بسم الله الرحمن الرحیم
روش نگارش وتدوین مقالات علمی
تعریف پژوهش:پژوهش، فرایند پردازش اطلاعات است که مهمترین ویژگی اش زایایی، باروری و تولید علم در تاریخ آن علم میباشد و دارای هویت جمعی است.آنچه در کتب و منابع یافت می شود داده هااست. پس از سنجش و گزینش، داده ها به اطلاعات تبدیل می شوند، با پردازش اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها در مقاله، تولید علم صورت می گیرد. پژوهش، فرایند تولید علم است برخلاف بسط اطلاعات دیگران که توسعه است نه پژوهش. پژوهشگر مانند زنبور عسل است که چیز جدید تولید می کند نه مثل مورچه که فقط اطلاعات را جمع می کند.
شان مقاله این است که در مقیاس تاریخ آن علم، تولید علم کند. مقاله علمی پژوهشی، باید نوآوری داشته باشد و پیدا کردن حرف جدید در تاریخ یک علم که قبلاً نبوده، کار دشواری است. این نوآوری فقط در نظریه پردازی نیست بلکه می تواند زبان جدید، روش جدید، مساله جدید، تعریف جدید و… در تاریخ علم باشد.
– معیارهای یک مقاله علمی
الف- مرتبط بودن مطالب و کامل بودن
ب- برخورداری از یک سازمان منسجم
پ- برخورداری از یک محوریّت تحقیقی در کلّیت و ترکیب مقاله
نمایش محتویات یک مقاله به ترتیب حجم ودرجه اهمیت ومراجعه خواننده گان به یک مقاله
یک مقاله تحقیقی به طور کلی می تواند در برگیرنده ساختاری مشابه ساختار زیر باشد
عنوان:
عنوان مقاله بایستی اولاً تکراری نباشد؛ ثانیاً تطویل بلاضرورت نداشته باشد؛ ثالثاً ابهام و نارسایی نداشته باشد. و رابعاً خطابی یا شعرگونه نباشد. انتخاب عنوان مثل بسته بندی یک جنس خوب است که اگر با ملاک های صحیح صورت نگیرد جنس هم ضایع می شود.
در عنوان نباید تعبیراتی همچون: "آشنایی با"، "نگاهی به"، "درآمدی بر" و امثال آنها آورده شود. عنوان باید مشیر به مساله مورد تحقیق باشد.
چکیده
چکیده مقاله، آمیزه ای از طرح موضوع و ضرورت موضوع است. چکیده باید آینه تمام نمای مقاله باشد. فلسفه آوردن چکیده، دو مطلب است:
1. چکیده مقاله در پایگاه های اطلاع رسانی اینترنت قرار می گیرد تا سایر محققان از حاصل تلاش نویسنده بهره مند و مطلع گردند.
2. چکیده، محتوای مقاله را در اختیار خواننده قرار می دهد تا وی تصمیم بگیرد که مقاله را بخواند یا نه. به لحاظ اخلاق حرفه ای نباید وقت خواننده بی جهت تلف شود.
چکیده نویسی مهارت می خواهد و در آن بایستی به چند پرسش پاسخ داده شده باشد: اول اینکه مساله ام چیست؟ دوم اینکه چرا طرحش کرده ام؟ سوم اینکه چه نظریاتی در این زمینه وجود دارد؟ و چهارم من به چه نظریه ای رسیده ام؟ چکیده باید نظر جامع را نشان دهد، نظریات رد شده و علت رد شدنشان را به خواننده ارائه کند.
ادبیات چکیده، همان ادبیات مقاله است. چکیده نباید گزارش یا فهرست باشد و در آن ارجاع نمی دهند، مثال نمی زنند.
کلیدواژه
مقاله برخلاف کتاب، فهرست ندارد. کلیدواژه به جای فهرست است، کلیدواژه، کلید است از جنس واژه، نه واژه های کلیدی. نویسنده باید مباحث مهم خود را به صورت تک واژه جستجو کند و به صورت کلیدواژه نشان دهد. تعداد کلیدواژه ها حدود 6 کلمه (1+6کلمه) است
طرح مساله(مقدمه)
واجب ترین عنصر در مقاله، طرح مساله است. اگر طرح مساله با مهارت صورت گیرد باعث می شود نویسنده از این شاخه به آن شاخه نپرد و به حواشی نپردازد. چهار مطلب را باید در طرح مساله مطرح نمود:
مساله پژوهش حاضر چیست. مساله را تعریف می کنید و اگر مشتمل بر مسائل ریزتر است ذکر می نمایید. هر چه دقیق تر، بهتر؛
بدنه اصلی مقاله
بدنه اصلی مقاله شامل مباحثی است که تلاش می کند فرضیه شما را به کرسی بنشاند، نظریات رقیب را نقد و نظریه خود را به خوبی مستدل کند. در مورد عناوین بدنه اصلی، چند نکته مهم است:
1. عنوان سرگردان نداشته باشید؛ معلوم شود هر عنوان زیرمجموعه کدام عنوان است، در عرض عنوان قبلی است یا زیرمجموعه او.
2. پیش فرض ها باید مطرح شوند همچنین به فرضیه های رقیب یعنی پاسخ هایی که تاکنون به مساله مقاله داده شده پرداخته شود.
3. فرضیه نویسنده مطرح و اثبات گردد.
4. اشکالات احتمالی که می تواند بر مقاله وارد شود مطرح و پاسخ داده شود
نتیجه
نتیجه، جوابی است که به مساله داده ایم. در نتیجه، مقدمه چینی، ارجاع و دلیل را نمی آوریم. برخی داورها نخست به سراغ چکیده و نتیجه و سپس به سراغ بدنه اصلی مقاله می روند.
تقدیر و تشکر
در صورت نیاز به تقدیر و تشکر از افراد یا موسسات، این عمل در پایان مقاله قبل از منابع و مآخذ آورده می شود.
منابع و مآخذ
دو روش منبع نگاری وجود دارد اولی روش بریتیش است که ارجاعات را در پی نوشت و دیگری روش هاروارد که ارجاعات را در درون متن می دهد.
الف)کتاب:نام خانوادگی،نام.(سال انتشار).نام کتاب .محل انتشار.
ب)مقاله:نام خانوادگی،نام .(سال چاپ).نام مجله .شماره.ازصفحه تاصفحه.
ج)پایان نامه:نام خانوادگی،نام.(سال دفاع).عنوان پایان نامه .نام دانشگاه.