تارا فایل

پاورپوینت بررسی اندیشه های لوکوربوزیه


اندیشه های
لوکوربوزیه
بررسی

به نام خدا
مبانی نظری معماری
موضوع: بررسی اندیشه های لوکوربوزیه
استاد: آقای فریدون زاده
تهیه کنندگان: سعید عزیزی – بهزاد قلی زاده

I prefer drawing to talking.
Drawing is faster,
And leaves less room for lies
Le corbusier
LE CORBUSIER
من ترسیم­کردن را به حرف ­زدن ترجیح می­دهم.
زیرا ترسیم ­کردن سریع­ تر است,
و مجال کمتری برای دروغ ­گفتن باقی می­گذارد.
لوکوربوزیه

مقدمه زندگی نامه تاثیر نقاشی مدرن بر لوکوربوزیه مکاتب -مدرن اولیه -مدرن متعالی کتاب های لوکوربوزیه نظریه توسعه عمودی منشور آتن و منشور 2000
انسان، شهر وشهرسازی در دیدگاه لوکوربوزیه
معرفی طراحی شهرهای: -چندیگره (شاندیگار) -برازیلیا
نسبت طلایی
سخن پایانی
آثار لوکوربوزیه
ویلا ساوا
مجتمع مسکونی مارسی
خانه های دومینو
ویلا شواب
ویلا کوک
کلیسای رونشان
خانه سیتروهان
مجموعه تصاویر از آثار لوکوربوزیه
منابع
فهرست مطالب
Contents
1
3
5
6
9
12
13
16
17
20
21
23
24
33
40
43
42
41
49
50
90

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
اگر نظم بدون شتاب، فرمالیسم را پرورش می دهد، شتاب بدون نظم یقیناً به معنای هرج و مرج است. نظم باید پیش از شکسته شدن وجود داشته باشد. هیچ هنرمندی نمی تواند روش نظم را به عنوان طریقی برای مشاهده ی یک کل مرتبط با ویژگی ها و زمینه اش، کوچک بینگارد. کلمه ی قصار لوکوربوزیه این است : « هیچ کارهنری، بدون یک نظام وجود ندارد». هیچ یک از معماران معاصر تاثیر قابل مقایسه ای با لوکوربوزیه درشکل دادن به معماری مدرن نداشته و این تاثیر نه فقط به دلیل خلاقیت هنری لوکوربوزیه به مثابه یک نقاش، یک مجسمه ساز، یک طراح و یک معمار، بلکه به دلیل سهم عظیم وی به مثابه یک روشنفکر و یک نویسنده پرتوان بود که می توانست پنداره های هنر خود را نه فقط در شکل تجسمی، بلکه به صورت افکاری روشن به بیان ادبی درآورد و از آن طریق بر گروهی از مخاطبان که در حوزه ای بسیار گسترده تر از معماری قرار می گرفتند، منتقل کند.
مقدمه
لوکوربوزیه مهمترین فضیلت معماری مدرن را درسادگی و کاربردی شدن آن می دانست. این سادگی را با شاخص هایی کاملاً مادی همچون استفاده از سطوح صاف بدون بار تزئینی، پنجره های گسترده و نورگیر، …در نظر می گرفت و این امر را از واحد مسکونی به شهر تعمیم می داد. مساله  لوکوربوزیه در واقع آن بود که میان زندگی فردی و زندگی جمعی سازشی بوجود آورد که آن را در طراحی شهرک های مسکونی خود متبلور ساخت. جائیکه یک واحد مسکونی در واقع جزئی از یک کل بزرگ و هماهنگ بود.
Introduction
1
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
شهرک مسکونی مارسی که او در سال 1952 ساخت، با تجهیزات تفریحی و خدماتی خود و حتی خیابانی که در طبقه هفتم آن بوجود آورده بود، گویای این تمایل بود. لوکوربوزیه در «منشور آتن» رویکرد کارکردی خود را از واحد مسکونی بر شهر انطباق داده. او چهار کارکرد اساسی حاکم بر سازمان شهری را شامل سکونت، کار، تفریح و حمل و نقل می دانست. در نتیجه شهر لوکوربوزیه را باید شهری انسانی دانست که کارکردها در آن باید بیش از هر چیز معطوف به هر چه زیست پذیرترشدن آن باشند. کارکردی بودن شهر به معنای فاصله گرفتن هر چه بیشتر آن از «شکوهمندی» دوران باستان و دوره ی باروک نیز بود و اگر در معماری، سادگی به باور لوکوربوزیه بهترین پاسخ زیبا شناسانه به نیازهای انسانی است، درشهر ترکیب مناسب و آرمانی 4 کارکرد مزبور می تواند چنین پاسخی را عرضه کند و اگر در شهرهای مدرن، شاهد ناتوانی در این پاسخ دهی هستیم، دلیل آن فاصله گرفتن از اصول اساسی و ضروری در معماری و شهرسازی مدرن است. سال ها طول کشید تا لوکوربوزیه توانست، خط معماری نوین را از محدود شدن درمصالح بیرون آورد. لوکوربوزیه آزاد شدن دیوار از وظیفه ی تحمل بار، چه در بیرون و چه در درون بنا، نقشه ی آزادی و تنوع در طراحی هر طبقه، نمادهای آزاد و بام های مسطح را در معماری مدرن وارد ساخت. سادگی، بالاترین فضلیت معماری لوکوربوزیه بود.
آپارتمان مسکونی مارسی
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
2
94

of
1-Lachaux- de-Fondes 2-Charles – Edouard –Jeanneret 3-Corbeau 4-Peter Behrens
بیوگرافی
لوکوربوزیه کیست؟
•شارل ادوارد ژانره
• متولد 6 اکتبر 1887
• لاشو– د- فون (سوئیس)
• درگذشت 27 اوت 1965
لاشو- د- فون₁ شهری در سویس بود که « شارل ادوارد ژانره » ₂ در سال 1887 در آنجا متولد شد. او تا سال 1920 نام مستعار لوکوربوزیه را انتخاب نکرده بود. « لوکوربوزیه، این نام مستعار را به خاطر اینکه صورتش شبیه صورت کلاغ₃ بود، بدست آورد. ». او در 18 سالگی به سیاحت در اروپا پرداخت. سپس نزد آگوست پره در پاریس کار کرد. زیر نظر پیتر بهرنز ₄ در برلین به کار و تحصیل پرداخت. در 1915 با یک رشته طرح های معماری، راه جدید و اساسی خویش را به سوی مسائل فنی و زیباشناسی ساختمان روشن ساخت و در 1918 برای همیشه در پاریس ماندگار شد. در سالهای بعد طرحهایی برای خانه، آپارتمان و شهر فراهم ساخت که در بیشتر آنها از شکل های صنعتی _ مانند ساختمان کشتی بخار _ الهام گرفته بود. در 1921 در طرح خانه های مسکونی، فرم جدیدی در معماری ارائه داد، که نشان دهنده شیوه های نوین ساختمانی بود. در 1923 نخستین ساختمان در نزدیکی پاریس بر پایه قوانین ساختمانی وی بنا شد. در 1946 وابسته گروه بین المللی معماران شد که مسئولیت طراحی ادارات مرکزی سازمان ملل در نیویورک را بر عهده داشت. پس از جنگ جهانی دوم از 1946 تا 52 طرح شهرعمودی را ارائه کرد که بخش هایی از آن را اتحادیه مسکن در پاریس تایید نمود.
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
BIOGRAPHY
HOW IS LE CORBUSIER?
3
94

