عنوان:
عوامل موثر برتصمیم گیری درمورد خرید یا اجاره
1
مقدمه
امروزه گسترش و توسعه اجاره ها به عنوان ضرورتی همگانی در سراسر جهان، موضوعی ثابت شده است. نقش انواع اجاره ها در چرخه اقتصادی کشورها و اثرهای مثبت و اجتناب ناپذیری که در ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا و سرانجام توازن منطقی در موازنه پرداختهای جامعه های صنعتی و روبه توسعه به جای گذاشته، موجب شده است که امروزه این شیوه اعتباری، با تکیه بر تخصصها و ویژگیهای نوین اجرایی بتواند موقعیت خود را به عنوان یکی از مهمترین مراحل تامین اعتبار در سطح اقتصاد داخلی و بین المللی تثبیت کند. بر این اساس، به تحقیق ,بخش عظیمی از عملیات مالی، تسهیلاتی، سرمایه گذاری و تامین اعتبار در جهان با استفاده از روشهای نوین اجاره انجام می پذیرد. اجاره ها یکی از معمول ترین عناوین مورد استفاده در تامین مالی برون ترازنامه ای میباشند. به همین جهت در خصوص اجاره ها،استانداردهای مختلفی وضع شده است
یک استاندارد.(CPA)کمیته رویه های حسابداری پنج استاندارد.(APB)هیات اصول حسابداری ده استاندارد.(FASB)هیات استانداردهای حسابداری مالی
2
نخستین رویکردحرفه ای مربوط به اجاره بلند مدت درسال 1949باانتشاربولتن پژوهشهای حسابداری شماره 38میباشد. بعد ازآن انجمن حسابداری آمریکادرسال 1962باانتشاربررسی های پژوهشی حسابداری شماره 5،هیات تدوین اصول حسابداری باانتشاربیانیه شماره 5درسال 1973،SECباصدوردستورالعمل 147( تبصره ای بربیانیه 31هیات تدوین اصول حسابداری)همگی درجهت بهبود گزارشگری اجاره بلندمدت کوشیدند.
سرانجام درسال 1976((FASBبیانیه شماره 13خود رادرمورد اجاره ها منتشرکرد ویکسال بعد SECاعلام کرد حسابداری اجاره ها باید برمبنای این بیانیه صورت پذیرد. درایران استاندارشماره 21مربوط به حسابداری اجاره ها میباشد که تاریخ الزام اجرای آن از1380/01/01میباشد.
تاریخچه
3
تعریف اجاره
اجاره موافقتنامه ای است که به موجب آن اجاره دهنده (lessor) درمقابل دریافت مبلغ یامبالغ مشخصی حق استفاده از یک دارایی را برای مدت موردتوافق به اجاره کننده (lessee) واگذار می کند.اجاره دهنده مالک قانونی دارایی استیجاری بوده واجاره کننده مالک منافع آتی دارایی مورداجاره می باشد. چنانچه به موجب قرارداداجاره تقریبا تمامی مخاطرات ومزایای ناشی ازمالکیت دارایی به اجاره کننده(مستاجر) منتقل شود ,اجاره سرمایه ای خواهدبود.مالکیت دارایی ممکن است نهایتا انتقال یابدیاانتقال نیابد.
تعاریف واصطلاحات
4
تعاریف واصطلاحات
حداقل مبالغ اجاره : مبالغ اجاره قابل پرداخت توسط اجاره کننده (به استثنای مخارج مالیات ، نگهداری دارایی و خدمات) به اضافه هرگونه ارزش باقیمانده تضمین شده .
ارزش باقیمانده تضمین شده : در مورد اجاره کننده ، آن بخش از ارزش باقیمانده دارایی که توسط اجاره کننده یا شخص وابسته به وی تضمین گردیده است و در مورد اجاره دهنده ، آن بخش از ارزش باقیمانده دارایی که توسط اجاره کننده یا شخص ثالث غیرمرتبط با وی که ازنظرمالی توانایی ایفای تعهدات مربوط به تضمین رادارد, تضمین شده است .
ارزش باقیمانده تضمین نشده : عبارت است از آن بخش از ارزش باقیمانده دارایی که اجاره دهنده نسبت به تحقق آن اطمینان کافی ندارد یا تنها توسط شخص وابسته به اجاره دهنده تضمین شده است .
5
تعاریف واصطلاحات
عمراقتصادی: عبارت است از:
الف -مدت زمانی که انتظار می رود یک دارایی از لحاظ اقتصادی توسط یک یا چند کاربر قابل استفاده باشد .
ب- تعدادتولیدیاواحدهای مشابهی که انتظارمی روددرفرآینداستفاده ازدارایی توسط یک یاچنداستفاده کننده کسب شود.
عمرمفید: عبارت است ازمدت زمانی که انتظارمی رودمنافع اقتصادی دارایی مورداجاره توسط واحدتجاری مصرف شود.این دوره ازابتدای دوره اجراشروع می شودومتاثرازمحدودیت های زمانی مندرج درقرارداداجاره نیست.
دوره اجاره : عبارت از دوره غیر قابل فسخی(درارتباط بااجاره های سرمایه ای) است که اجاره کننده ، دارایی مورد نظر را برای آن دوره اجاره کرده است به اضافه هر مدت زمان دیگری که اجاره کننده اختیار دارد اجاره آن دارایی را با پرداخت یا بدون پرداخت مبلغ اضافی ادامه دهد و در آغاز اجاره اطمینان معقولی وجود داشته باشد که اجاره کننده از این اختیار استفاده خواهد کرد .
6
تعاریف واصطلاحات
سرمایه گذاری خالص در اجاره : عبارت است از سرمایه گذاری ناخالص در اجاره پس از کسر درآمد مالی کسب نشده .
سرمایه گذاری ناخالص در اجاره : عبارت است از مجموع حداقل مبالغ اجاره مربوط به اجاره سرمایه ای از دید اجاره دهنده و هرگونه ارزش باقیمانده تضمین نشده ای که به وی تعلق می گیرد .
درآمد مالی کسب نشده : عبارت است از تفاوت بین مجموع حداقل مبالغ اجاره مربوط به قرارداد اجاره سرمایه ای از دید اجاره دهنده و هرگونه ارزش باقیمانده تضمین نشده ای که به وی تعلق می گیرد.
نرخ ضمنی سود تضمین شده اجاره : عبارت است از نرخ تنزیلی که در آغاز اجاره سبب شود مجموع ارزش فعلی حداقل مبالغ اجاره و ارزش باقیمانده تضمین نشده دارایی(ارزش فعلی سرمایه گذاری ناخالص) با ارزش منصفانه دارایی مورد اجاره برابر شود .
نرخ فرضی استقراض : نرخ سود تضمین شده ای است که اجاره کننده ناگزیر است برای یک اجاره مشابه پرداخت کند یا در صورت عدم امکان تعیین آن ، ناگزیر است در آغاز اجاره برای دریافت وام برای خرید دارایی مورد نظر متحمل شود.
operating lease
Capital lease
انواع اجاره
7
اجاره عملیاتی
شرکتها برای تامین نقدینگی خودازشیوه های متفاوت تامین مالی استفاده می کنند .یکی ازاین شیوه ها, تامین مالی برون ترازنامه ای(اجاره عملیاتی) می باشد. قرارداد اجاره ای که هیچ یک از ضوابط اجاره سرمایه ای و ویژگی قرارداد اجاره تامین مالی مستقیم و اجاره شکل فروش را برخوردار نباشد ، اجاره عملیاتی گویند. هرچندکه ازدیدگاه تئوری انتظارمی رودکه به دلایل عدم انعکاس دارایی های اجاره ای وتعهدات ناشی ازآنهادرترازنامه ,کاهش درمیزان داراییهای عملیاتی واستفاده بهینه ازداراییهای موجودوهمچنین قابل قبول بودن هزینه اجاره ازنظرمقامات مالیاتی وهمچنین عدم استفاده ازسایرروش های تامین مالی ازجمله وام بانکی که موجب پرداخت بهره های سنگین وگاها پرداخت جرائم کلان نیز می شودوباعث کاهش سود می گردد,میزان سودافزایش یابدامانتایج تحقیق انجام شده بر346 شرکت پذیرفته شده دربازاربورس اوراق بهادارتهران(سال82 لغایت 87)نشان دادکه تامین مالی برون ترازنامه ای (اجاره عملیاتی)موجب افزایش سودوقیمت سهام این شرکتهانمی گرددکه دلایل این امرممکن است استفاده نادرست ازاین ابزارتامین مالی ومحدودیت هایی ازقبیل تورم,عدم امکان بکارگیری این ابزاردرهمه حال ودرهمه وضعیت وودلایل متعدددیگری باشد.
8
اجاره سرمایه ای
اجاره سرمایه ای قراردادی است که بین مالک دارایی از یک طرف و استفاده کننده از طرف دیگر منعقد می شود و به طرف اول اجاره دهنده (موجر) و طرف دوم اجاره کننده (مستاجر) اطلاق می گردد . اجاره کننده در قبال استفاده از دارایی اجاره دهنده ، مبلغی تحت عنوان اجاره بر اساس توافقنامه از لحاظ مبلغ و زمان پرداخت اجاره به موجر پرداخت می کند.{1}
ازآنجاییکه محتوای اجاره سرمایه ای به ذات یک خریدبرمی گرددمحبوبیت کمتری نسبت به اجاره عملیاتی دارد.چراکه دراجاره سرمایه ای باید هم دارایی های اجاره ای وهم بدهی های اجاره ای درترازنامه گزارش شود,این درحالی است که اجاره سرمایه ای بیش ازاجاره عملیاتی باعث ایجادسودومنفعتی است که صرفه جویی مالیاتی را دربرمی گیرد. {2}
1-مدیریت مالی راهبردی دکتر رهنمای رودپشتی و نیکو مرام
2-Operating and synthetic leases: Exploiting financial benefits in the post-Enron era/
Joanne C. Duke, Su-Jane Hsieh, Yuli Su /2009
9
چنانچه یک یا چند شرط از شروط زیر احراز شود ، اجاره کننده ، اجاره را سرمایه ای تلقی می کند
شرایط اجاره سرمایه ای ازدیدگاه استاندارد21 ایران
مالکیت دارایی در پایان مدت اجاره به اجاره کننده منتقل شود
به اجاره کننده اختیار خرید دارایی با قیمتی کمتر از ارزش متعارف داده شود
در شروع قرارداد اجاره ، ارزش فعلی اجاره بها مساوی یا بیش از 90 درصد ارزش متعارف جاری باشد
نشریه 160 سازمان حسابرسی / استانداردشماره 21
مدت اجاره مساوی یا بیش از 75 درصد عمر مفید دارایی باشد
10
اینکه اجاره سرمایه ای است یا عملیاتی ,به محتوای معامله بستگی دارد,نه شکل قرارداد.(رجحان محتوی برشکل)
انواع اجاره سرمایه ای
11
با انتشار استاندارد شماره 13 (SFAS No.13) سیستم حسابداری با شیوه ثبت و گزارش کردن رویدادهای مالی مربوط به قرارداد اجاره برای شرکت موجر و شرکت مستاجر متقارن شد.
استاندارد شماره 13باعث شد که نبود ثبات رویه در مورد شیوه ثبت و گزارش کردن قراردادهای اجاره از نوع تامین مالی هم منتفی شود.این استانداردمقرر می کند که اگر قرارداد اجاره از نوع فروش است هزینه های اولیه و مستقیم مربوط به قرارداد اجاره به عنوان هزینه دوره منظور شوندولی در مورد اجاره از نوع تامین مالی،این هزینه ها برمبنای نرخ بهره موثر و با توجه به مدت زمان قرارداد اجاره مستهلک می شوند.
استاندارد شماره 13
12
ترازنامه قبل از بیانیه
ترازنامه بعد از بیانیه
داراییهای جاری
بدهیهای جاری
بدهیهای جاری
بدهیهای جاری
داراییهای ثابت
بدهیهای ثابت
بدهیهای بلندمدت
اموال اجاره تحت عنوان اجاره سرمایه ای
200
جمع داراییها
جمع بدهیها و
حقوق صاحبان سهام
50
تعهدات ناشی از
اجاره سرمایه ای
داراییهای ثابت
جمع بدهیها
حقوق صاحبان سهام
جمع بدهیها
جمع داراییها
جمع بدهیها و
حقوق صاحبان سهام
50
150
50
100
100
200
50
50
50
150
100
100
300
200
حقوق صاحبان سهام
100
300
یادداشت مالی : افشای اجاره سرمایه ای به مبلغ 100 واحد پولی
مقایسه ترازنامه قبل وبعدازبیانیه شماره 13 هیئت تدوین استانداردهای مالی
13
در حقیقیت افشای 100واحدپولی در ترازنامه شرکت ها بر اساس بیانیه ی شماره 13 بر اساس توافق نامه, تحت سرفصل مستقل گزارش می گردد, این نکته در تحلیلگری مالی اهمیت دارد . به عنوان مثال نسبت کل بدهی به کل دارایی در دو وضعیت زیر ارائه شده است .
مقایسه ترازنامه قبل وبعدازبیانیه شماره 13 هیئت تدوین استانداردهای مالی
بر اساس ترازنامه قبل از بیانیه
نسبت کل بدهی
=
کل بدهی
کل دارایی
نسبت کل بدهی
کل بدهی
=
کل دارایی
بر اساس ترازنامه بعداز بیانیه
=
=
100
200
300
200
=
=
50%
66/7%
بر اساس ترازنامه بعد از بیانیه گزارش اجاره سرمایه ای تحت سرفصل مستقل در ترازنامه موجب می گردد ، که نسبت مالی مذکور افزایش یابد و با گسترش بازارهای مالی کارآ ، اطلاعات برای تجزیه و تحلیل مالی در دسترس قرار می گیرد .
14
اجاره های اهرمی
در اجاره های اهرمی معمولاً یک شخص ثالث نیز درگیر است . یعنی علاوه بر اجاره دهنده و اجاره کننده ، یک شخص قرض دهنده نیز وجود دارد . اجاره دهنده بخشی از قیمت خرید دارایی را از قرض دهنده (وام دهنده) می گیرد و از محل اجاره های دریافتی نسبت به پرداخت اصل و فرع وام اقدام می کند . بدیهی است بین مبالغ پرداختی به قرض دهنده و مبالغ دریافتی ( اجاره دریافتی ) از اجاره کننده ، تفاوت وجود دارد که متعلق به اجاره دهنده است . مزایای مالیاتی ناشی از استهلاک و تخفیف مالیاتی برای سرمایه گذاری نیز به اجاره دهنده تخصیص می یابد . اجاره دهنده در پایان قرارداد اجاره ، دارایی مورد اجاره را معمولا حفظ نمی کند .
15
1- مستاجر دارایی مورد نظر را شناسایی می کند ، حق استفاده از آن را می گیرد و اجاره بها را بصورت دوره ای می پردازد .
2- موجر معمولاً حداکثر 40 تا 50 درصد از مبلغ بهای دارایی را تامین می کند ، دردریافت اجاره بها ادعای قانونی دارد ، مالک دارایی است و به وام دهنده بهره می پردازد .
3- وام دهنده مابقی بهای دارایی را می پردازد و بهره آن را از موجر دریافت می کند .
معمولاً یک اجاره اهرمی موارد زیر را دربر می گیرد:
16
اجاره خدماتی
در اینگونه قراردادها ، اجاره دهنده مسئولیت نگهداری ، بیمه کردن و پرداخت عوارض و مالیات بر دارایی را برعهده می گیرد . صرفنظر از این مورد ، این قبیل قراردادهای اجاره نیز شبیه اجاره های مالی می باشند . در کشور ما ، اینگونه اجاره ها در شرکتهای فعال در راه سازی متداول است ، بطوری که بعضی از شرکت ها ، تجهیزات راه سازی در اختیار دارند آن را به صورت اجاره به پیمانکاران راهسازی اجاره می دهند و همه مسئولیتها را تقبل می نمایند . با توجه به ویژگی های این نوع اجاره ها ، هزینه اجاره بیشتر از دیگر قراردادهای اجاره است ، و اجاره دهنده دارایی را تا پایان قرارداد اجاره حفظ می کند.
17
ویژگیهای اجاره خدماتی
1-هزینه های نگهداری به عنوان بهای تمام شده اجاره منظور می شود :
اجاره دهنده مسئول نگهداری تجهیزات وانجام همه امور مربوط به تعمیرات و خدمات عادی دارایی می شود.
2- تجهیزات ممکن است کاملا مستهلک نشوند :
دراجاره های خدماتی ممکن است به دلیل ناکافی بودن پرداختهای اجاره، موجر اجازه بازیافت بهای تمام شده دارایی را نداشته باشد . این امر بدین معناست که دوره اجاره کمتر از عمر خدمات دهی دارایی است واجاره کاملا مستهلک نشده است.
3- امکان فسخ قرارداد :
در اکثر موارد ،اجاره خدماتی ممکن است توسط اجاره کننده دارایی قابل فسخ باشد .
4- سایر خدمات :
اجاره خدماتی ممکن است شامل ارائه خدماتی دیگری از طرف موجر باشد مثل تسهیلات برای جایگزینی تجهیزاتی که در یک زمان قابل استفاده نیستند یا پرداخت بیمه تجهیزات .
18
فروش و اجاره مجدد
یکی از رایج ترین اشکال تامین مالی از طریق داراییهای مشهود ، فروش دارایی واجاره مجدد آن می باشد.
در اکثر مواقع ، اجاره های بلند مدت به طور خالص منعقد می شوند. این بدین معناست که مستاجر همه هزینه های نگهداری، مالیات بر اموال، بیمه و پرداختهای اجاره را انجام می دهد .
در برخی موارد ، قرار داد اجاره ، اختیار خرید دارایی را در پایان مدت اجاره به اجاره کننده می دهد مثلاً واحد تجاری ساختمانی را به بهای تمام شده یا نزدیک به بهای تمام شده به موسسه تامین مالی می فروشد مثل شرکت بیمه عمر، صندوق بازنشستگی . سپس مجدداً ساختمان را برای مدت طولانی اجاره می نمایند بنابراین شرکت از ساختمان استفاده می کند بدون اینکه سرمایه ای برای تملک آن صرف کرده باشد .
19
اجاره مالی
اجاره مالی نوعی اجاره بلند مدت دارایهای ثابت به شمار می آیند و معمولا توسط هیچ یک از طرفین قرار داد قابل فسخ نمی باشد .
منبع مهم وجه نقدند و یکی از راهکارهای تامین مالی از طریق بدهی بلندمدت هستند و مدیران مالی نقش اساسی دارند .
20
ویژگیهای اجاره مالی
1- تعهدات ثابت
اجاره مالی نوعی تعهد ثابت را به شرکت تحمیل می کند . این تعهد یا اهرم مالی قابل فسخ نبوده وبیشتر مشابه الزام به پرداخت بهره برای اوراق بدهی منتشر شده می باشد.
2- دوره بلند مدت اجاره
اجاره های مالی در اکثر موارد برای دوره های 5تا 10 سال منعقد می گردد و شرکت در این مدت باید تمام الزامات مربوط به اجاره را انجام دهد اگرچه دارایی فرسوده شده و برای عملیات شرکت در مدت طولانی مفید نباشد .
3- اجاره تماماً مستهلک می شود
قرارداد اجاره می تواند به نحوی منعقد گردد که مدت اجاره کل عمر مفید دارایی را در بر گیرد مثلاً اگر عمر مفید دارایی ( تجهیزات ) 8 سال باشد دوره اجاره 8 سال تعیین می شود یا ساختمان که عمر مفید طولانی دارد مثلاً 20 سال قرارداد اجاره 20 سال تعیین می شود .
4- منافع طی دوره اجاره
دراین نوع اجاره ها مبالغ مربوط به اجاره های پرداختی بیشتر از بهای تمام شده اولیه دارایی می باشد بنابراین اجاره دهنده سود را شناسایی می کند و اگر دارایی ارزش اسقاط هم داشته باشد این ارزش سودی اضافی برای اجاره دهنده خواهد بود .
21
انواع اجاره مالی
1- اجاره مستقیم
در این نوع اجاره ، واحد تجاری اجاره کننده متعهد می شود مبلغ اجاره را در مدت عمر برآوردی خدمات دهی آن دارایی ، پرداخت نموده و هیچ گونه اختیاری برای تعدیل شرایط اصلی اجاره در قرار داد قید نمی گردد .
2- اجاره تعدیل شده
این نوع اجاره ، تعدادی اختیار(حق) را برای اجاره کننده در طول دوره اجاره فراهم می آورد.
مثال : قرارداد اجاره ممکن است این اختیار را به اجاره کننده بدهد که پس از سررسید مشخصی با برگشت دارایی به اجاره دهنده ، اجاره را به پایان رسانند .
22
منابع وجوه نقد برای تامین مالی اجاره
1- بانکها
بانکهای تجاری می تواند به واسطه شرکت مادر، قراردادهایی را جهت خرید تجهیزات و اجاره آنها به مشتریان انعقاد نمایند.
2- شرکتهای بیمه عمر
این شرکتها در اجاره بلند مدت اموال منقول معروف می باشند . شرکتهای بیمه عمر ، جریانات ورودی وجه نقد زیادی دارند که باید آنها را تا زمان مورد نیاز در راستای عملیات خود سرمایه گذاری کنند . این وجوه اغلب در ساختمانهای اداری و انبارها سرمایه گذاری شده و اجاره داده می شود.
3- موسسات خدمات مالی و اعتباری
موسسات خدمات مالی و شرکتهای لیزینگ ، تامین کننده وجوه نقد مورد نیاز در تامین مالی ماشین آلات و تجهیزات می باشند . این موسسات افرادی را در استخدام می گیرند که با امور مربوط به فروش تجهیزات در بازار آشنا باشند و باعث گسترش قراردادهای اجاره شوند .
23
موضوعات مرتبط با تصمیمات اجاره
شرکتها به دلایل گوناگون به جای تامین مالی از طریق استقراض از اجاره استفاده می کنند این دلایل عبارتنداز :
هزینه های نقدی
هزینه های اجاره
تامین مالی تدریجی
تاثیر اجاره بر ظرفیت استقراض
ریسک ناباب شدن دارائیها
قرارداد سرمایه گذاری با بازده پایین
در اختیار داشتن وجوه نقد برای فعالیتهای سودآور
24
زمانی که شرکتها دارایی خاصی را خریداری می نمایند، عمدتا بخش عمده ای از قیمت خرید آن دارایی از طریق پرداخت نقدی و مابقی از طریق وثیقه گذاری دارایی واستقراض ، تامین مالی می شود در حالی که در اجاره های مالی نیازی به جریانات نقدی خروجی نیست، بلکه قرارداد اجاره بیانگر تامین مالی صددرصد آن دارایی می باشد، از این رو شرکتها می توانند کمبود نقدینگی خود را از طریق اجاره نمودن دارایی جبران نمایند. اجتناب از تحمل هزینه های نقدی می تواند مزیتی برای اجاره محسوب گردد. اگر شرکت مشکل نقدینگی داشته باشد و به دلایل مختلفی قادر به استقراض نیز نباشند، اجتناب در هزینه نقدی مزیتی ارزشمند برای اجاره به عنوان راهکار تامین مالی محسوب می شود .
هزینه های نقدی
25
بدلایل زیر معمولا اجاره کردن نسبت به استقراض،از نظر هزینه تامین مالی ،هزینه های بیشتری دارد:
1- سود اجاره دهنده
شرکت اجاره دهنده باید بابت مبلغ استقراض ، بهره پرداخت نماید سپس صرفی را نیز برای اجاره کننده در نظر بگیرد که این صرف همان سود اجاره دهنده از بابت قرار داد تامین مالی می باشد.
2-هزینه کارشناسی
شرکت اجاره دهنده باید کارکنانی داشته باشد که آگاهی کاملی از ابعاد متفاوت تجهیزات و اموال غیرمنقول مورد اجاره داشته باشند.
3- خدمات مرتبط با اجاره
قرارداد اجاره باید شامل خدمات مربوط به تجهیزات نیز باشد . مستاجر باید این قبیل خدمات را به حساب هزینه اجاره پرداختنی منظور نماید .
هزینه های اجاره
26
تامین مالی تدریجی
یکی از دلایل حمایت ازاجاره توسط طرفدارانش ، این است که اجاره کردن به واحدهای تجاری این امکان را می دهد تا از هزینه های تامین مالی تدریجی که بسیار بالا می باشند، پرهیز نمایند.
فرآیند تامین مالی ازطریق استقراض به شکل وام یا صدور اوراق قرضه که طی چند مرحله صورت می گیرد تامین مالی تدریجی نامیده می شود .
شرکتهایی که در مرحله رشد وگسترش می باشند ، از طریق جمع آوری مبالغ نسبتا کوچک برای تحصیل دارایی ثابت در فواصل زمانی مشخص ، ناگزیر به پرداختهای مبالغ زیادی وجه نقد برای هزینه تامین مالی باشد .درچنین مواردی,هزینه تامین وجوه نقدموردنیاز,شامل هزینه کمیسیون,هزینه های اداری وسایرهزینه ها می باشدکه درمقایسه بامبالغ استقراض شده نسبتازیاداست.باتوجه به دلایل عنوان شده دراجاره ها,این هزینه ها حذف می گردد.
27
1- تنظیم قراردادهایی با سقف اعتباری بالا
هنگامی که شرکت بخش عظیمی از این سقف را استفاده نماید می تواند یک قرارداد تامین مالی بلندمدت برای پرداخت سقف اعتباری منعقد و راهکاری برای تامین منابع مالی موردنیاز بلندمدت بوجود آورد .
2- بدهی بلندمدت مازاد بر نیاز
در صورت مشکل کمبود نقدینگی شرکت می تواند از طریق اوراق قرضه تامین مالی نماید ( قسمتی از وجوه برای نیازهای اولیه شرکت و باقیمانده در اوراق قرضه قابل داد و ستد سرمایه گذاری شود .)
دو راهکار مناسب دیگر برای تامین مالی
28
تاثیر اجاره برظرفیت استقراض
ظرفیت استقراض یک شرکت عبارت است از :افزایش بدهیهای بلند مدتی که می تواند به ساختار سرمایه اضافه شود بدون اینکه لطمه ای به درجه اعتبار شرکت و قیمت سهام عادی در بازار وارد سازد.
اجاره های مالی ظرفیت استقراض شرکت را افزایش می دهند. اگر چه اجاره های مالی اساسا تعهدات و خطرات را همانند تامین مالی از طریق بدهی تحمیل می نمایند، لیکن تحقیقات نشان می دهد که سرمایه گذاران و جوامع مالی توجه بیشتری به تعهدات بدهی در مقایسه باتعهدات ناشی از اجاره دارند.یکی از مزایای اجاره آن است که شرکتی که داراییهای بیشتری را در تصرف خود دارد ، امکان افزایش ظرفیت استقراض را نیز دارد.{1}
شرکتهای کوچکتر,بامنابع داخلی پاییین , تنوع بالای منابع ,دارایی مشهود پایین تمایل به اجاره بیشترواستقراض کمتردارند.
زمانیکه منابع داخلی پایین تروفرصتهای سرمایه گذاری زیادی وجوددارد,شرکتهاتمایل دارندکه ازتعهدات پرداخت ثابت کمتری استفاده کنند.چنین شرکتهایی تمایل به نگه داشتن بخش بیشتری ازتعهدات پرداخت ثابت خوددراجاره وبخش کمتری ازتعهدات رادراستقراض دارندواین نشان می دهدکه شرکتهای محدودتر,تمایل به اجاره دارند نه استقراض.{2}
1-تصمیم گیری در مسائل مالی / دکتروکیلی فرد
2-Financial constraint and the choice between leasing and debt /Jane-Raung Lin a, Chia-Jane Wang b, De-Wei Chou c, Fei-Chun Chueh /2013
29
ریسک ناباب شدن داراییها
ناباب شدن دارایی یعنی قبل از اتمام عمر مفید آن دارایی به عنوان زیان شناخته شود( عدم استفاده از دارایی و فروش یا اسقاط آن ).{1}
یکی ازبحثهایی که درارتباط با مواردفوق وبه حمایت ازاجاره انجام می گیرداین است که اجاره احتمال خطر ناشی ازنابابی راازاستفاده کننده به مالک , یابه عبارت بهتر, ازمستاجربه مالک انتقال می دهد,اماذکراین نکته ضروری است که اصولا پرداختهایی که مستاجرانجام می دهددرمقابل خدماتی است که موجربه وی عرضه می نماید.حال اگرخودریسک رابتوان خدمتی فرض کرد(چون که موجرآن رابرای خودمحفوظ داشته وخدمتی به مستاجرانجام می دهد) پس می توان ادعاکردکه موجرباآگاهی کامل ازاین ریسک ,بهای آن رادرمحاسبات مربوط به اجاره تاثیرخواهدداد.به عبارت دیگر,مستاجردرازای دریافت این خدمت,مجبوربه افزایش پرداختهای اجاره خواهدشد.{2}
1-تصمیم گیری در مسائل مالی / دکتروکیلی فرد
2-عواما اقتصادی موثربرتصمیم گیری درباره اجاره یاخریدومزایای هریک / مهدی مشکی
30
قرار داد سرمایه گذاری با بازده پایین
زمانی که شرکتی داراییهایی را خریداری می کند ، فرض بر این است که آن داراییها سودده خواهند بود . ودر بعضی موارد شرکت تشخیص می دهد که فعالیت مخاطره آمیزی انجام می دهد که سود ندارد و درصدد رهایی از این گونه فعالیتهای مخاطره آمیز است . یکی از هدفهای اجاره مالی رسیدن به هدف فوق است . دستیابی به این هدف باعث می شود ، تا شرکت از سرمایه گذاری در داراییها که نمی تواند از آنها به طور موثر استفاده کند ، رهایی یابد . وقتی که یک واحد تجاری دارایی را خریداری می کند ، خطر اینکه این دارایی قابل فروش نباشد واینکه این دارایی همراه با زیان باشد را به عهده می گیرد ، اما تحت شرایط اجاره ، دارایی می تواند به اجاره دهنده برگشت داده شود .
31
در اختیارداشتن وجوه نقد برای فعالیتهای سود آور
برخی از تحلیل گران مالی اعتقاد دارند که باید تفاوتی بین بازده داراییهای جاری و داراییهای ثابت وجود داشته باشد.داراییهای جاری به سرعت به وجه نقد تبدیل شده و بازده نسبتا بالایی را دارند.
یکی از دلایل اصلی اجاره های مالی آن است که نیازی به تامین مالی داراییهای ثابت از طریق وجوه نقد نمی باشد. از آنجایی که دارییهای ثابت گردش پایینی را دارند، وجوه نقد شرکت در آن دسته از داراییهای جاری سرمایه گذاری می شود که از گردش بالایی برخوردارند. از این طریق می توان بااستفاده از وجوه نقد موجود، توان سود آوری شرکت را به حداکثر رساند. اگر استفاده از اجاره های مالی افزایش یابد ، ظرفیت استقراض منجربه کسب سود بیشتری می شود.
32
اجاره دارایی در مقایسه با خرید آن
تصمیمات اجاره یا خرید دارایی از دیدگاه مدیریت مالی اهمیت زیادی دارد . مدیران مالی ، در تصمیمات اجاره یا خرید دارایی منافع و زیان حاصل از تصمیم را برآورد و سپس اقتصادی ترین روش را مد نظر قرار می دهند . منافع خالصی که از خرید یک دارایی عاید واحد انتفاعی می شود مساوی خالص ارزش فعلی آن دارایی است . واحدهای انتفاعی تنها هنگامی تصمیم به خرید یک دارایی می گیرند که خالص ارزش فعلی آن مثبت باشد . در تصمیمات اجاره یا خرید دارایی ، خالص ارزش فعلی گردش نقد ناشی از خرید دارایی با خالص ارزش فعلی گردش نقد ناشی از اجاره دارایی ، مقایسه می گردد . با توجه به نتیجه مقایسه ، راه حلی انتخاب می شود که خالص ارزش فعلی وجوه نقد آن مثبت یا صفر و از لحاظ مبلغ بالاتر باشد.
33
گردش وجوه نقد ناشی از خرید دارایی
CFAT = خالص گردش وجوه نقد
مالیات بر درآمد – مخارج سرمایه ای – هزینه ها – درآمد فروش = CFAT
( استهلاک – هزینه ها – درآمد فروش ) T – مخارج سرمایه ای – هزینه ها – درآمد های فروش = CFAT
T = نرخ مالیت
مخارج سرمایه ای : معرف مبالغ سرمایه گذاری اضافی طی عمر مفید دارایی (وجوه حاصل از فروش دارایی اسقاط نوعی مخارج سرمایه منفی است ).
چنانچه نرخ تنزیل مساوی K , مبلغ سرمایه گذاری اولیه در خرید دارایی مساوی Io باشد فرمول محاسبه خالص ارزش فعلی به شرح فرمول بالا خواهد بود .
34
گردش وجوه نقد ناشی از اجاره دارایی
CFAT= خالص گردش وجوه نقد
مالیات بر درآمد – اجاره بها – هزینه ها – درآمد فروش = CFAT
( اجاره بها – هزینه ها – درآمد فروش ) T- اجاره بها – هزینه ها – درآمد فروش = CFAT
K معرف نرخ تنزیلی است که این نرخ ، مخاطرات گردش وجوه نقد ناشی از اجاره دارایی را منعکس می کند. نظر به اینکه گردش وجوه نقد ناشی از اجاره دارایی در مقایسه با گردش وجوه نقد ناشی از خرید دارایی معمولاً مخاطره آمیز تر است , نرخ تنزیل آن نیز از نرخ تنزیل به کار رفته در محاسبه خالص ارزش فعلی خرید دارایی بیشتر می باشد. چنانچه ، NPVL بیش از NPVS ، اجاره دارایی بر خرید آن برتری دارد بدیهی است عکس این مورد نیز صادق است .اجاره یا خرید در صورتی قبول می شود که خالص ارزش فعلی آن مساوی صفر یا مثبت باشد .
35
38
شرکت الف تامین مالی را انجام می دهد و دارایی را می خرد
شرکت الف
مالک دارایی است
ازدارایی استفاده می کند
شرکت الف
مالک دارایی نیست
ازدارایی استفاده می کند
36
ویژگی های تامین مالی اقساطی
خریداری ماشین آلات بصورت اعتباری ویژگیهایی دارد که شامل :
1- انجام پیش پرداخت لازم
به پرداخت قسمتی از بهای خرید دارایی قبل از انجام خرید که در راستای قرارداد منعقد صورت می گیرد پیش پرداخت می گویند .
2- وثیقه گذاری داراییها
داراییهای که از طریق وام ، تامین مالی می شوند منجر به ایجاد تعهداتی می گردند که این تعهدات در گروه بدهیها طبقه بندی می شوند .
3- پرداختهای اقساطی
نحوه پرداخت وام طوری طراحی می شود که بهره و قسمتی از اصل وام در قالب یک قسط پرداخت شوند .
4- دارایی وبدهی در دفاتر شرکت شناسایی شده اند
بهای تمام شده داراییها در بخش اموال، ماشین آلات و تجهیزات منظور می شود و در تراز نامه شرکت گزارش می گرددوبدهیهای ناشی از تامین مالی نیز در بخش بدهیها بعنوان قسمتی از ساختار سرمایه شرکت نشان داده می شود .
5- داراییها در ما لکیت اعتبار دهندگان قرار دارند
طی دوره مالی قرض گیرنده حق استفاده از دارایی را دارد نه مالکیت آنرا و در زمان آخرین پرداخت مالکیت به قرض گیرنده انتقال می یابد .
37
الف -روش بازپرداخت یکسان اصل وام
این روش مستلزم پرداختهایی است که اصل وام را متناسب با مبالغ پرداختی طی دوره کاهش دهد. به طوری که بهره نیز دَر باز پرداخت هر قسط پرداخت گردد . بنابراین، بهره نسبت به مانده وام در هر دوره محاسبه شده و همراه با قسمتی از اصل وام پرداخت می شود .
ب-روش جدول پرداخت یکنواخت
دراین روش پرداخت یکنواخت , دربازپرداخت اصل وبهره وام می باشدکه بنابراین روش واحدتجاری مجموعه ای ازپرداختهای ادواری(اقساط سالانه) برای خودایجادمی کند.دراین روش پرداختهای یکسان به دودلیل می توانندگمراه کننده باشد.
1-نرخ بهره متغییر : به دلیل اینکه بیشتروامها,بابهره دارای نرخهای پایین یاسایرنرخهامحاسبه می شوندبنابراین پرداختهایکسان نخواهدبود.اگرنرخهای بهره نوسان زیادی نداشته باشند,پرداختهانسبتایکنواخت خواهندبود,امابانوسان نرخهای بهره ,اقساط به طوربااهمیتی تغییرپیداخواهندکرد.
2-پرداختهای نهایی اقساط وام: ازآنجاکه فسمتی ازتعهدات, مربوط به وامهای دارای دوره بازپرداخت کوتاه مدت می باشند,چنانچه عمراستفاده ازدارایی طولانی باشد,پرداخت اقساط نهایی وامها درپایان خریدهای اقساطی به طورفزاینده ای رشدخواهدداشت.
38
قرارداد فروش شرایطی
یکی از رایج ترین اشکال تامین مالی تضمین شده ، قرارداد فروش شرایطی است. در این روش، تجهیزات خریداری شده توسط شرکت مستلزم 20 تا 30 درصد پیش پرداخت است. همچنین خریدار با امضای قرارداد به تولید کننده این اختیار را می دهد تا مالکیت دارایی در زمان اتمام پرداختها به وی منتقل شود .
پس از خرید تجهیزات ، تولید کننده قرارداد فروش را به بانک یا موسسه مالی واعتباری برای پرداخت 70 تا 80 درصد باقیمانده قیمت خرید حواله می کند. خریدار پرداختهای ادواری خود را به موسسات مالی و اعتباری ، به طور ماهیانه باز پرداخت می کند . وقتی که هر یک از پرداختهای اقساطی توسط خریدار انجام شد ، شرکت تامین مالی کننده، انتقال مالکیت تجهیزات را از طرف تولید کننده به خریدار اعلام می نماید .
39
شکل قرارداد فروش شرایطی
خریدار
تولیدکننده مالکیت را تا پرداخت قسط آخر حفظ می کند
بانک یا موسسه تامین مالی
گام اول : خرید با 20 تا 30 درصد پیش پرداخت
گام دوم : تجهیزات خریداری می شوند
گام سوم : جدا کردن فروشها
گام چهارم : پرداخت 70 تا 80 درصد قیمت خرید
40
اجاره به شرط تملیک
2.تصمیم گیری در مسائل مالی / دکتروکیلی فرد
قرارداد اجاره به شرط تملیک قراردادی است که به موجب آن مورد معامله اجاره داده می شود و در آن شرط می شود که مالکیت مورد معامله در پایان مدت اجاره در صورت انجام تمامی شروط عقد و پرداخت همه اقساط مال الاجاره توسط مستاجر، به نام او انتقال یابد. این قرارداد از جمله نهادهای حقوقی است که با آنکه سابقه فقهی ندارد و در قانون مدنی ذکر نشده ولی در اجاره به شرط تملیک، تصرف مستاجر به دلیل مالکیت و نسبت به منافع عین مستاجره دارای وجه قانونی بوده و صحیح است.به طور کلی قرارداد اجاره به شرط تملیک که یک عقد لازم معوض و تکمیلی است که می تواند در مورد خانه، زمین و یا هر نوع کالای دیگر در بخش های متفاوت مثل کشاورزی و خدمات باشد و اصول کلی در مورد طرفین قرارداد تابع عقد اجاره می باشد. {1}
اجاره به شرط تملیک مشابه قرارداد فروش شرایطی است و تنها دو تفاوت با هم دارند :{2}
1- مالکیت فوراً منتقل می شود 2- تمامی وجوه نزد موسسه مالی اعتباری است
The rent for ownership ، Rent ، buying on installments ، Absolute sale ، Optional sale ، Sale on installment ، 1.Ownership conditioin ، Ownership agreement
41
شکل اجاره به شرط تملیک
خریدار
تولید کننده
بانک یا موسسه مالی و اعتباری
گام اول : خرید دارایی بدون پیش پرداخت
گام چهارم : انتقال مالکیت
پرداخت اقساط
گام دوم : پرداخت پیش پرداخت و امضاء وثیقه
گام سوم : پرداخت 100% مبلغ تجهیزات
42
قرارداد اجاره اموال غیر منقول را معمولا می توان به چهار طبقه به شرح زیر تقسیم کرد
1-اجاره زمین
2-اجاره زمین وساختمان
3-لجاره زمین وساختمان وتجهیزات بطور یکجا
4-اجاره بخشی از ساختمان
اگراجاره فقط مربوط به زمین باشد,بایدقراردادازنوع اجاره عملیاتی تنظیم شود,زیراعمرمفیدزمین نامحدوداست.اگردرقراردادبندی گنجانده شودکه طبق آن مستاجرحق خریدزمین را(درزمان خاصی) داشته باشدویاانتقال سندتصریح شده باشد,درواقع این قراردادازنوع فروش اقساطی خواهدبودوبایدطبق استانداردشماره 66 مورداجاره رابه حساب هزینه سرمایه ای (دارایی) ثبت کرد.اگرقرارداداجاره زمین شامل مبلغی شودکه از25 درصدارزش دارایی کمترباشدبایدآن راهمانندسایرقراردادهای اجاره(دارایی ثابت) ثبت کرد.اگرزمین بیش از25 درصدکل ارزش بازارراتشکیل دهدبایدآن(زمین)راجداگانه ثبت کرد.دراین صورت هربخش مربوط به این قراردادرابراساس مقررات عادی مربوط به اجاره زمین واجاره دارایی های ثابت به اجرادرمی آورند.
اجاره اموال غیر منقول
43
مقاله
کشورهایی که دارای مالکیت شخصی زمین هستندزمین ها را برای مدت ده ساله برای کارهای زیستی به اشتراک میگذارند یا اجاره میدهند.گرچه امروزه روش اشتراکی کمتر از 50سال پیش در آمریکا متداول است.در ضمن یک چهارم از کل اجاره کننده های زمین شامل اشتراکی ها هستنددر کشور هایی که کشاورزی استحکام بیشتری دارد و اجاره های زمین برای ذرت و سویامی باشد نیمی از اجاره ها بصورت اجاره ای اشتراکی(رهن)است.
نتایج نشان میدهد که هر دوی این کار به منظور کاهش هزینه های معامله و حمل و نقل و ایجاد انگیزه برای اشتراک گذاری است.ما در میابیم که خصوصیات مستاجران و مالکان زمین در پتانسیل انجام این معاملات و انگیزه های یک اجاره اشتراکی تاثیر دارد,مثلا اگر مالکان زمین در همان جا یا نزدیگی آن جا زندگی کنند شخص اجاره کننده کمتر به روش اشتراکی مایل میشود.
کسانی که زمین را بصورت اشتراکی (رهن) اجاره میکنند نسبت به کسانی که زمین را اجاره میکنند احساس مالکیت بیشتری دارند در بعضی موارد گروهای خرید آنلاین ممکن است بتوانند بوسیله ابزار یک سری تاثیر را روی خریدار بگذارند برای درگیر کردن فکر انها گرچه اطلاعات بیشتر در مورد مشتری اسنتباط میکند.نگرانی اینده این است که نتایج پیشرفته از ابزارهای جدید است.
خرید بصورت آنلا ین این امکان را میدهد که احساس و مشتاق بودن خریدار در خرید آن ملک را بشنوید
بنابراین وقتی که سایت های انلاین یکسری فعالیت های اشتراک گذاری اعلام میکنند هدف انها مطمئن سازی برای خودشان است
هدف از این متن این بوده است که بهبود بخشد فهم را در درگیری موضوع بنابراین نمیتواند برا ی عموم باشد گرچه نشان میدهد هدف گروه های آنلاین را.
Sustainable land use: landlord-tenant contracting in the United States of America
/W.E huffman and K.fukunaga / 2008
44
عوامل موثر بر تصمیمات خرید یا اجاره
جریان وجوه نقد
مالیات
اطلاعات اتکاپذیرونوع دارایی ها
هزینه های عملیاتی
ارزش مازاد نقدی
استهلاک
مالکیت
45
جریان وجه نقد
در تصمیمات اجاره یا خرید ,از جریانات ورودی و خروجی وجه نقد به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری استفاده می شود . از دیدگاه حسابداری ، سود هر سهم و قیمت بازار سهام شرکت فقط در مواردی که با اجاره کردن داراییها تغییرات قابل ملاحظه ای داشته باشند ، مد نظر قرار می گیرند .
46
اثرات مالیاتی تصمیمات اجاره یا خرید
تمامی مبالغ اجاره های پرداختی به عنوان هزینه عملیاتی شرکت از درآمد مشمول مالیات قابل کسر باشد. اگر واحد تجاری دارایی را خریداری نماید، بهره مربوط به مبالغ استقراض شده از سود شرکت قابل کسر است، اما بازپرداخت اصل آن قابل کسرنمی باشد، از آنجا که محاسبه مالیات مستقیماً متاثر از تصمیمات اجاره یا خرید است و بر جریانات وجه نقد شرکت اثر می گذارد بنابراین، تمامی محاسبات باید بر مبنای پس از مالیات انجام گیرد.
تحقیقات انجام شده توسط لیولن درسال1976نشان دادکه تفاوتی بین اجاره وبدهی برای خرید,وقتی نرخ مالیاتی مستاجرواجاره دهنده یکسان است,وجودندارد.اماوقتی نرخ مالیات بین مستاجرواجاره دهنده متفاوت است,همانطورکه بریک,فانگ وسوبراه مانیام نیزدرسال1987بیان می کنند,آن گروهی که دارای نرخ مالیات موثربیشتری هستند,ازمالکیت دارایی منفعت می برند.گراهام ,لمون واسکالهیم نیزدرسال 1988 بطورتجربی دریافتندکه ارتباط معکوس ومهمی بین نسبت دارایی های به اجاره داده شده ونرخ نهایی مالیاتشان وجوددارد.
47
تاثیر اطلاعات اتکاپذیرونوع دارایی ها برتصمیمات اجاره یا خرید
طبق تحقیقات انجام شده توسط اسکالهیم , جانسون , لیز ومک کانل درسال 1987, مشخص گردیدبازده اجاره بطورمعکوسی به وجوداطلاعات اتکاپذیردرموردمستاجرمربوط خواهدبود(دراین تحقیق ازاندازه شرکت به عنوان معیاری برای اطلاعات قابل اتکااستفاده شده است).اجاره دهندگان نسبت به قرض دهنده هادرصورت بروزمشکل, بیشترموردحفاظت قرارمی گیرند,بنابراین آنهاکمتربه وجوداطلاعات توجه می کنند.مشخصات دارائیهانیزروی تصمیمات اجاره تاثیرمی گذارد.اسمیس وواکمن درسال 1985حساسیت یک دارایی رابرای نگهداری یااستفاده به عنوان عامل مهمی درتصمیمات مربوط به اجاره یاخریددرنظرگرفته اند.بنابراین نوع دارایی که یک شرکت احتیاج دارد, می تواندروی تصمیمات مربوط به اجاره یاقرض برای تامین مالی تاثیربگذارد.
48
حذف هزینه های عملیاتی
هزینه های عملیاتی مرتبط با داراییهایی که برای آنها تامین مالی شده، در تصمیم گیریهای مربوط به خرید یا اجاره داراییها حائز اهمیت می باشد. بنابراین باید در تجزیه و تحلیل هزینه های نهایی، هزینه های تحقق یافته ای را که در چگونگی تامین مالی داراییها اهمیتی ندارند، حذف نماییم، زیرا که در هر دو وضعیت اجاره و یا خرید دارایی، هزینه های فوق وجود داشته و شرکت همان هزینه های عملیاتی را متحمل خواهد شد . بنابراین ، از تجزیه و تحلیل حذف می شوند. به عبارت دیگر این هزینه ها نامربوط هستند مثلاً در اجاره خدماتی با اقساط ماهانه 500 دلار که 40 دلار هزینه نگهداری دارد هزینه اجاره واقعی 460 = 40 – 500 دلار است که در تجزیه و تحلیل و اتخاذ تصمیمات بعنوان اطلاعات مربوط به حساب می آید و40 دلار را باید حذف نمود .
49
ارزش مازاد نقدی
هنگامی که شرکت اقدام به خریددارایی می نماید,ازحقوق کاملی نسبت به ارزش دارایی درپایان هردوره برخوردارمی باشد.دربعضی مواقع دارایی ها دارای ارزش بالایی در پایان عمر خود هستند همانند مستغلات و برخی ماشین آلات که این نوع دارایی ها عمر خدمت دهی بیشتری نسبت به دوره اجاره داشته و به همین دلیل در پایان عمر مفید قیمت نقدی قابل ملاحظه ای را خواهند داشت .
50
نقش واهمیت استهلاک
هزینه های غیر نقدی یک شرکت سپر مالیاتی در برابر سود ایجاد نموده و باعث کاهش مالیات پرداختنی شرکت می شوند.ازجمله هزینه های غیر نقدی بسیار با اهمیت در تصمیمات اجاره یا خرید دارایی هزینه استهلاک دارایی مورد نظر است.
اصطلاح بازیافت به باز پرداخت به دولت بابت مزایای مالیاتی ناشی از استهلاک اشاره دارد.این موضوع زمانی اتفاق می افتد که یک دارایی به قیمت نقدی بالاتری از ارزش دفتری آن به فروش رود . روشهای تسریعی استهلاک می توانند دارایی را در زمان کوتاهی به ارزش دفتری پایینی برسانند. بنابراین، دسترسی به یک قیمت فروش بالاتر از ارزش دفتری، سود حسابداری محسوب می شود وبه عنوان درآمد و سود شرکت مشمول مالیات است.
51
مالکیت
مالکیت شرکت می تواندیکی ازعوامل تاثیرگذاردرموردخریدیااجاره دارایی ها باشد.بطوریکه طبق تحقیقات انجام شده درسال 2012 برروی تعدادی ازشرکتهای کانادایی مشخص گردیدکه شرکتهای خانوادگی ترجیح می دهنددارایی های موردنیازشرکت راخریداری کرده وازاین طریق ثروت خودراافزایش داده وبه نسلهای بعدازخودبه ارث بگذارند,درحالیکه طبق این تحقیق مشخص گردید شرکتهای غیرخانوادگی ترجیح می دهندکه دارایی های موردنیازشرکت رابامثبت بودن سایرشرایط بصورت اجاره ای خریداری نمایندوازاین طریق کسب وکارخودراگسترش دهند.
52
مقایسه راهکارهای خرید و اجاره
برای انتخاب از بین اجاره یا خرید دارایی باید جزئیات ارزیابی پرداختها، مزایای مالیاتی و ارزش هر انتخاب با یکدیگر مقایسه گردد . به همین دلیل در محیط اکسل یک مدل کاربرگ الکترونیکی برای انجام محاسبات تنظیم می شود مثلاً در تعیین ارزش اگر خالص ارزش فعلی خرید 4183 – و خالص ارزش فعلی اجاره 4383 – باشد اختلاف این دو 200 است بنابراین اگر حاصل اختلاف مثبت باشد خرید ارزان تر است و اگر حاصل اختلاف منفی باشد اجاره کردن ارزانتر است .
خالص ارزش فعلی خرید 4183 –
خالص ارزش فعلی اجاره ( 4383 –) –
______
200 +
53
برای مطالعه بیشتر
56
مقاله
در این مقاله ما تصمیم خریدار را برای خریدن یا اجاره کردن بررسی میکنیم.در این روش از طریق دیدن فیلم ویدئو و تست کردن آن با یک الگوی واحد که توسط عرضه کننده(فروشنده) طراحی شده است انجام خواهد گرفت.عملکرد ما چنین است که مطالعات اولیه ما بر اساس مدلی است که توسط یک سیستم خاص با یکسری اطلاعات در سطح فردی انجام میگیرد.ما خریدار را در یک خط روش با تحقیقات قبلی خود قرار میدهیم بطوری که یک نتیجه بر اساس ارزش ها و فواید خرید و اجاره ارائه خواهد شد.کاربرد مدلی که بر اساس داده های ما باشد(خرید نسبتاً کمتر است اما مفیدتر)(3%معامله-7%خریدار) برای موجر ما درمیابیم که:
1 فرد تفاوت میگذارد بین خرید و اجاره
2 خریداری که تمایل بیشتری به پرداخت اجاره بهای کم دارد تمایل بیشتری به خرید ملک دارد
3 افرادی که میخواهند بخرند و نیز افراد تخیلی بیشتر تمایل به اجاره دارند
با محاسبه تمایل های مختلف در افراد نشان میدهیم که یک روش برای خلاصه کردن اطلاعات برای مصرف کننده و واحد ویژه ای برای مبالغی که میپردازند و افرادی که خریدارند وجود دارد که میتوام بر طبق آن تمایل افراد را برای خریدهایی با قیمت بالا قیمت پایین و اجاره تقسیم بندی کرد.
بلاخره روشن میکنیم که الگویی وجود دارد که میتواند کمک کند که فردی که میخواست اجاره کند تبدیل به فرد خریدار شود
ما پیشنهاد میکنیم شرایطی که تصمیم خرید و یا اجاره را در بردارد و این سرثی است که ما عرضه ویدئویی دنبال میکنیم در تحقیق آینده که اطلاعات درستی در بر دارد و میتواند ترکیب کند .
The consumer's rent vs. buy decision in the rentailer/George Knox a, Jehoshua Eliashberg /2009
54
اغلب مدلهای تئوری پیش بینی میکند که آیا بدهی و اجاره ها میتواند بعنوان جایگزین ها اعمال شود این در حالی است که برتری شواهد از این ادعا پشتیبانی میکند موارد شایان توجهی وجود دارد که بدهی و اجاره میتوانند مکمل هم باشند یکی از مسائل تحقیقات گذشته این است که آیا کنترل مناسب تغییر دارایی بصورت اساسی مرتبط با لیزینگ در آزمون های متقاطع است یا خیر؟
برای حل این مسئله ما به بررسی یک نمونه از معامله ی فروش و اجاره ((slb پرداختیم که دارایی های این شرکت با توجه به اجاره تغییر نمیکند.
در سازگاری با تحقیقات گذشته بطور میانگین شرکتها در نمونه ی ما برای استفاده از بدهی ها و اجاره ها بصورت جایگزین متناسب بودند.
به هر حال ما دریافتیم که بیش از 40% از شرکتها در نمونه ی ما افزایش بدهکاری کل پس از معامله ی SLB داشتند که شواهد نشان میدهد حداقل شرکتها از بدهی و اجاره بصورت مکمل استفاده کرده اند.
مقاله
55
Do leases expand debt capacity?/James Schallheim,Kyle Wells,Ryan J. Whitby/2013
مقاله
این مقاله به بررسی رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی وسرمایه گذاری شرکت وگزینش های تامین مالی می پردازد که این امرازطریق مطالعه تاثیرکیفیت گزارشگری مالی برتصمیم گیری اجاره درمقابل خریدصورت می گیرد.
بطورکلی این مقاله به خریددارایی ها بدون درنظر گرفتن مکانیزم سرمایه گذاری تناوبی مثل اجاره ها توجه دارد که این اجاره ها یک سوم ازتجهیزات جدید سرمایه گذاری برای شرکتهای آمریکایی را شامل می شود.این بی توجهی به مکانیزم سرمایه گذاری موضوع مهمی بنظر می رسد,چراکه هم ایسفلد ورامپینی (2008) وهم شارپ ونگوین(1995)دریافتندکه شرکتها با محدودیت های تامین مالی بزرگتری روبرو هستندکه این محدودیت ها تمایل بیشتری نسبت به ایجادسرمایه گذاری ازطریق برون ترازنامه ای دارند.خصوصا این احتمال وجودداردکه بانادیده گرفتن جایگزینی اجاره وخرید ,نتیجه ای که ازبررسی ارتباط بین کیفیت گزارشگری مالی وسرمایه گذاری حاصل می شودتحت تاثیرقراربگیرد.
Financial constraint and the choice between leasing and debt /Jane-Raung Lin a, Chia-Jane Wang b, De-Wei Chou c, Fei-Chun Chueh /2013
56
مقاله
سوال مربوط به روش ثبت معاملات اجاره ای مورد بحثهای زیادی قرارگرفته است که بصورت داخلی و بین المللی تا کنون(2009) مورد توجه بوده است.
بحث راجع به مجمموعه قوانین از جمله موارد عملیاتی در دستورالعمل های FASBو ISAB براساس پروژه مورد نظر انتخاب میشود و قوانین حسابداری موجر و مستاجر را پوشش میدهد. بر اساس خروجی های اولیه این پروژه آماده کردن مقاله تشریحی چاپ 2009 میباشد .و یک مدل حسابداری پیشنهادی ارائه میدهد که به تعریف بخشهای اقتصادی ضروری هرگونه قرارداد اجاره نامه میپردازد که میبایست بر اساس اهداف واقعی معامله اجاره ای از واژه های حسابداری متناوب استفاده کرد.
Considerations on the subject of lease accounting / Giulia De Martino /2011
57
مقاله
اجاره دادن املاک تجاری یک منبع عمده سرمایه در صنایع گوناگون از جمله مراقبت بهداشتی-فروش کالا بصورت جزئی،ارتباطات-تولید-کشاورزی-انرژی و خدمات مالی
املاک شامل بخش قابل توجهی دارایی های ثابت(زمین-ساختمان-اثاثیه-منافع اجاری) سرمایه،مخارج،املاک استقراضی و هزینه های عملیاتی(نگهداری،بیمه،مالیات،کرایه،افت ناشی از استهلاک در این صنایع میباشند. انتخاب اجاره مرتبط با قانون،دادرسی به گونه ای است که در شرایط مختلف گوناگون است تحلیل انتخاب قانون اجاره میبایست مستقل از فزضیات مربوط به توزیعات باشد.
LITIGATION DECISIONS IN COMMERCIAL REAL ESTATE LEASING / MICHAEL NWOGUGU, Certified Public Accountant
58
سلف
پیش خرید نقدی محصولات تولیدی به قیمت معین را سلف خرید می گویند. در این نوع معامله که سلم کاری نیز نامیده می شود. بازرگانان خریدار، محصولی را که دهقان چندماه دیگر به دست خواهد آورد از قبل معامله می کنند و بابت آن بیعانه ای به او می دهند و تعهد می گیرند که کالا به بهایی ارزانتر از بازار تحویل داده شود. این نوع معامله سلف خرید و یا بنابر فقه اسلام بیع سلم نامیده می شود ویکی از راههای غارت تولیدکنندگان کوچک است.
جهت مطالعه بیشتر
59
مساقات
جهت مطالعه بیشتر
مساقات قراردادی میان صاحب درختان و یا باغستان با عامل است که متعهد می گردد مراقبت و رسیدگی از جمله آبیاری نسبت به درختان یا باغ داشته باشد و در نهایت محصول به دست آمده به نسبتی که قبلا توافق کرده بودند، میان هر دو تقسیم شود. شرایط یادشده مانند عقل و بلوغ و اختیار مشخص بودن سهم هر یک و مشخص بودن زمان بنا بر موازین فقهی باید رعایت شود.
60
مضاربه
جهت مطالعه بیشتر
مضاربه قراردادی است که میان عامل و صاحب مال بسته شده و به این صورت است که عامل با سرمایه صاحب مال به داد و ستد پرداخته و در برابر آن به نسبت درصدی در سود با وی شریک می شود که البته اگر سودی بدست آید آن را با دارنده مال برپایه قرارداد تقسیم می کند. اما اگر آن سرمایه گذاری منجر به زیان گردد تنها دارنده مال است که خسارت را تحمل می کند و تنها ضرری که متوجه کارپرداز می گردد، همان کوشش و اقدامات بی نتیجه است. هرگاه کارپرداز بنا بر شرایطی قبول خسارت نیز کرده باشد، در این صورت اگر سودی بدست آید چیزی به صاحب سرمایه نمی رسد.
شرط اساسی درستی مضاربه قبول خطر از جانب صاحب سرمایه و عدم ضمانت نسبت به سرمایه است. در غیر این صورت سرمایه به عنوان قرض است و پس از انعقاد مضاربه، عامل نمی تواند سرمایه را با سودی کمتر به شخص دیگری واگذارد.
61
مزارعه
جهت مطالعه بیشتر
مزارعه یکی از روش های تامین مالی کوتاه مدت در بخش کشاورزی است، که به موجب آن یکی از طرفین در زمین دیگری به کشاورزی می پردازد و محصول را آن طور که عرفا رایج است تقسیم می کنند، یکی از شرایط شرعی مزارعه آن است که تمام محصول به یکی از طرفین اختصاص داده نشود.
حداکثر طول مدت مزارعه یک سال است و اگر موعد محصول دهی زراعتی خاص بیش از یک سال باشد مدت مزارعه یک دوره زراعی است، همچنین اگر در طول زراعت به دلیل پیش آمد مشکلی ادامه کشت ممکن نباشد هرآنچه تا آن روز به دست آمده باید تقسیم گردد.به بیان دیگر اسلام مزارعه را به عنوان اسلوبی در جهت انعقاد شرکت بین دو عامل کار و سرمایه قرار داده است که در اینجا کشاورز متعهد می گردد در زمین کار کند، شخم بزند، آبیاری کند و مالک متعهد می شود که زمین و بذر و در صورت نیاز حتی کود در اختیار کشاورز قرار دهد و در نهایت محصول بدست آمده به نسبت معینی بین آن دو تقسیم شود.
62
قرض الحسنه
جهت مطالعه بیشتر
واژه «قرض» در لغت به معنی بریدن با دندان است و در اصطلاح فقهی یکی از عقدهای شرعی است که به واسطه آن کسی مدیون و وامدار دیگری می شود. تحقق شرعی قرض دادن به دیگری منوط به ایجاب و قبول است، البته به شرطی که دهنده وام شرط زیاده در بازپرداخت مال نداشته و گیرنده مال قصد بازپرداخت وام را داشته باشد.
در این صورت به محض واگذاری مال به گیرنده وام، وی حق تصرف در آن مال را دارد، و مال مفروض در زمره دیون وی قرار می گیرد که در صورت شرط زمان در بازپرداخت وام، وی ملزم به بازپرداخت آن در زمان مشخص است وگرنه به محض طلب قرض دهنده، ملزم به بازپرداخت مال است.
63
تصمیم گیری در مسائل مالی/ دکتر حمید رضا وکیل فرد
مدیرت مالی نوین استفان راس/ ترجمه دکتر علی جهانخانی
مدیریت مالی راهبردی /دکتر رهنمای رودپشتی و نیکو مرام
نشریه 160 سازمان حسابرسی (استاندارد شماره 21 )
استانداردحسابداری شماره 13 / (SFAS No.13)
عواما اقتصادی موثربرتصمیم گیری درباره اجاره یاخریدومزایای هریک / مهدی مشکی
اجاره سرمایه ای/مجله حسابرس شماره 50(پاییز89) / راضیه ماه آورپور.
مبانی فقهی اقتصاد اسلامی/ داراب نبی زاده / انتشارات نور علم / ۱۳۸۵
تئوری های حسابداری هندریکسن / جلد دوم
ارزیابی روش تامین مالی برون ترازنامه ای (اجاره عملیاتی ) برقیمت سهام وسودشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران/دکترمهدی تقوی, دکترعلی اسماعیل زاده, مهرداداحمدشعربافی, علیرضازمانیان
منابع
REFRENCE
Operating and synthetic leases: Exploiting financial benefits in the post-Enron era /Joanne C. Duke, Su-Jane Hsieh, Yuli Su /2009
Family firms and the lease decision /Suzanne Landry a, Anne Fortin , Antonello Callimaci /2013
Financial constraint and the choice between leasing and debt /Jane-Raung Lin a, Chia-Jane Wang b, De-Wei Chou c, Fei-Chun Chueh /2013
Sustainable land use: landlord-tenant contracting in the United States of America /W.E huffman and K.fukunaga /2008
The consumer's rent vs. buy decision in the rentailer/George Knox a, Jehoshua Eliashberg /2009
The rent for ownership ، Rent ، buying on installments ، Absolute sale ، Optional sale ، Sale on installment ، 1.Ownership conditioin ، Ownership agreement/2010
Do leases expand debt capacity?/James Schallheim,Kyle Wells,Ryan J. Whitby/2013
Considerations on the subject of lease accounting / Giulia De Martino /2011
LITIGATION DECISIONS IN COMMERCIAL REAL ESTATE LEASING / MICHAEL NWOGUGU, Certified Public Accountant
69
با تشکر از توجه شما