زندگینامه فروغ فرخزاد
مقدمه
فروغ فرخزاد شاعر معاصر ایرانی، سال ۱۳۱۳ هجری شمسی در تهران متولد شد. . پدرش سرهنگ محمد فرخزاد اهل تفرش و مادرش توران وزیری تبار اهل کاشان بود.
سرودن شعر را از 7 سالگی شروع کرد و اولین مجموعه شعر او در 18 سالگی چاپ شد، در 21 سالگی هم دومین مجموعه شعرش به نام دیوار منتشر شد در 22 سالگی نیز سومین مجموعه خود را ارائه کرد.
ازدواج فروغ فرخزاد با پرویز شاپور
فروغ فرخزاد در سال ۱۳۳۰ هجری شمسی با یکی از بستگان مادرش به نام پرویز شاپور طنزپرداز ایرانی ازدواج کرد. پرویز حدود 11 سال از فروغ بزرگتر بود و خانواده های آن دو با ازدواج شان مخالف بودند. فروغ فرخزاد چندی بعد به علت شغل همسرش به اهواز رفت و این ایام بود که او به دنیای شعر روی آورد و بعضی از سروده هایش در مجله خواندنی ها به چاپ رسید.
حاصل ازدواج فروغ فرخزاد و پرویز شاپور یک پسر به نام کامیار شاپور (کامی) بود. در سال ۱۳۳۴ به علت اختلافات خانوادگی به جدایی انجامید و فروغ فرخزاد از دیدار تنها فرزندش محروم ماند.
سفر فروغ فرخزاد به اروپا
فروغ فرخزاد پس از جدایی از شاپور و برای گریز از روزمرگی به سفر رفت. او در این سفر کوشید تا با فرهنگ اروپا آشنا شود. با آنکه زندگی روزانه اش به سختی می گذشت، به تئاتر و موزه می رفت.
او در این دوره زبان ایتالیایی، فرانسه و آلمانی را آموخت. سفرهای فروغ به اروپا و آشنایی اش با فرهنگ هنری و ادبی اروپایی، ذهن او را باز کرد و زمینه ای برای دگرگونی فکری در او فراهم کرد.
فعالیت سینمایی
آشنایی با ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلمساز سرشناس ایرانی، و همکاری با او موجب تغییر دیدگاه های اجتماعی و در نتیجه تحول فکری و ادبی در فروغ شد. نامهٔ منتشرشدهٔ فروغ برای ابراهیم گلستان نشانگر وجود رابطه عاشقانه بین این دو است.
در سال ۱۳۳۷ سینما توجه فروغ را جلب می کند؛ و در این مسیر با ابراهیم گلستان آشنا می شود و این آشنایی مسیر زندگی فروغ را تغییر می دهد. در سال ۱۳۴۱ فیلم خانه سیاه است را در آسایشگاه جذامیان بابا باغی تبریز می سازند. فروغ در سال ۱۳۴۲ در نمایشنامه شش شخصیت در جستجوی نویسنده اثر لوئیجی پیراندلو به کارگردانی پری صابری بازی چشمگیری از خود نشان می دهد.
در زمستان همان سال خبر می رسد که فیلم خانه سیاه است برنده جایزه نخست جشنواره اوبر هاوزن شده و باز در همان سال مجموعه تولدی دیگر را با تیراژ بالای سه هزار نسخه توسط انتشارات مروارید منتشر کرد.
ویژگی های شعر فروغ فرخزاد
از ویژگی های شعر فروغ حضور متفاوت زن در آنهاست. زن در شعر فروغ از عشق سخن می گوید؛ از چیزی که صحبت در موردش، آن هم در سطح جامعه، برای زن متصور نبوده است. زن شعر فروغ جسور است و گویی این جسارت را از خود شاعر وام گرفته است. نگاه فروغ به موضوع های مختلف نگاهی ملموس و قابل درک است. او از چیزهایی سخن می گوید که دور از دسترس نیستند و خواننده تجربه آن را داشته و یا تجربه آن در تصور او می گنجد. فروغ در شعر خود چنان ظاهر می شود تو گویی در پی هویت شخصی خود است. او در میان کلمات در پی خود می گردد.
آثار فروغ فرخزاد
آثار فروغ فرخزاد در پنج مجموعه منتشر شد:
اسیر، شامل ۴۳ شعر
دیوار، شامل ۲۵ قطعه شعر
عصیان، شامل ۱۷ شعر
تولدی دیگر، شامل ۳۵ شعر
ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد، شامل ۷ شعر
اسیر فروغ فرخزاد
اولین مجموعه شعر فروغ فرخزاد به نام اسیر در سال ۱۳۳۱ در حالی که 17 سال بیشتر نداشت منتشر شد.
فروغ در این مجموعه بدون پرده پوشی و بی توجه به سنت های آن زمان احساسات خود را که در واقع زندگی تجربی اوست توصیف می کند. اندوه و تنهایی و ناامیدی و ناباوری که براثر سرخوردگی در عشق در وجود او رخنه کرده است سراسر اشعار او را فرا می گیرد.
دیوار فروغ فرخزاد
مجموعه دیوار دومین اثر از فروغ فرخزاد بود که در سال ۱۳۳۵ منتشر شد.
فروغ به دلیل برخی از به دلیل سنت شکنی ها در این مجموعه مورد نقد و سرزنش قرار گرفت
عصیان فروغ فرخزاد
سومین اثر فروغ فرخزاد با نام عصیان در سال ۱۳۳۶ و به رغم نقد و ملامت های مجموعه دیوار منتشر شد.
فروغ در مجموعه دیوار و عصیان به بیان اندوه و تنهایی و سرگردانی و ناتوانی و زندگی در میان رویاهای بیمارگونه و تخیلی می پردازد و نسبت به همه چیز عصیان می کند.
تولدی دیگر فروغ فرخزاد
چهارمین مجموعه شعر فروغ تولدی دیگر بود که در زمستان ۱۳۴۲ به چاپ رسید و به راستی حیاتی دوباره را در مسیر شاعری فروغ نشان می داد.
تولدی دیگر مجموعه ای بود که فروغ از سال ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۲ سروده بود و انتشار آن بحث های ادبی فراوانی برانگیخت. فروغِ در آثار قبلی شاعری دردمند و صمیمی اما سانتی مانتال و کم عمق بود، وی ناگهان در تولدی دیگر شاعری دیگر می شود و در ردیف بزرگترین شاعران نیمایی انسان گرای آن زمان، اخوان و شاملو قرار می گیرد.
ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد فروغ فرخزاد
اولین نسخهٔ این کتاب، هفت سال پس از درگذشت شاعر، در سال ۱۳۵۲ چاپ شد.
شروع شعر ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد این گونه است:
و این منم
زنی تنها
در آستانهٔ فصلی سرد
در ابتدای درک هستی آلودهٔ زمین
و یاس ساده و غمناک آسمان
و ناتوانی این دست های سیمانی
سال شمار زندگی فروغ فرخزاد
۱۳۳۶ سفر به آلمان
ایتالیا ۱۳۳۸ سفر به انگلستان جهت مطالعهٔ سینما و امور تشکیلاتی فیلم
۱۳۳۹ بازی در فیلمی مستند، دربارهٔ مراسم خواستگاری، به سفارش موسسهٔ فیلم ملی کانادا.
۱۳۳۹ تهیهٔ سومین قسمت فیلم آب و گرما.
۱۳۴۰ سفر مجدد به انگلستان جهت مطالعهٔ امور سینمایی – بازگشت به ایران و تهیهٔ یک فیلم کوتاه برای موسسه کیهان با همکاری سهراب سپهری
۱۳۴۱ سفر به تبریز جهت مقدمات فیلمی دربارهٔ جذامی ها.
۱۳۴۱ سفر مجدد به تبریز همراه سه تن، اقامت در تبریز به مدت ۱۲ روز و تهیهٔ فیلم خانه سیاه است، دربارهٔ جذامی ها.
۱۳۴۲ تهیهٔ فیلمنامه برای فیلمی که هرگز ساخته نشد.
۱۳۴۳ همکاری در فیلم خشت و آینه ساختهٔ ابراهیم گلستان.
۱۳۴۳ ترجمهٔ نمایشنامهٔ ژان مقدس اثر برنارد شاو دربارهٔ زندگی ژاندارک که قرار بود به روی صحنه بیاید و فروغ عهده دار نقش ژاندارک باشد.
۱۳۴۳ ترجمهٔ سیاحت نامهٔ هنری میلر در یونان به نام ستون سنگی ماروسی. (چاپ نشد)
۱۳۴۳ چاپ برگزیدهٔ اشعار فروغ
۱۳۴۵ سفر مجدد به ایتالیا و شرکت در دومین فستیوال مولف.
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان