تاریخ از زبان مولی علی (ع)
تاریخ را مى توان به منزله ((آینه )) دانست و هر چند این آینه قدرت آن را ندارد که همه حوادث گذشته را به یاد بیاورد، ولى در آن مى توان چهره نیمه روشن گذشته را از دور مشاهده کرد. چنانکه على علیه السلام در وصیت خود به فرزندش امام حسن علیه السلام مى فرماید:
((پسرم ! درست است که من به اندازه همه کسانى که پیش از من مى زیسته اند عمر نکرده ام . اما در کردار آن ها نظر افکندم و در اخبارشان تفکر نمودم و در آثار آنها به سیر و سیاحت پرداختم تا بدانجا که همانند یکى از آنها شدم ، بلکه گویا در اثر آنچه در تاریخ آنان به من رسیده ، با همه آنها از اول تا آخر بوده ام . من قسمت زلال و مصفاى زندگى آنان را از بخش کدر و تاریک بازشناختم و سود و زیانش را دانستم ، از میان آنها قسمتهاى مهم و برگزیده را برایت خلاصه کردم و از بین همه آنها زیبایش را برایت انتخاب نمودم و مجهولات آن را از تو دور داشتم .))
کلیات:
تعریف فرهنگ و تمدن
و روابط آن
هدف از هویت یابی فرهنگی چیست؟
مرزهای جهان اسلام در سده دوم هجری
ترسیم سرگذشت حیات و فرهنگ یک قوم و ملت است.
زمینههای پیدایش، حوادث، علل تعالی یا انحطاط، فرهنگ و سرنوشت آن ملت و قوم توسط یک مورخ بهتصویر کشیده شده و در معرض اندیشه، کنکاش و مطالعه انسانها و بهویژه فرزانگان و اندیشهمندان قرار میگیرد.
مفهوم تاریخ
فرهنگ از دو جزء «فرا» و «هنگ» تشکیل شده فرهنگ (culture)، در ادبیات لاتینى بهمفهوم پرورش نفس آمده و در زبان یونان باستان فقط مفهوم پرورش از آن استفاده مىشود.
تمدن در عربى از «مدن» اخذ شده که معنای آن شهرنشین شدن، اقامت کردن درشهر است و در زبانهاىاروپایى واژهcivilization را بهاینمفهوم اطلاقمىکنند که آنهم بهمعناى استقراریافتن است و در تعریفاجتماعى، همان شهرنشینى است.
تعریف لغتی فرهنگ و تمدن
فرهنگ فصلجداگرانسان از حیوان است که ازراه فرهنگ برطبیعتدرون و بیرون چیرهگشته و با بیرون آمدن از این طبیعت گامبهگام مرحلههایتکاملفرهنگی را پشت سرگذاشتهاست.
فرهنگرا ازجهتی بهفرهنگمادی و معنوی بخشبندیکردهاند.
فرهنگ مادی شامل همه وسایل مادی و آنچه بهدست بشر از ماده طبیعی ساخت میشود و شیوهها و فرایندهای ساختسازآنها میدانند.
فرهنگمعنویرا شاملارزشها، ایدهها و باورها، اندیشهها و فنها، یعنی آداب و سنتها، علوم و فلسفه و ادبیات و هنر و همه فراوردههای ذهنی انسانمیدانند.
کلیات
تعریف فرهنگ
مجموعه ای از سنت ها، باورها، آداب و اخلاق فردی یا خانوادگی اقوامی است که پای بندی ایشان بدین امور باعث تمایز آن ها از دیگر اقوام و قبایل می شود.
به عبارت دیگر، فرهنگ مجموعه باورهای فرد یا گروهی خاص است و چون باورها ذهنی اند پس فرهنگ جنبه عینی ندارد.
کلیات
تعریف فرهنگ
تعاریف تمدن
کلیات:
کلیات
حاصل تعالی فرهنگ و پذیرش نظم اجتماعی است، یعنی خروج از مرحله بادیه نشینی و گام نهادن در شاهراه نهادینه شدن امور اجتماعی و مدنیت.
جمع بندی تعریف تمدن
کلیات
ارتباط تمدن با فرهنگ
کلیات
تفاوت فرهنگ و تمدن
کلیات
عوامل موثر در زایش و اعتلای تمدن ها
کلیات
عوامل و علل زوال و انحطاط تمدن ها
فقدان هریک از عوامل تعالی، موجب زوال تمدن می شود
نظرات
کلیات
اعتلای هرکدام از مفاهیم اخلاق، فرهنگ، تمدن و قانون در هر جامعه به منزله ارتقای دیگری است و انحطاط هر یک خواسته یا ناخواسته نشان از سقوط دیگری است
کلیات
چکیده ای از تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
از رسالت تا دعوت و از دعوت تا تشکیل حکومت و گسترش آن
ازآغاز تا دوران فتوحات
ازتوجه شمامتشکرم