات پروتئینی سویا
(واحدها برحسب میلی گرم/گرم پروتئین است)
در جدول فوق طرحهای تنظیم شده پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواروبار کشاورزی (1985) با طرح FNB (مرکز ملی تحقیقات غذا و تغذیه 1980) مقایسه می شود.
ارزشهای تغذیه ای
بنابراین، چنانچه از جداول استنتاج می گردد کیفیت پروتئینی سویا از نظر ترکیب واحدهای ساختمانی و از نظر قابلیت هضم با پروتئین های حیوانی از جمله گوشت گاو، شیر، ماهی و تخم مرغ قابل مقایسه است
امروزه در تمام جوامع بدلیل آمار فوق العاده بالای بیماریهای ناشی از تغذیه غلط و دلایل خاص طبی و فیزیولوژیکی، خوردن زیاد غذاهای حیوانی توصیه نشده و حتی در بعضی از موارد خاص ممنوع اعلام شده است به همین مناسبت محققین و دانشمندان در سراسر دنیا مترصد یافتن پروتئینهای گیاهی جایگزین بوده اند که بتوانند جبران کمبودهای حیوانی را بنمایند که پروتئین سویا شاخصترین پروتئین در عالم گیاهی معرفی شده است.
ارزشهای تغذیه ای
بدون کلسترول بودن
دارا بودن میزان بالایی از چریبهای غیر اشباع خصوصا اسیدهای چرب ضروری لینولئیک و لینولنیک (امگا 6 و امگا 3)، همچنین لستین و ویتامین E
جدول نیاز روزانه توصیه شده برای بدن
ارزشهای تغذیه ای
ارزشهای تغذیه ای
بدون لاکتوز بودن
غنی از فیبر
حضور ویتامینهای گروه B اعم از B1، B2،B3 (نیاسین)، Bt (بیوتین) و ویتامینهای A، D، E
حضور مینرالها و قابلیت دسترسی سلولی آنها
جدول گروهی از مینرالهای موردنیاز بدن که از مصرف یکصد گرم آرد سویا دریافت می شود.
ارزشهای تغذیه ای
ارتباط محصولات پروتئینی سویایی با جذب آهن
جدول مینرالهای موجود در محصولات پروتئینی سویایی
مقدار درصد سدیم در آرد سویا بسیار کم می باشد.
در صورت نیاز به گزارشات سمپوزیم تغذیه و کمخونی واشنگتن DC در مورد پروتئین سویا و قابلیت دسترسی سلول آهن رجوع شود.
مقابله با بیماریها
مقابله با بیماریها
بیماریهای قلبی عروقی با توجه به مطالب ذکر شده در اسلاید ”بدون کلسترول بودن“ و طبق اعلامیه FDA در سال 1999 روزانه مصرف 25g پروتئین سویا موجب کاهش بیماریهای قلبی عروقی میگردد.
سرطانها بدلیل داشتن ترکیباتی بنام ”ایزوفلاونها“ با ایجاد پوشش محافظتی بر روی عامل تشکیل دهنده سرطان (M.N.N.G. M-methyl-N-nitro-N-nitroso-Guanidine)، از رشد سلولهای سرطانی و گسترش آنها جلوگیری می کند. خصوصا سینه، پروستات و کولن
پوکی استخوان پروتئین سویا نقش بسیار مهمی در حفظ کلسیم استخوانها داشته و دفع کلسیم را از ادرار کاهش می دهد
مقابله با بیماریها
عوارض یائسگی فیتواستروژنهای موجود در لوبیای سویا باعث آرامش عوارض یائسگی می گردد. بهمین مناسبت به عنوان ”هورمون تراپی جایگزین“ از آن استفاده می شود.
پروستات ایزو فلاونهای سویا (ددزاین و جنستاین) مستقیما بر متابولسیم تستوستروم اثر کرده و تیپهای سمی آن را کاهش می دهد، فیتواستروژنها از بزرگ شدن پروستات که منجربه سرطان پروستات می شود جلوگیری میکند.
دیابت سویا بدلیل نداشتن نشاسته و غنی بودن از فیبر، همچنین تنظیم ترشح انسولین و کلسترول توسط اسید آمینه های ”گلیسین“ و ”آرژنین“ در پیشگیری از دیابت بسیار موثر است.
فشار خون پروتئین سویا فشار خون را در بیماران ”هایپرتنشن“ کنترل می کند. که این امر به اثر حفاظت کلسیمی آن مربوط است. عقیده براین است که کلسیم فشار خون را تنظیم می کند.
مقابله با بیماریها
چاقی با تحریک ترشح ”دوپامین“ در مغز
بیماریهای کلیوی پروتئین سویا از اختلالات کلیوی جلوگیری نموده، ضمن اینکه به حفظ و نگهداری کلسیم توسط کلیه کمک می کند. آزمایشات متعدد نشان داده است که در رفع سوء تغذیه ناشی از دیالیز کلیه بسیار موثر است.
اختلالات عصبی در یادگیری و توسعه حافظه و پیشگیری از آلزایمر موثر می باشد.
اختلالات تیروئیدی جنستاین آنزیم کاتالیزور سنتز هورمون تیروئید را غیر فعال می کند
تنوع محصولی
جایگزینهای لبنی
جایگزینهای گوشتی
نوشیدنیها
روغن خوراکی
محصولات نانی
تنقلات و اسنکها
بسته بندی و ماندگاری
در اغلب کشورها، شیر سویا به روش کاملا بهداشتی و اسپتیک (UHT) با ماندگاری شش ماهه (بدون نیاز به یخچال) . سایر محصولات نیز با ماندگاری شش تا دوازده ماهه بسته بندی می گردد.
روشهای عرضه به بازار
محصولات سویایی، عرصه گسترده ای از بازارهای جهان را به خود اختصاص داده اند
این نهضت عظیم جهانی در کشور ما نیز با تاسیس مراکز تولیدی غذاهای سویایی عملگر (Functional) بصورت بسیار جدی بحرکت در آمده است که بسیار جای خوشبختی است.
بیائید روشهای عرضه را اصولی تر کنیم.
فرهنگ سازی
فرهنگ سازی در زمینه اطلاع رسانی و معرفی محصولات غذایی سویایی با اتکا و استناد به تحقیقات گسترده جهانی بصورت بسیار جامع، با تهیه کتب، نشریات، مصاحبه های تلویزیونی، مقالات تخصصی در مجلات علمی پژوهشی و برگزاری همایشها از پنج سال پیش با سرغت هرچه تمام تر در جریان است.
فرهنگ سازی
نام کتب منتشر شده: (مولف: عفت جعفری – ناشر: خانیران و آوای قلم)
سویا کلید سلامتی
پروتئین سویا و اعجاز آن در سلامت انسان
مرجع کامل فراورده های سویایی
دستور پخت غذاهای سویایی (مطابق با ارزشهای توصیه شده توسط FDA)
مقالات علمی در مجلات تخصصی: (نویسنده مقالات: عفت جعفری)
مجله سنبله
کشاورزی و غذا
بهکام
تغذیه و سلامتی
دام، کشت، صنعت
به دلایل فوق
شرکت مکسوی (Maxsoy) برنده جایزه غذاهای عملگر(Functional) گردید