اسرار تجاری و حمایت از آنها
چکیده
مقدمه
تعریف اسرار تجاری
معیارهای تعیین و تشخیص اسرار تجاری
راهکارهای حمایت از اسرار تجاری
طول مدت حمایت از اسرار تجاری
مطالعه ی تطبیقی حمایت از اسرار تجاری در سطح بین المللی
مقررات داخلی ایران
نتیجه گیری
مراجع
چکیده
در این مقاله اسرار تجاری مورد بررسی قرار گرفته و روشهایی برای حمایت از آنها ارائه شده است . همانند امضای قرارداد عدم افشا همچنین تفاوتهای میان اسرار تجاری و سایر انواع مالکیت معنوی مورد بررسی قرار گرفته.
در این مقاله با مقررات داخلی ایران در این زمینه بیشتر آشنا می شویم.
مقدمه
واژ ه ی اسرار تجاری که در فعالیت های صنعتی و تجاری دارای نقش مهمی است، اغلب به عنوان اطلاعات محرمانه ای مورد تعریف واقع می شود. تعریف و طبقه بندی اشکال مختلف اطلاعات محرمانه به عنوان اسرار تجاری دارای اهمیت زیادی است. زیرا حمایت از آن بسیاری ازاوقات بستگی به این تعریف دارد. اسرار تجاری دارای جنبه هایی است که آن را از سایر انواع مالکیت های معنوی متمایز می سازد.
تعریف اسرار تجاری
اسرار تجاری هر نوع اطلاعات ارزشمندی است که دارای ارزش مستقل اقتصادی باشند بدون آنکه در نزد عموم مورد شناسایی واقع شده باشند.
دو خصیصه ی اسرار تجاری:
این اطلاعات به صاحب خود امتیاز رقابتی در بازار تجاری اعطا می کند.
این اطلاعات همواره مورد تهدید هستند پس باید اقداماتی از سوی صاحب این اسرار صورت گیرد تا از نشر آن جلوگیری شود.
معیار های تعیین و تشخیص اسرار تجاری
ما نمی توانیم هر اطلاعاتی را جزء اسرار تجاری محسوب کنیم بنابراین باید تشخیص دهیم که آیا برخی اطلاعات جزء اسرار تجاری هست یا خیر :
اسرار تجاری نباید به آسانی توسط عموم قابل شناسایی و یا تعیین باشد.
این اطلاعات دارای ارزش اقتصادی مستقل در بازار هستند.
اطلاعاتی که توسط رقبای تجاری مورد شناسایی واقع شده اند و آنها نیز ازطرق صحیح بدانها دست بافته اند نمی تواند به عنوان اسرار تجاری باشند.
راههای حمایت از اسرار تجاری
تا زمانی که صاحب اسرار اقدامات معقول و پیش بینی های لازم را برای حفظ اطلاعات به نحو سری، انجام دهد،این اسرار محرمانه باقی مانده و دارای ارزش اقتصادی و تجاری هستند. بنابراین در این نوع حقوق نقش صاحب و مالک حق بسیار تعیین کننده و مهم است.تکنیکهایی جهت حفظ اسرار تجاری وجود دارند که به قرار ذیل هستند:
ایجاد امنیت فیزیکی و معقول
انعقاد قرارداد عدم افشا
قرارداد های یک جانبه
قراردادهای دو جانبه
طول مدت حمایت از اسرار تجاری
اسرار تجاری بر خلاف سایر اشکال مالکیت معنوی مانند کپی رایت دارای زمان مشخّصی نیست. این اسرار تا زمانی مورد حمایت قرار دارند که شایسته ی تعریف اسرار تجاری باشند.
مطالعه ی تطبیقی حمایت از اسرار تجاری در سطح بین المللی
پیشینه ی حمایت از اسرار تجاری به کشورهای دارای حقوق کامن لا باز می گردد و در این بین کشورهای آمریکا و انگلیس پیشرو کلیه ی کشورهای بزرگ صنعتی جهان بوده اند
موافقتنامه های بین المللی :
GATT : یکی از مهمترین موافقتنامه هایی است که پیش زمینه ی خوبی برای انعقاد سایر موافقتنامه ها در این زمینه بوده است.
TRIPS : این موافقتنامه اعضای خود را به حمایت از اطلاعات سری از طریق اقدامات موثر دعوت می کند. این اوّلین باری است که حمایت از اطلاعات سری به طور صریح در یک موافقتنامه ی بین المللی ذکر شده.
مقررات داخلی ایران
هیچ قانون جهانی و بین المللی خاصی در رابطه با تعریف اسرار تجاری و حتی حمایت از آن وجود ندارد و در ایران متاسفانه این مسئله مورد توجه حقوقدانان و قانونگذاران واقع نشده و قوانین قدیمی مربوط به جلوگیری از رقابت نامشروع بسنده شده است :
مقررات جزایی
قانون تجارت الکترونیکی
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی اسرار تجاری و نحوه حمایت از آنها پرداخته شد و راهکارهای مختلفی جهت حمایت از این اسرار ارائه شد. در کشورهای توسعه یافته قراردادها و قوانین بسیاری جهت حمایت از اسرار تجاری وجود دارد. البته در کشورهای در حال توسعه نیز قوانین بسیاری به این منظور وضع شده است و مجازاتهایی برای متخلفین از این قوانین در نظر گرفته شده است.اگر چه در حمایت از اسرار تجاری صاحب این اسرار نقش اصلی را ایفا می کند اما بایستی تمامی کشورها به اهمیت اسرار تجاری پی ببرند و اقدامات لازم را برای جلوگیری از فاش شدن این اسرار انجام دهند چرا که صاحب اسرار تجاری از فکر خود بهره برداری کرده است ، و حمایت از این اسرار پاداش این بهره برداری است.
مراجع
نشریه الکترونیکی حقوق فناوری اطلاعات
سایت الکترونیکی همکاران سیستم
http://www.systemgroup.net
WIPO ,Introduction to Trademark Law
Practices,Geneva,1998
پایان