بسم الله الرحمن الرحیم
اندودکاری در ساختمان (اندودگچ – اندود سیمان) تهیه کننده: دکتر بهزاد زراعت
هدف از اندود کاری در ساختمان : پس از اتمام سفت کاری ساختمان و احداث دیوارها و سقف ها به منظور نظافت – بهداشت وزیبایی داخل ساختمان یا خارج ساختمان عمل اندود کاری صورت می گیرد در واقع به دلیل وجود خلل و فرج و پیشگیری از ایجاد لانه گزینی حشرات لازم است توسط انواع اندودها با توجه به شرایط مکانی و اقلیمی این سطوح به یک سطح صیقلی و شفاف مبدل گردد تا امکان رشد باکتری ها فراهم نشود و هم امکان تزیین و رنگ آمیزی و حتی شستشوی آنها امکان پذیر و میسر شود .
طبقه بندی گچ ساختمانی مطابق استانداردملی ایران شماره 1-12015
انواع گچ های ساختمانی
گچ ساختمانی برای مصارف عمومی (مانند گچ زیرکار)
گچ ساختمانی برای سفیدکاری
گچ ساختمانی برای فرآورده های گچی پیش ساخته برای استفاده در تولید بلوک های گچی، صفحات روکش دار گچی، سقف پوش های گچی
انواع اندودهای گچی آماده
گ-1 : اندود گچ ساختمانی
گ-2 : اندود ساختمانی پایه گچی
گ-3 : اندود گچ ساختمانی – آهک
گ-4 : اندود گچ ساختمانی سبک وزن
گ-5 : اندود ساختمانی پایه گچی سبک وزن
گ-6 : اندود گچ ساختمانی- آهک سبک وزن
گ-7 : اندود گچ ساختمانی برای اندودکاری با سختی سطحی اصلاح شده
انواع اندودهای گچی ساختمانی ویژه
گا-1 : اندود گچی برای تولید قطعات گچی الیاف دار
گا-2 : اندود گچی برای آجرکاری
گا-3 : اندود گچی آکوستیکی
گا-4 : اندود گچی عایق حرارتی
گا-5 : اندود گچی محافظ آتش
گا-6 : اندود گچی لایه نازک
ویژگی های گچ ساختمانی و اندودهای گچی آماده
ویژگی های شیمیایی
میزان سولفات کلسیم در گچ های ساختمانی باید حداقل 50 درصد باشد.
ویژگی های شیمیایی گچ ساختمانی باید مطابق روش آزمون شرح داده شده در استاندارد شماره 2-12015، تعیین شود.
ویژگی های گچ ساختمانی و اندودهای گچی آماده
ویژگی های فیزیکی و مکانیکی
ویژگی های فیزیکی و مکانیکی انواع گچ ساختمانی، اندودهای گچی آماده و اندودهای گچی ساختمانی ویژه، باید مطابق روش آزمون شرح داده شده در استاندارد شماره 2-12015، تعیین شود.
ویژگی های فیزیکی گچ های ساختمانی
ویژگی های اندودهای گچی آماده
ویژگی های اندودهای گچی ساختمانی ویژه
آزمون های شیمیایی گچ های ساختمانی
– تعیین تری اکسید گوگرد:
– محاسبه سولفات کلسیم معادل:
آزمون های فیزیکی گچ ساختمانی
نرمی: تعیین ذرات باقی مانده روی الک های5000 میکرون مورد مصرف در آجرچینی (گا – 2)، 200 و 100 میکرون برای اندود گچی ساختمانی الیاف دار (گا – 1)، 1500 میکرون برای اندود گچی ساختمانی مورد مصرف در تولید قطعات گچی الیاف دار و اندود گچی ساختمانی لایه نازک (گا – 1 و گا- 6)
تعیین نسبت آب به گچ:
روش پاشیدن
روش پخش شدگی
روش میز روانی
آزمون های فیزیکی گچ ساختمانی
– تعیین زمان گیرش اولیه و نهایی
1- روش کاردک (برای گچ ساختمانی)
2- روش ویکات (برای همه انواع اندودهای گچی آماده که در آنها از افزودنی ها یا کندگیر کننده ها استفاده می شود)
– تعیین سختی
– تعیین تاب خمشی
– تعیین تاب فشاری
– تعیین چسبندگی
عوامل موثر در انتخاب اندود : 1- سطح زیرکار 2- شرایط اقلیمی پیش از شروع اندود کاری ،باید کلیه مصالح و موادی که از چسبیدن ملات به زیر کار جلوگیری می کنند ؛ بطور کامل زدوده شود ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی و مکانیکی سطوح زیرکار تعیین کننده جنس اندود و ضخامت آن است و عدم توجه به آنها سبب بروز نقایص در سطح کار می شود.
