تولید سنگ های گرانیت
مقدمه
منابع معدنی به عنوان مواد اولیه مورد استفاده در تولیدات صنعتی و برخی فعالیت های اقتصادی مانند ساختمان ، ارزش فراوانی دارد و کشورهای صاحب منابع مذکور می توانند از فرآوری و عرضه این مواد به بازارهای جهانی ، درآمدهای ارزی سرشاری را نصیب خود سازند. یکی از مواد معدنی ارزشمند، سنگ های تزیینی می باشند که به اشکال و خواص گوناگون درطبیعت یافت می شوند و کاربرد وسیعی در فعالیت های تولیدی و مولد دارند. ایران از جمله کشورهایی است که ذخایر متنوع و سرشاری از سنگ های تزیینی دارد. با بهره برداری بهینه از این ذخایر وفرآوری و پردازش آنها، نه تنها می توان به ایجاد فرصت های شغلی مناسب در جامعه دست یافت ، بلکه از راه صادرات این سنگ ها، درآمد ارزی مناسبی نیز قابل حصول است . در راه حصول به این هدف استفاده از تکنولوژی کارآمد و به روز بسیار مهم است.
ایران اگرچه پس از ایتالیا، چین و هند در جایگاه چهارم تولید سنگ تزیینی در دنیا قرار دارد، ولی کشورمان کماکان نتوانسته سهم سرانه صادرات این بخش را به حد این کشورها برساند. این در حالی اسـت که کمتر کشوری در جهان دارای تنوع سنگ های تزیینی ایران است. کشورمان از نظر تعدد، تنوع و غنای ذخایر سنگ های تزیینی جایگاه ممتازی در جهان دارد و حتی برخی سنگ های کشورمان مانند انواع تراورتن ها و مرمریت های الوان، منحصر به فرد است.
در حال حاضر عمده ترین ذخایر سنگ های تزیینی و نمای ایران عبارتند از معادن سنگ چینی نی ریز، معادن سنگ چینی میبد و قروه، سنگ گرانیت همـدان، تـراورتـن رنگی آذرشهر، تراورتن سفید محلات، مرمریت نجف آباد و لاشتر، معادن سنگ چینی الیگودرز و ذخایر سنگ آباده، کلاردشت، خرمدره، زنجان ، سربشه ، نهبندان و گناباد که از مهم ترین سنگ های مورد مبادله در سطح جهان به شمار می آیند.
یکی از عمده ترین نکاتی که کشورمان نتوانسته است علیرغم تنوع تولیدو معادن ناب، جایگاه مناسبی در بازار جهانی سنگ های تزیینی داشته باشد ، اینست که کشور ما در فرآوری این سنگ ها به تکنولوژی روز دست نیافته است و این امر باعث شده تا عمده ارزش افزوده این محصولات نصیب دیگر کشورها شود.
معرفی سنگ های گرانیتی
سنگ های گرانیتی برش خورده و فرآوری شده حاصل 2 عمل اصلی بر روی قله سنگ هایی هستند که از معادن برداشت می شوند. این دو عمل اصلی عبارتند از :
1- برش قله در سایز های مورد نیاز
2- صیقلی کردن و قطعه قطعه کردن
این سنگ ها از لحاظ طرح و سایز ، تنوع بسیار زیادی دارند. عمده قطر برش این محصولات در کشور ما در حدود 2 سانتیمتر می باشد ، که طول و عرض سنگ های فرآوری شده نیز بنا به درخواست مشتری کاملاً متفاوت است.
کاربرد های سنگ های تزیینی
برخی از کاربرد های عمده این محصول در زیر نام برده شده است :
1- استفاده در نمایی ساختمان ها
2- استفاده در تزیینات داخلی ساختمان ها (دیوارها ، ستون ها ، پله ها و …)
3- بکار گیری جهت ساخت سازه های تزیینی ( میز ، نیمکت ، دکراسیون و …)
4- استفاده جهت روکش های تزیینی ( این عمل با بکارگیری برش های بسیار نازک از سنگ امکان پذیر است )
روش تولید سنگ های گرانیت
در نمودار زیر به صورت شماتیک فرآیند تولید سنگ های گرانیتی از ابتدای ورود قله های سنگ گرانیت تا فرآوری محصول را مشاهده می نمایید :
معرفی ماشین آلات و تجهیزات تولیدسنگ گرانیت
حال به معرفی ماشین آلات این خط تولید می پردازیم تا با فن آوری تولید این محصول بیشتر آشنا شویم :
جرثقیل
جرثقیل ابزاری است که برای جابجایی قله های سنگ در ورودی کارخانه به محل قله بر استفاده می شود . این وسیله با کمک ریل ها و واگن های متحرک ( اصطلاحاً حمّال ) قله های سنگ را به زیر دستگاه قله بر هدایت می کند تا مورد فرآوری قرار گیرد. جهت احداث این واحد با توجه به ظرفیت تولید دو جرثقیل 30 تن پیشنهاد می گردد. در زیر نمایی از این جرثقیل و واگن های حمل را شاهد هستید :
دستگاه قله بر
این ابزار توسط الکتروموتوری که بر روی آن نصب است سبب چرخش تیغه هایی را فراهم می آورد و بدینوسیله باعث ایجاد برش در سنگ می شود. با تنظیم فاصله بین تیغه ها می توان قطرهای مختلفی از سنگ را ایجاد نمود . تعداد تیغه های قله بر پرامتر تعیین کننده جهت تعداد برش همزمان سنگ می باشد و سرعت عملیات را مشخص می کند . جهت احداث این واحد با توجه به حجم تولید دو دستگاه قله بر 33 تیغ پیشنهاد می شود. در شکل زیر شاهد یک دستگاه قله بر می باشید :
دستگاه ساب
این واحد به وسیله سگمنت های ساینده ای بر روی هد های چرخانش نصب می شوند با حرکت دورانی این هد ها بر سطح سنگ های برش داده شده توسط قله بر باعث صیقلی شدن سطح آنها می شود . متداولترین دستگاه های ساب معروف به ساب 16 کله هستند که این بدان معناست که 16 هد متحرک در این ابزار بکار رفته است . در این طرح دو دستگاه ساب ( یک ساب معمولی ، یک ساب اسلب) در نظر گرفته شده است . در شکل زیر شاهد نمایش یک دستگاه ساب معمولی 16 کله هستید :
دستگاه طولی بر
این ابزار جهت اصلاح برش های طولی در پلاک های سنگِ فرآوری شده در مراحل قبلی ، مورد استفاده قرار می گیرد . به نحوی که توسط برش یک تیغه برنده لبه های خارجی پلاک ها را اصلاح می کند. به این وسیله در اصلاح کله بر نیز می گویند . شکل زیر نشان دهنده یک دستگاه طولی بر است .
دستگاه عرضی بر
توسط دستگاه عرضی بر پلاک های سنگ فرآوری شده را به ابعاد دلخواه برش می خورند. این برش ها نیز توسط تیغه برنده ای که به صورت عرضی در سطح سنگ حرکت می کند ایجاد می شود.
در زیر شاهد یک نمونه از این دستگاه هستید :
شیار زن
این وسیله برای ایجاد شیار در محصولات خاص مانند پله ها و ستون ها و … بکار می رود .
نمونه ای از سنگ های فرآوری شده را در زیر مشاهده می کنید :
منبع:
http://www.isanat.com/guide/product-line/building-line/item/174-granit.html