of
1- Dom-ino
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
لوکوربوزیه مولف نوشته های زیادی در باب تشریح افکار خود می باشد، که کتاب چگونه به شهرسازی بیاندیشیم مهمترین اثر او درباره شهرسازی است. از دیگر کارهایش می توان، به سوی معماری ( 1923)، شهرسازی ( 1925) ، منشور آتن (1943)، و پیشنهادهای شهرسازی( 1946) را نام برد. این معمار برجسته جهان در قرن بیستم پس از 78 سال زندگی روز 27 اوت هنگام استحمام طبی در پلاژ «رک برون» فرانسه غرق شد.
لوکوربوزیه بی گمان یکی از 4 استاد بزرگ معماری نوین است که شخصیت و شیوه کار ویژه اش تجربه های او را با تجربه های استادان معماری و هنر نوزایی همانند می سازد.
اندیشه ها و آثار او را می توان به 4 دوره تقسیم نمود: 1. در دوره نخست همه کوشش او به پیشبرد انبوه سازی در معماری خلاصه می شد که دستاورد آن طرح دومینو₁ در 1915-1914 می باشد. 2. در دوره دوم به شهرسازی روی آورد و ایده ساخت آسمانخراشهایی در میان فضاهای سبز درختان را پی گرفت. شهر معاصر(1922 ) و شهر درخشان (1935) و طرح شهر الجزیره در (1938) مربوط به آن دوره می باشد. تدوین مصوبات منشور آتن (1942) و کتاب چگونه به شهرسازی بیاندشیم نیز جزو این فعالیت ها محسوب می گردد. 3. لوکوربوزیه از سالهای1947 تفکرات خردگرایانه خود را تعدیل نموده و به طراحی ساختمان های تندیس گونه و اکسپرسیونیستی پرداخت. اولین اثر او در این زمینه واحد مسکونی مارسی (1952-1947) و اوج آن کلیسای رون شان (1954-1950) می باشد.
4. دوره چهارم فعالیت های او با طراحی شهر چندیگره و ساختمان های عمومی آن آغاز می گردد. طرح هایی که بر معماری مدرن ژاپن تاثیری انکارناپذیر می گذارد. وی تا پایان عمر(1965) سرگرم طراحی و اجرای ساختمانهای شهر چندیگره بود.
Vers une Architecture (French) Towards an Architecture (English)
Persian)) به سوی معماری
4
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
تاثیر نقاشی مدرن را بر کارهای « لوکوربوزیه» نباید فراموش کرد. وی به سال 1917 سرانجام به پاریس مراجعت کرد و این درست همان سالی بود که نقاشی معاصر به رفعت پیشرفت خود رسیده بود. « لوکوربوزیه» نه تنها از این موهبت برخوردار بود که در این هنگام در پاریس شاهد پیشرفت نقاشی جدید باشد؛ بلکه خود نیز در این پیشرفت سهمی داشت. « لوکوربوزیه» در «اعترافات» خود شرح می دهد که در این زمان چگونه از موزه ای به موزه دیگر به دنبال مطالعه و تحقیق بود. اما آنچه که نظر وی را به خود بیشتر جلب می کند، کار استادان گذشته نبود بلکه هنر انسان های اولیه و هنر ما قبل تاریخ بود در دوره ما، که همه امور تخصصی شده است کمتر می توان شخصیتی یافت که هم نقاش و هم معمار باشد. « لوکوربوزیه» بر این قاعده کلی، استثنایی بود. وی در برنامه کارهای خود صبح ها را به نقاشی و بعد از ظهر ها را به معماری اختصاص داده بود. « لوکوربوزیه» در معماری به آسانی ابداع می کرد اما در نقاشی دائم در تحقیق بود و به هر حال در هر دو رشته اساس کارش تصور فضائی بود. معماری و نقاشی صرفاً وسیله ای بودند که وی این تصور را تجسم دهد.
تاثیر نقاشی مدرن بر کارهای لوکوربوزیه
کارگاه معماری و نقاشی لوکوربوزیه
5
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
سبک معماری لوکوربوزیه، معماری مدرن متعالی است. ولی بهتر است ابتدا در رابطه با سبک کلی معماری مدرن توضیحاتی داده شود. معماری مدرن که سبکی غالب و جهانگیر در قرن 20 میلادی بوده، ریشه در تحولاتی دارد که خاستگاه آن شهر فلورانس در شمال ایتالیا، در حدود چهار صد سال پیش از ظهور معماری مدرن بوده است، ولی باید توجه داشت که معماری مدرن بصورت یک مکتب معماری با مبانی نظری مدون و ساختمان های ساخته شده بر اساس اندیشه های مدرن از اواخر قرن 19 میلادی شکل گرفت. خاستگاه این معماری در شهر شیکاگو، و در اروپا، شهرهای پاریس، برلین و وین بود. همچنین قابل ذکر است که معماری مدرن، نقطه ی عطفی در تاریخ معماری غرب و یا به عبارت دیگر در تاریخ معماری جهان بود. زیرا برای اولین بار، نگرش از سنت و تاریخ و گذشته به عنوان منبع الهام معماری تغییر جهت داد و آینده و پیشرفت به عنوان موضوع و هدف اصلی معماری مطرح شد معماران و نظریه پردازان مدرن سعی کردند معماری را با علم، تکنولوژی و جهان در حال تحول همگون سازند. به هر حال اگر بخواهیم اعضای خانواده معماری مدرن را نام ببریم شامل سه دوره ی اصلی، معماری مدرن اولیه/ معماری مدرن متعالی/ معماری مدرن متاخر خواهد بود که هر کدام از آنها دارای زیر مجموعه هایی هستند.
مکاتب
اگر چه عمر مکتب شیکاگو از دو دهه فراتر نرفت ولی این مکتب از چند جهت حائز اهمیت است. آنکه پیشرفت تکنولوژی و استفاده از تکنیک ها و مصالح جدید ساختمانی مانند اسکلت فلزی ، شیشه ای وسیع، انرژی برق، تاسیسات مرکزی، … مقتضیات جدیدی را در معماری ایجاد کرد که برای اولین بار در مکتب شیکاگو این مقتضیات تدوین و به مورد اجرا گزارده شده. احداث ساختمان های مرتفع با اسکلت تمام فولادی برای اولین بار در شهر شیکاگو صورت گرفت. تا قبل از آن در مکتب شیکاگو از چدن به عنوان ستون در ساختمان استفاده می شد. چدن در مقابل کشش، برش و تنش مقاومت فولاد را ندارد. این اولین سبک با گستره ی جهانی بود که در آمریکا آغاز شد. برای اولین بار معماران امریکایی به جای پیروی از اروپاییان، خود بانی سبک جدیدی درمعماری بودند. معماران اروپایی همچون آدولف لوس و لوکوربوزیه و همچنین جنبش فوتوریست ها به تحسین این نوع معماری پرداختند و تحت تاثیر آن قرار داشتند.
▪ معماری مدرن اولیه:
(مکتب شیکاگو، نهضت هنر نو، جنبش فوتوریسم)
6
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
پیتر بهرنز در آلمان یکی از معمارانی بود که برای نزدیک نمودن حرفه ی معماری و صنعت مدرن تاثیر زیادی در اروپا گذاشت. وی جزو یکی از بنیانگذاران مهم معماری مدرن در غرب می باشد. سه تن از نامدارترین معماران مدرن اروپا یعنی والترگروپیوس، لودویک میس وندروهه و لوکوربوزیه بین سال های 1911 -1907 هر یک به مدت یک الی 3 سال در دفتر بهرنز کار کردند. بهرنز نخستین معمار نامدار در اروپاست که طراحی کارخانه و تولیدات صنعتی را به صورت گسترده انجام داد. او در نزدیک کردن حرفه ی معماری با مقتضیات عصر مدرن و شرایط ویژه آن تاثیر به سزایی در غرب داشت. مطالب نظری معماری فوتوریسم همچون توجه به علم و تکنولوژی و جهان آینده، حمل و نقل سریع السیر، گسست از گذشته، حذف تزئینات، بلند مرتبه سازی، و نمایان کردن اجزای عملکردی و تکنولوژیک یک ساختمان، مواردی بودند که بعدها تاثیر بسیار زیادی بر افکار و طرح های معماران مدرن متعالی، همچون لوکوربوزیه و گروپیوس و همچنین سبک هایی چون کانستراکتیویسم (ساختار گرایی) و های- تک داشتند.
LE CORBUSIER
7
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
نهضت معماری مدرن دو شخصیت را بسیار بیش از دیگران پرورانده است : یکی: والترگروپیوس، در رابطه با تلاش هایش در اعتلای فونکسیونالیسم در معماری و دیگری: لوکوربوزیه در رابطه با تثبیت و ترویج اندیشه ی نوی رسیونالیسم درمعماری .  «رسیونالیسم» با مفهومی از آن که بیشتر بین معمارها و شهرسازها رایج است نقاشی را از طراحی شهری و معماری را از طراحی صنعتی …. جدا نمی داند و جوابگویی به نیازهای خود را تنها از راه همکاری علمی- فنی و دانش های کاربسته وعلوم خالص مربوطه به فضای ساخته شده _ با همه ضابطه های روان شناختی _ میسر می داند. این راه تا آنجا دنبال می شود که از زبان لوکوربوزیه _ بارزترین و پیشگام ترین فردی که معرف و سازنده تفکر رسیونالیستی در معماری است_، «خانه» ماشینی برای سکونت تعریف می شود.
▪ معماری مدرن متعالی :
معماری مدرن متعالی و یا به عبارتی اوج معماری مدرن در بین دو جنگ جهانی اول و دوم یعنی عمدتاً در دهه های 20 و 30 میلادی در اروپا و امریکا مطرح شده بود. در دوره ی معماری مدرن اولیه، کماکان سبک های تاریخ گرایی همچون نئوکلاسیک، رمانتیک و بالاخص التقاطی به عنوان سبک های مهم و رایج در غرب حائز اهمیت بودند. ولی با پایان جنگ جهانی اول و نیاز شدید به ترمیم خرابی های جنگ و تولید انبوه ساختمان، گرایش به سمت معماری مدرن افزایش یافت. لذا با استفاده از تکنولوژی روز، مصالح مدرن، پیش ساختگی، عملکرد گرایی و دوری از سبک های پر زرق و برق تاریخی مورد توجه قرار گرفت. در این دوره معماری مدرن به عنوان تنها سبک مهم و آوانگارد در غرب مطرح شد و دامنه ی نفوذ آن به صورت یک سبک جهانی، در اقصا نقاط گیتی گسترش یافت. یکی از موضوعات کلیدی و بسیار مهم در دوره مدرن متعالی مساله صنعت و تولیدات صنعتی و تکنولوژی بود. تمامی معماران صاحب نام در این دوره به نوعی با مساله ی تکنولوژی درگیر بودند. عده ای مانند والترگروپیوس، میس وندروهه و لوکوربوزیه سعی در قطع کردن وابستگی های معماری مدرن در گذشته و تاریخ گرایی داشتند. به جای آن، آنها خواهان جایگزینی تکنولوژی و عملکرد به عنوان منبع الهام معماری شدند.
8
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
معرفی کتاب های لوکوربوزیه
 از لوکوربوزیه نوشته های بسیار زیادی به جای مانده است که کتاب هایی چون : به سوی معماری / تجزیه و تحلیل لوکوربوزیه / زیبایی شناسی معماری/ منشور آتن/ به سوی یک معماری نوین/ شهر آینده، به عنوان مهمترین کتاب هایی محسوب می شوند که لوکوربوزیه در آنها دیدگاه ها و تئوری های خود را در رابطه با معماری و شهرسازی بیان کرده است. کوربوزیه در دهه ی 20 میلادی دو کتاب بسیار مهم به رشته ی تحریر در آورد که اولی را می توان ( بینش مدرن در معماری ) و دومی را ( منشور بینش مدرن در شهر سازی ) محسوب نمود. • کتاب اول وی به نام «به سوی یک معماری نوین» در سال 1923 در پاریس منتشر شد. این کتاب تنها تظاهری در جهت زیباشناسی نبود بلکه تاییدی برای فونکسیون دنیای معماری بود. کتاب به سوی معماری این گونه آغاز می شود : دنیای بزرگی شروع شده است، روحیه ای نوین وجود دارد. به غیر از فرانسویان، کسان دیگر قادر به انقلاب نیستند. تنها آنها می دانند که تظاهرات لازم را چگونه تشکیل دهند.
LE CORBUSIER
9
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
لوکوربوزیه عقاید مطرح شده خود در مورد معماری مدرن را در طرح ویلا ساوا در پوآسی در شمال پاریس (31-1928) به نمایش گزارد. وی تکنولوژی به عنوان منبع الهام معماری مدرن و 5 اصل ساختمان مدرن را به صورتی هنرمندانه در این ماشین زیستی پیاده کرد. عملکرد این ساختمان که همچون ماشین بی آلایش در وسط و مسلط بر محیط اطراف قرار گرفته، فراهم نمودن شرایط آسایش برای انسان است.
• کتاب دوم لوکوربوزیه به نام «شهر آینده» در سال 1924 در پاریس انتشار یافت. وی در این کتاب نیز سعی می نمود توجه معماران و شهرسازان را از گذشته به سمت آینده معطوف کند. لوکوربوزیه، شهرهای امریکا، بالاخص نیویورک و شیکاگو را با آسمان خراش های مرتفع و خیابان های چند طبقه بسیار تحسین کرد. وی رشد سریع جمعیت در شهرهای بزرگ اروپا مانند پاریس، لندن و برلین را در کنار نیویورک از سال 1800 تا 1910 مطرح می کند. براساس آمار، جمعیت در این شهرها بین 5 تا 20 برابر افزایش یافته است. وی تنها راه حل شهرهای آینده را بلند مرتبه سازی و پیش ساختگی می داند. لوکوربوزیه شهرهای آینده را شهرهایی تجسم نموده که از آسمان خراش های عظیم و مرتفع تشکیل شده است. در هر یک از این آسمان خراش های چند عملکردی حدود 100 هزار نفر، زندگی و کار، خواهند کرد. در این ساختمان ها، آپارتمان های مسکونی، ادارت، فروشگاهها، مدارس، مراکز تجمع و کلیه ی احتیاجات یک محله بسیار بزرگ فراهم است. ساکنان این مجتمع ها از دود و سرو صدای ترافیک اتومبیل ها به دور هستند. و به جای آن از آفتاب و دید و منظر زیبا استفاده می کنند. • او در کتاب بعدی اش به نام «هنرهای تزئینی امروز» (1925) گفت که « خانه ماشینی است برای زندگی کردن» این جمله، شعار انقلابی ترین تمرین از معماری مدرن است.
1- ستون ها، ساختمان ها را از روی زمین بلند می کنند.
2- بام مسطح و باغ روی بام 3- پلان آزاد 4- پنجره ها طویل و سرتاسری 5- نمای آزاد
در سال 1926 لوکوربوزیه 5 اصل برای یک معماری را ارائه کرد.
این اصول به شرح زیر است:
10
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
او تکنیک و هنر را دو ارزش هم ردیف با هم تعریف می کند و نظریات خود را بدین شکل شرح می دهد : 1- معماری باید تحت کنترل ترسیمات نظم دهنده هندسی قرار گیرد. 2- عناصر معماری جدید را می توان در تولید صنعتی، کشتی و هواپیما باز شناخت. 3- ابزار معماری جدید روابطی هستند که به مصالح خام ارزش می دهند. ظاهر ساختمان به صورت انعکاس داخل آن، و تناسبات و عناصر نما به عنوان پدیده های خالص ذهنی این کار را انجام می دهند. 4- خانه باید مانند ماشین سری وار ساخته شود. 5- تغییرات شرایط اقتصادی و فنی الزاماً انقلابی در معماری پدید می آورد.
Villa savoye – 1928,1931 – France
Villa savoye – 1928,1931 – France
11
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
لوکوربوزیه بر این باور بود که معماری و شهرسازی جدایی ناپذیرند. تعدد فضاهای شهری، طبقه بندی کارکردهای شهری و بخردانه کردن زیستگاه همگانی از جمله نظریه های مهم اوست.لوکوربوزیه به دیدگاه مدرنیسم تعلق داشت و جمله معروف «خانه ماشینی است برای زندگی» را بیان کرد. وی همانند هاوارد کلمه ی باغشهر را بکار برد. اما طرح های او با باغشهرهای هاوارد متفاوت بود. زیرا مفهوم او از باغشهر، شهری است با ساختمان های بلند و درخت هایی که به شکل بلوک های بزرگ، فضاهای خالی را می پوشاند. لوکوربوزیه نظریه شهر معاصر، طرح همجواری و شهر درخشان را نیز ارائه داد.
– شهر معاصر وی مجموعه ای از 24 برج و هر برج دارای 60 طبقه است. تراکم آن معادل 30 هزار نفر در هکتار است که در مقایسه با محلات قدیمی بسیار بالاست. فضاهای میان ساختمان ها و باغهای عمومی را خیابان های پهن پر کرده اند.
▪ نظریه ی توسعه ی عمودی
United nations headquarters – new York city – new York – 1952
United nations headquarters – new York city – new York – 1952
12
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
قرن 20 شاهد تحولات بی سابقه ای در زمینه های گوناگون سیاسی، علمی، فنی، اقتصادی و اجتماعی_فرهنگی بود. در همین زمان نهضت زیبا سازی شهری بوجود آمد تا ناهنجاری ها و زشتی های شهر صنعت زده پس از انقلاب صنعتی را سامان بخشد. لیکن هاوارد مبتکر باغ شهرها، این را کافی ندانست و یک تحول اساسی در تمامی جنبه های زندگی به منظور نظام بخشی به مسائل شهرهای از هم پاشیده و مغشوش دنیای صنعتی را پیشنهاد کرد. در این قرن مدرنیسم بوجود آمد و بشدت کلیه شئون زندگی را تحت تاثیر قرار داد.
نیاز به انبوه سازی، ارزان سازی و سریع سازی در بازسازیهای پس از جنگ اول و دوم اروپا و نیز توسعه ی شهری ناشی از افزایش جمعیت، نوعی شهرسازی را که عمدتاً براساس منشور آتن شکل گرفته تحت عنوان شهرسازی مدرن پایه ریزی کرده است.
■ منشور آتن و منشور 2000
در 1928 گروهی از معماران نوگرا (مدرنیست) در قصر لاساراز در سویس گرد آمدند و تصمیم گرفتند تا برای رودررو قرار دادن معماری با وظایف واقعی آن متشکل شوند. بدین شکل کنگره های معماری مدرن (CIAM) شکل گرفت. برپایی کنگره چهارم در آتن در 1933 منجر به راهکارهایی شد که به منشور آتن مشهور است. (در سال 1941 لوکوربوزیه آن را مدون و در پاریس منتشر کرد.)
منشور آتن در 95 اصل تهیه و تنظیم شده که موضوعات گوناگون شهری را چه به لحاظ فرم و چه از نظر عملکرد در بر می گیرد.
دفتراسکیس لوکوربوزیه
13
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
نحوه نگرش نسبت به مساله ی شهر در دو منشور
LE CORBUSIER
14
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
مقایسه فرضیه های اساسی دو منشور (دیدگاه کلی طراحان)
اسکیس های لوکوربوزیه
15
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
■ انسان ، شهر و شهر سازی در دیدگاه لوکوربوزیه

لوکوربوزیه در شمارش مسائل شهر سازی، تنها به مشکلات شهرهای اروپایی و امریکایی زمان خود پرداخت : «مساله ما در اینجا مربوط به شرایط زیستن و هدف برقرار ساختن شرایط زندگی بهتر است».
شرایطی منفی کنونی محیط صنعتی عبارتند از :
الف- آشفتگی شدید و پر هیاهو
ب_ نبود مطلق طبیعت
ج_ دوری تحقیر آمیز مناطق مسکونی (حمل و نقل مکانیکی روزانه که برای فرد مصرف کننده ،پر خرج و برای جمع، ویرانگر است)
د- وجود شهرهای متمرکز_ شعاعی صنعتی شده امروزی و فراوانی نیروی کار در بازار که پیامد آن بی ثباتی و خانه به دوشی کارگران است.
ه_ ترک روستاها
شرایط مثبتی که باید در محیط صنعتی برقرار کرد عبارتند از :
الف_ نظم و پاکیزگی
ب_ باز زنده سازی طبیعت
ج_ نزدیک ساختن سکونتگاهها به یکدیگر وحذف سفرهای طولانی روزانه ای آدمها
د_ از میان بردن خانه به دوشی از راه ساخت شهر صنعتی خطی؛ این نوع شهرها همانند دستگاههایی هستند که اجزایشان در رابطه ای منطقی نسبت به هم قرار دارند.
ه_ ایجاد برخوردهای واقعی و موزون با زندگی دهقانی
LE CORBUSIER
16
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
ساخت شهری کاملاً جدید، آرزویی است که هر شخص نوگرایی در سر می پروراند. لوکوربوزیه در 1951 به این آرزو رسید و تا پایان عمر خود (1965) سرگرم آن بود.
پس از امضای موافقت نامه ی سال 1947 میان هند و پاکستان ، ایالت پنجاب بین دو کشور تقسیم شد و لاهور پایتخت این ایالت در پاکستان باختری قرار گرفت. دولت پنجاب شرقی با مسئله ی تنظیم امور ایالت و رسیدگی به وضع پناهندگان روبرو شد و انتخاب شهری به عنوان پایتخت پنجاب هند در دستور کار قرار گرفت. در آغاز شهرهای موجود بررسی شد اما هر کدام به دلیلی پذیرفته نشد، سپس بر آن شدند تا شهر جدیدی را بسازند، دولت مرکزی نیز از این تصمیم پشتیبانی کرد و نهرو این شهر را نماد آزادی هند و رهایی از سنت های گذشته و بیانگر سرنوشت آینده ی ملت خواند. طراحی شهری چندیگره {تلفظ فرانسوی – شاندیگار} با همکاری جین درو، مکسول فرای و پسر عمو و شریک سابق لوکوربوزیه_ پیرژانره_ انجام پذیرفت.
■ معرفی طراحی شهرهای :
_  Chandigarh (شاندیگار) 1951 تا 1965
دانشکده معماری شهر شاندیگار
Chandigarh College Of Architecture – Chandigarh – India – 1950.1959
17
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
نقشه ی شهر به علت شتاب در آغاز کار جاده سازی، در شش هفته طراحی شد. این شهر برای 150000 نفر جمعیت پیش بینی شده بود که تا 500000 نفر امکان گسترش داشت و 3/1 جمعیت آن را می باید کارمندان ادارات تشکیل دهند. دولت متعهد شده بود که ساختمان های عمومی و خانه های کارمندان، یعنی بخش مهمی از شهر را بسازد. طراحان بر پایه ی برنامه ای دقیق قاعدتاً توانایی کنترل روند کار _ از کارهای شهرسازی تا آخرین جزییات معماری _ را داشتند. شاندیگار براساس تئوری «هفت راه» لوکوربوزیه_ که گونه ای سلسله مراتب شمرده می شود _ شکل گرفته است. شبکه ای از راه های تندور _ راه های درجه یک، دو و سه _ شهر را در زاویه های قائمه قطع کرد و شطرنجی از بخش های بزرگ مستطیل شکل بوجود آورده اند.
با آنکه ادعا می شد که جزئیات در همه ی ابعاد مجموعه و با دقت تمام حل شده است، اما توجه اصلی لوکوربوزیه، به مسائل صوری و کالبدی محیط بود و ترجیح می داد تا بر داده های همبستگی مانند اقلیم تکیه کند و نه بر مسائل متغیری چون روابط اجتماعی. لوکوربوزیه در این طرح دنیایی از فرم های شاید شگفت انگیز را به شهرنشینان این استفاده کنندگان ساده، ارائه می دهد.
Secretariat building – chandigarh – india – 1953
ساختمان هیئت دبیران و کارمندان دفتری – شاندیگار -هند
Secretariat Building – Chandigarh – India – 1953
18
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
در سال 1945 برزیل برای مدتی کوتاه به دموکراسی دست یافت و می خواست تا با ساخت یک شهر، به این تحول خود، نمادی کالبدی بخشد. بر پایه ی قانون اساسی 1946، مقرر شد تا پایتخت از ریودوژانیرو به بامواره مرکزی انتقال یابد. در میانه دهه پنجاه، به اسکار نیمایر به عنوان معمار و لوچیوکوستا به عنوان شهرساز، وظیفه ی برنامه ریزی و طراحی سبک پایتخت جدید به نام برازیلیا داده شد. شهر جدید در درونبوم برزیل و 960 کیلومتری شمال باختری ریودوژانیرو، در سرزمین های کم جمعیت ساخته می شد. این تصمیم، جزئی از یک برنامه ی گسترده برای جابه جایی بخشی از جمعیت و اقتصاد کشور از کرانه  اقیانوس اطلس به سرزمین های داخلی، به شمار می آمد. نقل مکان قدرت سیاسی برای آغاز این روند، گریزناپذیر می نمود و شهرجدید می باید از آغاز، نماد این برنامه باشد. این شهر می باید برای500 هزارنفر طراحی می شد، برازیلیا میان سال های 1956 تا 63میلادی طراحی و ساخته شد. نقشه ی شهر برای القای توسعه و بهنگام بودن، شکل نمادین یک هواپیما را به خود گرفت. در دماغه، بدنه و بال های این هواپیما، عملکردهای مختلف جانمایی شد، در دماغه، ادارات حکومت مرکزی، در بدنه، ادارات و در بال های مناطق مسکونی.
– برازیلیا (1956 تا 1963)
همچنین ساختمان طراحی شده توسط نورمن فاستر، معمار سبک های تک، بنام برج هزاره توکیو 1989 در ساحل شهر توکیو را میتوان نمونه کاملی از برج های چند منظوره نظریه لوکوربوزیه تلقی کرد. درست است که در این دو شهر آسمانخراش 100 هزار نفری وجود ندارد ولی بلوکهای مکعب شکل با فاصله های زیاد از یکدیگر تبلوری واضح از ایده لوکوربوزیه است این دو شهر در دهه های 60 و 70 توسط پست مدرنها، رابرت نچوری و برنت برولین. به عنوان سمبل شهرسازی مدرن مورد نقد قرار گرفت. آنها گفتند که فاقد هر نوع هویت تاریخی و فرهنگی است. در ایران نمونه اینگونه شهرسازی، شهرک اکباتان است. طرح در دهه 50 شمسی احداث گردیده و کارهای آن بیشتر از فرانسه و هندوستان بوده است.
19
94

of
تناسبات طراحی
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
 لوکوربوزیه معماری است که کوشید تا به زبانی مدرن، نظامی ریاضی و برخاسته از تناسبات انسانی به معماری ببخشد. نظام مدولار ابداعی لوکوربوزیه بر دو مفهوم نسبت طلایی و دنباله اعداد فیبوناچی در ریاضیات استوار است و تشریح آن بصورت خلاصه چنین است: لوکوربوزیه انسانی با قد 1.83 متر را در نظر گرفت و بر مبنای این ارتفاع استاندارد و قابلیت تقسیم بندی پیکر انسانها به فواصل مبتنی بر تناسبات طلایی، چهار نقطه از بدن انسان را به عنوان نقاطی که دارای تناسبات طلایی فیبوناچی در فواصل خود نسبت به یکدیگر هستند را معرفی کرد.
چهار نقطه مذکور عبارتند از کف پا، ناف، نوک سر و نوک انگشتان دست در حال بلند کرده و این بدان معناست که بر مبنای این نظام "فاصله بین کف پا تا ناف" با مجموع "فاصله بین نوک انگشتان دست با نوک سر" با "فاصله بین نوک سر تا ناف" برابری می کند به این ترتیب وی مفاهیم اعداد فیبونانچی و عدد طلایی را به صورت عملی وارد معماری کرد.
نسبت طلایی
نسبت طلایی
20
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
وقتی لوکوربوزیه از انسان سخن می گوید، منظورش یک «صورت مثالی» است. او به دنبال آرمان هایی بود که بتواند در خدمت «صورت مثالی» قرار گیرد. او به دنبال راه حل هایی بود که بتواند پاسخگویی ذات انسان و«انسانیت» باشد. برداشت او از محیط نیز ناخودآگاه محیط طبیعی بود و محیط مصنوع را تصنعی می دانست. او از خود پرسید : «ما از کدام انسان و کدام محیط صحبت می کنیم ؟ از انسانی که عمیقاً به دست مصنوعات قرن ها تمدن، تغییر یافته و بویژه با صد سال تمدن ماشینی، اعصاب خود را به گونه ی وحشتناکی از دست داده است؟ از محیطی که شلوغی وسایل مکانیکی آن را متلاطم ساخته و حتی برخی اوقات صحنه ای پر از وهم و هذیان پدید می آورد؟» و بی درنگ پاسخ داد : « ما نه از آن انسان سخن می گوییم و نه از آن محیط. در این ساعات دگرگونی ها، باید به اصول و قوانین انسانی و محیط برگشت؛ به شهر، به منزله ی یک سازمان زیستی با ارزش های روانی و جسمانی خود، و به محیط به مانند آنچه که اساس آن را تشکیل می دهد، یعنی طبیعت … باید قانون طبیعت را دریافت، باید انسان و محیط او را مطالعه کرد، یعنی جوهر و سرشت انسان و ژرفای طبیعت را کاوید»
لوکوربوزیه بر این باور بود که معماری باید از مواد و مصالح جدید مانند فولاد، بتن آرمه، و تکنیک های جدید ساخت و ساز استفاده نماید. این معماری می باید عقلانی باشد و نظم ریاضی گونه ای را نشان بدهد. این معماری می باید قوانین کلی و جهانشمول یعنی اصول حاکم بر دنیای ما را آشکار سازد. لوکوربوزیه معماری انسان گرا بود. او برای حل مشکلات شهرهای زمان خود به این نتیجه می رسد که: «برای پاسخ دادن به مسائل دشواری که زمان در برابرمان نهاده _ یعنی مسائل مربوط به تاسیسات جامعه_ تنها یک راه پذیرفتنی وجود دارد، راهی که مسائل را به ریشه های حقیقی آن خواهد کشاند؛ این راه انسان نام دارد». او برای حل ریشه ای معضل نوشت : « بنابراین باید به دنبال ایجاد تعادلی بین انسان و محیط او برویم» لوکوربوزیه از انسان و محیط، برداشت افلاطونی داشت؛ او در واقع با انسان های پیرامون خود و نیازهای واقعی شان که در قالب زمان و مکان مطرح می شود کاری نداشت، بلکه برای او شناخت حقیقی و راستین در صورت های مثالی محض، ازلی و مطلق نهفته بود که می توان با کمک قوای ذهنی و مغز خود بدان نایل آمد.
سخن پایانی
21
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
در نتیجه، ساختمان عبارت از مجموعه ای از اجزای به هم پیوسته، برای رسیدن به هدفهایی سودمند است. این اجزا اعضایی را تشکیل می دهند که همانند اندام یک موجود زنده به هم پیوسته اند. وحدتی که در طبیعت و در انسان موجود است به مانند قانونی است که به آثار انسانی زندگی می بخشد؛ همین که این قانون درک و پذیرفته شود، بقایای انگلی دیگر حق ادامه ی زندگی نخواهند داشت. نوسازی یک قانون ذاتی جریان طبیعت است» لوکوربوزیه انسان و جامعه را پدیده ای ایستا ندانسته، بلکه آن را دستخوش تغییر و تحول نیز می دانست. او به تاثیر محیط بر انسان و معماری آگاه بود، اما رشد و پیشرفت جامعه را خطی می انگاشت و باور داشت که همه ی جوامع می باید از مرحله ی صنعتی گذر کنند. به همین خاطر محور توجه او، انسان و جامعه ی صنعتی بود. به بیانی دیگر اندیشه ی او بسیار اروپا محور است : «این قوانین زیست شناسی، این عطف دایمی به زندگی که می تواند به اشیای مادی، مانند حجمهای ساختمانی و یا خیابان بندی های شهر روح بدهد، در زندگی اجتماعی نیز پیدا می شود»
از دیدگاه لوکوربوزیه نیازهای مادی و معنوی انسان در سراسر دنیا یکسان بوده و از این رو ، انسان موجودی جهانی است. به این ترتیب پاسخ های ارائه شده در برابر نیاز وی نیزیکسان هستند، او تنها به جنبه ی بیولوژیک یا زیست شناسانه ی انسان توجه داشت و می کوشید تا نیازهای فیزیولوژیک انسان را برآورده سازد: « انسان به منزله ی جزئی از جهان هستی است و برای اینکه هماهنگی حاکم باشد، باید در فعالیت های معنوی همان قانونی وجود داشته باشد که در آثار طبیعت موجود است. باید آثار انسانی و آثار طبیعی با هم پیوند بخورند. طبیعت آموزش های بی پایان می دهد، تظاهر زندگی در طبیعت است، همان زندگی ای که زیست شناسی، قوانین مربوط به آن را گردآوری می کند. همه ی چیزها در طبیعت دارای زایش، رشد، شکوفایی و افول می باشند» (لوکوربوزیه، 1354 : 34) او سپس ادامه می دهد : « اصطلاح «زیست شناسی» درباره ی معماری و شهرسازی واقعاً مناسب است. در این اصطلاح، ویژگی معماری و شهرسازی زنده خلاصه می گردد. زیست شناسی تعیین کننده ی پلان و مقاطع ساختمان هاست. حجم آنها را تنظیم می کند و به گونه ی مناسبی پاسخگوی وظایف مختلف آنهاست. زیست شناسی تضمین کننده ی انعطاف پذیری و هماهنگی آمد و شد است. زندگی از درون به بیرون رشد می کند، گسترش می یابد و به سوی نور و روشنایی باز می شود، معماری و شهرسازی نیز با همین قانون یگانه به جلو می روند، یعنی از درون به بیرون؛ و این قانون، معیار و ظابطه ی سخت ما در داوری هاست.
22
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
آثار لوکوربوزیه:
23
94
1- Villa Fallet_switzerland_1906
2- Villa Stotzer_ Switzerland_1908
3- Villa Jeanneret-perret_ Switzerland _1912
4- Villa Schwob_ Switzerland _1912
5- Ozenfant House AndStudio_france_1922
6- Villa Le Lac_switzerland_1923
7- Villa Jeanneret_france_1925
8- Villa La Roche_france_1925
9- Quartiers Modernes Fruges_france_1925
10- Villa Cook_france_1926
11- Villa Stein_france_1927
12- Planeix House_france_1928
13- Villa Stein_france_1927
14- Villa At Weissenhof Estate_Germany
_1927
15- Villa Savoye_france_1931
16- Maison Errazuriz_chile_1930
17- Immeuble Claret_switzerland_1932
18- Tsentrosoyuz_moscow_1933
19- Pavillon Suisse_france_1930
20- Immeuble Molitor_france_1934
21- Usine Claude Et Duval_france_1946
22- Cabanon De Vacances_france_1951
23- Maisons Jaoul_france_1951
24- Unité D'habitation _Marseille_1952
25- Curutchet House_argentina_1953
26- Chapelle Notro Dame Du Haut_france_1954
27- Secretariat Building_india_1953
28- Palace Of Assembly_india_1955
29- Mill Owners Association Building_india_1951
30- Villa Sarabhai_india_1951
31- Villa Shodhan_india-1956
32- Sanskar Kendra Museum_india_1956
33- Palace Of Justice_india_1952
34- Museum And Art Gallery_india_1968
35- National Museum Of Western Art_japan_1959
36- Maison Du Bresil_france_1959
37- Saddam Hussein Gymnasium_iraq_1956
38- Unité D'habitation Of Nantes-reze_france_1955
39- Unité D'habitation Of Berlin_germany_1958
40- Unité D'habitation Of Meaux_france_1957
41- Chandigarh College Of Architecture_india_1959
42- Sainte Mario De La Torete_france_1960
43- Center Forelectronic Caculus_italy_1961
44- Carpenter Center For The Visual Arts_united States_1962
45- Unité D'habitation Of Firminy_france_1964
46- Heidi Weber Museum_switzerland_1967
47- Churchof Saint Pierre, Firminy

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
لوکوربوزیه عقاید مطرح شده خود را در مورد معماری در ساختن ویلا ساوا به نمایش می گذارد و آن را همچون ماشینی (به گفته منتقدان) در خدمت انسان طراحی می کند.
سایت ویلا ساوا چمنزار وسیعی است که درختان بسیاری دور تا دور آن را فرا گرفته اند. ورودی اصلی سایت در جنوب قرار دارد و راه دسترسی به بنا در ضلع شمالی قرار دارد. پیش بینی شده است که این مسیر با ماشین طی شود. لوکوربوزیه با این کار قصد داشته است تا مخاطب خود را دور ویلا بچرخاند و با این کار ویلا ساوا در همان برخورد اول خود را به ساکنان نشان می دهد.
حجم ویلا ساوا همانند مکعبی سفید و سبک (به جهت ارتفاع از سطح زمین) در میان درختان سبز است. این سبکی با استفاده از نمای آزاد (کاذب و بدون پلان) و وجود تراس در بام تشدید شده اند. راه دسترسی و دیوارهای طبقه همکف نیز از جنس شیشه می باشند که این خود باعت ارتباط بصری بین داخل و طبیعت خارج شده است. (پلان آزاد)
دید باز به کمک شیشه و انتقال احجام و خطوط (در پلان) به خارج از خصوصیات معماری نیم طبقه بالایی می باشد که توانسته است پلان آزاد و نمای آزاد را برای لوکوربوزیه به خوبی ایجاد کند.
ویلاساوا
Villa savoye – 1928,1931 – France
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
24
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
 حجم ورودی
پوسته منحنی و شفاف معرف محدوده دسترسی از نظر شکل و تراکم با قطعه مکعبی در تضاد است دیواره شیشه ای و شفاف این محدوده اولیه محرک انسان برای نفوذ به بنا است. دیواره شیشه ای در میان قابها ی ساختاری ستون ها جای گرفته است و توسط یک تیر شکافته شده است این تیر روی محور اصلی ساختمان قرار گرفته است ومحل ورودی را مشخص می کند . قدرت و جهت این تیر توسط دو تیر نمایان موازی که ستون ها طرفین ورودی را به یکدیگر می پیوندند تقویت شده است قرار گیری ورودی در ابتدای رامپ که با اوج گرفتن خود یک گردش معمارانه را به آرامی اشکار میسازد حالتی رسمی وتشریفاتی به ورودی میدهد. در سمت چپ رامپ یک پله چرخان ساده قرار گرفته است که نشانه چرخش و حرکت عمودی در درون فضاست و در امتداد حرکت منحنی جداره شیشه ای شکل گرفته است.
پیانو سلطنتی
محدوده زندگی به صورت یک حجم پیانو مانند درون قطعه مکعب مستطیل شکل جای گرفته است رامپ مربع را به دو بخش عمومی و خصوصی مجزا تقسیم کرده است در محدوده عمومی جعبه شیشه ای سالن با فضای باز تراس ترکیب شده است.
لوکوربوزیه این نفوذ فضایی را با به کار بردن احجام کدر سطوح مات یا شفاف کنترل میکند تا دیدهای مشخصی را در جهات مختلف تعریف نماید جداره های شیشه ای رامپ وپنجره های نواری قرار گرفته در طول تراس امکان دید های مشخصی را به خارج و داخل بنا فراهم می سازد.
این تجارب بصری و سیع با بهره گیری از اجتماع احجام و سطوح بیان کننده میزان محصوریت فضاها و بعد جدید ناشی از حضور سطوح شیبدار رامپ تغییر مکان از درون به برون نمایش میگذارد و یک زبان متنوع معمارانه را بوجود می آورد. رامپ ماشین معماری گردشگاهی است .جاگیری مرکزی مسیر حرکتی تجارب متفاوتی را ازاین معماری به نمایش میگذارد . بعنوان مثال آغاز حرکت از محدوده محصور گارا و منتهی شدن آن به فضای وسیع تراس بام یاد آور ارتباط میان طبقات مختلف ویلا است.
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
25
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
 جداره روی بام
نقطه پایان معماری گردشگاهی در پشت بام قرار دارد جاییکه لوکوربوزیه نوع جدیدی از تراس بام را خلق میکند .تراس توسط یک صفحه (اخرین عنصر طراحی) محصورمی شود .صفحه یک علامت پیچیده دارای حس رهایی و جلوه ای از ایده آزادی موجود  در کل بنا است.این صفحه مبین شخصیت و پیام ویلا و به مثابه کتیبه یک معبد یونانی است. سطوح معقر/محدب صفحه علاوه بر محصور نمودن فضا معرف بنا در چشم انداز پیرامون هستند.فرم توسط شبکه سازماندهی کل طراحی کنترل شده و در یک انتهای آن حجم هندسی محصور کننده پله مدور منتهی به بام قرار گرفته است. بسته به جهت دید صفحه نهایی بصورت صفحه یا حجم دیده می شود ( شبیه جعبه پیانوشکل فضای عمومی که همچون یک حجم در بر گیرنده فضا درک می گردد) مگر زمانی که درون تراس قرار گرفته ایم که صفحه و حجم در بر گیرنده پله مدور یک مجموعه همگن را بوجود می آورند.
سیستم هندسی
سیستم هندسی اولیه یک شبکه عمود بر هم فاقد جهت بود که لوکوربوزیه با بهره گیری از آن محدوده نشیمن را طراحی کرده است .این مکعب یک خط مبنای منظم پدید میآورد که به تحقثق موضوع اصلی طراحی یعنی ارتباط فرم و محیط پیرامون کمک نماید .صفحه تراس بام و حجم ورودی بیان کننده تنش میان منحنی ها و سیستم عمود بر هم هستند.هریک از فضاها اجزای هدفمندی دارند که به نیاز های عملکردی و نمادین طراحی پاسخ میدهند .بیشترین تنش در تقسیمات فضایی /سلولی طبقه اول و در پویایی قدرتمند فرم حاصل از مدول بندی و غنای آشکار سطوح است. این پویایی فزاینده توسط سیستم شبکه خطوط عمود بر هم کنترل شده است خصوصا توسط نیروهای دوگانه ناشی از تاثیرات فرمهای اصلی بر سیستم:اولین نیرو توسط محور اصلی محدوده حجمی طبقه اول اعمال شده است .محدوده نشیمن اثر پذیری بیشتری را نشان می دهد و حجم پیانو شکل آن تابعیت از این نیروی برتر آرام و تنها را به نمایش میگذارد.شبکه خطوط عمود بر هم سازه با روری سیستم دومینو را در تغییر ابعاد سطوح و قطعات با هدف پاسخگویی به نیازهای خاص پلان نشان میدهد.
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
26
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
حرکت
همچون تمامی کارهای لوکوربوزیه در طول دهه1920 مسیر حرکتی مفهومی خاص دارد و بین تجارب بصری مختلف و پیوسته موجود در ویلا ارتباط برقرار میکند .طبیعت پیوسته این حوادث یک زنجیره ارتباطی را میان عناصر طراحی برقرار می سازد .توجه لوکوربوزیه به ارتباط متقابل میان عناصرو مسیر حرکتی قابل مشاهده است. در طول تجارب بصری پیوسته در می یابیم که مسیر حرکتی یک عنصر خطی دارای پویایی واحساس تداوم است که با تقارن و ایستایی قطعه معلق (تصویر عمومی قابل درک از ویلا) تضاد دارد.بر خلاف سازماندهی ویلا مسیر یک بعد زمانی است که قدرت آن با تسلسل حرکتی حاصل از تجارب بصری فرم و فضا افزایش یافته است. حس پویایی توسط مسیر منحنی سواره پیرامون حجم ورودی کشف و توسط حرکت نمادین رامپ تقویت میگردد .این عنصر نمادین و مهم قدرت اصلی را افزایش میدهد .
طبقات را می شکافد و همچون پله برقی بیننده را در قلب طرح به چرخش و حرکت وا می دارد. بر اثر فشردگی فرم درک زنجیره تجارب بصری از محدوده حرکتی خارجی (مسیر سواره پیرامون حجم ورودی) آغاز می شود .محل قرار گیری در ورودی از مسیرحرکتی موجود در داخل ویلا پیروی می کند و ارتباط میان دو فضای داخلی و خارجی را بر قرار می سازد . کشش جهت دار ممتد و قدرتمند رامپ علاوه بر نفی مفهوم استراحت و سکون در فضای ورودی حالت پویای فضا و پیوستگی زنجیره تجارب بصری را حفظ میکند.فضاهای محصور و مکعب مستطیل شکل محدوده های مختلف و مجزای فضای نشیمن پیانو شکل را تشکیل میدهند و تراس محدوده نشیمن ارتباط میان این فضاها را برقرار می سازد. بازشوهای یکسان و ممتد نمای غربی پیوستگی این فضاها را افزایش می دهد.
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
27
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
فضای داخلی ویلا ساوا
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
فضای داخلی ویلا ساوا
28
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
29
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
30
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
31
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa Savoye – Poissy Sur Seine – France – 1928,1931
32
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
کوربو در یکی ازمسافر تهایش به یونان از بزرگی وعظمت پلاستیکی آکروپل حیران گردیده و با خود گفت پارتنون را بخاطر بیان روشن، واضح، محکم، اقتصادی و خشن بخاطر بیاور که این اثر فریادی در طبیعت است ترحم و وحشت است. بعد از ۴۰ سال اوموفق به خلق اثری خالص و بافدرت به سبک خودش گردید.
منظره ای ازسقف مسکونی مارسی که ازبالا کوهپایه های آلپ دیده می شود.
این شهرعظیم بتونی که بر روی پیلوتی قرار دارد در میانه ارتفاع دوردیف مغازه تعبیه شده ودوری سقف تاسیسات عمومی و اجتماعی طراحی شده است و هر آپارتمان به یک بالکن دو طبقه ختم می شودپارتیشن های جداکننده بالکن ها با رنگ کرم رنگ  آمیزی شده اند.
مجتمع مسکونی مارسی Unité d'Habitation of marseille
تسلسل زنجیره ای فضاهای مختلف بنا در کمال مهارت از وحدت یکپارچه ای برخوردار است یک بلوک حجیم حیرت انگیز درابعاد ۱۶۵ متر طول و ۵۶ متر ارتفاع شامل ۳۳۷ واحدمسکونی که تکنیک ساختاری آن به نحوی است که برای نمونه به لحاظ عایق صوتی واحدهای آپارتمانی دردرون محفظه های مجزا از هم درشبکه اسکلت بندی جاسازی شده اند. سیرکولاسیون فضاهای داخلی و تمام نیازمندی های روزمره زندگی شهری شامل فروشگاه های خیابانی سرویس ها خدمات عمومی هتل و همچنین محوطه سازی وسیع پشت که به اندازه یک استادیوم است برای جمعیتی درحدود ۱۸۰۰ نفر پیش بینی شده بود. بیشتر واحدهای مسکونی دوطبقه که اودر۱۹۲۲ به عنوان الگوی مسکن توضیح داده بود. سقف فضای مارسی بیش ازهر المان دیگر این مجتمع مسکونی قابل توجه است وهیچ معماری حتی کوربو قبلاً نظیر آنرا نساخته بود. این سقف فضای سبزدارای چیزی جز یک میدان بزرگ نمی باشد و بوسیله الوارهای بلندمحصورگردیده است اجزا این میدان دارای کیفیت پلاستیکی می باشند یک بنای قوسدار که محل ژیمناستیک است باتپه ها و گالریهای مخصوصی برای بازی بچه ها، یک مهدکودک، یک استخر، یک رستوران و سکوهایی برای نشستن مادران درمراقبت از فرزندانشان، یک پرده عمومی آزاد و بتنی که میتوان بروی آن فیلم سینمایی نشان داد یک بالکن کنسول شده تنها چیزی است که استمراراین المان متصل رامی کشدوآن اختصاص به زنها وشوهرهای جوان داردکه غروب آفتاب را از آنجا نگاه کنند.
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
33
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
34
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
35
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
36
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
37
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
38
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
United habitation – Marseille – France – 1945.1952
39
94

of
Dom-ino – 1914
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
خانه های دومینو Dom-ino

شیوه دومینو به صورت ابزار خانه سازی برای بازسازی سریع منطقه جنگزده فلاندر طراحی شد ایده اصلی این طرح تنظیم وساماندهی قطعات مستطیلی ساده وقابل تولید به صورت انبوه برای ایجاد خانه ها و جوامع بود. از اینجا میتوان دغدغه فکری آتی لوکوربوزیه را در تبین عناصر زبانی مشترک برای معماری و شهرسازی جدید احساس کرد. این واحد ساختاری از سه دال افقی صاف از پایین تا بالا تشکیل می شدکه از آن میان دو دال فوقانی بروی تیرهای بتونی مکعبی و دال زیرین با فاصله ای ازسطح زمین بروی بلوک های بتونی کوتاه و محکم نهاده شده بود.
Dom-ino – 1914
40
94

of
Villa Schwob – La Chaux De Fonds – Switzerland – 1916
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
ویلا شواب Villa Schwob

ازبتن مسلح و دارای فضای مرکزی دو طبقه با دهلیزهای طره دار، بامی مسطح و پنجره هایی با شیشه های دوجداره بود. از اولین خانه های بتنی و بازتاب تاثیرات سالیان سفر سازنده و حاصل همکاری های مشترک کوربوزیه با هوفمن و پره بود.
Villa Schwob – La Chaux De Fonds – Switzerland – 1916
41
94

of
Villa Cook – Boulogne Sur Seine – France – 1926
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
ویلا کوک Villa Cook

نمای خارجی مربع شکل است بنابراین قالب طرح تقریباً مکعب است یعنی از قالب های آرمانی ای که درتحقیقات زیباشناسی برگزیده شده بود. تقارن این شکل به وسیله پنجره های نواری که ازیک طرف به طرف دیگر امتداد دارد و نیز به وسیله یک پیلوتی استوانه ای مجزا در محور مرکزی تقویت می شود. طول 5/7 متر نمونه کامل مسکن تک واحدی شهری است. طبقه همکف کاملاً و تنها چیزی که دیده می شود یک پارکینگ اتومبیل است. تراس باز فرش شده و غنی از فضای سبزاست. طبقات فوقانی به وسیله پیلوتی بتن آرمه نگهداری می شدند. طبقه اول شامل اطاق های خواب و حمام وطبقه دوم و سوم به نشیمن اختصاص داشتند. نکته جالب درخانه کوک طریقه بکار بردن پارتیشن هاست در سطح هر طبقه به صورت منحنی بودند تا نشان دهند که باربر نیستند و به هر فرم دلخواه در می آید. وان حمام را بین دو دیوار دلخواه قرار می دهند. با تغییر فرم دیوار نشیمن به S پیانو جاسازی شده است.
42
94

of
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
کلیسای نوتردام Notre Dame Du Haut

قدم اول سایت کلیسا می باشد که لوکوربوزیه با شناخت نیروهای داخل سایت شروع به طراحی کرده است. کلیسا بر روی مرکز یک تپه که دور تا دور آن را درختان گرفته اند قرار دارد مسیر رسیدن به کلیسا از روی شیب پائین کلیسا شروع شده و به ورودی کلیسا می رسد. این مرکزیت و ارتفاع نسبتا بلند این امکان را می دهد که کلیسا همواره در نقطه دید و کانون توجه مخاطبان قرار گیرد. این نیروی سایت با طراحی عنصر عمودی در حجم بیشتر خود نمایی می کند.
در مورد حجم کلیسا باید گفت که از احجام و خطوط متضاد (منحنی و شکسته) تشکیل شده است که لوکوربوزیه به کمک نیروی قرینگی در پلان سعی داشته است تا این تضاد را به تعادل برساند. این خطوط قرینگی در پلان ورودی کلیسا را نیز تشکیل می دهند.
سازه کلیسا از جنس بتن  انتخاب شده تا لوکوربوزیه آزادی بیشتری برای طراحی ستوح منحنی داشته باشد.
نور کلیسا نیز از سقف و دیوارهای اطراف سالن کلیسا و دو برج استوانه ای شکل تامین می شوند که هر کدام مفاهیم جداگانه ای را برای مخاطب خود خواهند داشت.
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
43
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
44
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
45
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
46
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
نوری که از دو برج تامین می شود در سالن پخش شده و تنها وظیفه روشنایی یکنواخت فضا را دارد و تامین نور طبیعی در هنگام روز سقف کلیسا تنها به وسیله پایه های بتنی با دیوار در تماس است (اتصال سازه ها) و فاصله مابین ستونها با شیشه پر شده. این کار علاوه بر تامین نور احساس سبکی سقف را در مخاطب ایجاد می کند و بیننده سقفی سنگین و بتنی را در کلیسا حس نخواهد کرد.  نکته قابل توجه در نورهایی است که از دیوار جنوبی تامین می شود این نورها از پنجره هایی با ابعاد مختلف تامین می شوند. نور در هر ساعت از روز از هر پنجره حالتی خاص به خود می گیرد و به صورت نقطه ای به چشم مخاطب می رسد. این نور نقطه ای باعث می شود تا فضای اطراف در چشم مخاطب تاریک جلوه کند و منبع نور به صورت نقطه ای روشن نمایان خواهد شد. حقیقتی در دل تاریکی این احساسی است که لوکوربوزیه به مخاطب خود می دهد. استفاده از نورهای نقطه با این مظمون در قرن ۱۵ شیوه کاری نقاش معروف رامبراند بوده است.
کلیسای نوتردام Notre Dame Du Haut
47
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Chapelle Notre Dame Du Haut – Ronchamp – France – 1950.1954
48
94

of
Villa shodhan – Ahmedabad – india – 1951.1956
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
می توان ویلا شودان را سر آمد تفکرات و ایده های لوکوربوزیه در معماری مدرن دانست. همان طور که خود در ۵ اصل معماری مدرن بیان می کند. پلان و نمای آزاد و استفاده از پیلوت به وضوح در ویلا شودان دیده می شود.
فرم ویلا شودان به خوبی به اقلیم حاره ای هند پاسخ می دهد. (احمد آباد-هند) سقف در بالای ساختمان همانند چتری عمل می کند و سوراخ ها در دل بنا این امکان را می دهند که نسیم خنک به خوبی از بین آنها و تراسها عبور کند. در نگاهی دیگر حجم اصلی را می توان مجموعه ای از سطوح دید که به صورت عمودی و افقی فضای کلی این مکعب را تقسیم می کنند و به صورت مکعب های کوچک پر و خالی نمایان می شوند.
حجم ویلا شودان از دو مکعب کنار هم تشکیل شده است که حجم اصلی بزرگتر و در بر گیرنده فضاهای خصوصی صاحب خانه می شود و حجم کوچکتر که یک طبقه است و در دل خود کاراژ . آشپزخانه و اتاق خدمتکاران را تشکیل می دهد. این دو حجم به کمک راه پله و راهرویی که به صورت خطی شکل در حجم ظاهر می شوند در ارتباط هستند.  
ویلا شودان Villa Shodhan
49
94
Villa shodhan – Ahmedabad – india – 1951.1956

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
خانه سیتروهان Citrohan House

جعبه سفید با بامی تخت پنجره های مستطیلی و مستوی از نوعی صنعتی و اتاق نشیمن در طبقه پشت پنجره بزرگ کارگاه هنری بود، قسمتهای عقب خانه شامل آشپزخانه، حمام و اتاقهای خواب در بخشهای کوچکتر بود و در پایین ترین طبقه تاسیسات گرمایی قرار داشت فضایی که به وسیله تیرها یا پیلوتهای بتون مسلح شده بود محل توقف خودروها بود، بهار خواب هادر نیمه راه بالا و در فراز بنا قرار داشت و کل ساختمان از بتن ساخته شده بود.
Citrohan House – paris – france – 1920
Citrohan House – paris – france – 1920
50
94

of
Villa fallet – la chaux de fonds – Switzerland – 1905.1906
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
51
94

of
Villa stotzer – la chaux de fonds – Switzerland – 1907.1908
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
52
94

of
Villa jeanneret.perret – la chaux de fonds – Switzerland – 1912.1912
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
53
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Vilaa besnus (ker-ka-re) – paris – france – 1922
54
94

of
Ozenfant house snd studio – paris – france – 1922
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
55
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa le lac – corseaux – Switzerland – 1923
56
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa la roche – paris – france – 19123.1925
57
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa geanneret – paris – france – 1923.1925
58
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Pavillon de l’esprit nouveau – paris – france – 1924
59
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Quartiers modernes fruges – Pessac – france – 1925
60
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Planeix house – paris – france – 1925.1928
61
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villa stein – garches, paris – france – 1926.1927
62
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Villas at weissenhof state – stuttgard – germany – 1927
63
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Cite du refuge of the armee du salut – paris – france – 1929.1933
64
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Pavillon Suisse – paris – france – 1930
65
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Immeuble molitor – paris – france – 1931.1934
66
94

of
Tsentrosoyuz – Moscow – soviet union – 1928.1933
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
67
94

of
Lmmeuble claret – Geneva – Switzerland – 1930.1932
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
68
94

of
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Curutchet house – la plata – argentina – 1949.1953
69
94

of
United nations headquarters – new York city – new York – 1952
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
70
94

of
Cabanon de vacances – roquebrune.cap.martin – france – 1949.1951
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
71
94

Maisons jaoul – Neuilly.sur.seine – france – 1951.1956
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
72
94

Mill owners’ association building – Ahmedabad – india – 1951.1951
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
73
94

Sanskar Kendra museum – Ahmedabad – india – 1951.1956
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
74
94

LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Palace of justice – chandigarh – india – 1952
of
75
94

Museum and art gallery – chandigarh – india – 1952.1968
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
76
94

Palace of assembly – chandigarh – india – 1955
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
77
94

LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Saddam Hussein gymnasium – Baghdad – Iraq – 1956
of
78
94

United habitation of nantes.reza – nantes – france – 1953.1955
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
79
94

United Habitation Of Berlin – Berlin – Germany – 1957.1958
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
80
94

National museum of western art – Tokyo – japan – 1957.1959
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
81
94

Maison du bresil – cite universitaire.paris – france – 1957.1959
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
82
94

Philips pavilion at the 1958 world exposition – Brussels – Belgium -1958
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
83
94

Sainte Marie De La Tourette – Near Lyon – France – 1953 1960
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
84
94

Carpenter Center For The Visual Arts – Harvard University , Cambridge , Massachusetts – United States – 1961.1962
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
85
94

Heidi weber museum – Zurich – Switzerland – 1963.1967
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
86
94

Church Of Saint Pierrre – Firminy – France – 1960.2006
LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
of
87
94

LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
راحتی LC4 و صندلی سه نفره طراحی لوکوربوزیه
نقاشی اثر لوکوربوزیه
نقاشی اثر لوکوربوزیه
راحتی LC4 و صندلی سه نفره طراحی لوکوربوزیه
عکس لوکور بوزیه روی پول سوییس
عکس لوکور بوزیه روی پول سوییس
of
88
94

LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Le Corbusier Caricature
of
89
94

LE CORBUSIER
Charles-Edouard Jeanneret
Select bibliography
منابع
قبادیان ، وحید (1386) ، مبانی و مفاهیم در معماری معاصر غرب. تهران: دفتر پژوهش های فرهنگی
زندگی نامه لوکوربوزیه , وب سایت تخصصی معماری ساینار , http://www.sainar.net
زندگی و اندیشه لوکوربوزیه1,2,3 , وب سایت انسان شناسی و فرهنگ , http://www.anthropologhy.ir
From Wikipedia, the free encyclopedia (2013), List of Le Corbusier buildings
Le Corbusier after World War II , file (ppt) from internet
ممنون از توجه شما
of
90
94


تعداد صفحات : 94 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود