ایمنی و ارتینگ تجهیزات الکتریکی
مقدمه
انواع خطا ها در شبکه
زمین کردن دکل ها
مشخصات جریان اتصال کوتاه
اقدامات ایمنی برای جلوگیری از برق گرفتگی افراد در صورت خرابی عایق لوازم برقی زمین کردن یا ارتینگ نامیده میشود
دلایل زمین کردن
ایمنی افراد
درسیستمی که زمین نشده است جریان خطا از بدن شخص عبور میکند
دستگاهی که به طور صحیح زمین شده باشد هیچ جریانی را نشت نمی دهد و در صورت بروز هرگونه خطای داخلی در دستگاه شخصی که با آن تماس بگیرد دچار برق گرفتگی نمی شود . شکل زیر تاثیر ارتینگ را بر محافظت از افراد در مقابل برق گرفتگی را نشان می دهد .
ارتینگ با جلوگیری از اضافه جریان یا اضافه ولتاژ موجب عملکرد پایدار تجهیزات الکترونیکی می شود. اضافه ولتاژ می تواند باعث شود که دستگاه به دلیل گرمای بیش از حد دچار آتش سوزی شود. بنابراین، از نظر فنی، زمین کردن یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از آتش سوزی محسوب می شود.
ایمنی تجهیزات برقی
محافظت از ساختمان ها در برابر صاعقه
جالب است بدانید که به غیر از وسایل برقی ، سازه های بزرگی مانند آسمان خراش ها نیز زمین می شوند. دستگاه زمین به شکل برقگیر (صاعقه گیر) است که در بالاترین نقطه ساختمان قرار می گیرد و از طریق سیم یا صفحه رسانا به زمین متصل می شود. وقتی صاعقه به ساختمان برخورد می کند، صاعقه گیر برق را جذب کرده و آن میزان انرژی عظیم را به زمین منتقل خواهد کرد و از آسیب دیدن ساختمان و یا صدمه دیدن ساکنان آن جلوگیری می کند.
انواع ارتینگ
ارتینگ نول
در ارتینگ نول، نول سیستم به کمک سیم مستقیماً به زمین وصل می شود. ارتینگ نول، ارتینگ سیستم یا زمین کردن سیستم نیز نامیده می شود. این نوع زمین کردن اغلب برای سیستم هایی با سیم پیچ ستاره به کار می رود. به عنوان مثال، ارتینگ نول در ژنراتور، ترانسفورماتور، موتور و غیره تامین می شود.
ارتینگ تجهیزات
این نوع زمین کردن برای تجهیزات برقی اجرا می شود. بدین ترتیب که قسمت غیرحامل جریان تجهیزات مانند قاب فلزی آن ها به کمک سیم رسانا به زمین وصل می شود. در صورت بروز هرگونه خطایی در دستگاه، جریان اتصال کوتاه سیم در زمین تخلیه می شود و بدین ترتیب، سیستم از آسیب دیدگی در امان خواهد ماند.
روش های اجرای ارتینگ
زمین عمقی :
در این روش که یک روش معمول می باشد از چاه برای اجرای ارت استفاده می شود.
زمین سطحی:
در این روش سیستم ارت در سطح زمین (برای مناطقی که امکان حفاری عمیق در آنها وجود ندارد) و یا در عمق حدود ۸۰ سانتیمتر اجرا می گردد.
زمین کردن دکل ها
دکل های فلزی یا بتن ارمه و حتی سیم نگه دارنده ی تیر های چوبی برای حفاظت در برابر صاعقه باید زمین شونذ . بدین منظور لازم است سعی شود که مقاومت گسترده ی زمین مجاز به وسیله ی خود پایه و فونداسیون تامین گردد
زمین کردن دکل ها باید حداقل برای مقاومت حساب شود𝑅≤ 125 𝑉 𝐼 𝐸 گسترده زمین
روش های اندازه گیری مقاومت زمین
مقاومت الکترود زمین
مقاومت ویژه خاک
عوامل کاهش مقاومت الکترود زمین
الف) افزایش طول الکترود قائم در زمین
ب) استفاده از چند الکترود موازی
عوامل کاهش مقاومت خاک
الف) املاح خاک (ترکیب شیمیایی نمک های فلزی قابل حل در آب)
ب) درصد رطوبت خاک
ج) دمای خاک
د) اندازه دانه ها و توزیع دانه در خاک (دانه بندی خاک)
ه) تراکم خاک و فشار وارد بر آن
دکل هایی که در زمین های زراعی و پر رفت و آمد نصب میشوند باید به وسیله میل فرمان کمربندی محصور شوند. این میل فرمان های کمربندی با دکل در ارتباطند این کار برای کمتر کردن ولتاژ گام در مجاورت دکل انجام میشود. اگر فاصله دکل ها از مکان پر رفت و آمد کمتر از 15 متر باشد ولتاژ گامی را می توان با استفاده از میله ی فرمان یا عایق کردن اطراف دکل کاهش داد.
میل فرمان ها در فاصله ی یک متری از دکل و به عمق 0.2 تا 0.5 متری در زمین دفع میشوند و دور دکل را احاطه می کنند.میله های فرمان به صورت حلقه یا چهار گوش دور تا دور فنداسیون دکل را احاطه می کنند و به هم و الکترود زمین به وسیله ی هادی متصلند. هر چه تعداد این حلقه ها بیشتر باشد به همان مقدار نیز ولتاژ تماس در محوطه فرمان داده شده کم می شود . معمولا برای فرمان پتانسیل 3 حلقه یا سه ردیف میل فرمان کافی است .
ولتاژ گام : ولتاژ بین دو پای شخص است. در حالت نرمال، فاصله دو پایک متر فرض می شود. ولتاژ تماس : اختلاف ولتاژ بین دست و پای شخص درشرایطی است که دست به بدنه برقدار وصل شده است.
به خاطر اثر متقابل میله های فرمان شدت جریانی که از میل فرمان انتهائی خارج می شود از همه بزرگتر است و به همین جهت تقسیم پتانسیل نیز در اخرین میل فرمان نامناسب تر از میل های دیگر انجام می گیرد . لذا همیشه ولتاژ قدم بزرگی در حد فاصل بین قسمت فرمان گرفته و فرمان نگرفته ایجاد می شود که به خصوص برای چهار پایان ممکن است خطراتی به وجود آورد . برای رفع این عیب اغلب میل های فرمان در یک سطح در زمین چال نمی شوند ، بلکه در اعماق مختلف زمین قرار می گیرند .
در صورتی که در اطراف دکل هائی که در مناطق پر جمهیت و پر رفت و آمد و خیابان های اتومبیل رو نصب می شوند ، نتوان اختلاف سطح مجاز قدم و تماس را تامین کرد ، باید مراقبت های زیر انجام گیرد . الف) بازدید و مراقبت کامل از ایزولاتور ها ، حداکثر هر 6 ماه یک بار و همین طور سنجش مقاومت گسترده زمین با برقرار کردن یک جریان گذاری قوی در حدود 60 کیلو آمپر در دکل ب) انتخاب ایزولاتورهای مناسب با در نظر گرفتن شرایط و آتمسفر منطقه برای اطمینان بیشتر در اتصال زمین نشدن مقره ها
خطا در شبکه :
هر حالت غیر عادی در سیستم که بدلیل خرابی تجهیزات الکتریکی مانند ترانسفورماتورها،ژنراتورها، کابل های انتقال و … اتفاق افتاده باشد. دلیل خطا می تواند خرابی عایق یا اتصال کابلهای انتقال و موارد دیگر باشد.
مشکلات خطا در سیستم قدرت :
افزایش بیش از حد جریان
افت ولتاژ
عدم تقارن فازها
اضافه ولتاژهای ناگهانی
انواع خطاها در شبکه
خطا های متقارن
خطای اتصال سه فاز با زمین
خطای اتصال سه فاز
خطا های نامتقارن
اتصال کوتاه دو فاز بدون تماس با زمین
اتصال کوتاه دو فاز به زمین
اتصال کوتاه زمین دوبل
خطای تک فاز به زمین
خطاهای متقارن
این خطاها معمولا زمانی اتفاق می افتند که هر سه فاز بطور همزمان اتصال کوتاه شوند و در مقایسه با خطاهای نامتقارن به ندرت اتفاق می افتند. دو نوع خطای متقارن مهم عبارتند از اتصال هر سه خط فاز با هم و یا اتصال هر سه خط فاز با هم و با زمین. در شکل رو به رو دیاگرام این دو نوع خطا نشان داده شده است.
خطا های متقارن حدود 2 تا 5 درصد از کل خطا های شبکه برق را شامل می شوند و احتمال این خطا ها بسیار کم است ولی در صورت اتفاق، آسیب ها و خسارت های بسیار شدیدتری را در مقایسه با دیگر خطاها بوجود می آورند. تجزیه و تحلیل صحیح در انتخاب سطح مقطع کابلها و قطعات حفاظتی مانند رله های کنترل فاز، می تواند از آسیب به تجهیزات در زمان وقوع اینگونه خطا ها ، جلوگیری نماید. این خطاها بر روی هر فاز، با استفاده از قضیه Thevenin تجزیه و تحلیل می شوند.
خطاهای نامتقارن
بیشترین نوع از خطا های اتفاق افتاده در شبکه برق، خطاهای نامتقارن هستند، این نوع خطاها باعث ایجاد جریانهای خطای نامتقارن می شوند، این جریان ها در مقادیر مختلف و با جابجایی فازها و نقطه خنثی همراه است، این خطاها به خطاهای نامتعادل که با عدم تعادل فازها و شبکه برق همراه است، نیز شناخته می شوند.
خطا های نامتقارن شامل خطا هایی مانند خطاهای مدار باز(در دو مدل تکفاز و دوفاز) و خطاهای اتصال کوتاه به استثنای خطاهای مربوط به خطا های متقارن هستند.
مشخصات جریان اتصال کوتاه
جریان اتصال کوتاه توسط منابع مختلفی از جمله : فیدر شبکه و ماشین های سنکرون و آسنکرون تغذیه میشود. مشخصه جریان اتصال کوتاه و تغییرات ان نسبت به زمان به منبع جریان وابسته است.
بررسی ها نشان داده که خطاها در ژنراتور سنکرون خطرناکتر از موتور های آسنکرون هستند زیرا خطاها در موتور آسنکرون به سرعن میرا می شود. برای انتخاب تجهیزات باید طبق استاندارد کمترین و بیشترین جریان اتصال کوتاه برای ان محاسبه شود.
برای محاسبه ی جریان اتصال کوتاه نامتقارن نیاز به روابط ریاضی و تحلیل به روش متقارن می باشد که در رابطه زیر اورده شده است :
𝐼 𝑆𝐶 = 𝐼 𝑛 𝑈 𝑘
بخش دوم _______________________
حفاظت کننده ها
فیوز فیوز های فشنگی از نظر عملکرد انتخاب فیوز ها انتخاب فیوز تاخیری برای حفاظت موتور ها
رله
کلید مینیاتوری
کلید حفاظت موتوری
فیوز یک وسیله حفاظتی است که در تاسیسات الکتریکی برای جلوگیری از آسیب دیدن و معیوب شدن وسایل در مقابل اتصال و نیز برای قطع کردن دستگاه های معیوب از شبکه برق، به کار می رود. انتخاب فیوز باید چنان باشد که هنگام اتصال کوتاه، در کوتاه ترین زمان ممکن و قبل از اینکه صدمه ای به سیم ها و تاسیسات الکتریکی برسد ، مدار را قطع کند . فیوز ها در مدار سری بسته می شوند و همیشه در مسیر سیم فاز قرار می گیرند .
فیوز
دسته بندی فیوزها از نظر سطح ولتاژ شبکه
فیوزهای فشار ضعیف
فیوز فشنگی
فیوز اتوماتیک ( آلفا )
فیوز کارتریج
فیوز NH
فیوز Ls
فیوزهای فشار قوی
فیوز HH
فیوز ترانسفورماتور یا کات اوت
فیوز روغنی
فیوز H.R.C
فیوز فشنگی
فیوز فشنگی یک فیوز از نوع ذوب شونده است. فیوز فشنگی قدرت قطع کمتری دارد و برای مدار برقهای خانگی طراحی شده است. این نوع فیوز از سه بخش مهم کلاهک، مغزی یا فشنگی و پایه فیوز تشکیل شده است. فیوز فشنگی، مانند فیوزهای مینیاتوری و اتوماتیک، دارای یک ورودی و یک خروجی جریان است.
فیوز اتوماتیک ( آلفا )
فیوز اتوماتیک یا آلفا نوعى فیوز خودکار است که در فشار ضعیف بکار می رود و عبور جریان بیش از حد مجاز از آن باعث قطع مدار مى شود؛ اما مى توان دوباره شستى آن را به داخل فشرد تا ارتباط برقرار گردد. بعضى از فیوزهاى خودکار دو عمل جریان زیاد و بار زیاد را در مدارها کنترل مى کنند؛ اما پس از قطع شدن، باید پس از مدت کمى دوباره شستى مربوط به آن را فشار داد تا مدار را وصل کند به عبارتی این فیوزها یکبار مصرف نیستند .
* در فیوزهاى اتوماتیک دو عنصر مغناطیسى و حرارتى وجود دارد. اولى اتصال کوتاه یا جریان زیاد و دومى (بى متال) بار زیاد (افزایش جریان تدریجى) را قطع مى کند.
فیوز کارتریج
فیوزی است به صورت گرد و از جنس چینی که در فشار ضعیف به کار می رود و از فیوزهای کارتریج برای محافظت از وسایل برقی مانند موتور، تهویه هوا، یخچال، پمپ ها و غیره، که ولتاژ بالا و جریان لازم است، استفاده می شود. این فیوزها تا 600 آمپر و 600 ولت AC در دسترس هستند و به طور گسترده ای در صنایع، تجاری و همچنین تابلوهای توزیع خانه استفاده می شوند.
فیوز کاردی ( کتابی )
فیوز NH
این نوع فیوز ها در فشار ضعیف بکار می روند. در واقع ولتاژ کم و تون بالا دارند بطوریکه می توانند جریان هایی تا 25 کیلو آمپر را با اطمینان کامل قطع کنند.
فیوز HH
فیوز های فشار قوی با قدرت قطع زیاد است و برای حفاظت دستگاه ها و تاسیسات الکتریکی در مقابل اثرات دینامیکی و حرارتی جریان اتصال کوتاه به کار می رود. از آن ها می توان در شبکه های با قدرت اتصال کوتاه تا 400 میلیون ولت استفاده کرد.
فیوز ترانسفورماتور ( کات اوت )
این فیوز در فشار های قوی بکار میرود و برای محافظت از ترانسفورماتور سر راه فازها قرار میگیرد. فیوز کات اوت جهت حفاظت ترانسفورماتور در مقابل جریانهای زیاد احتمالی ناشی از اتصال کوتاه یا اضافه بار در شبکه فشار ضعیف و سیم پیچی های داخل ترانسفورماتور به کار می رود.
انواع کات اوت:
کات اوت های توزیع معمولا سه نوع هستند: کات اوت مسدود – کات اوت باز – کات اوت با المنت بدون محافظ یا (روباز). کات اوت هایی که معمولا در برق ایران مصرف می شود از نوع باز هستند.
فیوز روغنی
این فیوز در فشار های قوی بکار میرود و در مکان هایی که احتمال انفجار وجود دارد استفاده میشود. کنتاکت های این فیوز در روغن قرار دارد. روغن در این فیوزها هم نقش خنک کنندگی و هم نقش خاموش کنندگی جرقه را دارد.
فیوز Ls
این فیوز مخصوص حفاظت سیم هاست و قدرت قطع آن از فیوز های NH کمتر است
*هرکدام از فیوزها می توانند از نوع Ls باشند
فیوز H.R.C
این نوع فیوز با قدرت قطع کنندگی بالا برای حفاظت بخش هایی تاسیسات الکتریکی در برابر اثرات حرارتی جریان اتصال کوتاه به کار می رود. آن را روی سکسیونرهای قابل قطع زیر بار سوار می کنند.
فیوز های فشنگی از نظر عملکرد
فیوز ذوب شونده از یک المان حرارتی ساخته شده که در شدت جریان ویژه و در مدت زمان معین ذوب شده و مدار را قطع می کند. فیوزهای قطع سریع (تندکار) با علامت F و فیوز های تاخیری (کندکار یا موتوری) با علامت G مشخص می شود.
توجه: مقررات بین الملی، ترمیم فیوز فشنگی را منع کرده و درصورت خراب شدن یا عمل کردن فیوز، باید فشنگ آن تعویض شود.
تشخیص جریان نامی فیوز از روی رنگ پولک های فیوزهای فشنگی
برای تشخیص سالم بودن فشنگ فیوز و همچنین مقدار فیوز از پولک هایی استفاده می شود. این پولک ها به رنگ های مختلف هستند.
دسته بندی فیوزها از نظر زمان قطع
فیوز تندکار
فیوز تندکار در کوتاه ترین زمان ،پس از رخداد اتصال کوتاه یا عبور جریان بیش از اندازه ارتباط مصرف کننده را از برق را بسرعت قطع می کند . به همین دلیل از این نوع فیوز در مصارف روشنایی استفاده می شود
فیوز کندکار
این فیوز، نسبت به فیوز تندکار، زمان قطع بیشتری دارد در مدت زمان بیشتری نسبت به فیوز کندکار پس از رخداد اتصال، مصرف کننده را از برق قطع می کند. فیوز کندکار معمولا برای راه اندازی موتورهای الکتریکی به کار می رود، زیرا موتورها در آغاز راه اندازی جریان زیادی از شبکه برق می کشند و پس از آن، شدت جریان به سطح جریان نامی کاهش می یابد همچنین در جایی که جریان اضافی کوتاه مدت نباید باعث قطع مدار شود از این فیوز استفاده میشود.
درهنگام نصب فیوز ها باید دقت شود که فیوزبندی خطوط با مقاطع مختلف طوری باشد که در صورت بروز هر گونه عیب فقط فیوزی عمل کند که به محل عیب نزدیکتر است. تاسیسات الکترکی وقتی دارای فیوزبندی صحیح است که فیوز قبلی یک پله بزرگتر از فیوز مورد نظر باشد و از طرف مصرف کننده فیوز تندکار قبل از فیوز کندکار قرار گیرد.
عوامل موثر در انتخاب فیوزها
ولتاژ نامی
جریان نامی فیوز
جریان اسمی پایه فیوز
جریان اتصال کوتاه
فرکانس نامی
سطح عایقی
مشخصه زمان جریان (تند کار، کندکار، …)
نوع فیوز (فشنگی، چاقویی)
قابلیت یا عدم قابلیت محدود کنندگی جریان اتصال کوتاه
ضرایب ارتفاع و حرارت محیط
انتخاب فیوز تاخیری برای حفاظت موتورها
فیوزهای تاخیری بسته به کارکرد فیوز ، مشخصات مختلفی موجود و قابل انتخاب است. فیوزهای با مشخصه عملکرد سریع برای حفاظت در برابر اتصال کوتاه و همچنین در کاربردهای محدود سازی جریان مناسب هستند در حالی که اضافه بارهای گذرای کوتاه مدت هم سبب فعال شدن آنها میگردد. بنابراین در مواردی که عملکرد مدار با اضافه بار کوتاه مدت همراه است معمولا از فیوزهای کندکار استفاده میشود.(فیوز هایی که در راه اندازی الکترو موتورها به کار می روند ،برای زمان کوتاه (زمان راه اندازی موتور)تحمل عبور جریان بیشتری را دارند به همین علت به آنها فیوز تاخیری ،موتوری یا کند سوز می گویند.فیوز های تاخیری معمولا با علامت حلزون و یا واژه trage بر روی آنها مشخص می شوند تفاوت مشخصه این فیوزها، به لحاظ تکنولوژی ساخت در نوع تیغه یا نوار فلزی بکار رفته در فیوز است. به صورتیکه حرارت تولید شده توسط جریان خطا در زمان طولانی تری سبب ذوب شدن تیغه می گردد.در جریان های زیاد اتصال کوتاه این فیوز aM است که سرعت عمل سریع و زمان لازم برای قطع کم است ، که به آن به نوعی فیوز تند کار میگویند.فیوزهای gG در جریان های راه اندازی(اضافه جریان معمولی) موتور ها و برای راه اندازی الکترو موتورها مورد استفاده قرار میگیرد که فیوز زمان بیشتری اضافه جریان را تحمل کند و بی جهت مدار را قطع نکند .
رله
رله حرارتی رله بوخهلتس رله فاصله رله مغناطیسی رله دیفرانسیل رله کنترل فاز رله جهت یاب و …
رله یک قطعه الکترومکانیکی است که کاربرد آن در مدارات الکتریکی مانند یک کلید ساده می باشد با این تفاوت که برخلاف کلید که برای باز و بسته شدن آن باید به صورت دستی عمل کرد در رله باز و بسته شدن بوسیله جریان الکتریکی انجام می شود.
کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری یا فیوز مینیاتوری یا همان MCB مخفف واژه Miniature Circuit Breaker یک کلید الکترومکانیکی خودکار می باشد و تجهیزی است که مصرف کننده را هم در برابر خطای اتصال کوتاه و هم جریان اضافه بار حفاظت می کند و به علت خودکار بودن، بعد از قطع شدن، مجدد به مدار باز می گردد. کلیدهای مینیاتوری غیر قابل تنظیم بوده و می توانند هم به صورت مغناطیسی و هم به صورت حرارتی عمل کنند.این نوع کلید از نظر ساختمان داخلی به فیوز آلفا شباهت دارد و بصورت تکفاز و سه فاز ساخته میشود.
اجزای مختلف یک کلید مینیاتوری
1.اهرم قطع و وصل
2.بازوی متحرک
3.کنتاکت اصلی جریان خروجی
4.ترمینال های قدرت (ترمینال های ورود و خروج)
5.فلز بیمتال
6.پیچ کالیبراسیون محدوده عملکرد
7.سیم پیچ قطع
8.جرقه گیر (جهت رفع قوس به وجود آمده در اثر قطع جریان مدار)
مفهوم علائم ظاهری روی کلیدهای مینیاتوری
1.شرکت سازنده
2.سری ساخت (نام خانواده) کلید مینیاتوری توسط شرکت سازنده
3.تیپ کلید مینیاتوری
4.حداکثر جریان نامی قابل تحمل توسط کلید مینیاتوری (آمپر)
5.نمایشگر کلید (رنگ قرمز نشان دهنده حالت On و رنگ سبز نشان دهنده حالت Off کلید مینیاتوری می باشد.)
6.ولتاژ نامی کلید (بر حسب ولت)
7.استاندارد کلید
8.قدرت قطع کلید (بر حسب آمپر)
9.شماتیک کلید مینیاتوری که نشان دهنده تعداد پل و نوع اتصال داخلی پایه ها به هم و هم چنین نشان دهنده ورودی و خروجی کلید است. طبق نقشه فوق، پایه شماره 1، ورودی و پایه شماره 2، خروجی است.
مزایای استفاده از کلید مینیاتوری MCB به جای فیوز Fuse
1.فیوزها بعد از قطع خطای مدار، مجددا قابل استفاده نبوده و باید تعویض و یا تعمیر شوند. ولی کلیدهای مینیاتوری، بلافاصله بعد از قطع خطای مدار، بعد از اصلاح خطا، مجدد قابل استفاده هستند.
2.دقت قطع در کلید مینیاتوری به مراتب بالاتر از فیوز است.
3.کلیدهای مینیاتوری قادر هستند جریان های نشتی بسیار کوچک را که توسط فیوز قابل تشخیص نبوده، ولی می توانند سبب برق گرفتگی، آتش سوزی و غیره شوند را، قطع کنند.
4.کلیدهای مینیاتوری دو عمل حفاظت و کنترل را همزمان انجام می دهند و این یعنی به جای یک کلید + فیوز در مدارات به کار می روند.
5.هزینه اولیه کلیدهای مینیاتوری در مقایسه با فیوزها بالاتر است، ولی به علت استفاده طولانی مدتی که می توان از کلید مینیاتوری انجام داد، در یک بازه زمانی بلند مدت، استفاده از کلیدهای مینیاتوری بسیار به صرفه تر از فیوزهاست.
6.به علت سوختن فیوز در برابر اتصالی های مدار، مشکلات نصب و دردسرهای تعویض و غیره در هنگام استفاده، استفاده از کلید مینیاتوری به مراتب راحت تر از فیوز است
کلید حفاظت موتوری
کلید حرارتی یا کلید محافظ موتوری MPCB ، همان طور که از نامشان پیداست در تابلوهای فرمان موتوری مورد استفاده قرار می گیرند. نام کامل این کلید هاMotor Protection Circuit Breaker که اکثراً با نام مخفف MPCB می شناسند. موتورهای الکتریکی کاربردهای فراوانی دارند و برای هدایت وسایل مکانیکی استفاده می شوند، بنابراین محافظت از آن ها به وسیله کلیدهای حفاظت موتوری MPCB بسیار مهم است. این نوع کلیدها در واقع برای حفاظت در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه، روشن و خاموش کردن الکترو موتورهای سه فاز در موتور استفاده می گردند.
اجزای داخلی کلید محافط موتوری
a) قطع کردن اضافه بار حرارتی
b) قطع کردن اضافه بار الکترومغناطیسی
c) کنتاکت های اصلی کلید
d) کنتاکت های کمکی تغییر وضعیت
e) لچ سوئیچ (سوئیچ فنری)
f) محفظه جرقه زنی
g) آرمیچر (پیستون آرمیچر)
h) تیغه تغییر وضعیت
شمای فنی کلید محافظ موتوری
موفق باشید ________________________