زندگینامه سهراب سپهری
سال های ابتدایی زندگی سهراب سپهری
سهراب سپهری در سال 1307 هجری شمسی در کاشان متولد شد. پدرسهراب سپهری،کارمند اداره پست بود و وقتی که سهراب سپهری نوجوان بود پدرش از دو پا فلج شد. با این حال به هنر و فرهنگ علاقه ای فراوان داشت. نقاشی می کرد، تار می ساخت و خط خوبی هم داشت. مادر سهراب سپهری، فروغ ایران سپهری بود. او بعد از فوت همسرش، سرپرستی سهراب را به عهده گرفت و سپهری او را بسیار دوست می داشت. در سال 1319 هجری شمسی سهراب سپهری به دوره دبیرستان قدم گذارد و در سال 1326 هجری شمسی آن را به پایان رساند.
سال های ابتدایی زندگی سهراب سپهری
سهراب از سال چهارم دبیرستان به دانشسرا رفت و در آذر ماه 1325 هجری شمسی، به پایان رساندن دوره دو ساله دانشسرای مقدماتی به استخدام اداره فرهنگ کاشان در آمد و تا شهریور 1327 هجری شمسی در این اداره ماند. در این هنگام در امتحانات ادبیات شرکت کرد و دیپلم کامل دوره دبیرستان را نیز گرفت.
سال بعد او به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت. وقتی که در این دانشکده بود، اولین دفتر شعرهایش را چاپ کرد و مشفق کاشانی با دید شعرهای سپهری پیش بینی کرد که او در آینده آثار ارزشمندی به ادبیات ایران هدیه خواهد داد.
سال های ابتدایی زندگی سهراب سپهری
نخستین کتاب سپهری با نام "مرگ رنگ" در تهران انتشار یافت که به سبک نیما یوشیج بود.
سپهری دومین مجموعه شعر خود را با نام "زندگی خواب ها" در سال 1332 هجری شمسی سرود و در همان سال بود که دوره لیسانس نقاشی را در دانشکده هنرهای قشنگ با رتبه اول و دریافت نشان اول علمی به پایان رساند.
مادر سهراب سپهری ، ماه جبین، که اهل شعر وادب هم بود، در خرداد سال 1373 هجری شمسی فوت کرد.
سال های ابتدایی زندگی سهراب سپهری
سهراب سپهری، بهترین شاگرد مدرسه بود و همش سهراب را به عنوان نمونه معرفی می کردند. یکی از سرگرمی های سهراب، گل بازی در روزهای تابستانی بود. گرفتن حشرات مختلف، نگهداری برخی حیوانات همانند بوقلمون، اردک و مرغ و خروس، سایر سرگرمی سهراب بود. گیاهان، در زندگی کودکانه سهراب سپهری جایی مهم و موثر داشتند. سهراب در آغوش طبیعت زنده و ملموس و همگون با وجودش می بالید. بامداد ها خیلی زود، هنگامیکه هوا هنوز گرگ و میش بود، از خواب برمی خاست و تا تاریک روشن غروب، به بازی و شیطنت می پرداخت. او همواره بعد از تمام تکلیف های مدرسه، نقاشی می کرد.
سال های ابتدایی زندگی سهراب سپهری
سهراب سپهری، محدود اندک دوران کودکی را پشت سر می گذاشت. شش سال ابتدایی تحصیل به پایان رسید . عادت کتاب خواندن، از زمان فراگیری خواستن و نوشتن در کودکی، در سهراب شکل گرفته بود و ساعت های معینی را مطالعه می کرد.
ورزش و شکار طیور نیز از دیگر سرگرمی های این دوران سهراب سپهری است. در اوقات فراغت هم به سرودن سروده و کشیدن تابلوهای نقاشی می پرداخت. در انجمن هفتگی سروده نیز شرکت می کرد. سهراب سال های تحصیل در دانشکده را با موفقیت پشت سر گذاشت. استعداد سرشار و شور و اشتیاقش برای فراگیری آموزه های تازه، تحسین و توجه استادان دانشکده را برمی انگیخت.
اولین شعر سهراب سپهری
سهراب سپهری در سالهای کودکی شعر می گفت، یک روز که به علت بیماری در منزل مانده و به مدرسه نرفته بود با ذهن کودکانه اش نوشت:
ز جمعه تا سه شنبه خفته نالان
نکردم هیچ یادی از دبستان
ز درد دل شب و روزم گرفتار
سبک شعر سهراب سپهری
سهراب سپهری از جمله شاعران معاصری است که شناخت صحیح و کافی با شعر و سبک نیما داشت. در عین اطاعت از سبک نیما، خویش صاحب سبک و خلاق بود. و خلاقیت سهراب در اغلب در کاربرد بدیع از رنگ و کلمه بوده است. سهراب سپهری شاعری تصویرگراست و این جنبه از سروده سهراب با طبیعت گرایی او مرتبط است؛ ضمن این که دیدگاه عارفانه دارد و خدا را در طبیعت جستجو می کند. اما آشنایی نداشتن با نمادها و رمز های شعری سهراب سپهری ابهاماتی را برای خوانندگان ایجاد می کند. سروده سهراب چون نقاشی او رنگارنگ است. وی در شعرش نگران انسان و سرنوشت اوست. او کل را به تماشا دقیق تر در محیط خود و به جهانی برتردعوت می کند. کل اشیا برای او زندگی دارند واین اشیا دارای روح و احساس هستند.
مجموعه آثار سهراب سپهری
سهراب در سال 1337 هجری شمسی دو کتاب آوار آفتاب و شرق اندوه را آماده چاپ کرد اما موفق به چاپ آنها نشد و سرانجام در سال 1340 هجری شمسی این دو کتاب را به همراه زندگی خواب ها زیر عنوان آوار کتاب منتشر کرد. در این کتاب سهراب سپهری میتوان جلوه های زبان خاص او را دید و هم چنین شوق و شوق آمیخته با طبیعت گرایی را بیشتر دید. در مجموعه شرق اندوه، سهراب سپهری از هر عقیده تحت تاثیر غزل های دوشعر بلند صدای پای آب و مسافر، پنجمین و ششمین کتاب های سهراب سپهری هستند.
مجموعه آثار سهراب سپهری
سپهری از سال 1344 هجری شمسی با انتشار شعر بلند (( صدای پای آب )) آغاز شد. در ((صدای پای آب)) است که سهراب سپهری به فرم خاص خویش در سروده دست می یابد. فرم و محتوای شعر سپهری، از (( صدای پای آب)) به بعد به هماهنگی می رسند (( صدای پای آب))، کنایه از صدای پای مسافری در سفر حیات است. این شعر که روز به روز بر شهرت و محبوبیت او افزود، اولین بار در مجله ی (( آرش)) درآبان همان سال منتشرشد. در سال 1345 شعر بلند ((مسافر)) که ذکر سیرو سفر و نگرش فلسفی زندگیش بود منتشر شد که از درخشان ترین شعرهای پارسی دوره معاصر است.
مجموعه آثار سهراب سپهری
سهراب سپهری در سال 1355 هجری شمسی تمام هشت دفتر و منظومه خویش را در "هشت کتاب" گردآورد هشت کتاب" نموداری تمام از سیر معنوی شاعر جویای حقیقت است و یکی از اثرگذارترین گردآورها، در تاریخ شعر نو ایران است.
درگذشت سهراب سپهری
در سال 1358 هجری شمسی، ناراحتی جسمی سهراب سپهری آغازو علایم سرطان خون در وی نمایان شد. در دی ماه همین سال برای درمان به انگلستان سفر می کند و اسفند ماه به ایران باز می گردد.
سرانجام اول اردیبهشت 1359هجری شمسی، در بیمارستان پارس تهران فوت کرد. فردای آن روز با همراهی چند تن از اقوام و دوستش محمود فیلسوفی، صحن امامزاده سلطان علی، روستای مشهد اردهال واقع در اطراف کاشان میزبان ابدی سهراب گردید.
درگذشت سهراب سپهری
مقبره سهراب سپهری در نخست با قطعه آجر فیروزه ای رنگ مشخص بود و سپس سنگ نوشته ای از هنرمند معاصر، رضا مافی، با قسمتی از سروده «واحه ای در لحظه» از کتاب حجم سبز از سهراب سپهری، جایگزین شد:
به سراغ من اگر میایید
نرم و آهسته بیایید
مبادا که ترک بردارد
چینی نازک تنهایی من
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان