تارا فایل

پاورپوینت نقش و بررسی گوشت حلال در بازار جهانی


    
موضوع تحقیق نقش و بررسی گوشت حلال در بازار جهانی
1

فهرست

عنوان:

مقدمه————————————-الف
بررسی بازار جهانی غذای حلال——————-1
عوامل موثر در تحرک بازار جهانی—————–7
محصولات حلال—————————–7
بازار تقاضا———————————-8
ارزش بازار جهانی محصولات——————–11
حلال————————————-11
جدول شماره(1)—————————–12
جدول شماره(2)—————————–13
گواهی غذای حلال میان————————14
محبوبیت غذای حلال میان غیرمسلمانان————–18
فهرست منابع و ماخذ—————————21
1

ای مومنان :غذاهای پاکیزه ای که خدا بر شما حلال کرده است حرام نکنید و از حدود (احکام خدا) تجاوز ننماییدزیرا خداوند متجاوزان را دوست ندارد.
از نعمتهای حلال و پاکیزه ای که خدا به شما روزی داده است بخورید و از مخالفت خدایی که به او ایمان دارید بپرهیزید
از آنچه خدا روزی شما قرار داده است ،حلال و پاکیزه بخورید.
یکی از شاخص های اساسی تو سعه در دنیای امروز افزایش متوسط عمر یا
امید به زندگی جمعیت یک کشور است.این شاخص مهم و اساسی علاوه بر بهداشت ،رفاه،درآمدو…تابع عوامل اساسی دیگر از جمله تنوع غذایی و سلام فرآورده غذایی مورد مصرف جامعه است که این مهم نه تنها از حیث کمی و کیفی بلکه از حیث الگوی مصرف مواد غذایی نیز حائز اهمیت می باشد که در چارچوب برنامه امنیت غذای باید رعایت گردد.مقوله سلامت غذایی یکی از مهمترین عواملی است که بویژه د رکشورهای جهان سوم با مصرف بی رویه انواع علف کشها ،سموم آفتکش ،قارچ کش،مواد گندزدا،هورمونها ،کودها ی شیمیایی و فاضلاب شهری بشدت مورد تهدید قرار گرفته اند و متاسفانه با ایجاد و تشدید انواع بیماریها و امراض علاوه برافزایش آلودگیهای زیست محیطی یکی از عوامل مهم مرگ و میر و کاهش متوسط عمر جمعیت انسانی در این کشورها محسوب می گردد.یکی از مهمترین چالشهای پیش روی جامعه از جمله کشور ایران مسئله امنیت و سلامت غذا است.مخاطرات و بحران های حاصل از مصرف بی رویه و نادرست از فناوری و نهاده های شیمیایی در بخش کشاورزی که بعنوان انقلاب سبز طی دهه 1960 شناخته می شود اگرچه موجبات افزایش تولید د رواحد سطح را فراهم نمود ولی در حاضرمشکلات بسیار جدی از لحاظ کمیت و کیفیت در فرآیند تولید محصولات کشاورزی را باعث شده است.

مقدمه
1

اگر چه وسعت و اندازه بازار محصولات غذایی حلال در جهان غیر قابل انکار است اما ارزش گذاری آن دشوار است. اما هم اکنون تجارت مواد غذایی حلال به 150 میلیارد دلار در سال رسیده است و پیش بینی می شود این رقم تا سال 2010 به 500 میلیارد دلار و در سال 2020 به رقم 850 میلیارد دلار برسد. با این وجود تخمین های متفاوتی از اندازه این بازار در جهان ارائه شده است که دامنه 500 میلیارد دلار تا 2 تریلیون دلار را پوشش می دهد. بازار غذای حلال در جهان در استانه توسعه و گسترش اساسی است بطوریکه بازار تضمین شده و پایداری را برای این نوع محصولات در آینده نوید می دهد. با در نظر گرفتن اینکه کل بازار غذای حلال در جهان 12 درصد تجارت جهانی محصولات غذایی کشاورزی را به خود اختصاص می دهد فرصت رشد و توسعه صنایع غذایی بیش از پیش تقویت خواهد شد. بسیاری از گزارشات مربوط به غذای حلال هم اکنون در جهان متوجه گوشت و فراورده های گوشتی است اما در واقع محصولاتی که تحت بر چسب محصول حلال هم اکنون در بازار های جهانی به فروش می رسد علاوه بر محصولات غذایی بسیار ی از مواد غیر خوراکی همچون مواد آرایشی را نیز شامل می شود. برای مثال الصاق برچسب مارک حلال به محصولاتی همچون انواع سس، آب معدنی، چای، قهوه و آب میوه را نیز شامل می شود.

بررسی بازار جهانی غذای حلال
فصل اول
1

نخست وزیر مالزی اخیرا خواستارآن شد که علامت غذای حلال نه صرفا به دلیل شرعی آن بلکه به دلیل یکی از شیوه های مثبت در رژیم غذایی همه مردم به رسمیت شناخته شود و از حمایت های حقوقی برخوردار گردد.خانم لاراحسین مدیر عامل یکی از موسسات دولتی مالزی و ذیر ربط در موضوع می گوید که کشورمالزی در صدد برپا کردن ساز و کار لازم جهت نهادیه کردن چنین عملیاتی به عنوان شیوه ای صحیح در زندگی غذایی مردم لازم جهت نهادینه کردن چنین عملیاتی بعنوان شیوه ای صحیح در زندگی غذایی مردم است .وی معتقد است چنین اقدامی به ترویج استفاده از غذای حلال در سراسرجهان خواهد انجامیدلذا مالزی بعنوان کشور پیشگاهی که بهترین رویه را در تولید و توزیع چنین مواد غذایی عهده دار بوده و از اقتدار لازم در صدور گواهی و مراقبت ازآن برخوردار است مطرح خواهد شد.چالش اصلی در این راستا مطمئنا تفهیم مصرف کنندگان جهانی نسبت به اهمیت موضوع و جلب اطمینان جهانی نسبت به کاربرد چنین علائمی توام با نام مالزی بر روی محصولات غذایی است تا بدین ترتیب مالزی بعنوان کشوری ذیصلاح در صدور چنین گواهی های مطرح گردد.
2

با گسترش و مورد توجه قرار گرفتن بازار جهانی غذای حلال شرکت " الاسلامی " اعلام کرده است که سرمایه گذاری مشترکی را با شرکت خدمات غذائی در بریتانیا ایجاد کرده است . شرکت یاد شده قبلا شرکت فرآوری گوشت حلال را در منچستر انگلستان ایجاد کرده که انتظار می رود از پایان سال جاری میلادی فعالیت خود را آغاز کند. شرکت یاد شده ظرفیت 600 تن گوشت حلال را در ماه خواهد داشت و درصدد تسخیر بازار کشورهای اروپائی است. در این گروه مالزی خود را آماده کرده است که در جایگاه مرکز بین المللی برای محصولات غذایی حلال قرار گیرد و دولت مالزی در این راستا گام های بلندی را از جمله تاسیس مرکز توسعه غذاهای حلال برداشته است . سنگاپور نیز به عنوان رقیب مالزی اقداماتی را بویژه در عرصه تبلیغات برداشته است. تایلند نیز به عنوان بازیگر مهم دیگری در این عرصه خود را به عنوان مرکز برگزیده علوم و تحقیقات غذاهای حلال شناسانده است.

3

بر اساس مطالعات انجام شده عواملی که اخیرا به گسترش بازار محصولات غذایی حلال انجامیده است عبارتند از:
رشد سریع جمعیت مسلمانان جهان
افزایش درآمد طبقات اجتمایی و اختصاص هزینه بیشتر به خرید محصولات غذایی بویژه محصولات  غذایی حلال
افزایش تقاضای جهانی برای غذاهای سالم تر و با کیفیت تر فارغ از ارتباط منشاء اعتقادی آن و سالم بودن غذاهای حلال فی ذاته
افزایش تقاضا برای تنوع بیشتر در محصولات غذایی
ورود تقلب در بازار عرضه محصولات با علامت حلال و تقاضای گسترده برای دسترسی به غذاهای حلال واقعی.
عوامل موثردرتحرک بازار جهانی
محصولات حلال
فصل دوم
4

جمعیت مسلمانان جهان هم اکنون بالغ بر 1.6 میلیارد نفر یعنی 28.35 درصد (6 میلیارد و سیصد میلیون) جمعیت جهان است و پیش بینی می شود که تا سال 2025 حداقل بیش از 30 درصد جمعیت جهان را مسلمانان تشکیل دهند . در حال حاضر بازار اصلی محصولات حلال را کشور های اسلامی تشکیل می دهند که علاوه بر گستردگی در 57 کشور مسلمان جهان در اندازه های قابل توجهی در کشور های زیر نیز بصورت پراکنده حضور دارند. هند 40  میلیون نفر، چین 40 میلیون، امریکا 8 میلیون، فیلیپین 6 میلیون، فرانسه 6 میلیون،   آلمان 3 میلیون، انگلیس 1.5میلیون، کانادا 800 هزار نفر در آسیا کشورهای مالزی، تایلند ،سنگاپور ، فیلیپین ، برونئی ، چین و هند گامهایی را در جهت گسترش بازار محصولات حلال برداشته اند.