سطح زیر کار-ویژگیهای فیزیکی : 1- جذب آب: میزان جذب آب سطح زیر کار ، بستگی به میزان خلل و فرج و ساختار میکروسکوپی آن دارد.(پیش از اندودکاری باید روی سطح کار مقداری آب پاشید به طوری که سطوح دیوار خیس نگردد.خشک بودن سطح زیرکار سبب مکیدن آب اندود شده و خیس بودن سطح زیرکار باعث نچسبیدن اندود به آن و همچنین سبب افزایش میزان آب موجود در اندود شده که پس از خشک شدن موجب کاهش مقاومت فشاری و ترک خوردگی ان می شود. 2- انقباض و انبساط : اگرمیزان انقباض و انبساط سطح زیر کار و ملات اندودکاری برابر نباشد موجب ترک خوردن سطوح اندود و یا ریزش آن می شود.
3- چسبندگی: برای ایجاد چسبندگی بین سطح زیرکار و اندودکاری ، لازم است روی سطح زیرکار خراش بوجود آوریم. 4- سختی: در انتخاب ملات برای اندودکاری ، باید دقت کرد که سختی آن بیش از سختی زیرکار نباشد. چون در اینصورت نیاز به زیرسازی ویژه است. |(معمولا سختی ملاتها پس از گرفتن و سخت شدن به ترتیب زیر تغییر می کند . ملاتهای گلی <ملاتهای گچی<ملاتهای اهکی<ملاتهای سیمانی)
سطح زیرکار-ویژگیهای شیمیایی: نمکهای محلول در سطح زیرکار ،بیشتر به دلیل وجود آب ورطوبت ملات است که روی سطح نما پدیدار می شود. بنابراین پیش از اندودکاری باید نمکهای روی سطح زیرکاربوسیله برس زدن ، شستن با آب و محلولهای شیمیایی زدوده شوند. 2- شرایط اقلیمی: یکی از مهم ترین ویژگیهای اندودهای نما ، عملکرد آنها در برابر آب و بخار آب است . اندود با توجه به منطقه اقلیمی باید به گونه ای انتخاب شود که مانع از ورود بیش از اندازه آب، باران و ایجاد خرابی گردد.
طبقه بندی اندودها : اصولا اندودها در حالت کلی به 2 دسته تقسیم می شوند : 1- اندودهای هوایی 2- اندودهای آبی الف ) اندودهای هوایی : اندودهای هوایی در برابر هوازدگی پایدار بوده اما در برابر رگوبت نم وآب فاقد پایداری می باشند به این دسته از اندودها اندود هوایی اطلاق می شود . ب ) – اندودهای آبی : .اندودهای آبی در برابر رطوبت و آب پایداری خود را حفظ نموده در حقیقت آب و رطوبت از دلایل مقاوم شدن و سختی بهتر این اندودها می باشد به این دسته از اندودها اندود آبی اطلاق می شود .
اندودهای رایج در داخل ساختمان : با توجه به نوع ساختار و کاربرد این اندودها غالبا این قبیل اندودها در داخل ساختمان اجرا می شوند این اندودها شامل: 1- اندود کاهگل 2- اندود گچ و خاک 3- اندود گچ خالص 4- اندود کنیتکس حلال آب جهت نمای داخلی 5- اندود رولکس حلال آب جهت نمای داخلی
اندود گچ و خاک : با ظهور و تولید گچ که از پختن سنگ گچ در کوره به دست می آید , در کوره ,آب حاصل از فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی سنگ گچ تبخیر می گردد . در واقع گچ از حالت سنگ معدن دفرمه شده و عمل پلاریزاسیون روی آن صورت می گردد پس از آسیاب نمودن و کوبیدن سنگ گچ , گچ به صورت پودر تبدیل می شود که , اندازه های ان در حد میکرون می باشد در صورت اضافه شدن آب به گچ در اثر فعل و انفعلات شیمیایی واکنش سخت شدن در آن به وجود آمده و میل ترکیبی آن با گچ را , به سمت جامد شدن باز می گرداند و مجددا تشکیل قالب های سنگ گچ را می دهد .
از این پدیده بهره گیری شده و به منظور شاخت اندود گچ و خاک به نسبت 1:2 مخلوط شده و با آب ورز داده می شود این اندود به جهت تاخیر گیرش نسبت به اندود گچ خالص در اجرای کروم بندی دیوارها , پر نمودن داخل کروم ها در دیوار و سقف استفاده می شود . این اندود به اندود آستر نیز معروف بوده و در اندود آستر سقف بخش داخلی سازه و اندود آستر دیوار بخش داخلی سازه کاربرد بسیاری دارد اندود گچ و خاک از جمله اندودهای هوایی است که در برابرآب خود را رها می سازد .
لذا از این نوع اندود در فضاهای داخلی ساختمان استفاده می گردد که با آب سر و کار نداشته باشد این اندود مناسبترین اندود در زیر اندود گچ کاری و سفید کاری است . از بکار بردن ملات مانده که , قابلیت چسبندگی خود را از دست داده است خود داری می شود. این اندود به عنوان اندود زیر سازی و پایه ای پوشش نیز در ساختمان از آن نام برده می شود.
——- اندود های گچی برای نمای خارجی ساختمان:. بدین منظور سنگ گچ را پخته و آسیا می کنند تا به صورت گرد درآید . آن را با محلول زاج به صورت خمیر در آورده ( سولفات آلومینیم و پتانسیم ) تا گچ مرمری به دست آید . رنگ آن سفید ، ملاتش بیشتر از گچ و کندگیر است و برای اندود گرمابه و جاهای نمناک خارجی ساختمان ها به کار می رود. ———- صفحات پیش ساخته گچی : عرض صفحات گچی 0.6 تا 1.2 متر و طول آنها 2.4 تا 3 متر و ضخامت آنها 1.2 ساتیمتر است . برای تامین قفل و بست ، لبه های این صفحات دارای کام و زبانه است و برای نصب آنها از چسبهای مخصوص و میخ بر حسب نوع زیرسازی استفاده می شود
برای نصب آنها در سقف از میخ گالوانیزه به طول 5 سانتیمتر و به فاصله 20 سانتیمتر استفاده می شود این صفحات در پوشش کاغذی قرار دارند . خاصیت کاغذ ، بالا بردن مقاومت صفحات و ارائه زیر سازی مطلوب برای کاغذ دیواری ،رنگ وغیره می باشد . درز بندی با کاغذ یا پارچه چسب آلود یا دوغاب گچ صورت می گیرد . برای کاربرد این صفحات در نمای خارجی ، پوشش کاغذی باید از خمیر اشباع شده باشد و روی این صفحات اجرای انواع نما سازی شامل دیوار پوشهای فلزی و غیر فلزی و اندودهای تزئینی امکان پذیر است . دیوار گچی پیش ساخته با پانلهای گچی پیش ساخته با ریختن ملات گچ در قالب ساخته می شود . این قطعات در دو طرف دارای لایه های پوششی به ضخامت 1.5 سانتی متر می باشد . لایه ها بوسیله الیاف چسبناک تقویت شده اند و لایه مرکزی دارای حفره های لانه زنبوری می باشد .
عرض قطعات 0.6 متر ، طول انها 3 متر و ضخامت آنها 5 تا 15 سانتیمتر است . لبه های این قطعات دارای کام وزبانه می باشند .چنانچه این قطعات در نمای خارجی ساختمان به کار روند باید سطح خارجی آنها با رویه تزئینی ، دیوار پوش ویا روکش قیری پوشش شوند . انواع دیگر صفحات گچی به ابعاد 0.66 × 0.5 متر وضخامت 8 سانتی متر تولید می شوند ، وزن آنها 24 کیلوگرم است و برای احداث تیغه های نازک به کار می روند . قطعات سقفی به ابعاد 0.6 × 0.6 متر به وزن 14 تا 24 کیلوگرم تولید می شوند که اتصال آنها به سقف کاذب چوبی با پیچ گالوانیزه صورت می گیرد
تهیه ملات گچ : ظرف گچ سازی (استنبولی) تا نیمه آب شده، مخلوط گچ و خاک بر سطح آب پاشیده می شود مخلوط ورز دیده به صورت ملات خمیری کامل مصرف می شود. از این ملات جهت کرم بندی، شمشه گیری، اندود کاری، همچنین جهت استفاده در پوششها و طاقهای آجری و کارهای دیگر استفاده می شود
اندودهای خارجی : اندود خارجی باید به تواند ساختمان را در مقابل عوامل جوی محافظت نموده و عمر مفید آن را افزایش دهد و در مقابل آب ، گاز و اشعه × مقاوم باشد ، ساختمان را در برابر صدا و حرارت به طور نسبی عایق نماید ؛ در برابر آتش مقاوم بوده و نمایی جذاب را ارائه دهد . اندود های رایج در خارج از ساختمان : با توجه به نوع ساختار و کاربرد این اندودها ؛ غالبا این قبیل اندودها درخارج ساختمان اجرا می شوند این اندودها شامل : 1- اندود ماسه سیمان 2- اندود ماسه سیمان لیسه ای 3- اندود ماسه سیمان شسته 4- اندود ماسه سیمان اشکی 5- اندود تگرگی 6- اندود ماهوتی 7- اندود ماسه آهکی 8- اندود کنیتکس روغنی جهت نمای خارجی
اندودسیمانی تناسب بین مواد چسباننده و سنگدانه ها و نیز دانه بندی شن و ماسه برای دستیابی به حالت بهینه از نظر کیفیت و سهولت کاربرد در بخش کلیات درج گردیده است طبقه بندی مصالح ، آزمایش ماسه و پودر رنگ در کارگاه رواداری های زیرسازی و قشرهای اندودکاری ؛ حداقل دوره مراقبت و فاصله زمانی بین اجرای قشرهای اندودکاری مانند آنچه که در بخش اندودکاری داخلی ذکر گردید ؛ خواهد بود . انقباض قشر میانی باعث بروز ترک در قشر رویه می گردد ، لذا فاصله زمانی بین اجرای قشرهای میانی و رویه ، باید کافی و از 7 روز کمتر نباشد .
باید توجه داشت که ماله کشی زیاد باعث جمع شدن قسمت نرم ملات روی سطح کار شده و انقباض بیشتر لایه را سبب می گردد . برای پرداخت لیسه ای به طریق خشک برای سطوح افقی ، باید از الک به چشمه 0.5 تا 0.7 میلیمتر استفاده شود . قشر روی اندود تازه باید به ضخامت 1.5 تا 2 میلیمتر باشد و با ماله کشی سریع صاف شود تا سیمانآب اندود را جذب نکند . سیمان باید در آب الک شده باشد و بر روی قشری که فقط اندکی خشک شده ، اجرا و ماله کشی نمود . از روش اخیر برای اندود کاری های سطوح افقی نیز می توان استفاده کرد .
نسبت اندود ماسه سیمان : ترکیب اندود ماسه سیمان به نسبت حجمی 1:5 یک پیمانه سیمان و پنج پیمانه ماسه برای اندودهای داخلی و نظایر آن از ملات ماسه سیمان به نسبت 1:3 یک پیمانه سیمان و سه پیمانه ماسه استفاده می گردد . روش اجرای اندود ماسه سیمان : پس از کروم بندی سطح مورد نظر عمل پاشیدن ذره ای ترکیبات فوق به دیوار و شمشه گیری این اندود روی دیوار تسطیح می شود قبل از شروع انجام سیمان کاری سطح دیوار به قطعات کوچک تقسیم شده به صورتی که ؛ حرکت شمشه به فاصله 2 کروم منطبق باشد عمل کروم بندی به صورت مربع 10 × 10 سانتی متر در پایین دیوار و همین مربع در بالاترین نقطه انجام می گیرد
به منظور شاقول بودن 2 کروم بالا و پایین شاقول در امتداد کروم تنظم و رها می شود اگر وزنه جلوتر از کروم پایین قرار گرفت و با کروم پایین منطبق نشد بدین معناست که ؛ ضخامت کروم بالا بیش از اندازه در نظر گرفته شده است . اگر وزنه هیچ حرکتی ننموده بدین معناست که ؛ ضخامت کروم بالا کمتر از مقدار معمول در نظر گرفته شده است . در هر صورت عمل شاقول بودن کنترل شده و این فاصله با اندود ماسه سیمان پر می شود عمل کروم گیری بعدی براساس عملکرد بالا صورت می پذیرد پس از تطبیق 2 کروم گیری این فاصله با ملات ماسه سیمان به وسیله پاشیدن پر شده و عمل جمع آوری مازاد اندود از سطح دیوار به کمک شمشه صورت می گیرد
به سبب صاف نمودن سطح از تخته ماله د چوبی بهره گیری می شود .درصد آب به سیمان طوری رعایت می شود که ؛ چسبندگی لازم بین اندود و دیوار برقرار شده و اندود به راحتی روی دیوارپاشیده شود و پس از پاشیدن اندود از دیوار برگشت نشود ؛ پس از اجرای اندود ماسه سیمان بهتر است ؛ آب پاشی روی قسمت های اندود شده صورت گیرد تا ؛ فعل و انفعالات اندود سیمان انجام و خود گیری اندود ( عمل آوری ) صورت پذیرد . این اندود جزوء گروه اندودهای آبی به شمار می آید معمولا این اندود در 2 قشر انجام می گیرد : قشر اول به عنوان آستر و قشر دوم به صورت تخته ماله اجرا می گردد . روی قشر اخیر را نیز ؛ می توان با مصالح مخصوص نما سازی مانند : کنیتکس پوشش داد .
اندود کاری سطوح داخلی : ضخامت و تعداد قشرهای اندود کاری : —– ضخامت کاهگل برای پشت بام حدود 5 سانتی متر و برای داخل شیروانی 3 سانتی متر است . —— ضخامت اندود گچ کاری حداقل 2.5 سانتی متر است و نباید از 3 قشر کمتر باشد . ——– قشر گچ و خاک 1.5 سانتی متر و اندود گچ 1 سانتی متر و گچ کشته پرداختی 2 میلی متر است .
برای داشتن اندود خوب باید به نکات زیر توجه کرد : 1- اندود ضخیم در یک دست اجرا نشود 2- قشر اندود به خصوص قشر رویه بر روی آستری که کاملا سفت نشده اجرا نگردد ، زمان لازم برای خشک شدن و افت لایه ها در بخش اندود کاری سطوح داخلی ذکر شده است . 3- نسبت بین مواد چسباننده و سنگدانه ها به طور صحیح انتخاب شود و ماسه فاقد مواد چسباننده یا بر عکس مواد چسباننده فاقد ماسه نباشد . 4- از خشک کردن اندود در فضای آزاد ( در برابر وزش باد یا تابش خورشید ) یا حرارات مصنوعی خودداری شود برای سطوح داخلی باید پنجره ها بسته باشند و برای سطوح خارجی باید از آب پاشی مداوم یا پوشش برای حفظ رطوبت استفاده شود .
5- از مصرف دوباره ملات خودداری شود و در هر صورت کاربرد ضایعات ملات در ملات تازه از 10 درصد تجاوز نکند . 6- برای جلوگیری از ترکهایی که در اثر جذب آب قشر زیرین در سطح اندود ظاهر می شود ، باید زیر سازی یا قشر زیرین قبل از شروع قشر بعدی آبپاشی شود 7- برای جلوگیری از ترکهایی که در اثر نا متجانس بودن زیرسازی در سطح اندود ظاهر می شوند باید از تور سیمی استفاده شود . 8- از اجرای اندود روی زیرسازی خیلی خشک و یا اجرای قشرهای رویه و میانی بر روی قشر آستری که خیلی خشک باشد، خودداری شود ، زیرا این امر باعث جداشدگی لایه های مختلف خواهد شد .
9- قشر زیرین باید بوسیله خراش دادن به اندازه کافی زبر شود تا جداشدگی ناشی از عدم چسبندگی به وجود نیاید . 10- از اجرای قشر با مقاومت زیاد بر روی قشر با مقاومت کم خودداری شود . عکس این موضوع نیز اشکالاتی را ایجاد خواهد کرد برای مثال از مجاورت اندودسیمانی و آهکی ، باید پرهیز شود . اجرای اندود با آستر سیمانی و قشرهای میانی از با تارد و رویه با ماسه آهک ، بهترین حالت و کمترین احتمال جداشدگی را دارا است . 11- برای جلوگیری از بروز لکه های نم وعرق ، باید از اجرای اندود روی آستر نمدار خودداری شود ، قشر آستر باید کاملا خشک شود .
12- آب پاشی باید بلافاصله بعد از گرفتن ملات ، شروع و اندود سیمانی یک هفته به حالت مرطوب نگهداری شود . 13- قسمت طبله کرده و جدا شده که بوسیله ضربات چکش چوبی با تولید صدای تو خالی مشخص می شود ، باید برداشته شود . 14- از کاربرد و مصرف ماسه حاوی املاح دریایی که باعث زنگ در شبکه فولادی و ایجاد لک در نما می شوند ، خودداری شود .
نکته : سطح نما باید فاقد موج ، نا همواری ، ترک ولک و جدا شدگی باشد در مورد رویه های صیقلی که نور را منعکس کرده و نا همواری را با شدت بیشتری آشکار می سازند ، اجرا باید با دقت بیشتری توام باشد . اندودهای ضخیم نباید در یک دست اجرا شوند در غیر این صورت در اندود ترک ایجاد خواهد شد . همچنین برای جلوگیری از ایجاد ترک لازم است قبل از اجرای قشر رویه از سفت شدن قشر آستر اطمینان حاصل شود .
موارد و نکات عمومی در اجرای اندود کاری : 1- در مجموعه اندود کاری مذکور غالبا از ؛ قطعات شیشه ؛ برنزو امثال آن به عنوان کادر کشی و تزیین سطوح اندود کاری استفاده می شود که ، جلوه دی خاصی به نما می بخشد . 2- در اندود ماسه سیمان علاوه بر ، شن و ماسه های رنگی زبر غالبا از ، شیشه های خرد شده ی رنگی به منظور جلای بیشتر در نمای ساختمان استفاده می گردد . 3- لازم به ذکر است که ، در اندودهای ماسه سیمانی از پودر خاک سنگ و سیمان رنگی نیز استفاده می شود در این صورت نما به فرم رنگی نمایان می شود . استفاده از، شن و ماسه های رنگی می تواند نقش و نگار زیبایی به سطح اندود کاری ارائه نماید در پاره ای موارد با استفاده از ، شیشه و برنز در تقسیم بندی نما و نقش آفرینی هندسی ،؛ طرح های گلباد یا نقوش فلزی طرح و اجرا می گردد . در هریک از تقسیمات از انواع سیمان های رنگی استفاده می شود در پاره ای موارد به همراه اندود سیمانی از نقوش گوش ماهی ، شیشه های رنگی نیز استفاده می شود . آنچه مسلم است چهار چوب اصلی کلیه این اندودها آبی یا هوایی می باشد .
شرح عملیات اندود و بند کشی : 1- در اندود کاری ملاک محاسبه سطح ، قسمت پوشیده شده از اندود است اضافه بها جهت اجرای فصل مشترک ، پخی یا گردی نبش یا چفت یا زخمی کردن سطح به منظور اندود کاری روی آن پرداخت نمی شود . 2- در سطوح مورب یا قوسی اگر زاویه سطح با سطح قائم زیر 30 درجه باشد جزو سطوح قائم و اگر بیش از 30 باشد در سطوح افقی خواهد بود . 3- در صورت اجرای اندود گچ و خاک وسیمان روی رابیتس اضافه بهایی معادل 20 درصد به ردیف های اندود تعلق می گیرد 4- در صورت اجرای اندود روی سطوح قوسی مانند ستون دایره ای با توجه به 1 پرداختی صورت می گیرد . 5- در کلیه عملیاتی که به جای سیمان پرتلند معمولی سیمان رنگی استفاده شده است به صورت قیمت جدید است . گچ بلانشه کند گیر بوده ولی دارای مقاومت زیاد مانند سیمان سفید است .
گروه اول گچ وخاک وسفید کاری : جهت اجرای گچ و خاک حتما باید شمشه گیری انجام شود این ردیف بر اساس کل سطح گچ و خاک انجام شده از ردیف 180201 پرداخت می شود ضخامت گچ و خاک روی سطوح قائم و زیر سقف ها تا ضخامت 2.5 سانت دیده شده است واز ردیف 3 و 180202 پرداخت می شود و در صورت اجرای سفید کاری با گچ کشته در روی سطوح قائم و افقی از ردیف 4 و 180205 پرداخت می شود در صورت اجرای چفت در سطوح گچ کاری از ردیف 180206 پرداخت می شود ( گوشه دیوارها ) در صورت اجرای گچ گیپتون روی سطوح بتنی از ردیف 180207 پرداخت می شود .
در نشریه 55 ضخامت اندود گچ کاری حداقل 2.5 سانت است و ضخامت گچ و خاک 1.5 سانت است و اندود گچ 1 سانت و گچ کشته پرداختی 2 میلیمتر است . اگر ضخامت اجرا شده طبق دستور کار بیشتر از ضخامت نشریه 55 و فهرست بهاء باشد باید ستاره دار شود ( مانند کنار پله ها یا در راهروها یا اندود روی رابیتس که حداقل 3 سانت است )
: در صورت اجرای ملات روی سطوح بتنی نیاز به زخمی کردن سطوح بتنی است که از ردیف 180301پرداخت می شود . در صورت اجرای سیمان کاری در سطوح قائم و زیر سقف نیاز به شمشه گیری است که بهای آن از ردیف 180302 پرداخت می شود ( برای شمشه گیری ملات ماسه سیمان هرگز نباید از گچ استفاده کرد )( شمشه گیری زیر سقف جهت ضخامت 2 الی 4 سانت و جهت سطوح قائم 3 الی 4 سانت و اگر سطوح افقی باشد شمشه گیری نمی شود بلکه کروم بندی می شود )در صورت اجرای اندود سیمانی روی سطوح قائم ، افقی و زیر سقف ها با ملات ماسه سیمان 1:4 با توجه به ضخامت اجرا از ردیف های 180303 الی 180314 پرداخت می شود .
گروه دوم ملات ماسه سیمان
در صورت اجرای اندود سیمانی با ملات با تارد از بهای ردیفهای عنوان شده استفاده می شود و جهت اختلاف بهای اندود سیمانی و ملات با تارد از کسر بهای ردیف 180315 جهت هر یک سانت ضخامت اجرا شده کسر می شود ( مثلا در صورت اجرای اندود ماسه سیمانی به ضخامت 3 سانت با ملات با تارد در سطوح مختلف علاوه بر پرداخت ردیف مربوطه مبلغ 3 * کسر بهای ردیف 180315 نیز اعمال می شود . در صورت اجرای ملات ماسه آهک به جای ملات ماسه سیمان در اندود سیمانی از کسر بهای ردیف 180316 به روش بالا کسر می شود . در صورت اجرای لیسه ای و پرداخت اندودهای ماسه و سیمان یا باتارد از ردیف 180317 استفاده می شود .
با توجه به اینکه انقباض قشر میانی باعث بروز ترک در قشر رویه می شود لذا فاصله زمانی بین اجرای قشر میانی و رویه باید کافی و بیش از 7 روز باشد و با توجه به اینکه ماله کشی زیاد باعث جمع شدن قسمت نرم ملات روی سطوح کار شده و انقباض بیشتر لایه را سبب می شود باید پرداخت لیسه ای به طریق خشک انجام شود . قشر روی اندود تازه باید به ضخامت 1.5 تا 2 میلیمتر باشد و با ماله کشی سریع صاف شود تا سیمان ، آب اندود را جذب نکند و جهت پرداخت لیسه ای اندود های قائم باید از یک لایه دوغاب سیمان به ضخامت 2 تا 3 میلی متر استفاده شود .
با تشکر از همراهی صمیمانه شما