تحلیل کتابخانه های شهر هاگ- مرکزی ونکوور
معمار، سبک طرح
طرح کتابخانه شهر هاگ هلند، اثر ریچارد مه یر پیوندی مناسبی با شهر و همچنین طراحی بنایی همچون تندیسی سپید و بیادماندنی است. بنایی که بزرگترین ساختمان فرهنگی این شهر محسوب می شود که در حداقل زمان ممکن در حدود یک سال اجرا گردید.
ویژگی های طرح، ریزفضاها
این بنا که امروزه توسط مردم کاخ یخی شهرت یافته به سبب ارتفاع و وسعت زیاد و همچنین رنگ سفید یکدستی که از ویژگی های کارهای مه یر است، عنصری شاخص در شهر محسوب می شود. این ساختمان چندمنظوره شامل کتابخانه عمومی و مرکزی شهر،تالار شهر، سالن کنسرت و آمفی تئاتر و تعداد زیادی دفاتر اداری است. همچنین پروژه شامل تعدادی واحد اقامتی استیجاری در طبقات بالا و ردیفی از واحدهای تجاری در طبقه همکف می باشد که به خوبی جداره های شهری بنا را فعال ساخته است.همچنین نظام توده و فضا در این بنا در عین پویایی و تخلخل در جهت تعریف جداره های شهری و تقاطع مجاور سایت طراحی شده اند.
نورگیری ساختمان
یکی دیگر از نشانه های پیوند میان شهر و بنا، وجود آتریوم عظیم در دل بنا می باشد که ارتفاع آن 47 متر بوده و وسیع ترین آتریوم سرپوشیده در اروپا محسوب می شود. ابعاد وسیع و تنوع کاربری ها در پیرامون آتریوم آن را به فضای شهری تبدیل کرده است.در ضمن نورطبیعی را هم به داخل بنا هدایت می کند.در کف آتریوم فضاهای نشیمن و مکث و تعاملات اجتماعی رخ می دهد.استفاده از نور طبیعی در این ساختمان برگرفته از تاثیری است که معمار از بازی آفتاب و ابر در این شهر الهام گرفته که به گفته او همانند یک نقاشی زیباست
دسترسی طبقات
برای ارتباط طبقات از آسانسورهایی مستقل و پل هایی معلق در آتریوم استفاده شده که همگی از جنس استیل می باشند که با رنگ سفید پوشانده شده اند که حس سبکی و شکوه را در این حجم بزرگ القا می کند. بدلیل غیبت رنگ در این بنا فضای داخلی بسیار ساده و نورانی می باشند و به گفته مه یر این مردم که با حضورشان رنگ را به داخل بنا می آورند.
نمونه موردی دوم- کتابخانه مرکزی ونکوور
کتابخانه مرکزی ونکوور یکی از بزرگترین پروژه های فرهنگی در پایتخت کانادا به شمار می آید که در سال 1995 افتتاح گردید. ایده و تصمیم ساخت این بنا پس از نظرسنجی عمومی از شهروندان در نوامبر 1990 در دستور کار مسوولان قرار گرفت.
موقعیت، ویژگی های طرح، ریزفضاها
بدین ترتیب مسابقه ای برای انتخاب طرح بنا برگزار گردید که در آن تنها از سه دفتر معماری بسیار معتبر دعوت به همکاری شده بود. انتخاب نهائی ترکیبی از نظر هیئت داوران و رای عموم مردم به طرح های پیشنهادی بود و از این میان طرح ارائه شده توسط دفتر معماری موشه سفدی توانست بیش از دیگر آثار نظر عموم را به خود جلب کند. یکی از دلایل موفقیت سفدی را می توان سابقه درخشان او در طراحی فضاهای فرهنگی نظیر موزه، گالری ملی و تالار شهر در کانادا دانست. یکی دیگر از نقاط قوت طرح، گنجاندن برج اداری 21 طبقه ای در پروژه بود که به دولت فدرال تعلق داشت و همچنین عملکردهای دیگری مثل واحدهای تجاری، رستوران ها و پارکینگ عمومی و فضای سبزی که بر فراز بام کتابخانه طراحی شد و دید بسیار مناسبی به مناظر شهر داشت.
بررسی فضای داخلی کتابخانه
اکنون بالغ بر دو میلیون کتاب و محصولات فرهنگی در اینجا نگهداری می شود. هسته مرکزی کتابخانه در مرکز بنا واقع شده است، این هسته مرکزی مکعب مستطیلی 9 طبقه شامل قفسه های کتاب و بخش های خدماتی می باشد که دو دیواره منحنی شکل با اندکی فاصله آن را احاطه کرده و مکعب را در فرمی بیضی شکل پنهان می کنند. این دیواره ها در حقیقت فضای مطالعه را در خود جای داده اند که دسترسی به آنها به واسطه پل های فلزی میسر گردیده است. دیواره دوم با فاصله بیشتری نیمی از بنا را احاطه نموده و فضاهایی نظیر فروشگاه، کافی شاپ و رستوران ها را در خود جای داده است.
ویژگی های معماری
در این فاصله فضای وسیعی که از جذاب ترین فضاهای عمومی بنا می باشد با سقفی شفاف قرار گرفته و ارتباط بصری مناسبی بین این فضا و فضاهای مطالعه کتابخانه وجود دارد. قرار گیری فرم بیضوی توده در سایت مستطیلی شکل موجب شده است تا فضاهای باز شهری و عمومی میان بنا و شهر قرار گیرند؛ فضاهایی که با گذشت زمان به یکی از پویاترین فضاهای شهری ونکوور تبدیل شده اند
منبع
https://www.arthut.ir/library/531-hauge-city-library.html
http://www.arganmemari.com/article/Library-The-Hague.html
https://www.arthut.ir/library/637-vancouver-central-library.html
https://dailyhive.com/vancouver/vancouver-public-library-expansion-opening-september-2018