بررسی معماری سکوی پرش اسکی منطقه برگیسل
تاریخچه
فدراسیون اسکی اتریش یک مسابقه بین المللی طراحی برای پرش اسکی جدید در سال 1999 برگزار کرد و در دسامبر همان سال جایزه اول این مسابقه به معماران زاها حدید اهدا شد.
پیشنهاد حدید شامل گسترش پروژه،به طول 90 متر و تقریباً 50 متر بالاتر از قله کوه برگیزل بود. علیرغم اندازه ، پرش اسکی به گونه ای طراحی شد که به طور یکپارچه با کوه ترکیب شود: برنامه های مختلف مورد نیاز در یک توده کم و کوچک شکل گرفتند ، و رمپ اسکی شیب دامنه کوه را به سمت آسمان ادامه داد.
سکوی پرش اسکی اولین بار در سال ۱۹۲۶ در بالای کوه برگسیل ایجاد شده است. این ورزشگاه در سال ۱۹۶۴ برای دو دوره مسابقات المپیک زمستانی و سپس در سال ۱۹۷۶ به مکان مسابقات تبدیل شد.
در سال ۱۹۹۹، اینسبروک طرحی را برای بازسازی ورزشگاه قدیمی المپیک خود آغاز کرد. متاسفانه، از آنجا که امکانات سکوی پرش اسکی اصلی دیگر مطابق با استانداردهای بین المللی معاصر نیست، ساخت یک جایگزین الزامی تلقی می شود.
پرش اسکی برگیسل جدید، انواع مختلف عملکردها نسبت به پیش نیاز ارائه می داد: در کنار برنامه ورزشی تخصصی، این مرکز قرار بود شامل فضاهای عمومی جدید، یک مهتابی و یک کافه باشد. فراتر از این الزامات برنامه ای، فدراسیون اسکی اتریش آشکارا در صدد ایجاد بیش از یک قطعه زیرساخت های ورزشی است. آنها خواستار بنای جدید بودند.
معرفی پروژه
در سال 1999 میلادی «زاها حدید» معمار مشهور عراقی برنده یک رقابت بین المللی شد که موضوع آن ساخت یک مسیر خاص برای سکوی پرش اسکی در «برگیسل» (Bersigel) اتریش بود.
این ماموریت شامل پروژه نوسازی عمده مسیر سکوی قدیمی پرش اسکی «ریمپلازا» (reeemplaza) می شد که در سال 1927 میلادی ساخته شده و دیگر پاسخگوی استانداردهای جهانی نبود.
طرح ارائه شده توسط زها حدید ترکیبی ویژه از قابلیت استفاده در ورزش های مختلفی از جمله اسکی برخوردار و در عین حال بخشی ویژه را به طور خاص برای گردشگران در نظر گرفته بود.
سکوی پرتاب طول 98 متر و شیب 35 درجه دارد.
روند طراحی برجک سکو پرش
این سکوی پرش که ساختاری منحصر به فرد را به نمایش می گذاشت به گونه ای بود که گویی از ناهمواری های کوهستان به سمت آسمان امتداد پیدا می کند.
نتیجه پایانی کار شبیه به یک مجسمه هنری نمایان و به عنوان نماد شهر شناخته شد. این اثر زیبا از همه جهات مختلف به طور سه بعدی قابل مشاهده بوده و به مرور زمان تمامی جنبه های منحصر به فرد طراحی خود را آشکار کرد
دو آسانسور بازدید کنندگان را از پایه برج به کافه منتقل می کنند که در 40 متری قله کوه واقع شده است.
این کافه بخشی از حجم فضایی بزرگتر است که در بالای برج قرار دارد ، که فضاهای عمومی و سطح شیب دار اسکی را به یک انسجام بصری متصل می کند.
دسترسی بین طبقات از طریق پله و آسانسور صورت می گیرد. که در مرکز ساختمان به صورت هسته مرکزی جانمایی شده است.
ویژگی بنا
سر این مار فرضی، محل ویژه پذیرایی از گردشگران محسوب می شود، بنابراین در این طرح هم نیازهای اسکی بازانی که به سطح شیب دار جهت پرش اسکی نیاز دارند مورد توجه قرار داده شده و هم فضائی ایده آل برای گردشگرانی فراهم آمده که در جستجوی کافه و داشتن چشم اندازی زیبا از دیدنی های اطراف، به این محل سفر کرده اند.
تصور و نمای کلی
معمار این پروژه شخصاً از آن به عنوان «ترکیبی پیوندی از اجزای یک برج و یک پل» یاد می کند زیرا این مجموعه به مانند یک مار یا کمربندی در سطحی شیب دار باز شده و به مسافت 90 متر به سمت پایین تپه حرکت می کند.
برج
پل
نتیجه نهائی این طرح منطبق با طبیعت بوده و سبب شده است تا شاهد ادغام بخش های مختلف سازه با یکدیگر و ظهور وحدت در اجزای مختلف مجموعه شود. در بالای این سکوی پرش اسکی یک کافه زیبا با نام «کافه ترنیا» (cafeterñia) قرار دارد که با دیواره های شیشه ای خود؛ چشم اندازی 360 درجه از مناطق اطراف را در برابر بازدیدکنندگان قرار می دهد.
فضاهای تعبیه شده در مجموعه
در این مجموعه دو آسانسور مجزا تعبیه شده است که یکی به گردشگران و بازدیدکنندگان تعلق داشته و دیگری نیز ویژه اسکی بازان است. این مجموعه در کل دارای ظرفیت پذیرائی از 28 هزار تماشاچی است. در طبقه اول این مجموعه سکوی شروع اسکی وجود دارد که می توان از روی آن پرش با اسکی را تجربه کرد.
در طبقه دوم یک رستوران با دید 360 درجه به نام «کافه ایم تورم» (Café im Turm) وجود دارد که در ارتفاع 40 متری و بر فراز تپه ای که مجموعه روی آن احداث شده، قرار دارد. ورودی سوم تعبیه شده در این مجموعه، به یک بالکن دارای چشم انداز 360 درجه منتهی می شود. در بخش تحتانی طبقه اول و دوم نیز اتاق پشتیبانی فنی، انبار، بخش اداری و بخش ویژه آماده شدن ورزشکاران جهت پرش از روی سکو قرار دارد.
دید 360 به محوطه
سازه و معماری مجموعه
سکوی پرش اسکی برگیسل از بخش های مختلفی مانند برج ساخته شده از بتون مسلح و سازه سه بعدی فلزی تشکیل می شود که با سطح شیب دار و رستوران ادغام شده است.
برج ساخته شده از بتن مسلح، به صورت یکپارچه طراحی شده است و در هنگام ساخت، با استفاده از یک بالابر ویژه، مواد و مصالح مورد نیاز و مشابهی برای تمامی بخش های به کار رفته است.
این مصالح عبارتند از سیمانی بسیار باکیفیت که در حجم بالا استفاده شده و در داخل آن از فولاد (جهت تقویت) بکارگرفته شده است و به این ترتیب بتن مسلح ایجاد شده است.
روکش سنگی استفاده شده در سطح سکوی شیب دارِ ویژه پرش سبب شده تا این بخش در برابر سرمازدگی به مرور زمان مقاوم شود و سیستم تخلیه ویژه ای نیز آب اضافی را از این بخش خارج کرده و از بروز یخ زدگی و نفوذ آب به سقف طبقات پائینی جلوگیری کند.
ویژگی سکو
سکوی پرش تعبیه شده در این سازه دارای 98 متر طول بوده و دارای شیبی 35 درجه ای است. این سطح شیب دار به گونه ای طراحی شده که توانائی دریافت و تحمل برف، تابش نور و وزن اسکی بازان را داشته و شکل آن تداعی کننده ی یک آویز نواری شکل معلق بین اجزای ساختمان است.
در این سکوها؛ صرفاً داشتن یک شیب مستقیم مناسب نبوده و به منظور دستیابی به یک منحنی ایده آل، فرم موردنظر دستکاری شده و انحنای پایانی به آن افزوده شده که البته با استفاده از یک پوشش فلزی، مقاومت در هر دو حالت عمودی و افقی سازه تامین شده است. در این مسیر همچنین نرده و جان پناهی در دو طرف قرار دارد که باد شدیدی که معمولاً از سمت سکوی پشتی می وزد را مهار می کند
دسترسی پله ها
ساختار این بنا به یک برج عمودی از بتن مسلح و یک سازه فلزی سه بعدی تقسیم شده است که سطح شیب دار را با رستوران ادغام می کند.
سازه فلزی
برج عمودی از بتن مسلح
بررسی سازه
زاویه بلوک هایی که سطح پایه سازه را شکل می دهند، به شکل لبه مسیر در بخش انتهایی قرار گرفته و به طور هم زمان؛ بارهای جانبی اعمال شده از سوی طرفین و سکوی شیب دار را تحمل کرده و ساختاری مناسب ارائه می کنند.
در بخش بالایی سازه و سکوی پرش نیز شاهد ادغام فضای اسکی و محل بازدید عمومی هستیم که در محور برج واقع شده است. در مجموع می توان اذعان داشت که طراحی مجموعه کاملاً منطقی بوده و به گونه ای است که حرکت ورزشکاران روی آن بدون مشکل و به طور منطقی انجام می شود.
https://www.eavar.com/fa/blog/2017/2/28/129469/bersigel-ski-jump-austria/
https://vista.ir/article/212166/%D8%B3%DA%A9%D9%88%DB%8C-%D9%BE%D8%B1%D8%B4-%D8%A7%D8%B3%DA%A9%DB%8C-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82%D9%87-%D8%A8%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B3%D9%84
https://www.arel.ir/fa/News-View-4861.html
https://www.archdaily.com/786967/ad-classics-bergisel-ski-jump-zaha-hadid-architects-innsbruck-austria
https://en.wikiarquitectura.com/building/bergisel-ski-jump/#esqui-bergisel-plantas
https://razheh.com/buildings/Bergisel%20Ski%20Jump