سنگ مصنوعی
تهیه کننده: دکتر بهزاد زراعت
سنگ مصنوعی چیست؟
سنگ مصنوعی نامی برای انواع مختلف محصولات سنگ مصنوعی است که از قرن ۱۸ استفاده می شود. آنها در ساخت و ساز ساختمان، کار مهندسی راه و ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. سنگ های مصنوعی حاوی طرح های گوناگون و دارای سطحی یکسان، با بدنهٔ خود می باشند. این فرآورده با آمیزه ای از ترکیبات پلیمری، افزودنیهای شیمیایی ساخته شده و پدیده ای است که به طور یکجا واجد خصوصیات زیبایی سنگ طبیعی، آسان تراشی چوب و پاکیزگی سرامیک می باشد.
ترکیبات سنگ مصنوعی
سنگ های مصنوعی از ترکیب مجدد سنگ های طبیعی با مواد فزاینده دیگر به دست می آیند که به آنها وزن کمتری داده و در نتیجه نصب آنها سریع تر می شود. برای آنکه بدانیم سنگ های مصنوعی از چه چیز ساخته شده اند به اختصار می توان گفت که این سنگ ها از ترکیب سیمان، رس ها، آگرگات های سنگ های ضایعاتی و خاک های سبک وزن ساخته می شوند. مواد به کار رفته در این سنگ ها تماماً کیفیتی مبتنی بر ملاحظات محیطی و انسانی دارند. رنگ دانه های اکسید آهن رنگ موردنظر را به این سنگ ها می دهد. ترکیبی که از این راه به دست می آید در قالب هایی ریخته می شود که دارای نقش و نگارهای سنگ های طبیعی می باشند و به این سنگ ها سیمایی کاملاً طبیعی می دهد.
مزایای سنگ مصنوعی نسبت به سنگ طبیعی
از نظر قیمت، سنگ های مصنوعی به مراتب قیمتی کمتر از سنگ های طبیعی دارند، چرا که کارهای دشواری که روی سنگ طبیعی برای رساندن آن به بازار و قابل استفاده کردن آن انجام می شود در مورد سنگ های مصنوعی غیرضروری می نماید و دارای وزنی کمتر و ضخامتی کوچکتر هستند که به ما این اجازه را می دهد که سه برابر سنگ های طبیعی بتوانیم آنها را به کار گیریم. علاوه بر اینها مقاومت ساختاری آنها در فونداسیون های خاص توانایی تحمل بارهای زیاد را به آنها می دهد. سنگ های مصنوعی در واحد مترمربعی برای قطعات تخت به فروش می رسند و بسته بندی آنها در جعبه های چوبی دستی انجام می شود.
چگونگی پیدایش سنگ مصنوعی
تکنولوژی تولید سنگ مصنوعی در ایتالیا پدید آمد و در همان دهه اولین کارخانه تولید سنگ مصنوعی در این کشور شروع به فعالیت کرد. ایده پدید آمدن سنگ مصنوعی از آنجا شکل گرفت که طراحان و آرشیتکت ها به منظور هر چه زیباتر کردن و چشم نوازتر کردن فضاها اعم از فضاهای درونی و بیرونی ساختمان ها و کف پوش ها و محوطه سازی های بیرونی نیاز به سنگهایی با فاکتورهای مورد نظر خویش را احساس می نمودند بعلاوه پیشرفت صنعت ساختمان و سلیقه های مختلف این نیاز را بیان می کرد که سنگ هایی با طرح های مختلف و فاکتورهای فیزیکی ومکانیکی کیفیت بالا و قیمت مناسب باید در دست رس باشد.
کامپوزیت ها
با پیشرفت علوم شیمی و متالوژی به ویژه در گرایش های پلیمر و کامپوزیت، تحول شگرفی در صنایع و معادن حادث شده است. کامپوزیت ها مهم ترین تحول علمی قرن بیستم باشد. .
از خصوصیات کامپوزیت ها (مواد ترکیبی) می توان به مقاومت بالا، ضربه پذیری خوب، فشارپذیری ایده آل و وزن پایین اشاره کرد.
سنگ مصنوعی، کامپوزیت معدنی
همین طور کامپوزیت های معدنی، از ترکیب مواد معدنی بازیافتی با رزین ها حاصل می شوند که نمونه بارز آن، سنگ های مصنوعی هستند. سنگ مصنوعی از بازیافت ضایعات سنگ طبیعی تحت پرس و فشار در مرحله اول و در نهایت پخت در مرحله دوم تولید می شوند. فرآیند پخت، مهم ترین مرحله تولید سنگ های مصنوعی است. در این فاز، رزین های مختلف با سنگ های بازیافتی ترکیب و در حرارت و فشار کنترل شده پخت می شوند.
انواع سنگ های مصنوعی
1 – سنگ با سطوح صاف شامل صیقلی، مات و نیمه مات
2 – سنگ با نقوش برجسته
انواع طرح های سنگ های مصنوعی
1 – سبک سفال
2 – سبک معرق
3 – سبک مس
4 – سبک مشبک
5 – سبک کاشی
6 – سبک گچبری
7 – سبک چرم
8 – سبک فرش
9 – سبک چوب
ویژگی های سنگ مصنوعی
1 – تنوع در رنگ با قابلیت اجرای طرح های مختلف و دلخواه
2 – سبک تر از سنگ های طبیعی و با وزن مخصوص 1600 تا 1700 کیلوگرم بر مترمکعب است که همین امر باعث وزن کمتر ساختمان و در نتیجه کاهش اثر زلزله بر ساختمان می شود.
3 – قابلیت جذب آب در حد صفر
4 – عدم محدودیت در ابعاد تولیدی با نصبی همانند سنگ طبیعی
5 – استقامت (کشش و فشار) بالاتر از سنگ های طبیعی
6 – اسکوب سرخود است. بدین معنی که برخلاف سنگ های طبیعی در اثر عوامل جوی و عدم چسبندگی به مرور زمان از بدنه ساختمان جدا نمی شود، از آشناترین معایب سنگ طبیعی، همین جدا شدن تدریجی از بدنه ساختمان است.
7 – مقاومت بالا در برابر عوامل جوی
8 – استحکام و انسجام بالا
9 – تنوع پذیری بالا
10 – نصب راحت و بدون دردسر
مراحل تولید سنگ مصنوعی
مرحله اول: ساخت بلوک
1- ماشین ها و تجهیزاتی که ترکیبات مخلوط را تامین می کنند و آنها را برای پلان بعدی مهیا می سازند.
2- ماشین ها و تجهیزاتی برای مخلوط کردن ترکیبات و فرستادن آنها به خط ساخت بلوک
3- ماشین های ترکیب کننده بلوک و به منظور فشرده کردن و فشار و لرزش تحت شرایط خلاء
مرحله دوم: بریدن بلوک ها در ابعاد Slab
ماشین ها و تجهیزاتی برای برش بلوک ها به اسلب ها
مرحله سوم: فرآیندهای اسلب (پرداخت Slab)
خطوط پیوسته و ماشین آلاتی برای پرداخت اسلب ها (کالیبره کردن، پولیش، اندازه کردن و ابزارکاری)
در پایان این خط تولید، مرحله بسته بندی اتوماتیک برای قطعات انجام می شود
تکنولوژی ساخت سنگ مصنوعی
موادی که برای خط تولید سنگ های مصنوعی به کار می روند طوری انتخاب می شوند که برای کارهای داخلی و خارجی ساختمان چه در کف و چه در نما ایده آل باشد. تکنولوژی ترکیبی ویبره ـ پرس و نیز به کار بردن مواد طبیعی سنگ در ترکیب آن از جمله مرمرها، سنگ های کلسیتی، گرانیت ها و سنگ های سیلیسی به همراه سیمان و مقدار کمی آب خواصی به سنگ می دهد که 75% کیفیت خواص سنگ طبیعی را دارا باشد.
سنگبری و تکنیک های آن
بریدن نقوش و خط نگاره ها به صورت مسطح برای پرداخت و تزئین طرح و زمینه با استفاده از ابزار برش را «سنگبری» یا «برش سنگ» می نامند. معرق و مشبک، از انواع این روش هستند.
نقوش رایج در مشبک سنگ علاوه بر طرح های مهندسی مانند گره، نقوش اسلیمی و ختایی، طرح های جانوری و خط نگاره ها نیز هست. با این تفاوت که در برخی طرح ها مانند گره ها، پراکندگی شبکه ها در سطح کار متعادل است. بدین معنی که نقوش ما بین خطوط اصلی گره، برش خورده و خالی می شوند. ولی در مورد نقوشی مانند گرفت و گیر، طرح اصلی ثابت بوده و شبکه تنها بر روی زمینه ایجاد می شود. لازم به ذکر است که نقوش استفاده شده در مشبک باید به یکدیگر پیوسته باشند تا ساختار شبکه متعادل و پایدار بماند.
با تشکر از
حسن توجه شما