زندگینامه خواجه عبدالله انصاری
مقدمه
خواجه عبدالله انصاری هروی معروف به ((پیر هرات)) و ((پیر انصار)) و ((انصاری هروی))، قرن پنجم هجری است.
خواجه عبدالله انصاری یک مفسر، محدث، عالم و عارف بزرگ بود، زیرا شاعر و نویسنده توانایی هم بود.
خواجه عبدالله انصاری در سال 396 هجری قمری در کهندژ شهر تاریخی هرات متولد شد.
پدر او ابومنصور محمد انصاری از فرزندان ابو ایوب انصاری است که در زمان خود یکی از عالمان و پرهیزگاران و حافظ قرآن وقت بود که حضرت رسول اکرم (ص) هنگام هجرت به مدینه، در منزل او فرود آمدند.
ابومنصور، مردی طالب دانش و معارف دینی بود، اما پس از آنکه به هرات آمد و تشکیل خانواده داد از دنیای مورد علاقه اش که همان عرفان بود دور افتاد و از راه کار دکانداری امرار معاش می نمود اما با این وجود در طریق صداقت و ایمان، اولین آموزگار فرزند خویش خواجه عبدالله بود.
خواجه عبدالله اولین راهنمای زندگی و نخستین مشوق خورد را در راه کسب علم و معرفت، پدر خویش می داند.
دوران کودکی و نوجوانی خواجه عبدالله انصاری
خداوند به خواجه عبدالله انصاری هوش و حافظه ای قوی عطا کرده بود و در 4 سالگی به مدرسه رفت. ﭘﺪر خواجه عبدالله انصاری در ﺗرﺑﻴﺖ و ﺁﻣﻮزش ﻓﺮزﻧﺪ بسیار کوشید.
خواجه عبدالله انصاری مراحل و مراتب کسب علم و فضل و دانش و کمال را یکی بعد از دیگری می پیمود.
استعداد و حافظه او از همان زمان توجه استادان او را که با دقت به وسیله پدرش انتخاب شده بودند به خود جلب می کرد.
در 9 سالگی بدان درجه از فهم و دانش رسیده بود که می توانست از محضر استادانی مانند قاضی ابومنصور ازدی و جارودی استفاده کرده، املای حدیث کند و در سال ۴۱۰ هجری قمری یعنی 14سالگی بدان پایه رسید که بر منبر بر آمد و مجلس گفت.
در همین سن او بیش از 70 هزار و به روایتی 100 هزار بیت شعر از شعرای عرب از حفظ داشت.
از جمله استادانش یحیی بن عمار شیبانی را نام برده اند که از شیراز به هرات آمده و به تعلیم و تدریس مشغول بود او در تفسیر، حدیث، شعر و ادب بسیار توانا بود و خواجه از محضر او استفاده بسیار کرد.
در سال ۴۲۳ عازم سفر حج شد و بر سر راه مکه در شهر بغداد توقف کرد تا مجلس درس ابومحمد خلال بغدادی را درک کند.
برگشت از سفر حج به زیارت ابوالحسن خرقانی، صوفی نامور نایل شد و بدین رو بزرگترین واقعه زندگی اش رقم خورد و از آن پس امیال معرفت در نهادش شکوفا شد و بیش از گذشته در وادی عرفان قدم نهاد.
عقاید و اندیشه های خواجه عبدالله انصاری
عقاید و اندیشه های شیخ الاسلام که از معروف ترین اندیشمندان و عارفان جهان اسلام به شمار می رود بر پایه شریعت استوار است و بر خلاف بعضی از رجال منسوب به تصوف و عرفان که گاهی اندیشه های آنان با مبانی شریعت در تضاد است، خواجه عبدالله انصاری روشی سلفی و شیوه ای صوفیانه داشت.
سبک ادبی خواجه عبدالله انصاری
سبک و روش خواجه عبدالله انصاری همان شیوه اهل وعظ و خطابه بود و آثار او اغلب بین نثر مرسل و نثر مصنوع به رشته تحریر در آمده است که حالتی از شعر هم در آثار او احساس می شود.
بزرگترین امتیاز پیر هرات را میتوان در تغییر شیوه نثر فارسی و توانایی او در سرودن شعر به دو زبان فارسی و عربی عنوان کرد که این مسئله در خیلی از اشعار خواجه که در غالب رباعی و غزل است دیده می شود.
آثار خواجه عبدالله انصاری
طبقات صوفیه، تفسیرکشف الاسرار، رساله مناجات نامه، زاد العارفین، کنز السالکین، قلندرنامه، هفت حصار، رساله دل و جان، الهی نامه، محبت نامه.
درگذشت خواجه عبدالله انصاری
خواجه عبدالله انصاری، عارف و صوفی بزرگ در سال ۴۸۱ هجری قمری در 85 سالگی فوت کرده و در(( گازرگاه)) شهر هرات دفن شده است و تاکنون آرامگاه این بزرگ مرد اندیشه و عرفان زیارتگاه سوختگان وادی معرفت الهی می باشد.
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان