تارا فایل

پاورپوینت امکانات به اشتراک گذاری منابع از راه دور


منابع از راه دور

شبکه های خصوصی
اینترنت
ایترانت
ماهواره اینترنتی
تلویزیون اینترنتی
تلفن اینترنتی
بلوتوث
تلفنهای ماهواره ای
GPS-GIS

تکلونوژِی انتقال اطلاعات
1- ماهواره ای
2- تلفنی
3- اینترنتی
راه های انتقال اطلاعات
فیبر نوری
شبکه های انتقال
گیرنده و فرستنده
زمینی و هوایی

تعریف ارتباطات
ارسطو فیلسوف یونانی شاید اولین اندیشمندی باشد که 2300 سال پیش نخستین بار درزمینه ی ارتباط سخن گفت. او در کتاب مطالعه ی معانی بیان (ریطــوریقا) که معمــولاً آن را متـرادف ارتباط می دانند؛ در تعریف ارتباط می نویسد: ارتباط عبارت است از جستجو برای دست یافتن به کلیه ی وسایل و امکانات موجود برای ترغیب و اقناع دیگران.(1) ویلبر شرام در کتاب فراگرد و تاثیر ارتباط جمعی می گوید: در فراگرد ارتباط به طور کلی ما می خواهیم با گیرنده ی پیام خود در یک مورد و مساله ی معین همانندی ایجاد کنیم. میکی اسمیت در ارائه ی مدل ارتباطی خود تعریفی برای ارتباط آورده که در آن به انتقال حافظـه ها در ارتباط نیز اشاره شده است. او می گوید: ارتباط عبارت است از فراگرد انتقال اطلاعات، احساس ها، حافظه ها و فکرها درمیان مردم. برخی دیگر در تعریف های خود از ارتباط، وسایل ارتباطی را مورد توجه قرار داده اند، انجمن بین المللی تحقیقات ارتباط، تعریف زیر را برای ارتباط ارائه داده است. منظور از ارتباط، روزنامه ها، نشریات، مجلات، کتاب ها، رادیو، تلویزیون، آگهی، ارتباطات دور و تلفن، تلگراف، کابل های زیر دریایی و پست است. هم چنین ارتباط چگونگی تولید و توزیع کالاها و خدمات مختلفی را که وسایل و فعالیت های فوق به عهده دارند و مطالعات و تحقیقات مربوط به محتوای پیام ها و نتایج و آثار آن را در بر می گیرد.
طرح های راهبردی گسترش کاربرد فناوری ارتباطات و اطلاعات
طرح های راهبردی گسترش کاربرد فناوری ارتباطات و اطلاعات در پژوهش و توسعه ی مهارت دیجیتالی گسترش فناوری ارتباطات و اطلاعات از جمله عواملی است که در تعاریف مختلف جهانی شدن نیز مطرح گردیده است. تاکید بر افزایش بی سابقه ارتباطات و برخوردهای اقتصادی به اجتماعی و فرهنگی، ویژگی اکثر تعاریف جهانی شدن است. تقریباً در همه ی آثار مربوط به جهانی شدن، حجم بسیار زیاد ارتباطات درسطوح و عرصه های مختلف جهانی، ویژگی فرآیند مورد نظر عنوان شده است، تا جائیکه ظهور صنعت ارتباطات و رسانه های ارتباط جمعی از بسیاری جهات منشاء ظهور جهانی شدن به معنای امروزین آن شده است. حال این مقوله جهانی می تواند به عنوان یک طرح راهبردی به طور موثر در پژوهش نقش ایفاء کند، اما برای این امر نیاز به زمینه سازی در امر توسعه ی مهارت ها دارد.

● منظور از یک شبکه ی رایانه ای چیست؟
هرگاه بتوانیم بین یک سری از رایانه ها و وسایل جانبی آنها ارتباط برقرار کنیم، بطوری که همه ی آنها تحت یک سیستم عامل و یک قرارداد (پروتکل) کار نمایند آنگاه یک شبکه ی رایانه ای داریم. یک شبکه ی رایانه ای در پایه ای ترین سطح خود شامل فقط دو رایانه است که توسط یک کابل به یکدیگر متصل شده اند ولی می توانند از داده ها به طور مشترک استفاده نمایند.
● هدف از شبکه کردن رایانه ها چیست؟
به همان نحوی که استفاده از رایانه های شخصی بین کاربران رواج پیدا می کرد، بسیاری از ادارات، سازمان ها و شرکت ها احساس کردند که به ارتباط مابین رایانه ها نیز نیازمند هستند و بر اساس همین نیاز و مزایای شبکه ها، شبکه های رایانه ای پدید آمدند و جای خود را تقریبا” در بیشتر موسسات، ارگان ها و ادارات باز نمودند.
▪ مزایای استفاده از شبکه های رایانه ای به قرار زیر است:
کاهش هزینه ها از طریق به اشتراک گذاشتن برنامه های کاربردی، داده ها و وسایل جانبی.
دستگاه ها جانبی که از طریق شبکه می توانند به اشتراک گذاشته شوند عبارتند از:
چاپگر، مودم، دیسک سخت، CD-ROM، رسام(Plotter)، CD-Recorder و… استفاده موثر از زمان و صرفه جویی در وقت. ارتباطات موثرتر بین کاربران شبکه. به فرض اگر کاربران یک شبکه بر روی یک پروژه گروهی کار نمایند، می توانند از اقدامات و پیشرفت های یکدیگر به طرز قابل ملاحظه ای سود ببرند.
استفاده همزمان از یک برنامه ی خاص توسط کاربران متفاوت.

● سیستم عامل شبکه های رایانه ای
همان طوری که یک رایانه تنها به سیستم عامل برای اجرای برنامه ها نیاز دارد، رایانه های تحت یک شبکه نیز به وجود چنین سیستم عاملی نیازمندند. وظیفه ی سیستم عامل شبکه، مدیریت و برآورده کردن نیازهای رایانه ها و وسایل جانبی داخل شبکه می باشد. بعضی از نرم افزارهایی که امروزه به عنوان سیستم عامل شبکه به کار برده می شوند عبارتند از: Win NT,Win9x,Windows3.11 Workgroup, Novell Net ware و… امروزه می توان هم شبکه های تحتWindows و هم شبکه های تحت سیستم عامل Dos را تواما” بر روی یک رایانه به اجرا درآورد.

در هر کدام از سیستم عامل های شبکه فردی که به عنوان مدیر شبکه می باشد. امکان دسترسی به تمامی امکانات شبکه را دارا می باشد و هم اوست که می تواند به سایر کاربران شبکه امکان دسترسی به تجهیزات و داده های شبکه را بدهد. در ضمن مدیر شبکه می تواند تاریخ، زمان و حدود استفاده کاربران شبکه را تعریف و به اجرا درآورد.

● انتقال بدون کابل(Wire less)
گاهی اوقات شبکه های محلی برای انتقال اطلاعات از روش های انتقال بدون کابل استفاده می نمایند. گاهی پیش می آید که نتوانیم از روش های قبلی برای انتقال داده ها بهره ببریم. مثلا” ساختمانی که قرار است در آن رایانه ها با یکدیگر شبکه شوند، از نظر فیزیکی قابلیت کابل کشی را نداشته باشد. بنابراین مجبوریم که از تکنیک انتقال داده ها به صورت بدون کابل استفاده نماییم.
▪ چهار روش عمده برای انتقال اطلاعات به صورت بدون کابل وجود دارد.
1) مادون قرمز
2) لیزر
3) رادیویی باریک (تک فرکانس)
4) رادیویی با طیف گسترده
باید توجه داشت که فقط شبکه های محلی نیستند که از انتقال بدون کابل استفاده می نمایند، بلکه شبکه های گسترده (WAN) و رایانه های بسیار نیز از این روش سود می برند.

تکنولوژی بی سیم واژه بی سیم یا wireless به هر نوع عملیات الکتریکی یا الکترو نیکی که بدون حضور سیم انجام می پذیرد اطلاق می شود البته در برخی موارد در صورت لزوم می توان از سیم هم برای ایجاد ارتباط استفاده کرد
اما دربیشتر موارد پیاده سازی این عملیات توسط سیم امکانپذیر یا عاقلانه نیست. از تکنولوژی بی سیم بیشتر برای ارتباطات راه دور مثل سیستمهای انتقال و دریافت رادیویی ، کنترل راه دور ، شبکه های کامپیوتری و … که از انواع انرژی مثل فرکانسهای رادیویی ( RF ) ، اشعه مادون قرمز ، اشعه لیزر، نور معمولی و یا انرژی صوتی استفاده می کنند؛ برای انتقال اطلاعات راههای دور یا نزدیک استفاده می شود. البته لازم به ذکر است تکنولوژی wireless با Cordless متفاوت است در تکنولوژی Cordlessبه وسایل الکتریکی یا الکترونیکی اطلاق می شود که دارای یک منبع تغذیه قابل حمل مثل باتری بوده و بدون استفاده از سیم قابل اتصال با پایگاه اصلی اش می باشد، ازجمله وسایل Cordless، تلفنهای بی سیم می باشند.

نمونه هائی از تکنولوژی بی سیم در کار سیستم های امنیتی یکی از نمونه های بارز استفاده از بی سیم در سیستم های امنیتی برای منازل و یا ساختمان های تجاری است.
این سیستم ها( مثلاً برای تشخیص و کنترل و باز و بسته بودن در و پنجره ها ) می توانند توسط حسگرهای بی سیم که از اشعه اینفرارد ( مادون قرمز ) با فرکانس های رادیوئی و … برای انتقال اطلاعات استفاده می کنند؛ پیاده سازی می شوند.
کنترل راه دور تلویزیون : یک نمونه پر کاربرد دیگر تکنولوژی بی سیم کنترل راه دور تلویزیون است که از اشعه مادون قرمز بهره می برد. تا چند سال قبل کنترل های تلویزیونی توسط یک سیم به تلویزیون متصل می شدند.
موبایل : مطمئناً بهترین نمونه برای شبکه های بی سیم ، موبایل یا تلفن همراه می باشد، این وسایل از امواج رادیوئی برای فعال کردن اپراتور و برقراری ارتباط تلفنی از هر جای دنیا استفاده می کند، فقط کافیست یک پایگاه مخابراتی وجود داشته باشد تا بتوان صدا و داده را به راحتی از طریق این وسایل انتقال داد.

متداولترین روش اتصال کامپیوترها در یک شبکه استفاده از کابل است. کابل ها علی رغم ساده و ارزان بودن دارای محدودیت هایی نیز هستند. مثلاً نمی توان دو دفتر یک شرکت را که در دو نقطه از یک شهر واقع هستند، توسط کابل به هم ارتباط داد. به علاوه استفاده از کابل در بسیاری از مواقع دست و پاگیر است. برای غلبه بر این محدودیت ها در بعضی از شبکه ها، از محیط واسطه انتقال رادیویی یا بی سیم استفاده می شود. تکنولوژی بی سیم به عنوان جایگزین سیستم کابل کشی به سرعت در صنعت نرم افزار و سخت افزار مطرح شده است. در بعضی از شبکه ها، از سیستم بی سیم برای پشتیبانی از شبکه در هنگام آسیب دیدگی کابل ها استفاده می شود. شبکه هایی که از تکنولوژی بی سیم برای ارتباط استفاده می کنند، شبکه های بی سیم (Wireless) نام دارند. در شبکه های بی سیم از امواج رادیویی به عنوان محیط انتقال استفاده می شود. امواج رادیویی مورد استفاده در شبکه های بی سیم را از نظر فرکانس به کار رفته به سه گروه تقسیم می کنند. امواج رادیویی، مایکروویو و مادون قرمز.
● امواج رادیویی (Radio Frequency): فرکانس امواج رادیویی (RF) به کار رفته در شبکه های بی سیم بین محدوده ۱۰ کیلوهرتز تا چند گیگاهرتز قرار می گیرند. امواج RF به خودی خود در تمام جهت ها منتشر می شوند، اما می توان به کمک آنتن های ویژه جهت انتشار این امواج را محدود به یک سمت خاص نمود. برد انتشار امواج رادیویی بسیار زیاد است ضمن آنکه می توان به کمک دستگاه های فرستنده – گیرنده (Transceiver) رادیویی، این امواج را برای ارسال به نقاط دورتر تقویت کرد. سرعت انتقال داده در سیستم های رادیویی بین ۱ تا ۱۱ مگابیت برثانیه است. سیستم رادیویی RF می تواند در سیستم های شبکه ای سیار یا Mobile نیز مورد استفاده قرار گیرد. ارتباطات در این محدوده نیاز به مجوز ندارند.
Wireless Communication

● مایکروویو (Microwave): نوع دیگر شبکه های بی سیم از امواج رادیویی در باند فرکانسی مایکروویو برای محیط انتقال استفاده می کنند. امواج مایکروویو برخلاف امواج RF فقط در یک جهت منتشر می شوند. این امواج در برابر تداخل حاصل از فعالیت های الکتریکی اتمسفری نظیر رعد و برق بسیار حساس هستند. در سیستم های مایکروویو نیز همانند امواج RF سرعت انتقال داده به فرکانس سیگنال بستگی داشته و در ناحیه ای بین یک تا ده Mbps قرار می گیرد. فرکانس سیگنال در سیستم های مایکروویو بین ۴ تا ۱۴ گیگاهرتز می باشد. سیستم های مایکروویو به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرند: سیستم های زمینی و سیستم های ماهواره ای. سیستم های مایکروویو زمینی از آنتن های بشقابی دو طرفه برای رله امواج استفاده می کنند و باید دارای مجوز باشند. سیستم های ماهواره ای مایکروویو از طیف فرکانس باند کوتاه استفاده کرده و برای رله آن ها از ماهواره ها کمک گرفته می شود. تضعیف در سیستم های رادیویی RF و مایکروویو نیز وجود دارد. در این سیستم ها، تضعیف به اندازه آنتن و فرکانس سیگنال بستگی دارد.
● مادون قرمز (IR): نوع سوم شبکه های بی سیم از امواج رادیویی در فرکانس امواج نور در ناحیه مادون قرمز برای محیط انتقال استفاده می کنند. برای تولید امواج مادون قرمز از دیود های نور گسیل (LED) یا دیودهای لیزری (ILD) استفاده می شود. استفاده از امواج نوری مادون قرمز برای محیط های سربسته بسیار مناسب است. هزینه تجهیزات این سیستم به کیفیت مورد استفاده و تولید کننده آنها بستگی دارد. از آنجایی که فرکانس امواج رادیویی در ناحیه مادون قرمز بالا است، سرعت انتقال داده در سیستم های مادون قرمز نیز بالا بوده و بین یک مگابیت بر ثانیه تا ۱۶ مگابیت برثانیه می باشد.

انواع شبکه های بی سیم:
شبکه های بی سیم براساس کارکرد خود می توانند به سه طبقه تقسیم شوند. این انواع عبارتند از سیستم های رایانه ای سیار (Mobile Computing)، شبکه های LAN بی سیم یا WLAN و شبکه های محلی توسعه یافته (ELAN) یا Extended LAN. شبکه های رایانه ای سیار از واسطه های عمومی نظیر خطوط تلفنی برای انتقال داده استفاده می کنند. سرعت انتقال داده در این روش بین ۸ تا ۳۶.۶ مگابیت بر ثانیه است. با استفاده از این شبکه ها کاربران می توانند حین سفر به مبادله نامه های الکترونیکی و اطلاعات بپردازند. خطوط تلفنی تنها محیط های انتقال این شبکه ها نیستند. در این شبکه ها نیز می توان از سیستم های رادیویی نظیر آنچه که در تلفن های سیار و تلفن های ماهواره ای به کار می رود، نیز استفاده کرد.
داده ها در شبکه های WLAN همانند شبکه های LAN ارسال می شوند. در شبکه های WLAN یک نقطه مرکزی موسوم به نقطه دسترسی مرکزی یا Central Access Point به کمک تجهیزات فرستنده و گیرنده تمام کامپیوتر های شبکه را بهم متصل میکند. در شبکه های WLAN از مادون قرمز، لیزر و امواج رادیویی برای انتقال داده استفاده می شود. شبکه های نوع سوم یا ELAN با اتصال دو یا چند شبکه LAN به کمک پل های بی سیم ایجاد می شوند. برای فواصل بیشتر می توان از Bridge های بی سیم برد بلند استفاده کرد. برد این پل ها حدود ۵۰ کیلومتر است. در شبکه ای ELAN، داده و صوت با سرعت ۱.۴۴۵ مگابیت بر ثانیه انتقال داده می شوند.
علت مقبولیت شبکه های WLAN:
شبکه های Wireless LAN شبکه محلی بدون کابل است که همان مزایا و وضعیت تکنولوژی LAN را دارد.شبکه های محلی بی سیم به جای استفاده از کابل های هم محور، به هم تابیده یا فیبر نوری از فرکانس های رادیویی RF استفاده می کند. شبکه های بی سیم با اتکا به امواج گسترده (Spreed Spectrum) که حساسیت کمتری نسبت به نویز رادیویی و تداخل دارند عمل می کنند. لذا برای انتقال اطلاعات بسیار مناسب می باشند.

حرکت از LAN کابلی به بی سیم:
اترنت تکنولوژی حکمفرما در دنیای کابلی است که توسط سازمان IEEE با استاندارد ۸۰۲.۳ تعریف شده است. و یک استاندارد کامل با سرعت بالا و قابلیت دسترسی گسترده می باشد. اترنت امکان انتقال اطلاعات باا سرعت ده مگابیت در ثانیه را دارد و نوع سریع تر آن با سرعت صد مگابیت در ثانیه اطلاعات را انتقال می دهد. اولین فناوری شبکه محلی بی سیم در باند ۹۰۰ مگاهرتز و سرعت پایین (۱ تا ۲ مگابیت برثانیه) متولد شد. علیرغم کمبودها و بخصوص سرعت پایین، آزادی و انعطاف پذیری بی سیم باعث شد این فناوری تاز
ه راه خود را به خرده فروشی ها و انبارهایی که دستگاه های قابل حمل در دست را برای مدیریت و دریافت اطلاعات استفاده می کردند، باز کند. در سال ۱۹۹۱ شبکه های بی سیم از اقبال عمومی گسترده برخوردار شدند. یک سال بعد شرکت ها به تولید دستگاه های شبکه های بی سیم که در باند ۲/۴ گیگاهرتزی کار می کردند، روی آورند. در ژوئن ۱۹۹۷، IEEE استاندارد ۸۰۲.۱۱ را برای شبکه های محلی بی سیم ارائه داد. استاندارد ۸۰۲.۱۱ از انتقال با نور مادون قرمز و دو نوع انتقال رادیویی با پهنای باند ۲/۴ گیگاهرتز و سرعت انتقال داده ۲ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی می کند.
در سپتامبر سال ۱۹۹۹ نیز استاندارد IEEE ۸۰۲.۱۱b برای انتقال اطلاعات بصورت بی سیم با سرعت ۱۱ مگابیت برثانیه معرفی گردید.
مزایای شبکه های بی سیم:
انعطاف پذیری: دسترسی به اطلاعات بلادرنگ در هرکجا و در هر زمان در یک ساختمان و یا در چند ساختمان بدون انجام کابل کشی.
نرخ سرعت بالا در حد شبکه های کابلی: امروزه کاربران با سرعت ۱۱ مگابیت در ثانیه به اطلاعات می توانند دسترسی داشته باشند که همانند سرعت اترنت معمولی است.
نصب آسان: نصب شبکه محلی بی سیم سریع و آسان است و نیاز به سیم کشی و ایجاد مسیر روی دیوارها و سقف عا را از بین می برد.
نگهداری آسان و ارزان: در طی زمان نگهداری از شبکه محلی بی سیم هزینه کمتری دارد. در ضمن تعمیرات کابل ها، مسیر ها و هزینه های گسترش مسیر کابل کشی نیز از میان رفته است. ▪ WEP برای حفاظت از داده ها: همانند شبکه های کابلی، نسبت داده ها از طریق WEP (Wired Equivalent Privacy) تضمین می گردد

بلوتوث بلوتوث در صنعت به عنوان مشخصه ای برای شبکه های بی سیم شخصی می باشد . بلوتوث به عنوان روشی برای اتصال و تبادل اطلاعات بین و سایلی مانند گوشیهای تلفن همراه کامپیوتری لپ تاپ
کامپیوترهای شخصی ( PC ) ، پرینترها و دوربین های دیجیتالی از طریق فرکانسهای رادیویی و برای مسافت های کوتاه به کار می رود. بلوتوث در اصل یک استاندارد رادیویی و پروتکل ارتباطی است که منظور مصرف کم انرژی برای ارتباطات کوتاه و توسط چیپ های انتقالی ارزان قیمت ایجاد می شود . این وسایل زمانی که در محدوده تعیین شده باشند امکان ارتباط را از طریق امواج رادیویی پیدا می کنند. کلاس های تعریف شده برای بلوتوث از لحاظ مصرف انرژی از این قرارند :

برخی کاربردهای بلوتوث – ارتباط بی سیم بین گوشی موبایل و هندزفری یا کارکیت، – ارتباط بی سیم بین کامپیوترها در فضای محمدود و با پهنای باند کم، – ارتباط بی سیم بین وسایل ورودی و خروجی کامپیوتر مثل موس ، کیبورد و پرینتر، – انتقال اطلاعات بین وسایل با استفاده از جایگزینی سیستم های سیم دار قدیمی مثل گیرنده های GPS، وسایل پزشکی و وسایل کنترل ترافیک، – برای کنترل هائی که قبلاً از اینفرارد استفاده می کردند، – ارسال تبلیغات از طریق بردهای تبلیغاتی بلوتوث دار به وسایل مجهز به بلوتوث، – کنترل های بی سیم برای کنسول های بازی مثل پلی استیشن.
بلوتوث و امنیت اطلاعات در سال 2003 عده ای از محققان به این نتیجه رسیدند که در هنگام انتقال اطلاعات از طریق بلو توث اطلاعات شخصی و نیز داده های در حال انتقال توسط افراد دیگر قابل دریافت و افشا شدن هستند
بلوتوث و تاثیر آن بر سلامتی
بلوتوث از فرکانسهای رادیویی ماکروویو در طیف 4/2 گیگا هرتز تا 4835/2 گیگا هرتز استفاده می کند. مطالعاتی که تا دهه 1980 انجام شده است نشان می دهد که سیگنالهای کم قدرت که فرکانسی بین 5/1 گیگا هرتز تا 2 گیگا هرتز داشته باشند آسیبی به انسان نمی رسانند.
اشعه رادیویی که از بلو توث خارج می شوند. اگر چه در این محدوده نمی گنجد اما نسبت به امواج دیگری که بطور وسیعی از گوشیهای موبایل ساطع می شوند خیلی کمتر است و بنابراین تحریک جدی برای سلامتی انسان محسوب نمی شود. از وسایل بلوتوث می بایست در صورت نیاز استفاده کرد پس اثر آن بر سلامتی به میزان استفاده نیز بستگی دارد.

Wi-Fi چیست؟
این استاندارد از زیر مجموعه های Bluetooth است و تحت آن ارتباطی با قدرتی بیشتر از خود Bluetooth ایجاد خواهد شد. ارتباط Wi-Fi که مخففWireless Fidelity است، بیشتر بر پایه ارتباط شبکه اینترنت به صورت بی سیم می باشد و همین امر باعث محبوبیت بسیار زیاد آن شده است.با استفاده از این تکنولوژی ، می توان به راحتی در طول مسافرت، داخل هواپیما و یا هتل، از طریق Laptop و یا هرگونه وسیله ارتباطی در این زمینه ، به اینترنت متصل شد.

Wi-Fi که همان استاندارد IEEE802.11 است ،در مدل های a802.11 وb802.11 مورد استفاده قرار میگیرد و استاندارد اصلی آن IEEE 802.11b است. در این مدل حداکثر سرعت انتقال اطلاعاتmbps11 است و از فرکانس رادیویی 2/4 گیگا هرتز استفاده میکند. برای سرعت بخشیدن به این استاندارد، مدل دیگری نیز به نام+b802.11 ایجاد شده که سرعت انتقال اطلاعات را تا mbps22 افزایش می دهد.

در مدلa802.11 سرعت انتقال حدود mbps54 است و از فرکانسghz50 استفاده می شود. البته به طور حتم این مدل در آینده ای نه چندان دور،جای b802.11 را خواهد گرفت. برای استفاده از این سیستم ، ایستگاههایی به نام access point در مناطق مختلف و به فواصل چند صد متری قرار می گیرند. این ایستگاه ها امواج رادیویی را در هوا منتشر می کنند و هر کامپیوتری که به سیستم Wi-Fi مجهز باشد و در محدوده این دستگاه ها قرار داشته باشد، قادر به استفاده از اینترنت است و کاربران با قرار دادن یک کارت سخت افزاری IEEE 802.11b و یا وصل کردن یک دستگاه Wi-Fi اکسترنال (external-خارجی) از طریق پورتUSB به کامپیوتر خود ، قادر به استفاده از این سیستم هستند.

قابل ذکر اینکه قیمت اینترنت در این سیستم بسیار مناسب است. مثلا در کشور آمریکا یک account نامحدود یک ماهه با این سرویس ،به مبلغ 20 تا 30 دلار در اختیار کاربران قرار می گیرد.از نظر برد موثر هم، در حال حاضر حداکثر تا 150 متر اطراف access point مورد پوشش قرار می گیرد. در این حالت سرعت انتقال ارتباطmbps1 است البته هر چه قدر فاصله کاربر با ایستگاه اصلی کمتر از 150 متر باشد، سرعت انتقال اطلاعات بیشتر خواهد شد. مثلا سرعت انتقال اطلاعات در فاصله 100 متریmbps505 ، در فاصله 80 متری mbps8 و در فاصله 50 متری و کمتر از ان ،mbps11 است

منبع: ارتباط برتر
WAP یک استاندارد جهانی برای ایجاد ارتباطات اینترنتی و خدمات تلفنی پیشرفته بر روی تلفن های همراه دیجیتالی، pagerها، وسایل دیجیتالی و پایانه های بی سیم است. WAP یک پروتکل جهانی است و به کاربران موبایل در استفاده از وسایل بی سیم، این اختیار را می دهد که به آسانی اطلاعات خود را پردازش کنند و به کلیه عملکردها سرویس دهند. همچنین با ایجاد امکاناتی ساده در ارتباطات و ابزارهای انتقال دهنده اطلاعات، این امکان را برای کاربران ایجاد می نماید تا از این نوآوری ها و سرویس های لازم استفاده کنند. در واقع، هدف، دسترسی سریع و آسان در تبادل اطلاعات و سرویس دادن به کاربران موبایل است.
با یک موبایل یا یک کامپیوتر دستی که WAP را پشتیبانی می کند شما می توانید بلیط رزرو کنید، پیتزا سفارش دهید یا حساب بانکی خودتان را هر وقت که خواستید در اتوبوس، کنار دریا و … چک کنید. اطلاعات، زمانی که به آنها نیاز دارید در دسترس هستند. اگر می خواهید اطلاعات به روز در رابطه با اخبار، پیش بینی وضع هوا، نرخ مبادله سهم داشته باشید، WAP را جستجو کنید. اگر می خواهید با این سیستم سرگرم شوید میتوانید گپ بزنید و بازی کنید.
اما WAP تنها برای اینترنت موبایل ساخته نشده. سرویس هایی همچون دانلود کامل دفتر تلفن، راه های کنترل هزینه تماس های گرفته شده و تماس های دریافتی را بهبود داده و ایجاد ارتباط را راحت تر خواهد ساخت.
WAP برای استفاده پروتکل بی سیم برپا شده است و یک استاندارد توسعه یافته جهانی است که خدمات اینترنت را برای استفاده کنندگان موبایل ایجاد می کند. اگرچه پایه WAP بر روی تکنولوژی اینترنت است ولی WAP و اینترنت در کنار هم زندگی می کنند. یک شخص یا شرکتی که سایت اینترنتی دارد، می تواند اطلاعات را برای استفاده کنند موبایل توسط تبدیل صفحات Web به صفحات WAP قابل دسترس کند. همچنین سایت موردنظر می بایست قابلیت میزبانی WAP جهت نمایش گرافیک های WAP را نیز داشته باشد.

WAP چگونه کار می کند؟
بیشتر همواره به دنبال ابزاری است که ارتباطات را به ساده ترین شکل برقرار کند. سازندگان ابزارهای دیجیتالی و کامپیوتری، صفحات اینترنتی را بر روی صفحات کوچک و تک رنگ وسایل بی سیم پیاده می کنند.
WAP از زبانی به نام WML (Wireless Markup Language) استفاده می کند همچنین صفحات اینترنت به زبان HTML نوشته می شود. با توجه به اینکه WAPو اینترنت در کنار هم و وابسته به یکدیگرند بنابراین در صفحات نمایش موبایل، نرم افزار رمزگشایی نظیر WTLS (Wireless Transport layer security) قرار می دهند تا این نرم افزار همانند فیلتری عمل کرده و پیش از آن صفحه اینترنتی به تلفن همراه یا وسایل بی سیم شما ارسال شود آن را از کد HTML به کد WML تبدیل نماید.
ابتدا کاربر با ارسال نشانی و یا درخواستی، اطلاعاتی را به سوی شبکه ارسال می کند. این درخواست توسط ریز مرورگرها به محیط انتقال داده شده و پس از رسیدن به برج های مخابراتی به سمت سرویس دهندگان شبکه ارسال می شوند. Server های شبکه با استفاده از اطلاعات DNS (Domain Name Service) و در صورتی که درخواست ها را تایید کردند به آن سرویس داده و به سمت User ارسال می کنند. البته وجود فیلتر در دو محل ضروری است. در این زمان است که کاربر می تواند آنچه را که درخواست کرده بر روی تلفن همراهش مشاهده کند. عملیات موجود در WAP، آن را به پنج لایه پروتکلی تقسیم می کند، این پنج لایه عبارتند از:
1. محیط عملیاتی بی سیم WAE (Wireless Application Emvironment) در این لایه تبدیل زمان WML به زبان نمایشی پیشرفته صورت می گیرد که این ترجمه بر پایه HDML، HTML، TTML است.    2. پروتکل جلسه بی سیم یا WSP (Wireless Session Protocol) این لایه مدیریت مکالمات در ایجاد، تبادل و قطع ارتباطات را برعهده دارد.    3. پروتکل اجرایی بی سیم یا WTP عملکرد این لایه بر پایه اجرایی شی گرا می باشد.    4. پروتکل امنیتی بی سیم یا WSP (Wireless Security Porotocol) کنترل خطا در جهت ارسال و تبادلات اطلاعاتی در این لایه تشخیص داده می شود.    5. پروتکل دیاگرام بی سیم WDP (Wireless Diagram Porotocol) این لایه در سطحی قرار دارد که می تواند با کاربر در ارتباط باشد و درخواست های کاربر را به لایه های پایین تر منتقل نماید.

پروتکل های WAP و اینترنت
1. محیط کاری بی سیم (WAE) WML Script    2. پروتکل Session بی سیم    3. پروتکل اجرایی بی سیم (WTP)    4. لایه امنیتی در انتقال بی سیم دیاگرام های (VDP) یا (WDP)    5. پروتکل های اینترنتی: Java Script، IP، TCP، TLSSSL، HTTP، HTML دقت در محرمانه بودن اطلاعات می تواند باعث ایجاد امنیت شود. در WAP، پروتکل های Ryption-Enc به صورت مخفیانه و کاملاً خصوصی این امنیت را اجرا می کند. دروازه های وب ارتباطات امنیتی را ایجاد کرده تا کاربران در اینترنت به صورت خصوصی به منبع تقاضا در شبکه دسترسی داشته باشند.

مقایسه SMS با WAP
در این بخش مقایسه ای اجمالی خواهیم داشت میان سرویس SMS با WAP و مزایا و معایب هر یک را نسبت به دیگری بیان خواهیم کرد.
مزایای استفاده از WAP در برنامه های کاربردی بی سیم نسبت به SMS عبارتند از:
1. با استفاده از پیام کوتاه می توان تنها پیغام هایی ارسال کرد که از متن معمولی (بدون تغییر قلم، اندازه یا رنگ) تشکیل شده باشد. البته با استفاده از امکانی به نام EMS (Enhanced Messaging Service)، که نوع خاصی از SMS است، می توان به ارسال این نوع متن ها نیز اقدام کرد. اما استفاده از این امکان، نیاز به پشتیبانی موبایل کاربر دارد. از سوی دیگر استفاده از این امکان باعث می شود که تعدادی از 140 بایت قابل استفاده در پیغام، برای این کار صرف شود و تعداد بایت کمتری برای خود پیغام باقی بماند. اما WAP و زبان WML به خوبی از این امکان پشتیبانی می کنند. با استفاده از WAP، علاوه بر متن هایی با جلوه های متنوع، می توان ترکیبی از متن و تصویر را نیز ارسال کرد.    2. محدود بودن SMS به متن، باعث می شود که نتوان User Interface پیشرفته ای برای کاربر ایجاد کرد و به این ترتیب در صورتی که لازم باشد کاربر اطلاعات مختلفی را برای یک نوع تعامل وارد کند، با دشواری هایی روبرو شود. اما WAP با فراهم کردن امکان ایجاد فرم و ارتباط با کاربر از طریق این فرم ها، سهولت بیشتری را برای کاربران فراهم می کند User Interface نیز زیباتر و کاربر پسندتر خواهند بود.    3. نکته آخر در زمینه مزایای WAP در مقایسه با SMS، عدم محدودیت در اندازه پیام ها است. در حالی که در پیام کوتاه محدودیت 140 بایت از اطلاعات وجود دارد. لازم به ذکر است که در پروتکل SMS امکانی برای تقسیم کردن یک پیام بزرگتر از 140 بایت به تعدادی پیام کوچکتر وجود دارد که در صورت پشتیبانی شدن توسط موبایل کاربر، تا حدودی محدودیت اندازه پیام ها را کاهش می دهد.
اما مزایایی که برای استفاده از پیام کوتاه در مقایسه با WAP می توان برشمرد، به شرح زیر می باشند:
1. برای بسیاری از کاربران، هر چه قیمت یک سرویس کمتر باشد جذابیت سرویس افزایش می یابد. SMS در مقایسه با WAP هزینه بسیار کمتری را برای کاربران خود تحمیل می کند. در حالی که هزینه یک اتصال WAP حداقل معادل نرخ یک پالس مکالمه تلفنی است (این حداقل، زمانی است که مدت اتصال کاربر به WAP کمتر از یک دقیقه باشد در غیر این صورت مشابه تماس های تلفنی هزینه از این مقدار نیز فراتر می رود)، هزینه ارسال هر SMS بین یک چهارم تا یک سوم نرخ یک پالس است. چنین تفاوت چشم گیری باعث می شود بسیاری از کاربران رغبت بیشتری به استفاده از SMS داشته باشند.

2. یکی دیگر از مزایای SMS این است که تقریباً روی تمامی گوشی های موجود در بازار حتی مدل های بسیار قدیمی، امکان استفاده از SMS وجود دارد. در حالی که WAP تنها روی گوشی های جدیدتر و گران قیمت تر قابل استفاده است. به این ترتیب کاربران بیشتری امکان استفاده از خدماتی را خواهند داشت که روی بستر WAP عرضه شده باشند.    3. پیاده سازی SMS در شبکه GSM به شکلی است که ارسال پیام کوتاه هیچگاه با خط اشغال مواجه نمی شود (به دلیل عدم استفاده از کانال ترافیکی). در حالی که برای استفاده WAP به طور معمول نیاز است که شماره فراهم کننده سرویس گرفته شود و تنها پس از برقراری تماس است که امکان تبادل اطلاعات وجود دارد. بدیهی است که چه در زمانی که کاربر دیگری متصل باشد و چه در زمان های اوج بار شبکه، کاربر سرویس، امکان برقراری تماس را نخواهد داشت و یا این کار با سختی و صرف زمان زیادی همراه خواهد بود. ارسال SMS در زمان های اوج بار شبکه نیز امکانپذیر است و شماره گیرنده SMS نیز هیچگاه اشغال نخواهد بود، حتی در صورتی که همزمان افراد دیگری نیز در حال فرستادن SMS برای او باشند. نکته جالب توجه در اینجاست که فرستنده SMS نیز این امکان را دارد که همزمان با انجام یک مکالمه تلفنی، به ارسال و دریافت پیام کوتاه بپردازد.    4. اما شاید مهم ترین نکته ای که در کاربردهای اطلاع رسانی از طریق SMS وجود دارد، این است که با استفاده از SMS برای ارسال (اطلاعات موردنیاز یا علاقه کاربران) لازم نیست کاربر ابتدا آن اطلاعات را تقاضا کند. به عبارت دیگر امکان ارائه خدمات عرضه در مقابل تقاضا وجود دارد. به این ترتیب هر گاه اطلاعات آماده شد، لازم نیست در جایی (مثل یک پایگاه داده یا وب سایت) ذخیره شوند تا زمانی که خود کاربر برای دریافت آنها مراجعه کند. بلکه به محض آماده شدن اطلاعات، می توان آن ها را روی  گوشی موبایل کاربران ارسال کرد. به این ترتیب کاربران تنها لازم است نیازها و علایق خود را مطرح کنند و هر گاه اطلاعات جمع آوری شده با علایق آنها تطبیق v داشت به آنها ارسال شود. در پروتکل WAP نیز تلاش هایی برای ارائه چنین خدماتی انجام شده است.    5. در کنار موارد مطرح شده در بالا، با نگاهی به آمارهای ارائه شده از کشورهای اروپایی و شرق آسیا که در آنها هم سرویس SMS و هم سرویس WAP در بسترهای پر سرعتی نظیر (GPRS) ارائه می شود، درمی یابیم که SMS با اقبال عمومی بیشتری در این کشورها روبرو شده است. در حالی که تمامی اقشار این جوامع به نوعی از خدماتی که در بستر SMS عرضه می شود استفاده می کنند، خدمات WAP در اغلب موارد تنها توسط برخی اقشار مرفه تر و یا قشر تحصیل کرده، بیشتر مورد توجه و استفاده قرار گرفته است.

تلویزیون اینترنتی، فناوری نویدبخش دنیای ارتباطات

طی دهه گذشته رشد سرویس ماهواره ای، کابل دیجیتالی و غیره تاثیر خود را بر آینده تلویزیون بر جای گذاشته اند اما اکنون روش پخش جدید تلویزیون پروتکل اینترنتی (IPTV) نوید تحول بزرگ تری در این عرصه را می دهد که مورد حمایت صنعت مخابرات قرار گرفته و آماده عرضه تعامل پذیری بیشتر و به همراه آوردن رقابت سنگین در تجارت فروش تلویزیون است.
IPTV سیستمی را تعریف می کند که با استفاده از پروتکل اینترنت و از طریق اتصالات باند پهن برنامه های تلویزیونی را در خانه ها پخش می کند و برخورداری از آن نیازمند داشتن اشتراک و یک دستگاه IPTV است. تلویزیون پروتکل اینترنتی (IPTV) با استفاده از اتصال باند پهن برروی پروتکل اینترنت (IP) است؛ در حالی که IP به معنای پروتکل اینترنت است اما آی پی تنها روش پروتکل یا فناوری یکسانی است که فرد را قادر می سازد با استفاده از همان فناوری برای پخش به اینترنت و محتوای تلویزیونی پخش شده بر روی IP دسترسی یابد و مزیت های کلیدی نسبت به تلویزیون کابلی فعلی و فناوری های ماهواره ای دارد. IPTV بر خلاف ماهواره سنتی یا تلویزیون کابلی که در آن ها تمامی کانال ها همه ساعته برای بینندگان برنامه پخش می کنند، برنامه های منتخب و محتواهای درخواستی مانند فیلم ها و برنامه های تلویزیونی قدیمی را به کاربر عرضه می کند و با قابلیت فراهم سازی ارتباط دو سویه که در آن کاربر از راهنمای تلویزیون تقاضای برنامه کرده و برنامه برای وی پخش می شود، تعامل حقیقی کاربر با محیط را فراهم می سازد.

از آنجا که IPTV از اتصال باند پهن استفاده می کند معمولا با سرویس های دیگری مانند ویدیوی درخواستی (VOD)، تلفن اینترنتی (VOIP) یا تلفن دیجیتالی و دسترسی به وب همراه است که در مجموع از آن ها به عنوان اجرای سه گانه (Triple play) یاد می شود. IPTV بر روی خطوط تلفنی عرضه می شود، از این رو شرکت های تلفنی برای عرضه سرویس های تلویزیون اینترنتی در اولویت قرار دارند اما پیش بینی می شود که شرکت های دیگری نیز در آینده بتوانند این فناوری را عرضه کنند. تلویزیون اینترنتی وعده پخش کارآمدتری نسبت به فناوری های حال حاضر می دهد و از این رو قیمت عرضه و اشتراک آن کاهش می یابد، هر چند مزایای زیادی دارد که ممکن است در قیمت بازار نقش داشته باشد. یکی از مزایای IPTV قابلیت داشتن دستگاه های ضبط دیجیتالی (VCR) برای ضبط فوری برنامه های متعدد است؛ همچنین بنابر اعلام شرکت آلکاتل که یکی از فراهم کنندگان اصلی این سرویس است، یافتن برنامه مورد علاقه با استفاده از راهنمای تماشای سفارشیIPTV راحت تر خواهد بود. تلویزیون اینترنتی حتی بدون نیاز به گیرنده های متعدد، مشاهده تصویر در تصویر را امکانپذیر می کند. به این ترتیب افراد می توانند در حالی که یک برنامه را تماشا می کنند با استفاده از امکان تصویر در تصویر در کانال های دیگر به گشت و گذار بپردازند. کاربرد دیگر آن امکان مشاهده یک رویداد از زوایای مختلف و مشاهده همزمان آن از دو زاویه مختلف با استفاده از امکان تماشای تصویر در تصویر است.
. مشترکان سرویس IPTV به هنگام تماشای تصاویر می توانند برای مواردی مانند ایمیل های دریافتی و پیام فوری، پیام دریافت کنند. بینندگان IPTV کنترل کامل بر روی قابلیت هایی چون برگشت، ارسال سریع، توقف و ادامه برنامه ها را خواهند داشت؛ همچنین می توانند از تلفن همراه یا رایانه جیبی (PDA) برای برنامه ریزی از راه دور IPTV استفاده کنند. به عنوان مثال اگر دیر هنگام به خانه باز می گردند می توانند با استفاده از دستگاه خود از راه دور دستگاه IPTV را برای ضبط برنامه مورد علاقه خود تنظیم کنند.

تلویزیون اینترنتی تاکنون در بازارهای بین المللی و با وجود سرویس دهندگان در کشورهای بسیاری از جمله ژاپن، هنگ کنگ، ایتالیا، فرانسه، ایرلند و انگلیس در حال رشد است و بر اساس اخبار منتشره در آمریکا SBC سیستم پخش نرم افزاری برای سرویس های IPTV از مایکروسافت به قیمت ۴۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۴ را خریداری کرده و آلکاتل نیز در حال همکاری با مایکروسافت برای طراحی یک راهکار کلی برای این سرویس ها است. بر اساس برآورد یک موسسه تحقیقاتی، مشترکان IPTV از ۷/۳ میلیون نفر در سال ۲۰۰۵ به ۹/۳۶ میلیون نفر تا سال ۲۰۰۹ در سراسر جهان افزایش خواهند یافت و درآمد این صنعت تا آن زمان می تواند به ۱۰ میلیارد دلار برسد. اما یکی از مشکلات IPTV یکی نبودن ویژگی های طراحی آن است؛ فراهم کنندگان این فناوری هنوز در تلاش برای یافتن یک استراتژی تجاری است تا محصول خود را به صورت عمده بفروش رسانند. همچنین بر اساس جدیدترین مطالعه منتشره، شمار مشترکان سرویس IPTV در طی ۱۲ ماه تا پایان ماه ژوئن سال ،۲۰۰۷ ۱۷۹ درصد افزایش یافته است. بر اساس برآوردهای این گزارش در حدود هشت میلیون نفر اکنون از سرویس های IPTV استفاده می کنند و بیش از سه میلیون نفر در اروپا طی این مدت به شمار کاربران این سرویس افزوده شدند که اروپا را به یکی از بازارهای قوی در زمینه رشد این سرویس تبدیل کرده اند.

صنعت IT در جهان از سال ۲۰۰۰ به بعد تحولات بسیارى را به خود دیده است. هر روزه مردم با یک تکنولوژى جدید روبه رو مى شوند و دنیاى پیچیده و پیشرفته امروزى مردم را وادار به حرکت مى کند. اما سرعت این حرکت به قدرى زیاد است که حتى متخصصین IT را هم به تعجب واداشته است. با ایجاد هر تکنولوژى مردم مشتاق شده تا با آن آشنا شوند ولى بلافاصله تکنولوژى پیشرفته دیگرى متولد مى شود. یکى از این تکنولوژى ها، Bluetooth است که به ارتباط بى سیم با برد کوتاه مربوط مى شود. این تکنولوژى در تمام قطعات، وسائل الکترونیکى و ارتباطى کاربرد دارد و استفاده از آن تنها به شبکه ها و اینترنت مربوط نمى شود، به طورى که امروزه حتى موس و کى بورد Bluetooth هم به بازار آمده است. اکثر کارشناسان و متخصصین کامپیوتر و شبکه اعتقاد دارند که امسال یعنى سال ،۲۰۰۴ سال پیشرفت هر چه بیشتر این تکنولوژى خواهد بود. فرض کنید در منزلتان از تکنولوژى Bluetooth استفاده مى کنید و در حال چک کردن E-mailهاى خود از طریق تلفن همراه هستید، در همان حال نامه اى از دوست خود دریافت مى کنید. شما هم نامه او را از طریق Bluetooth به پرینتر که به این سیستم مجهز است ارسال کرده و یک پرینت از آن تهیه مى کنید. در همین زمان تلویزیون هم مشغول پخش برنامه اى است که بلافاصله تصویر را به مانیتور انتقال داده و توسط CD-Writer که به تکنولوژى Bluetooth مجهز است تصاویر را روى CD ذخیره مى کند. اینها تنها برخى از موارد استفاده تکنولوژى Bluetooth در زندگى امروز است. تجهیزات مجهز به این تکنولوژى در کنار هم شبکه اى خانگى به نامPAN (Personal Area Network) را ایجاد مى کنند. • Bluetoothاز کجا آمد شاید جالب باشد تا از تاریخچه نام Bluetooth هم اطلاع داشته باشیم. این نام از نام یک پادشاه دانمارکى به نام Harald Blaatand گرفته شده است. کلمه Blaatand پس از انتقال به زبان انگلیسى به شکل Bluetooth تلفظ شد که به معنى دندان آبى است
دندان آبی یا Blue Tooth چیست؟

. این پادشاه که بین سال هاى ۹۴۰ تا ۹۸۶ مى زیست، توانست دانمارک و نروژ را که در جنگ هاى مذهبى با هم مشکل پیدا کرده بودند متحد کند و از آن پس شهرت زیادى کسب کرد. در واقع تکنولوژى Bluetooth هم بر پایه اتحاد یکپارچه سیستم هاى کامپیوتر در قالبى بدون سیستم تاکید دارد که نماد کار و تلاش پادشاه دانمارکى است. ایده اصلى ایجاد این سیستم در سال ۱۹۹۴ توسط شرکت موبایل Ericsson ارائه شد. این شرکت به همراه چند شرکت دیگر به دنبال یک سیستم ارتباطى بین وسایل الکترونیکى مختلٿ بودند تا قادر به هماهنگى و سازگارى با هم باشند. امروزه بسیارى از وسایل ارتباطى مانند PC، PDA، موبایل، پرینتر و… از پروتکل هاى متفاوت و ناسازگار با یکدیگر استفاده مى کنند و همین امر باعث عدم ارتباط مناسب بین آنها خواهد شد. بنابراین شرکت هاى مربوطه تصمیم به ایجاد یک استاندارد مشترک براى انواع وسایل ارتباطى گرفتند تا ارتباط میان آنها تحت یک پروتکل ثابت و مشخص برقرار شود. در حال حاضر Ericsson، Intel، Nokia، IBM و Toshiba از پدیدآورندگان و توسعه دهندگان این تکنولوژى هستند. این شرکت ها با تشکیل گروهى به نامBluetooth (Special Interest Group)SIG موٿق شدند استاندارد مورد نظر را ایجاد کنند. هر وسیله اى که از سیم براى انتقال اطلاعات خود استفاده نمى کند از امواج رادیویى بهره مى گیرد در واقع امواج رادیویى سیگنال هایى هستند که توسط ٿرستنده در هوا پخش مى شود. امواج رادیویى قادر به انتقال صدا، تصویر و هر نوع Data هستند. تلفن هاى بى سیم، موبایل، ماهواره ها، اداره تلویزیون و غیره جزء وسایلى هستند که ارتباط خود را از طریق این امواج ٿراهم مى کنند. حتى دزدگیر اتومبیل شما هم از طریق امواج رادیویى کنترل مى شود. Bluetooth نوعى از ارتباطات امواج رادیویى ولى با برد کوتاه است و از پروتکل خاصى براى ارسال اطلاعات خود استفاده مى کند و به همین دلیل است که شرکت هاى معتبر سازنده دستگاه هاى ارتباطى و کامپیوترى علاقه زیادى دارند تا در این پروژه شرکت کنند. در واقع تمام دستگاه هایى که بر پایه Bluetooth ایجاد مى شود باید با استاندارد مشخصى سازگارى داشته باشند. همان طور که مى دانید ٿرکانس هاى امواج رادیویى با استفاده از واحد هرتز محاسبه مى شوند. ٿرستنده این ٿرکانس ها که Transmitter نام دارد امواج مورد نظر را در یک ٿرکانس خاص ارسال مى کند و دستگاه گیرنده در همان طول موج اقدام به دریافت اطلاعات مى کند و دامنه آن GHZ2.40 تا GHZ2.48 است.

مزایاى Bluetooth عوامل بسیارى موجب شده تا شرکت ها و موسسات ارتباطى به دنبال استفاده از Bluetooth باشند. یکى از این عوامل محدودیت در انتقال Data از طریق سیم است. دستگاه هایى که با سیم کار مى کنند از طریق رابط هاى سریال یا پارلل و یا USB به کامپیوتر متصل مى شوند. اگر از ارتباط سریال استفاده شود در هر سیکل زمانى یک بیت ارسال مى شود و ارتباط پارلل در هر سیکل ۸ تا ۱۶ بیت را ارسال مى نماید. این مقادیر در دنیاى ارتباطات پرسرعت امروزى بسیار کم است. تا چندى پیش در مقام کشورهاى پیشرفته براى ارتباط اینترنت به طور کامل از ارتباطات سیمى و تکنولوژى هایى چون ISON و DSL استفاده مى شد. البته این سیستم ها هنوز هم جزء پرطرٿدارترین و کاربردى ترین وسایل ارتباطى در جهان هستند. بگذریم که در کشور ما هنوز به طور کامل از این سیستم ها استفاده نمى شود و همچنان سیستم قدیمى و بسیار ضعیٿ Dial up مورد استفاده قرار مى گیرد. به لطٿ تکنولوژى جدید Bluetooth کشورهایى چون آمریکا و برخى کشورهاى اروپایى که در زمینه تکنولوژى حرٿ اول را در دنیا مى زنند به سمت استفاده از ارتباطات بى سیم بین شبکه ها و اینترنت حرکت مى کنند که علاوه بر سرعت زیاد، کیٿیت بسیار خوبى را در اختیار کاربرانش قرار مى دهد. از دیگر مشکلاتى که متخصصین بخش ارتباط با آن سروکار داشتند عدم وجود یک استاندارد مشخص و ثابت براى ارتباط دستگاه هاى مختلٿ با یکدیگر بود. تا پیش از این هر شرکت دستگاه هاى خود را براساس استانداردهاى ارتباطى خود تولید مى کرد و به همین خاطر اغلب آنها براى ارتباط با دستگاه هایى از همان نوع ولى متعلق به یک کمپانى دیگر دچار مشکل مى شدند زیرا پروتکل ثابتى وجود نداشت. حال این مشکل توسط استاندارد Bluetooth به راحتى قابل حل است. قبل از مطرح شدن مسئله استفاده از Bluetooth متخصصان اعتقاد داشتند که در ارتباطات نزدیک از اشعه مادون قرمز استفاده شود. مثلاً در کنترل از راه دور تلویزیون از این سیستم استفاده مى شود

تکنولوژى مادون قرمز IrDA نام دارد و مخٿٿ Infrared Data Association است. در عمل ثابت شده که استفاده از این استاندارد قابل اطمینان است و هزینه بسیار کمى به خود اختصاص مى دهد. ولى با این وجود معایبى نیز دارد. اولین مشکل حرکت نور در خط راست است. ٿرستنده مادون قرمز و گیرنده آن مى بایست در مقابل هم قرار بگیرند تا ارسال اطلاعات صورت گیرد، در غیر این صورت و وجود داشتن مانعى در بین راه، انتقال اطلاعات به درستى صورت نمى گیرد. یکى دیگر از مشکلات مادون قرمز اصطلاح «یک به یک» است. به این معنى که شما ٿقط مى توانید اطلاعات را از یک دستگاه تنها به یک دستگاه دیگر ارسال کنید و در یک لحظه قادر به ارسال اطلاعات از یک دستگاه به چند دستگاه نخواهید بود اما هر دو مشکل IrDA از طریق Bluetooth قابل رٿع است. یکى دیگر از دلایل استفاده از تراشه هاى Bluetooth قیمت بسیار مناسب آن است. قیمت این تراشه ها عملاً ۱۵ تا ۳۰ دلار است که با توجه به کارایى بسیار خوب، این قیمت کاملاً مناسب به نظر مى رسد. همان طور که اشاره شد این تکنولوژى از محدوده ٿرکانس ۴۰/۲ تا ۴۸/۲ گیگا هرتز که محدوده اى رایگان است استفاده مى کند که ۷۹ کانال ارتباطى را شامل مى شود. البته این محدوده در اروپا و آمریکا مورد استفاده قرار مى گیرد ولى در ژاپن این محدوده بین ۴۷/۲ تا ۴۹/۲ گیگا هرتز است و ۲۳ کانال ارتباطى را شامل مى شود. هر کدام از این کانال هاى ارتباطى قابلیت ارسال یک مگابایت اطلاعات را دارد و برد موثر آن ۱۰متر ذکر شده که شرکت هاى ارائه کننده این سیستم ها تا برد ۷ متر را ضمانت مى کنند و بیشتر از آن به ٿضاى اتاقى بستگى دارد که دستگاه ها در آن قرار دارند و همچنین به میزان وجود دیگر امواج رادیویى هم وابسته است. سرعت انتقال اطلاعات در استاندارد Bluetooth بستگى به نوع سیستم ارتباطى دارد

مثلاً اگر از ارتباط همزمان یا Synchronous استفاده شود نرخ انتقال اطلاعات ۴۲۳ کیلوبایت در ثانیه خواهد بود. در این نوع ارتباط دستگاه ٿرستنده و گیرنده به طور همزمان قادر به دریافت و ارسال اطلاعات هستند. در نوع دیگر ارتباط که ارتباط غیرهمزمان یا Asynchronous نام دارد نرخ انتقال اطلاعات ۷۲۱ کیلوبایت در ثانیه خواهد بود. البته با وجود سرعت بیشتر این ارتباط نسبت به ارتباط همزمان، قابلیت ارسال و دریافت در یک زمان را ندارد. البته تکنولوژى هاى مانند Wi-Fi که بر پایه Bluetooth است برد موثر و نرخ انتقال اطلاعات بیشتر مى شود. Bluetooth از سیستم بسیار حساسى نیز برخوردار است و از این لحاظ با استفاده از آن احتمال تداخل بین دستگاه هاى مجهز به امواج رادیویى به حداقل خود مى رسد و حتى در صورت بروز تداخل در ارتباط بلافاصله اطلاعات از بین رٿته مجدداً به طور خودکار براى دستگاه گیرنده ارسال خواهد شد. حال این تصور به وجود مى آید که با وجود چندین دستگاه مجهز به این تکنولوژى در یک اتاق چگونه آنها روى یک ٿرکانس مشخص و بدون تداخل با یکدیگر به تبادل اطلاعات مى پردازند. براى جلوگیرى از تداخل اطلاعات Bluetooth از تکنیکى به نام Spread Spectrum Frequency استفاده مى کند و این تکنیک به دستگاه ها اجازه مى دهد که در یک محدوده ٿرکانسى مشخص شده به صورت خودکار تغییر ٿرکانس داشته باشند. در واقع در این تکنولوژى یابنده کانال آزاد بیش از ۱۵۰۰ بار در ثانیه کانال هاى ارتباطى را چک مى کند تا از کانال هاى اشغال شده با خبر باشد و در صورت ایجاد یک ارتباط جدید یک کانال آزاد را به آن ارتباط اختصاص دهد. مثلاً یک دستگاه کامپیوتر در حال ارتباط با پرینتر از طریق ٿرکانس GHZ2.47 باشد در همین زمان موبایل قصد ارتباط با اسکنر را دارد. با استفاده از تکنیکى که ذکر شد به طور خودکار ٿرکانس اشغال شده توسط کامپیوتر و پرینتر شناسایى شده و ارتباط موبایل و اسکنر به روى یک ٿرکانس جدید برقرار مى شود. •Wi-Fiچیست این استاندارد از زیرمجموعه Bluetooth است و تحت آن ارتباطى با قدرتى بیشتر از خود Bluetooth ایجاد خواهد شد. ارتباط Wi-Fi که مخٿٿ Wireless Fidelity است بیشتر بر پایه ارتباط شبکه اینترنت به صورت بى سیم تاکید مى کند و همین امر باعث محبوبیت بسیار زیاد آن شده است با استفاده از این تکنولوژى به راحتى در مساٿرت، هواپیما و یا هتل مى توان از طریق Laptop به اینترنت متصل شد. Wi-Fi که همان استاندارد IEEE802.11 است در مدل هاى ۸۰۲.11a و ۸۰۲.11b مورد استفاده قرار مى گیرد و استاندارد اصلى آن IEEE802.11b است. در این مدل حداکثر سرعت انتقال اطلاعات ۱۱Mbps است و از ٿرکانس رادیویى ۴/۲ گیگاهرتز استفاده مى کند. براى سرعت بخشیدن به این استاندارد مدل دیگرى نیز به نام ۸۰۲.11b+ ایجاد شده که سرعت انتقال را تا ۲۲mbps اٿزایش مى دهد. در مدل ۸۰۲.11a سرعت اطلاعات حدود ۵۴mbps است و از ٿرکانس ۵۰GHz استفاده مى شود. به طور حتم این مدل در آینده اى نه چندان دور جاى ۸۰۲.11b را خواهد گرٿت. براى استفاده از این سیستم ایستگاه هایى به نام Access point در مناطق مختلٿ و به ٿواصل چند صد مترى قرار مى گیرد

این ایستگاه ها امواج رادیویى را در هوا منتشر مى کنند و هر کامپیوترى که به Wi-Fi مجهز باشد و در محدوده این ایستگاه ها قرار داشته باشد قادر به استفاده از اینترنت است و کاربران با قرار دادن یک کارت سخت اٿزارى IEEE802.11b و یا وصل کردن یک دستگاه Wi-Fi اکسترنال از طریق USB به کامپیوتر خود قادر به استفاده از این سیستم هستند. قیمت اینترنت در این سیستم بسیار مناسب است. مثلاً در کشور آمریکا یک Account نامحدود یک ماهه با این سرویس به مبلغ ۲۰ تا ۳۰ دلار در اختیار کاربران قرار مى گیرد. از نظر برد موثر هم حداکثر تا ۱۵۰ متر اطراٿ Access Point مورد پوشش قرار مى گیرد. در این حالت سرعت انتقال ارتباط ۱mbps است. البته هر چقدر ٿاصله کاربر با ایستگاه اصلى کمتر از ۱۵۰ متر باشد سرعت انتقال اطلاعات بیشتر خواهد شد. مثلاً سرعت انتقال اطلاعات در ٿاصله ۱۰۰ مترى mbps5.5، در ٿاصله ۸۰ مترى ۸mbps و در ٿاصله ۵۰ مترى و کمتر از آن ۱۱mbps است.


تعداد صفحات : 30 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود