سیستم مدیریت مکانیزه نت (CMMS)
Computerized Maintenance Management System به معنی “سیستم مدیریت مکانیزه نت” است. تعاریف متعددی ولی در بسیاری از جنبه ها مشابه از CMMS ارائه می شود. یک تعریف جامع ازCMMS عبارت است از : استفاده از فن آوری های رایانه ای برای مدیریت دقیق و کارا بر دارائیهای فیزیکی در چارچوب برنامه ریزی امور اطلاعاتی،اداری،اجرایی نت و خرید و کنترل موجودی های انبار ،قطعات یدکی و لوازم مصرفی نت. . .
CMMS چیست؟
شکل شماره1
یک CMMS می تواند به یک اداره برای سازماندهی عملیات ها، کاهش هزینه تجهیزات کمک قابل توجهی کرده و همچنین به عنوان یک ابزار آموزشی که دانش و تجربه کارمندان را مستند می کند، محسوب شود.
در نهایت، یک CMMS روی بهینه سازی کار و ارزش سرمایه سازمان تاثیر زیاد و آنی دارد: دستور کارها سریع تر پردازش می شوند (به طور میانگین 25%)، بازگشت سرمایه بهتری به دست می آید (به شکل بالقوه تا %900!)، و اختلاف سطح دانش بین کارمندان جدید و کارمندان در حال خروج کاهش می یابد.
در محیط تعمیرگاه عمده فرایند درخواست کار و صدور دستورکار یا به صورت شفاهی است و در جایی ثبت نمی گردد و یا اینکه ثبت کاغذی و سنتی انجام می گیرد. در (شکل شماره 1) فرایند درخواست کار و صدور دستور کار تا تائید و رضایت کاربر اولیه با کمک نرم افزار CMMS مشاهده می گردد.
اگر از سیستم قدیمی و کاغذی استفاده شود، هزینه های نگهداری و تعمیرات از بودجه شما فراتر می رود. آیا به صورت آنلاین می توانید بگوئید در ماه گذشته چه هزینه هایی در نت انجام گرفته است؟ بخش نت مستقل از بقیه سازمان نیست و کیفیت کار آن تاثیر مستقیمی روی ارزش کل سهام شرکت و جمع بندی کلی سازمان ها دارد. بنابراین اهمیت پایش و کنترل هزینه های آن به اندازه بقیه بخش های سازمان و در برخی موارد به مراتب مهمتر نیز می باشد.
دیدگاه هزینه ای نت
اصول CMMS اولین بار در سیستم نگاهداری تجهیزات بیمارستانی بکار گرفته شد و علت آن اهمیت سلامت دستگاهها وتجهیزات پزشکی بود چرا که وقوع نتایج بد می توانست زندگی بسیاری را با خطر مرگ مواجه نماید. اخیراً شرکت های خصوصی به ارزش این سیستم ها به عنوان یک ابزار ارتقاءعملکرد نگاهداری و تعمیرات کاملاً واقف هستند. ظهور کامپیوترهای شخصی در سالیان گذشته، باعث افزایش محبوبیت آن در میان شرکت ها شده است. هر چه مهارت کامپیوتریپرسنل نگاهداری و تجهیزات بیشتر و بیشتر می شود، احترام به این سیستم ها به عنوان یک گزینه جالب توجه بیشتر می شود. از این رو، سرمایه گذاری سازمانها بر روی CMMS روزبروز بیشتر می شود. این سیستم ها معمولاً بگونه ای طراحی می شوند که الزامات کنترل مدارک ISO 9002 و بخشی از فلسفه TPM را نیز پشتیبانی می کنند.
وقتی با تعداد زیادی “داده ها و اطلاعات خام ” مواجه هستیم، چطور عمل کنیم که بازده ما پایین نیاید؟ چطور عمل کنیم که تمام نتایج مورد نظر را بگیریم؟ چطور عمل کنیم که همه پارامترها و حتی یک عامل کوچک هم فراموش نشود؟ چطور عمل کنیم که برنامه تعمیراتی و عملکرد ما همیشه به روز و بهنگام باقی بماند؟ چطور گزارشات خاص و تحلیلی مورد نیاز را از سیستم بگیریم؟
مشکلات سیستم های دستی:
اهداف طرح سیستم مکانیزه تعمیرات (نرم افزار نت – CMMS)
بسته های CMMS برای هر سازمانی که باید عملیات نگهداری تعمیرات برروی تجهیزات انجام دهد می تواند مفید باشد. برخی از محصولات CMMS روی بخش خاصی از صنعت متمرکز شده اند (مثلا برخی تنها برای نگهداری و تعمیرات سیستم های حمل و نقل عمومی طراحی شده اند) و برخی دیگر عمومی تر می باشند. امروزه بسته های نرم افزاری آماده CMMS دامنه وسیعی از امکانات و قابلیت ها را پوشش می دهند، هرچند که به همان نسبت دامنه قیمتی گسترده ای نیز دارند. بنابراین نکته مهم در تهیه یک CMMS شناخت مناسب از میزان نیاز سازمان به مکانیزاسیون سیستم های نت می باشد. البته علاوه بر تهیه بسته های آماده نرم افزاری می توان به تولید یک CMMS با توجه به نیازهای همان سازمان پرداخت. هرسیستم نت یکسری نیازهایی دارد که باید توسط یک نرم افزار تامین شود.
نتایج استفاده از نرم افزار نت
مشاوره ارزیابی و پیاده سازی نرم افزار مدیریت نت(CMMS): CMMSامکان بهره گیری از زمان را میسر می کند. CMMSبه کارگیری چندین مسیر ارتباطی را همزمان و یکجا فراهم می کند. CMMSشرایط برای تصمیم گیری مناسب را فراهم می کند وانجام دادن چند کارهمزمان را راحت می کند. نرم افزارهای مدیریت نگهداری و تعمیرات،ابزارهای ارزشمندی هستند که کارهای زمان بر را مدیریت می کنند تا بتوانیم از زمان آزادشده برای انجام فعالیت های باارزش استفاده کنیم.این سیستم ها به سازمان ها کمک می کنند تا تعاملات،سوابق و مستندسازی ها را ردیابی کنند و بسیاری از محاسبات و برخی از فرآیندهای کسب وکار را خودکار کنند. افزایش حجم اطلاعات در واحدهای نگهداری و تعمیرات و لزوم بررسی و تجزیه وتحلیل اطلاعات به منظور تصمیم گیری مناسب، نیاز به مکانیزه کردن را در امر نگهداری و تعمیرات را بیش ازپیش نمایان می سازد. امکان استفاده از نمودارها ، نیاز به فیلتراسیون روی اطلاعات و نیاز به دسته بندی اطلاعات از مهم ترین عواملی هستند که نیاز به وجود اتوماسیون را ملموس می نماید.
فرآیند پیاده سازی CMMS
عواملی که در توجیه و ارزیابی ارزشمندی سرمایه گذاریCMMS نقش اساسی دارند
نرم افزارهای CMMSباید در راستای اهداف مدیریت دارایی ها فعالیت کنند.
نرم افزار های CMMSبایدبا الزامات مدیریت دارایی ها سازگار باشند.
یک سیستمCMMSموفق باید انجام بهتر کارها و تسهیل آن ها را در پی داشته باشد.اگر استفاده از سیستم کاربرناپسند باشد،کارکنان از آن پشتیبانی نخواهند کرد و برای سازمان کارا نخواهد بود.
مشخصات مقایسه وارزیابی نرم افزارهایCMMSکه تعیین کننده موفقیت و یاشکست پیاده سازی نرم افزار در سازمان می باشند
-مشخصات فنی
2-بلوغ نرم افزار
3–قابلیت پیکربندی و سفارش سازی
4-توانایی در برآورده کردن اهداف کلیدی و عوامل بحرانی موفقیت
5-تبعیت از استانداردها
6-سطح پشتیبانی فنی
7-نوع فناوری
8-مقیاس پذیری نرم افزار
9-در دسترس بودن مستندات و راهنمای نرم افزار
10-امنیت سیستم
11-قابلیت دسترسی سیستم
12-هزینه نرم افزار
13-صلاحیت ها
14-کاربرپسندی نرم افزار