بازار و تقاضا
فصل سوم
5

کشور بروئنی نیز با همکاری استرالیا سعی دارد جایگاه ویژه ای را در میان عرضه کنندگان غذای سالم و ایمن در بازارهای جهانی برای خود ایجاد نماید.صنایع غذای حلال د رچین نیز روبه توسعه بوده و انتظار می رود طی چند سال آینده نقش خود را بیش از پیش گسترش دهد مزیت چینی ها در حال حاضر استفاده از نیروی کار ارزان است.اخیرا کشور چین یادداشت تفاهمی را با اتحادیه اروپا جهت عرضه محصولات غذایی حلال به امضا رسانده است هندی ها نیز به موازات اخذ مجوز ISOوHACCP درصدد اخذ مجوز علامت حلال بروی تولیدات خودهستد. در خاورمیانه و بویژه در میان کشورهای عضو اتحادیه عرب که از درآمد های سرشار نفتی برخوردارند مصرف مواد غذایی همچنان رو به فزونی است. این در حالی است که 80 درصد نیاز غذایی این کشورها از خارج وارد می شود. عربستان و امارات متحده بزرگترین بازار محصولات حلال در منطقه محسوب می شوند. در حال حاضر پس از اتحادیه اروپا برزیل بزرگترین صادر کننده محصولات غذایی به این گروه از کشورها است. امروز ترکیه نیز به عنوان صادر کننده و وارد کننده بالقوه محصولات غذایی در جهان قلمداد می شود بویژه اینکه به لحاظ عضویت در اتحادیه اروپا از ظرفیت ویژه ای جهت حضور در بازار های اروپا برخوردار است.

6

مثال :در اتحادیه اروپا فرانسه ها نشان داده اند علاقمندی ویژهای به خریداری محصوات غذایی حلال دارند. زیرا عموم اروپاییان اعتقاد دارند که چنین محصولاتی ذاتا سالم هستند. فرانسه بزرگترین بازار مصرفی کالاهای حلال در میان سایر کشورهای غیر مسلمان به شمار می رود . ارزش بازار محصولات غذایی حلال در فرانسه بالغ بر 13 میلیارد دلار است. بندر رتردام در تلاش است تا به عنوان مبدا ورودی شناخته شده ای در اروپا برای محصولات غذایی حلال قلمداد شود. بندر یاد شده در نظر دارد یکی از مبادی ورودی کالا را در گمرکات خویش اختصاصا به غذاهای حلال اختصاص دهد و از این نظر در صدد ایجاد اطمینان برای مصرف کنندگانی است که ممکن است نگران ارتباط مدخل ورودی غذاهای حلال و غیر حلال با یکدیگر باشند. تعداد زیادی از شرکت های تولید مواد غذایی در اروپا روی به سوی تولید غذاهای حلال آورده اند از جمله شرکت نستله 35 درصد فروش خود را مدیون فروش محصولات غذایی حلال  می داند. شرکت نستله در حال حاضر 75 مرکز تولید مواد مواد غذایی حلال را در مجموعه خود دارد که بیش از 100 نوع محصول حلال به بازار های جهانی عرضه می کنند. به موازات شرکت نستله شرکت نستله مالزی مرکز همکار و برگزیده نستله اروپا در این خصوص است.

7

اگر چه وسعت و اندازه بازار محصولات غذایی حلال در جهان غیر قابل انکار است اما ارزش گذاری آن دشوار است. اما هم اکنون تچارت مواد غذایی حلال به 150 میلیارد دلار در سال رسیده است و پیش بینی می شود این رقم تا سال 2010 به 500 میلیارد دلار و در سال 2020 به رقم 850 میلیارد دلار برسد. با این وجود     تخمین های متفاوتی از اندازه این بازار در جهان ارائه شده است که دامنه 500  میلیارد دلار تا 2 تریلیون دلار را پوشش می دهد .آنچه با احتیاط می توان در این مورد ادعا نمود بر اساس مصرف سرانه خرید چنین محصولاتی در جهان به ارزش 300 دلار ، هزینه ای برابر 500 میلیارد دلار است که جهت خرید محصولات غذایی حلال در جهان هزینه می شود. جداول (1 و 2) تا حدی وسعت در حال رشد بازار واردات محصولات غذایی توسط کشو رهای مسلمان را نشان می دهد.

ارزش بازار جهانی محصولات حلال
فصل چهارم
8

جدول شماره (1)واردات مواد غذای-کشاورزی حلال در بازار عمده در سال 2006
9

جدول شماره (2)واردات گوشت قرمزدر بازار های عمده طی دوره 2004-2006میلیون دلار

10

از نظر بین المللی صدور گواهی حلالیت در مورد محصولت غذایی در  بازار های مصرف جهان توسط گروه نامتجانسی از سازمان ها و موسسات که بعضا متناقض یا موازی عمل می کنند انجام  می شود. در همایش بین المللی که اخیرا در مالزی بدین منظور برقرار شد به شکل مفصلی این مشکلات مورد اشاره قرار گرفت. بسیاری از این مشکلات به ویژه معطوف به کشتارگاه های دام زنده در جهان و الزام برقراری شرائط یکسان و یکپارچه در صدور این گواهی ها بوده است. مهمترین مشکلاتی که در این خصوص برشمرده شده است عبارت است از:
نگرانی از بی حس کردن دام در زمان کشتار
ضرورت عدم استفاده از سیستم کشتار خودکار
ضرورت رفتار انسانی با دام قبل از کشتار
امتناع از روش های غیر معمول در تغذیه دام
ضرورت تامین مالی فرایند های یاد شده توسط منابع مالی اسلامی
در خصوص صدور گواهی حلالیت نیز مشکلاتی که بر شمرده شده است عموما معطوف به موارد زیر بوده است.
فقدان اجماع جهانی بر روی ضرورت و چگونگی صدور چنین اسنادی بدون ایجاد سر در گمی و تحمیل هزینه های اضافی
فقدان حمایت جهانی و یکپارچه از چنین سیستمی
عدم اطمینان از ادعاهای علمی در خصوص بهداشت این محصولات

گواهی غذای حلال
فصل پنجم
11

فقدان اطلاعات در مورد حد اندازه وجود بازار محصولات حلال بعنوان چالش اساسی صادرکنندگان
رییس اتاق ایران در جلسه آغاز بکار اعطای نشان حلال تاکید کرد
نشان حلال گامی عملی در فعال تر کردن بازار های اسلامی است. نشان ها با ایجاد اعتماد هزینه مبادله کالادر کاهش و سرعت چرخش کالا و خدمات را افزایش داده و درنتیجه خواب کالارا کم می کنند.اگر در اعطای یک نشان کارشناسی بی طرفانه صورت گیرد مصرف کننده به آن اعتماد می کند و هزینه بازار یابی کاهش یافته و درنهایت مصرف کننده سود می برد.برند امتیاز خاصی نصیب تولید کننده می کند و گاهی تا 45 درصد موجب متفاوت قیمت کالای دارای برندو کالای فاقد آن می شود اما در مقابل استاندارد ها امتیاز خاصی نصیب تولید کننده نمی کنند ولی موجب اعتماد سازی در بین مصرف کنندگان می شود.ایجاد نشان حلال تلاش شده است تا مفهومی بین استاندارد و برند درآن ایجاد شود و نشان حلال کیفیتی از محصول است که تولید کننده ای که آنرا دارد در فرایند تولید موفق تر است.باید در اعطای نشان حلال کمال دقت و ظرافت وجود داشته باشد ممکن است با توجه به وسعت بازار های اسلامی عده ای درصدد تقلب و سودجویی از این نشان برایند بنابراین باید تمام جوانب امر در این خصوص سنجیده شود.ارزش 560 میلیارد دلاری محصولات حلال در جهان در سال 2007 ایجاب می نماید با توجه به اقدامات سازمان کنفرانس اسلامی در سال های اینده
12

ارزش این محصولات از مرز یک تریلیون دلار خواهد گذشت و صنایع غذایی ایران این آمادگی را دارند که در این بازار وارد رقابت شوند.صادرات محصولات غذایی ایران در سال گذشته را 260 میلیون دلار عنوان شده است و عمده صادرات محصولات غذایی ایران به کشور های غیر مسلمان است و اگر نشانی جهانی حلال در غذاهای ایرانی شکل گیرد جهان اسلام به محصولات غذایی ایران تمایل پیدا می کند.با توجه به قانون نظارت بر مواد غذایی خاطر نشان می شود این قانون از سال 1346 تغییری نکرده است و با شرایط روز مطابقت ندارد و اکنون اتاق بازرگانی تهران با همکاری اداره نظارت بر مواد غذایی در حال تدوین قانون غذای حلال است و امید است که به زوی این قانون در مجلس تصویب شود.با توجه به جمعیت 1/8 میلیاردی نفری مسلمانان در جهان:ارزش معاملات سالیانه جهانی برای تجارت غذاهای حلال 2100 میلیارد دلار است.این ارقام پتانسیل بالای تجارت محصولات حلال را نشان می دهد شایسته است که دولت ها و سازمان های بین المللی اسلامی د راین راستا برنامه ریزی کنند. با توجه به برگزاری نمایشگاه 5 روزه غذاهای حلال در مالزی در سال 2007 یادآور می شود:این نمایشگاه فروشی معادل 214 میلیون دلار را به ثبت رساند که در این امارات متحده عربی با90 میلیون دلار انگلستان با 41 میلیون دلار چین با 36 میلیون دلار و فرانشه با 20 میلیون دلاربیشترین فروش را در زمینه غذاهای حلال در این نمایشگاه داشتند.تصویب آیین نامه بازرسی و ارزیابی اعطای نشان حلال باعث همکاری حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان دامپزشکی و توان کارشناسی کانون انجمن های صنفی صنابع غذایی از بازوهای علمی و کارشناسی مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی دراین اقدام بین المللی است.

13

برگزاری نمایشگاه های محصولات غذایی حلال در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، ایجاد آزمایشگاه های اختصاصی برای فرایندهای ارزیابی و ایجاد واحدهای حمایت مالی از تولیدکنندگان صنایع غذایی را از دیگر برنامه های این مرکز در آینده اعلام می شود.
حضور شرکت های خارجی و پیوستن آنها به شرکت های ایرانی را برای حضور گسترده تر ایران در شرایط جهانی موثر دانست و مالزی و تایلند از جمله پیشگامان در عرصه تولید موادغذایی حلال هستند. گرچه در ایران برای اعطای نشان حلال تاخیر ایجاد شده اما توانستیم از تجربیات دیگر کشورها استفاده کنیم و جبران این تاخیر را سرعت خواهیم داد تا کمتر از یکسال، همتراز کشورهای دیگر شویم. در حال حاضر غذای اسلامی در کشورهای غیر اسلامی نفوذ کرده و در سال 85 صادرات محصولات غذایی به کشورهای غیر اسلامی 260 میلیون دلار بوده است.
ایجاد شبکه های کارآمد در این عرصه بسیار حائز اهمیت است وهمچنین باید از نشان حلال بعنوان ابزاری نیرومند در جلب مشتری استفاده کرد.تمرکز بر موضع تجارت مواد غذایی اطلاع رسانی به انجمن های صنایع غذایی و همکاری و امضای تفاهم نامه با مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی از جمله اقدامات انجمن صنفی صنایع غذایی ایران در خصوص نشان حلال است.

14

در حال حاضر تجارت مواد غذایی حلال در حدود 150 میلیارد دلار برآورد شده است و پیش بینی می شود تا سال 2010 به 500 میلیارد برسد
پیش بینی می شود که تا سال 2025 جمعیت مسلمانان حداقل بیش از 30 درصد جمعیت جهان برسد و همچنین تجارت مواد غذایی حلال تا سال 2020 به 850 میلیارد دلار برسد.پاره ای از تخمین ها حجم این بازار را تا دو تریلیون دلار نیز برآورد می کنند. ایران نیز به عنوان یک کشور اسلامی بزرگ و شناخته شده مزیت بالقوه ای برای موفقیت در این بازار دارد.
بازار مواد غذایی حلال چند سالی است که مورد توجه جدی قرار گرفته است. اما با این وجود کشور ما به عنوان یک کشور اسلامی بزرگ و با تولیدات متنوع به طور جدی وارد این بازار نشده است. برای ورود موفقیت آمیز به این بازار، شناخت جدی و علمی وضع حال و آینده باز، همچنین رقبای موجود و بالقوه، توانمندی ها و نقاط ضعف کشور برای ورود به بازار ضروری است. با بیان ضعف کشور در بخش صدور گواهی حلال اذعان می شود بدیهی است یکی از بخش های عمده ای که نیازمند سرمایه گذاری است متاسفانه کشور ما در این بخش بسیار ضعیف است بخش صدور گواهی حلال است که بایدمورد توجه بیشتری قرار بگیرد.مالزی از پیشتازان بازارمواد غذایی حلال بوده و اذعان می شود شاخص ترین کشور مسلمان در زمینه تجارت مواد غذایی حلال مالزی محسوب می شود.که با وجود کافی نبودن مواد خام فن آوری مورد نیاز و همچنین عدم دسترسی به بازار جهانی توانسته است پیشتازاین عرصه باشد.
این مطلب که غذای حلال در جامعه غیر اسلامی نیز نفوذ کرده سازمان تجارت خارجی ترکیه برای حضوردر بازار جهانی به تولید کنندگان خود تو صیه می کند تمام تلاش خود را در کسب نشان حلال داشته باشند.

تجارت مواد غذایی حلال
فصل ششم

15

امکان افزایش حجم فروش، ایجاد شبکه های توزیع کارآمد و بهره گیری از زنجیره عرضه در فروش، تبلیغات و جلب اعتماد مصرف کنندگان از جمله عناصر کلیدی برای ورود به بازار محسوب می شود. فقدان اجماع جهانی بر روی ضرروت و چگونگی صدور، فقدان حمایت جهانی کشورهای اسلامی و عدم تعامل سازنده میان سازمان های دولتی و غیر دولتی مسوول را می توان از مشکلات موجود دانست. تمرکز بر موضوع تجارت مواد غذایی حلال طی چها رماه گذشته ایجاد حساسیت لازم در سازمان های دولتی زیرربط از جمله اقداماتی است که کانون مبادرت به انجام آن کرده است.اطلاع رسانی به انجمن های صنفی صنعت غذایی و همکاری با مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسامی در خصوص اجرایی کردن نشان حلال را می توان از دیگر اقدامات انجام شده دانست .

16

در سال میلادی گذشته، ارزش محصولات غذایی اسلامی استفاده شده 560 میلیارد دلار بوده است و پیش بینی می شود که در چند سال آینده نیز از مرز یک تریلیون دلار گذر کند.
گرچه در ایران برای اعطای نشان حلال تاخیر ایجاد شده اما توانستیم از تجربیات دیگر کشورها استفاده کنیم و جبران این تاخیر را سرعت خواهیم داد تا کمتر از یکسال، همتراز کشورهای دیگر شویم. در حال حاضر غذای اسلامی در کشورهای غیر اسلامی نفوذ کرده و در سال 85 صادرات محصولات غذایی به کشورهای غیر اسلامی 260 میلیون دلار بوده است. اگر برند حلال در غذاهای ایرانی منقوش شود، جهان اسلام به طرف غذای ایرانی کشیده شده و صادرات غذای حلال از 700 میلیون دلار هم خواهد گذشت. درست است که ایران کشوری اسلامی است اما رعایت مقررات برند اسلامی نیازمند اعتبارات خاص خود است .
17

غیرمسلمانانی که به غذای حلال توجه دارند تاکید می کنند گوشت حلال مطمئن تر از سایر محصولات گوشتی است و مزیت آن سالم بودن حیوانی است که براساس قوانین اسلامی ذبح می شود. داشتن برچسب حلال فروش محصولات غذایی را حتی در کشورهای غیر اسلامی و میان غیر مسلمانان افزایش داده و بستر توسعه این صنعت را میان کشورهایی چون فیلیپین، فرانسه و روسیه فراهم کرده است. بدنبال تقاضاهای بسیار برای استفاده از غذاهای حلال پایگاه اینترنتی " zabihah.com" در ایالات متحده راه اندازی شده که از قابلیت جستجوی فروشگاهها و رستورانهای حلال برخوردار است. توسعه و پیشرفت صنعت غذای حلال در کشورهای غربی باعث شده علاوه بر رضایت مسلمانان از اجرای قوانین اسلامی، بسیاری از غیرمسلمانان نیز به این نوع گوشت که براساس دستورات دین الهی اسلام ذبح می شود جذب شوند. در بسیاری کشورهای غیراسلامی کمیته هایی برای نظارت بر ذبح حیوانات تشکیل شده که با همکاری رهبران محلی و با هدف اطمینان حاصل کردن از تحقق شرایط لازم ذبح اسلامی توسط اشخاص فعالیت می کنند.

محبوبیت غذای حلال میان غیر مسلمان
فصل هفتم
18

کشور افریقایی مالاوی کشور اروپایی فرانسه کشور آسیایی فیلیپین و کشور و کشور اروپایی آسیایی روسیه هرکدام صنایع و حصولات غذایی حلال خود را به گونه ای ارائه کرده اند که توجه غیر مسلمانان را به خود جلب کرده است .اما زا سویی دیگر کشور مالزی را بعنوان یک کشو راسلامی یکی ازپیشگامان گسترش صنعت غذایی حلال در جهان شناخته شده که قصد دارد تا سال 2010 به قطب فعالیتهای جهانی غذای حلال تبدیل شود.این کشور همچنین اوایل سال 2005 نخستین مجله دوماهنامه حلال را بعنوان اولین نشریه تجارتی در زمینه فروشگاهها ی حلال سراسر دنیا منتشر کرد این نشریه اطلاعات به روزی را برای بازار جهانی مواد حلال ارائه کرده و تمام ابعاد این صنعت را از تغذیه تا دارویی بیوتکنولوژی و بانکداری در بر می گیرد.انجمن جهانی صنعت غذای حلال مستقر در مالزی خواستار تدوین استانداردهای جهانی برای صنعت غذایی حلال شده تا ابها مهایی که درباره آن وجو دارد روشن شده و این صنعت د رحال رشد گسترش بیشتری یابد چرا که عده ای از غیر مسلمانان حتی از چیستی این امر هیچ اطلاعی ندارند و مختلف بودن استانداردهای کنونی محصولات حلال میان کشورها گاهی به تکرار فرایند تایید گوشت منتهی می شود.از سوی دیگر تعیین استاندارد های غذای حلال مصرف کنندگان را که دغدغه اصلی انها قوانین اسلامی است راضی و بسیاری از غیر مسلمانانی را که خواستار کییفیت بهداشت و ایمنی در مواد غذایی حلال به تجارتی چند تریلیون دلاری تبدیل شده و محصولات غذایی و غیر غذایی حلال بازاری با قیمت 1/2 تریلیون دلار در سال روند در حال رشدی را طی می کند از نظر جهانی نیز انتظار می رود محصولات حلال نرخ رشد 10 تا 20 درصدی خود را به طور سالانه ان هم برای چند سال آینده ادامه دهند .

19

خلاصه مطالب:

یکی ا زمهمترین چالشها پیش روی جامعه بشری از جمله کشور ایران مسئله امنیت و سلامت غذا است . مخاطرات و بحران های حاصل از مصرف بی رویه و نادرست از فناوری و نهاده های شیمیایی در بخش کشاورزی که بعنوان انقلاب سبز طی دهه 1960 شناخته می شود اگر چه موجبات افزایش تولید درواحد سطح را فراهم نمود ولی در حاضر مشکلات بسیار جدی از لحاظ کمیت و کیفیت د رفرایند تولید محصولات کشاورزی را باعث شده است.
نظر بین اللملی صدور گواهی حلالیت در مورد محصولات غذایی در بازار های مصرف جهان توسط گروه نامتجانسی از سازمان ها و موسسات که بعضا متناقض یا موازی عمل می کنند انجام می شود .
صادرات محصولات غذایی ایران در سال گذشته 260 میلیون دلار عنوان شده است و عمده صادرات محصولات غذایی ایران به کشور های غیر مسلمان است و اگر نشان جهانی حلال در غذاهای ایرانی شکل گیرد جهان اسلام به محصولا ت غذایی ایرانی تمایل پیدا می کند.

20

فهرست منابع و ماخذ :

سایت دانشنامه رشد
فرهنگ نامه تبیان
سایت افتاب
ایرنا
ایسنا
http//daneshnameh.roshd.ir
http//.tebyan.net
20
http//.aftab.ir/
http//.irna.ir/
http//isna.ir/


تعداد صفحات : 24 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود